Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

kata asszony

Állandó Tag
Állandó Tag
én valami igazán jó gombaleves receptet szívessen vennék.
Íme egy finom gombás recept:Bakonyi betyárleves
Fél kg csiperkegombát tisztits meg,szeleteld össze.10 dkg bacon szallonát(de lehet füstölt szallona is)süsd le zsírjára,tedd rá a szeletelt gombát.Adj hozzá egy pici csípős paprikakrémet.Ha nem szeretitek ,ez el is maradhat,de igazán jó ízt ad a levesnek.A gombát párold addig,míg a leve elfő.Majd öntsd fel egy liter vízzel,keverj bele egy zacskós gulyásleves port(márkát nem írnék...)Közben egy kis doboz tejfölt keverj simára kis hideg vízzel,és add a leveshez.Ha újra felrottyan a leves,már csak 1-2 percig kell főzni.Adhatsz hozzá tésztát is,az gazdagíthatja a levesed(pl csiperke)

Az én családom nagyon szereti,és üveges gombából is el lehet készíteni,ha idő hiány van.

Jó étvágyat!!!
 

securityboy

Állandó Tag
Állandó Tag
ezt a pásztor tarhonya receptet kipróbálom

van egy két tuti receptem. igaz nem magyaros hanem görög, de rmélem ki próbálja valaki.

Csirke diópürében


Ez egy igazi ízbomba! Ínyencek előnyben. Nos veszünk két szép csirkemellet és egy kevéske fűszerrel, zöldséggel megfőzzük. Nem baj, ha csontos, az csak jót tesz a leveskénknek, aminek később vesszük hasznát! Nos, ha megfőztük a csirkemelleket, akkor kivesszük a levesből és amikor már eléggé kihűlt ahhoz, hogy szálakra szedjük, akkor megtesszük ezt velük és egy tálba szórjuk.

Szárazabb kenyeret szeletekre vágunk és héj nélkül beáztatjuk a leveskénkbe. Ha felszívta az egész levest akkor jó.
Hagymát dinsztelünk (pirítunk olívaolajban és kevéske vajon), hozzá adunk egy kevéske tört fokhagymát. Amikor kicsit megpuhultak a serpenyőben lévő zöldjeink kevéske őrölt pirospaprikát (édesnemes) és pár tekerésnyi frissen őrölt rózsaborsot keverünk a masszába. Amikor elkevertük levesszük a tűzről és félre tesszük.
A tisztított dióbelet finomra daráljuk, hozzá borítjuk a tálban lévő csirkére, majd a hagymás gezemicét és utána a levesben ázott kenyeret. Pici sóval ízesítjük.
Amikor ezzel is készen vagyunk, akkor kevés extraszűz olívaolajat serpenyőbe öntünk és óvatosan melegítjük csak meg, nehogy megégjen és amikor már forró, de nem égett még meg, akkor kevés pirospaprikát adunk hozzá, jól elkeverjük, amíg egynemű lesz. A pirospaprika csak zsiradékban oldódik, tehát fontos hogy olajjal keverük készre az „ öntetet”. Amikor már tálalásra kész a csirke diópürében, akkor öntjük rá a paprikás olajat. Ha igazán gusztára szeretnénk tálalni, akkor fodros petrezselymet aprítunk a tetejére.
Jó étvágyat! Kali Orexi!

Moussaka, avagy rakott padlizsán

Na, most aztán gatyát felkötni, nem mindennapos dolog ilyet készíteni. A piacon padlizsánokat veszünk, annyit amennyi a tepsinkbe beleférne négyszer, ha fel van szeletelve.
A piacon veszünk továbbá egy kilócska csodálatos rózsaszín darált borjúhúst, ha ez akadályba ütközne akkor marhanyakból kérjünk darálni, de ne olyan marhából ami már felszántotta az Alföldet.
A piacon nézzünk fűszereket is. Szegfűbors, egész rúd fahéj. FONTOS!
Vegyünk még egy liter tejet is mert az majd jól jön a besamel készítésnél.
Ha sikeresen túl vagyunk a bevásárlás örömein, és kidühöngtük magunkat az árakon, akkor itt az idő, hogy valami mesteri dolgot készítsünk a családnak.
A padlizsánokat mosás után hosszában felszeleteljük úgy centi vastag szeletekre. Pici citrom levét csepegtessük a szeletekre, úgy nem barnul meg hamar. A szeleteket kevés(!) olajon aranybarnára sütjük, majd félre rakjuk egy papírtörlővel bélelt szűrőben.
Hagymát pirítunk olívaolajon, utána hozzáöntünk 2-3 apróra vágott paradicsomot. Ezt is rotyogtatjuk egy kicsit, majd hozzátesszük a darált borjút (marhát) és addig kevergetjük, amíg rögöcskékké szét nem esik és „kifehéredik”. Ha sietünk, a húst a habverővel is szét tudjuk darabolni a lábasban, de a türelmes kevergetés azért szerintem jobb.
Amikor kifehéredett a husi és már kezd levet ereszteni, tegyünk hozzá két kis doboz sűrített paradicsomot (28-30%-os sűrítés), 10-12 db szegfűborsot, 2-3 rúd fahéjat, sót, borsot. Keverjük jól össze a tölteléknek valót,majd fedjük le a lábost, és hagyjuk rotyogni.
Pár percenként kevergessük meg a lassú tűzön fővő matériát, majd ha azt látjuk hogy „szomjas” (elfővőben a leve), itassuk meg egy jó deci száraz vörösborral. Ha ez se lenne elég az iszákos marhának, akkor ismételjük meg az itatást, de most már kevesebbet adjunk neki! Egy órácska alatt ez elkészül.
A kész padlizsánokat lerakjuk a tepsibe úgy, hogy ne látsszon ki az alja. Ez kb. a fele mennyiség a padlizsánból. Finoman sózzuk meg őket, majd takarjuk be a kész borjúdarálttal. A fahéj rudakat célszerű kivenni , mert rágós falat lenne belőlük.
A konyha mestere ekkor egy másik lábasban vajat olvaszt, kb. 10-15 dkg elég lesz. Ha már rotyog az olvadt vaj, meghintjük 5-6 evőkanál liszttel, és egy habverő segítségével simára keverjük. Amikor a krém fortyogni kezd és sárgul, akkor lehúzzuk a tűzről, megszórjuk bőséges őrölt szerecsendióval és fehérborssal . Megkeverjük, majd visszahúzzuk a lángra, miközben az odakészített 1,5 liter tejjel készenlétben várunk az újabb rotyogásra. Ahogy ez bekövetkezik, lehűtjük a rotyogó masszát a hideg tejjel és folyamatos keverés mellett hozzá szórunk egy kevés apróra tört fetasajtot. Mielőtt a krémünk teljesen besűrűsödne ellenőrizzük a sótartalmat, mert a feta után sózzuk csak meg, lévén a feta sós. Ha a massza kezd palacsintatésztánál picit sűrűbb lenni és még nem rotyog, akkor túl nagy a láng. A puding sűrűség előtt egy picivel levesszük a tűzről, miközben tovább keverjük, hogy oda ne égjen az alja. Pár perc pihenő után 2 tojást felverve fokozatosan hozzáöntünk a krémhez, miközben vadul keverjük, hogy ne csapja ki a tojást a meleg.
A krémből egy keveset a husi tetejére simítunk, majd újabb padlizsánréteget vonunk a krémmel átitatott husira. Ezt a réteg padlizsánt is finoman sózzuk, majd beborítjuk vastagon a besamel-szerűségünkkel.
Reszeljünk a tetejére valami szépen olvadó sajtot és zavarjuk azonnal a tepsit a már előmelegített sütő mélyére úgy 20 percre. A sütő hőmérséklete ne legyen 200 fok felett!
Aranysárgára sütjük és 20 perc hűlés után kockákra vágjuk és tálaljuk. Szerintem fenséges lakoma lesz belőle!
Jó étvágyat, Kali Orexi!

