Magyar őstörténet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Bihar

Kitiltott (BANned)
A székelyeknél mindenki mondogatja, hogy ők nem magyarok. De nem tudják az önazonosságukat mélyebben kifejteni.
Ez igaz, ők rokonnépek, egy helyről eredünk velük, a Hun Törzsszövetségből, de nem magyarok, azaz más, a széki hun törzs tagjai voltak. Róluk már külön összegyűjtöttem a legfontosabbakat egy korábbi itteni írásban.
Lényegében Atilla korában jött létre a mai székely haza, de korábban is éltek már a Kárpátmedencében széki hunok (Atilla óta székely a nevük).
Legősibb településük Parajd, egy Parajd nevű székely sámánról nevezték el és kb 6000 (!) éve alapították ezt a kis települést. De ennél sokkal többet kellene még tudni róluk, a teljesebb képhez. Mint írtam, itt egy korábbi írás tartalmazza ezt, nem ismételném meg.
 
E

elke

Vendég
Sziasztok! Tessék csak rákattintani erre a linkre http://canadahun.com/forum/showthrea...83#post2700883 szerelmes versíró pályázat. Kérlek titeket szavazzatok a legjobban tetsző versre a köszönöm gombbal hiszen kedves fórumozó társaitok írnak ott, és ha van közettek rímeskedvű akkor pályázzon csak bátran! Hajráááköszönöm: elke
 

ceky

Állandó Tag
Állandó Tag
Sokan sokféleképpen látjuk.ismerjük ezt a történelmet,de lassan tisztulnak a dolgok.Mindenkép sokkal dícsőbb mint ahogy nekünk tanították.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A történelemtanításról...
Tanítottak valamit, ezt pedig a végtelen leegyszerűsítés jellemezte többnyire és a hamisság. De a módszerek között az elhallgatás is szerepelt.
Most is szerepelnek a fentiek, azonkívűl, hogy most a megtévesztés is teret kap és mindenféle tudományosnak látszó ravasz ferdítés-halmaz. Kitalálták pl a genetikai semmit is. De ez csak segédtudomány lehet, a többi mellett (régészet, nyelvészet..)sokmindenre nem tud válaszolni ugyanis. Vagyis finomodtak a módszerek.
De az emberek is csiszoltabbak, más a hozzáállásuk...sokan tudják már, hogy miről van szó és miért.
Mamég azért tartja magát az a szemlélet mellyet a történelemtanítás alkalmazott, ősidőktől: bejött Árpád Vereckén és kész...Aki olyan szerencsés, hogy ennek a bejött Árpádnak... a végére jár, az viszont láthatja, hogy a honfoglalásuknak több belső (kárpátmedencei) és külső oka volt, megszervezése 25-30 évig tartott, kik éltek itt ekkor...és hány hágón jöttek be az egyes törzsek. Nameg törzs is tíz volt..és az sem igaz, amit Álmosról KITALÁLTAK, halálát nem holmi "az öreg nem léphet be ide" gyilkosság okozta, hanem egészen más. Továbbá megtudható, hogy hol van eltemetve...mindíg várom, hogy ez valakiket érdekeljen, necsak az adott kabarföldi kisfaluban néhány embert. Talán egy szoborral lehetne tisztelegni előtte, más nemzetek pl olyanokat sajátítanak ki, akikhez nincs is közük (Szvatopluk pl)..majd mikor ez kiderűl szónélkűl lebontják a szobrát...és sem kukk, sem mukk..Nade mi mit teszünk nagy eleinkkel?
Talán már nem sokáig tartja magát:... Árpád bejött a Vereckén...sem. Mellesleg nem is Ő volt a honfoglalás vezére, elismert népszerűsége ellenére.. Ő Álmos harmadik fia volt..
Vajk István idegen papjai is óriási károkat okoztak a történelmünkben: elégették multunk relikviáit -fizettek a beszolgáltatóiknak- további hamisításokat is elkövettek. Például Vajkot nem 1000.-ben koronázták meg, a korona története pedig...szóval nem úgy volt mint hadarják. Nem a pápaság ajándéka, henem az Arnó családé. Ja és persze nem Asztrik hozta, hanem Domonkos az első esztergomi érsek..
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves petzso !

