A Bibliáról tisztán

Bözse

Állandó Tag
Állandó Tag
Megkérek Mindenkit tartsa tiszteletben a topikindító szándékát. Ha vitázni kiván menjen ide: http://canadahun.com/forum/showthrea...37#post2060237
Kedves Elke. Tegnap fedeztem fel ezt a topicot, egy kérdésre válaszolva néztem vagy olvastam el elejétől az egész eddigi témát.
Reggel lett mire a végére értem, nem tudtam lefeküdni addig amíg minden szavát (kötekedőkkel, kételkedőkkel együtt) megértettem.
Nagyon fontos ismeretséggel rendelkezik a topik indító.
Szerintem ide azok tévednek be akiket érdekel a "Tiszta Biblia" Nem szeretnék senki felett pálcát törni. A tisztaságot melyre minden ember nagyon vágyik, nem elitélendő cselekedet. Akkor sem ha egyenlőre nem látnak tisztán. Azért vannak itt a vitatkozók, hogy meggyőződhessenek a tisztaságról.
Nem könnyű dolog kinyitni az emberek szemét, főleg akikét már más fajta ismeret is foglalkoztatja.
A világosságot, melyet megszerezte néhány ember, nem lenne szabad véka alá rejteni.
A mai vitatkozókból lehet a legjobb hívő később.
Türelmesen, szeretettel ahogy Jézus is tette, bizony kötelességünk utat mutatni azoknak akik jelenleg a sötétségben eltévedtek.
Szeretettel üdvözöllek és szép napot kívánok.
 

kutucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Biblia

A napokban olvasgattam a Bibliából. Óriási veszteségnek érzem, hogy úgy múlt el a gyerekkorom, hogy nem volt itthon egy Biblia. Hittanra jártam és templomba, de egészen más lett volna, ha itthon is találkozom a Szentírással.
Jób történetét olvastam újra és jártam körbe kicsit alaposabban. Nagyon megragadott az a rész, amikor Jób beszél Istenhez és próbálja mérlegre tenni a cselekedeteit.
Aztán később az Utolsó vacsora leírásánál azt a részt próbáltam megfejteni, amikor az apostolok érdeklődnek Jézustól, hogy ki és hogyan fogja őt elárulni.
Aranynak, az Örök zsidó című verse kapcsán jutottam el egyébként az Utolsó vacsorához.

Pihenni már. - Nem, nem lehet:
Vész és vihar hajt engemet,
Alattam a föld nem szilárd,
Fejem fölött kétélü bárd...
Tovább! tovább! Az út, hová talpam nyomul,
Sűlyed, ropog, átvékonyul;
Ónsúllyal a kolosszi lég
Elzúzna, ha megállanék...
Tovább! tovább!
Rettent a perc, a létező,
S teher minden következő;
Új léptem új kigyón tapod:
Gyülőlöm a mát s holnapot...
Tovább! tovább!
Éhes vagyok: ennem iszony;
Láng az ital, midőn iszom;
Álmam szilaj fölrettenés,
Kárpit megől szivembe kés...
Tovább! tovább!
S melyet hazud a sivatag,
Mind délibáb: tó és patak;
Gyümölcs unszol, friss balzsamu:
Kivűl arany, belűl hamu...
Tovább! tovább!
Rohannom kell - s a földi boly
Mellettem gyorsan visszafoly:
Ködfátyol-kép az emberek:
Én egy arcot sem ismerek...
Tovább! tovább!
Oh, mily tömeg! s én egyedűl,
Útam habár közé vegyül:
Érzem, mint csónak a habot,
Hogy átmenet mind rám csapott...
Tovább! tovább!
Az üstökös meg’ visszatér,
Kiröppent nyíl oda is ér,
Az eldobott kő megpihen:
Én céltalan, én szüntelen
Tovább! tovább!
Pusztán folyam mért nem vagyok,
Hogy inna fel aszú homok!
Mért nem futó, veszett vihar,
Mely ormokon egyszer kihal...
Tovább! tovább!
Irígylem az ágról szakadt
Levelkét: hisz majd fennakad;
Irígylem az ördögszekért:
Árokba hull: céljához ért...
Tovább! tovább!
Szegény zsidó... Szegény szivem:
Elébb-utóbb majd megpihen.
Az irgalom nagy és örök,
Megszán s átkom nem mennydörög:
Tovább! tovább!
(1860.)
 