Paradicsomos padlizsán (kalamatai recept)

Tavaly, hogy Kalamatában nyaraltam, ott is a gasztronómia kötötte le igazán az érdeklődésemet, a fiamon kívül, aki mindent meg akart kóstolni és ez igazán jó érzés, hogy nyitottnak neveltük minden új íz iránt. Igaz a tenger nem nyerte még el a tetszését, de a padlizsán igen!
Nos, ezt a receptet Agrelia nevű falucskában sikerült ellesnem egy kedves távoli rokontól. Vegyünk 4 főre 3 db nagyobbacska, fényes bőrű padlizsánt. Szeleteljük karikára, úgy centi vastagon. Forrósítsunk serpenyőben olívaolajat (lehet napraforgó is, de az nem az igazi), és süssük ropogós, aranybarnára a szeleteket. Előtte egy picit sózzuk meg mindkét oldalát! Amikor készek a szeletek, a serpenyőbe apróra vágott paradicsomot teszünk, kb. 2 kisebb paradicsom fejenként, és az olívaolajban mártás sűrűségűvé fonnyasztjuk. Amikor sűrű a paradicsomunk, ízlés szerinti mennyiségű szeletelt fokhagymát dobunk és rászedjük a padlizsánokat. Nem főzzük tovább, csak rátesszük a padlizsánokat! Pici friss bazsalikom vagy szárított oregano is mehet a mártásba, de ha friss paradicsomot használunk, akkor a friss bazsalikom a legjobb ízesítője. Friss kenyérrel és görög salátával igazi vitamin bomba!
Kali orexi!

Fetás kenyérke

4 bögre olyan liszt, amely magától megkel (Nagyobb áruházakban kapható itthon is, de lehet szárított élesztőt használni a normál liszthez is.)
Egy kanálnyi sütőpor
5 tojás
200 gr sűrű görög joghurt
250 gr vaj
0,5 kg feta sajt apró kockákra vágva
Szezámmag a díszítéshez
2 evőkanál olívaolaj

A tojásokat a joghurttal jól kikeverjük, hozzáadjuk a sütőport. A vajat felolvasztjuk és azt is hozzáöntjük a tosásos-joghurtos-sütőporos masszához. Ezután hozzáadjuk a feta sajtot és a lisztet és a masszát addig gyúrjuk, dagasztjuk amíg az már nem ragad a kezünkhöz. A végén hozzá adjuk az olívaolajat és két kis cipócskát készítünk a tésztából. Meghintjük szezámmaggal és 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Isteni reggelinek valót készítettünk!

Görög csicseriborsó leves

Az alapanyagok 6 főre vannak kalkulálva!

2 bögre csicseriborsó (száraz)
1 fej nagy hagyma
1 szál angol zeller
2 evőkanál liszt
2 babérlevél
1 bögre olívaolaj
2 citrom leve
½ kanál római kömény és/vagy kapor
Só, bors
1 evőkanál szódabikarbóna

A csicseriborsót beáztatjuk előző este a szódával együtt. Másnap leszűrjük, alaposan lemossuk hideg vízzel. Fazékba öntjük és bőséges vizet adunk hozzá. Amint el kezd forrni, leszedjük a habját szűrő kanállal. Az apróra vágott hagymát, zellert, izlés szerinti sót és borsot hozzáadjuk, majd a bögre olívaolajat is. Lassú tűzön kb. másfél órát főzzük.
Mielőtt levennénk a tűzről a lisztet elkeverjük a két citrom levével és hozzáöntjük a leveshez. Még egy pár percet főzzük.
A levest melegen tálaljuk, hozzá adhatunk még egy cikk citromot, de mindenképpen egy jó szelet friss kenyeret!

Jó étvágyat, Kali Orexi!
 

iluska72

Állandó Tag
Állandó Tag
Recept

Kedvencem:
Hangulatomnak megfelelő zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, cukorborsó, zöldbab, karfiol, brokkoli, cukkini...bármi) még éppen ropogósra párolok. Színes csavart tésztát kifőzöm és a zöldségekkel összekeverem. Kevés paradicsompürét teszek hozzá, amit sóval, borssal, fokhagymával ízesítek. A tetejére füstölt sajtot rekszelek és reménykedem, hogy senki nem kívánja meg a környezetemben! ;)
 

Sahnia

Állandó Tag
Állandó Tag
Sütőben bármit elkészíthetsz csak némi zsírpapir és türelem kell hozzá,sokkal de sokkal jobban kijönnek az ízek!:)
 

Sahnia

Állandó Tag
Állandó Tag
Én ezt szoktam elkészíteni,uh bátran ajánlom :)


BAKLAVA

500gr reteslap, 250gr osszesen diobel, mandula, pisztacia /persze mind hamozva/,
fahej, pici konyak, rozsaszirup vagy jazminszirup /ha nem talalsz, semmi gond
nem lenyeg/, 1csepp vanilia aroma, 2 pohar cukor.

A sutot elomelegited 180 fokra. A fele reteslapot beleteszed egy tuzallo talba
es minden masodikat megkened olvasztorr vajjal vagy hideg olivaolajjal, de ne
azzon el, csak kicsit kendd meg. Rateszed a tolteleket /dio, mandula, pisztacia/
es befeded ugyanugy kenegetve minden masodik lapot a masik fele reteslappal.
Megspricceled vizzel es bekarcolod a tetejet orombusz alakokra, de nem melyen,
csakhogy majd ha kesz szeletelni tudd. Beteszed a sutobe es 1 orat sutod. Amig
sul, felforralsz 1, 5pohar vizben 2 pohar cukrot 1 csepp vanilia aromat. /kb 5-6
percig fozod/, majd hagyod kihulni annyira hogy egy szirupot kapj ami nem forro,
ekkor beleteszel egy pici konyakot es ha van viragszirupot. Ha kesz a teszta
kiveszed a sutobol es ralocsolod ezt a szirupot. Ha soknak tunik, ne aggodj,
beszivja.
 

Dwikk

Állandó Tag
Állandó Tag
Én ezt szoktam elkészíteni,uh bátran ajánlom :)


BAKLAVA

500gr reteslap, 250gr osszesen diobel, mandula, pisztacia /persze mind hamozva/,
fahej, pici konyak, rozsaszirup vagy jazminszirup /ha nem talalsz, semmi gond
nem lenyeg/, 1csepp vanilia aroma, 2 pohar cukor.

A sutot elomelegited 180 fokra. A fele reteslapot beleteszed egy tuzallo talba
es minden masodikat megkened olvasztorr vajjal vagy hideg olivaolajjal, de ne
azzon el, csak kicsit kendd meg. Rateszed a tolteleket /dio, mandula, pisztacia/
es befeded ugyanugy kenegetve minden masodik lapot a masik fele reteslappal.
Megspricceled vizzel es bekarcolod a tetejet orombusz alakokra, de nem melyen,
csakhogy majd ha kesz szeletelni tudd. Beteszed a sutobe es 1 orat sutod. Amig
sul, felforralsz 1, 5pohar vizben 2 pohar cukrot 1 csepp vanilia aromat. /kb 5-6
percig fozod/, majd hagyod kihulni annyira hogy egy szirupot kapj ami nem forro,
ekkor beleteszel egy pici konyakot es ha van viragszirupot. Ha kesz a teszta
kiveszed a sutobol es ralocsolod ezt a szirupot. Ha soknak tunik, ne aggodj,
beszivja.



Már ne haragudj de ez borzalmas lehet!!!
Cukor helyett MINDIG MÉZET kell használni!!!
 

BVikus

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos karaj
Hozzávalók:
1 kg karaj
5 dkg füstölt szalonna
30 dkg trappista sajt
2 dl tejföl
1 tojás
Elkészítés:
A karajszeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Paprikás lisztben megforgatjuk és gyorsan kisütjük (nem teljesen készre).
Tûzálló tál aljára lerakjuk a füstölt szalonna csíkokat, ráhelyezünk egy réteg karajt és megszórjuk reszelt sajttal. Erre ismét egy réteg karaj kerül, majd megint sajt következik. Ezt a mûveletet addig folytatjuk, míg az összes hús a tálba kerül. A legfelsõ húsréteg tetejére már nem teszünk sajtot.
A tejfölt összekeverjük a tojással és a maradék reszelt sajttal. Ezt a keveréket ráöntjük a hús tetejére.
Lefedve vagy fóliával letakarva elõmelegített sütõben 20 percig sütjük. Levesszük róla a fóliát és egy picit megpirítjuk a tetejét.

Csirkecomb olaszosan
Hozzávalók: 4 kis csirkecomb, 1 tojás, 10 dkg sonka, 1 evőkanál tejföl, 1 kis doboz paradicsomszósz, 4 evőkanál reszelt trappista vagy egyéb sajt, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál kakukkfű, ízlés szerint törött fekete bors, cukor és só.

A csirkecombok bőrét óvatosan fellazítjuk. A töltelékhez a tojást habosra felverjük, majd összekeverjük a darált sonkával, a tejföllel, 1 evőkanál reszelt sajttal, 1 teáskanál paradicsompürével és 1 evőkanál zsemlemorzsával. Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfű és a rozmaring felét belekeverjük. Fakanál segítségével a comb bőre alá töltjük a masszát, majd a combokat tepsibe tesszük. Serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig keverjük. Ezután ráöntünk 4 dl vizet, és tovább kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megmaradt paradicsompürét és a fűszereket. Jól kiforraljuk. A mártást ráöntjük a csirkecombokra, kevés reszelt sajtot szórunk a tetejére, és alufóliával befedjük. Előmelegített forró sütőben 50 percig pároljuk közepes lángon, majd a fóliát levéve, megpirítjuk. A megmaradt reszelt sajtot is rászórjuk, és a sütőbe visszatéve, éppen csak ráolvasztjuk.

