Búcsúzunk.......

ferencke

Kitiltott (BANned)
Életének 87. évében elhunyt Pongrátz Ödön 1956-os szabadságharcos, a Corvin közi fegyveres ellenállás egyik szervezője, az ’56-os Történelmi Alapítvány elnöke.
1956-ban hat Pongrátz fiú vett részt a forradalomban, Pongrátz Ödön egyike volt a “Corvin köz" megszervezőinek, öccsét Gergelyt főparancsnoknak választották a corvinista szabadságharcosok, és küldöttként tárgyalt a Parlamentben a Nagy Imre vezette kormánnyal.

A szabadságharc után Pongrátz Ödön elhagyta Magyarországot, és az Egyesült Államokban, Bostonban telepedett le. A rendszerváltás után térhetett haza először.
 

sikerabc

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönet a fórumért!

Valami olyasmit tettél meg amit a hivatalos "Magyar Szerveknek" már régen meg kellett volna tennie.
A mennyei panoptikumban levők megérdemlik mindentől függetlenül (bőrszín, vallás, politikai múlt,stb.), hogy megemlékezzünk rólunk, hiszen Ők hozzátették saját magukat a nemzetünk kultúrájához.
Nélkülük még szegényebbek lennénk.
Üdvözlettel
sikerabc
 

Fedora

Állandó Tag
Állandó Tag
Mennyei páholy

Köszönet a Mennyei páholy létre hozójának. Sajnos sok művészünk "eltávoztával" szegényebbek lettünk. Csak azt sajnálom, hogy sok fiatal (tisztelet a kevés kivételnek) azt sem tudja ki volt Latinovics, a régebbi nagyokról nem is beszélve.
 

Veruska13

Állandó Tag
Állandó Tag
No igen...Hol vannak már Latinovitsok, Ruttkai Évák, Németh Marikák ( aki szerintem a legnagyszerűbb/operett/díva volt kicsiny hazánkban ) és persze végtelenségig folytathatnánk a sort! Müller Pétert olvas valaki? A "Kígyó és kereszt"-ben arról is ír, hogy Latinovits halála után többször is beszélt vele.
 

Fauve

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mindannyian!
Köszönöm, hogy folytattátok és nem hagytátok elveszni ezt a topikot, így igazolva, hogy az emlékezés fontos dolog. Mert vannak, akik megérdemlik... hogy legyenek példaképek... hogy tudjuk a mihez-tartást.

Rögtön a közepébe is csapok (aztán szépen lassan megpróbálom behozni magam és a legaktuálisabb megemlékezéseket is elhozni, amikről csak tudomást szerzek)!



Elhúnyt Kass János

"Január végén még kiállítást nyitott saját galériájában - amit soha sem sajátított ki teljesen, az egyik szárnyat állandóan nyitva tartotta kortárs és pályakezdő kollégái előtt -, de akkor még nem is sejtettük, hogy az utolsót. Barabás Márton hozta ekkor legújabb munkáit Szegedre, s magától értetődőnek tartotta, hogy a vernisszázs köszöntőjét a "házigazda" , azaz maga a mester mondja. (...) Egy fiatalosan csillogó szemű, kortalan úriember sétált a mikrofonhoz, felmutatta a négy papírlapra írt beszédjét, majd összekeverve a sorrendet - mondván, ha jó a szöveg, így is szólni fog valamiről - felolvasta, ami az éppen keze ügyébe eső papíron állt. Az idősíkokban bolyongó, de a lényeget annál izgalmasabban elénk táró gondolatfolyam jókedvű intellektuális élményt okozott (...) Az utóbbi években úgy tűnt, mintha egyszer, régen, megállította volna az életkorát. Lehet, hogy a vonal, amit húzott, már reszketett kicsit, agya és szelleme azonban frissen és rugalmasan szárnyalt. Minden iránt nyitott volt, s főleg akkor érezte elemében magát, amikor fiatalok vették körül. Mint például a Big Draw Kass Galériában rendezett délutánján, amikor kétszáz rajzoló vette őt körül.
Még nem egészen értjük, hogy nincs több találkozás, hogy karácsony előtt majd nem indul hozzá a kollégákkal, és apró meglepetésekkel megrakott múzeumi mikrobusz, hogy nincs kivel konzultálni a galéria programjának ügyében...
Akiknek volt alkalma együtt dolgozni vele, ezt soha sem fogják megszokni. Legfeljebb, egy idő után tudomásul veszik. Fájón. Ami remélhetően az idővel majd tompul. Talán.
Nyugodjon békében!"