zamat

Állandó Tag
Állandó Tag
kövezzetek meg ha akartok...
Gál Péter: New Age - keresztény szemmel c. (interneten is megtalálható) könyvében arról ír, hogy ma mennyire hajlamosak vagyunk elkenni a biblia szüvegét. Idéznek belőle minden féle könyvben és mindenféle irányzatokban (pl agykontroll, cientológia, antropozófia hogy csak néhányat említsek) . Ilyen háttér mellett honnan tudhatom, hogy "tisztán" mi van a bibliában? Kézenfekvő lenne az, hogy olvassam a bibliát. Csakhogy én azt nem értem... És ha már magyarázzák akkor máris nem tiszta. Ha csak szemelvényeket olvasok akkor kimarad az összefüggés és máris nem tiszta...
Van jó tanácsotok? Hol kezdjem? Melyik könyvvel? Esetleg milyen sorrendben? Mik a könnyebb könyvek? Ha lehet ilyent kérdezni tőletek...
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
kövezzetek meg ha akartok...
Gál Péter: New Age - keresztény szemmel c. (interneten is megtalálható) könyvében arról ír, hogy ma mennyire hajlamosak vagyunk elkenni a biblia szüvegét. Idéznek belőle minden féle könyvben és mindenféle irányzatokban (pl agykontroll, cientológia, antropozófia hogy csak néhányat említsek) . Ilyen háttér mellett honnan tudhatom, hogy "tisztán" mi van a bibliában? Kézenfekvő lenne az, hogy olvassam a bibliát. Csakhogy én azt nem értem... És ha már magyarázzák akkor máris nem tiszta. Ha csak szemelvényeket olvasok akkor kimarad az összefüggés és máris nem tiszta...
Van jó tanácsotok? Hol kezdjem? Melyik könyvvel? Esetleg milyen sorrendben? Mik a könnyebb könyvek? Ha lehet ilyent kérdezni tőletek...

Kedves Zamat!

Én azt tanácsolnám, hogy az evangéliumokkal kezdd. Lassan, figyelmesen olvass, keresd ki a keresztutalásokat, és ha valamit nem értesz, állj meg, és kérd az Urat, hogy magyarázza meg. Addig ne menj tovább, míg meg nem kaptad a magyarázatot. Meg fogod kapni. És nem muszáj támaszkodnod senki emberfia bibliamagyarázatára.
 

Bedzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
A Biblia - könyvek, Országok, értelmezések, vagy fordítások?

01Mát. 10.34
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt;
34Не думайте, что Я пришел принести мир на землю; не мир пришел Я принести, но меч, 35ибо Я пришел разделить человека с отцом его, и дочь с матерью ее, и невестку со свекровью ее.
Ne gondolják, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a Földre; nem a békét elhozni jöttem, hanem kardot, hiszen azért jöttem, hogy elválasszam a gyereket az apjától, és a lányt az anyjától, és a menyasszonyt az anyósától
01Mát. 18.11
Mert az embernek Fia * azért jött, hogy megtartsa, a mi elveszett vala.
11Ибо Сын Человеческий пришел взыскать и спасти погибшее.
Emberi fiú jutalmazni jött, és üdvösségre juttatni az elveszetteket.
01Mát. 20.25-28
Jézus pedig előszólítván őket, monda: Tudjátok, hogy a pogányok fejedelmei * uralkodnak azokon, és a nagyok hatalmaskodnak rajtok. De ne így legyen közöttetek; hanem a ki közöttetek nagy * akar lenni, legyen a ti szolgátok; És a ki közöttetek első akar lenni, legyen a * ti szolgátok. Valamint az embernek Fia nem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem hogy ő * szolgáljon, és adja az ő életét + váltságul sokakért.
25Иисус же, подозвав их, сказал: вы знаете, что князья народов господствуют над ними, и вельможи властвуют ими; 26но между вами да не будет так: а кто хочет между вами быть бо'льшим, да будет вам слугою; 27и кто хочет между вами быть первым, да будет вам рабом; 28так как Сын Человеческий не для того пришел, чтобы Ему служили, но чтобы послужить и отдать душу Свою для искупления многих.
Jézus odahívta őket és mondta: ti tudjátok, hogy a fejedelmek a népek felett uralkodnak, a főrangúak kormányozzák őket, de közöttetek ne így legyen. Aki közöttetek a nagy akar lenni, legyen a ti szolgálótok, és aki közületek az első akar lenni, legyen a ti rabbotok; mint ahogy az emberi fiú nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem szolgáljon, és odaadja a saját lelkét sokak megmentéséért.
02Márk. 2.17
És a mikor ezt hallja vala Jézus, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek, nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy * bűnösöket hívjak megtérésre.
17Услышав сие, Иисус говорит им: не здоровые имеют нужду во враче, но больные; Я пришел призвать не праведников, но грешников к покаянию.
… azért jöttem, hogy hívjak nem az igazakat, hanem a bűnösöket megvallásra.
03Luk. 12.49
Azért jöttem, hogy * e világra tüzet bocsássak: és mit akarok, ha az immár meggerjedett?
49Огонь пришел Я низвести на землю, и как желал бы, чтобы он уже возгорелся!
Világosságot jöttem én lehozni a Földre, és milyen jó volna, ha az fellángolna!
03Luk. 12.50
De keresztséggel kell * nékem megkereszteltetnem; és + mely igen szorongattatom, míglen az elvégeztetik.
50Крещением должен Я креститься; и как Я томлюсь, пока сие совершится!
Vízkeresztséggel kell megkeresztelkednem, és én lankadok - alélok, míg ez bekövetkezik.
03Luk. 5.32
Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket a megtérésre.
04Ján. 10.10
A tolvaj nem egyébért jő, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életök legyen, és bővölködjenek.
04Ján. 12.47
És ha valaki hallja az én beszédeimet és nem hiszi, én nem kárhoztatom azt: mert nem azért jöttem, hogy kárhoztassam a világot, hanem hogy megtartsam a világot.
47И если кто услышит Мои слова и не поверит, Я не сужу его, ибо Я пришел не судить мир, но спасти мир.
És ha valaki meghallja az én beszédeimet és nem hiszi el, én nem ítélem őt, mert nem elítélni jöttem a világot, hanem megmenteni.
04Ján. 18.37
Monda azért néki Pilátus: Király vagy-é hát te csakugyan? Felele Jézus: Te mondod, hogy én király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, a ki az igazságból való, hallgat az én szómra.
37Пилат сказал Ему: итак Ты Царь? Иисус отвечал: ты говоришь, что Я Царь. Я на то родился и на то пришел в мир, чтобы свидетельствовать о истине; всякий, кто от истины, слушает гласа Моего.
Pilátus mondta neki: ezek szerint te császár /hatalmasság/ vagy? Jézus felelte: te mondod, hogy én császár vagyok. Én azért születtem, és jöttem a világba, hogy az igazságról tanúskodjak; minden ember, aki igazságtól való meghallja az én hangomat.
01Mát. 23.11-13
Hanem a ki a nagyobb közöttetek, legyen * a ti szolgátok. Mert a ki magát * felmagasztalja, megaláztatik; és a ki magát megalázza, felmagasztaltatik. De jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert a mennyeknek országát bezárjátok az emberek előtt; mivelhogy ti nem mentek be, a * kik be akarnának menni, azokat sem bocsátjátok be.
11Больший из вас да будет вам слуга: ибо, кто возвышает себя, тот унижен будет, а кто унижает себя, тот возвысится. Горе вам, книжники и фарисеи, лицемеры, что затворяете Царство Небесное человекам, ибо сами не вхо'дите и хотящих войти не допускаете.
Közületek a nagy legyena szolgálótok; különben aki előlépteti magát, lefokozott lesz, aki pedig lealacsonyítja magát, az felemeltetik. Jaj nektek írástudók és farizeusok, képmutatók, mert a mennyek országát elzárjátok az emberek elől, mivel magatok nem juttok be, akik be akarnak jutni nem engeditek.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem hinném, hogy bárki számára is meglepő, hogy a különböző nyelvű bibliafordítások nem mindenhol szó szerint megegyezőek. Van legalább egy tucatnyi magyar nyelvű fordítás, még azok sem egyeznek meg teljesen szó szerint. Melyik mű fordítása egyezik szó szerint minden nyelven?
A mondanivaló lényege, de különösen ami a Biblia központi üzenetét, a megváltást és az üdvösséget illeti, minden nyelvű fordításban ugyanaz.
 

panpeti

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyébként a hetek.hu Hit és értékek szakkörében rengeteg érdekes, hasznos és tanulságos tanulmány, cikk van ebben a Szentírásról.
Egyébként szerintem a Biblia tényleg a Könyvek Könyve, nemcsak jelentésében, hanem abban az értelemben, hogy egyetlen könyv sem olyan sokoldalú. A legnagyobb irodalmi alkotás.
 

Falstaff

Állandó Tag
Állandó Tag
Számomra az Evangélium pedig Jézus testamentumát jelenti elsősorban, amelyet nagycsütörtökön hagyott ránk és pedig a szeretet főparancsát:
"Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.
Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.” Jn 13.34-35
Én azt tapasztalom, hogy felekezetektől függetlenül, ezt a parancsot valahogyan elfeledjük, pontosabban azt felejtjük el, hogy Jézus számára ez a legfontosabb dolog.
Jézus nem a "szeressük egymást gyerekek" akciókat akarja tőlünk, (ezeket az "akciókat" leginkább karácsony tájékán tapasztalhatjuk, amikor dúl a nagy szeretet, pláne a bevásárló központokban, de minden médiumból is ez csöpög), hanem az önfeláldozást. Na ez az, amit saját erőnkből csak karácsony környéki csöpögésig tudunk megvalósítani. Ehhez kell az Úr kegyelme, ezért kell imádkoznunk, hogy kapjuk meg azt az erőt, amellyel úgy tudjuk egymást szeretni, ahogyan Jézus szeretett bennünket. Akkor nem lennének pl. házasságtörések, mert bármennyire is csábító lenne egy házasságon kívüli kapcsolat, fel tudnánk áldozni a szeretet feleség, vagy férj kedvéért, nem lennének válások, mert bármennyire is "indokoltnak" éreznénk a válást, inkább feláldoznánk ezeket az indokokat a családunkért, nem lenne abortusz, azon a címen, hogy "nem ronthatom el az életem egy nem kívánt terhességgel" (amit sajnos rengeteg keresztény is szajkóz), vagy akármilyen más indoklásból, mert magától értetődő lenne az, hogy "inkább én áldozom fel magam, mint hogy gyilkoljak" és ezek az önfeláldozások még mindig a szeretteinkről szólnak, hol van még az ellenségekért vállalt önfeláldozás...
Én úgy érzem, hogy elsősorban erre kell kérnünk a Szent Szellemet, hogy a jézusi szeretet adományát adja nekünk, mert "Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.
És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok." 1Kor. 13.1-2
 

Gameboo

Állandó Tag
Állandó Tag
Számomra az Evangélium pedig Jézus testamentumát jelenti elsősorban, amelyet nagycsütörtökön hagyott ránk és pedig a szeretet főparancsát:
"Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.
Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.” Jn 13.34-35
Én azt tapasztalom, hogy felekezetektől függetlenül, ezt a parancsot valahogyan elfeledjük, pontosabban azt felejtjük el, hogy Jézus számára ez a legfontosabb dolog.
Jézus nem a "szeressük egymást gyerekek" akciókat akarja tőlünk, (ezeket az "akciókat" leginkább karácsony tájékán tapasztalhatjuk, amikor dúl a nagy szeretet, pláne a bevásárló központokban, de minden médiumból is ez csöpög), hanem az önfeláldozást. Na ez az, amit saját erőnkből csak karácsony környéki csöpögésig tudunk megvalósítani. Ehhez kell az Úr kegyelme, ezért kell imádkoznunk, hogy kapjuk meg azt az erőt, amellyel úgy tudjuk egymást szeretni, ahogyan Jézus szeretett bennünket. Akkor nem lennének pl. házasságtörések, mert bármennyire is csábító lenne egy házasságon kívüli kapcsolat, fel tudnánk áldozni a szeretet feleség, vagy férj kedvéért, nem lennének válások, mert bármennyire is "indokoltnak" éreznénk a válást, inkább feláldoznánk ezeket az indokokat a családunkért, nem lenne abortusz, azon a címen, hogy "nem ronthatom el az életem egy nem kívánt terhességgel" (amit sajnos rengeteg keresztény is szajkóz), vagy akármilyen más indoklásból, mert magától értetődő lenne az, hogy "inkább én áldozom fel magam, mint hogy gyilkoljak" és ezek az önfeláldozások még mindig a szeretteinkről szólnak, hol van még az ellenségekért vállalt önfeláldozás...
Én úgy érzem, hogy elsősorban erre kell kérnünk a Szent Szellemet, hogy a jézusi szeretet adományát adja nekünk, mert "Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.
És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok." 1Kor. 13.1-2


Életfilozófia

Nem is kell mást tenni,
csak szimplán szeretni.

Szeretni az életet,
mindegy - bármit rejteget.

2010-05-07
 

Falstaff

Állandó Tag
Állandó Tag
Életfilozófia

Nem is kell mást tenni,
csak szimplán szeretni.

Szeretni az életet,
mindegy - bármit rejteget.

2010-05-07

Jn 12.25
"Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre."
Talán kissé megbotránkoztató ez, de a kereszténység néha megbotránkoztató...
Nem is arról van szó itt, hogy gyűlölni kell az életünket, hanem arról, hogy még az életünknél is jobban szeressük Urunkat, aki minden embertársunkban jelen van;
tehát úgy szeressük egymást, mint az Urat.
Az helyén van, hogy szeretjük az életet, mert hát nem véletlen, hogy sok örömöt adott nekünk az Úristen, dehogy akarja Ő, hogy aszkéta módon éljünk, hogy mindent megtagadjunk magunktól, de van ebben egy nagy veszély, pontosan úgy, mint a gazdagsággal, megtörténhet, hogy egyszer csak elkezdjük annyira szeretni azt a sok jót amivel elhalmozott az Úr, hogy elfeledkezünk, mi célból is vagyunk e földön...
 

Gameboo

Állandó Tag
Állandó Tag
Jn 12.25
"Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre."
Talán kissé megbotránkoztató ez, de a kereszténység néha megbotránkoztató...
Nem is arról van szó itt, hogy gyűlölni kell az életünket, hanem arról, hogy még az életünknél is jobban szeressük Urunkat, aki minden embertársunkban jelen van;
tehát úgy szeressük egymást, mint az Urat.
Az helyén van, hogy szeretjük az életet, mert hát nem véletlen, hogy sok örömöt adott nekünk az Úristen, dehogy akarja Ő, hogy aszkéta módon éljünk, hogy mindent megtagadjunk magunktól, de van ebben egy nagy veszély, pontosan úgy, mint a gazdagsággal, megtörténhet, hogy egyszer csak elkezdjük annyira szeretni azt a sok jót amivel elhalmozott az Úr, hogy elfeledkezünk, mi célból is vagyunk e földön...

Az élet szeretete szerinted azonos az önszeretettel?
 

Falstaff

Állandó Tag
Állandó Tag
Az élet szeretete szerinted azonos az önszeretettel?
Nem, nem, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy az élet szeretetét alá kellene rendelnünk Krisztus szeretetének. Ezt elsősorban magamnál szeretném elérni, nem is olyan könnyű, mint amilyen könnyű itt nagy-okoskodnom.
Az élet az Úrtól van, örülnünk kell érte, mint minden ajándékért, amivel az Úr elkényeztet bennünket. Hiszen Ő adta nekünk az élet minden örömét.
 

Gameboo

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem, nem, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy az élet szeretetét alá kellene rendelnünk Krisztus szeretetének. Ezt elsősorban magamnál szeretném elérni, nem is olyan könnyű, mint amilyen könnyű itt nagy-okoskodnom.
Az élet az Úrtól van, örülnünk kell érte, mint minden ajándékért, amivel az Úr elkényeztet bennünket. Hiszen Ő adta nekünk az élet minden örömét.

Hát igen, ez egy örökös emberi dilemma:) De tudod Krisztus azt mondta, hogy "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet." Nos én erre az Életre gondoltam. Hiszen az Élet Örök.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ján. 17.3
Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust.
 
Oldal tetejére