Egzotikus rizssaláta


[FONT=&quot]HOZZÁVALÓK:[/FONT]
[FONT=&quot]20 dkg hosszúszemű rizs[/FONT]
[FONT=&quot]50 dkg sárgabarack[/FONT]
[FONT=&quot]15 dkg füstölt szalonna[/FONT]
[FONT=&quot]2 evőkanál olaj[/FONT]
[FONT=&quot]fél-fél kávéskanál őrölt kömény, gyömbér és pirospaprika[/FONT]
[FONT=&quot]1 gerezd fokhagyma[/FONT]
[FONT=&quot]bors[/FONT]
[FONT=&quot]2 dl joghurt[/FONT]
[FONT=&quot]só[/FONT]

[FONT=&quot]A díszítéshez[/FONT]
[FONT=&quot]korianderlevél[/FONT]


ELKÉSZÍTÉS
[FONT=&quot]A rizst sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük. A barackokat kettévágjuk, magjukat kiszedjük, húsukat felkockázzuk. Széles serpenyőben, az olajban aranyszínűre pirítjuk a felkockázott szalonnát, majd beleforgatjuk a barackokat, és a fűszerekkel megszórjuk. A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Csak pár percig pároljuk, a barackoknak nem szabad szétfolyniuk! Végül a rizst is beleforgatjuk, és összeforraljuk. Amikor kihűlt, tányérokra osztjuk, a joghurttal meglocsoljuk, és a korianderrel megszórjuk.[/FONT]


[FONT=&quot]HOZZÁVALÓK:[/FONT]
[FONT=&quot]20 dkg hosszúszemű rizs[/FONT]
[FONT=&quot]50 dkg sárgabarack[/FONT]
[FONT=&quot]15 dkg füstölt szalonna[/FONT]
[FONT=&quot]2 evőkanál olaj[/FONT]
[FONT=&quot]fél-fél kávéskanál őrölt kömény, gyömbér és pirospaprika[/FONT]
[FONT=&quot]1 gerezd fokhagyma[/FONT]
[FONT=&quot]bors[/FONT]
[FONT=&quot]2 dl joghurt[/FONT]
[FONT=&quot]só[/FONT]

[FONT=&quot]A díszítéshez[/FONT]
[FONT=&quot]korianderlevél[/FONT]


ELKÉSZÍTÉS
[FONT=&quot]A rizst sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük. A barackokat kettévágjuk, magjukat kiszedjük, húsukat felkockázzuk. Széles serpenyőben, az olajban aranyszínűre pirítjuk a felkockázott szalonnát, majd beleforgatjuk a barackokat, és a fűszerekkel megszórjuk. A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Csak pár percig pároljuk, a barackoknak nem szabad szétfolyniuk! Végül a rizst is beleforgatjuk, és összeforraljuk. Amikor kihűlt, tányérokra osztjuk, a joghurttal meglocsoljuk, és a korianderrel megszórjuk.[/FONT]


Mexikói csirkés egytál


[FONT=&quot]Hozzávalók: [/FONT]

  • [FONT=&quot]2 csirkemell[/FONT]
  • [FONT=&quot]2 kis fej hagyma[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 doboz konzerv kukorica[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 doboz konzerv vörösbab (főtt)[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 zöldpaprika[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 csésze rizs[/FONT]
  • [FONT=&quot]5 dkg mazsola[/FONT]
  • [FONT=&quot]só[/FONT]
  • [FONT=&quot]bors[/FONT]
  • [FONT=&quot]kömény[/FONT]
[FONT=&quot]Elkészítés:[/FONT][FONT=&quot] Egy nagyobb hússütő edényben a felaprított hagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet - fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, ezt is megpirítjuk. (Akinek úgy kényelmesebb, vegye ki a húst, amíg a rizst megpirítja, és azután tegye vissza a csirkemelleket. Ezután hozzáadjuk a kukoricát a levével együtt, a vörösbabot, a mazsolát, a paprikát felkockázva, és a többi fűszert is. Csak most öntjük fel annyi vízzel vagy leveskockából készült lével, hogy ellepje. Fedő alatt pároljuk - közben néhányszor favillával átkeverjük. Vigyázzunk, nehogy leégjen. Kb. 20 percig főzzük így, majd elzárjuk a gázt alatta, és még fedő alatt a saját levében párolódni hagyjuk 20 percig. És már kész is.[/FONT]

[FONT=&quot]Rizs-zellerkrém leves[/FONT]
[FONT=&quot]Hozzávalók:[/FONT][FONT=&quot] 8 dl víz, 30 dkg zellergumó kis kockákra vágva, 2 dl víz, 4 dkg barna rizs finomra őrölve, 1 evőkanál zöldségleves, 1 teáskanál bazsalikom, fél dl tejszín, reszelt sajt vagy pirított zsemlekocka.[/FONT]

[FONT=&quot]Elkészítése:[/FONT][FONT=&quot] A vízben megfőzzük a zellerkockákat, aztán szitán áttörjük, vagy mixerrel pürésítjük. A 2 dl vizet összekeverjük a rizsőrleménnyel és hozzákeverjük a fővésben levő zellerkrémhez. 10 percig főzzük. Utána 1 evőkanál zöldséglevessel, bazsalikommal, fél dl tejszínnel ízesítjük. Ízlés szerint reszelt sajttal vagy zsemlekockával tálaljuk.[/FONT]

[FONT=&quot]Spagetti sült fokhagymával[/FONT]

[FONT=&quot]Hozzávalók: 3 fej fokhagyma, egy kevés olaj, 1 evőkanál dijoni mustár, 2 evőkanál citromlé, őrölt feketebors, 1 csésze (2,5 dl) cukkini, 1 csésze gomba, 1 evőkanál vaj, fél csésze víz, 1 közepes paradicsom, 25 dkg spagetti[/FONT]
[FONT=&quot]A fokhagymákat kenjük be olajjal, és egyenként csomagoljuk be alufóliába. Tegyük őket kisebb sütőedénybe és sütőben süssük meg. Hagyjuk kihűlni 10 percig. Szedjük szét gerezdekre a fokhagymákat, és egy edénybe nyomjuk ki a gerezdek belsejét, a héjat dobjuk el. A puha sült fokhagymát, a mustárt, a citromlevet és a borsot tegyük turmixgépbe és jól keverjük össze. [/FONT]
[FONT=&quot]A felkockázott cukkinit és a felszeletelt gombát forró vajban süssük 3 perc alatt ropogósra, adjuk hozzá a fokhagymás krémet, az apróra vágott paradicsomot és a vizet. A tüzet vegyük takarékra, és csak addig főzzük a szószt, amíg jól át nem forrósodik. A spagettit főzzük ki sós vízben, majd szűrjük le. [/FONT]
[FONT=&quot]A spagettit szedjük tálba, és öntsük rá a szószt. Tálaljuk forrón. [/FONT]
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
én valami igazán jó gombaleves receptet szívessen vennék.


Én a gombalevest nagyon egyszerűen készítem. Vöröshagymát dinsztelek, teszek bele kevés felaprózott fokhagymát és őrölt paprikát is általában. Ráteszem a felvágott gombát, párolom egy kicsit, felöntöm levessel (vagy vízzel és teszek bele leveskockát). Mielőtt teljesen kész megszórom borsikával és kakukkfűvel. Dobok bele levestésztát (kiskockát, vagy eperlevelet), tejfölös habarással összerottyantom. (Természetesen a sót és a borsot nem hagyom ki.)
A feleségem felaprózott zöldséget is tesz bele, és nem habarja be.

Ha tehetem, és az időjárás is kedvez a gombának, szeretek gombázni. Ilyenkor a hagymás zsíron előpárolt gombából fagyasztok le, és ezzel kezdem készíteni, amikor kedvem támad hozzá.
Ha bolti gombából készítem, feldobom egy kevés szárított erdei gombával.

