háztartási tippek ötletek

Sylverbossy

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Mindenkinek!
Nekem is van egy jól bevált tippem.A csempe fugája vízköves,rozsdás?
Szódabikarbónát fel kell egy kicsit vizezni (pépesre),bekenni a masszával,pár perc múlva ismét fehér lesz.Ez a massza jó még tűzhelyre is.
Üdv
 

adamik

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem a hangyákkal volt problémám,de mivel kis gyerekeim vannak nem akartam vegyszert használni.Erre a sütőpor teljesen megfelel.Nekem ez vált be.
 

jammocska

Új tag
helló!

Sziasztok!

Tollra, cerúzásra, vízfestékre tudom ajánlani a baba törlőkendőket!
Addfig nem hittem benne, amíg ki nem próbáltam!Működik!
Még a falról is le tudom takarítani a ceruzafoltot, és mivel a törlőkendőből a nedvesség hamar elpárolog, a falon sem hagy foltot utánna:)!
Csempékre, wc ülőkére is egyaránt alkalmas, a portörlésről már nem is beszélek!

Mindenkinek szép napot!:p
 

konyvkedvelo

Állandó Tag
Állandó Tag
ezüst fényének megőrzése

Az ezüstszál-berakással díszített dísztálunkat közvetlenül tisztítás után lefújtam színtelen matt lakkal, azóta nem feketedik meg a minta.
 

vzsuzsi1

Állandó Tag
Állandó Tag
tojás felverése

Tojásos ötletek



Nem reped meg a tojás héja, valamint a burgonya, ha a fõzõvízbe kevés sót szórunk.
A tojásokat egyenként, külön-külön üssük fel egy kis pohárba, csak ezután tegyük a többihez,
így ha egy tojás rossz, nem teszi tönkre az egészet.
A tojásfehérje könnyebben felverhetõ, ha elõzõleg alaposan lehûtjük, és tojásfehérjénként egy teáskanál hideg vizet vagy pár csepp citromlevet öntünk hozzá.

A tojást én is így szoktam felverni, és a tojás így tényleg nagyon gyorsan és könnyen felverhető!
 

Aucsku

Állandó Tag
Állandó Tag
Én, ha elhasználok egy citromot takarításhoz, főzéshez, utoljára belenyomom a körmeimet a belsejébe. Remek körömfehérítő és csupa vitamin, ami a kezemnek is csak jót tesz.
 

Hunga19

Állandó Tag
Állandó Tag
A szódabikarbóna

Tisztítja a kezet

Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.

Páratlan a kellemetlen illatok megszüntetésében

Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is

Könnyíti az emésztést

Gyomorégést, nehéz emésztést tapasztalunk egy-egy kiadós étkezés után? Könnyen segíthetünk rajta! Oldjunk fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igyuk ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.

Fertőtlenít

Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.

Nagyon hasznos, ha napi fél-egy kávéskanálnyi szódabikarbona oldattal lúgosítja szervezetét. Étkezés előtt vagy után egy órán belül ne tegye, mert a gyomornak meg kell őriznie savasságát az emésztőrendszer hatékony működéséhez.
A csapvízek túlnyomó része, de a vásárolt ásványvízek is meglepően savasak.
Szűréssel ugyan eltávolíthatja a mérgeket, de annak nincs hatása a víz pH értékére.
A szódabikarbóna tökéletes a nyomócsövekből kioldódó, csapvízben levő réz és ólom mérgek csökkentésére. Viszonylag olcsón vásárolhat pH teszt csíkot.
Ha azt tapasztalja, hogy az ívóvíz savas, azaz pH értéke 7,0 alatti, adjon egy csipetnyi szódabikarbonát a fogyasztott vízhez.

Fürdővízhez adva a napégett bőr fájdalmát jelentősen csökkenti.
Egy csésze (20 dkg) szódabikarbónát oldjon fel teljesen, majd áztassa bőrét, fürödjön a langyos vízben fél órán keresztül. A fürdő enyhíti a fájdalmat, és nem kell zuhanyozni utána. Bármikor tehet 25 dkg szidabikarbónát a meleg fürdővízébe, kiváló segítség a szervezetében levő savas anyagok eltávolításához.
A por használatával fürdővíze 8 pH feletti értékű lesz.

Langyos, de nem hideg vízben alkalmazva kellemesen enyhíti az irritáló viszketést, méh- és rovarcsípést, és más bőrbetegségek fájdalmait. Pasztaként (vízzel a kívánt sűrűségre keverve) közvetlenül a rovar- vagy méhcsípés helyére kenhető, "kiszívja", semlegesíti a mérget.

A kereskedelmi mosószerekben levő összetevőkre érzékeny bőrü emberek azt fogják tapasztalni, hogy a mosás sokkal kevésbé irritáló. Tegyen egy kanál szodabikarbónát a mosóvízbe a mosószerrel együtt. Mosódióval is használható, növeli a zsíroldó hatást. Nem fakítja a szineket. A szódabikarbona egyenértékű a Calgon nevű csodaszerrel, csak sokkal olcsóbb.

A szódabikarbóna csökkenti a cigaretta, a cukor és az édesség iránti vágyat.
Vesedialízis során alacsonyabb a véráramba kerülő savak szintje. Élelmiszerek esetén megakadályozza a baktériumok létrejöttét.

Tisztítja, fertőtleníti gáztűzhelyét, mosogatóját, hűtőgépét, mikrohullámú sütőjét.

Általános használatnál, amikor szervezetét lúgosítja tegyen naponta kétszer negyed-fél teáskanálnyit az ívóvízébe, általában elég.

Orvosi és önálló használatát 150 évvel ezelőtt kezdték. A szódabikarbonát nagyon sok éve ajánlják savközömbösítő hatása miatt, kölönösen gyomorsav túltengés, emésztési problémák és egyéb kellemetlenségek esetén.

A gyomorban levő sósavval keveredve a szódabikarbóna kémiai reakciót indít, melynek végeredménye só (nátriumklorid), széndioxid és víz. A víz veszélytelen, a felszabaduló széndioxid az ismerős böfögés során távozik.
 
Oldal tetejére