Ibos Éva


Kass János (Szeged, 1927. december 26. – Budapest, 2010. március 29.)
Kossuth-díjas magyar grafikus, szobrász, bélyegtervező, kiváló művész.

kass%2520janos%2520-%2520kekszakallu%2520herceg%2520vara%2520a%2520herceg.jpg
kass_janos.jpg
0285_t5746_med.jpg

A Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy Mihály-díjas grafikus, kiváló művész megszámlálhatatlan könyv illusztrációját készítette el, a mai középkorúak az általa illusztrált gyermek- és ifjúsági könyveken nőttek fel.

Kass János 1927. december 26-án született Szegeden. 1946-ban kapott keramikus mesterlevelet, majd az Iparművészeti Főiskolán tanult 1946 és 1949 között. A Képzőművészeti Főiskolán 1949-től 1951-ig Hincz Gyula, Konecsni György és Kádár György volt a mestere. 1958-ban elnyerte a brüsszeli világkiállítás ezüstérmét. 1960-61-ben a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán a könyvművészeti tanszék aspiránsa volt. 1967-től az Iparművészeti Főiskola tipografikai tanszékén volt tanár. Az Új Írás folyóirat művészeti szerkesztője volt 1965-1973 között. 1973 óta legjobb könyvillusztrátoraink közé tartozott, bélyegtervező volt és filmplakátokat készített. Kétszer (1966-ban és 1977-ben) kapta meg a lipcsei könyvművészeti kiállítás világ legszebb könyve díját.

Magyarországon kívül számos önálló kiállítása volt: Londonban, Zágrábban, Torinóban, Sidneyben, Párizsban, továbbá Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban. 1985-től a szegedi Kass János Galéria állandó kiállításán láthatóak jelentősebb művei. A Kass Galériában munkásságának olyan jelentős sorozatai kerülnek bemutatásra, mint a Kékszakáll, Az ember tragédiája, a Biblia, a Hamlet, s válogatott művek a Fejek sorozatból. A fenti alkotások mellett egyéni grafikái is helyt kaptak a kiállítótérben.

1966-ban és 1977-ben Érdemes Művész, 1986-ban Kiváló Művész címmel illették. 1992-ben kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével. 1999-ben Kossuth-díjas művész. Szeged díszpolgára.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kass Jánost saját halottjának tekinti.

Elismerései: 1942-1946: Iparművészeti Iskola, kerámia-szak; 1946-1951: Magyar Képzőművészeti Főiskola, grafika-szak, 1960-1961: Hochschule für Grafik und Buchkunst, könyvművészeti tanszék, Lipcse; 1965-1973 között az Új Írás művészeti szerkesztője; 1967-1981: Magyar Iparművészeti Főiskola grafikai tanszékén tanít; 1973 óta postabélyegeket is tervez. 1956-1959: Derkovits-ösztöndíj; 1954, 1967: Munkácsy-díj; 1966, 1977: érdemes művész; 1986: kiváló művész; 1992: Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti kereszt; 1999: Kossuth-díj; A Brüsszeli Világkiállításon, Moszkvában, Brnóban, Torontóban, Pozsonyban, São Paulóban, magyar és német "Szép könyv" versenyeken nyert díjakat. 1966-ban és 1977-ben Lipcsében, 1999-ben Frankfurtban a könyvművészeti kiállításon "A legszebb könyv" díjat kapta.

/Források: OKM, Atrportal, szeged.vom.hu/
 

Fauve

Állandó Tag
Állandó Tag
No igen...Hol vannak már Latinovitsok, Ruttkai Évák, Németh Marikák ( aki szerintem a legnagyszerűbb/operett/díva volt kicsiny hazánkban ) és persze végtelenségig folytathatnánk a sort!

