Színészek színésznők,..egykor es ma...

casuale

Állandó Tag
Állandó Tag
SziooO! Én mindkét állatot szeretem és tortottam is, így véleményem szerint türelem kell minden kis előlényhez.
 

Jutka1953

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Pogány Judit az egyik legkedvesebb színésznőm, hasonló korúak vagyunk,
a Vuk hangja, egyszerűen csodálatos a többi más mellett is! És az állatszeretete, valóban legendás!
 

Adra

Állandó Tag
Állandó Tag
Szinetár Dóra

picture.nof
1192221602.JPG
1187899779.jpg
 

Judy1981

Állandó Tag
Állandó Tag
Kabos Gyula

Kabos Gyula (1887.március 19. - 1941.október 6.)


Félszeg mozdulataival, hadaró és dadogó beszédével az ügyefogyott kisember megtestesítője volt, a pesti kispolgár figuráját ő ábrázolta leghitelesebben és legszórakoztatóbban a magyar film történetében.

Hangosfilmjei:

Hippolyt, a lakáj (1931)
Piri mindent tud (1932)
Repülő arany (1932)
Mindent a nőért (1933)
Márciusi mese (1934)
Az új rokon (1934)
Lila akác (1934)
Emmy (1934)
Meseautó (1934)
Az iglói diákok (1934)
Köszönöm, hogy elgázolt (1935)
Ez a villa eladó (1935)
A csúnya lány (1935)
Elnökkisasszony (1935)
Budai cukrászda (1935)
Halló, Budapest! (1935)
Címzett ismeretlen (1935)
Az okos mama (1935)
Szenzáció! (1936)
Három sárkány (1936)
Nászút féláron (1936)
Dunaparti randevú (1936)
Lovagias ügy (1937)
Hetenként egyszer láthatom (1937)
Fizessen, nagysád! (1937)
Torockói menyasszony (1937)
Pesti mese (1937)
Az én lányom nem olyan (1937)
Viki (1937)
Szerelemből nősültem (1937)
120-as tempó (1937)
Hotel Kikelet (1937)
Úrilány szobát keres (1937)
A kölcsönkért kastély (1937)
300 000 pengő az uccán (1937)
Maga lesz a férjem (1937)
A harapós férj (1937)
Pillanatnyi pénzzavar (1938)
A döntő pillanat (1938)
Papucshős (1938)
Beszállásolás (1938)
Rozmaring (1938)
Fehérvári huszárok (1938)


70 évvel ezelőtt forgatta utolsó filmjeit, de alakításai ma is mosolyt csalnak az emberek arcára.
 

bodis7

Állandó Tag
Állandó Tag
film

Sziasztok!

Nézzétek meg az új magyar filmet, a Made in Hungáriát, ami Fenyő Miklósról szól. Nagyon jó film, megéri megnézni. A fiatal főszereplő srác, Szabó Kimmel Tamás egyszerűen zseniális!
 

bkata

Állandó Tag
Állandó Tag
Színészek

Nagyon jó ez a topik. Felsoroltatok itt nagyon sok hosszú életpályát megért színészt, de bizony vannak olyanok akik szerintem "érdemtelenül" idő előtt eltünnek.

Ilyen számomra sárvári győző, néhány év zsúfolt filmes és színházi év után eltűnt. Hála az égnek az év elején megismételték a "mire megvénülünk" című filmet.
Vajon mi van vele?
Ha saját elhatározásából tűnt el és él civil életet, kívánok neki nagyon jó egészséget és hosszú szeretetben gazdag életet.
Bkata
 
