Ki a kedvenc íród, költőd?

megeszlek

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem mondhatom el magamról, hogy amióta tudok olvasni azóta szeretek is olvasni. Igazán az olvasás élményeire 3-4 évvel ezelőtt leltem, éreztem rá, akkor is egy hosszú nyaraláson voltam és nem tudtam, hogy mivel foglaljam el magam. és egyszer csak kezembe fogtam a KÖNYVET:):) nagyszerű érzés volt mikor a végére értem. Azóta amikor csak tehetem olvasok...:)

Kedvenceim: Nora Roberts, Christina Dodd, N. Sparks, Tess Gerritsen, Heather Graham. Vavyen Fable, Sandra Brown...stb.
 

barom85

Állandó Tag
Állandó Tag
A kedvenc magyar íróm Krasznahorkai László. Tőle mindent olvastam. Lehet ennél szebben írni magyar nyelven: Egy október végi nap reggelén, nem sokkal azelőtt, hogy az irgalmatlanul hosszú őszi esők első cseppjei lehullottak a szikes,
repedezett földre a telep nyugati oldalán (hogy aztán a bűzlő sártenger egészen az első fagyokig járhatatlanná tegye a
dűlőutakat, s megközelíthetetlenné váljon a város is), Futaki arra ébredt, hogy harangszót hall.
 

Athreana

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedvenc költőim? hm.. keveset ismerek, nem is tudom, miért.. Mindenesetre megemlítek párat. Villon... játékossága még a legkomorabb témájú versben megjelenik, a halálról is tud úgy beszélni, hogy nem fáj. Gúnyos, szabadszájú (és -elvű) betyár, rímképlete jellegzetes, játékossága, kellemes hangzása is ennek köszönhető szerintem.
Edgar Allan Poe-tól a Hollót ajánlom. Hosszú, de gyönyörű vers. Borús, mégis szép, s bár először nehéz megtalálni a megfelelő olvasási ritmust, ha az sikerül, utána szinte skandálásig is el lehet jutni. Kifejezetten egyedi rímképlete, jellegzetes ritmusa van minden versének. (Eredetiben nagyon jó, s nekem a Tóth Árpád-fordítás az, ami igazán tetszik.)
Goethe még, akit ismerek, s egy időben imádtam. Most is szeretem, gondolatébresztő, s bár általában hosszú kitérőket tesz a gondolatok között, mégis kellemes, nem olyan zavaró a kitérő. Kicsit olyan álomszerű hatása, hangulata van, bár valószínű, csak én emlékszem így rá. A tündérkirály egy nagyon szép vers tőle, csak hogy példát említsek.
 

Honvéd

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha már annyira görcsösen hajtok a bűvös húszasra, legalább törjem magam.

Szóval magyarok közül egyértelmű Kosztolányi elsőbbség, aztán Weöres Sándor masszájából is igen szép dolgokat tudok előszedni, meg József Attila sem volt annyira rossz. Kortársak közül Dragomán György a Fehér király miatt, és tervben van Esterházy megismerése is.
Külföldiek közül Kurt Vonnegut stílusát kedvelem, de őt eredetiben szeretném olvasni, a fordítás néhol sántít a kétnyelvű kötet alapján.
 

Bbeatrix

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha ajánlani szeretnék, akkor létezik egy verses zsebkönyvtár válogatott versekkel, kemény kötéssel a 70-es évekből(bár az évtizedben nem vagyok biztos), ahol Goethe, Schiller, Rilke, Nitzsche (döbbenetesen találóak a versei)válogatások vannak sok más mellett. A kedvencem.
Emellett Pilinszky és Weöres Sándor (nem csak a gyermek versek).
 

lombikep

Állandó Tag
Állandó Tag
nekem rengeteg van
-kikapcsolodáshoz:Agatha Christie
-elgondolkodtatáshoz:márai
-izgalmakhoz:john Grisham
-lelkizéshez:szilvási
költö pedig:Radnóti,és Kosztolányi
 

NJJackson7

Állandó Tag
Állandó Tag
Allan és Barbara Pease zseniális írópáros, sokat tettek és tesznek a testbeszéd és az emberi természet megismeréséért, valamint Stephenie Meyer, mert bár még nem jelent meg sok könyve, nagyon kiforrott a stílusa, és mindig eléri, hogy az olvasó felvegye a könyv hangulatát.
 

komzoz

Állandó Tag
Állandó Tag
Magyarok közül egyértelműen Mikszáth és Móricz a kedvencek, meggyőződésem, hogy az utóbbi ha angolul írt volna ma világhírű lenne. Mikszáth pedig valahogy olyan nosztalgikus légkört teremt, hogy szinte belesüppedünk.
Persze rengeteg jó van, néhány további kedvenc: Örkény, Molnár, Fejes Endre, Spiró, Lengyel József, Krasznajhorkai.

Költőben József Attila toronymagasan.
No meg Arany János. De ebben talán még gazdagabbak vagyunk, mint prózában.

Külföldről az orosz klasszikusok leginkább. Tolsztoj, Csehov, Dosztojevszkij, Gogol. Francia egzisztencialisták: Camus, Sartre. Egyebek: Thomas Mann, Marquez, Hemingway.
Drámában: Ibsen, Tom Stoppard, Dürrenmatt, és persze a jó öreg Shakespeare.
Versben franciák: Verlaine, Rimbaud, Appollinaire, Baudelaire.
Nem véletlenül olyan jól ismert nevek.
 

zosya

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedvenc írónőm Kathleen E. Woodiwiss. Szerintem a romantikus regények írónői közül az egyik legjobb. Ügyesen szövi össze a történelmet a romantikus szálakkal. Magamban annyira jól el tudom képzelni a regény szereplőit és eseményeit, hogy néha elgondolkodom, ezt a könyvet olvastam vagy egy filmre emlékszem.
 

Mariska0614

Állandó Tag
Állandó Tag
Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek Boris Vian fantasztikus abszurd regényeit.. Olvasásuk közben egy csodálatos fantáziavilágba repülsz...:) Roppant mód magával ragadó!!
Boris Vian: Tajtékos napok, Piros fű, Venyigeszu és a Plankton (zseniális), Pekingi ősz...
 

Mariska0614

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvassatok Milan Kunderát... mindamellett, hogy felidézi a történelmet, lebilincselő történeteket sző köré:)
Javaslom a Lét elviselhetetlen könnyűsége című művét!
 

jearsey

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez bizony nehéz feladat. Van egy pár tucat kedvenc, ami nálam azt jelenti, hogy ha van több könyve, többet is olvastam tőle.
Romantikus szerzők: Amanda Quick, Nora Roberts, Meg Cabot (az e-mailes sorozat), Julie Garwood, Laura Joh Rowland
Thriller-Horror: Stephen King, Dean Koontz
Krimi: Agatha Christie, John Sandford
Történelem: Josikava Eidzsi
Szépirodalom: Jane Austen, Alice Sebold, régebben sok Jókait, Mikszánthot is olvastam
Young Adult: ezeket falom, minden, ami megjelent magyarul (Rowling, Meyer, Horowitz, Riordan, Brashares, Cabot stb.)
 

Szamipapi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia, láttam, hogy te is szereted Sandemot. Én is elolvastam, mind a 47 kötetet, fantasztikus volt.
Nagyon kedvelem Christian Jacq műveit és Edward Rutherfordot. A könnyeb irodalom szerzői közül. Patricia Highsmith,Lee Child és John Grisham a nagy kedvenc
 

stevenone

Állandó Tag
Állandó Tag
Hál 'Istennek csak többes számban tudom a kérdést megválaszolni. Több kedvenc íróm van! Pár éve kezdtem bepótolni korábbi mulasztásaimat, amit az olvasás terén halmoztam fel. Először Chaim Potok munkásságát fedeztem fel, amiben mély emberséget találtam.
Szeretem Orhan Pamuk könyveit, melyekben a török hagyomány és a modern világ közötti feszültségek feldogozásának módja fogott meg.Újra olvasom Norman Mailer könyveit, mai szemmel egész más hangsúlyokat találok fiatalkori olvasásukhoz képest.
Szeretem Philip Roth munkásságát, sikerült minden magyarul kiadott regényét megszereznem.
A magyar kedvenceimről majd máskor.
 

juhaszan

Állandó Tag
Állandó Tag
Imádom Szabó Magda műveit! Kamaszként Abigél, Születésnap, Mondják meg Zsófikának, Álarcosbál bűvölt el! Az az érdekes, hogy felnőttként újraolvasva is van mondanivalója!
A kedvencem a Katalin utca c. műve. Családjáról a Régimódi történet, Az Ókút, valamint a Für Elise c. művekben olvashatunk.
 

pumpkin78

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem is több kedvencem van (szinte bármit képes vagyok elolvasni :)), most éppen Rejtő légiós regényeit olvasom.
Több előttem szólóhoz hasonlóan csak ajánlani tudom Vavyan Fable bármelyik könyvét, mindegyik megnevettet, könnyeztet és elvarázsol.
 

embéla

Új tag
Idő. hely hiányában csak néhány témakör. Humor : Rejtő, Romhányi József. Magyar történelmi : Jókai, Gárdonyi. Idegen történelmi : Sienkiewicz, Merle. Háborús irodalom : W.E.B. Griffin, James Jones, I. Shaw, Eric Lambert, N.Mahler. És még rengeteg témakör, szerző, u8gyanis mióta megtanultam olvasni könyvmoly vagyok.
 
Oldal tetejére