A mellett, hogy természetes, hogy számos embert hiányolunk, akik kiemelkedő egyéniségek voltak, - mint mondjuk a felsoroltak mellett Sinkovits Imre, - vagy vannak - mint Kállai Ferenc, aki MÉG köztünk van - ...azért nagyon nehéz helyzetben vannak a mai tehettségek, mert nézzünk magunkba: pl. ennek az évnek az elmúlt 3 hónapjában ki mennyit volt színházban, vagy tette akár a lekevesebbet egy olyan film minőségi megnézéséért (azaz nem a youtube-on böngészve), amiben élő tehettséges színészek szerepelnek. Mert állítom és ki merem jelenteni: vannak, élnek, játszanak és küzdenek Nők, férfiak, idősek, középkorúak, fiatalok egyaránt. De a küzdelmüket nem a mindennapi életük küzdelmei teszik láthatatlanná, hanem a kultúra megbecsülésének hiánya.
Bocsánat, de ilyenkor mindig mérges-szomorú leszek kicsit...mert ...lehet, hogy fura figura a bulvársajtó kereszttüzében, de én láttam már pl. József-ként Pauditsot, bár említhetném Anna anyakirálynő-ként (de a kőszívű Alfonzínjaként is) Béres Ilonát, vagy itt van a vele egy színházban játszó Akusz Éva (ajánlom mindeniki figyelmébe a most bemutatásra kerülő Zsolnay filmet), Csomor Csilla (csodálatos Déryné és a darab utaztatható! és megnézhető!!!), vagy máshonnan Mácsai Pál (pl. az Örkény lexikon c.-ű filmben játszik több ma is élő-játszó kiválósággal), Vikidál Gyula (aki ma is számos darabban játszik kitűnően a fővárosban és vidéken egyaránt), és még tudnám sorolni.
Persze, minden kornak megvan(nak) a leg-je(i), de félek, ennek a kornak-korszaknak a leg-jei nehéz helyzetben vannak azokkal szemben, akiknek említésre méltónak sem tartom a nevét...
 

Fauve

Állandó Tag
Állandó Tag
Különös emlékezés - Márai Sándor, Takács Zsuzsa, Bánffy Miklós, Szabó Magda

Divat és irodalom
20 ruha Európa számára

Divattervezők párbeszéde az irodalommal

2010. március 25. – május 31.

Az Európai Unió Tanácsának Spanyol Elnöksége alkalmából, Belgium és Magyarország közreműködésével kerül sor a „20 ruha Európa számára- Divattervezők párbeszéde az irodalommal” című kiállítás megrendezésére, amelyen a három ország divatvilága és irodalma találkozik. A tárlatot a brüsszeli városházában láthatta először a nagyközönség, Budapesten március 24-től május 30-ig lesz látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Ez a nemzeti kereteken túlmutató, újszerű művészeti kifejeződés, amelyben az irodalom és a divat találkozik, sikeresen valósítja meg a népek közötti kulturális párbeszédet az európai szellemiség jegyében.
Tizenkét spanyol, négy magyar és négy belga - hazájukban nagy elismertségnek örvendő - divattervező alkotásai folytatnak párbeszédet spanyol, magyar és belga írók prózájával és verseivel, amelyek kivétel nélkül az európai kortárs irodalom gyöngyszemei.

Naray%20Tamas.jpg
Pazycski.jpg
Katti%20Zoob.jpg
Natalia%20Gyulai.jpg


http://www.pim.hu/object.84a505e8-334a-4559-91e3-aa5a0448b49f.ivy
 

Fauve

Állandó Tag
Állandó Tag
Emléktáblát avatnak Bujtor Istvánnak

2010. április 11-12. hétfő, 08:59

Bujtor István emléke előtt tisztelegve bronz emléktáblát helyez el a Veszprémi Petőfi Színház és a Veszprém megyei önkormányzat a teátrum főépületének falán. Az avatóünnepség az elhunyt színművész és színházigazgató születésnapján, május 5-én lesz.

A színház bejárata mellett az 1991-ben elkészült Latinovits Zoltán emléktábla közelébe kerül a Bujtor Istvánt ábrázoló bronz tábla. Mindkét alkotás a budapesti Albert András ötvösművész tervei alapján készült. Albert nagyon jól ismeri a színházat, részt vett az 1988-as belső felújítási munkálatokban is és azonnal igent mondott erre a felkérésre is.

