Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

BOcsi én csak reggel tudok bekukkantani, és oldalakat kell olvasgatni!!! De nagyon jólesik!

Korábban a magyar egyikd diétás fórumban olvasgattunk együtt, segítettük egymást... de a helyi "dietetikus" az agyamra ment! :)

Ez a vizes dolog mi, amit Sydney csinálsz? Őszintén szólva programozva iszok, mert különben 3 napig ellennék víz nélkül, persze a végére már porlik a vesém!

Köszi a választ! És grat a sok ivásért!!! Épp azon filóztam h a vizet nem szeretem, de a limonádét igen. Úgyhogy citrom... a vízbe h könnyebben menjen!

Üdv
B

Szia!

Reggel is örömmel fogadunk. :)
Én is programozással iszom meg a napi vizemet - ha el nem felejtem..:(
Sajnos tényleg leszoktunk az vízivászatról.
Én is veseporzós-féle vagyok, nekem is igen oda kell figyelnem erre.
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Vigyázzatok a vízivással, azért túlzásba ne essetek. Most olvastam egy cikket, hogy külföldön annyira nyomták mindenhol, hogy minél több folyadék, hogy egy nő belehalt, hogy naponta 8 litert ivott.

Nem olvastam. Ettől függetlenül fogalmam sincs, hogy hogyan sikerült neki annyit meginnia.
Kiváncsi vagyok Áginak mi erről a véleménye. Tényleg bele lehet halni ennyi vízivászatba? Vagy csak akkor, ha csak azt iszik és nem eszik semmit...
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
A túlzott vízfogyasztás is veszélyes

2006 ápr. 25 16:55

Egy tanulmány szerint azok a futók, akik túl sok folyadékot fogyasztanak a verseny ideje alatt, komoly veszélynek teszik ki magukat.
A víz amellett, hogy a szépség forrása, és sok esetben éltető elemünk, nem minden szituációban fogyaszthatjuk nagy mennyiségben. Egy angol kutatócsoport 14 maratoni futót vizsgált meg egy kiadós verseny után, és azt állapították meg, hogy némely sportolók, akiket nem figyelmeztettek a túlhidratáció veszélyére, nem csak komoly fájdalmaktól szenvedtek, de voltak, akik annyira össze voltak zavarodva, hogy még arra sem emlékeztek, hogy befejezték-e a versenyt. A kutatók abban látták a jelenség magyarázatát, hogy a futás előtti és utáni túlzásba vitt ivás felborította a sportolók folyadék- és anyagcsereháztartását és fokozott megterhelést jelentett a felhevült testnek. Volt olyan futó, aki az öt órás verseny alatt az ajánlott mennyiség ötszörösét, 13 liternyi vizet ivott meg. Érdekes módon a nők érzékenyebbek voltak az ivás hatásaival szemben, a futóknak csak negyede volt nő, de a kórházba szállítottaknak a fele. A kutatók szerint a futás tempójától függően óránként 0,5-1 liter víznél többet nem ajánlott inni.

http://www.holgyforum.hu/eletmod.asp?newsid=24968
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Nátrium

Nátrium hatása szervezetünkre:

  • A szervezetünk folyadékháztartását szabályozza, a klórral és a káliummal együttvéve
  • Az izomműködésben, az izmok „ingerelhetőségében" játszik szerepet
  • Vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet
  • Emellett egyes enzimek aktiváláshoz nélkülözhetetlen a nátrium
  • Szükségünk van nátriumra a fehérje- és szénhidrát anyagcseréjének folyamata során
  • A nátriumnak köszönhetően a sejtfalak beengedik a véráramból a szükséges tápanyagokat, a sejtbe, és emellett a nátrium teszi lehetővé az izmok összehúzódását
  • Szükséges az ideális sav-bázis egyensúlyának fenntartásában
  • Az idegrendszeri ingerület átvitele során is szükség van nátriumra
  • Segédkezik a glukóz, és az aminonsavak felvételében
  • Hidratálttá teszi szervezetünket
  • A nátrium az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában is szerepet játszik
Nátrium természetes formái:

Manapság már szinte minden élelmiszerben megtalálható a nátrium, vagy természetes formájában, vagy pedig plusz adalékként, amit az élelmiszeripar adagol hozzá az általa előállított termékekbe. Természetes formája viszont az asztali só, az ecetes páclé, illetve a párizsi, és egyéb szalámifélék. Ezen termékek túlzott fogyasztása ellenjavallt.
Napi beviteli mennyiség:
Manapság már egyáltalán nem kell odafigyelnünk a nátrium bevitelre, mivel először is a vélemények eltérnek, egyesek szerint a napi fél gramm, másik szerint 2 grammot kell bevinni naponta szervezetünkbe, viszont az ételek sózásával, és az élelmiszeripar nagymennyiségű só használatának köszönhetően, a napi nátrium bevitelünk akár a napi öt illetve tizenöt gramm nátriumot is meghaladhatja.
Megjegyzés:
Tehát az előbbiekből értelemszerűen levonva, hiányállapot a mai viszonyok között lehetetlen esetként lép elő. A nátrium túladagolása viszont annál hamarabb megtörténhet. Ilyenkor általában sok embernél a magas vérnyomás mutatkozik meg először intő jelként, majd később ez az állapot permanens állapottá válhat. Túl sok kálium fogyasztása kiürítheti szervezetünkből a felhalmozott, és elraktározott nátriumot. Azon emberek akik melegben, megerőltető mozgást végeznek, izzadásuk során sok nátriumot veszíthetnek, melyet érdemes pótolniuk. Akik elhúzódó betegségben szenvednek, és az hányással, illetve hasmenéssel jár, szintén nátrium bevitelére szorulnak. Az alacsony nátriumszint súlyos következménye akár a kiszáradás is lehet. Érdekesség képen, a túlzott vízfogyasztás is nátrium hiányt idézhet elő, közismert nevén, vízmérgezés léphet fel, vagyis ennek oka, hogy a vese kiválasztó képességét meghaladó folyadékbevitel következménye, agy ödéma lehet. Ha mégis nátriumhiány lépne fel, az hányingert, szomjúságot, izomgörcsöket, szétszórtságot, homályos látást, akadozó beszédet, zavartságot, és különös megváltozott viselkedést jelentene. Túlzott nátriumfogyasztás következtében vízmegkötő hatás lép fel, mely esetén a vérkeringést terheli meg, ezért is léphet fel a magas vérnyomás

http://www.vitaminok.info/natrium
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=4 width="100%"><TBODY><TR><TD bgColor=#f9bc5e height=29 background=themes/PH2/images/newsbar_top.jpg width="100%"> Kvaterka: A túlzott vízfogyasztás ártalmas is lehet
</TD></TR><TR><TD bgColor=#ffffff>
thumb_0709ivoviz.jpg
Köztudott, hogy a víz alapvető fontosságú az élet szempontjából, ritkán azonban az is előfordulhat, hogy halált okoz: az év elején például egy kaliforniai hölgy itta magát halálra egy rádiós vízivó verseny során. Milyen folyamatok vezethetnek idáig?