Még néhány gomba-gombás leves:

Laskagomba leves
Hozzávalók: 30 dkg laskagomba (más gombából is készíthető), 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa, gyökér, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, ételízesítő, só, bors, kakukkfű, pirospaprika, olívaolaj.
Elkészítés: A gombát megmossuk, csíkokra vágjuk, a tisztított hagymát apró kockákra, a zöldséget vékony karikákra szeleteljük. A petrezselyemzöldet szintén felaprítjuk. A hagymát kevés olívaolajon párolni kezdjük, mikor félig megpárolódott, közéöntjük a darabolt zöldségeket és szárított kakukkfüvet és jól megpároljuk. Ha kész, rászórjuk a petrezselymet, összemelegítjük az egészet és megszórjuk kevés, ízlés szerinti pirospaprikával és közéöntjük a gombát. Pároljuk, amíg levet ereszt. Felöntjük vízzel, ízesítjük a fűszerekkel és megfőzzük (kb. 10-15 perc). A tejföllel összekevert liszttel behabarjuk és felforraljuk.

Gombás káposztaleves
Hozzávalók: 20 dkg savanyú káposzta, 30 dkg csiperkegomba, 2 pár virsli, 1 dl tejfel, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors,
Elkészítés: Egy diónyi vöröshagymát metéljünk apróra, szórjunk rá egy csipet sót, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Tegyünk hozzá 20 dkg savanyú káposztát, szórjunk rá egy csipet őrölt borsot, és engedjük fel 1,5 liter vízzel. Főzzük 1,5-2 órán át, amíg a káposzta megpuhul. Közben meleg folyó víz alatt mossunk meg 30 dkg csiperkegombát, és szárával együtt vágjuk vékony szeletekre. Utána 0,4 dl olajon pirítsuk meg, majd adjuk a megfőtt leveshez. Tegyünk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, 1 gerezd áttört fokhagymát, 1 púpozott mokkáskanál sót, és keverjünk hozzá 4 db karikára vágott virslit. Végül sűrítsük be 1 dl simára kevert tejföllel. Forraljuk össze, és melegen tálaljuk.

Másképp
Savanyú káposzta leve kevés káposztával, szárított vagy friss gombával, jól betejfölözve.

Gombás hagymaleves
Hozzávalók: 200 g gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, ecet, 1,5 l húslé (esetlef kockából), majoránna, petrezselyem, 1 dl tejföl, tejszín
A felforrósított olajban világosra pirítjuk a felszeletelt hagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és tovább pirítjuk. Felöntjük a húslével és majoránnával, ecettel ízesítve kis lángon készre főzzük. Tejföllel/tejszínnel gazdagítva, petrezselyemmel meghintve, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Legényfogó leves
Hozzávalók: Személyenként 5 dkg hús, 5 dkg zöldség, 5 dkg csirkemáj, 5 dkg gomba, tejföl, hagyma paradicsompüré, liszt, só, zsiradék, kapor.
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük, a kockára vágott húst megpároljuk rajta, hozzáadjuk a paradicsompürét, a sót, a kockára vágott zöldséget egy kicsit együtt pirítjuk. Felöntjük vízzel, hogy ellepje, felfőzzük. Amikor majdnem kész beletesszük a gombát és a májat. Ha megfőtt behabarjuk, apróra vágott kaprot hintünk rá, kicsire szaggatott nokedlivel tálaljuk.
 

sugo1

Állandó Tag
Állandó Tag
BULGAR CSIRKELEVES
Hozzavalok:
csirke (szinte barmilyen resze, de ne csak melle legyen, en a farhatot es a szarnyat szeretem benne a legjobban)
5-7 egeszbors, so
1 fej hagyma
spagetti
1 tojas
1-3 citrom
petrezselyem

a csirket hideg vizben soval, borssal felteszem foni (en a habjat le szoktam szedni), amikor felforr, bele a kis kockara vagott hagymat. fedo nelkul atforralom nagy langon, h a hagyma szaga elszalljon, es fedo alatt kis langon megfozom.
mikor majdnem kesz, belerakom a spagettit (kb annyit, amennyi teszta egy levesnek jolesik, de figyelni kell arra, h jol meg fog dagadni)
ha kesz, kicsit hagyom hulni. 1 tojast (4 szemelyes adag eseten) 1 citrom levevel osszekeverek es behabarom vele a levest. ha valaki savanykasabban szereti, lehet tobb citromot is. viszont vigyatni kell, h a forro leves ne kapja ossze a tojast)
a vegen aprora vagott petrezselymet szorok bele.
talalaskor lehet bele orolt borsot es meg citromot tenni. nagyon finom savanykas leves, igazi gyomor-barat :)

LENCSEFÖZELEK, ahogy en csinalom :) Az elözö nap beaztatot lencset annyi vizben amennyi ellepi, feltenni föni + aprora vagott hagyma + baberlevel + vegeta/so. (Lehet beletenni aprora vagott repat is. ) Ha megpuhult berantani a következövel: keves olajon egy kis cukrot karamellizalni + liszt + pirospaprika (persze vizzel felengedni). Berantani es ecettel ill. citromelvel savanyitani. Lehet beletenni meg nokedlit is. Jo etvagyat!

ZABPELYHES SÜTI
25 dkg. zabpehelyhez keverek 5 dkg, olvasztott margarint, 2 kanál lekvárt (én naracsot használtam), 3 kanál mézet, reszelt narancs, és citrom héjat, áztatott, puha mazsolát, 1/2 csg sütőport, kicsi fahéjat, vagy szegfűszeget, (mézes sütipor is jó)és annyi lisztet, tejet, hogy "összeállt" masszát kapjunk. Ezt sütőpapírral bélelt tepsibe, kis halmocskák formájában kb. 20 percig sütöm.
Szerintem lehet még mással is finomítani, határ a csillagos ég!

CSIRKE KELETIESEN

szójaszószban megpirítom a csirkemellet, amiket apró darabokra vágtam
majd rádobok pritaminpaprikát csíkokra vágva (legszebb, ha többszínű)
hozzáöntök vegyes zöldség, vagy csak kukorica, vagy ami van otthon zöldségkonzervet
fűszerezem:kebvés só, bors, néha kurkuma, ami ízlik
ez így együtt pár perc alatt megfő
utána csak főtt rizst keverek bele, jól összekutyulom
kész is
nagyon gyors és szerintem nangyon finom.

CURRYS RIZSESHUS

600 g. (marha)hus
250 g. rizs
1 hagyma
1 pohar szaraz feherbor
tejszin
liszt
vaj
currypor
a husle kocka

apritott hagymat vajban parolom.
rateszem a lisztbe martott, csikokra vagott hust, es nyakonontom a borral. ha elparolgott, raontom a kockalevest (csak a marhahusnal, leven tobb ido alatt puhul)es a harom teaskanal curryt. ha megpuhult, raontom a tejszint es osszerotty.
fott rizsagyon kinalom.

EGZOTIKUS PULYKAMELL

600 gr. putykamell
200 gr rizs (pilaf)
200 gr gomba
100 gr vaj
50 gr liszt
1 dl. tejszin
2 tojas sargaja
2 dl. szaraz feherbor (vagyhuslekockabol keszult leves)
1 hagyma
1 szal zeller
2 paprika
szegfuszeg
baberlevel
bors

az edenybe teszem az apritott hagymat, zellert, egy baberlevelet, szegfuszeget, a durvan tort borsot, sot.
hozzaadom a putykamellet, raontom a feherbort es egy keves vizet, es lassu tuzon puhara parolom. ha mar kihult felkockazom a hust, felreteszem, a levet pedig atszurom.
a gombat szeletekre vagva a vaj feleben megparolom, es hozzadom a huslehez.
a paprikanak lehuzom a boret(perzseles), csikokra vagom, es zutty a huslehez.
a maradek vajba piritom a lisztet, amit egy keves huslevel engedek fel, majd hozzavegyitem a gombas paprikas let. osszefozom, (kb 10 perc)raontom a tejszint, es ha osszefott, vekony sugarban hozzacsorgatom a pici huslevel higitott tojassargakat.
vegul hozzaadom a kockara vagott putykamellet, egy utolso rotty, es kesz!
mehet a forro rizsagyra.

BRASSÓI APRÓPECSENYE

60 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
1 nagyobb vagy 2 kisebb vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika, bőven bors
ízlés szerint hegyes erős paprika, paradicsom
60 kdg burgonya

A husit 3-4 cm-es csíkokra, a szalonnat gyufa szélességre, hagymát apróra, fokhagymát vékony szeletkékre vágom. A szalonnaát kiolvasztom, a hagymát és a fokhagymát a zsírján megfonnyasztom, sózom, paprikázom, bőven borsozom, a husit rádobom és barnára sütöm. Ízlés szerint erős hegyes paprikát megtisztítom és kis kockákra vágva, paradicsomot a hélyától megfosztva, szintén kis kockákra vágva hozzáadom.
A burgonyát kevés zsiradékon kissé megpirítom, mikor kész, hozzákeverem.