Ezen a napon a színház előcsarnokában a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány anyagából Bujtor-emlékkiállítás nyílik, melyet B. Müller Magda fotóművész állított össze. A színházban este hét órakor Eperjes Károly főszereplésével újból látható lesz a műsorról lekerült Kakkukfészek című sikerelőadás, melyet Bujtor István rendezett és ő is játszotta benne Bromdent, az indiánfőnököt. Ezt a szerepet most Szalma Tamás veszi át, aki pályafutása során a nyolcvanas évek végén a pécsi színházban már megformálhatta Bromdent. A felújított produkciót Keszthelyen és nyáron Tihanyban is megtekinthetik a nézők.


Bujtor István (Budapest, 1942. május 5. – Budapest, 2009. szeptember 25.)
magyar színművész, filmrendező-, producer és forgatókönyvíró.

20070726bujtorist.jpg
bi.jpg


Eredeti neve Frenreisz István volt, amit színész pályája elején változtatott meg, mert saját állítása szerint nem érvényesülhetett volna egy ilyen nehezen ejthető névvel. Testvére Frenreisz Károly zenész, féltestvére Latinovits Zoltán színész. Ő maga pedig Gundel Károly unokája, és Gundel Katinka fia volt. Első felesége Perényi Eszter és fia Bujtor Balázs hegedűművészek.

Filmszerepein kívül szinkronszerepe miatt a Magyar Bud Spencerként is ismerték, amely folytatása volt tulajdonképpen Ötvös Csöpi a Pogány Madonna című 1980-as filmjében. Annak ellenére erről azonosítják ma is, hogy akkorra már rengeteg filmben játszott szerepeket, mint például a Sándor Mátyás, a Talpuk alatt fütyül a szél, A Pendragon legenda, Az oroszlán ugrani készül, A kőszívű ember fiai. A Pogány Madonna és utána a további részek, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, és a Hamis a baba című krimi vígjátékok annyira jól eltalálták a rendszerváltás előtti Magyarország nyugatra tájolódó álmait, hogy igazi kordokumentumok lettek. Ezekben látható például először dobozos sör, amit az egyik vitorlásról hajítanak át a másikra. Hobbija egyébként pont a vitorlázás volt, amelyben hatszoros magyar bajnoki címet ért el. Hajója ugyancsak legenda volt, az 1936-ban épített Rabonbán.

1965-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, ahol többek között Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök is az évfolyamtársa volt. Vele jó barátsága a mai napig megmaradt, 2002. augusztus 20-án, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje díj átadásakor baráti csókkal köszöntötték egymást.

Színészi pályáját 1966-ban a győri Kisfaludy Színháznál kezdte. 1968-ban a József Attila Színházban játszott. 1971-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződtették. 1976-ban a Vígszínház tagja lett. 1978-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társaságának tagja. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott. 1989-től kilenc éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszik és rendez, majd 1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője. 2007. decemberében megválasztották a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának. 2008. január 1-től haláláig, 2009 szeptemberéig vezette a színházat Eperjes Károly művészeti tanácsadóval.

2009. július 31-én lett rosszul, a szervezetében súlyos fertőzés lépett fel, és életveszélyes állapotban került a Veszprémi Megyei Kórházba, mejd a budapesti Állami Egészségügyi Központ intenzív osztályán kezelték.


Főbb színházi szerepei:
- Petruchio (William Shakespeare: A makrancos hölgy)
- Stanley Kowalski (Tennessee Williams: A vágy villamosa)
- Bromden, az indián (Ken Kesey: Kakukkfészek)
- Lennie (John Steinbeck: Egerek és emberek)
- Mike (Frederick Knott: Várj, míg sötét lesz!)
- Winston (Jean Kerr: Mary-Mary)
- Kakukkfészek

