Calgary egy frissen érkező szemével

Kőke

Állandó Tag
Állandó Tag
<meta http-equiv="CONTENT-TYPE" content="text/html; charset=utf-8"><title></title><meta name="GENERATOR" content="OpenOffice.org 2.0 (Win32)"><meta name="AUTHOR" content="Eniko Szava"><meta name="CREATED" content="20090331;5490739"><meta name="CHANGEDBY" content="Eniko Szava"><meta name="CHANGED" content="20090402;6270712"><style> <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --> </style> Ha az ember sokáig él egy helyen, akkor annyira természetessé válik minden, hogy nehéz beszélni róla, hogy milyen. Egy másik élethelyzettel kontrasztban persze sok minden megláttatja magát.


Londondonban eltöltött pár hónap és Calgaryban eltöltött másfél hét tapasztalata után, íme az első benyomások:


Épületek, utcák
Még bennem él a kép, mikor kicsi koromban anyukám nem hagyta, hogy eldobjam a szemetet az utcán, hanem zsebre kellett tennem, és megvárni míg találok kukát. Ezért nagyon megdöbbentem a tisztaságáról nem túl híres Mo. után Londonon. Az emberek a buszon, az utcán, bárhol ledobják a szemetet, tapickolnak rajta, és nem zavartatják magukat, mert úgyis van rá ember. Igen, tényleg nagy apparátus takarít, de a munkájuk hiábavaló. Nem látszik az eredmény. A szél fújja a szemetet a patinás épületek között.
Calgaryban az egyszerűséget körbeveszi a tisztaság. A héven egy napon egyetlen újság a földön maradt. Hamar szemet szúrt egy idősebb nőnek, aki vette a fáradságot, lehajolt és félretette.


Ügyintézés
Minden gördülékenyen ment. /Ez Angliában is így volt, csak az ügyintézés utáni várakozási idők voltak jóval hosszabbak./ Ami viszont itt új, hogy a hivatalnok viccelődik az ügyféllel. Nincs szerepjátszás, ember az emberrel társalog. Olyan, akinek jó napja van, és jobbá tesz a másikét is. Összességében az egész kanadai történetünk minden emberi kapcsolatában találni olyan momentumot, amikor nem csak pusztán a dolgát teszi, akivel találkozunk, hanem némi többletet, ami már nem lenne feladata. A legtöbbet a munkaadónktól kaptuk emberi gondoskodásból.


Emberek
Londonban az első napon, mikor megérkeztünk egy nagy buszpályaudvaron próbáltuk megtalálni, melyik állásról indul a mienk. Megkérdeztünk valakit, aki nem mondta, hogy ő nem tudja, hanem mogorván megmutatta a személyzetet, hogy az ő dolga tájékoztatni bennünket. Ezzel szemben mikor itt böngésztük a hév térképét (egy napon belül háromszor), mindegyik alkalommal odaugrottak, hogy mit keresünk, majd ők segítenek. Kérni sem kellett. Ugyanígy, mikor címet kerestünk a belvárosban, és még a GPS nézegetés közben kaptunk pár jótanácsot - nem az eladótól, hanem egy másik vásárlótól...


Telefon
A telefonkártya vásárlás Londonban és Mo-on működik gördülékenyebben. De leginkább a londoni tetszik: Megveszed a sim kártyát és kapsz hozzá egy mágnescsíkos kártyát is. Azzal szinte akármelyik kis trafikban csak beadod a pénzt, amennyivel fel akarod tölteni, lehúzzák a mágnescsíkot, és rajta van a telefonon az új egyenleg. Ezek után nem gondoltunk arra, hogy ha itt veszünk egy sim kártyát, akkor egy másik, idegen telefonról be kell előbb regisztrálni, a feltöltéshez pedig egy újabb kört kell futni, csak a beregisztráláskor kapott titkos PIN kód segítségével töltik rá az egyenleget. Bénázásunk azonban hamar megoldódott, mert az Walmart egy alkalmazottja az egészet elvette, és végigcsinálta helyettünk az üzlet(!) vonaláról.