Nálunk így készül, de sok elkészítési módját ismerem. Van, aki a husit előre pácolja, van, aki pirospaprika nélkül készíti, van, aki zöldborsót is tesz hozzá, és aki a burgonyát nem keveri hozzá, hanem külön sültkrumpival tálalja.
Jó étvágyat!

KÖRTESALÁTA
HV: 3 körte, 3 alma, 1 citrom, 1 kk cukor, 2 dl. Joghurt, 3-4 ek. Majonéz, sajt izlés szerint (salátának való trapista jellegű), csipet só, füszerek izlés szerint
Meghámozva, kockára vágva a citrommal meglocsolva tálba rakom a gyümölcsöket. A majonézt, cukrot, sót (esetleg füszereket) a joghurtba keverem és a salátára öntöm. A sajtot kockákra vágom és belekeverem.

ALMÁS PITE
HV: 50 dkg. Liszt, 1 sütőpor, 4 ek. Cukor, 2 tojás sárgája, só, 25 dkg. Margarin, 2-4 ek. Tejföl, 1 citrom, 1-2 kg. Savanykás alma, dió, fahéj, ˝ csésze cukor
A hozzávalókat összedolgozzuk. A tészta nem lehet kemény, szükség esetén még adjunk hozzá egy kis tejfölt. A mennyiséget két részre osztjuk és legalább félórát a hütőben pihentetjük. Ezalatt aż idő alatt 1-2 kg. Savanykás almát lereszelünk (előtte megmossuk és héjastól reszeljük!), 1 citrom levét adjuk hozzá, hogy ne barnuljon meg. A tészta egyik felét kunyujtjuk és a sütőpairral kibélelt tepsibe tesszük. Megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és rátesszők a levétől kinyomott almát. Reszelünk rá citromhéjat, vagy készen vett reszelt citromhéjat és fél csésze fahéjas cukrot. Ezeket óvatosan elkeverjük aż alma közé. Kisodorjuk a másik tésztalapot és óvatosan rátesszük aż almára. A tetejét megszúrkáljuk tojásfehérjével megkenjük, cukorral és darabosra vágott dióval bőven megszórjuk.

SPENÓTOS GALUSKA

200 g. spenót
400 g. finomliszt
2 egész tojás
3 dl tej
2 ek olaj
1 (kövér) gerezd fokhagyma

ZABPEHELYLISZTES GOFRI, de ha éppen nincs otthon, akkor sima liszttel is finom.
Tészta:
4 tojás sárgája
12, 5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál rum
10 dkg darált mandula (héja nélkül)
4 dl tej
fél csomag szárított élesztő
25 dkg finomliszt
4 tojás fehérje
4 evőkanál zabpehelyliszt
20 dkg margarin (olvasztva)
A tojás sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral jó habosra kikevered, majd váltakozva hozzáadod a lisztkeveréket (élesztővel és a mandulával elkeverve), és a tejet, majd a rumot is. Ezután az olvasztott margarint, végül a habbá vert tojásfehérjét. Sürü tésztát kell kapnod. Fél órát állni hagyod, majd az előmelegített goffrisütőben kisütöd.
Jó étvágyat hozzá.

MOZARELLÁS CSIRKEMELL
A csirkemelleket (amit kedvem szerint vágok kisebbre, nagyobbra) sózom, borsozom és csak arra a részre, ahova a sajt is kerül, oregánót szórok. Olivával kikent jénaiba pakolom őket, mehet rá a felkarikázott mozarella és egy-egy karika paradicsom. Lefedem az dényt, 180 fokon (légkeveréssel) kb. fél óráig sütöm. Néhány percig fedő nélkül pirítom és készen van!! Amikor tálalom, a paradicsomokra egy pici petrezselem lelvélkét teszek!

Juhtúróval töltött gomba 1.
Hozzávalók:
Nagyobb gombafejek
Juhtúró
Petrezselyem
Bacon szalonna
Elkészítése:
Megpucolod a gombafejeket, és kivajazott tepsibe rakod. Mindegyikbe egy kiskanálnyi juhtúrót raksz, amit megszórsz petrezselyemmel, és egy kis darab bacon szalonnát, vagy sima szalonnát teszel a tetejére. Kb. 10-20 perc alatt kész van, nagyon finom előételnek.

uhtúróval töltött gomba 2.
Hozzávalók:
Nagyobb gombafejek
Juhtúró
Hagyma
Chili
Petrezselyem

Tejföl
Alma
Elkészítése:
Champion tipusú gombafejeket megmosunk, kivesszük a szárát, sőt késsel kikaparjuk a spóratartó részeket is, mintegy félgömb alakú csészéket készítünk belőle. (Ami kijött, azt egy tányérra félretesszük!) A juhtúrót összekeverjük egy kis apróra vágott hagymával, chillivel, petrezselyem zöldjével, és persze egy kis sóval. Az összekevert krémbe belekeverjük a külön rakott, apróra vágott gombaszárat, és egyéb részeket, majd ezt a masszát gyenge tűzön egy leheletnyit megrottyantjuk. Ekkor tehetünk bele még fűszert, ízlés szerint. Tejföl csak használ neki! A masszát ezután beletöltjük a gombafejekbe, és a tetejét egy-egy almaszeletkével lezárjuk. A félgömböket - forgatás nélkül - olajban átsütjük. Párolt rizzsel, vagy galuskával tálaljuk, utána gyümölcsöt adunk.
 

sugo1

Állandó Tag
Állandó Tag
FAGYLALT
Alaprecept kb. 50 dkg fagylalthoz:
6 tojássárgája
25 dkg porcukor
3 dl zsíros tej
2 dl tejszín
ezen kívül:
Vaníliafagylalthoz: 1 mk. vaníliaaroma
Puncsfagylalthoz: 1 mk. Rumaroma, mazsola
Csokoládéfagylalthoz: 12 dkg reszelt csokoládé és 12 dkg kakaópor
Dió- / mandula-/ mogyoró- / pisztáciafagylalthoz: 25 dkg darált dió /mandula/ mogyoró/ pisztácia
Kávéfagylalthoz: 1 dl erős fekete kávé
Elkészítés:
Vanília- vagy puncsfagylalt:
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, hozzáöntjük a tejet, tejszínt és az aromát. Állandó kevergetés közben felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik.
Ezután hűlni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. (Ha csomós marad, átpasszírozzuk. ) 1-2 órára betesszük a mélyhűtőbe.
A puncsfagylaltba lehűlés után rumba áztatott mazsolát is keverhetünk.
Csokoládéfagylalt:
A tojássárgákhoz keverjük a porcukrot, a csokoládéreszeléket és a kakaót. Ezután hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Ezután úgy járunk el mint a vaníliafagylaltnál.
Dió-/mandula-/mogyóró-/pisztáciafagylalt: Mielőtt betenné a mélyhűtőbe a vaníliafagylaltot keverje bele a daráltdiót /mandulát/mogyorót/pisztáciá. Aki szereti ízesítheti megfelelő aromával is.
Kávéfagylalt:A tejből 1 dl-t helyettesítsen erős fekete kávéval. A továbbiakban ugyanúgy járjon el, mint a vaníliafagylaltnál.

POREHAGYMAS BABSALATA-t
Hozzavalok:
1 vörösbab konzerv
20 cm porehagyma
1 vastag husu piros paprika
3 közepes nagysagu kemeny paradicsom
Citromdressing:1/2 citrom leve, 2-3 ek. oliva olaj, cukor, so, feherbors.
A babot leöblitem hideg vizzel es leszuröm, a porehagymat hosszaban felvagom , megmosom es felszeletelem, a paprikat, paradicsomot kockara vagom. Mindezeket összekeverem es leöntöm a dressinggel. Nehany orat hutöben allni hagyom, mig összeerik es husok melle kinalom.

MAJONEZES CEKLASALATA
Hozzavalok:
4 db fött cekla
2 db savanykas alma
1 dl majonez
1 dl tejszin
2 kk reszelt torma
A ceklat es az almat kockara apritom. A tejszint felig felverem es hozzakeverem a majonezhez, belekeverem a tormat, majd raöntöm az összekevert cekla-almara. Izesitem so, cukor, feherbors, citromlevel.
Hutöben tarolom , hideg husokhoz es fustölt halakhoz kinalom.