N

Naska

Vendég
Egy szőke primadonna

Volt egy szőkehajú primadonna, aki gyerekként elhatározta,hogy olyan lesz, mint példaképe, az utolérhetetlen operaénekesnő, Gyurkovics Mária.
Aztán más lett: PRIMADONNA. Színészember, ahol az ember egyformán fontos a színésszel. Ezért tudott közelkerülni az emberekhez akkor is, amikor hercegnőként,főhercegnőként közlekedett a színpadon. Olyan kedves és közvetlen maradt,mint amilyen az Állami áruház Ilonkája,híres filmszerepe.
Kíváló színésznő volt nagyon szép hanggal.Aki nem hiszi, járjon utána, és hallgassa a lemezeit vagy azokat a teljes hangfelvételeket, amely ránk maradtak a Rádió jóvoltából,mint például a Luxemburg grófja.
Aki látta vele a Szókimondó asszonyságot vagy a Hegedűs a háztetőn Goldéjét, egyet ért valószínűleg velem.
Az Operettszínháznak abban az időben két nagy tábora volt: Németh Marika és a Petress Zsuzsa rajongói. Időnként mellőzték,időnként szerepfölénybe került,s csak, amikor már nincs tétje, akkor lehet látni, hogy az igazi nagyságok nem másokkal,hanem önmaguk teljesítményével vetélkedhetnek csak. És ez mindkettőjükre igaz.
A Tündérlaki lányok Boriskáját tartom pályája igazi csúcsának. Nemcsak szépnek kellett lennie, nemcsak igényesen énekelnie, hanem egy erős, sokszínű karaktert megfogalmaznia. Egy lányról,aki "tisztességtelen" lett,hogy tisztességes maradhasson.
Eljátszotta a Víg özvegyet, Szilviát és Cecilliát a Csárdáskirálynőben,a Luxemburg grófja mindkét primadonna szerepét,a Banditák, a Kard és szerelem,a Boccacció főszerepeit.
Egyet nem kellett eljátszania: a mosolyt és a közvetlenséget.
Amikor pedig a magánélet boldogságát választotta,akkor elutazott a világ másik végére, Amerikában élt.
Kár,hogy számára nem Magyarország volt Amerika!
Molnár Gál Péter azt írta a nekrológjában:
"Nem gyűjtött vagyont,nem gyűjtött kincseket,de magáénak tudhatta a nézők szeretetét."
Ma 8 éve szerződött el a Mennyei Operettszínházhoz, de amíg vetítik az Állami áruházat, míg egykori közönsége felteszi videóit a világhálóra, míg megszólal a hangja a lemezeiről, addig velünk marad, addig nem "volt", hanem "van".
 

aliceagi

Állandó Tag
Állandó Tag
Valahogy a régi magyar filmeket sokkal jobban szeretem mint az ujakat. Több szinészi érték van benne. Legalábbis számomra.
 
N

Naska

Vendég
Ha Farkas Bálintról van szó,mindenkinek azonnal a "sarmör" jelenik meg, a ma már enyhén őszülő halántékú bonviván.Aki huszár uniformisban, frakkban vagy jól szabott öltönyben ma is jól táncol a színpadon, aki folyamatosan vigyorog "mint a vadalma", de akinek a mosolya leveszi a nőket a lábáról. Bármerre jár,hatalmas sikere van.
Farkas Bálint sokszorosan bízonyította,hogy népszerű művész.
Épp csak,hogy elvégezte az Operettszínház stúdióját,azonnal mély vízbe dobták. Az Operettszínház bemutatta Bernstein remekművét,a West Syde Story-t. Példa nélküli volt ez akkor még a színház életében, mindenki felkapta a fejét. Nagysikerű előadás született. Farkas Bálint játszotta Tonyt,mélyen és emberien.
Hamar felfigyeltek színészi képességeire,a televízió bemutatta vele Viktor Rozov A siketfajd fészke c. darabját,ahol -alkatával ellentétben- egy törtető,gerinctelen ifjú "kádert" játszott nagyon reálisan. Olyan színészek mellett kellett helyt állnia, mint Agárdy Gábor és Náray Teri.
