Sugárzás

daniel0201

Állandó Tag
Állandó Tag
Sugárzik minden még a mikrósütő is azt hiszem a túl civizáltak lettünk!
Édesanyám azt mesélte amikor gyerek volt és felnézett a magasba csak a kék eget látta. Én meg a sok vezetékek rácsán keresztül látom csak az eget.
 

Fritzjani

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsősorban nem a sugárzásokkal van a gond,hanem az emberek gondolkodásmódjával!
Ha minden embert a szeretet irányítana-építené a sugárzás az élet feltételeit!-Jani
 

pistike8686

Állandó Tag
Állandó Tag
Sugárzás mindenhol van, ha nem lenne, fény sem lenne. Attól függ, milyen sugárzás. A mikrósütő hasznos dolog, mégis mostanában egyre többet hallani arról, hogy a benne melegített víz károsítja a szervezetet. Aztán ott vannak pl. a mobiltelefonok. Sugároz az is, de ha mértékkel használjuk, vagy ésszel - kihangosító, headsett - akkor valószínűleg azért nem fog problémákat okozni. Sokan félnek a közelben elhelyezett rádió vagy TV adótól is, pedig ott azért több méteres, esetleg több száz méteres hullámok keletkeznek, amitől aztán tényleg nem nagyon kell tartani. Aztán mindig jön valaki, aki bebizonyítja ezeknek az ellentétét. Szerintem ha valamit mértékkel használunk, semmilyen kár nem fog érni bennünket. Csernobilban is az okozta a problémát, hogy kikapcsolták a biztonsági automatikát. Ez viszont már teljesen más témakör, mert a robbanás után még több száz évig fog sugározni, míg az előzőleg említett elektronikai készülékek kikapcsolás után semmilyen hullámot nem bocsátanak ki
 

Tarj71

Állandó Tag
Állandó Tag
De legalább már kb. megfeleződött a '86-os sugárszint. Ha jól emlékszem 27.5 év a felezési idő.
 

lala1975a

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretném a sugárzás egy más oldalát is felvázolni. A természetben is sok sugárforrás előfordul és az evolúció számára ez még hosszabb távon hasznos is, mert ugyan elenyésző mértékben, de hasznos mutációk is létrejöhetnek általa. A természetben azonban nagyon ritka, hogy veszélyes mértékű sugárzással találkozunk.

***

Még ami eszembe jutott ezzel kapcsolatban, azok az atomerőművek. Ha minden rendben van, akkor az ember egy gázbeton elemekből épült házban nagyobb dózisú sugárzást kap, mint egy atomerőmű közvetlen közelében. Sajnos Csernobilt rendesen elszúrták....
 

hi224

Állandó Tag
Állandó Tag
A Földön egyetlen hónapban több ember hal meg közlekedési balesetben, mint amennyi az eddigi összes atomerőmű baleset áldozatainak a száma.
Ionizáló sugárzás mindenütt van. Kimutatható, hogy a daganatos betegségek gyakorisága nem csak ott magas, ahol nagyon magas a háttérsugárzási szint, hanem ott is, ahol túl alacsony.
Az Univerzumban az egyetlen valódi primer energia a nukleáris energia.
A Nap fúziós nukleáris energiával működik, és a Föld geotermikus energiáját is a bolygó belsejében található nukleáris bomlások táplálják.
Sugárözönben élünk, és enélkül a Földön nem is alakulhatott volna ki az élet.
 

racz1946

Állandó Tag
Állandó Tag
Csernobil

A csernobili katasztrófa idején Szatmárnémetiben laktam ,és a diákoknak jód tablettákat osztottunk s magam is szedtem.Vajon miért?
 

1978leonkennedy

Állandó Tag
Állandó Tag
A csernobili katasztrófa idején Szatmárnémetiben laktam ,
és a diákoknak jód tablettákat osztottunk s magam is szedtem.
Vajon miért?


Azért mert a pajzsmirigy a jódot elraktározza és nem tesz másként a radioaktív
jódvegyülettekkel is amik atomrobbanáskor jelen vannak.
Ha előzőleg feltöltjük a pajzsmirigyet jóddal kevesebbet raktároz el a sugárzó jódból.
 
T

TH6777

Vendég
Ismeretlen eredetű sugárzást észleltek Európa több pontján

Egyelőre nem tudta megállapítani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, honnan származhat a sugárzás, amelyet Csehországból jelentettek, és Európa több pontján észleltek.

Az ügynökség állásfoglalása szerint a sugárzás nem Fukusimából ered. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium szerint orvosi laboratóriumból szökhetett ki a sugárzó jódizotóp.
</BEVEZETO>
A cseh sugárbiztonsági intézet arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy az utóbbi napokban igen alacsony mennyiségű jód-131 jelenlétét mutatták ki Csehország légkörében - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.​


A NAÜ szerint a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére, azt azonban eddig nem tudták meghatározni, hogy honnan származnak. A bécsi székhelyű ENSZ-intézmény szerint hasonló jelenség mutatkozott más európai helyszíneken is.​

Dana Drabova, a cseh sugárbiztonsági intézet igazgatója azt mondta, hogy a jód biztos, hogy nem atomerőműből került a levegőbe, hanem valószínűleg valahonnan külföldről .​




Magyarországon is észlelték a rejtélyes radioaktív sugárzást


A hazai sugárbiológiai központ szerint a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését, de egészségügyi kockázatot nem jelent.
</BEVEZETO>


Az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül csak két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését - mondta Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója. Az 1986-os csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is ilyen, jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben.​

Megjegyezte, hogy az ez év márciusi japán katasztrófa után​


Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív szint minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna.


A most mért értékek pedig messze alatta vannak az akkori sugárzási értékeknek, így egészségügyi kockázat most sem áll fenn - hangsúlyozta a főigazgató.​


Sáfrány Géza - a NAÜ-höz hasonlóan - azt mondta, egyelőre sem a radioaktív szint okát, sem annak forrását nem sikerült azonosítani, de szinte kizárható hogy köze lenne a fukusimai balesethez.

(MTI |2011. 11. 11., 18:19)

<TABLE style="WIDTH: 284px" id=bannerestablazat align=center><TBODY><TR><TD>



</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 

bjonas02

Új tag
:( Hát ez nagyon szomorú de a együttérzéssel és a sajnálattal semmi sem lesz jobb.
Együtt kell tennünk a közös jövőnkért.
 

bjonas02

Új tag
A jódot azért kell/kellene szedni, mert a pajzsmirigybe jód van . A radioaktív jódot a szervezet beveszi, de ha tele van nem , mert szedtük a tablettát
 

kisvukk70

Állandó Tag
Állandó Tag
csak az a nyavalyás pénz az oka?!

Érdekes egy téma ez. Főleg ha valóban egy nagyon fiatal gyerek foglalkozik ezzel. Habár pénzre minden vissza vezethető, még nem biztos, hogy a pénz az oka. Inkább a hatalom, az erő demonstráció - legalábbis az atombomba esetén. Lásd jelenleg Észak-Korea estében.
De a topic nyitó témája Csernobil, ott pedig nem atombomba, hanem egy reaktor robbant, ami elvileg békés célokat szolgált. Szóval az sugárzó anyagok civilizációt szolgáló felhasználásának és az atombomba feltalálásának (és használatának) jelentősen eltérő okai vannak/lehetnek.
Áramra szükségünk van. Nem nagyon vagyunk hajlandóak alább adni az igényeinket. Egyre több elektronikus dolgot használunk, egyre több áramot fogyasztunk. Atomerőművek nélkül még nehéz lenne a szükséges áram mennyiséget megtermelni pl. pusztán megújuló energiaforrásokból vagy a folyamatosan apadó fosszilis energiahordozókból. Egyes országok nagy erőfeszítéseket tesznek az atomerőművek leépítésére, de ennek is meg van az ára és a maga árnyoldala - legfeljebb erről kevesen beszélnek és sokan csak az atomot szidják. De ha választani kellene hogy leáll minden atomerőmű és kevesebb áramot használjunk vagy inkább marad a megszokott luxus és maradjanak az erőművek, nem tartom valószínűnek, hogy a többség a leállításra szavazna.
Szóval, hogy miért kellett az "átkozott atombombát" feltalálni amikor az csak pusztításra jó? Hát pontosan ezért, mert az ember alapvetően törekszik a másik ember elpusztítására, legyőzésére. Így volt ez az ősidők óta, így lesz ez mindig is. De hogy attól az atom még nem feltétlenül rossz. Csak felelősséggel, nagyobb gondossággal kellene használni.
 

bjonas02

Új tag
Csernobilt nem feltétlen köthető össze emberi mulasztással. Inkább mint politikai nézeteltérés! És lám nem az irányító terembe kéne politizálni! A csernobili reaktor egy RBMK-1000 típusú reaktor volt ami a tesztek alapján egy elég instabil reaktortípus volt.
A Szovjet pártvezetés reakciója máig megmagyarázhatatlan. Állításuk szerint a pánikot elkerülendő. Csernobilban 1986 április 26-án elvágták az összes telefonvonalat, nem fogadtak táviratokat.
 

Nick2h23

Állandó Tag
Állandó Tag
A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz, 30-50 keV felett, illetve 20-30 pikométer hullámhossz alatt) álló sugárzás, mely a gerjesztett atommagok alacsonyabban fekvő állapotba történő átmenetekor, az úgynevezett gamma-bomláskor is keletkezik. Ez a bomlás sok esetben kíséri az alfa- és béta-bomlást, valamint a magreakciókat.

Jelentkezik egy bizonyos átfedés a röntgen- és a gamma-sugarak között: a röntgensugarak egészen a 60-80 keV-os tartományig terjedhetnek.

A gamma-sugarak (mint minden más ionizáló sugárzás) előidézhetnek égési sebeket, rákot és genetikai mutációkat.

A gamma-sugarak elleni védekezés nagy atomtömegű és sűrűségű elemekkel a leghatásosabb. Erre a célra általában az ólmot használják. De például a reaktorok aktív zónáját több méter vastag nehézbeton fallal veszik körül, ami egy magas kristályvíztartalmú, nehézfémmel, például báriummal (barit) adalékolt beton. Minél nagyobb energiájú a gamma-sugárzás, annál vastagabb réteg szükséges a védekezéshez.
 
Oldal tetejére