Első hallásra furcsának tűnhet, de mégis igaz, hogy a túlzott folyadékbevitel - még ha csak vízről van is szó - a halálunkat okozhatja. Erre azonban több példa is volt az elmúlt években: elég, ha annak a nőnek az esetét említjük, aki egy játékkonzol elnyerése érdekében ivott meg csaknem hat liter vizet mindössze három óra leforgása alatt. A nőnél először hasogató fejfájás jelentkezett, később hányt, végül pedig belehalt a "vízmérgezésnek" nevezett tünetegyüttesbe. Ez ugyan egy meglehetősen extrém eset, de sajnos olyan is többször előfordult már, hogy egyébként egészséges fiatalok haljanak meg hasonló módon: a partik közönsége gyakran extasy-t is fogyaszt, az éjszakába nyúló tánc után pedig muszáj pótolni a hirtelen folyadékveszteséget.
Melyek azok a folyamatok, amelyek a vízivást követően halálhoz vezetnek? A nagymértékű folyadékbevitel hatására felhígul a vér, a nátriumionok mennyisége pedig a literenkénti 135-145 millimól alá csökken: a jelenséget orvosi szóval hiponatrémiának nevezik. Ez az állapot kialakulhat például erős hasmenés, vese- vagy mellékvese-károsodás, illetve a vizelethajtó szerek mértéktelen szedése következtében is, de egy 2005-ös tanulmány szerint a maratoni futóknál átlagosan minden hatodik esetben kimutatható a jelenség enyhébb formája. A hiponatrémiát hányinger, hányás, fejfájás, fokozott vizeletürítés és általános zavarodottság előzi meg.
A szervezetünkből különféle módokon távozó víz mennyiségét a vesék szabályozzák: amikor rövid idő alatt túl sok vizet iszunk, a vesék nem lesznek képesek megfelelően ellátni feladatukat, és a vér "vízzel telítődik"; a víz ilyenkor nem tud a szokásos módon távozni, ezért a fölös mennyiség a vérből a sejtekbe kerül, amelyek térfogata ennek következtében hirtelen megnő. A legtöbb sejttípus esetében ez nem jelent problémát, ugyanis a sejtek rugalmas szöveteket alkotnak - például zsír- vagy izomszövet - az idegsejtek számára azonban nem áll rendelkezésre több hely (a koponyában az idegsejtek mellett vér és az agy-gerincvelői folyadék tölti ki a fennmaradó helyet). Mivel az idegsejtek emiatt már képtelenek tágulni, az agy megduzzad, ami remegést, légzésbénulást, kómát, végül pedig az életfolyamatok teljes leállását eredményezheti.
Az a legjobb, ha annyit iszunk csak, amennyire szomjasak vagyunk. A szomjúság pontosan jelzi, hogy mennyi folyadékra van szükségünk ahhoz, hogy egyensúlyban tartsuk szervezetünk folyadékháztartását. Ez alól kivételt jelenthet a nyári kánikula, hiszen ilyenkor fokozott a szervezet folyadékigénye: nagy melegben az egyébként felnőtteknek ajánlott napi másfél liter folyadéknál többet is érdemes elfogyasztani. A legjobb szomjoltók az ásványvizek: olyan ásványi elemeket, sókat tartalmaznak, amelyek pótolják az izzadás következtében elveszített, de a szervezet számára létfontosságú anyagokat (részeletesebben lásd korábbi cikkünket: Mit tegyünk hőség idején?).
Forrás: origo.hu </TD></TR><TR><TD bgColor=#ffffff>
line.jpg
Ideje: Július 09, hétfő, 11:03:43 Feltöltő: kokovaipeter
</TD></TR></TBODY></TABLE>

http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=14810
 

Eniko15

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=4 width="100%"><TBODY><TR><TD bgColor=#f9bc5e height=29 background=themes/PH2/images/newsbar_top.jpg width="100%">Kvaterka: A túlzott vízfogyasztás ártalmas is lehet

</TD></TR><TR><TD bgColor=#ffffff>
Első hallásra furcsának tűnhet, de mégis igaz, hogy a túlzott folyadékbevitel - még ha csak vízről van is szó - a halálunkat okozhatja.

Az a legjobb, ha annyit iszunk csak, amennyire szomjasak vagyunk. A szomjúság pontosan jelzi, hogy mennyi folyadékra van szükségünk ahhoz, hogy egyensúlyban tartsuk szervezetünk folyadékháztartását.
Forrás: origo.hu
</TD></TR><TR><TD bgColor=#ffffff>
</TD></TR></TBODY></TABLE>

http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=14810


Jaj nekem!!! :shock: Akkor mostmár, hogy legyen. Eddig arról volt szó, hogy ne várjuk meg amig megszomjazunk most meg ....áááá!
Azt hiszem maradok a jelenlegi víz menyiségnél, abból nem lesz baj.:D:D:D
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Mostan ilyen buli van lent a koliban, en meg feljottem pihenni, mer idegesit a sok arab...mint emberek, imadom oket, mert jofejek es rendesek, de mint pasik...azt tudjatok, hogy az osszes arab kivetel nelkul megorul a teltkarcsu nokert? Plane a hosszu sotet hajert, plusz telten is szep vonalakert, na, ize, nem ragozom, inkabb illusztralok:

buli.gif


Hehe, jo ez az ikon! :D
Kabe ennyien is vannak. Ja, ez olyan buli, hogy ha van valakid, akkor kerhetsz egy stoptabla matricat es kiragaszthatod magadra, nekem ki volt ragasztva, de persze ezeket nem erdekli.
Draga tetkos geil hajzatu felisten persze otthonaban dekkol a szuleinel.
Mhhhh, de majd jon holnap! ;)

Amit meg nem ertek 8) , hogy miert van az, hogy egy nepcsoportnak sincs kulonosebb problemaja a sulyfelesleggel, legyen az kinai, afrikai, arab, csak ez a hulye europai ugynevezett csucskultura...szanalmas, megnezik az embert, tetszik, de hat ugye a haveroknak nem, ugyhogy leszavazzak magukban, huh, szanalmas egy nepseg. Momentan ugye ez nem aktualis, de ha nincs pasim, ezen szoktam vegigduhongni par bulit, ezt sosem fogom megerteni, miert a haverjaik izleset akarjak megnyerni a csajaikkal.

Na megyek vissza bulizni, de gondoltam, miert ne irjak Nektek, ha ma ugyis itt hagytam nyitva epp az oldalat! :)

kiss kiss
Rixy
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Amit meg nem ertek 8) , hogy miert van az, hogy egy nepcsoportnak sincs kulonosebb problemaja a sulyfelesleggel, legyen az kinai, afrikai, arab, csak ez a hulye europai ugynevezett csucskultura...szanalmas, megnezik az embert, tetszik, de hat ugye a haveroknak nem, ugyhogy leszavazzak magukban, huh, szanalmas egy nepseg. Momentan ugye ez nem aktualis, de ha nincs pasim, ezen szoktam vegigduhongni par bulit, ezt sosem fogom megerteni, miert a haverjaik izleset akarjak megnyerni a csajaikkal.

Rixy

Draga Rixy,

orulunk hogy jol erzed magad! Ram is ramferne mar egy jo kis regi buli, mint amilyenek a koleszban voltak :) Hah, oregszem!

Na, nepcsoportok: Vietnamban nyaraltunk a parommal januarban, (kozel van hozzak, csak 9 ora repulovel :ugras: ) es nem lattam kover embert! Az etteremben az adagok EMBERIEK voltak! Na most nezz meg egy adagot akarmelyik europai orszagban, vagy itt, vagy amerikaban. Amerikaban a kis adag akkora, mint nalunk a nagy. Ausztraliaban egy tal etelt en kb 3x-ra tudnek megenni (ezert van itt a dobozolas - hazaviszed amit nem ettel meg, mar ha fizetsz erte es meg marad masnapra is) Szoval egyszeruen nevetsegesek az adagok!!! Tobbet eszunk mint kene. Szerinted hanyan orulnenek ha az etteremben akkora hust kapnanak amekkora a tenyeruk??? Mert hogy annyit lenne szabad csak ennunk.

http://shine.yahoo.com/channel/health/user-post-portion-explosion-456931/ linken megnezhetitek hogy valtoztak az adagok 20 evvel ezelotthoz kepest!!! Sokkolo!

Az a baj, hogy a mi = a nyugati vilag (europa, usa, ausztralia, japan - aztan kb kifujt) kezeben van a vilag vagyonanak 80%-a. Mig mi degeszre zabaljuk magunkat, addig a vilag tobbi reszenek marad a 20%. Tudom hogy sokat panaszkodunk, hogy nem lehet megelni meg mekkorak az adok. DE azt is kene tudnunk, hogy rengeteg orszagban EGY DOLLAR ALATT van az egy fore juto jovedelem egy nap vagy egyaltalan nincs. Van aki 10 dollarbol el egy honapig. Tudom hogy Magyarorszagon sok gyerek megy ehesen iskolaba es nalunk is sok a hajlektalan - de egyaltalan nem hasonlithatjuk ossze a helyzetet meg igy se Afrikaval vagy Bangladesh-sel.