Óriási kavarodás törzscsoport kultura .
Valaki egyszerűen másképp csinálja.
Hoppá!Sőt érdekes.
2féle"német törzs"tipus volt,azt nem tudjuk hogyan megváltozik.
Nyugat -kelet"germanica tisza",észak "germania".
Alánok-alania-anatólia ????
Tatárok "tartaria-tartarica" ilyen is volt.
Kézai krónika "katolikus"történelem ?????

Kedves Zzoll, bocsáss meg tudatlanságomért, de nem értem a kérdésed. Ha megtennéd és lefordítanád új magyarra, azt nagyon megköszönném.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A magyarok őstörténete a Hun Törzsszövetség őstörténetéből hámozható ki, vagyis erre kell támaszkodnia annak, akit ez komolyan érdekel.
A komoly alatt értem: nem félrevezető módon, nem eltérítési szándékkal, mintahogy ezt kb 1880 óta tették/teszik egyesek. A multtól való megfosztás, illetve a mult szándékos ferdítése -valamilyen érdek mentén- már bizony régi jelenség, két aspektusa van különben: a szándékos és a jóhiszemű, de ártó. Mindkettő kártékony az identitásra.
Ha egy példát keresünk, akkor itt vannak mondjuk a törökök, akik rokonnépeink, mert un fekete hunok, ők a Hun Törzsszövetség tagjai is voltak.. Megkellene vizsgálni, hogy Mohács miért sikerűlt számunkra balúl...ennek egyik oka, hogy a fiatal (21 éves) Lajos királyt nem készítették fel semmire...De miért nem, kiknek állt ez érdekénben? Hát pl Zápolyának, aki király akart lenni és az is lett, na és Európa sem bánta ha elvérzünk.
A következő kérdés az lehet, hogy a török időkben ki okozott több nehézséget ill. emberveszteséget a magyaroknak, a törökök vagy a Habsburgok?? Mellesleg azt is tisztázni szükséges -azoknak akik nem tudják- hogy kik a Habsburgok?
Tulajdonképpen ugyanaz a "nóta" a törökök esetében is, mint a mongoloknál. Vagyis nem akartak itt véres háborút, azt szerették volna, hogy a magyarok vegyenek részt a Nyugat-európát elfoglalni akaró harcaikban. Ehhez eleinkben nem találtak partnerre. Azért nem, mert az idegen származású papság erősen manipulálta a királyt és a főnemességet, illetve még ehhez hozzájárult a mohácsi történet (félelem a parasztoktól).
Ma is rokonnépnek tekitenek minket a törökök, akik nem kevés kárt koztak a számunkra, ez igaz. Azonban ezt a kérdést túltupírozzák, túlhangsúlyozzák, szándékosan. A Hbsburgok tetteiről -elég csak a rekatolizációra gondolni és a felvidéki harcokra- azonban alig szólnak a krónikák.
A török-magyar kapcsolatokkal pedig többet kellene foglalkozni, a valóság talaján állva és a mai kapcsoltokat is építeni kellene, minden területen..
Gondoljunk bele, pl ha egy románnak ilyen közeli rokonnépe lenne...
A törökök számára a nagy franciák építettek átkelőt a Boszporuszon, hogy csapataikkal Európába tudjanak jönni..
 

zzoll

Állandó Tag
Állandó Tag
Pet !

Oké :444::444:
Német 2 tipus.
"germanica-- tisza"
(nyugat stuttgarttól-kelet cottbusig)
"germania--"
(észak norvégia-svéd)
Tatárok 2 tipus.
"tartaria""
(dél ukrajna )
"tartarica"
(közép -kelet orosz)
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Magam la,Estfen !

2 féle írás "rovás és mai" típushasználat.
Slav birodalomban "2" utána később megszűnt"rovás".
Betűtipusok"cz,he,gh,czs,ts" ilyenisvolt !!!



Kedves zzoll!

Nem csak "2" volt, mert volt a rovás, volt a göröghöz igazított "Cirill-Metódi", ahol megtalálhatók az összerovás emlékei, volt a latin.

Milyen slav birodalom? Amelyiket nem tudnak meghatározni, hogy hol is volt? Ma Nagy Moráviának, Veľká Moravának, Magna Moraviának nevezik. Az elnevezést Bíborbanszületett Konstantin írta le 950 körül így: "Μεγάλη Μοραβία"-Megál? Morabia. A η=? vagy "H", vagy "ē", ahogy a tudós uraknak megfelel, pedig nem biztos, hogy hembereg, meg az embereg, ugyanazt jelenti. Lenne ennek az egésznek egy nagyon érdekes olvasata is, de akkor eltűnne a mai slávok-slovanok történelmi birodalma, meg azzal együtt az "ószláv nyelv" a mai szláv nyelvek alapja, meg sok más egyéb, amit elhitetnek velünk.
 

Feri188

Állandó Tag
Állandó Tag
A szakirodalomban nincs egyetértés abban, hogy a pontuszi szkíták idején a Kárpát-medence lakóiban szkítákat vagy csak egyszerűen "szkíta kori népeket" (szigünnák, agathürszoszok stb.) kell-e látnunk. A régészek közül Ilon Gábor az előbbi, Bóna István pl. az utóbbi nézetet képviseli.
 

Feri188

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ugor kifejezés /értelmezési lehetőségek/ ... a magyarok használják az ugort az ősmagyarra,de meddig használhatják? Olvastam olyan szlovák akademikus történészt,aki már kétségbe vonja,hogy az uhor-ugar,ősmagyart jelent ...

Az ogór, ugur, ogur, ugor, agur népnevet bizánci, latin, szír és ószláv források (Priszkosz, Jordanes, Ál-Zakariás, Menander Protéktór, Prokopiosz, PVL stb.) használják jellegzetesen sztyeppei-nagyállattartó népek vonatkozásában. Ezt a megjelölést használja a По́весть временны́х лет a IX. század végi honfoglalókra a 898. évnél. Manysikra-hantikra az obi-ugor technicus terminust csak a XIX. század második felétől alkalmazzák.
 

Feri188

Állandó Tag
Állandó Tag
Zsirai Miklós: "az ugor népnevezet magyart-vogult-osztyákot összefoglaló értelemben csakugyan nyilvánvaló tudós műszó, mert a legcsekélyebb bizonyítékunk sincs arra, hogy a vele jelölt népek hajdani együttélésük idején ismerték volna, vagy akár a szomszédaik akkoriban reájuk alkalmazták volna" (Finnugor rokonságunk; MTA, Bp., 1937, 144.)

(A további "aprócska félreértésen", tudniillik hogy magára a magyarok, manysik és hantik együttélésére sincs bizonyíték, most bölcsen lépjünk túl :D)
 

Feri188

Állandó Tag
Állandó Tag
Götz László: Az ugor népnév színeváltozásáról

:444: Bizony, ennek az ugor névnek külön története van. Minden jel arra vall, hogy a vogulok, osztjákok azért kapták az ugor nevet, amely az oroszországi hun-bolgár, onogur-bolgár vagy bolgár-török népek megnevezésére szolgált, hogy így könnyebben be lehessen csempészni a köztudatba kizárólagos finnugor eredetük tézisét. Hangsúlyozzuk, ez nem egyszerű gyanú, hanem Hunfalvy és iskolája tudományos publikációiban pontról pontra nyomon követhető megállapítás. Hunfalvyék lépésről lépésre lopták bele az ugor nevet a finn nyelvcsaládba.

Eleinte úgy érveltek, hogy ezek az ugorok – akik alatt akkor még elsősorban a törökös kapcsolatú onogur-hunugur, ogur-ugor magyarokat értették (vö. a magyarok Ungar, hungar és ugri neveivel!) – mintegy nyelvi összekötő kapcsot képeznek a finn vagy urali és a török vagy altáji nyelvek között, az ural–altáji nyelvcsalád nagyobb keretein belül. Ebben az időben még kifejezetten az ugorok közé számították Jordanes hunugurjait és Theophylaktos európai álavarjait is, akik­nek igazi neve Theophylaktos szerint – ogor vagy ugor volt. (Hun­falvy: Magyarország ethnographiája, 41. par.) Ez az álláspont természe­tesen azok számára is teljes mértékben elfogadható volt, akik nem kizáró­lag az urali népek között keresték a magyarság eredetét, valamint nyel­vünk rokonságát, mert mint előbb Fiók Károlynál is láthattuk, a magyar nyelv szoros finn vagy uráli kapcsolatait a komoly kutatók közül senki sem tagadta, hanem éppen ebben az „ugor-magyar” nyelvcsoportban lát­ták az altáji-török és az urali-finn nyelvek közötti összekötő láncszemet.




A következő fokozatban az „ugor” nyelvek mindinkább az urali-finn nyelvcsalád felé tolódtak el, főleg „legközelebbi nyelvrokonaink”, a vo­gulok és osztjákok nyelvei alapján. Ugyanakkor a valódi ugor, azaz a hunugor, onogur, ogur népek lassanként kimaradoztak az „ugor nyelvek” fogalmából, és e kifejezéssel már csak a vogult, osztjákot és a magyart kezdték jelölni.




Végül – miután ez utóbbi nyelvekre az ugor megnevezés már általá­nossá és megszokottá vált – megkezdődött az altáji nyelvek fokozatos „el­távolodása” az uráli nyelvektől, mígnem eljutottunk a finnugrisztika mai álláspontjáig: az uráli és az altáji nyelvek rokonsága ugyan állítólag „nem bizonyítható”, de az uráli nyelvek egyik ágát máig is minden kétséget kizá­róan hunugur-onogur-bolgár-török népeket jelölő ugor néven nevezik.




Az ugor név valóságos történelmi jelentésére vonatkozólag utalunk Munkácsi Bernát Az 'ugor' népnevezet eredete </I>című értekezésére, ahol az összes eltérő forrásadatot összegyűjtötte. Ő is arra a következtetésre jutott, hogy az ugor vagy ogur népnév és változatai az egykorú for&shy;rásokban minden esetben altáji, törökös népeket jelölnek.




Az ugor-kérdésnek azonban van egy másik oldala is.




Thúry cikkének ismertetésekor már érintettük ezt a témát, amely egyúttal kitűnő példája a kizárólagos finnugor szemlélet jellegzetes bizo&shy;nyítási módszereinek is.




A Nesztor-krónikában, majd más orosz évkönyvekben többször elő&shy;fordul a Jögra, Jugra, Jugria kifejezés, egy, a magas északon, vala&shy;hol a Fehér-tenger és az Ob alsó folyása közötti térségben fekvő terület elnevezéseként. Majd a XVI. század első felében Herberstein báró, I. Fer&shy;dinánd moszkvai követe „hallotta” Moszkvában, hogy a magyarok Jugriából vándoroltak Pannóniába. Ezt az adatot használta fel annak idején Schlözer a magyarok északi, finn-vogul származásának kimondá&shy;sára. Azt állította, hogy a Jugra név azonos a magyarok külföldön elter&shy;jedt hungar, Ungar, ungri, vengre nevével. Később követői, Zeuss, Büdinger, Rössler és Dümmler is szorgalmasan érveltek ezzel az egyeztetéssel. Tőlük került át Hunfalvy kelléktárába, és idővel egyik leg&shy;kedvesebb vesszőparipájává vált. Nem is csodálkozhatunk ezen, mert amennyiben bizonyítható lett volna, ez lenne az egyetlen, legalább a kö&shy;zépkorig visszavezethető forrásadat a magyarok északi származására. Amint azonban már Thúry egyértelműen kimutatta, a két kifejezésnek semmi köze sincs egymáshoz (l. fent). Ez azonban nem gátolta meg a finnugor szemléletű magyar történelem- és nyelvkutatást abban, hogy Zsirain keresztül egészen napjainkig (Hajdú Péter) újra elő ne ráncigálja ezt a Schlözer-féle ötletet.




Felettébb tanulságos ezt a görcsös igyekezetet és energiapazarlást, amelyet a teljesen valószínűtlen ugor–Jugra egyeztetésre fordítottak – és fordítanak – az olyasféle könnyed kézlegyintésekkel összehasonlíta&shy;ni, amelyekkel történettudományunk például a Thúry által összegyűjtött harminchét VI. és XIII. század közötti forrást félresöpri, melyek mind hu&shy;noknak nevezik az avarokat (A székelyek eredete). Annak ellenére, hogy az újabb külföldi kutatások idestova már 30 éve megállapították, hogy az avarok az Eftalita-hun Birodalomból származtak, tehát nagyon is sok kö&shy;zük volt a hunokhoz – nem is beszélve egyik törzsük khunni, azaz hun nevéről.



Végezetül ismét hangsúlyozzuk: a vogulok, osztjákok ugor elneve&shy;zése teljesen önkényes, félrevezető, sőt egyenesen hamisnak mondható terminológia.


</I>

... a hunugur népnévhez magunknak is lenne megjegyezniva&shy;lónk. A hunugur név ugyanis a későbbi forrásokban főleg onogur vagy unugur alakban jelentkezik. Nyelvtudományunk megállapítása szerint viszont külföldön használatos hungar, Ungar nevünk az ono&shy;gur népnévből származik, s – ezt mindig hangsúlyozottan hozzáteszik &shy;– „az égvilágon semmi köze sincs a hunok nevéhez”.

Nos, tekintve az onogur, unugur és hunugur nevek ugyanazon Pontusz–Kaukázus-vidéki népcsoportra alkalmazott váltakozó előfordu&shy;lásait az egykorú forrásokban, valamint azt a körülményt, hogy Jordanesen kívül a bizánci írók is mind az onogurokat, mind a szabírokat ismételten kifejezetten hunoknak nevezik (pl. így: onogur-hunok vagy szabír-hunok), másrészt pedig a hunokat gyakran unni vagy ounnoi névvel illetik (azaz h nélkül!"), bizony édeskevés tárgyi alapot látunk er&shy;re a kategorikus megkülönböztetésre ...

