A Gender Ideológia és az emberek testi lelki lezüllesztése

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Bár a témában elég sok mondani valóm van jelen pillanatban időm nincs hogy írjak. Dióhéjban: A gender ideológia követői szerint az ember nem fiúnak vagy lánynak (hím vagy nőneműnek) születik hanem semlegesnek, és a nemi identitást később a társadalmi sztereotípiák "nevelik bele" az egyénbe.
Az ideológia követői szerint mindenkinek joga kell legyen rá hogy a nemét saját maga határozza meg.

Még mielőtt valaki azt hinné hogy ez valami kacsa vagy rossz vicc esetleg egy scifi-ből menesztett fantáziakép, sajnos ki kell hogy ábrándítsam őket. A gender ideológiát szeptembertől bevezetik az óvodákban és ez szerint kívánják az egész tan rendszert szervezni a közeljövőben.
Kapcsolódó cikkek:


Nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek de most már komolyan kezd körvonalazódni hogy a "nép" és a vezető réteg közé szakadékot kívánnak ásni egyesek, mert az ilyen rendelkezésekben a pozitívumot látni szinte a lehetetlennel egyenlő. Kíváncsian várom a véleményeket.
 

szunyogh

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha még ezt is le lehet nyomni a torkunkon. akkor meg is érdemeljük.
/ egy kétlaki növény vajon mikor dönti el, hogy neki porzója vagy termője van./
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
A kedves képviselőurakat akik ezt támogattak felöltöztetném utcalánynak oszt mehetnének a parlamentbe dógozni.
Ilyen hülyeséget, ha ránézel egy lányra látod, hogy lány, már hogy dönthetné el, hogy ő fiú.
Majd felnő egy identitászavarral küszködő nemzedék.
Jó sok munkájuk lesz Csernusnak az elkövetkezendő években.:)
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Karesz!
Én a keresztények véleményét tudom a témában közvetíteni. Ők riadót fújtak, ahogy elnézem. A napokban kaptam ezt a körlevelet, megosztom veletek:


"Gender" - terror az óvodákban

A jövő generációját megrontani szándékozó kisebbség zsarnoksága

xmldata

Semlegesnem: betört a gender az óvodákba


„A szakmai szervezeteket megkerülve a kormány arra kötelezte az óvodákat, hogy módosítsák nevelési programjaikat, és tudatosan kerüljék a gyermekeknél a nemi sztereotípiák erősítését” – írja a Magyar Nemzet.


A Gender-őrület

Jaj azoknak, akik a rosszat/gonoszt jónak mondják, és a jót rossznak; a sötétséget fénnyé és a fényt sötétséggé, a keserűt édessé az édest keserűvé teszik! Ézsiás 5:20

Amiről a következőkben írok, Németországban már folyamatban van. Amint körülnéztem a magyar honlapokon, azt kellett megállapítanom, hogy ott is jelen van e fertő. Ezért szükségesnek találom, hogy olvasóimat nyíltan informáljam jelenünk és jövőnk egyik legszörnyűbb fenyegetése felől.

Mi az a Gender Mainstreaming?
Gender Mainstreaming/gender áramlat egy stratégia - egy alig átlátható fantomja a korszellemnek. Mit akar, mikor lép elő nyíltan a napvilágra? Kevesen tudják, milyen teória rejtőzik a Gender Mainstreaming mögött - mint pl. annak a tézise, hogy a férfiasság és a nőiesség kizárólag "társadalmi konstrukció". A gender-program védelmezői ezért azt állítják, nincsen természetes különbség férfi és nő között, ezért "nemiszerep" és minden, ami a nemek közötti különbségekre utal, eltörlendő. A gender-teória a nemek eltüntetése - egy kedvelt "konstrukció" érdekében - ez pedig a saját 'én'.

Ez egy kísértet ami rohamosan megy szét a világban. Alig ismerik nevét, jóllehet fölöttébb hatalmas úgyannyira, hogy nemzetközi és állami intézményeket befolyásol. Ez a kísértet a következőkön munkál: Új /gender/ embert teremteni, akinek szabadsága legyen arra, hogy saját nemét és szexuális orientáltságát megválassza, akaratlagosan eldöntse, férfi vagy nő akar-e lenni, heteroszexuális, homoszexuális, leszbikus, biszexuális vagy transzszexuális.
Ez a vélemény a szabadságról és szexualitásról az UN, az EU és az országok kormányai akaratából már a bölcsődétől kezdve kell hogy a gyerekeket befolyásolja.

A 'gender' szó a hetvenes évekig egy nyelvtani fogalom volt a genus/nem megkülönböztetésére. Ezt a radikális feministák a nemzetközi homo és leszbikus szervezetekkel népszerűsítették, hogy azt a felfogást terjesszék, mi szerint a "szociális nem" független a biológiai nemtől. Nincs két nem, hanem hat vagy több, a szexuális kedv szerint.

A "gender-perspektíva" nem ismeri el a lényeges vagy veleszületett különbségeket férfi és nő között. Ignorálja és elnyomja a kutatási eredményeket az agykutatás, gyógyszerek, pszichológia és szociológia terén, amik bizonyítják a férfi és nő különböző identitását az agyszerkezet, a hormonháztartás, a pszichológia és szociális viselkedés alapján -, jóllehet minden testsejt magában hordja az örökletes információt mi szerint férfi vagy nő.

Nők Világkonferenciája Peking 1995.
A "gender-perspektíva" áttörését a feminista és leszbikus képviselők harcolták ki a Nők Világkonferenciáján Pekingben az 1995-ös évben. Ők tudták, hogy társadalmi változás a nyelv megváltoztatása nélkül nem érhető el - közismert kifejezéseknek új értelmet kell adni. Elképesztő stratégikus széleslátással sikerült nekik, a szót - szex, ami a két neműség kifejezője, a hivatalos dokumentumokon a - gender kifejezéssel behelyettesíteni. Olyan, hogy pedofil, már nincs, hiszen azt már generációk közötti szexuális kapcsolatnak nevezik. Egy felnőtt férfi leszólíthat egy kislányt.

Ez a tény a mindennapok tapasztalatai alapján észrevehető azok számára, akiknek még van igényük a normalitásra.

A dokumentum semmiben nem respektálja az emberi méltóságot, igyekszik a család intézményét szétrombolni, ignorálja a házasságot, ledegradálja az anyaságot, támogatja
a perverz praktikákat, szexuális promiszkuitást és tinédzserek közötti szexualitást.
Az abortusz a gender-perspektíva globális velejárója. 2008. ápr. 16-án az Európa Parlament gyűlésén eldöntötték, hogy a 47 tagállam az abortuszhoz való jogot biztosítsa.

Állami utasítás a kisgyermekek szexualizálásához
Bölcsődék, kötelező óvoda, egész napos iskola. De mire nevel az állam? Az új gender-embert kell megteremteni, aki maga határozza meg, férfi vagy nő akar-e lenni, hetero, leszbikus, biszexuális, homoszexuális vagy transzvesztita.
Abszurdnak hangzik? Igen, ez van folyamatban ez a vezérfonala a kormánynak. A Család és Szociális Minisztérium terjeszti az anyagot a gyerekek és tinédzserek szexualizálásához.

Az állami gyermeknevelésnek a bölcsődével kell kezdődnie. De mi a célja egyáltalán az állami nevelésnek a bölcsődékben és óvodákban? Milyen "értékeket" közvetítenek? Hogyan hajtják végre konkrétan a gender-programot?
Ingyenes 'felvilágosító' és 'tanácsadó' brosúrák milliós méretekben történő terjesztésével. Pl.: "Tanácsadó szülőknek a gyermek szexuális neveléséhez 1-3 éves korig" - egy részletes utasítás a kisgyermek szexualizálásához. Részletesen le van írva a skálája a stimulációknak miként ingereljék apák, anyák, nagyszülők szexuálisan a kisgyermeket a fürdetéskor, tisztába tevéskor, stb.
4-6 éveseknek folytatódik tovább a 'felvilágosítás' a szülők és nevelők részére, és a gyerekeket drasztikusan beleviszik a szexualitásba.

Tanóra a védekezésről
Az óvodából az iskolába, az állam kívánsága szerint egész napos legyen az. Ha a pornográfia otthon a családban nem található meg, megkapják az iskolában. 9 évesen megkezdődik a szexuális oktatás és a védekezés tanítása, műanyag tagon a kondommal.

Homoszexualizálás tanóra keretében
10 évtől az iskolákban (mint Berlin, Hamburg és München de máshol is, csak nem olyan drasztikusan) reklám és képzés a leszbikus és homoszexuális életmódról. Információs anyagok, összeköttetés a helyi homo és leszbi-klubbal, előadók meghívása e helyekről, filmvetítések stb.

Összefoglalás
:
A Gender Mainstreaming/gender áramlat célja:
Egy új /gender/ ember teremtése a hagyományos nemi szerep (férfi és nő) szétrombolásával.
kulcsszereplők:
Feministák:
korábban harcoltak az egyenlő jogokért
jelenleg harcolnak az egyelőségért

Homo-mozgalom:
korábban harcoltak az antidiszkrimináció ellen
jelenleg harcolnak az egyenlőségért

A gender-perspektíva amit a nemzetekre kényszerítenek röviden:

1. A világnak kevesebb emberre van szüksége, de több szexuális szórakozásra. Ehhez szükséges a férfiak és nők közötti különbségeket megszüntetni, valamint a teljes idejű anyaságot.
2. A több szexuális szórakozás több gyermeket eredményez, szabad utat kell biztosítani a védekezéshez és abortuszhoz, támogatni a homoszexuális irányzatokat - mert ez által nem következik be fogamzás.
3. Szükség van szexuál-oktatásra gyermekek és tinédzserek számára, amelyben szexuális kísérletezésre bátorítanak; ehhez szükség van a szülők jogainak lerombolására.
4. A világnak 50/50 férfi/nő arányra van szüksége minden munka és életterületen. Minden asszonynak lehetőleg minden időben dolgoznia kell.
5. Vallások, amelyek nem akarnak ezzel menetrenddel haladni, nevetség tárgyaivá kell tenni őket.

A Gender Mainstreaming/gender áramlat története:
1985. Nők 3. Világkonferenciája USA/Nairobi - mint politikai stratégia lett bemutatva.
1995. Nők 4. Világkonferenciája Peking - a gender-elv kivitelezésének terve. Az UN átvette az elvet mint ami kötelező a tagállamok részére.
1996. Az EU az "egyenlőség javaslatát" kötelezővé tette.
2000. A Gender Mainstreaming az összes szövetségi minisztériumban helyet kell hogy kapjon.
2003. A gender kompetenciamutató beirányítása.
2005. A Családügyi Minisztérium felelős a Gender Mainstreaming megvalósításáért.

Gender Mainstreaming az UN stratégiája - az EU és az egyes államok, Németország a frontvonalban. A lakosság nem tud róla, még az intellektuális elitek sem. A médiákban csak a 'jaj' következményekről lehet hallani: A gyerekek teljesítményének visszaesése, érdektelenek lesznek a tanulás iránt, állandó Krawall (durva verekedés) az osztályokban és az iskola udvarokon; erőszak a tanulók között, erőszak a tanárok ellen, szexuális erőszak kiskorúak ellen.

Ja, még a születési arány...
A gender-program következménye a család összeomlása és a születések számának csökkenése amit nem lehet kivédeni. Nyilvánvalóan nem is akarják.
A kérdés: ki játssza a muzsikát, amire a politikusok táncolnak és a népet is táncoltatják? Akaratlagos megrontása a népnek beláthatatlan következményeket hordoz.
Az egyetlen megoldás, ha legalább a keresztények ellenállnak, felemelik tiltakozásra a hangjukat! Megtérni, Isten parancsolatait komolyan venni, és összefogni imádkozni és cselekedni!

A világ feministái és homoszexuálisai addig hajtanak, amíg elérik céljukat. A keresztény nők, anyák, és apák, gyülekezet vezetők, pásztorok, prédikátorok, papok hol vannak?! Miért nem tiltakoznak?!

Németországban és további nyugati országokban az elsők, akik eladják a következő generációkat és szülőket a politikusok után éppen az evangélikális egyházi méltóságok. Vannak már homoszexuális papok, leszbikus püspöknők. Ha az egyszerű hívők mindezt eltűrik és tolerálják csakis ítéletet fog hozni.
A történelmi egyházak vezetői alapvetően csak deficitet hoztak a kereszténység számára kétezer éves történelmükben. A reformáció ugyancsak megalkuvó öncélú politikát épített a 'világi hatalmasságokkal' (pl. Luther).
A 'szabad és kis egyházak' is nagyon csendben vannak 'falaikon belül'.

Mit tehetünk?

Ez a probléma olyan horderejű, hogy kimondottan e dologra - azaz a gender-áramlatra - nézve csak összefogással lehet szembeszállni. Ha a hívő szülők elgondolkoznak azon, hogy gyermekeiket az elkárhozás fenyegeti, őket pedig a felelősség terheli Isten előtt, akkor nem maradhatnak közömbösek! Figyeljék a fejleményeket az iskolai életben! Beszéljenek nyíltan a gyerekekkel mindig a koruknak megfelelően - a Biblia tanítása legyen az alap. Tanítsák őket, hogy nem kell a sokasággal futni, álljanak melléjük és harcoljanak értük és velük amíg lehet. Az Úr is az Ő utasításai alapján fogja számon kérni tőlünk a ránk bízott lelkeket.

A végidők kihívásainak idején élünk már - ébredjünk fel amíg nem késő - fogjunk össze és TILTAKOZZUNK!!
Nagyon rövid az idő! Németországban már a Biblia-hívő embereket fundamentalistának bélyegzik és egyre gyakrabban hallunk diszkriminációkról.
Azonban hívők és keresztények már publikálnak erről a témáról, valamint nagyméretű rendezvényeken nyíltan szólnak e fenyegetésről. És vannak még, akik vállalják a következményeket bátor kiállásukért. Kedves olvasóim, bizonyára ismerik Dr. Lothar Gassmannt, sok jó könyve magyarra is le van fordítva. Pl. ő is ez évben elvesztette munkahelyét bátor kiállásáért.
Dr. Lothar Gassmann - www.l-gassmann.de [német]

Addig kell küzdeni amíg lehet! Ha a gonosz eléri célját, akkor már késő!

Katharina Becker
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Továbbiak a témával kapcsolatban:

"...érkeznek a válaszlevelek, és beszámolók. Megdöbbentő számomra, hogy valami olyat visznek véghez fejünk felett, ami kihat családjainkra, gyermekeinkre, és „mint a járomba fogott állatok”, azt gondolja mindenki, hogy „úgysem tehetünk ellene semmit”... „hogy ez már az utolsó idők, természetes, hogy ilyenek történnek”… „hogy milyen szörnyű, hogy ilyen világban élünk, legjobb lenne elmenekülni”... stb.
Amikor tegnap hallottam egy barátomtól, hogy óvodájukban a gyerekeknek már nem lehet mondani azt, hogy apukád, vagy anyukád, édesanya, édesapa, stb., hanem "egyes szülő" és "kettes szülő" – egyszerűen nem akartam elhinni. Azt, hogy a "papás-mamás" játék tilos kategóriába kerül, vagy, hogy ha túl sokat babázik egy kislány, az óvónő vezesse át az autókhoz, és adjon a kezébe traktort, vagy hasonlót... még nevetségesnek is tűnhet, de "ki van adva", az "óvodai nevelési program változására" hivatkozva, és "mindenki félti a munkahelyét", úgyhogy elkezdték tenni ezt az óvónők... mintha egy abnormális világban élnénk..."

"Ha tudod, add tovább kérlek ezt a hírt, fussa be az országot, a felelősséget érző szülőknek jusson tudomására, mi történik gyermekeikkel. Lépjenek fel ez ellen az óvodákban, iskolákban, tudatosan tanítsák gyermekeiket, készítsék fel az ellenállásra, amikor el akarják rabolni tőlük családjukat, szülő-gyermek kapcsolatukat, nemi identitásukat, normális életüket."
 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Legalább tudom hogy óvodába sem fog járni a gyerek.
A társadalmunk már tényleg megérett egy összeomlásra ha ezt globális szinten komolyan gondolják.
 

gmj

Állandó Tag
Állandó Tag
Még nem tértem teljesen magamhoz az olvasottaktól. Az a baj, hogy simán el tudom hinni, hogy ez így ahogy van igaz. Nem gondolom, hogy most mindenkinek fel kell kerekedni és tüntetésekkel, tiltakozásokkal ellenállni ennek, hanem otthon kell ezt kivédeni. Ma még vannak családok és erős rokoni kötelékek amik ellenállóvá tudják tenni a gyerekeket az ilyen beteges, perverz és még sorolhatnám a jelzőket /de akkor kitiltanának innen/ ötletekkel szemben. Azt azért már nehezebb elhinnem, hogy egy tisztességes és lelkiismeretes óvónő mostantól másképpen nevelné a gyerekeket. A pedagógusokra hatalmas teher hárul, mindenütt látom, óvodában és iskolában is, de derekasan helytállnak. Legalábbis az én gyerekeim tanárai. Kompetencia, gender marhaság, én bízom abban, hogy ez már nem tarthat sokáig és végre magához tér a világ, mert ha nem, akkor egyet kell értenem az előttem szólóval, megértünk egy nagy összeomlásra, tisztulásra. Én azért egy picit vitatkoznék azzal, hogy csak a kereszténység lenne a megoldás, de lehet, hogy csak félreértettem valamit. A keleti, több évezredes vallások tanításait se felejtsük el!!
 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Tisztára oda lyukadunk ki mint az ókori róma ahol minden valamire való férfinak legalább egy vagy két biszexuális kapcsolatot is ápolnia kellett.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Én azért egy picit vitatkoznék azzal, hogy csak a kereszténység lenne a megoldás, de lehet, hogy csak félreértettem valamit. A keleti, több évezredes vallások tanításait se felejtsük el!!

Én nem mondtam, hogy a kereszténység az egyedüli megoldás, csupán keresztény véleményt idéztem ide, mivel máshonnan jelenleg nincs forrásom véleményekről. Természetes, hogy a keresztények a maguk eszközeivel keresik a megoldást.

Láttam a fórumon, hogy van óvónős topic, lehet, hogy őket kellene megkérdezni, mit tudnak a dologról, mert ez egyébként nekem is új. Én is csak kapkodom a fejem.
Kérdeztem a lányomat, aki nagycsoportos ovis, de ő nem számolt be még ilyesmiről.
 

gmj

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem mondtam, hogy a kereszténység az egyedüli megoldás, csupán keresztény véleményt idéztem ide, mivel máshonnan jelenleg nincs forrásom véleményekről. Természetes, hogy a keresztények a maguk eszközeivel keresik a megoldást.

Láttam a fórumon, hogy van óvónős topic, lehet, hogy őket kellene megkérdezni, mit tudnak a dologról, mert ez egyébként nekem is új. Én is csak kapkodom a fejem.
Kérdeztem a lányomat, aki nagycsoportos ovis, de ő nem számolt be még ilyesmiről.

Igazad van, én sem vitatkozni akartam veled igazán :), természetes, hogy mindneki a saját háza táján keresi a megoldást.
Én már benéztem az óvódás topikok némelyikébe, de nem írtak erről semmit. Az én fiam sem panaszkodott, hogy nem vonatozhat az oviban :), talán még nincs veszve minden:D.
A részletes leírást pedig köszönöm, mert csak innen-onnan összeszedett hírecskékből tudtam erről eddig.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Legalább tudom hogy óvodába sem fog járni a gyerek.
A társadalmunk már tényleg megérett egy összeomlásra ha ezt globális szinten komolyan gondolják.

Viccen kívül, az lenne a legjobb, ha általános és középiskolába se járna. És tényleg egész napossá tették az iskolát, legalábbis a kicsiknek, amitől én ki vagyok akadva. Lányom ősszel kezdi az iskolát, de csak "iskolaotthonos" osztályokat indítanak, ahol kötelező du. 4-ig bent lennie. Már megkezdtem a harcot, hogy én hazahozom délben, ugyanúgy mint eddig az oviból. Ne akarja már az iskola nevelni helyettem!

A fiam 10 éves, és mi igyekeztünk őt a korának megfelelően nevelni. Viszont az osztályában a többiek részletekbe menően mesélik neki a pornó és horror-filmeket, és a mobiljaikon pornó-képeket mutogatnak egymásnak.
Szívem szerint kivenném a fiamat az iskolából. De legalább ő csak fél napot van ott.

Na és most még jön ez a gender-horror is. Hát komolyan mondom... nem csoda, ha összeomlik a társadalom. Talán jobb is.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazad van, én sem vitatkozni akartam veled igazán :), természetes, hogy mindneki a saját háza táján keresi a megoldást.
Én már benéztem az óvódás topikok némelyikébe, de nem írtak erről semmit. Az én fiam sem panaszkodott, hogy nem vonatozhat az oviban :), talán még nincs veszve minden:D.
A részletes leírást pedig köszönöm, mert csak innen-onnan összeszedett hírecskékből tudtam erről eddig.


Szívesen, én is csak néhány napja kaptam. Addig nem is hallottam erről.
Reménykedjünk, hogy a mi társadalmunk ellenáll. Szerencsére mi viszonylag konzervatívak vagyunk ezekben a dolgokban. Mindenesetre nem árt odafigyelni a csemetéinkre.

(Szeretem azt a verset a beírásaid alatt.)
 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Ebben megmondom őszintén a pártodat fogom jászladány mert az iskolában nem csak a tanárok tanítják a gyereket, hanem (és inkább ez a jellemző) a gyerekek egymást.
Márpedig a mai korosztályban nem sok pozitív dolog van amit átadhatnának egymásnak, leszámítva az erőszakot, a cigit, drogot és egyebeket.

A magam 26 évével én se régen hagytam ott a rendszert és pontosan tudom hogy amennyire emeli az IQt úgy zülleszti le hozzá a szellemiséget. Tisztelet a kivételnek persze.

Ugyanakkor adott a probléma hogy a mai szülők sem képesek ellátni a szülői feladataikat, márpedig akit alkalmatlan szülő nevelt az nem fog normális gyereket nevelni önmaga sem.
Ezzel pedig egy komoly társadalmi láncreakció indul be ami pár generáció leforgása alatt kiöli az összes normális értékrend alapján működő családot és embert, aztán az egész össze omlik saját magába.

A végeredmény pedig annyi hogy a mai gyerekeknek nincs is esélye rá hgoy normális életet éljenek, mert vagy a média mossa ki a fejüket, vagy eleve alkalmatlan szülőket kapnak, vagy pedig az iskolai időszak csinál belőlük agyon képzett de gerinctelen embereket.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben megmondom őszintén a pártodat fogom jászladány mert az iskolában nem csak a tanárok tanítják a gyereket, hanem (és inkább ez a jellemző) a gyerekek egymást.
Márpedig a mai korosztályban nem sok pozitív dolog van amit átadhatnának egymásnak, leszámítva az erőszakot, a cigit, drogot és egyebeket.

Ez abszolút így van.
Mondjuk, én nagyon "gyerekintézmény"-ellenes vagyok, én rám nem szabad hallgatni. De az tuti, hogy az a közösség fogja formálni a gyereket, amelyikbe bekerül. A tanár itt már alig rúg labdába. Egy iskolai osztály pedig inkább hasonlít valami fogolytábori állapotokra, semmint gyerekközösségre. Egy életre meghatározza a gyerek személyiségét az, milyen rangot sikerül kivívnia a társai előtt, hogyan viszonyulnak hozzá a többiek, hova sorolják be. Aztán egy életen át hordozza majd a megszégyenüléstől való félelmet, a megfelelési kényszer okozta szorongásokat, a kirekesztettségtől való szorongást, a beilleszkedési problémákat, amiknek a kiépítésében az iskolarendszer és a tanárok remek partnerei a diákoknak.
Lásd feleltetés a többiek előtt, nyilvános megszégyenítés, meg a hasonló elfogadott iskolai módszerek.
Pl. amitől totál kiakadok: a tanár kimegy az osztályból, és addig kiállítja az egyik kisdiákot, hogy írja fel a távollétében a rendetlenkedőket a táblára.
Vagy ún. ügyeletessé teszik a gyerekeket, akiket a kapuba állítanak, hogy felírják a későn jövők neveit. Az ilyentől robbanok, és vágtatok be az iskolába, mint egy fúria, hogy tiltakozzak.
Amúgy is alig tud beilleszkedni a gyerek egy közösségbe. Akkor még spékeljük meg azzal, hogy súgja be a társait, mint valami spicli. Majd ha az akar lenni, elmegy BKV ellenőrnek. De ne kelljen már erre kényszeríteni egy kisgyereket, amit a legtöbb felnőtt nem tenne meg!
Nem elég neki, hogy olyan közösséget kell nap mint nap elviselnie, amit felnőtt korában legfeljebb a börtönben tapasztalna meg?
És akkor hol van még a drog meg a cigi! Mire az jön, addigra már totál torz személyiség a gyerek.

A gyerekem iskolában töltött idejének és energiájának 99,99%-a azzal megy el, hogy megpróbálja túlélni lelkileg és fizikailag az iskolát. Az első évben magántanuló volt. 2 hónap alatt elvégeztük vele az egész évet, és kimagaslóan jobban vizsgázott a többieknél.

És mindezeknek a megpróbáltatásoknak a legfogékonyabb, legképlékenyebb, legvédtelenebb korában van kitéve a gyerek.
Szóval én nagyon negatív vagyok. És akkor most jön ez a gender... hát nem is tudom, ezek után sokat tud-e még ártani.

Ugyanakkor adott a probléma hogy a mai szülők sem képesek ellátni a szülői feladataikat, márpedig akit alkalmatlan szülő nevelt az nem fog normális gyereket nevelni önmaga sem.
Ezzel pedig egy komoly társadalmi láncreakció indul be ami pár generáció leforgása alatt kiöli az összes normális értékrend alapján működő családot és embert, aztán az egész össze omlik saját magába.

A végeredmény pedig annyi hogy a mai gyerekeknek nincs is esélye rá hgoy normális életet éljenek, mert vagy a média mossa ki a fejüket, vagy eleve alkalmatlan szülőket kapnak, vagy pedig az iskolai időszak csinál belőlük agyon képzett de gerinctelen embereket.

Nem is "vagy-vagy", hanem mindez együtt. És ezek a lelki sérült, csonka családból, vagy gügye szülőktől jövő gyerekek pokollá teszik azok életét, akiknek a szülei még próbálkoznak a lehetetlennel, hogy normális módon neveljék a gyereküket.
A legutóbbi szülőin derült ki, hogy pl. az egyik kisfiú éjjelenként az apjával kemény horrort néz. 10 éves gyerek.
Hát nem tudom, mit lehet itt még rombolni.
 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Így van, alkalmatlan szülő alkalmatlan szülővé fogja nevelni a gyerekét is, aztán innentől a folyamat már nem igazán megállítható.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, ez generációkon át így megy.
A fenti véleményemet a lelkiismeretes tanár és a lelkiismeretes szülő ne vegye magára. Tudom, hogy szélsőséges.
És biztos van jó iskola is, nem kétlem, csak én ilyennel még nem találkoztam. Az a baj, hogy azt a véleményemet, mely szerint a mi iskolarendszerünk nem gyerekbarát, Wekerdy Tamás gyerekpszichológus is osztja, akit pedig én nagyra becsülök. Kíváncsi lennék az ő véleményére erről a genderről.
 

gmj

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, ez generációkon át így megy.
A fenti véleményemet a lelkiismeretes tanár és a lelkiismeretes szülő ne vegye magára. Tudom, hogy szélsőséges.
És biztos van jó iskola is, nem kétlem, csak én ilyennel még nem találkoztam. Az a baj, hogy azt a véleményemet, mely szerint a mi iskolarendszerünk nem gyerekbarát, Wekerdy Tamás gyerekpszichológus is osztja, akit pedig én nagyra becsülök. Kíváncsi lennék az ő véleményére erről a genderről.


Szia!

Én a véleményedre lennék kiváncsi, hogy milyen a gyerekbarát iskola? Már gondolkodtam ezen és érdekelne, hogy mások hogy gondolkodnak ezügyben?
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

Én a véleményedre lennék kiváncsi, hogy milyen a gyerekbarát iskola? Már gondolkodtam ezen és érdekelne, hogy mások hogy gondolkodnak ezügyben?

Én ezt inkább csak az alapján tudnám megfogalmazni, mit várnék én el az iskolától, mint szülő (és talán mint gyerek is, de az már régen volt, régebben, mint Karesznek)

Elsősorban azt, hogy a gyerek szempontjai legyenek előtérbe helyezve, és ne a merev szabályok, csak mert úgy kényelmes, és mert úgy egyszerűbb az iskolát üzemeltetni.
Legyen a bánásmód, a fegyelmezés és az oktatás személyre szabott.
Pl. amikor a kisfiam elkezdte az iskolát, a pedagógus már az első héten szigorúan feketepontozott minden apró szabálytalanságért, holott a lurkók még nem is ismerték a szabályokat. Kisfiam összeomlott, más gyerekek csak a vállukat rángatták. Az érzékeny idegbeteg lett tőle, a keményebb meg dacos.

A dacos és erőszakos gyerekekkel külön kellene foglalkozni, és nem hagyni, hogy leuralják és terrorizálják a kevésbé agresszív társaikat. Akár külön osztályba kellene tenni őket, mivel általában a többiek tanulását is lehetetlenné teszik. Nem kéne hagyni, hogy 4-5 gyerek pokollá tegye 20 másik életét, és akadályozza amazok tanulását. Egyszerűen külön osztályban, külön kellene velük foglalkozni, hisz nyilvánvalóan erre is lenne igényük, hisz általában problémás gyerekek.

Nem engedném, hogy olyan gyereket is feleltessenek, akinek ez nyilvánvalóan stresszt okoz. A felnőttek között is vannak olyanok, akiket a frász kitör, ha több ember előtt kell beszélniük, hát még számot adniuk a tudásukról. Akkor miért kell egy gyereket erre kényszeríteni akkor is, ha ez természete szerint nehezére esik?
Az ilyen gyereket négyszemközt feleltetném a tanár helyében, ha már minden áron muszáj beszéltetni. De ha a gyereknek problémája van a kommunikációval, attól ez nem fog megszűnni, hogy ki kell állnia 30 kárörvendő társa elé felelni, akik csak azt várják, mikor válik nevetségessé. A tanárok egy része ugyanis sokszor ebben is nagy partnere a többi diáknak.

Ilyesmire gondolok. Most szerencsére nagyon jó pedagógusa van a fiamnak, és egy jó tanító sokban ellensúlyozza az iskolarendszer alapvető hibáit.
Pl. nem a régi rend alapján ülnek az osztályába a gyerekek, nem kettesével egymás mögött. Szerintem a régi ültetés alapjában rossz. Mindjárt az elején meghatározza, ki a kivételezett gyerek (aki elöl ül) és ki a fekete bárány, aki hátul. Az elöl ülő gyerek rendszerint jó tanulóvá is válik, hisz több figyelmet kap, jobban szem előtt van, mint hátrébb ülő társai. Így az elöl ülés többszörösen kiváltság, míg a hátrébb ültettek mellőzöttebbek.
A mi tanítónk ezt kiküszöbölte egy teljesen más ülésrenddel, ami egyforma figyelmet biztosít a gyerekeknek.

Nem kényszeríti őket egymás besúgására, ami ellen már szóltam, és amit nagyon károsnak tartok, mind a személyiségre, mind a közösségbe való beilleszkedésre nézve. Egyáltalán nem is értem, hogy juthat ilyen eszébe bármelyik pedagógusnak, aki állítólag gyermekpszichológiát is tanult.

A mi tanítónk személyre szabottan kezeli a gyerekeket. Azokat, akik megbízhatóak, a csoporttól külön is elengedi pl. ebédelni, hogy hamarabb mehessenek haza.

Nem feltételezi a gyerekekről, hogy alapvetően csalnak, sunyik és megbízhatatlanok, mint az előző tanítónk. Nem skatulyázza be őket, amiből aztán a gyerek soha nem tud bizonyítani, hogy nem olyan.

Igazságos! Nem az az alapállása, hogy a gyerek biztos hazudik, és időt szán a kétes helyzetek kivizsgálására.

Az iskola másik hibája sokszor az, hogy gyereknek szülőnek alapból sosem lehet igaza. Sok pedagógus úgy áll a szülőhöz, hogy a szülő elfogult, bamba, nem ismeri a gyerekekét, bezzeg ő, a pedagógus, aki ebből diplomázott, pontosan tudja, mit kell csinálni a hülye szülő hülye gyerekével. Úgyhogy meggyőzhetetlen, hogy én mégis csak jobban tudom, mi a jó gyerekemnek.

A nehézfejű pedagógus meg van győződve arról, hogy a gyereknek sokkal jobb az iskolában, mint otthon. Nem fogja fel, hogy a pajtások közössége nem ugyanaz, mint egy kényszerűen összeerőltetett csoport, ahol a gyerek a 90%-kal öt percig se akarna egy levegőt szívni, ráadásul egész idő alatt alkalmazkodnia kell, koncentrálni, odafigyelni, megfelelni a társaknak, a tanárnak, és rettegni, nehogy valamit elszúrjon, vagy megszégyenüljön.
Szerintem az olyan gyerek, aki szívesebben van az iskolában, mint otthon, annál valami komoly gond van a családban. Még a rossz családban is szívesebben van egy gyerek, mint az iskolában, és ez a normális szerintem. De a pedagógusok egy része, tisztelet a kivételnek, ezt nem látja. Azt hiszi, csak az én heppem, hogy haza akarom vinni délben a gyereket onnan, a jó helyről.

Az ilyen pedagógus engem mindig a rossz főnökre emlékeztetett. Akivel szemben az embernek sosem lehet igaza, mert úgyis én húzom a rövidebbet, De ez a helyzet még sokkal rosszabb, mert az ember gyereke húzza a rövidebbet, úgyhogy mit tehet mást a szülő, kussban van, és bólogat, miközben a guta ütögeti.

Na de a mostani tanítónk nem ilyen, ő tényleg kivételesen jó tanár és jó ember, ami elviselhetővé teszi az egész iskolai stresszt, amit ugyanúgy megszenved a szülő, mint a gyerek.
Mert stressz a szülőnek is. Nem élvezet ám állandóan beszaladgálni az iskolába, mert a tanár nem fogja fel, hogy pl. a gyerek egy nátha következtében rosszabbul hall, addig ültesse előre. Mikor végre felfogja, hogy a gyerek nem figyelmetlen, hanem rosszul hall, akkor odaülteti az ablak mellé, ami télvíz idején is nyitva van, minek következtében egy hét múlva a gyerek másik füle is begyullad. Most akkor megint irány az iskola, és megint én vagyok a problémás szülő. De ez csak az előző tanárunknál fordult elő.

Na mindegy, nem ragozom. Talán már ennyiből is körvonalaztam, milyen iskola lenne jó iskola szerintem. Én úgy látom, az egész rendszeren változtatni kellene, pl. az alsósoknak én nem 8-kor, hanem 9-kor kezdeném a tanítást, nem ragaszkodnék a 45 perces órákhoz, stb., de sok múlna azon is, hogy tényleg csak gyerekszerető, emberséges, együttérző, és intelligens ember lehessen pedagógus. Vannak ilyenek, hála értük az Istennek.
 

gmj

Állandó Tag
Állandó Tag
Én ezt inkább csak az alapján tudnám megfogalmazni, mit várnék én el az iskolától, mint szülő (és talán mint gyerek is, de az már régen volt, régebben, mint Karesznek)

Elsősorban azt, hogy a gyerek szempontjai legyenek előtérbe helyezve, és ne a merev szabályok, csak mert úgy kényelmes, és mert úgy egyszerűbb az iskolát üzemeltetni.
Legyen a bánásmód, a fegyelmezés és az oktatás személyre szabott.
Pl. amikor a kisfiam elkezdte az iskolát, a pedagógus már az első héten szigorúan feketepontozott minden apró szabálytalanságért, holott a lurkók még nem is ismerték a szabályokat. Kisfiam összeomlott, más gyerekek csak a vállukat rángatták. Az érzékeny idegbeteg lett tőle, a keményebb meg dacos.

A te esetedből is látszik, hogy a pedagógust kell jól megválasztani. Én végigjártam a kinézett iskolákat és csináltam egy mellette-ellene listát, ez alapján választottam a gyerekeknek iskolát. Az épp iskolába készülő gyerekemet is vittem magammal, hogy ő is tudjon véleményt mondani. Tudom, még kicsi egy 6 éves, de már igen jól tudja, mit akar ;).
A pellengérre állítás felháborító, nem is értem, hogy ekkora gyerekekkel miért teszik. Itt jön be az alkalmasság vizsgálata. Nem mindenki alkalmas pedagógusnak, de ma bárki elmehet annak, mert sajnos azt hallottam a fiatalok körében az a nézet, hogy ha nem tudsz máshova bejutni, tanárnak még mindig felvesznek és addig sem kell dolgozni, élhetsz a szüleiddel amíg 30 éves nem leszel, de ha ügyes vagy még utána is. Nincs kötelesség, felelősség, élheted világodat. Ezután nem tudom mit várunk? Persze nem szeretnék általánosítani!!

A dacos és erőszakos gyerekekkel külön kellene foglalkozni, és nem hagyni, hogy leuralják és terrorizálják a kevésbé agresszív társaikat. Akár külön osztályba kellene tenni őket, mivel általában a többiek tanulását is lehetetlenné teszik. Nem kéne hagyni, hogy 4-5 gyerek pokollá tegye 20 másik életét, és akadályozza amazok tanulását. Egyszerűen külön osztályban, külön kellene velük foglalkozni, hisz nyilvánvalóan erre is lenne igényük, hisz általában problémás gyerekek.

Talán rosszul gondolom, de én nem töröltem volna el és valljuk be néhány helyen burkoltan ma is létezik a "felvételi" első osztályba. Ezzel sok olyan gyerkőc kiszűrhető akivel másképp kell foglalkozni. Az én gyerekeim talán ezért is vannak jobb helyzetben, mert náluk volt felvételi, de ne gondolj valami stresszes, előtte előkészítős dologra! Sima foglalkozások voltak és ismerkedés, beszélgetés velük. Egyiknek sem okozott gondot és az osztályközösség is jó lett.


Nem engedném, hogy olyan gyereket is feleltessenek, akinek ez nyilvánvalóan stresszt okoz. A felnőttek között is vannak olyanok, akiket a frász kitör, ha több ember előtt kell beszélniük, hát még számot adniuk a tudásukról. Akkor miért kell egy gyereket erre kényszeríteni akkor is, ha ez természete szerint nehezére esik?
Az ilyen gyereket négyszemközt feleltetném a tanár helyében, ha már minden áron muszáj beszéltetni. De ha a gyereknek problémája van a kommunikációval, attól ez nem fog megszűnni, hogy ki kell állnia 30 kárörvendő társa elé felelni, akik csak azt várják, mikor válik nevetségessé. A tanárok egy része ugyanis sokszor ebben is nagy partnere a többi diáknak.

Nagyon szomorú olvasni amit írsz és tudom, hogy létezik ez a gond. Azt, hogy egy gyerek szóban egyáltalán ne nyilvánuljon meg, én nem támogatnám, de a módját, ahogy a tanár ezt eléri nála, én is alaposan meggondolnám. Lehet, nem a legjobb megoldás, de pl. a nyelvet bontott csoportban tanulják a gyerekek az iskolában és általában a hasonló képességű, tudásszintű gyerekek kerülnek egy csoportba és ezek a csoportok persze kisebb létszámúak, így könnyebb lehet a felelés is. Talán ez lenne a megoldás a stresszesebb gyerekek számára is. Addig viszont nagy változásra nem számíthatunk amíg már 40 fős osztályokról beszélnek. Nem tudom k az az elmebeteg aki ennyi gyerek oktatását magas színvonalon el tudja képzelni. Ez remekül beleillik az eredeti témánkba, hogy hogyan butítsunk, züllesszünk le egy társadalmat. Ekkora létszám mellett tényleg csak melegedőnek nevezhetjük az iskolát. :(

Ilyesmire gondolok. Most szerencsére nagyon jó pedagógusa van a fiamnak, és egy jó tanító sokban ellensúlyozza az iskolarendszer alapvető hibáit.
Pl. nem a régi rend alapján ülnek az osztályába a gyerekek, nem kettesével egymás mögött. Szerintem a régi ültetés alapjában rossz. Mindjárt az elején meghatározza, ki a kivételezett gyerek (aki elöl ül) és ki a fekete bárány, aki hátul. Az elöl ülő gyerek rendszerint jó tanulóvá is válik, hisz több figyelmet kap, jobban szem előtt van, mint hátrébb ülő társai. Így az elöl ülés többszörösen kiváltság, míg a hátrébb ültettek mellőzöttebbek.
A mi tanítónk ezt kiküszöbölte egy teljesen más ülésrenddel, ami egyforma figyelmet biztosít a gyerekeknek.

Az enyémeknél is különböző módszerekkel kísérleteztek a tanítók. Ültek félkörbe rakott padoknál és volt, hogy hatan öltek körbe, mert olyanok voltak az asztalok, hogy ha egymásnak háttal tolták őket, akkor egy nagy hatszöget kaptak aminek minden oldalán egy-egy gyerkőc kényelmesen elfért. Ma már a klasszikus felállás szerint ülnek, de már nagyok és 3-4 havonta ültetés van, nincs olyan, hogy a jobbak elől és oda vannak betonozva.

Nem kényszeríti őket egymás besúgására, ami ellen már szóltam, és amit nagyon károsnak tartok, mind a személyiségre, mind a közösségbe való beilleszkedésre nézve. Egyáltalán nem is értem, hogy juthat ilyen eszébe bármelyik pedagógusnak, aki állítólag gyermekpszichológiát is tanult.

Ehhez nincs mit mondanom, én is elutasítom ezt a módszert és nagyon undorítónak tartom.

A mi tanítónk személyre szabottan kezeli a gyerekeket. Azokat, akik megbízhatóak, a csoporttól külön is elengedi pl. ebédelni, hogy hamarabb mehessenek haza.

Nem feltételezi a gyerekekről, hogy alapvetően csalnak, sunyik és megbízhatatlanok, mint az előző tanítónk. Nem skatulyázza be őket, amiből aztán a gyerek soha nem tud bizonyítani, hogy nem olyan.

Igazságos! Nem az az alapállása, hogy a gyerek biztos hazudik, és időt szán a kétes helyzetek kivizsgálására.

Ilyen egy igazi pedagógus, szerencsére a mieink is ilyenek:)

Az iskola másik hibája sokszor az, hogy gyereknek szülőnek alapból sosem lehet igaza. Sok pedagógus úgy áll a szülőhöz, hogy a szülő elfogult, bamba, nem ismeri a gyerekekét, bezzeg ő, a pedagógus, aki ebből diplomázott, pontosan tudja, mit kell csinálni a hülye szülő hülye gyerekével. Úgyhogy meggyőzhetetlen, hogy én mégis csak jobban tudom, mi a jó gyerekemnek.

A nehézfejű pedagógus meg van győződve arról, hogy a gyereknek sokkal jobb az iskolában, mint otthon. Nem fogja fel, hogy a pajtások közössége nem ugyanaz, mint egy kényszerűen összeerőltetett csoport, ahol a gyerek a 90%-kal öt percig se akarna egy levegőt szívni, ráadásul egész idő alatt alkalmazkodnia kell, koncentrálni, odafigyelni, megfelelni a társaknak, a tanárnak, és rettegni, nehogy valamit elszúrjon, vagy megszégyenüljön.
Szerintem az olyan gyerek, aki szívesebben van az iskolában, mint otthon, annál valami komoly gond van a családban. Még a rossz családban is szívesebben van egy gyerek, mint az iskolában, és ez a normális szerintem. De a pedagógusok egy része, tisztelet a kivételnek, ezt nem látja. Azt hiszi, csak az én heppem, hogy haza akarom vinni délben a gyereket onnan, a jó helyről.

Ha jól gondolom, még alsós a gyerkőcöd :). Sajnos azt kell mondanom, hogy ez az "iskolában jobb" idő el fog jönni és nem a tanár miatt, vagy azért, mert nem jó otthon valami, hanem azért mert ott van az az egy- két- három barát, vagy barátnő akikkel meg kell beszélni az egész napot, a világ dolgait és nem lesz elég még a nap 24 órája sem erre. Nálunk nincsenek rettenetes problémák, a kölykök feneke ki van nyalva és nem anyagilag, hanem mi még normális családként működve APÁVAL és ANYÁVAL rendelkező maradi népek vagyunk akik beszélgetnek stb. és mégis szeretnek bent maradni a csemetéink a suliban. Szóval ebbe előbb utóbb bele kell nyugodni.;)

Az ilyen pedagógus engem mindig a rossz főnökre emlékeztetett. Akivel szemben az embernek sosem lehet igaza, mert úgyis én húzom a rövidebbet, De ez a helyzet még sokkal rosszabb, mert az ember gyereke húzza a rövidebbet, úgyhogy mit tehet mást a szülő, kussban van, és bólogat, miközben a guta ütögeti.

Na de a mostani tanítónk nem ilyen, ő tényleg kivételesen jó tanár és jó ember, ami elviselhetővé teszi az egész iskolai stresszt, amit ugyanúgy megszenved a szülő, mint a gyerek.
Mert stressz a szülőnek is. Nem élvezet ám állandóan beszaladgálni az iskolába, mert a tanár nem fogja fel, hogy pl. a gyerek egy nátha következtében rosszabbul hall, addig ültesse előre. Mikor végre felfogja, hogy a gyerek nem figyelmetlen, hanem rosszul hall, akkor odaülteti az ablak mellé, ami télvíz idején is nyitva van, minek következtében egy hét múlva a gyerek másik füle is begyullad. Most akkor megint irány az iskola, és megint én vagyok a problémás szülő. De ez csak az előző tanárunknál fordult elő.

Na mindegy, nem ragozom. Talán már ennyiből is körvonalaztam, milyen iskola lenne jó iskola szerintem. Én úgy látom, az egész rendszeren változtatni kellene, pl. az alsósoknak én nem 8-kor, hanem 9-kor kezdeném a tanítást, nem ragaszkodnék a 45 perces órákhoz, stb.,

Ez nekem kicsit furcsa, az enyémek iskoláiban a kicsik nem is egy emeleten voltak a felsősökkel és a tanárok sosem a csengetés rendje szerint tartották az órákat, rövidebbek voltak és hosszabb szünetek közöttük. Az órarend sem volt kőbe vésve, ha épp szép volt az idő, kimentek a játszótérre egy fél órára rohangálni és utána folytatták a tanulást.
Ezek után már csak megkérdezném, hogy hol van az az iskola amiről írtál, hogy még a közelébe se menjünk!!

de sok múlna azon is, hogy tényleg csak gyerekszerető, emberséges, együttérző, és intelligens ember lehessen pedagógus. Vannak ilyenek, hála értük az Istennek.


Mélyen egyetértek veled és remélem a mainál csak jobb lesz a helyzet az iskolákban. Addig amíg bezárásokról és elbocsájtásokról hallani, nem sok esélyt látok, de a remény hal meg utoljára :).
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Mélyen egyetértek veled és remélem a mainál csak jobb lesz a helyzet az iskolákban. Addig amíg bezárásokról és elbocsájtásokról hallani, nem sok esélyt látok, de a remény hal meg utoljára :).

Örülök, hogy egyetértesz velem, mert a legtöbb ember, még szülők is, akiknek ezt elmondom, furcsán néznek rám, és szélsőségesen negatívnak tartanak az iskolát illetően.
Csak az vigasztal, hogy Wekerdy is nekem ad igazat. És legalább mi ketten egyetértünk. :)

Igen, ami most folyik az oktatásban, az éppenséggel nem segít elő kedvező folyamatokat. Nincs sok remény, az egyetlen megoldás, minél gyorsabban megúszni az iskolát úgy, hogy minél kevesebb időt töltsön ott a gyerek. Ez nekünk nem olyan nehéz, mert az enyém állandóan beteg. Bár én akkor is megengedem, hogy szabadnapot vegyen ki, ha látom, hogy csak a két oldali iskolaundor hatalmasodott el rajta, de még a láza is felmegy tőle. Én ezt is megértem.

És visszatérve a genderre még inkább azt mondom, minél kevesebb időt tölt a gyerek a gyerekintézményben annál jobb. Ha nem tudsz vele otthon lenni, akkor arra kell törekedni, hogy minél hamarabb önálló legyen, és hazamehessen egyedül. Egy 9-10 éves gyerek, ha értelmesen van nevelve, szerintem már simán otthon lehet egyedül, amíg a szülei haza nem érnek.
 
Oldal tetejére