Amit sosem ertettem az a pazarlas. Sok ismerosom dolgozott mar etteremben, es a rengeteg kaja amit kidobnak a nap vegen, felhaborito. Nem ertem, miert nem lehet azt a hajlektalanoknak adni. Itt van egy japan etterem, amelyik mindennap a kajat szetosztja (neha nem talalnak hajlektalant, igy az ott dolgozok vihetik haza) de a magyar etteremben dolgozo sracok fizetnek ha kajat akarnak hazavinni, ha pedig nem fizetnek, akkor kidobjak a kajat. Most akkor mondjam hogy magyar mentalitas? Dogoljon meg a szomszed tehene is, nehogy mar adjunk a nalunk szegenyebbnek! Nyilvan nem lehet altalanositani, de ez nagyban kulturafuggo is...Nagymamamra inkabb rarohad a barackja, minthogy odaadna a szomszednak :,,:

Mindenesetre mi itt megeloztunk minden mas orszagot a vilagon! 26%-a az ausztral lakossagnak korosan elhizott, igy Amerikat csak a masodik helyre toltuk 25%-al. Valami amire igazan buszkek lehetunk, yeay! :9:
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Jaj nekem!!! :shock: Akkor mostmár, hogy legyen. Eddig arról volt szó, hogy ne várjuk meg amig megszomjazunk most meg ....áááá!
Azt hiszem maradok a jelenlegi víz menyiségnél, abból nem lesz baj.:D:D:D

http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-34756129_ITM

Igaz angolul van, de irnak benne arrol, hogy a vizivas propagalasa a nagy italgyarto cegek propagandaja is lehet - a palackozott viz eladasa megugrik ha az emberek azt hiszik, meg jo is...A californiai lany, aki vizmergezesben halt meg, is benne van....
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a vizes dolog mi, amit Sydney csinálsz? Őszintén szólva programozva iszok, mert különben 3 napig ellennék víz nélkül, persze a végére már porlik a vesém!

B

Itt olvastam, hogy kicsibonak az orvos tanacsolta h minden reggel igyon masfel l vizet. Jol hangzott amit leirt es mennyit fogyott, es gondoltam kirpobalom :)

Kozben olvastam sokat a temarol es egyetertek csuthagival: mindent csak esszel erdemes...En eddig is megittam egy nap 2-3 l folyadekot (viz, zold tea, leves, gyumi) de sosem nagy mennyisegben reggel. Most vakarom a fejem, hogy mi is van...:confused:
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Na, nepcsoportok: Vietnamban nyaraltunk a parommal januarban, (kozel van hozzak, csak 9 ora repulovel :ugras: ) es nem lattam kover embert! Az etteremben az adagok EMBERIEK voltak! Na most nezz meg egy adagot akarmelyik europai orszagban, vagy itt, vagy amerikaban. Amerikaban a kis adag akkora, mint nalunk a nagy. Ausztraliaban egy tal etelt en kb 3x-ra tudnek megenni (ezert van itt a dobozolas - hazaviszed amit nem ettel meg, mar ha fizetsz erte es meg marad masnapra is) Szoval egyszeruen nevetsegesek az adagok!!! Tobbet eszunk mint kene. Szerinted hanyan orulnenek ha az etteremben akkora hust kapnanak amekkora a tenyeruk??? Mert hogy annyit lenne szabad csak ennunk.


Talán húsz évvel ezelőtt nem volt ennyi izfokozó, puffasztó, növekedés gyorsitó stb. eljárás. Vagy csak én vagyok túl naiv. Aztán az életmód is közrejátszik. Nagyapám, a szikár székely paraszt, reggeltől estig kaszált, szalonnát és vöröshagymát evett jó házi kenyérrel. Nagyanyám a déli harangszóra meleg ebédet vitt neki (jópár km gyalog). Ebéd után pihentek, majd ismét estig dolgoztak, utána kenyér-szalonna. Egyik sem volt túlsúlyos. A nagymama most 94 éves és köszöni jól megvan. A mértéktartást mindig is fontosnak tartotta. Igaz, hogy az ételeit maga állitotta elő.
De ez ma már a múlt. Reggel autóba ülünk és elrobogunk a megélhetésünk után, aztán egész napi ülő munka után ismét hazarobogunk és jót zabálunk, mert egész nap nem volt időnk "normálisan enni". A TV előtt is jól esik egy kis nasi. Az öröklött hajlamunk sem kimél. Aztán az eredmény... .
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocsi Sydneygirl másképp nem tudtam beidézni a szöveged. Nem csak naiv, kezdő is vagyok a dologban. De nem adom fel, megtanulom ezt is.
 