Sajtos rud:
2 csesze liszt
1 teaskanal sutopor
2 teaskanal so
1/2 csesze vaj
1csesze reszelt cheddar sajt (erett azaz"old") + a tetejere
2 tojas sargaja
2 evokanal tejfol
1/2 (+-) tej

Osszekeverjuk a szaraz hozzavalokat, majd beledorzsoljuk a vajat, hozza adjuk a sajtot, a tojassargajat, tejfolt es tejet, hogy puha tesztat kapjunk. Jol osszegyurjuk. Kinyujtjuk kb 1cm vastagra. Felvert tojas feherjevel megkenjuk es megszorjuk reszelt sajttal. Derelyevagoval kb 1 cm szeles, 7cm hosszu rudakat vagunk, kb 10 percit sutjuk 210 fokos sutoben. Nem szabad tul sutni, meg eleg puha a teszta amikor kesz.

Zoldborsos natur szelet "Magyar"modra

Barmilyen sovany sertes vagy baromfi mell husbol keszulhet. A hus szeleteket kicsit kiverjuk es sozzuk, lisztbe martjuk. Olajon mindket feluket megsutjuk, majd paroljuk, esetleg egy kis vizzel hogy le ne suljon. Ezzel a hus kesz, melegen tartjuk talalasig. Fustolt szalonnat lassan kiolvasztunk, hozzaadunk aprora vagott voroshagymat. Tovabb piritjuk. Pirospaprikaval megszorjuk es azonnal aprora vagott gombat teszunk hozza. Nagylangon gyorsan piritjuk. Ha minden megpuhult, hozzakeverunk egy adag zoldborsot es tovabb dinszteljuk. Legvegen 5-6 db csirkemajat aprora vagva hozza adunk es ezzel is piritjuk. Sozzuk, borsozzuk. Ezt a koretet a vegen a melegen tartott a husra halmozzuk. Rizzsel talaljuk.

JUHTÚRÓS SAJTOS POGÁCSA
50 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg juhtúró
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 dl tejföl
2 dkg élesztő
1, 5 dl tej
1 db tojás
2-3 mokkáskanál só
2 mokkáskanál cukor
1-1 mokkáskanál currypor és fehérbors
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a fűszereket. Beleöntjük a tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, de előbb a felfutott élesztőbe beletesszük a tojást amit felvertünk, megkevertünk. Hozzáadjuk a tésztához a juhtúrót, a tejfölt és a reszelt sajtot. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd kétszeresére kelesztjük, ezután kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire tesszük, úgy hogy ne legyenek közel egymáshoz és tejjel megkenjük a tetejét. Szórhatunk rá reszelt sajtot is, ha akarunk. Még kb. 15 percig állni hagyjuk és közepes sütőben aranybarnára sütjük.

GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA
Piskóta
A sütőt elő kell melegíteni 180 fokra, a tortaforma alját, de csakis az alját kivajazni, lisztezni.
Nagy tortaformához piskóta:
5 tojás fehérjét kemény habbá verni
5 csapott evőkanál kristálycukrot
5 tojás sárgájával kikeverni
5 kanál rétes!! lisztet beletenni és a habot hozzáadni.
Az egészet óvatosan összekeverjük, nehogy a hab összetörjön, a tortaformába önteni és kb. 20-25 percig sütni. A piskótát a formában langyosra kell hűteni.
Amíg hűl:
1/2 l tejben 1 zacskó étkezési zselatint meglangyosítani, majd
1/2 kg túrót, 10 evőkanál cukorral (ez soknak tűnik, de így lesz finom) 1 vaníliás cukorral a tejes zselatinhoz tenni és merülő mixerrel teljesen összepépesíteni, hogy folyékony masszává váljon. Mikor ez kész, akkor ezt ráöntjük a tésztára és kb. 1 órát állni hagyjuk.
Ezt díszítjük gyümölccsel és a tetejére zselatint teszünk.
A gyümölcsök közül a kivit nem ajánlom, mert valamilyen oknál fogva a túró és a kivi együtt keserű és ehetetlen.

SVÉD HÚSGOMBÓC-KÖTTBULLAR
2 evőkanál zsiradékon megpárolunk 1 fej apróra vágott hagymát. Felverünk 1 egész tojást, hozzákeverünk 1 dl tejet, 4-5 dkg zsemlemorzsát és 5 percig hagyjuk állni. Ezután beleteszünk 2 kk sót csipet pirospaprikát, borsot, szerecsendiót, fél kg darált húst(sertés és marhahús fele-fele arányban), jól kikeverjük. 2-4 cm-es golyókat formázunk és olajban kisütjük.

NASI GORENG
(2 személyre)

10 dekányi csirkemell (csíkokra vágva)
1 kis doboz tonhalkonzert (leszűrve)
1 közepes sárgarépa (apróra vágva)
1-2 zellerszár (apróra vágva)
3-4 szál dundi újhagyma (karikára vágva, a zöldje is!)
2 gerezd fokhagyma
darabka gyömbér (szárított is jó)
1 chilipaprika (erőspaprikakrémmel helyettesíthető)
só, bors, szerencsendió
szója szósz, édes szójaszósz (ha ez nincs, akkor 1 tk cukor)

A húst (ami lehet sertés vagy pulyka is) bepácolod 2 ek szójaszósz, 1 ek édesszójaszósz, 1 gerezd zúzott fokhagyma, pici bors elegyébe.
Ezután felteszed főni a rizst (ki hogy szokta) és kezdődik az igazi főzés!
2-3 ek olajat wokban (serpenyőben) felhevítesz, rá a fokhagyma, újhagyma, gyömbér, szerecsendió (ízlés szerint), zúzott (ha friss apróra vágott) chilipaprika, zeller, sárgarépa és 2-3 percig kavargatva pirítod az egészet. Mehet bele a hús (amit amúgy nem árt főzés előtt már néhány órával bepácolni, csak finibb lesz az egész!!!) a páccal együtt és kb. 10 percig pirítod tovább az ételt. Utoljára beledobod a tonhalat, jól elkevered majd mehet bele az addigra már megfőtt rizs. A lángot nagyra veszed és az egészet együtt sütöd. Innen a finomság neve: sült rizs.
Ha nem szereted a halat, elhagyható a tonhal. Variálhatod garnélával, tehetsz bele más zöldségeket, ehhez a mennyiséghez kb. 1-1 maréknyi apróra vágott adag megy (kukorica, zöldbab, zöldpaprika esetleg zöldborsó). Indonéziában ettem nasi gorenget csirkemájjal készítve is! Mi nagyon csípősen esszük. Ha van időm, tojáslepényt is sütök hozzá. Sima rántotta, csak egy kis snidlinget v. újhagyma zöldjét vágok bele, ha megsült csíkokra vágom és mindeg adag tetejére 3-4 csíkot teszek!

NIGELLA- CUKKINI KROKETT (Courgette Fritters)
kb. 25 db lesz belőle!

4 cukkini (kb. 75 dkg, lereszelve, levétől alaposan kinyomkodva)
5-6 újhagyma, finomra vágva
25 dkg feta
1-1 kisebb csokor petrezselyem és menta, apróra vágva
1 ek szárított mentalevél
1 tk pirospaprika
15 dkg liszt
3 tojás
só, bors

Morzsold egy tálba a fetát, add hozzá az újhagymát, petrezselymet, a mentát (mindkettőt) és a pirospaprikát. Jól keverd össze, majd mehet bele a liszt, só, bors (ízlés szerint). Öntsd hozzá a három felvert tojást, a cukkinit. Dolgozd össze az egészet. Serpenyőben 3-4 ek olivaolajat hevítesz és szépen, kanállal adagolod az olajba, tetejét lenyomkodva „fasírtot” formálsz. Kb. 2-2 percig sütöd mindkét oldalát, míg aranybarna lesz. Konyhakendőre szeded, zöldcitrom gerezdekkel tálalod. (A liszt minőségétől is függ, mennyi liszt kell hozzá, érzés szerint!!)
 

zsolo7775

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Kaptam egy légkeveréses főzőedényt ajádékba,ha valaki tudna nekem hozzávaló recepteket feltölteni nagyon megköszönném!

Üdvölettel,Zsoló
 

PepsiCo

Állandó Tag
Állandó Tag
Tökös-mákos rétes

Hozzávalók 4 személyre: 2 réteslap, 20 dkg mák, 10 dkg cukor, 1 citrom héja, 50 dkg sütőtök, 1,5 dl tej, 1 vaníliás cukor, 0,5 dl étolaj.
A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük, majd lereszeljük, kevés cukorral megszórjuk és állni hagyjuk. A ledarált mákot cukorral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és tejjel felfőzzük, majd a kinyomkodott tököt hozzáadjuk. A réteslapokat megolajozzuk, a tölteléket ráhalmozzuk, konyharuha segítségével felcsavarjuk, tetejét étolajjal megkenjük, közepes sütőben pirosra sütjük.
 

altamora

Új tag
Közeledik a Karácsony! Tavaly előtt nyomozásba kezdtem beigli recept után aztán elkészítettem, de sztem lehetett volna jobb is. Sajnos a nagyit már nem tudom megkérdezni hogy csináljam. Esetleg van valakinek egy nagyon kipróbált receptje amiben szerepelnek a trükkök is? Előre is köszönet érte a három gyerkőc nevében is. Köszönöm!!!!! :D
 

Bági1

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombás-túrós szarvacska
Hozzávalók:

* 50 dkg szarvacska tészta
* 25 dkg túró (jó, ha van krémes túró,nálunk a sparban néha lehet kapni)
* 30 dkg gomba
* 1 pohár tejföl
* 1 csokor petrezselyem
* 2-3 gerezd fokhagyma
* 5 dkg sütőmargarin(vagy inkább vaj)
* só
* fehérbors

Elkészítés:

A túrót kikeverjük a tejföllel és az apróra vágott petrezselyemmel, picit megsózzuk. Ebbe a túrókrémbe keverjük a kifőtt, lecsepegtetett tésztát.

A gombát vékonyan felszeleteljük, és margarinon megpároljuk(vajon finomabb). Sóval, borssal fűszerezzük, ha már puha és elfőtte a levét, belenyomjuk a 3 gerezd fokhagymát.

A túrókrémes tésztára szedünk egy kupac illatos gombát, és tejfölt locsolunk a tetejére. Kiváló egytálétel télen-nyáron.

Hozzávalók:

* 60-80 dkg meggy
* 10-15 evőkanál cukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 csomag csokoládés pudingpor
* 1 liter tej
* tejszínhab
* fahéj
* szegfűszeg

Elkészítés:

A megmosott, kimagozott meggy felét felrakjuk a tej nagy részével főni. A meggy másik felét leturmixoljuk a vaníliás cukorral, ízlés szerint rakhatunk hozzá fahéjat, szegfűszeget, majd hozzáöntjük a többihez, ízesítjük a cukorral. Hagyjuk kicsit forrni, majd a félretett tejjel elkevert pudingport hozzákeverjük. Sűrűsödésig főzzük.

Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal a tetején. Díszíthetjük meggyel és mentalevéllel.

Imádom!

Közeledik a Karácsony! Tavaly előtt nyomozásba kezdtem beigli recept után aztán elkészítettem, de sztem lehetett volna jobb is. Sajnos a nagyit már nem tudom megkérdezni hogy csináljam. Esetleg van valakinek egy nagyon kipróbált receptje amiben szerepelnek a trükkök is? Előre is köszönet érte a három gyerkőc nevében is. Köszönöm!!!!! :D
Nálunk anyukám szokott sütni, olyan de olyan finomat!!!! jó sok töltelékkel. Holnap kikérdezem, és leírom ide is.
 

Brumma

Állandó Tag
Állandó Tag
Beigli

Tészta

50 dkg liszt
20 dkg vaj (NEM margarin)
5 dkg zsír
3 db tojássárgája ( tészta )
1 db egész tojás ( kenés )
1 ek porcukor
1 csipet só
2 dkg élesztő
2 dl tej

Töltelék

30 dkg darált dió
30 dkg darált mák
32 dkg kristálycukor
2 dl tej
2 ek méz
2 csomag vaníáscukor
citrom- vagy narancshéj
mazsola


Tészta
Kb 1 dl langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk. Beletesszük az élesztős tejet, csipet sót, cukrot, a 3 tojás sárgáját és még a maradék tejet. Tésztát gyúrok belőle.
Kendővel letakarva kb. 1,5 órán át kelni hagyjuk. Ezután 4 db cipót formázunk belőle. A cipókat letakarva 30 percig pihentetjük, majd kb. 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és összecsavarjuk. Tepsibe fektetjük, hogy a tésztavégződés lent legyen.
Lekenjük tojássárgájával és 1 órán át kelni hagyjuk.
Ezután átkenjük tojásfehérjével és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
Végül oldalt megszurkáljuk, 180 °C-ra előmelegített sűtőbe tesszük és kb 30-40 percig sütjük, amíg a teteje szép pirosbarna lesz.
--------------------------------------------------------------------

Töltelék

Diós: 30 dkg finomra darált dió
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
aki szereti citromhéjat tehet bele
1 csomag vaníliás cukor
1 ek méz
1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel.
------------------------------------------------------------------

Mákos: 30 dkg finomra darált dió
17 dkg cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj (aki szereti, narancshéj)
1 csomag vaníliás cukor
1 ek méz
1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel.
 
A kedvencem : (olaszmániás vagyok )

Hozzávalók 4 személyre: 80 deka túró, piskótatorta, 50 deka kandírozott gyümölcs, 45 deka cukor, 15 deka főzőcsokoládé, 5 deka porcukor, 1 vaníliarúd, 1 kanál pisztácia, sárgabarack-zselatin, fahéj, narancslé, Maraschino, só, 10 deka zöld marcipán.

25 deka cukrot kis vízben felolvasztjuk, s hozzáadjuk a vaníliarúdat. Amint a cukor felolvadt, a vaníliarúdat eltávolítjuk. A túrót szűrőn áttörjük, s keverés közben hozzáadjuk a 20 deka cukrot, csipetnyi fahéjat, a kockára vágott csokoládét, a kandírozott gyümölcsöt, majd miután megtisztítottuk a pisztáciát is, hozzáadjuk, s Maraschinoval ízeítjük. Kerek tortatálat kibélelünk zsírpapirral. A piskótát vékony szeletekre vágjuk, s a tálat kibéleljük vele, esetleg sárgabarack-zselatint is használhatunk, hogy a piskota jobban tapadjon. A krémet beletesszük, majd ismét piskótával fedjük, s 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Ezután az egészet tortatálra kiborítjuk, a zselatint porcukorral tűzön elkeverjük, s a torta tetejére kenjük. Amikor kihült, a torta szélét marcipánnal, a tetejét kandírozott gyümölccsel diszítjük.
 

bobuske

Új tag
Márton napi libaságok…

Ha Márton nap, akkor ünneplés, libás menü és újbor. A Márton napnak az időjárásban is fontos szerepe volt és van: ha Márton fehér lovon jön enyhe, ha barnán, kemény tél várható. Sokfelé azt tartják, a Márton nap a márciusi időjárást mutatja. A néphit szerint a lúd mellcsontjából is lehet jósolni: ha a liba csontja fehér, hosszú, havas, hideg telünk lesz, ha barna, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocsos időre számíthatunk.
Őseink úgy tartották, hogy aki Márton napján nem eszik libát, egész évben éhezni fog. Egy, a tizenkilencedik század végén megjelent szakácskönyv szerint a lúdnak nemcsak a húsa finom és hasznos, hanem a zsírja is sokkal értékesebb a sertésénél, tolla pedig nélkülözhetetlen. A mája a legkényesebb ínyencnek is kedvére válik. A Márton-nap jellegzetes étele a forró libaleves maceszgombóccal, a ludaskása és a libasült párolt káposztával. A hiedelem szerint Márton az újbor bírája, azaz ilyenkor már iható az újbor.
[FONT=&quot]Libamáj sütése[/FONT]


Nagyon aktuális recept. Ugyanis sok háziasszony kérte tőlem írjam már le, hogyan kell a jó sült- libamájat elkészíteni. Nos ez egy igazán egyszerű recept, kellő odafigyeléssel el lehet készíteni. Nem ördöngösség !!! Megjegyzés : aki nem tudná elkészíteni, írjon nekem. Elmegyek, elkészítem… de a libazsírt hazaviszem !!!! Imádom !!!
Hozzávalók : kb. 50-60 dkg nyers hízott libamáj , 80 dkg libaháj
A hájat megmossuk, szárazra töröljük, és nagyobb kockákra vágjuk. A libamájat megmossuk, a hártyáktól, nagyobb erektől, esetleg epétől megtisztítjuk, nagyon óvatosan megtöröljük. A kockára vágott hájat lábasba tesszük, és közepes tűzön kiolvasztjuk a zsírját (kb. 30 perc), közben többször megkeverjük. Amikor már csak néhány pörcdarab úszik a zsírban, a zsírt egy kisebb lábasba szűrjük, a kisült libahájat krumplinyomóba tesszük, átnyomjuk, hogy a felesleges zsír eltávozhasson. A libamájat óvatosan belecsúsztatjuk, lefedjük és addig sütjük (vagyis inkább „pároljuk”) alacsony hő mellett a zsírban, amíg tűszúrásnál már nem távozik belőle vér. Közben óvatosan meg is forgathatjuk.
A libamájat két lapát segítségével áttesszük egy tálba, majd a zsírt ismét átszűrve ráöntjük. Lefedve kihűtjük.
Készíthetjük bőrös hájjal is, főként, ha a cél, hogy tepertőnk is legyen. Ebben az esetben azonban érdemes a bőrt alaposan megtisztítani sütés előtt. A sütés után visszamaradó bőrös pörcök (a libatepertő) szintén finom csemege. Érdemes bőkezűen számolni a hájjal, hiszen attól függően, hogy milyen tálba tesszük a kisült libamájat, a zsírnak feltétlenül elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a májat teljesen befedje (inkább maradjon, mint kevés legyen). Így az sem mindegy, hogy milyen tálba tesszük át a libamájat!
Sokak számára bevált tipp a máj tejben vagy jéghideg vízben történő áztatása (hogy világos legyen) sütés előtt, valamint a sütéshez fűszerek használata : hagyma, fokhagyma, bors és pirospaprika A sült libamáj zsírral lefedve jól tárolható, de ugyanakkor nagyon laktató is, ezért ne vigyük túlzásba az elkészíteni kívánt mennyiséget. A fenti adag több fő számára is bőséges, ideális lehet nagyobb társaság számára, például ünnepi alkalmakra.
Tálalhatjuk a sült libamájat szeletelve és zsírja kíséretében, friss kenyérrel, sóval és őrölt borssal, karikára vágott lilahagymával.
[FONT=&quot]Almás párolt vöröskáposzta[/FONT]

Az almás párolt vöröskáposzta minden ünnepi sült méltó társa lehet. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, így csak melegíteni kell. Íme a recept:
Hozzávalók : 1 db nagy fej vöröskáposzta, 1 db fahéj, 2 db szegfűszeg, 1 db babérlevél, 1 db alma, 6 evőkanál vörösborecet, 3-4 evőkanál almalé, kb 2 dll vörösbor, 2 fej lilahagyma. 1-2 evőkanál libazsír, 1-2 kanál cukor, pici só és bors Aki szereti tegyen bele vörös áfonya dzsemet is, csodás ízt kölcsönöz a káposztának.
A káposztát kettévágjuk, torzsát kivágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az almát meghámozzuk, és durvára reszeljük. A káposztát, almát, ecetet, almalevet, bort, (esetleg áfonyát vagy darabokra vágott narancsgerezdeket) összekeverjük, hozzáadjuk a fűszereket és pár órára bepácoljuk, közben néha megforgatjuk.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a zsírban megdinszteljük. Rászórjuk a cukrot és enyhén karamellizáljuk. A káposztát és a páclevet is hozzáadjuk, és fedő alatt ízlés szerinti puhaságúra pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt a fűszereket valamint a narancs darabokat) kiszedjük.
[FONT=&quot]Sült liba brassói módra[/FONT]


Hozzávalók : 1 libamell, 2 libacomb, 60 dkg burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 1 dl tejföl, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma,só és bors

A libamellet és -combot fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük, sóval, borssal bedörzsöljük. Tepsibe fektetjük, kevés vizet aláöntve sütjük-pároljuk. A meghámozott burgonyát és az ugyancsak megtisztított hagymát vastagabb karikákra vágjuk. A hús mellé tesszük és félig megsütjük. Közben a savanyú káposztát kimossuk, fedő alatt 20 percig pároljuk. A húst és a hagymás burgonyát a tepsiből kivesszük. A visszamaradt zsiradék felét leöntjük. A többit elkeverjük a tejföllel. Tűzálló tálba rétegezzük a burgonyát, a hagymát, a savanyú káposztát. Ráfektetjük a libahúst és leöntjük a tejfölös szafttal. Forró sütőben ropogósra sütjük.

Mézes sült liba sült almával

Hozzávalók : 1 db 4 -5 kilós liba, 2 citrom, 1 pucolt lilahagyma, 1 csokor kakukkfű, 3 ek felmelegített méz
A citromot és lilahagymát félbevágjuk, majd a kakukkfűvel a besózott üregbe töltjük A liba bőrét sóval bedörzsöljük majd a mézzel megkenjük. 230 fokon 10 percig sütjük, utána190 fokon kilóként 25 percig. Ha túl barna, fóliával elfedjük – de nem az utolsó 30 percben. Tálalás előtt 30 percig lefedve pihentetjük. A libazsírt leszűrjük. 6 db almát csutkáját kinyomjuk, majd egy késsel körbe vágjuk és egy tepsibe tesszük. 5 dkg vajat elkeverünk 1 gerezd préselt fokhagymával és 2 ek barnacukorral, megborsozzuk, majd az almákba töltjük. A tepsibe öntünk 1.5 dl almabort és teszünk 3 db babérlevelet. 30 percig barnára sütjük – de ne essen szét!
Körete lehet: gesztenyés töltött sütőtök, céklás káposzta, citromos sült burgonya, almaszósz
Lecsós libacomb

Hozzávalók: 4 kisebb libacomb, két fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom (vagy 50 dkg konzerv lecsó), két kanál zsír, só
A megtisztított libacombokat egy serpenyőben felhevített zsírban hirtelen átsütjük, és egy lábosba tesszük. A zsírjában megpirítjuk az egyik fej apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük és ráöntjük a combokra. Fedő alatt – időnként kevés vizet öntve alá – majdnem puhára pároljuk.
Közben az apró kockára vágott szalonnát félig megpirítjuk, beletesszük a vékonyra szelt hagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd belerakjuk a megtisztított, felszeletelt paradicsomot és a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát (vagy a konzerv lecsót), megsózzuk és félig puhára pároljuk.
A csaknem puha libacombokat a lábos egyik oldalára rakjuk, másik oldalára pedig a félig kész lecsót tesszük, és fedő alatt - nem keverve, hanem csak a lábost rázogatva – készre főzzük. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Hideg libamájszeletkék fahéjas-mézes szőlőmártással
Hozzávalók : 50 dkg libamáj, 50 dkg libazsír, só, 2 db vöröshagyma, 5 db duci fokhagyma, 1 csomag angol-zeller, 1 fejes vagy jégsaláta, 25-30 dkg alma, 10 dkg dióbél, 1/2 kaliforniai paprika, 1 citrom, 5 evőkanál olívaolaj, 20-25 dkg fehér szőlő, kb. 5 evőkanál méz, őrölt fahéj, és fél dl balzsamecet
[FONT=&quot]
A libamájakat a megtisztított hagymákkal, besózva, a libazsírban készre sütjük, majd lehűtjük. [/FONT] A fejes salátából, almaszeletekből, dióból és paprikából, a feldarabolt angolzellerből citromos, olivás ízesítéssel salátát készítünk. A mézet elkeverjük a balzsamecettel, fahéjjal ízesítjük, majd beletesszük a felezett, magozott szőlőszemeket. A szeletelt libamájat a saláta halom tetejére helyezzük és a mézes szőlőmártással körbeöntjük.
Szilvával és almával töltött libacomb

Hozzávalók : 4 db libacomb, 10 dkg aszalt szilva, 2 savanyú alma, 1 evőkanál paradicsompüré, húsleves alaplé, só, bors, fahéj, szegfűszeg
Az aszalt szilvát szegfűszeges-fahéjas-cukros vízben megfőzzük. Kimagozzuk és a meghámozott, reszelt almával összekeverjük. A libacombok bőrét késsel óvatosan felemelgetjük, hogy legyen hely a tölteléknek. A gyümölcsökkel jól megtömjük, majd sózzuk, borsozzuk és tepsibe tesszük. Kevés vizet öntünk alá, ropogósra, pirosra sütjük. Sütés közben a pecsenyelével locsolgatjuk. Ha megsült a hús, kivesszük, a pecsenyeléhez paradicsompürét és kevés húslevest keverünk és felforraljuk. A húst a mártással leöntve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok : Böbe mama- amúgy Rómaifürdőről
ezen az oldalon Böbüske néven lehet engem megtalálni.
Karácsonyi receptjeimet pár nap múlva már felteszem az oldalra !!!!!

 

breksilány

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kedves karácsonyi recept!
Adventi csokis fenyők

Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 5 dkg darált dió, 1 tojássárgája, 1 citrom héja, csipet só.
A tetejére: 10 dkg tortabevonó tejcsoki. Elkészítés: A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és fenyőfákat, csillagokat szúrunk ki belőle. Közepes tűznél 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, tortabevonó csokival díszítjük úgy, hogy az oldalukra is jusson. Mielőtt a csoki megdermedne, kókuszreszelékbe mártjuk, de csak az oldalukat. A csillagokat csoki-csíkokkal díszítjük. Finom és mutatós sütemény, karácsonyfa-dísznek is megfelel. Jó pár nappal az ünnep előtt is megsüthető, sokáig eláll.
 
Oldal tetejére