Az Operettszínházban egyaránt megtalálták a bonviván és táncoskomikus szerepek. Játszott operettet és musicalt.Csupa olyan szerepet,ahol nemcsak énekelni és táncolni kellett, hanem meg kellett mutatni,hogy jó színész.
Őt sem kerülte el a sors,bemutatkozott Bóniként a Csárdáskirálynőben.Üde színfoltja volt az előadásnak, talán a legsnájdigabb Bóni,akit láttam. Ha nem Ő mondta volna a poénokat,akkor akár bonviván lehetett volna.
Aztán megtalálták ezek a szerepek is. Noszthy Feri volt Mikszáth megzenésített művében. Nehéz egy ilyen szerteágazó regényt színpadra vinni, nem is sikerült igazán, Farkas Bálintot azonban egyhangúan dícsérte a kritika.
Baracs mérnök volt a Mágnás Miskában.Ekkor még rendszeresen játszották a filmváltozatot a mozik.Tehát, ha Baracs,akkor Sárdy, aki ekkor már nem élt. Az Operettben a siker azt mutatja,ha Baracs akkor Farkas.
Ő Floridor, aki már maga sem tudja,hogy "Floridor vagy Celeszter"-tele humorral- a Nebáncsvirágban. Ebben a szerepben olyan elődök játszottak mint Rátonyi vagy Ráday Imre. Mások az eszközei, de állja a próbát.
A Sybillben felviszi az Isten a dolgát egész a Nagyherceg-ségig,és olyan népszerű primadonna a partnere, mint Petress Zsuzsa.
Ugyanakkor játszik musicalokat. Ő Percsyk,a diák a Hegedűs a háztetőn-ben,ez az első "hősi" pozició Tony óta. Megkomolyodott színész a színpadon.Bár nem körülötte forog a cselekmény, a darab sztárjai Bessenyei Ferenc és Petress Zsuzsa -de csodálatos alakítások voltak!-, de Farkas Bálint ebben a viszonylag kisebb szerepben is méltó tagja az együttesnek.
A Chicago világsiker. Története megelevenedik Galambos Erzsi és Felföldi Anikó főszereplésével az Operettben is.
Farkas Bálint játssza a népszerű védőügyvédet, Richard Gere filmbeli szerepét. Ismét egy új játék,megmutatja cinikus is tud lenni, ha erre van szükség.
Hosszú ideig nem látni új szerepben.Majd szerepkör váltással tér vissza a színpadra. A Nagymama-ban ő Tódorka Szilárd, Lehoczky Zsuzsa Szerafin.Megújulnak az új szerepkörben, igazi komikusok. A publikum örömmel üdvözli kedvenceit,és a népszerűség új hulláma jelenik meg a darab után.
Pedig már csak egy nagyívű szerep várja Farkas Bálintot az Operettszínházban: a Muzsika hangja von Trapp kapítánya. Igazi szerelmes, drámai hős.
Vámos László rendező halálával új irányt szab a színház vezetése. Új generáció váltja a régit, az "embermesék" - ahogy Farkas Bálint az operettet nevezi - helyett tarol a musical. Nem a régi, a színészi játékot igénylő, hanem a hangos, mikrofonos, akrobatikus válfaja.
Ez már nem az Ő világa. Útra kél, bejárja az országot, a világot, eljut többször Torontóba is, ahol eljátsza kedves szerepeit. Műsort vezet a Budapest TV-ben vasárnaponként, olyan nagy a sikere , hogy rendszeresen külföldről is betelefonálnak az adásba. Itt látta vendégül Pufit is egy kellemes óra keretében.
Farkas Bálint ma is népszerű művész. Mert ad : szeretetet, odafigyelést, színvonalat. Hiszen tudja -ahogy műsora címe is az- : "Jótett helyében jót várj!"
 