csuthági

Állandó Tag
Állandó Tag
A túlzott vízivás, amikor extra mértékben fogyaszt valaki vizet egy pszichiátriai kórkép. Neve is van: pszichogén polidipszia, keressetek rá, angolul psychogenic polydipsia. Előfordulhat, hogy olyan mértékben túlzásba viszi vki a vízivást, hogy hyponatraemia (túl alacsony Na szint) alakul ki, abból van a gond, egyébként enyhébb tünetek léphetnek fel, pl. hányinger, fejfájás, de a súlyos hyponatraemiában végső esetben eszméletvesztés, kóma, halál is kialakulhat. A mennyiség nincs pontosan definiálva, mindenkinél más a küszöb, de ehhez azért már tényleg rengeteget kell inni.
 

csuthági

Állandó Tag
Állandó Tag
A fenti azokra vonatkozik, akik szomjúság érzet hiányában isznak állandóan. Ha a túlzott mértékű folyadékfogyasztást szomjúság-érzés váltja ki, ott már belgyógyászati eltérés után kell kutatni, pl. ADH hormon hiánya, veseeredet, diabétesz, autoimmun betegség.
 

Eniko15

Állandó Tag
Állandó Tag
http://shine.yahoo.com/channel/health/user-post-portion-explosion-456931/ linken megnezhetitek hogy valtoztak az adagok 20 evvel ezelotthoz kepest!!! Sokkolo!

Hát ez tényleg sokkoló! Bár nekem személy szerint az tünt fel, hogy a boltban például minden kissebb és többe kerül. Egyszerü példa, hogy az 500gr tejföl mostmár 450 gr és 375gr de többet fizetek érte és szinte az összes élelmiszer hasonló képen változott.

Szendvicset én már nagyon régen nem veszek, mert szite üres. Egy kicsi zsömlét ketté vágnak talán egy nagyon vékony réteg margarint tesznek rá de nem biztos, egy hajszálvékony szelet felvágot és egy darabka saláta levél. Ránézek és nem kívánom, nem azért mert mindenből kevés hanem látszik rajta, hogy összecsapot munka. Most természetesen a büfés szendókról beszélek!
 

kicsibo77

Állandó Tag
Állandó Tag
Na! Megéheztem! Álltam a nyitott hűtő előtt és azon gondolkodtam mit is ennék..Én is csak mosolygok azon, hogy mit kívántam meg!
Almááát:) És zabpelyhes kekszet is ennék...de az elfogyott:) Noooormális vagyok??Pedig volt kolbászka is...hmmm..
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Zártkörű tanácskozást hívtak össze a fuzáriumfertőzés miatt

cs, 2009-06-18 13:20
Címkék:
Zártkörű tanácskozást hívott össze a Élelmiszerbiztonsági Hivatal a gabonában található fuzáriumtoxin miatt - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. A gombából származó szennyeződés gyengítheti az immunrendszert, rákot és korai serdülési elváltozásokat okozhat. A hivatal felmérése szerint a felnőttek 5-10 százalékát terheli a határértéknél magasabb fuzáriumfertőzés, a csecsemőknél és gyerekeknél pedig még nagyobb lehet ez az arány. A hivatal vezetője szerint nincs ok aggódni.
Az Élelmiszerbiztonsági Hivatal felmérése szerint a felnőttek 5-10 százalékát terheli a határértéknél magasabb fuzárium-toxin, vagyis a gabonában előforduló gomba termelte méreg. A csecsemőknél és gyerekeknél még nagyobb lehet ez az arány. A hivatal ezért zártkörű tanácskozást hívott össze - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. A szennyeződések akár az immunrendszer legyengülését, rákot és serdülési elváltozásokat is okozhatnak. Szeitzné Szabó Mária, a hivatal főigazgatója reggeli műsorunkban kijelentette: a helyzet nem riasztó, ugyanakkor megpróbálnak egyeztetni a termelőkkel és a feldolgozókkal, hogyan lehet csökkenteni a búzában a fuzáriumfertőzést.
Szegeden évek óta kongatják a vészharangot
Legyengült immunrendszer, rákkeltő hatás és korai serdülési elváltozások óvodás és kisiskolás gyerekeken. Ilyen bajokat okozhat a gabonát megtámadó fuzáriumgomba, amely különféle méreganyagokat termel, ezek pedig bekerülhetnek a fertőzött termésből készült lisztbe, kenyérbe, vagy akár müzlibe is. Egy szegedi kutatócsapat évek óta kongatja a vészharangokat, hogy egyes termékek fuzárium-toxin tartalma meghaladja az egészségügyi határértéket. A szakértők az utóbbi években több olyan beteggel találkoztak, akikről kiderült, hogy fertőzött élelmiszert fogyasztottak. Szűcs Péter endokrinológus csak az elmúlt egy évben 15, hormonális bajokkal küzdő kisgyermeket kezelt. Jellemző volt náluk például a mellnövekedés, de a fitoösztrogén a felnőtteknél is komoly és veszélyes elváltozásokat okozhat, elsősorban a nemzőképességet és a fogamzó képességet gátolja. Mesterházi Ákos akadémikus, gabonakutató és Falkay György gyógyszerész ételmintákat is kért az érintett családoktól, hogy összevethesse ezeket a megbetegedett leletek gyerekeivel, és a mintákból néha extrém mennyiségű toxint lehetett kimutatni, csakúgy, mint a gyerekektől vett vérmintákból. Az derült ki, hogy ezek az ösztrogénhatású anyagok a nagyon finoman szabályozott hormonális egyensúlyt felborítják, és toxikus ösztrogén hatásként jelentkeznek. A kutatók 2006-ban 180 szántóföldekről származó mintát vizsgáltak meg, 86 esetben bukkantak határérték feletti toxinmennyiségre. Volt olyan tétel, ami tízszer több toxint tartalmazott a megengedettnél. A szakértők szerint, noha pontos adatok nem állnak rendelkezésre, tavaly is sokfelé volt fuzáriumfertőzés a gabonatáblákban, főleg az ország keleti és déli területein. A gabonakutató áprilisban úgy fogalmazott: fokozottabb hatósági ellenőrzésre volna szükség, hiszen akár a több százezer tonnát is elérheti a veszélyes gabona mennyisége. Szerintük élelmiszerbiztonság szempontból Magyarországon ma ez a legnagyobb jelentőségű probléma, sokkal nagyobb, mint a paprikabotrány volt.
A hivatal tavasszal még óvott a pániktól
Az élelmiszerbiztonsági hatóságnál viszont tavasszal azt mondták, nem ilyen sötét a kép, már csak azért sem, mert szerintük tavaly nem volt jelentős a fuzáriumfertőzés. Deák Ferenc osztályvezető ezt akkor számokkal is megerősítette. 2008-ban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 500 élelmiszermintát vizsgált, és ebből összesen kettő volt a határérték felett. A szakember beszámolt arról is, hogy idén 350 fuzáriumtesztet végeznek majd különféle élelmiszereken, ami elég több százezer tonna gabona átvizsgálására. Szegedi kollégánk ezt követően vásárolni indult, hogy kiderüljön, tartalmaznak-e toxint a boltok polcaira került gabonából készült élelmiszerek. A kosárba tett négyféle teljes kiőrlésű lisztet, teljes kiőrlésű pogácsát, kekszet, kenyeret, müzlit, korpás kiflit, magvas zsemlét megvizsgálta Dr. Mesterházi Ákos egyetemi tanár, a szegedi Gabonakutató Kft. kutatója, és a 11 mintából négy bukott meg.
Mégis komoly volt fertőzés?
Riasztó adat szerepel abban az Élelmiszerbiztonsági Hivataltól származó levélben, ami most az MR1 Kossuth Rádió birtokába került. A hivatal főigazgatója ebben egy cselekvési terv kidolgozását sürgeti a fuzáriumfertőzés kezelésére, és zártkörű konzultációra hívja a levél címzettjét. Idézet a levélből:
"A gabonák fuzáriumfertőzése, az abból származó mikotoxin szennyeződés esetenként nagyon súlyos humán- és állategészségügyi hatása jól ismert az érintett szakemberek körében. A rendelkezésre álló számos tudományos közlemény, és egy átfogó felmérés szerint az európai fogyasztók mikotoxin terhelésének fő forrása a búza, és a belőle készült liszt és kenyér. A magyar helyzet felmérésére a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal széleskörű vizsgálatot kezdeményezett 2008-ban ezen termékek mikotoxin szennyezésének megítélésére. Az eredmények alapján egyértelmű, hogy a magyar felnőtt lakosság 5-10 százalékát a WHO által elfogadhatónak tartott napi terhelésnél magasabb toxinmennyiség terheli. A csecsemők és gyermekek terhelése nemzetközi adatok alapján várhatóan még magasabb. A jelenséget nem szabad figyelmen kívül hagyni" .
A hivatal szerint most sem riasztó a helyzet
Szeitzné Szabó Mária, Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója az MR1-Kossuth Rádió ma reggeli műsorában azt mondta, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal közösen végzett széles körű felmérésük nem erősíti meg azt a riasztó helyzetet, amit a szegedi kollégák jeleztek. 16-féle mikotoxint vizsgáltak meg, és ezek legtöbbjéből például egyáltalán nem lehetett kimutatni azt, ami a kisgyermekeknél hormonális és egyéb elváltozásokat okoz. Amivel probléma lehet, és ezt a vizsgálatok is megerősítették, az az úgynevezett dezoxinivalenol, ami hányással, hasmenéssel járó akkut megbetegedést okozhat, ha a találtnál többszörös, több ezerszeres szintet fogyasztanak állatok vagy emberek. Ez előfordul a magyar, az európai gabonában is és mindenhol a világon – teszi hozzá a szakember. Az ennek ellentmondó, súlyos adatokat közlő vizsgálati eredményeket Szeitzné Szabó Mária azzal magyarázta, hogy más kutatók a kritikus határt úgy állapítják meg, hogy a még nem hatásos szint századrészét veszik. Ez egy alacsonyan megállapított, nagyon biztonságos határérték, és a felmérések szerint így a lakosság nagy részét érinti vagy érintheti. A hivatal adatai szerint egyébként a magyarországi búzamennyiség 3 százaléka lehet fuzáriummal fertőzött a határérték felett. Egy 2003-ban készült uniós felmérés 7 százalékot talált, ezért foglalkozik vele a kérdéssel az unió és az egészségügyi világszervezet is.

http://www.demokrata.hu/napi-hir/zartkoru-tanacskozast-hivtak-ossze-fuzariumfertozes-miatt
 

kicsibo77

Állandó Tag
Állandó Tag
Imádom az ilyen tudatos embereket! Csak gartulálni tudok!:D Így tovább!;)

Ne zavarjon, hogy nem értesz az eü-höz. A részleteket meg lehet kérdezni. Sokkal fontosabb, hogy tudatosan éled az életed és odafigyelsz a tested, szervezeted jelzéseire!:ugras:\\m/
Hát..ez azért még nem végleges:) Úgy értem, harminc évig ez nem így volt..Remélem nem fogy ki a lelkesedésem. Annyi mindent feladtam már az életben..A tudatom mélyén azért ott van az a hátsó gondolat, hogy mi van, ha ismét kudarcot vallok..De, ez nem az a fórum, ahol a félelmeinkről kell beszélni:)
Erős leszek és pont. Na meg főleg, egészséges:rolleyes:
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére