Sporolósan, de mégis finomat! Avagy kopp napokra

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.






Nagyon remélem, hogy írtok ide olyan kajákról recepteket, melyek elkészitése hatékonyan kiméli a családi bukszát :p
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Zöldpaprikás tojás.
Hozzávalók: 3 z.paprika, 2 fött tojás, 5 dkg teavaj, 1 e.k.sürű tejföl, ö.bors, só.
A tojásokat a parikával együtt ledaráljuk. Kikeverjük a puha vajjal a tejföllel és a füszerekkel.

Kapros túrókrém.
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 10 dkg krémtúró (mid kettö natur), 1 nagy csokor kapor, só, 1 e.k sűrű tejföl.
A finomra vágott kaprot az összes hottávalóval együtt habosra keverjük.

Karottakrém.
Hozzávalók: 10 dkg teavaj, 1 közepes szál s.répa, 1/2 citrom leve, 3 szál újhagyma, 1 kiskanál méz, só.
A s.répát finomra reszeljük. A hagymát nagyon apróra vágjuk( a zöldjét is). A puha vajat a s.répával, a citromlevével, a mézzel a hagymával és sóval habosra keverjük.
Hütöben sokáig eláll.

Őrölt csirkemáj.
Két főre kb.15 dkg csirkemájat számitunk, amit húslében addig főzzünk amig belül nem lesz vörös. Kihütjük.
Személyenként 1 fött tojást a májjal finomra vagdalunk. Hozzáadunk 2 kávéskanál finomra reszelt v.hagymát, kevés piris paprihát és borsot, s a végén 2 pici citrom levével ízesitjük. Megszórjuk bőven apróra vágott petrezselyemmel. Salátalevélre tálaljuk.

Túros omlet.Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 50 dkg tútó, 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 e.k cukor, 5 dkg teavaj.
A mazsolát leforrázuk, 15 percig áztatjuk. Az áttört túrot elkeverjük a tojások sárgájával, a tejföllel, a liszttel, a cukorral, majd könnyedén hozzákeverjük a leszűrt mazsolát és a tojások felvert habját. A vajat kerek peremes sütőformába felforrósítjuk, beleöntjük a túros masszát és sütőben 25 prcig sütjük.


 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Rakott darafelfujt
Hozzávalók:fél liter tej, 20 dkg búzadara, 10 dkg cukor, 2 egész tojás , 1 cs. vaniliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg darált dió és meggybefött.

A tejből és a búzadarából jó sűrű tejbedarát főzönk. Majd a tűzről levéve belekeverünk 5 dkg cukrot, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a vaniliás cukrot, a citromhéját és a tojások fel vert habját.
A massza felét kivajazott kisebb testibe rakjuk. Megszórjuk a cukrozott darált dióval és a megybeföttel, majd rárakjuk a massza másik felét.A tetejére még egy kevés darált diót szórunk, és forró sütőben közepes lángon 20 percig sütjük.
Melegen felszeleteljük és málna, vagy megyszörppel leöntve tálaljuk.
Megj: Megybefött helyett hámozott nyers almaseletekkel is készíthetjük.


Különleges felsár:
1 kg marhafelsárt szeletekre vágunk. A szeleteket kiverjük, borsozzuk, megsózzuk. Tegyünk a lábasba 10 dkg zsírt, rakjunk le egy sor húst, hintsük meg pirospaprikával, tegyünk rá 1 sor vékonyra vágott vöröshagymát.Így ismételjük amig tart a hús. Ezután öntsünk rá 4 dl vörösbort és 2 dl vízet. Fedjük be és puhára főzzük. Ha szükséges a folyadékot potóljuk, ügyelve arra, hogy sok ne legyen alatta, mert amikor a hús puha, pirosra sütjük. Tésztával tálaljuk.

Sült sajtos makaróni
2 egész tojást 30 dkg reszelt sajttal és 2 pohár tejföllel összekeverve 35-40 dkg, sós vízben kifőzött, bőven megzsírozott makarónira öntjük. Jól elkeverjük, kikent tűzálló tálba téve, sütőben addig sütjük, amig az alja és az oldala szépen megpírul. Az edényből kiboritjuk és úgy szeleteljük mint a tortát. Melegen tálaljuk.

Burgonyás szelet:
25 dkg lisztet, 15 dkg áttört fött burgonyát összegyúrunk 12 dkg zsirral, 12 dkg pórcukorral, 1 egész tojással,1 cs vaniliás cukorral, 1 cs sütőporral. 2 felé vesszük.
A tepsibe rakjuk a tészta felét, és félujnyi vastagon megkennyük gyümölcsizzel. Ráhelyezzüka tészta másik felét és villával megszurkáljuk. Forró sütőben megsütjük. Amikor elkészült felszeleteljük, tetejét vaniliás cukorral meghintjük. Olcsó és kiadós.

Vadásztekercs
Töltelék lehet: 20 dkg keskeny vékonyan szeletelt füstölt szalona, 15 dkg vagdalt sonka , vagy amivel akarod,
Teszem hozzá, hogy szerintem a párolt zöldség bakonnal( a bakont nyersen a zöldségre) dögös lehet.

40 dkg lisztet összegyúrunk, 1 cs sütőporral, 1 egész tojással, 15 dkg zsírral, kávéskanálnyi sóval és annyi tejföllel, hogy közepesen lágy tészta legyen.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk.Kockákat megtöltve összesodorjuk, a tekercsek végét lenyomkodjuk, tojással bőven megkenve forró sütőben jól átsütjük.

Kókuszos tekercs:
25 dkg margarint elmorzsolunk 20 dkg liszttel,hozzáöntünk 1 dl langyos tejben 1 kanál porcukorral megkelesztett élesztőt, és 3 tojássárgájával összegyúrjuk. A tésztát 3 részre osztjuk és rövid ideig pihentetjük.

A 3 tojásfehérjéből 30 dkg porcukorral gőz fölött kemény habot verünk és 1 cs kokuszreszeléket keverünk hozzá. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a kókuszos habbal összesodorjuk, eldaraboljuk. Tepsibe rakva jó meleg sütőben halványra sütjük.
Ügyeljünk, mert ha megbarnul a tészta, a kókus keserű lesz !!


Jól csomagólható hamubasűlt pogácsa helyett, de bor mellé is ajánlott.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Fűszeres ecetek

Az ecet viszonylag egyszerűen elkészíthető. Hozzávalók: 1 liter 20 %-os ecet, valamint az ízesitésre szolgáló füszernövények. Pl. bazsalikom,majoránna, tárkony, kapor, z.petrezselyem,torma stb.
Fűszerek pld.mustármag, babérlevél,szegfüszeg,köménymag stb.

A felaprított és összekevert fűszereket tegyük egy beföttes üvegbe, öntsük rá az ecetet és a lezárt üveget időnként megrázogatva egy hétig hagyjuk állni.Egy hét után finom vásznon szűrjük át és az ecetesfakkonba visszatöltve haszálhatjuk.

Kétféle recept összeállítását közlöm, melyek a bennük legnagyobb arányban levő növénytől kapják jellemző karakterüket. Egyéb növényi alapanyagból mindenki összeállithatja saját kombinációját.

Tárkonyos ecet: 5 dkg tárkonylevél, 5-5 dkg kerti vagy mezei kakukkfű, majoránna, citromfű vagy citromhéj, orvosi zsályalevél szükséges.

Zelleres ecet: 5 dkg nyers zellerkocka 5-5 g lestyángyökér, nyers hagyma, petrezselyemzöld, kapormag vagy kaporlevél, köménymag és mustármag felhasználásával készítjük.

Az igy kapott ecetbe a növényekből biologiailag fontos anyagok is kiolvadnak pl. illoolajok, keserűanyagok, csersavak, melyek fokozzák a gyomornedv kiválasztódását, a nyálkahártya bővérüségét és szerepet kapnak a máj-és epe müködés szabályozásában.

A 20 %-os ecet kicsit gondolkodóba ejt, nem lenne elég a 10 %-os ?
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Francia karalábé: 8 kisebb fej zsenge karalábét meghámozunk, vékény laskára vágjuk, forró zsírídékban megforgatjuk, majd egy kevés sóval, saját levében puhára páróljuk. Mehintjük egy csokor finomra vágott petrezselyemmel, és leöntjük egy tojássárgájával elkevert 1 dl tejföllel, majd a sütőben megsütjük.

Rakott karalábé:
Hozzávalók: 8-10 szép kisebb fej karalábét, 50 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, só, petrezselyemzöld.
A karalábékat megtisztitjuk, laskára vágjuk. Zsenge leveleit is megtartjuk, jól megmossuk. A húst összegyúrjuk a tojással, megsózzuk és gombócokat formálunk belöle. Mély edényben felolvasztjuk a vajat, belefektetjük a leveleket, mindegyik levélre 1-1 húsgombocot teszünk és az egészet lefedjük az összevágott karalábéval. Megsózzuk, meghintjük az összevágott petrezselyemmel, kb 3 dl vízet öntünk alá és lassan-kevergetés nélkül- megpáróljuk. Tálalás elött megtejfölözzük.

Főzelék A főzeléknek szánt karalábét megtisztitva vékony. kis hosszúkás szeletekre vágjuk, vajon megpáróljuk, majd pici cukrot és vágott petrezselymet adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, kevés lisszttel behintjük és húslével (leveskocka) felengedjük, felforraljuk.

Rakott kifli túróval
Hozzávalók: 12 db kifli, 4 egész tojás, 4 dl tej,10 dkg mazsola, 50 dkg túró, 2 db alma és 40 dkg kristálycukor
A kifliket karikára vágjuk. A tejet a tojások sárgáját 20 dkg cukorral elkeverjük, majd beleforgatjuk a kiflikarikákat. A túrót áttőrjük, hozzáadjuk a megmaradt 20 dkg cukrot és a mazsolát( tehetünk bele 1 egész tojást is, ízesithetjük vaníliával). A kifli felét zsiradékkal kikent tepsibe vagy yénaiba öntjük elegyengetjük, rátesszük a túrókrémet, majd beboritjuk a kiflikarikák másik felével. A tetejére reszeljük a két almát, ettől pikáns ízű lesz. Sütőben félig megsütjük, majd kivéve lehűtjük, és rátesszük a tojások keményre vert habját. Visszatesszük a sütőbe, és addig hagyjuk bent,amig a hab szép világosbarna színt kap. Laktató leves után önálló fogáskánt tálalhatjuk.

Rakott krumpli olaszosan
Fél kiló krumplit reszeljünk le káposztareszelőn, nyomkodjuk ki a levét és kevés zsíron pirítsuk aranysárgára. Ha kihűlt,keverjük össze egy egész tojással, fél deci tejföllel és sózzuk meg. Töltelékét ledarált húsmaradékból, párizsiból, húskonzervből készítjük, és egy-két kolbászos vagy sonkás kockasajtot is adunk hozzá. A masszát keverjük össze egy deci tejföllel, ízesitjük paprikával, borssal és paradicsompürével vagy mustárral. Kizsírozott yénaiba, vagy tepsibe rakjuk a krumplimassza felét, szórjunk rá reszelt sajtot, simitsunk rá a tölteléket. Erre kerül a krumpli másik fele. A tetejére karikázzunk rá paradicsomot. Locsoljuk meg a maradék tejföllel és bőven szórjuk meg reszelt sattal. Közepesen meleg sütöben készre sütjük.

xTojásfasírt
5 db kemény tojást 1 db tejben áztatott zsemlével együtt ledaráluk.5 dkg finomra vágott gombát kevés hagymával zsíron megpárólunk. Ha kihűlt, beletesszük a darált masszába, ráütünk 1 egész tojást, sózzuk, borsozzuk, majd összegyúrva pogácsákat formálunk belőle. A pogácsákat morzsába forgatva forró zsírba kisütjük.

Virslisaláta
5 dkg mustárt, fél deci 10% ecetet, fél gramm törött borsot elkeverünk egy evőkanálnyi olajjal, hozzá adunk 10 dkg vékony karikára vágott hagymát, és beleverünk az ízlés szerinti mennyiségü felkarikázott virslit, vagy szafaládét.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Céklachips rokfortos joghurtmártogatóval
Chips:: 1,5 kg hengeres formáju cékla, a sütéshez olaj

A mehámozott céklát vékony szeletetre gyaluljuk, forró olajban ropogósra sütjük. 180 fokos sütőben melegen tartjuk.

Mártogató:3 dl natur joghurt, 1 ek 10%-os ételecet, 1 dl tejföl,
15 deka rokfort sajt, 1 fej vhagyma, só, bors.

A hagymát feldarabóljuk és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk.

Zeller chips pikáns vodkamártogatóval
Chips: Az 1 kg meghámozott zellert hasábokra vágjuk, vékony szeletekre gyaluljuk, ropogósra sütjük, papírtörlőn leszárítjuk, 180 fokos sütőben melegen tartjuk.

Mártogató: 3 dl majonéz, 1 dl ketchup, 1 csokor újhagyma, 8 cl vodka, petrezselyem, mk tabaco, só, bors.

A hagymát felaprítjuk és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk.

A zellert hámozás után csepegtessük le citrommal, amikor vékonyra gyalultuk, akkor is csepergtessünk rá citromot, sütés elött papírtörlővel száritsuk le.

Sárgarépachips zöld bazsalikomos mártogatóval
Chips: 1 kg pucolt sárgarápát legyalulunk, forró olajban hírtelen ropogósra sütjük. Papírtörlön leszárítjuk, 180 fokos sütöben tartjuk melegen.

Mártogató: 1 cs bazsalikom, 1 cs snidling, 1 cs petrezselyem,
1 vhagyma, 2 ek cukor, 2 ek fehérborecet, 2 dl olivaolaj, 1dl víz.

Az megmosott, szárától lecsipegetett zöld fűszereket és a feldarabolt hagymát a többi hozzávalóval együtt tumixoljuk.
 

zemike

Állandó Tag
Állandó Tag
„Szegények lángosa
Hozzávalók: tej
1 csomag élesztő
1 kávés kanál só
liszt annyi, hogy könnyű tésztát kapjunk
víz
Az élesztőt felfutatjuk a cukorral és egy kevés tejjel. A lisztbe belekeverjük a sót és a felfutatott élesztőt, annyi langyos vizet, hogy galuska álaga legyen. Jól összedolgozzuk a tésztát és megkelesztjük.
Ha megkelt a deszkára kiborítjuk, kiszaggatjuk, és egy picit még hagyjuk pihenni. Majd forró olajba szép pirosra sütjük mind a két oldalát.
Tejföllel, sajttal, vagy lekvárral is nagyon finom.
Jó étvágyat!
 

nana00

Állandó Tag
Állandó Tag
Remélem hasznát veszitek! Egy ételből kettő. :) Tegnap nem tudtam mit csináljak a levesen kívül, aztán egyszer csak jött az ötlet: ami itthon volt, abból dolgoztam. Spontán jött recept, de ízlett a fiuknak. :)
Húsleves és baconös sült csirkecomb.

Hozzávalók:
A leveshez:
4 csirkecomb (alsó),
2 sárgarépa,
1 zöldség,
2 közepes vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
2 közepes burgonya,
1 csokor petrezselyem,
ételízesítő,
só,
egész bors,
szegfű bors.

A baconös sült csirkecombhoz:
20 dkg szeletelt bacon,
2 dl tejföl,
1 közepes vöröshagyma,
kakukkfű,
1.5 ek liszt,
pirospaprika,
őrölt bors,
a többi a levesből jön. :)

Elkészítés:
Leves:
A leveshez valókat felteszem hideg vízben, lassú tűzön főzöm, csak akkor ízesítem, mikor már majdnem kész. A csirkecombokat kiveszem, mielőtt egészen teljesen megfőne. A levest leszűröm.

Baconös sült csirkecomb:
Egy jénai aljára teszem a felkarikázott vöröshagymát.
A lisztet összekeverem ízlés szerint borssal, kakukkfűvel és pirospaprikával, megforgatom benne a combokat, betekerem a baconbe. A combokat a hagyma tetejére teszem. A tejfölt elkeverem a levesből kivett, villával áttört fokhagymával és vöröshagymával, adok hozzá 2 ek. levest is, majd leöntöm vele a combokat, tetejét megszórom reszelt sajttal. Ha szükséges, tehetünk még alá a levesből.
Sütőben először fólia alatt sütöm addig, míg a hagyma megpuhul, majd a fóliát levéve szép pirosra sütöm.
Sült krumplival, vagy önmagában tálalom.
 

msznora

Állandó Tag
Állandó Tag
Élesztőpástétom

Egy fej hagymát olajon üvegesre dinsztelek. Adok hozzá 3 evőkanál prézlit. 1 kocka élesztőt kb. 1/2 dl langyos vízben elkeverek, és a prézlis hagymához adom. Kis lángon, kevergetve pár percig főzöm. Hozzáadok 2-3 felvert tojást, és takarékon addig kevergetem, míg egynemű massza nem lesz. Só, bors és egy mokkáskanálnyi mustár kell még bele.
 

Angeltears

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

Mi szegényen élünk, úgyhogy otthon vagyok az ilyen receptekben!!!

Én tésztaimádó vagyok!!!

A Kedvencem a sajtszószos spagetti
Sajtszósz: a tejet besűríted liszttel, ízlés és pénztárca szerint sajtot reszelsz bele (füstölt a legjobb) és mezei fűszerekkel ízesíted (majoranna, oregáno, ételízesítő és egy pici bors)
Nagyon finom - könnyen és gyorsan, no meg olcsón elkészíthető!!!

Tojás - virsli pörkölt spagettivel mennyei!
pörkölt alapot készítessz (hagymát párolsz paprikát szórsz rá és felöntöd vízzel) bele karikázod a nyers virslit, ételízesítő+bors+majoranna és mikor már majdnem kész, belerakod a főtt karikázott/kockázott tojásokat.
Még egyet rottyan és már kész is!!!

Bundáskenyér :)
 

hr7

Új tag
Mi májkrémet csirkemájból készítünk, összetörjük turmixszal, aztán egy kis margarinnal krémesítjük. Néha egy kis hagyma is befigyel, de nem jellemző. Százszor jobb ez a májkrém, mint a konzerv, olcsóbb és nincs benne tartósító, bár a margarinban van valamennyi.

Ja, a májat természetesen először hagymán olajon megpirítjuk, és tea vaj is jó. Imádjuk.
 

merykara

Állandó Tag
Állandó Tag
Bundás kenyér tepsiben
A kenyérszeleteket a szokásos módon belemártogatom a felvert tojásba. Előzőleg a tojást tejjel higítottam és sóval, borssal és egy kis fokhagymával ízesítettem.
A tojásba áztatott kenyérszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és 200 fokon kb. 15 perc alatt megsütöttem. Végül egy kevés reszelt sajtot ( füstöltet, ami nagyon finom ízt adott neki ) szórtam rá és még pár percre visszatettem a sütőbe.
Nagyon finom, nem tocsog az olajban, de azért nem ugyanolyan mint a hagyományos.
 

Lyd

Állandó Tag
Állandó Tag
Esténként gyakran sütök medvét. Ez egy egyszerű krumplis étel: lereszelek 4-5 szem krumplit, tojással, liszttel összekeverem, sóval borssal, borsikafűvel és szárított metélőhagymával ízesítem. Kanállal forró olajba szaggatom. Jó és olcsó étel, fokhagymás tejfölbe mártogatva fogyasztjuk.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Pörkölt + palacsinta
A nagyon apróra vágott húst elkészitjük paprikásnak. Ha csirkéből készitjük akkor a fött húst vágjuk apróra. Cukor nélküli palacsintát sütünk. 2 db egész palacsintát félreteszünk, a többit újjnyi szélességüre velvágjuk. Yénai, vagy tortaforma aljára 1 egész palacsintát terítünk, majd erre terítünk a feldarabólt palacsintából, majd erre egy sor szaft nélkülihúst terítünk, erre megint vagdalt palacsinta... és így tovább. A paprikás szaftját elkeverjük ízlés szerinti tejföllel, és a palacsintára öntjük, majd letakarjuk a másik egész palacsintával. 180 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha akarjuk mielött a sütőbe tóljuk meghinthetjük sattal.

Megjegyzem, hogy bármiféle maradék húsból, vagy a hütőbe maradt felvágott maradékokból, vagy pedig olcsó virsliből/párizsiból is, de jóminőségü lecsókolbászból is elkészíthető, úgy, hogy az apróra vágott "húspotlót" dinszetelt hagymára tesszük majd prirospaprikával meghitjük,elkeverjük, kevéske vízet öntünk alá. És hagyjuk, hogy egyett rottyanjon.


Pírított és sütött kifli
5 db - lehetőleg vajas- kiflit karikára vágunk, tálra rakjuk, 2 dl tejben elkevert 2 egész tojással meglocsóljuk, majd forró zsírban kisütjük.
Konyhai papírral bélelt tálba szedjük, azonnal megszitáljuk vaniliás pórcukorral, majd átforgatjuk, hogy minden karíkát érjen a cukor.
Teával, vagy kakaóval kináljuk.

De ha nem hintjük meg cukorral, akkor pörköltel leöntve köretként kínálhatjuk.

Kiflipirított
6 db vajaskiflit egyenletesen vastagra karikázd fel. Egy teáscsésze tejbe keverj el 2 tojást, és ezzel locsólgasd, a kiflit, úgy, hogy lehetőleg mindenhol érje.
Ha száraz kiflit használsz akkor 2 csésze tejet és 4 tojásra lesz szükséged.

Ügyelj arra, hogy ne elázott, hanem csak nyirkos legyen a kifli.

Felforrósitott vajban, vagy zsírban pirítsd meg, majd tegyél rá 3 ek cukrot, mazsolát és hintd meg pici örőlt fahéjjal, keverd össze, és pár percig hagyd még pirulni.

Porcukorral meghintve tálald.


Burgonyarud avagy a krokett egyik változata
8-10 közepes burgonyát héjában megfőzzük, és a káposztareszelőn (a nagyjuku oldala a reszelön) lereszeljük, hámozás után.

1 ek vajat habosra keverünk 3 egész tojással és ízlés szerinti sóval, majd beledolgozzuk a burgonyát.

Ezután rudakat formálunk - lehet a kezünkkel, vagy kinyújthatod, felvágod méretre és ruddá formálod- meghempergetjük felvert tojásban, zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.

Sült spárgatök
A megtisztitott gyenge tököt egyenletes, tetszőleges csíkokra vágod, majd sós vízben megfőzöd, ügyelve, hogy ne főjön szét. Ezután kikent jénai alját zsemlemorzsával vékonyan megszórod, rárakod a tököt, leöntöd apróravágott kaporral elkevert tejföllel, megszórod morzsával, sütöben, közepes lángon pirosra sütöd.


Túró rolo
3 egész tojással alaposan kikeverünk, 1 csésze szitán áttőrt túrót, majd belekeverünk 4 ek lisztet, és csipett sót. Majd alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett deszkán, vagy csak vízes kézzel rolot (vagy akár golyó) formázol. Majd felvert tojásba, utána zsemlemorzsába forgatod, és forró olajban pirosra sütjük.

Magában is fogyasztható, de salátához illik.


Egyszerü
15 deka lisztet, 15 deka cukrot, habosra keverjük, majd 10 deka vajat, 4 egész tojást, ízlésszerinti reszelt citromhéjat dolgozunk bele.
A pépet vajjal kikent és kilisztezett tetszőleges alakú formába megsütjük.
Sütistányérra tesszük, és meghintjük porcukorral.

Kinálhatjuk kakaóval gyerekeknek tizótainak vagy uzsinak.
Deszetként, adhatunk mellé lekvárt.
Csikokra vághatjuk és sodóval lecsurgatjuk....... és még számtalan ízesitéssel kinálhatjuk.


Kodistáska-leves
1 tojással kicsi vízzel és liszttel tésztát gyúrunk, kinyujtjuk.
1 nagyobb fej igen apróra vágott vhagymát bő zsírban pirosra párólunk. A kinyújtott tészta egyik felébe aprócska halmokat rakunk a hagyma feléből, ráhajtjuk a tészta másik felét, és derejevágóval kisebb táskákat vágunk.
A hagyma másik felére pirospaprikát, vagdalt petrezselymet, és sót hintünk, elkeverjük és felöntjük vízzel (személyenként 2-3 dl), amikor forr belerakjuk a táskákat. Amikor feljönnek a leves tetejére, jó.

Tányérok aljába 1-1 ek tejfelt rakunk és erre merjük a forró levest.
 

Soligor

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok:)
- Nagyon jókat olvastam itt, gondoltam én is megosztok:) A legkedvencünk a gombás-tészta. Ez nagyon egyszerű: a tésztát megfőzni, közben egy hagymát felkockázni, üvegesre sütni, majd a felszeletelt gombát rádobva megpárolni. A tésztát leszűrni, a hagymás-gombával összekeverni, utána sózni, hs szükséges. Forrón nagyon finom:)

- És eszembe jutott még egy, ami lassan időszerű lesz. Egy gyenge cukkinit kirántani, felszeletelve. Amitől ez különlegesen finom lesz, az a kapormártás, ehhez ez besamel mártásba főzzünk friss, vagy szárított kaprot. Mi rizses körettel szeretjük:)
Legyen szép napotok:)
 

Lyd

Állandó Tag
Állandó Tag
Angeltears hozzászólásáról jut eszembe: a pörkölteket mi is nagyon szeretjük, de nem mindig jut bele hús (nem is kell) A család imádja a cukkini- és a karfiolpörit. Ugyanúgy kell készíteni, mint a rendes pörköltféléket, csak kockára vágott cukkinit, vagy apró virágokra szedett karfiolt kell a hagymás-paprikás szafthoz adni. Mindegyik zöldségféléből pillanatok alatt kész a finom étel. Ugyanígy zöldbab- és borsópörköltet is szoktam készíteni, utóbbihoz azért nem árt néhány karika virsli. Nokedlivel, kifőtt tésztával vagy rizzsel tálalom.
 
Oldal tetejére