Rendezései:
- A kaktusz virága (bemutató: 2003. október 3. Játékszín)
- Black comedy (Játék a sötétben) (bemutató: 2004. március 20. Győri Nemzeti Színház)
- Hyppolit, a lakáj (bemutató: 2005. július 8. Győri Nemzeti Színház)
- Kakukkfészek (bemutató: 2005. október 14. Turay Ida Színtársulat)
- Hyppolit, a lakáj rendező (bemutató: 2008. szeptember 26. Veszprémi Petőfi Színház)
- Kakukkfészek (bemutató: 2009. február 13. Veszprémi Petőfi Színház)

Filmes szerepei:
2008
Zsaruvér és csigavér 3: A szerencse fia
2002
Simó Sándor
2001
Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke
Zsaruvér és Csigavér II.: Több tonna kámfor
1999
Komédiások
1991
Hamis a baba
1985
Az elvarázsolt dollár
1984
Legyél te is Bonca!
Sortűz egy fekete bivalyért
1983
Gyertek el a névnapomra
Szegény Dzsoni és Árnika
Szerelmes sznobok
1982
Csak semmi pánik
1981
Az a szép fényes nap
Haladék
Ripacsok
Villám
1980
A Pogány Madonna
1979
A világ közepe
Allegro Barbaro
Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?
Magyar rapszódia
Rosszemberek
Sándor Mátyás
1978
BUÉK!
Ebéd
Feltételes vallomás
1977
Apám néhány boldog éve
Fedőneve: Lukács
Magellán
1976
Barátom, Bonca
Fekete gyémántok
Ha megjön József
Talpuk alatt fütyül a szél
1975
Bach Arnstadtban
Gilgames
Vivát Benyovszky!
1974
A dunai hajós
A Pendragon legenda
Pokol-Inferno
1973
A locsolókocsi
A Lúdláb királynő
A professzor a frontra megy
Átmenő forgalom
Egy srác fehér lovon
Kakuk Marci
1972
Nápolyt látni és...
1971
A legszebb férfikor
Asszonyok mesélik
1970
Égi bárány
Én vagyok Jeromos
Szép leányok, ne sírjatok!
1969
Az oroszlán ugrani készül
Bűbájosok
Szemüvegesek
Téli sirokkó
1968
A Hamis Izabella
Bors
1967
A múmia közbeszól
Csend és kiáltás
Fiúk a térről
1966
Egy gyávaság története
Harlekin és szerelmese
Viharban
1964
A kőszívű ember fiai
Álmodozások kora
Ha egyszer 20 év múlva...
Karambol
B.Ú.É.K.
Fejezetek a Rákóczi-szabadságharcból
Karancsfalvi szökevények
Moravagine
Színház az egész...

Rendező
2008 Zsaruvér és csigavér 3: A szerencse fia
2001 Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke; Zsaruvér és Csigavér II.: Több tonna kámfor
1999 Komédiások
1996 A három testőr Afrikában
1991 Hamis a baba
1985 Az elvarázsolt dollár
1982 Csak semmi pánik
1980 A Pogány Madonna; Színház az egész...

Forgatókönyvíró
2008 Zsaruvér és csigavér 3: A szerencse fia
2001 Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke; Zsaruvér és Csigavér II.: Több tonna kámfor
1996 A három testőr Afrikában
1985 Az elvarázsolt dollár
1982 Csak semmi pánik
1980 A Pogány Madonna

Producer:
2008 Zsaruvér és csigavér 3: A szerencse fia
2001 Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke

Író:
1991 Hamis a baba


/Források: fn.hu, magyar.film.hu, szinhaz.hu; Fotok: kuturkavalkad.hu, origo/
 

Fedora

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm a Bujtor Istvánról szóló megemlékezést. Kedven színészeim közé tartozik.Kár, hogy a teremtő csak ennyit időt szánt neki a földön.
 

Fauve

Állandó Tag
Állandó Tag
Emlékezés faültetéssel a nemrég elhulnyt Schwajda Györgyre

2010. május 7-én, pénteken 9.30 órakor Schwajda György, a Szigligeti Színház néhai igazgatója, Szolnok város díszpolgára emlékére a város és a színház vezetése fát ültet a színház mellett lévő parkban, a Szigligeti szobor oldalán.



Schwajda György (Kispest, 1943. március 24. – Kaposvár, 2010. április 19.)
magyar drámaíró, dramaturg, színházigazgató.

2.jpg

A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját egy hónappal 67. születésnapja után érte a halál - tájékoztatta a kaposvári önkormányzat az MTI-t. Schwajda Györgyöt a kaposvári önkormányzat és a Csiky Gergely Színház, amelynek vezetője volt, saját halottjának tekinti. A kaposvári önkormányzat közleménye szerint halálát "rendkívül gyors lefolyású, gyógyíthatatlan betegség" okozta. Az MTI úgy értesült, hogy a színházigazgató hétfő délután a kaposvári kórházban hunyt el.

A drámaíró, színházi rendező, 1943. március 24-én született Kispesten. Fiatal korában segédmunkásként, díszletmunkásként dolgozott. Kezdetben újságkihordással kereste kenyerét, majd volt segédmunkás, betanított nyomdász, díszletmunkás, világosító, s e rögös pályaút végén okleveles tűzoltókészülék-ellenőr lett. Első darabját Bohóc címmel 23 éves korában írta, s nyomban országos színműpályázatot nyert vele. Ennek ellenére csak négy év múlva, 1970-ben felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakára. Elvégzése után dramaturgként dolgozott a szolnoki (1973-76), a budapesti Nemzeti (1978.), a szegedi (1979) és a miskolci (1979-től) színházakban. Először 1978-ban vezette három hónapig a Szolnoki Szigligeti Színházat. Ezután 1985-től 1992-ig, aztán 1995-től színházigazgató volt Szolnokon. 1993-ban és 1994-ben a Művész Színház művészeti igazgatójaként irányította a társulatokat. Több drámát írt, közülük a Himnusz a legismertebb. 1998-tól a Nemzeti Színház építésének miniszteri biztosa, 1999-től kormánybiztosi posztot kapott, majd az új színház felépítésére létrejött Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója, s 2002 májusáig a Nemzeti Színház igazgatója volt. 2007-ben a Szolnokon, a Szigligeti Színház élén végzett hosszú pályafutása alatt olyan, a hazai és a nemzetközi színházi világban elismerést aratott értékeket teremtett, melyek méltóvá tették őt a „Szolnok Díszpolgára” cím elnyerésére. 2008-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának választották.


Schwajda György az MTV Záróra című műsorában tavaly ősszel elmondta, hogy miért nem érzi jól magát. „Miért kellene egy igazgatónak jól éreznie magát Kaposváron és miért kellene egy közel hetven éves embernek jól éreznie magát, amikor 400 kilométert kell utaznia a munkahelyére és vissza” – mondta a műsorban.

Igazi hivatásának az írást tartotta, de egyfajta kettősség jellemezte: amikor színházi ember volt, akkor az írás hiányzott neki, amikor az írással tudott foglalkozni, akkor pedig a közönség és a színház.

Nemzeti színházi kinevezéséről elmondta: tudta, hogy csak veszíthet az ügyben. Arra azonban nem számított, hogy belülről sem tartanak ki mellette. Elmesélte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként felhívta, és közölte: „Tudja, hogy már csak ketten vagyunk”, ami azt jelentette, hogy már a kormány tagjai is kihátráltak mögüle.

Főbb művei: A rátóti legényanya (1985), A csoda (1987), Himnusz (1978.), Ballada a 301-es parcella bolondjáról (1989), Miatyánk (1996). Nemzetközileg is elismert drámaíró volt. Színdarabjait Párizsban, Bejrurben és Avignonban is bemutatták. Lengyelországban pedig annyira népszerű volt, hogy egy időben 17 darabját is játszották a színházak.

Fontosabb színházi munkái a Port.hu adatbázisa szerint: A cigánybáró (szövegíró), Csoda (író), Háry János (dramaturg), Himnusz (író), Egy hölgy a Maximból (író), Ludas Matyi (színpadra át-író), Lüszisztráté (rendező), Nagyidai cigányok (színpadra alkalmazta), A néma revolverek városa (színpadra alkalmazta), Óz, a nagy varázsló (szerző), Száz év magány (író), Szeget szeggel (átdolgozta), Üvöltő szelek (rendező), A vihar (rendező).

Íróként jegyezte az emlékezetes Legényanya című filmvígjátékot és az Indul a bakterház című tévéfilmet.


/Forrás: FN.hu-összeállítás; szinhaz.hu és a szoljon.hu/
 

Fauve

Állandó Tag
Állandó Tag
Emléktábla avatás Réthey Lajos emlékére

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a Magyar Színház társulatának egykori tagja, RÉTHEY LAJOS színművész születésének 150. évfordulóján, 2010. május 17-én, hétfőn, délután 5 órakor emléktáblát avatnak egykori lakóhelye, a Budapest III. Bécsi út 88. számú ház falán.

Avató beszédet mond: Gajdó Tamás színháztörténész. Közreműködik Sipos Imre színművész



Réthey Lajos (Budapest 1860 – Budapest 1940)

6.jpg

A színművész jogi, majd bölcsészeti tanulmányok után 1884-ben végezte el a Színiakadémiát. A Várszínházban lépett először színpadra Feleky Miklós társulatában. 1887-ben Aradra ment, 1889-ben Makó Lajoshoz szerződött, majd tizenhét évig Krecsányi Ignác társulatánál játszott. 1906-tól a Magyar Színház tagja volt. 1921–22-ben a Renaissance Színházban, majd ezt követően 1929-ig ismét a Magyar Színházban lépett fel.. Elsősorban mint jellemszínész volt kiváló.

A Schöpflin Aladár szerkesztésében 1931-ben kiadott Magyar Színművészeti Lexikon így ír róla:

„Réthey Lajos 1906 óta a Magyar Színháznál működött, ahol komoly ambícióval játszott, mint aki nem kenyérkeresetből, hanem hivatottságból szegődik a színpad szolgálatába. A legzajtalanabb magyar színész, aki valami megható aszketizmussal élte a régi színészvilág lelkiismeretét, és egész szívét adta szerepébe. Játéka mindig gondos, szerepét mindig átérezte, alakítás meg olyan, hogy azokkal még társai körében is feltűnést keltett. Réthey a maszknak nagymestere. Aprólékos gonddal, nagy tanulmánnyal, pompás stílusérzékkel, a naturalista művészet technikai fogásával elkészített maszkjai, parókái híresek voltak. Az Országos Színészegyesületnek évek óta egyik legbuzgóbb tanácsosa volt. 1929. augusztus 1-én vonult nyugalomba."

Főbb szerepei: Ferenc császár (Edmond Rostand: Sasfiók), Avinov (Trojka), Titkár (Molnár Ferenc: A farkas), Csihás (Bíró Lajos: Sárga liliom), A cukor (Maeterlinck: A kék madár),Varga Péter (Jókai Mór: Egy magyar nábob), Marjay István (Földes Imre: A császár katonái), Dr. Grive (Oroszország), Zomotor Dömötör (Paul és Francz Schöntan: A szabin nők elrablása)

Forrás: Magyar Színház
 

pcsaba

Állandó Tag
Állandó Tag
Schwajda György valóban komoly alkotó személyiség volt pl. szolnoki rendezői/igazgatói korszakában is. Igazán felejthetetlen előadások kötődnek a nevéhez.
 

Ile57

Állandó Tag
Állandó Tag
images


Vasárnap 85 éves korában elhunyt Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze cím kitüntetettje.
Kállai Ferenc 1944-ben végzett a Színművészeti Akadémián. 1945-től a Belvárosi Színházban játszott, 1948-ban került a Nemzeti Színházhoz, ahol egészen 2000-ig társulati tag volt. 2000-től haláláig a Pesti Magyar Színház művésze volt.
Alakított a színpadon Csongort, Noszthy Ferit, Tartuffe-öt és Kardics bankigazgatót, majd a mozivásznon tanácselnököt A legényanya, vagy főszerkesztőt a Gyula vitéz télen-nyáron című alkotásokban. Szerepelt a Tüskevár-ban, A dunai hajós-ban, A Pogány Madonná-ban, a 2x2 néha öt -ben, A miniszter félrelép-ben, illetve az Ámbár tanár úr és a 6:3 című filmekben. Utolsó két filmszerepét Szabó István Rokonok (2006) és Sándor Pál Noé bárkája (2007) című alkotásában játszotta.
Neve Bacsó Péter 1969-ben forgatott, és sokáig betiltott A tanú című szatírájával került be a magyar filmtörténelembe. A filmben a rendszer kisembere, Pelikán József gátőr bőrébe bújt. Ezután is a naiv, félrevezethető, ám mégis szerethető figurák megformálásában jeleskedett. A tanú második része 1994-ben készült el Megint tanú címmel.

