Fogalmak: mi az és mire jó és mi nem

E

elke

Vendég
Pontosabban használnád, ha lenne.(szabad akarat)
Amit én-nek nevezünk az érzés,gondolkodás,akarat hármasságából épül fel.
Könnyen belátható, hogy az érzés-én viszi a prímet.
Amire vágysz, vagy amire nem vágysz olyan irányba jönnek létre a gondolataid.
Az érzések által táplált gondolataid hatására akarsz valamit.
Na már most ott van az akarat ami, az érzésből született gondolkodás hatására létrejött.
Ez akár teljesül, akár nem, valamilyen érzést fog kiváltani, és az ördögi kör bezárult.

Az érzéseket is akarjuk meg a gondolkodást is mi akarjuk senki nem parancsolja nekünk hogy érezz vagy gondolkodj ( na jó holmi matekórán fenyegetett ilyesmivel a tanár:p)mindenki a sajátját akkor most hogy van? Nem a döntés joga jelenti a szabad akaratot?
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Az érzéseket is akarjuk meg a gondolkodást is mi akarjuk senki nem parancsolja nekünk hogy érezz vagy gondolkodj ( na jó holmi matekórán fenyegetett ilyesmivel a tanár:p)mindenki a sajátját akkor most hogy van? Nem a döntés joga jelenti a szabad akaratot?

Pl. hirtelen szerelmes leszel, Te akartad?
Mondok egy durvább példát:
Felvisznek 10000km-re repülővel, és kidobnak ejtőernyő nélkül.
A félelem érzése lesz rajtad úrrá, Te akartad?
Persze azt mondod kiugrani se akartál.
De ha már így zuhansz, a nagy félelem közepette akarj jókedvű, vagy boldog lenni.
Szerintem nem fog sikerülni. Miért?
Mert az akaratoddal, nem tudod irányítani az érzéseidet.
 

Senrikton

Állandó Tag
Állandó Tag
A szabad akarat az én-rögeszme hülyesége.
A szabad akarat azt jelenti, hogy minden befolyás nélkül használod az akaratodat.
Ha éppen azt csinálod, amit gondolsz, vagy érzel,
máris befolyásolva van az akaratod a gondolataid, vagy az érzéseid által.

Minden ami körülvesz hat rád, de attól még dönthetsz te.
 

swenson

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabad akarat

Azt hiszem ebből a témából kimaradt valami.

Szabad akarat: az van. Mindenkinek.
Szabad cselekvés: na, ez az, ami nincs, mert nem tehetsz meg mindent, amit csak elhatározol.
Hiába határozom el, hogy repülővel elutazom a francia riviérára, onnan Galapagos szigetekre, ha nincs rá pénzem.Hatszobás lakást sem fogok venni, ugyanazon okok miatt.

Egyébként éppen Popper Péter mondta el egy előadásában:
Találkozott egy tibeti lámával, aki ezeket mondta neki: ti nyugatiak mindig rohantok. Mindig hajszoljátok magatokat valamiért. Ha van egy garzonlakásotok, egy biciklitek, addig rohantok, míg nem lesz egy családi házatok, egy Ford kocsitok, aztán már Mercedes kell, sohasem elégedtek meg azzal amitek van. S mire megvan mindenetek (sosem lesz meg, mindig lesz miért rohanni) meghaltok infarktusban és még csak nem is éltetek, nem is élveztétek az életet. A ti nyugati világotokban rohanni kell. Ám lehet ezt csinálni stresszesen, és nyugodtan is. Igen. Nyugodtan is lehet sietni.

Popper Péter egy másik előadásában ezeket mondta:
Egyszer bementem egy osztályterembe, a tanár ült az asztalnál, a diákok leborulva a padokra, s néma csend.
Kérdeztem :mi van, mindenki beteg?
Á, nem csak minden reggel 20 percet meditálunk.
20 percet?- kérdezte Popper- hisz ezek a gyerekek alig várják, hogy végre kimehessek cigizni! Erre nagy röhögés.

A tibeti láma szerint a nyugati világban az ezotéria, a meditáció csak "utánzat", nem ismerik a valódi alapját.
S elmagyarázta: a meditáció arra való, hogy teljesen kiürülj. Olyan legyél, mint egy üres lábas. S vársz. Órákat, akár egy teljes napot. Teljesen üres vagy, akár a lábas, s vagy belepottyan valami a tudatalattidból, vagy nem.
S nem kell hozzá semmi. Sem zene, sem egyéb eszköz, csak elhatározás és türelem.


S jó vagy rossz döntések sincsenek.Csak döntés van. S majd kiderül, valamikor később, hogy ez a döntés akkor jó volt-e vagy sem. S akárhogy döntessz, tanulhatsz belőle.

S olyan sincs, hogy valaki mindig boldog. A boldogság egy olyan, gyakran hirtelen bekövetkező érzés, aki csak másodpercekig tart, s ebből kellene több. Nem kell keresni, csak észrevenni, hagyni, hogy bekövetkezzen. Levetni a gátlásokat, elfeledi és továbblépni a múlt sérelmein. S még ekkor sem leszel boldog, de eléred az elégedett ember állapotát, aki kiegyensúlyozott, s szépnek találja saját létét.
Magyarország tele van depressziós emberekkel: mert a múlban élnek, mert a jövőt hajszolják, s a jelenben nem veszik észre az élet szépségeit. Nem érnek rá észrevenni.

Tudom, nem igazán a témához illő gondolatok ezek, de úgy gondoltam, érdemes Popper Péter szavait megosztanom veletek.

S egy utolsó gondolat:
A szerelem: míg még nem ismered a másikat.
A szeretet: amikor már megismerted, s vele maradsz életed végéig.

Szeretettel: Swen
 
O

oliyboty

Vendég
Szerintem meg csak kis dolgokban van szabad akarat (pl. milyen ételt fogsz enni, na ezt te eldöntheted), nagyobbakban nincsen, amik előre meg vannak írva. Azokban te biztos, hogy nem fogsz tudni dönteni...
 

susiepal

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv!

Szerintem az eleve elrendeltetés abban nyilvánul meg a fizikai korlátainkon és a gyökereinken kívül, hogy vannak olyan szituációk/élethelyzetek/feladatok melyek ha akarjuk, ha nem kikerülhetetlenül keresztezik életünket és vannak emberek (lelkek) akikkel mindenképpen találkozni fogsz.
A szabad akarat az, hogy eldöntheted, hogy ezeket a szituációkat/feladatokat hogyan kezeled, hogyan oldod meg, ha egyáltalán megoldod vagy inkább kikerülöd. Eldöntheted, hogy az eleve utadba sodort emberrel szóba állsz-e vagy elmész mellette.
DE! szerintem ha ezeket a Nagy Elrendező Erő (mindenki vallása/hite szerint hívja aminek akarja, Isten....stb) által rád szabott helyzeteket, találkozásokat nem az Ő forgatókönyve szerint játszod el, akkor elképzelhető, hogy újfent szembe találod magad ezekkel a lelkekkel, feladatokkal.( Akkor újra dönthetsz, hogy mit teszel...ha pedig nem vitted véghez a forgatókönyvben leírtakat életed során, akkor cipeled a meg nem oldottakat a következő életbe...már ha létezik egyáltalán)
Én ezt nem hívom sorsnak, hiszen a korlátokon belül van szabad választás.T ehát szerintem nem a tények vannak elrendelve, (balesetek, házasság X-el, halál Y évesen...) hanem a helyzetek(lehetőségek).
Összefoglalva, szerintem a kettő nem zárja ki egymást.
 

biszusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Való igaz, hogy szabad akaratunk van. A szabad akarat főleg az értelem függvénye, és az emberi felelőség alapja. Sokkal ritkábban használjuk a szabad akaratunkat, semmint gondolnánk! Általában a körülmények, és a természetes kötődéseink, érzéseink, kidolgozatlan vágyaink sodrában élünk. Mi, akik a Földön élünk, általában csak születésünk előtt szoktunk szabad döntéseket hozni. Mihelyt bekerülünk a földi élet sodrába, e döntések nagyon módosulnak. Bizony igaz, hogy amint betegként jövünk a vílágra, hogy rátaláljunk arra az útra, mely az egészség irányába mutat, úgy szabad döntésünk után, megkötözöttségeink közé jöttünk a Földre, hogy szabaddá váljunk. A mennyek országa a szabaddá vált lelkek világa. Tehát azoké, akik megharcolták a Földön a maguk szabadságharcát, tehát mindent megtettek azért, hogy minden külső, és belső kényszer ellenére tudják tenni a meglátott jót!

Amit Isten akar, az van. Amit nem akar az nincs. Istennél tehát a formai (választási) és tartalmi (létezési) szabadság egybeesik. Emberre vetítve az isteni szándékot, már nem csupán a létezés szintjén keresi a választ a gondolkodó ember, hanem erkölcsi szinte, tehát azon a szinten, amelyen eldől minden szellemi lénynek a boldogsága, illetve boldogtalansága. Lényegében tehát most erről van szó. A szellemi teremtményeknél csak formai szabadságról lehet beszélni, mivel ők képtelenek a maguk számára valódi Istent teremteni, míg az Isten képes a Maga számára, képére, szellemi lényeket teremteni. Amikor tehát a szellemi lények szabadságáról beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy minden teremtett szellemi lény képes akarni, valósnak vélni azt, ami Isten szándék, akarata szerint NINCS! Ez a boldogtalanság, mely mindig valamiképpen bódultság is, tehát az értelem józan használata helyett átveszi az irányítást az igaz Isten leváltását megkísérelő pillanatnyi önzésre hallgató vágy. Ez azt jelenti, hogy mielőtt egy szellemi lény véglegesülne azzal, amire, AKIRE teremtődött, lehetősége van arra, hogy lemondjon erről.

Tehát van szabad akarat, mely az értelem fügvénye, és az emberi felelőség alapja. De vannak olyan terheltségek, amelyek képesek akadályozni, sőt meg is tudják szüntetni az akarat szabadságát.! Ez az oka annak, hogy ember ember fölött ítéletet nem mondhat ki Isten szándéka szerint nyugodt lelkiismerettel. Azok akik nem tudják kézben tartani magukat, nagyon meg tudják nehezíteni mások életét még akkor is, ha ők maguk Isten előtt nem felelnek tetteikért, mivel terheltségük révén nem urai önmaguknak. Ezért fontos az okosság, és óvatosság!
 

Bedzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
A gondolat, szándék, és az értés problémái...

"A szeretet akkor van jelen, amikor a pénz, a pozíció utáni sóvárgás és az önbecsapás eltűnik."
(Jiddu Krishnamurti)


SZERINTEM A SZERETET mindíg jelen van, akkor is ha nem nyilvánul meg -nem vesszük észre.

"Ha találkozol a Buddhával, öld meg!"
(Lin Chi)


Ez viszont arról szól - állítólag a megvilágosodás útján - semijen tekintélyt ne fogadj el /formaságokat, külsőségeket, más véleményét/.

Mindenki számára az a valóság, amit elhisz../felfog/:..:
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
"A szeretet akkor van jelen, amikor a pénz, a pozíció utáni sóvárgás és az önbecsapás eltűnik."
(Jiddu Krishnamurti)


SZERINTEM A SZERETET mindíg jelen van, akkor is ha nem nyilvánul meg -nem vesszük észre.

"Ha találkozol a Buddhával, öld meg!"
(Lin Chi)


Ez viszont arról szól - állítólag a megvilágosodás útján - semijen tekintélyt ne fogadj el /formaságokat, külsőségeket, más véleményét/.

Mindenki számára az a valóság, amit elhisz../felfog/:..:
Kedves Bedzsi!
Ebben a világban csak a megnyilvánulttal tudsz mit kezdeni.;)
Lin Chi tanítása pedig az elme képzelgéseiről szól.;)
 

timeless

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Komoly mentalis valsagba kerultunk, mi, hollandiaba taszitott szegeny, jajjj! mi kitaszitott Magyarok!!! (AMUGY FRANKON IGAZAK!!!)
Elnezest kellene kernem, de nem fogok, ugyan is a hollandiaba transzportalt undorito es mindenekfelett ordogi 'hazipalinka' mennyiseg elfogyasztasa utan, mi a hollandiaba szamuzott Magyar -ertelmiseg?- egy resze, kozjegyzo jelenleteben azt allitjuk:
Hogy a mai napon alkohohol tartalmu folyadekok atkozott, satani hatasinak nem vetettuk ala az alantas 3. dimenzios lenyeinket (amelyeket ismereteink hianyaban EMBER- nek merunk nevezni)!
Tovabba ezen kijelentesunket olyan formaban szertnenk az orokke valosag (majdani) tudomasara hozni, hogy alantas, es a kozmikus egyseg neveben onsanyargato onmegrontas luciferi aldozatanak tesszuk ki magunkat!!!
Tovabba, tajekoztatni szeretnenk a magyar lakossagot, hogy legyen szives (csak nehany napra) felretenni JOGOS elnyomasabol fakado "antiszemita" gyuloletet!!!
Ezen vonalon megnyilvanula barataink kegyetlen kitaszitasban reszesitenek bennunket. A Fold bolygon 'nevetseges bohoc'- kent megjeleno es aljas modon "politikus"- nAK NEVEZETT EMBER FORMAJU FOLDON KIVULIEKET!:cool:
Man in black!
Ezen tul (sugallati alapon) hajlandoak vagyunk moderatorok hazzasagait elosegito intezkedesek megtetelere.
Ha ez nem vezetne celra, abban az esetben kozosegunk ritualis ongyilkossagi procedurat hajlando vegrehajtani (megszegyenulese bizonyitekakent!) termeszetesen ezen kijelentesunk kizarolag a 17. dimenzioban elszenvedendo itelethozatal eseteben valosithato mag!!! (*esetleg!)

* ha a papa csupaszon tancol a vatikanban!

Azon tul boldog, utolagosan is kellemes unnepeket kivanunk az elnyomo es altalunk buzgon tamogatott kommunista rezsim osszes tagja szamara...
Tovabbi elmondani valonk nincs!
Eljen a Rendszer!!!
WOWxvegtelen(lick-lick-lick):D
 
I

ionon

Vendég
Sziasztok!
Komoly mentalis valsagba kerultunk, mi, hollandiaba taszitott szegeny, jajjj! mi kitaszitott Magyarok!!! (AMUGY FRANKON IGAZAK!!!)
Elnezest kellene kernem, de nem fogok, ugyan is a hollandiaba transzportalt undorito es mindenekfelett ordogi 'hazipalinka' mennyiseg elfogyasztasa utan, mi a hollandiaba szamuzott Magyar -ertelmiseg?- egy resze, kozjegyzo jelenleteben azt allitjuk:
Hogy a mai napon alkohohol tartalmu folyadekok atkozott, satani hatasinak nem vetettuk ala az alantas 3. dimenzios lenyeinket (amelyeket ismereteink hianyaban EMBER- nek merunk nevezni)!
Tovabba ezen kijelentesunket olyan formaban szertnenk az orokke valosag (majdani) tudomasara hozni, hogy alantas, es a kozmikus egyseg neveben onsanyargato onmegrontas luciferi aldozatanak tesszuk ki magunkat!!!
Tovabba, tajekoztatni szeretnenk a magyar lakossagot, hogy legyen szives (csak nehany napra) felretenni JOGOS elnyomasabol fakado "antiszemita" gyuloletet!!!
Ezen vonalon megnyilvanula barataink kegyetlen kitaszitasban reszesitenek bennunket. A Fold bolygon 'nevetseges bohoc'- kent megjeleno es aljas modon "politikus"- nAK NEVEZETT EMBER FORMAJU FOLDON KIVULIEKET!:cool:
Man in black!
Ezen tul (sugallati alapon) hajlandoak vagyunk moderatorok hazzasagait elosegito intezkedesek megtetelere.
Ha ez nem vezetne celra, abban az esetben kozosegunk ritualis ongyilkossagi procedurat hajlando vegrehajtani (megszegyenulese bizonyitekakent!) termeszetesen ezen kijelentesunk kizarolag a 17. dimenzioban elszenvedendo itelethozatal eseteben valosithato mag!!! (*esetleg!)

* ha a papa csupaszon tancol a vatikanban!

Azon tul boldog, utolagosan is kellemes unnepeket kivanunk az elnyomo es altalunk buzgon tamogatott kommunista rezsim osszes tagja szamara...
Tovabbi elmondani valonk nincs!
Eljen a Rendszer!!!
WOWxvegtelen(lick-lick-lick):D
Elmentek otthonról mikor ilyeneket írsz?????????:confused::confused::confused:
 
O

oliyboty

Vendég
Sziasztok!
Komoly mentalis valsagba kerultunk, mi, hollandiaba taszitott szegeny, jajjj! mi kitaszitott Magyarok!!! (AMUGY FRANKON IGAZAK!!!)
Elnezest kellene kernem, de nem fogok, ugyan is a hollandiaba transzportalt undorito es mindenekfelett ordogi 'hazipalinka' mennyiseg elfogyasztasa utan, mi a hollandiaba szamuzott Magyar -ertelmiseg?- egy resze, kozjegyzo jelenleteben azt allitjuk:
Hogy a mai napon alkohohol tartalmu folyadekok atkozott, satani hatasinak nem vetettuk ala az alantas 3. dimenzios lenyeinket (amelyeket ismereteink hianyaban EMBER- nek merunk nevezni)!
Tovabba ezen kijelentesunket olyan formaban szertnenk az orokke valosag (majdani) tudomasara hozni, hogy alantas, es a kozmikus egyseg neveben onsanyargato onmegrontas luciferi aldozatanak tesszuk ki magunkat!!!
Tovabba, tajekoztatni szeretnenk a magyar lakossagot, hogy legyen szives (csak nehany napra) felretenni JOGOS elnyomasabol fakado "antiszemita" gyuloletet!!!
Ezen vonalon megnyilvanula barataink kegyetlen kitaszitasban reszesitenek bennunket. A Fold bolygon 'nevetseges bohoc'- kent megjeleno es aljas modon "politikus"- nAK NEVEZETT EMBER FORMAJU FOLDON KIVULIEKET!:cool:
Man in black!
Ezen tul (sugallati alapon) hajlandoak vagyunk moderatorok hazzasagait elosegito intezkedesek megtetelere.
Ha ez nem vezetne celra, abban az esetben kozosegunk ritualis ongyilkossagi procedurat hajlando vegrehajtani (megszegyenulese bizonyitekakent!) termeszetesen ezen kijelentesunk kizarolag a 17. dimenzioban elszenvedendo itelethozatal eseteben valosithato mag!!! (*esetleg!)

* ha a papa csupaszon tancol a vatikanban!

Azon tul boldog, utolagosan is kellemes unnepeket kivanunk az elnyomo es altalunk buzgon tamogatott kommunista rezsim osszes tagja szamara...
Tovabbi elmondani valonk nincs!
Eljen a Rendszer!!!
WOWxvegtelen(lick-lick-lick):D

Nekem már csak olyan kérdésem lenne, hogy itt mely fogalmak voltak azok, melyek általad tisztázásra kerültek? :confused:
 

maghozó

Állandó Tag
Állandó Tag
Visszatérek a cimre :mi az és mire jó és mi nem
Minden jó mi kellemes érzéssel jár . Kellemetlen érzés rossz pillanatnyilag de figyelemeltereléssel behelyetesitéssel elmulik.
Gondolatopknak mik kellemetlen érzéssel járnak nem kell teret adni és akor nem lesz belőle gondolatsór .... harag meg amivé a harag alakulhat.
 

kutucs

Állandó Tag
Állandó Tag
szabad akarat a Stalker című filmben és Dosztojevszkij, Karamazov testvérek c. regény

A Stalkerben arra a részre gondolok, amikor eljutnak ahhoz a ponthoz, ami a megismerkedés és megvilágosodás kapujához.

A regénnyel kapcsolatban az a rész jutott eszembe, amikor Jézus az inkvizítorral beszélget.

Kell az embernek a szabad akarat egyáltalán?
 
Oldal tetejére