Nem lepődtem meg annyira azon, hogy Londonban mikor idén februárban leesett 15 cm hó, egy napra megállt az élet. Egy kicsit igen, mert gazdag város, pár elfekvő hókotrójuk lehetne az igen fontos útvonalakra, de ők ezen a napon egyetlen buszt sem indítottak. Belegondolván azonban érthető, hogy lehet, hogy tönkremennének, mielőtt 3-at kotorhatnának. Szegény kis országunkban is értem, miért csak a főutakra jutnak.
Calgaryban azonban meglepő, hogy a kotort utcák arányainak szempontjából otthon érezhetem magam. Na de nem lehet minden tökéletes. Tetszik viszont, hogy ami reggelre leesik, annak egy része felszárad délutánra, mikor is rövidujjú pólóban flangálhat az emberfia.


Biztosan, egy régebb óta itt élőnek más a perspektívája, a mienk is árnyalódik hamarosan. Azzal a szemmel azonban ezek a dolgok már el fognak törpülni. Így megörökítettem.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Orulunk hogy megerkeztetek!
Sok sikert es boldogulast kivanunk!
koszonjuk a beszamolot es varjuk a folytatst.
 

Kőke

Állandó Tag
Állandó Tag
Orulunk hogy megerkeztetek!
Sok sikert es boldogulast kivanunk!
koszonjuk a beszamolot es varjuk a folytatst.

Köszönjük szépen Melitta!
Íme a folytatás:

<style> <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --> </style> A nagy volumenű témák többnyire már terítékre kerültek. A következőkben csak apró szösszeneteket szeretnék összefoglalni érdekességként az otthoniaknak, amik itt máshogy működnek:


Köszönés:
Kertvárosi részeken kevés a gyalogos, ezért utcán sétálva ritkább esemény találkozni valakivel, mint otthon. Nem egyszer előfordult, hogy köszönt, akivel szembetalálkoztunk. Ma Magyarországon a kisebb falvakban lehet ilyet tapasztalni.
Egyébként nagy könnyebbség, hogy nem kell az órát nézni, hogy az angol nyelvleckék során megtanult napszaknak megfelelő köszönést kiválasszuk; a "Hi!" vagy a "Hello!" szinte mindig, minden szituációban megfelelő.


Átsétálni gyalogosként:
Egyszer félreálltunk egy forgalmas út mellékutcájában, hogy gyalog nézzünk körül, mert nagyon szép környéken jártunk. Kiszállván az autóból tettünk pár lépést, majd konstatáltuk, hogy nincs is olyan meleg, mint gondoltuk, és megálltunk hezitálni, hogy ne menjünk-e vissza kabátokért, mindezt anélkül, hogy ráutaló magatartásként a túloldalt vettük volna célba: mi csak úgy álltunk, és egymás felé fordulva beszélgettünk. Ezalatt a kétszer kétsávos úton mind a négy sávban megálltak nekünk az autók... A kabátok maradtak, mi pedig megadtuk a sikerélményt és átsétáltunk...;)


Bevásárlókosár:
Otthoni bevásárlási szokásunkká vált, főleg hipermarketekben, hogy nem szlalomozunk mindenhová a besárló kocsival, mert sokkal gyorsabb letenni egy ponton, és onnan elszaladgálni és a környékbeli cuccokat összeharácsolni, majd ha onnan minden megvan, akkor odébb tolni, és folytatni ily módon egy másik területen... Stb. Itt külön apparátus ügyel a rendre, és lecsap az elhagyott kocsikra, hogy szépen visszapakolja a termékeket a helyükre. Párszor megjártuk, mire megtanultuk.:)


Autórendszám:
Csak az autók hátulján van, és ha eladod, akkor a rendszám nálad marad. Az kerül a következő kocsidra.


Albérlet:
Bérlőből van túlkínálat, nem albérletből.
Pár hete vagyunk itt, így a jelenlegi házigazdánk csak ennyi időszakról adhat referenciát. Nekünk nincs még közmű (víz, gáz, villany) számla, ami a nevünkre érkezne, pláne nem félévnél hosszabb ideje, ráadásul gyerekekkel szándékozunk majd beköltözni, ami sok helyen kizáró tényező.
Ennélfogva, ha kiválasztotta az ember, hogy mely környék és mely lakások jöhetnek szóba a munkahely, iskola, család, közlekedés ...stb. és anyagi keret szempontjából, akkor lehet jelentkezni. Amelyik tulajnak más bérlő az elképzelése, az feléd se vakkant, akinek megtetszel, az pedig lecsap rád, de nagyon. A mi esetünkben ezt azt jelentette, hogy aznap, mikor megnéztük a lakást, felhívtak még este, hogy küldtek egy e-mailt, olvassuk el. Levelükben többféle kedvezményt ajánlottak fel a bérleti díjat illetően, és kifejezték, mennyire örülnének, ha mi lennénk az új bérlők. Mi elfogadtuk az első ilyen pozitív visszajelzést, egyrészt, mivel a szimpátia kölcsönös volt, és ezen túl pedig nem mertük elszalasztani a -lehet, hogy csak egyetlen- lehetőséget.
 

orsika77

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kőke!
Örülök,hogy sikerült kijutnotok,ami nagyon tetszik,hogy az első benyomásotok pozitív a városról,az ottani emberekről.
Kíváncsi lennék,hogy M.Oval összehasonlítva,mi az ami szerinted a leginkább más?(így elsőre)
Orsi;)
 
juliús 21.-én utazunk a családdal Coaldale városába.1 hónapig leszünk kint ,remélem szuper lesz!?Feleségem 44 év óta most találkozik elsőre az apjával.
 

unkas

Új tag
Nagyon jó lehet egy ilyen szimpatikus helyen élni,talán egyszer nekem is sikerül majd,sok sikert a szerencséseknek. :)
 

TKrisz31

Új tag
Jó lenne, ha mi is már ott lehetnénk :)

Sziasztok!

Mi 2008.októberében voltunk kint barátainknál elöször Calgaryban ( körülnézni). NEm kellett hozzá sok idő, hogy beleszeressünk Kanadába, és főleg Calgaryba. ( Barátaink Douglasdale-i részen élnek... remélem jól fogalmaztam meg a helymeghatározást).
Azóta a párom idén októberben kiment egyedül,hogy a munkavállaói vízumot elindítsa, hogy mehessünk mi is utána ( van két fiúnk). Sajna, meló lett volna, de a vízumot már nem tudta beadni, állítólag betelt a kvóta :-( Tavasszal NAGYON szeretnénk ismét belevágni.

A mi élményeink is fantasztikusak voltak, pedig a mindennapokba is belepillanthattunk, A párom az építőiparban dolgozik, és ledöbbent mennyivel másabbak a munkamegosztások, mint Mo-n.
Itthon fest, tapétáz, burkol, parkettáz, gipszkartonoz, térkövet rak, ha kell villanyt szerel. ( Szerencsére kialakult kuncsaftköre van, valahol több generáció lakásait, házait Ő csinálta - mindent beleértve, mert nem engedtek be Rajta kivül senkit az otthonukba! - éveken keresztül).S mégis feladná, s kint újra kezdené, hiszen látta, mekkora szerencséje lehet azzal, hogy TÉNYLG mindent meg tud csinálni egy renoválás alatt. ( Míg ahogy látta, kint minden munkát és munkafolyamatot más ember, más cég végez el, így kint nagyon hosszú idő egy lakás, vagy házfelújítás). Itthon egy 150 m2 ház teljeskörű felújítását a párom 3 hét alatt elvégzi, EGYEDÜL. ( Igaz, nem is 8 órát dolgozik naponta, és nem 5 napot egy héten :-( )

Száz szónak is egy a vége, reméljük, hogy mivel NAGYON ki szeretnénk kerülni, a SORS segíteni fog, és jövőre nekivághatunk.

Bocs, ha hosszú lett.

Kriszta
 

foonix

Kitiltott (BANned)
mekkora szerencséje lehet azzal, hogy TÉNYLG mindent meg tud csinálni egy renoválás alatt.

Ez biza MELLENYULAS IS LEHET !

( Míg ahogy látta, kint minden munkát és munkafolyamatot más ember, más cég végez el,

latta ... es meg is kerdezte MIERT ?????
mert OKA VAN >> a festo NEM SZERELHET VIZET
/csak akkor ha arrol is van kepesitese es licence /
az ,hogy osszebarkacsol mert un. ugyes ember
azzal itt NEM SOKRA MEGY max. otthon .
De senki ra nem bizna a VILLANY - VIZ - GAZ szereleset arra aki NEM ABBAN SZAKEMBER es nem rendelkezik az itteni szabvany vegzettseggel es a hozzakapcsolodo licencel /munkavegzesi engedely/!!!
 

TKrisz31

Új tag
Szia!

Azt hiszem félreértettél ( vagy rosszul fogalmaztam). A szakmáján (!!) belül is több ember csinálja a munkafolyamatokat. Míg itthon a falfestés, mázolás, gipszkartonozás, vakolás, stb. a festő munkakörébe tartozik, kint minden egyes munkafolyamatot más csinál. ( De ezt Te valószínűleg tapasztaltad már :) )
Itthon sem lehet vizet, villanyt, gázt "barkácsolni", ahogy Te írtad.
Egyszóval van SZAKMÁJA és "licence" a páromnak ahhoz, amiben majd dolgozni fog.
2008-ban kapásból ketten csaptak volna le rá, mint szakemberre - csak akkor még "nézelődni" mentünk ki - , ugyanis Ő meg pont azt tapasztalta, hogy a magyar kazánkovács festette a falat az újépítésű házban. Akkor most , hogy is van ez????

S nem gáz-viz-villanyszerelőnek szeretne elhelyezkedni, hanem FESTŐNEK, ami a szakmája. Azon felül pedig referenciával tudja igazolni, a többi felújítási munkákat, amit csinált.
 

CrowChild

Új tag
Nagyon jo volt olvasni a beszamolodat.
Ugyan a ho januarban avagy decemberben hiaba is olvadna el (ketlem), nem flangalnek rovidujjuban. ;D
 
újonc

Sziasztok!

Nem hinném,hogy jó témát dobok fel,mert elég egyéni a problémám..Igazából fél éve jöttünk ide a barátommal és én még annyira új vagyok,hogy alig tudok angolul nagyon rosszul megy és egy magyarral sem találkoztam,pedig nagyon jó lenne,mert unalmas az itt létem,mivel nincsenek barátaim,tudtok valami jó oldalt ahol lehet ismerkedni Calgaryban élő magyar fiatalokkal???Nagyon rossz,hogy mikor probáltam közösségi portálokon ráírni párra,akkor automatikusan törölték a levelem..:(
 

EdöMm

Új tag
hohooo,

fel eve vagy kint es meg nem tanultal meg angolul? Probaltad az allam altal felkinalt nyelvleckeket, vagy magadtol tanulod a nyelvet? Begubozni nem lehet, tessek talalkozni legalabb a tobbi kulfoldivel, igy uj ismerosokre teszel szert, nem unatkozol, ragad rad angol, es majdhogynem tobb esellyel indulsz a munkakeresesben...

hajràhajrà:)
 

Solya87

Új tag
juj de ott lennék már

Sziasztok!

Én jövőre tervezem a kimenetelt Calgary-ba, ott van ismerősöm. Tanulom az angolt, de még nagyon bátortalan vagyok. Megértem, ha valaki angolul beszél, de nehezen szólalok meg. Gondolom ez ott már könnyebben formálódik/kialakul!?
Hogyan tudok munkavállalási kérvényt benyújtani? Illetve mik a legfontosabb ügyek amiket érkezéskor érdemes elintézni azonnal?
 

juharlevél1234

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én jövőre tervezem a kimenetelt Calgary-ba, ott van ismerősöm. Tanulom az angolt, de még nagyon bátortalan vagyok. Megértem, ha valaki angolul beszél, de nehezen szólalok meg. Gondolom ez ott már könnyebben formálódik/kialakul!?
Hogyan tudok munkavállalási kérvényt benyújtani? Illetve mik a legfontosabb ügyek amiket érkezéskor érdemes elintézni azonnal?

cic.gc.ca
 
Oldal tetejére