(Keleten kél a Nap; Püski, Bp., 1994, 277–80.)
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A tizedik törzs..
Az utolsó honfoglaláskor TÍZ törzs érkezett a Kárpátmedencébe és nem hét mint általában mondják.
A tizedik az Ogúz-Kasszu törzs volt. Ez azt is jelenti, hogy az akkor már nagyszámban ittélő pal-úzokhoz ( palócok) egy rokon úz törzs érkezett.
Az úzok sok helyen éltek Közelekeleten már Álmosék idejében is (korábban pedig Távolkeleten is).
Az ideérkezők nagyjából ie. 2000-ben telepedtek e a kurd rokonaiknál, Kasszu nevű vezérükkel. Innen az elnevezésük: Ogúz-Kasszu. Ez a terület pedig nagyjából a mai Kelet -Törökország része volt.
A meglehetősen szétszóródott úzok külön elnevezésekkel is megkülönböztették magukat, így az ogúz földművelő, a tungúz állattenyésztő, a marúz tárkány, a palúz pedig a hegyekben élő úz neve..és a ma is a Kaukázusnál élő garaúz (vagy grúz) pedig az erdetileg a Gara zúgó alatt élők elnevezése volt.
Úzok Erdélyben is letelepedtek, sőt Tolnában is van egy Úzd nevű falu. Az őskorban Sumériában Ummát úzok lakták, de ekkor voltak úzok Ordoszban és a környékén is. Fővárosuk Ordosztól keletre (kb 150 km-re) Úzd volt.
Az ummai úzok jelentős része, ie.3500 körűl, a mai Esztergom környékére vándorolt.
Az előbb felsoroltak csak éppen említik őket, annyi helyen éltek ők, napjainkig.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Vajk utódai...
A nagyokosok szerint meghalt Imre - Vajk István fia- és mivel nem volt több utóda Ilona nevű testvérének fia, Orseoló Péter űlt Vajk trónjára 1038-tól.
Egyébként az történt, hogy Gizella általában korán elvetélt vagy a gyermekeik még igen kiskorukban meghaltak. Például az egyik kicsit éppen Koppány kivégzésének napján temették el a Pilisben..Mindenféle praktikák után született meg végre az életképes Imre herceg. Vajk pedig azt hitte később, hogy jól "eldugta" Biharba..
Imre halálát pedig -mint már írtam- tulajdonképpen a Koppány kivégzésekor feltámadó bosszú -a besenyőké- okozta( Koppány anyja besenyő volt).
Vajknak azonban még mielőtt Gizellát elvette, kapcsolata volt egy rimalánnyal, akit Csege Tündének neveztek. Csegét azonban Sarolt nem engedte, hogy feleségűl vegye Vajk.
Ebből a kapcsolatból azonban született egy kisfiú, méghozzá Zoltán, (988-1025) akinek azután számos ( mintegy 40) utódja született. Zoltán különben Erdélyben lett fejedelem. Néhány fiának a neve: Barót, Déva, Doboka, Zaránd, Selyk...néhány lánya: Uzonyka, Halmágy, Kovászna, Piroska...Piroska Veszrémben nevelkedett és Sarolt kedves unokája lett. Még Sarolt halálakor is jelen volt a szobában...
Vajk Gizellát 996.-ban vette feleségűl, akivel bejöttek a Hont, Pázmány, Vecelin, Vigman stb nevű bajor "lovagok" is, nagyszámú embereikkel. Ők azok akik végrehajtják a Vajk által is jóvbáhagyott megfélemlítő kivégzéseket, mellyet 12 főúr szenvedett el, előre elhatározva..
Vajk aonban a Budaváron (a Beavatott Központban) elhelyezett sokezer éves relikviákat nem merte megsemmisíteni, ezeket innen Erdélyi Gyula (Sarolt bátyja) szállította el Abavárra, majd innen tovább Vazul fiai viotték az ÖTVEN kocsis szállítmányt keletre. Az Ural volt a végállomás, szerencsére innen nem kerűltek elő a mai napig sem...manysi rokonaink jól elrejtették ezeket, talán ha egyszer alkalmas idők jönnek..még lesz aki láthatja, felnyithatja a szövetség ládáját és a többit...
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
OGÚZOK, MANNYSIK, KABAROK nyomai..
Visszacsatolva a 01.20.-i írásomhoz -az ogúzokkal kapcsolatban- Ők kb ie. 2000-ben költöztek a kurdok mellé. Még akkor is itt éltek, amikor Gandás megérkezett Odoszból ide ( ie. 1750) és Őt örömmel fogadták. Gandás ugyanis sok lovassal érkezett és hadseregszervezésbe is kezdett. Ennek a hadseregnek azután elég sok dolga is akadt, például Babilon környékén is, ahol ekkor Hammurabi volt a király, akinek idővel Gandás lett az utóda.
Idővel -mondhatni- a térségben Gandás lett a nagyhatalom, seregében sok ogúz-kasszu harcos is résztvett a harcokban.
Gandás utáni idők ogúzjairól azonban már hallgat az Arvisura, egy ideig, majd az Álmos féle utolsó honfoglaláskor felbukkannak, mint honfoglalók.
Ez a törzs is csatlakozott Álmosék homnfoglalóihoz, mint -akkor- nem magyarnak mondató törzs, vagyis rokonnépeinknek számítottak. De ez nem volt rendkívűli, ha csak arra gondolunk, hogy Árpád három kabar törzzsel (Kéri, Keszi, Kűrt) jött be az uzsoki és a vereckei hágókon.
Az ogúz-kasszuk története mindössze azt a nagyfokú szóródást és nyugati irányú költözéseket mutatja, mely az ókorban jellemzi a hunfajú törzseket, népeket. Ennek okai pedig önálló elemzést kívánnak.
Gandás korában azután kialakult Ordosz másik birodalma is a Káspinál. Vagyis mintegy kettészakadt Ordosz, ahonnan a népcsoportok már ie. 2500-tól elindultak nyugat felé. Például az Ordosz közelében lakó kabarok ekkor a manysik helyére az Altáj vidékére költöztek, kb 2200 km távolságra. Azért, mert a manysik elköltöztek innen az Altájtól az Ural keleti oldalához, ahol összeházasodtak a mescserekkel, maramikkal. Nagyon érdekes, hogy a kabarok közűl pedig jópár tyumeny később a manysikhoz költözött, de a vasgyártóik maradtak.. Ez már iu. 181 körűl történt. Eddig az időpontog a manysik eléggé elszaporodtak itt. a hozzájuk költözött kabarokkal pedig a manysik jelentős része egy új népet "hozott létre" 181 után, akiket MAGYAROKNAK NEVEZTEK..
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére