Sporolósan, de mégis finomat! Avagy kopp napokra

Lajos17

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombás receptek

Svéd gombasaláta

40 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál ketchup
1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál őrölt bors
1 citrom leve, 2 evőkanál olaj
1 dl (lehetőleg száraz) fehérbor, 1 babérlevél
1 kávéskanál kakukkfű,
reszelt szerecsendió.
A finomra szeletelt vagy reszelt vöröshagymát olajban megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a szeletekre vágott, megtisztított gombát és 10 percig fedő alatt pároljuk lassú tűzön. Felöntjük a borral, hozzátesszük a ketchupot, citromlevet, babérlevelet, kakukkfüvet, a reszelt szerecsendiót, és 5 percig tovább főzzük. Jól lehűtve tálaljuk.

Tejszínes gombamártás
50 dkg gomba
vaj vagy margarin
liszt
kevés vöröshagyma
2,5 dl tejszín
só, törött bors
1 csomó petrezselyemzöld
A finomra vágott hagymát a zsiradékon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és zsírjára pirítjuk, majd meghintjük liszttel és felengedjük 3 - (5) dl vízzel (+leveskocka vagy csontlével). Sózzuk, törött borssal ízesítjük. Elkeverjük benne a tejszínt és kiforraljuk.
Főtt marhahúshoz, csirkéhez, rántott halhoz adjuk.
 

mayky75

Állandó Tag
Állandó Tag
pulykaszárnyas spagetti : pulykaszárnyból húslevest főzni ha készkiveszem a szárnyat lebőrözöm lecsontozom apróra vágom konzervgombát le dinsztelek rá a húst 1-2 nagy doboz tejfölt kikeverem 1-1 ek lisztel rá 2-3 mk leves+ a tejfel só bors öszerotyogtatni kifőtt spagettivel el keverni tepsibe tenni rá reszelt sajt+ 20perc még és kész
 

keem75

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos gombaragu kenyérre

A megmaradt, megszáradt kenyér jól felhasználható erre a célra. Természetesen bármilyen húsétel mellé is kiváló ragu.

Elkészítés:
1.) Egy teflonban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Addig pároljuk, amíg elfő a leve. Megszórjuk 2-3 evőkanál liszttel, picit megpirítjuk, és a tejszín felével felengedjük. Megkeverjük, és hozzáadjuk a többi tejszínt is. (Ha esetleg nagyon sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk.) Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, és visszatesszük a tűzre. A sajtot kisujjnyi rudakra vágjuk, és a gombás mártásba szórjuk. Addig melegítjük, amíg a sajtok épp egy picit meglágyulnak.

Ezután egy tepsit kivajazunk, és a kenyérszeleteket megrakjuk a gombamártással. A tepsi aljára is lehet tenni egy keveset, rá a kenyeret rajta a mártással. Ha túl száraz a kenyér, akkor kis tejjel lehet puhítani. Ezután kis időre sütőbe tesszük, és mikor már pirul, akkor kész is van. Uzsonnára vagy akár ebédre is kitűnő.
 

Lajos17

Állandó Tag
Állandó Tag
Csülök fokhagymás tejfölben

CSÜLÖK FOKHAGYMÁS TEJFÖLBEN


2 kisebb vagy 1 nagyobb kicsontozott, nem nagyon zsíros, bőrös sertéscsülök
3 dl tejföl
4 gerezd fokhagyma
0.5 dl borecet
ízlés szerint törött fekete bors
ízlés szerint só


Lehetőleg úgy csontozom ki, hogy ne legyen szecska a húsból. Vékony szeletekre vágom. (A húst rostjaira merőlegesen szeletelem.) A szeleteket bőrével felfelé egy tűzálló tálban egymás mellé helyezem, majd jól megsózom, és meghintem törött borssal. A szétzúzott fokhagymával egyenletesen beszórom. Az ecettel elkevert tejföllel meglocsolom, és a tálat szorosan lefedem. 170 C-ra előmelegített forró sütőben legalább 1 órán keresztül párolom, majd ha a hús megpuhult, a tál tetejét levéve, piros ropogósra pirítom. Sült burgonya vagy párolt vajas zöldség és saláta illik hozzá.
Epeproblémák esetén óvatosan!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Erdélyi rakott tojás

Hozzávalók: 4 kemény, 2 nyers tojás, 1 dl tejföl, 4 zsemle (kenyér szelet), 2 fej vöröshagyma, só, bors, zsemlemorzsa, liszt
Elkészítés: a hagymát karikára vágjuk, lisztbe forgatjuk, kisütjük. Zsírozott tálba a szeletekre vágott zsemlét (kenyeret), a sült hagymát, a főtt tojás karikákat rétegezzük közben sózzuk, borsozzuk!!! (felülre zsemle kerüljön), meglocsoljuk a sülthagyma zsírjával, ráöntjük a tojással elkevert tejfelt (én a rétegek közé is szoktam belőle önteni), 15 percig sütjük közepes sütőben. Savanyúsággal tálaljuk. Melegen, hidegen egyaránt jó.

Én a zsidótojást másént ismerem, mint ez:
Zsidótojás
Vegyél 6 tojást, főzd meg keményre, apró darabokra vágd fel, majd keverd össze mustárral és tejföllel, és egy füstölt hallal (konzerv), majd tegyél rá kevés hagymát.

Hagyd hűlni és edd meg vajas kenyérrel vagy csak simán kenyérrel. Nagyon laktató és finom!
Zsidó tojás

Hozzávalók: 4 keménytojás, 10 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma (vagy schnidling -hagymafű), 1-2 kk. mustár, só, bors (esetleg egy csipet szerecsendió)
Elkészítés: A hozzávalókat apróra vágva (reszelve) jól összedolgozzuk, hagyjuk a hűtőben összeérni.
 

negedi13

Állandó Tag
Állandó Tag
Krumplicska

80 dkg lisztes burgonya
liszt

1 tojás
1/d l tej
1 tk cukor
2 dkg

olaj sütéshez

A burgonyát héjjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük és kihűtjük.
2 kupacra osztjuk és amekkora az egyik kupac, akkora kupac lisztet teszünk mellé.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a krumplit, a lisztet, a tojást, a sót és az élesztős cukros tejet.
Összegyúrjuk, ha kell, kis lisztet még tehetünk hozzá.
Duplájára kelesztjük lefedve.
Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
Bő forró olajban kisütjük.
 

negedi13

Állandó Tag
Állandó Tag
Hagymatokány

3 nagy fej vöröshagyma, paprika, só, zsír
Egy kanál zsírban az apróra vágott vöröshagymát jól megdinszteljük. Egy késhegynyi paprikával meghintjük, nagyon kevés vízzel felengedjük, majd rotyogni hagyjuk néhány percig, amíg összekészül. Bundáskenyérrel fogyasztható.
Krumpligombóc mellé is szoktam kínálni, nagyon szeretem:)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombagulyás

Hozzávalók kb. 4 személyre: 30 dkg gomba (én apró csiperkét használok hozzá legszívesebben felezve, negyedelve), 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 közepes krumpli, csipetke, 1 kanál olaj, pirospaprika, bors, kömény, só, esetleg babérlevél, (szoktam beletenni gulyásleves kockát, vagy gulyáskrémet is, ha van kéznél)
A hagymát felkockázva a zsiradékon megpirítjuk, hozzátesszük a felaprózott fokhagymát, beletesszük a paprikát, amikor a színe oldódik, gyorsan pici vizet öntünk rá, nehogy megégjen a paprika. Beletesszük a gombát, és megvárjuk, hogy levet engedjen. Hozzákeverjük a kockára vágott krumplit és a fűszereket, felengedjük a húslével. Lassú tűzön készre főzzük. Csipetkét vagy galuskát főzünk bele.
 

Bank Joci

Állandó Tag
Állandó Tag
Lilahagyma dzsem

Lilahagyma dzsem

Hozzávalók:

1 kg lilahagyma
0,5 dl olaj
3 evőkanál barnacukor
2 dl vörösbor
1-2 evőkanál balzsamecet
1 csipe só

Az olajon felolvasztjuk a barnacukrot, majd hozzáadjuk a vörösbort és sziruppá forraljuk. Ezután beleforgatjuk a felszeletelt lilahagymát és addig pároljuk fedő alatt, amig teljesen össze nem fonnyad. Ekkor a sóval és a balzsamecettel ízesítjük és fedő nélkül, gyakori keverés mellet eltávolítjuk belőle a felesleges vízmennyiséget. Ezzel kész is a dzsemünk. Kíválóan illik a különféle sültekhez.
 

Bank Joci

Állandó Tag
Állandó Tag
Kotoha

Hozzávalók:

Húskonzerv, tojás, hagyma tetszés szerinti mennyiségben.
Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott húskonzervet, majd a tojást.

Nagyon gyorsan elkészíthető és kiadós reggeli!
A gyerekeim nevezték el KOTOHA-nak.
 

negedi13

Állandó Tag
Állandó Tag
Zellerpogácsa
Hozzávalók:
2 zellergumó, (nem túl nagy)
5 dkg zabpehely,
2 dkg zsemlemorzsa,
2 tojás,
2 evőkanál tej,
1 kis fej hagyma,
fél csokor zellerzöld,
só,
bors,
olaj

A zabpelyhet tejbe áztatjuk. A megtisztított zellergumót és hagymát lereszeljük, majd összegyúrjuk a zabpehellyel, a tojással, az apróra vágott zellerzölddel. Sóval, borssal ízesítjük és annyi zsemlemorzsát gyúrunk hozzá, hogy félkemény masszát kapjunk. Öt percig pihentetjük, majd vizes kézzel pogácsákat formálunk belőle. Forró olajon, mindkét oldalon aranybarnára sütjük. A zellerpogácsát paradicsommártással vagy majonézzel fogyasztjuk, de adhatjuk főzelékre, feltétként is. (Tejföllel is finom, reszelt sajttal:)

Gölödin-leves
Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, 1cs leves-zöldség, petrezselyem zöldje, 2 db zöld-paprika, 2 db paradicsom, 1fej vöröshagyma, zeller, 1 gerezd fokhagyma, só, vegeta, 1/2 kg finomliszt, 1 tojás
Elkészítése: 2 1 hideg vízben feltesszük főni a zöldséget, hagymát és a fokhagymát Megízesítjük a sóval, vegetával, petrezselyem zölddel, és összefőzzük Ha a hozzávalók megpuhultak, belefőzzük az elkészített gombócokat
Gombóc: a burgonyát megfőzzük, áttörjük és a tojással és a liszttel összedolgozzuk, sózzuk. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy lisztes kézzel gombócokat formázzunk belő le (kb. 5 cm átmérőjűt - én kisebbeket) Ha a leves kész, belefőzzük. Ízlés szerint apróra vágott petrezselyem zölddel megszórhatjuk és tejföllel is kínálhatjuk. kiss
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Tojásos krumpli
A krumplit lekarikázom kb. 6-7 mm vastagan, egy rétegben leterítem egy kiolajozott edénybe (vagy kevés zsíron), az egyik oldalát megsütöm, megfordítom, annyi fűszerezett tojással leöntöm, hogy vékonyan ellepje. Addig sütöm míg a tojás megköt. (A krumplit is lehet fűszerezni izlés szerint.)
Leginkább akkor készítem reggelire, vacsorára ha kevés kenyér van otthon, de ebéd második fogásának is jó.

Gazdagabban

Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 8 tojás, 1 fej hagyma, 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 csokor metélőhagyma, só
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, 3 mm vastagon felszeleteljük. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a burgonyakarikákat és mindkét oldalon megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat felverjük, összekeverjük a liszttel és a tejjel. Sózzuk, majd a hagymás burgonyára öntjük. Keverés nélkül, kis lángon addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. Frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk Koleszterintartalma magas!
 

Lajos17

Állandó Tag
Állandó Tag
Burgundi marharagu

Burgundi marharagu

Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
3-4 fej nagy vöröshagyma
1 kis doboz paradicsompüré
15 dkg kolozsvári szalonna
fél üveg száraz vörösbor
2-4 szál répa
1 ág rozmaring
só, bors
A szalonnát, a hagymát, a húst felkockázzuk. A répát karikákra vágjuk.
Kisütjük a szalonnát, s a zsiradékon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a húst - fehéredésig kevergetjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a vörösborral és némi vízzel, majd ha turbó tempóban készítjük, kuktába zárjuk.

Sípolástól számolva 40-60 percig főzzük majd kiengedjük a fáradt gőzt - nagyon óvatosan. Ha nem kuktában főzzük vastagtalpú edényben, kis lángon, fedő alatt 2-2,5 óra. Ha a húst már majdnem jónak találjuk, hozzáadjuk a répát, a rozmaringágat, és készre főzzük kis lángon kb fél óra alatt.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Kelkáposzta

Egészben töltött kelkáposzta

Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, só, 25 dkg laskagomba, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, őrölt bors, 1 csomag petrezselyemzöld, őrölt kömény, őrölt szegfűbors,
2 nyers tojás, 4 apró kockára vágott fött tojás.


A megtisztított kelkáposztát egészben forrásban lévő vízbe tesszük.
15 perc forralás után kiemeljük, szűrőrácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.

Majd a leveleit óvatosan kiterítjük, a közepén lévő apró leveleket és a torzsa 3/4-t kivágjuk,- nem az egészet mert akkor a káposztafej szétesik. A levelek közé sót hintünk.

Gombatöltelék:
Vajon a hagymát megpiratjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sóval és szegfűborssal ízesitjük. Addig pároljuk amig a gomba leve elpárolog.
A tűzről levéve hozzákeverünk a fött és a nyers tojástokat, és alapossan összedolgozzuk.

A kel közepére 2 evőkanálnyi tölteléket teszünk. A körülötte lévő leveleket ráborítjuk, és ezzel addig haladunk amíg a töltelék elfogy.

A külső leveleket ráfordítjuk, hogy a káposztafej visszanyerje eredeti formáját. Ruhaszalvéta közepére helyezzük, négy sarkát összekötjük, és beletesszük egy megfelelő méretű fazékba, melynek alján párolórács vagy kistányér van. Az edény aljára 2 ujjnyi vizet teszünk, és 35-50 percig gőzben pároljuk.

A szalvétából kiszedve cikkekre vágva és ejföllel meglocsolva tálaljuk.

Kelkáposztás táska

Hozzávalók: 30 deka kelkáposzta, 5 deka cukor, 20 deka vajastészta,
1 tojás.

A reszelt kelkáposztát a cukron lepáróljuk. A vajasztésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjü pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kihült káposztát a korongokra halmozzuk, és a tésztát félbehajtjuk, és a peremét jól egymásra nyomkodjuk. A tetejét megkenjük tojással és 180 fokon 15 percig sütjük.

Második fogásként adhatjuk.

Kelkáposztagombóc

Hozzávalók: 35 deka kelkáposzta, 1 fej vhagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 tojás, 5 deka liszt, 3 zsemle, só, bors, majoranna.

A lereszelt kelkáposztát és a hagymát olajon lepirítjuk, befűszerezzük.
Amikor kihült a beáztatott, kicsavart zsemlével, a tojásokkal és a liszttel összedolgozzuk. A megformázott gombocokat vízben kifőzzül.

Tejföllel leöntve önálló egytálételként, vagy fött krumplival együtt húshoz köritésként fogyaszthatjuk.
Rántott kelkáposzta

Kis fej jó tömör kelkáposztát sósvízben megfőzünk, de nem nagyon puhára. Aztán leszedjük róla egyenként a leveleket és összegöngyőljük. Közben egy tojásból, tejből, lisztből, cukor nélkül sűrű palacsintatésztát készítünk, az egyes összegöngyölt leveleket megforgatjuk benne és zsírban kisütjük. Az így megsült káposztából metéltet vágunk.

Rakhatjuk levesbe. De akár a metéltet, vagy akár a kisült és egybehagyott göngyölegeket jénaiba rakjuk sajtot reszelünk rá, és sütőben rápirítjuk. Magában,akár teával vagy husok mellé köretnek fogyaszthatjuk.

Rántott kelkáposzta

Kis fej jó tömör kelkáposztát sósvízben megfőzünk, de nem nagyon puhára. Aztán leszedjük róla egyenként a leveleket és összegöngyőljük. Közben egy tojásból, tejből, lisztből, cukor nélkül sűrű palacsintatésztát készítünk, az egyes összegöngyölt leveleket megforgatjuk benne és zsírban kisütjük. Az így megsült káposztából metéltet vágunk.

Rakhatjuk levesbe. De akár a metéltet, vagy akár a kisült és egybehagyott göngyölegeket jénaiba rakjuk sajtot reszelünk rá, és sütőben rápirítjuk. Magában,akár teával vagy husok mellé köretnek fogyaszthatjuk.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
tészta

tészta.

Keverj el alaposan fél liter tejfölbe 8 egéz tojsát, 1 kg lisztet, és sót.
4 db konyharuhát kenj meg alaposan füstölt szalonnával, majd fogd úgy össze, hogy bele tudd kanalazni a tésztát, utána kösd össze, és tedd forrásba lévő vízbe, hogy jól ellepje. Amikor feljött a víz szinére akkor jó.
Még melegen szeleteld fel, szórd meg reszelt parmezán sajttal, ezután forró vajjal öntde le.

Magában is fogyasztható, de ha nem szeleteled, amikor megfött, hanem csíkokra, vagy kis kockákra vágod akkor pörköltök mellé tálalhatod.

De kenyér helyett melegszendvicshez is felhasználhatod.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
zöldség

A halat kifilézzük, felszeleteljük. A felkaríkázott zöldségeket a füszerekkel kevés vízben puhára páróljuk, majd beletesszük a hosszanti cikkekre vágott burgonyát, és a halszeleteket valamint 1 citrom levét. Fedő alatt készre páróljuk.
Amikor kész a halat tálalótálra rakjuk a megfött burgonyával, és olvasztott vajjal meglocsóljuk.
A visszamaradt zöldségeket leturmixoljuk, és lefagyasztjuk, késöbbre hagyva."

Amikor elérkezünk a "késöbbre hagyjuk-hoz"

- A visszamaradt zöldségeket leturmixoljuk frissen, vagy fagyasztás után kiengedett pépet, vízben áztatott és alaposan kinyomott kenyérszelet,
1 tojással, pirospaprikával, összedolgozzuk. Ezzel a töltelékkel karalábét, bébitököt, cukkinit vagy paradicsomot tölthetünk meg.

Más

- A leturmixolt zöldségbe belekeverünk 1 deci vízben elkevert 1 mk étkezési keményítöt, és folytonos kevergetés mellett felfőzzük.
Píritosra kenve teával lehet reggeli vagy akár vacsora
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
körözött

Körözött

Egyrész szitán áttőrt túró, félrész folyós, de nem meleg vaj, késhegynyi mustár, rózsapaprika (pirospaprika), só, őrőltkömény, valamint nagyon apróra (de nem pépes) metélőhagyma (nidling). Mindezeket nagyon alaposan kikeverjük.
 
  • Tetszik
Reagált: Vas
Oldal tetejére