Kállai Ferencet 1956-ban és 1958-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1973-ban Kossuth-díjat kapott, 1989-ben a Nemzeti Színház örökös tagjává választották, 2000-ben a Nemzet Színésze lett. 1977-1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1987-től egyetemi tanár. 1981-1990 között a Színházművészeti Szövetség elnöke, 1985-1989 között országgyűlési képviselő, a kulturális bizottság elnöke.
 

Gyerekecske

Állandó Tag
Állandó Tag
s ha lesznek is hozzájuk mérhető nagyságok, vajon meg kapják -e az esélyt ma hogy értékeiket el tudják juttatni az emberekhez?
 

reveteg

Kitiltott (BANned)
images


Vasárnap 85 éves korában elhunyt Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze cím kitüntetettje.
Kállai Ferenc 1944-ben végzett a Színművészeti Akadémián. 1945-től a Belvárosi Színházban játszott, 1948-ban került a Nemzeti Színházhoz, ahol egészen 2000-ig társulati tag volt. 2000-től haláláig a Pesti Magyar Színház művésze volt.
Alakított a színpadon Csongort, Noszthy Ferit, Tartuffe-öt és Kardics bankigazgatót, majd a mozivásznon tanácselnököt A legényanya, vagy főszerkesztőt a Gyula vitéz télen-nyáron című alkotásokban. Szerepelt a Tüskevár-ban, A dunai hajós-ban, A Pogány Madonná-ban, a 2x2 néha öt -ben, A miniszter félrelép-ben, illetve az Ámbár tanár úr és a 6:3 című filmekben. Utolsó két filmszerepét Szabó István Rokonok (2006) és Sándor Pál Noé bárkája (2007) című alkotásában játszotta.
Neve Bacsó Péter 1969-ben forgatott, és sokáig betiltott A tanú című szatírájával került be a magyar filmtörténelembe. A filmben a rendszer kisembere, Pelikán József gátőr bőrébe bújt. Ezután is a naiv, félrevezethető, ám mégis szerethető figurák megformálásában jeleskedett. A tanú második része 1994-ben készült el Megint tanú címmel.

Kállai Ferencet 1956-ban és 1958-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1973-ban Kossuth-díjat kapott, 1989-ben a Nemzeti Színház örökös tagjává választották, 2000-ben a Nemzet Színésze lett. 1977-1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1987-től egyetemi tanár. 1981-1990 között a Színházművészeti Szövetség elnöke, 1985-1989 között országgyűlési képviselő, a kulturális bizottság elnöke.
Igen ő már igazi színész az én szememben.
Sokkal régebb óta mint a A tanú.
Mivel nem színházba járó vagyok egy nagyon nagyon régi tévéfilmben kedveltem meg.
Sajnos nem találom a címét!
tartalom: Egy éjszaka egy közértbe revízió érkezik és állandóan új drámai helyzet áll elő mindíg más jellemet karaktert kellett alakítania neki és Mensáros Lászlónak
A három revizorból kettő jut eszembe Itt megmutatta nekem istenáldotta tehetségét!
Azóta csodáltam Kállay Ferencet
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen ő már igazi színész az én szememben.
Sokkal régebb óta mint a A tanú.
Mivel nem színházba járó vagyok egy nagyon nagyon régi tévéfilmben kedveltem meg.
Sajnos nem találom a címét!
tartalom: Egy éjszaka egy közértbe revízió érkezik és állandóan új drámai helyzet áll elő mindíg más jellemet karaktert kellett alakítania neki és Mensáros Lászlónak
A három revizorból kettő jut eszembe Itt megmutatta nekem istenáldotta tehetségét!
Azóta csodáltam Kállay Ferencet

*********

"Sajnos nem találom a címét!"

****


Kardos Ferenc filmje.
A címe: Egy őrült éjszaka.
 
Oldal tetejére