N

Naska

Vendég
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=forumhsz2 colSpan=2>Kövérnek lenni állapot. Vannak, akik ezekre a külsőségekre építenek, nincs mögöttük karakter, és vannak, aki eszközként használják a testüket egy-egy szerep megformálásánál.
Másként kövér Gombaszögi Ella -nőies és határozott-, Lórán Lenke -" a Lenke,a Lenke egy kicsit szemtelenke....-, Csala Zsuzsa -érző Ursula- vagy Fónay Márta, aki alkatával bármit eljátszott, akár egy kabinosnét egy kuplé erejéig ...-"Ha nem megy bele,hát, nem megy bele, hát,mit törödöm én vele?! "
Nemcsak komika volt, hanem nagy színésznő és kivételes személyiség.
Már a 30-as években ismert volt a neve, akkor még karcsú és mosolygó, szép arccal...az utóbbi később sem változott.:)
Ahogy népszerűvé vált, rögtön el is tűnt a színpadról. Egy katonatiszthez ment férjhez, akit úgy szeretett, hogy erre az áldozatra is képes volt.
A háború dúlt. Férje az orosz fronton, Fónay lakásában nem egyszer zsidókat bújtatott. Soha nem beszélt erről, nem akart később ebből előnyt kovácsolni, de évtízedekkel később hírt adtak azok a barátai róla, akik fontosnak tartották,hogy ne csak a művészi teljesítményét tiszteljék az emberek.
Mint egy színpadi dráma... Férje eltűnt a háborúban. Évekig kereste, mindent megmozgatott, senki nem hitt benne, hogy él még.
Közbe megélhetési gondjai voltak, visszatért a színpadra. A közönség szerette, népszerű művész lett.
Csak közben hiányzott valaki....Eltelt 10 év, és egy nap becsöngetett az ajtón egy férfi, a férje az. 10 évig volt hadifogságban a Szovjetunióban anélkül, hogy tudott volna róla bárki.
Az 50-es,60-as években színte nincs nélküle magyar film, mindegyik szerep más. Ő a Külvárosi legenda házmesternéja, akit megloptak, aki kisember a hatóság előtt, de nagyember a házbeliek irányításában.
Játszott Ő később is házmestereket, ő volt a Mici néni két élete-ben a pletykás, sublótot féltő Galambosné, csak nevetni lehetett rajta.Ahogy háta mögé dugta a lábost, hogy az éppen hazatérő Kati ne vegye észre, mást mond a keze, és mást az arca.
"Ugye,nem főztem jól? Ugye,nem takarítottam jól?" -kérdezi szemrehányóan Mici nénit,aki elbújik a paplan alá.:)
Játszott aggódó szülőket. A Rangon alul megsértett munkásasszonyát, de aki azért leendő nászát káposztás rétessel kínálta..."Vegyen, ne mondja azt,hogy nálunk is úgy van ez,mint..... /már majdnem kimondja,hogy : "Maguknál",de nyel egyet/,...mint máshol."
A Házasságból elégséges c. filmben pedig ő nem akarja a fiát hagyni, hogy rangon alul nősüljön. A humor forrása a látszat, hiszen egy kis szabó felesége, akit nem játszhatott más, mint Szabó Ernő.
De feltűnt kisebb-nagyobb szerepekben a Janikában Turay Ida mellett, a Dollárpapa-ban, a Fel a fejjel-ben, a Szent Péter esernyője-ben-egyik kedvenc filmem-.
Többszörös Tóthné. A Noszty Feri esete...-ben nemesekhez törleszkedő polgárasszony, aki ugyanakkor megszokta,hogy a döntés sohasem az Ő kezében van, nagy sikerrel játsza el filmen és színpadon.
Fábri Zoltán megfilmesíti a Tóték-at Isten hozta,őrnagy úr! címen. Sinkovits Imre oldalán játszotta el Tótnét, aki mindenre hajlandó a fia életéért.
A legemlékezetesebb filmek egyike számomra a Hintón járó szerelem. Talán akkor láttam először, és ha felvetődik a neve, akkor a fékevesztett csárdás, amit járt, jelenik meg a szemem előtt.
A rendszerváltás után egyszer megkérdezték egy tv-riportban Tőle: -Hogy tudott nevettetni, amikor a személyi kultusz idején embereket hurcoltak el? Szinte rácsodálkozott a színész kérdezőre:-Mi nem politizáltunk, a filmek lehet, de mi nem, mi színészek csak boldogok voltunk, hogy megint játszunk.
Színházban is nagy sikerei voltak. A Nemzeti Színház tagja volt, rangos szerepeket kapott. Gózon Gyula mellett Ő volt Millerné az Ármány és szerelemben, Jourdanné az Úrhatnám polgárban. De volt Ő Dulszka asszony is, aki embertelenül bánik az erkölcs nevében cselédlányával, és akinek erkölcse csak a darab címében található.
Időnként átrándult az Operettszínházhoz, ahogy Ő nyilatkozta:"Kikapcsolódni." Direkt ráirták a Vők iskolája és a Hölgyválasz c. operettekben szerepeit. Részt vett a darabban az Operett Színház összes nagy ágyúja, így a "szocialista operett" kasszasikerré vált.
Olyan jól érezte magát ebben a légkörben, hogy végleg az Operettszínházhoz szerződött, és 11 évet töltött el nyugdíjazásáig.
Testesen is jól állt neki Lango Szerafin szerepe a Nagymama-ban. Az emlékezetes alakítások sora nagy alakítással zárult: Jente,a házasságközvetítő, aki egyszerre volt kicsinyes és odaadó, aki a hagyományokat képviselte Anatevkában, de és mégis távoznia kellett. Évek óta Fónay Márta is eltávozott. Hogy is ajánlotta Ő a kérőket Tevje lányainak? "Aki egy ékszer,egy gyöngyszem.Stimt? " Az volt Ő is. Stimt! 95 éves lenne.




</TD></TR><TR><TD class=forumhsz3 colSpan=2></TD></TR></TBODY></TABLE>
 
N

Naska

Vendég
Gyilkostól rettegett Fónay Márta

"...Harminckét év után már nem kell elhallgatnia, hogy a hírhedt gyerekgyilkos - akit felakasztottak - évekig zsarolta és rettegésben tartotta Fónay Márta színésznőt. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész nevelt fiaként gondoskodott a brutális Miskeiről Imréről.

A gyermek- és csecsemő gyilkosságok mindegyike nagy megrázkódtatás. Még a kősziklakemény zsaruk is megrendülnek. Az első gyermekgyilkossági ügy felderítésében kerületi nyomozóként vettem részt. A vár lépcsője alatt találtak rá a hétéves kislány, M. Katika holttestére. Nem elég, hogy az abberált gyilkos megerőszakolta és megfojtotta, tizenegy tőrdöféssel a kisgyermek hátába keresztet szurkált. Azonnal sejtettük, a gyilkos csak Miskei Imre lehet, akit elítéltek már gyermekkel való fajtalankodásért. Akkor nem ölte meg a kisfiút, aki később egyébként felismerte, és ezért börtönbe került. Feleségére is rágyújtotta a házat, és az ismert színésznőt Fónay Mártát rettegésben tartotta, zsarolta. Mindezért négy évet kapott, de jó magaviseletéért korábban szabadult. Ahogy kikerült a rácsok mögül, azonnal újra fajtalankodott, ám ekkor már megölte a kislányt, hogy elkerülje a büntetést"- avat be a gyilkosság hátterébe a zsaru, aki nyomozó társaival felfigyelt arra, hogy Budakeszi környékén, egy nővérszálló közelében valaki hetente több lánynak tőrt szorított a nyakához és fajtalankodásra kényszeríti őket. A fiatal nők elmondták, hogy az aberrált férfi katonai gyakorlóruhát visel és mindig éjjel 10-11 óra között támad.

"Miskeiről tudtuk: fegyvermániás és deszantos volt. Hárman figyelni kezdtük a környéket, miután már 5-6 ápolónőt megerőszakoltak. Néhány nap után elkaptuk Miskeit. Amikor megbilincselve, rendőrautóban ült, annyit mondott nekünk, szép munka volt." A ferdehajlamú gyerekgyilkost felakasztották, de amíg szabadlábon volt, az idős színésznő rettegett tőle.

Nem tudta, hogy gyilkost melenget a keblén

A Csalogány utcai házban élt Fónay Márta, eleinte fogalma sem volt, hogy a "rendes fiatalember", akit fiaként szeretett milyen borzalmas dolgokat művel. Csala Zsuzsa jó barátságban volt kolléganőjével, aki vele osztotta meg félelmét, a titkot, amit máig homály fedett.

"Mártika mosott, főzött Imrére, úgy gondoskodott róla, mintha saját gyereke lenne. Azt mondta olyan szerencsétlen ez a fiú, nincs senkije. Én is a második kerületben laktam, már beteg volt Lambika - így becéztük Mártát - amikor a lakásán próbáltuk hárman, Lórán Lenkével a Három Nővért. Akkor vallotta be: nagyon félt Miskeitől, míg fel nem akasztották. Lambika naív, jószívű, áldott természet volt, de saját gyermeket nem szült. A fiú behálózta, ezért anyjaként gondoskodott róla. Még pénzt is adott neki, ha segített bevásárolni. Később aztán egyre többet akart Miskei, zsarolta. Mártika betege volt a szörnyű esetnek, haláláig nem tudta kiheverni, hogy gyilkost fogadott otthonába" - meséli Csala a harminckét esztendeje rejtegetett titkot. Fónay Márta, 15 éve, nyolcvan esztendősen távozott."
eof.png
STOP
 
N

Naska

Vendég
<TABLE class=MsoNormalTable style="WIDTH: 412.5pt; mso-cellspacing: 0cm; mso-yfti-tbllook: 1184; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm" cellSpacing=0 cellPadding=0 width=550 border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent"><TABLE class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%; mso-cellspacing: 0cm; mso-yfti-tbllook: 1184; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 100%; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width="100%"><TABLE class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%; mso-cellspacing: 3.7pt; mso-yfti-tbllook: 1184; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm" cellSpacing=5 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent"><TABLE class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-yfti-tbllook: 1184; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm" cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent"><TABLE class=MsoNormalTable style="WIDTH: 100%; mso-cellspacing: 0cm; mso-yfti-tbllook: 1184; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent">A színészt gyakran azonosítják a szereppel. Pécsi Ildikó valalamikor szexszimbólum volt. Amikor Várkonyi felkérte az "Arany ember"c. filmben Noémi főszerepére, akkor kiderült, hogy a szépség nemcsak a ledér nőket jellemzi, a kedvesek, a ragaszkodók is lehetnek olyan szépek, mint Ő.

Nincs ez másképp' az életében sem, kevés olyan családot látni, ahol ilyen legendásan jó a kapcsolat a családtagok között.Pedig nagyon egyszerű, a titok annyi, hogy szeretik egymást.

Az igazi nagyok között kezdte az ország első színházában, a Nemzeti Szinházban. Sokfélét próbált, és nemcsak a színészetben.
A klasszikusok után a Vígszínházban játszott, tanulta a társalgási színdarabok stílusát. Igazán a kritika Kecskeméten, majd a Radnóti Színházban figyelt fel rá. Komoly színésznővé érett.
Volt Ő a görög tragédiák Antigonéja, Molnár - darabban Muskátné, a körhintás , aki egy "körhantásba", Liliomba szerelmes.
Shakespear-i volt Gertrúdként a Hamlet-ban, bájos és naív szelistyei leányzó a "Mit csinált felséged 3-5-ig" c. filmben, aki pechére a férfi ruhába öltözött királynéba lett szerelmes. Honnan tudta volna naív lélekként,hogy a látszat csal?
Próbálták beskatulyázni az örömlányok szerepébe: "Felejtse el nevét,nejét és lakhelyét..."-énekelte az "Irma,te édes-ben", volt Ő Warrenné is, akit a múltjával saját gyermeke szembesített. Fürdött egy dézsában -minden férfi örömére- a "Hattyúdal"-ban,és Ő volt Edit-az élelmes örömlány- Moldova "Az élet oly' rövid" c. vígjátékában.
Többet bírt! Így lett Tóthné Dajka Margit és Fónay Márta után,vagy Amália a "Hárman a padon"-ból, amit valamikor Bulla Elma játszott tündérien.
Vezéregyéniség, ahova belép, legyen az egy beszélgetés vagy a színpad,rögtön érezni dominanciáját. Talán azért, mert érzékeny,nemcsak a sikerre,hanem mások bajaira is. Híresen jószívű ember, segítőkészségét sokan használták.
Talán ezért lett egy ideig politikus, az Országházban képviselte a színházak ügyét.
Önálló műsoraival évtizedek óta járja az országot. "Vajon,mikor szakad a cérna?"-kérdezi Móra Ferenc novellájában.Nála -gondolom-ritkán. Hisz Tőle tudjuk:"Ami tiszta kívül,az tiszta belül is."
Rendez, ír. A legkisebbeknek meséket. Igazi nagymama az életben és a színpadon.
És amikor megjelenik nagyanyó- álruhában, azt várom, mikor bújik ki a szerepéből, mikor perdül tácra, és énekli el ismét a régi dalt,amit ano az "Én, Strasszner Ignác"-ban énekelt:"Jól esik ma végre egy kis haccáré, haccacáré..."
Azt hiszem, megint elhinném. :)












</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>


</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>​
 
N

Naska

Vendég
" A színésznőt 2004-ben súlyos autóbaleset érte.
A szerencsétlenség következtében komoly lábsérüléseket szenvedett, így nehezen tudott mozogni és még a színészetről is le kellett mondania.

Akaraterejének köszönhetően időközben mára szinte teljesen felépült, és most Moliére; Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című darabjában, végre ismét színpadra lépett.

Ildikó a szabadtéri próbák alatt nagyon boldog, hogy ismét kedvenc kollegáival együtt dolgozhat, de a szünetekben mindig a szeretett unokára gondol.

- A gyermek, az unokám is most fog végezni , mert kéthetes sporttáborban volt. Úgy alakult az élete, hogy egy véletlen folyamán - én hiszek a véletlenekben - elment tavaly sporttáborba és mondta a tanárnő, hogy kézilabdát szeretne nekik megtanítani, és hogy legyen egy kézilabda csapat, mert azzal milyen jó lenne. És a kis Csaba mondta, hogy „tanárnő, én szívesen kézilabdázom, ha nem kell futni".

A kis unoka boldog, hogy a kapuból erősítheti a kézilabda csapatot, de már alig várja, hogy újra együtt játszhasson a gödöllői kertben a nagymamával, akivel a sporttábor után egész nyáron együtt lesznek.

- Nagyon jópofa, hogy én a balesetet augusztus 16-án, az unokám születésnapján szenvedtem. Ezért ugye, amikor a következő évben születésnapja volt, akkor elhangzott egy olyan mondat, hogy akkor most ezt együtt ünnepeljük a nagymama első születésnapját, a te 9. születésnapodat. Egy kicsit gondolkodott és azt mondta; „jó, de az én születésnapom legyen egy kicsit nagyobb”. "

Reflektor
2008-07-01, 8:00
 
Oldal tetejére