Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenyér
Ezt a receptet is biztosan már ismeritek, de azért leírom:
kb egy csomag normal liszt - 1-1.5 kg-os csomagolásban, éleszto, so, víz - kb 2literes uvegben meg egy szogletesalaku lábmosoo edény.
- az osszetevooket keverjuk ossze alaposan - puszta kézzel, annyi vizet tegyunk hozzá hogy fel lehessen tartani a tésztát és ne csurogjon.
aztán kezdjuk el az egészet gyors utemben csapkodni, lehetoleg ugy hogy holyagok keletkezzenek benne.
- mininum 100 alkalommal meg ker csapni, hogy joo legyen.
ezután hagyjuk állni kb 2 ooráig te lehet akár 7 ooráig is, nem baj ha osszeesik.

aztán tegyuk be a sutoobe, kb 40 percig vagy 55 percig sussuk a maximum hoofokon, aztán meg vegyuk le a fokot kb 200 fokra.
sussuk még egyszer annyi ideig, aztán vegyuk ki.
-kész a friss házi kenyér.
- fooleg olyaknak ajánlom, akik nem elégedettek az uzleti kenyér minooségével.
 

erzsipe

Állandó Tag
Állandó Tag
Fasírozott római tálban

hozzávalók : 40dkg sovány sertéshúsdarálva
2 főtt, 2 nyers tojás
pirospaprika, petrezselyem zöld, majoranna, 1 gerezd fokhagyma , só

Elkészítés :A darált húsra ráreszeljük a főtt tojást és ráütjük a nyerstojást, majd jól összedolgozzuk a fűszerekkel. A masszából hosszúkás cipót formálunk. Beletesszük a római tálba. Kb. 50percig sütjük. At utoló 10 percben levesszük a római tál fedelét és hagyjuk pirosra sülni.

ínyenc burgonya

A különleges, csípős fűszerköpenyben sütött burgonyahasábokat ínyenc körítésként és önállóan is kínálhatjuk.

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütő: 7. fokozat). Súroljuk meg a burgonyákat, és mindegyiket vágjuk hosszában nyolc gerezdre (a héját hagyjuk rajta). Tegyük egy nagy keverőtálba, öntsük hozzá az olajat, és forgassuk bele a gerezdeket, hogy az olaj egyenletesen ellepje őket.
Keverjük össze a kenyérmorzsát, a cayenne-i borsot, a köményt, a fokhagymás sót, a pirospaprikát, a borsot és a kakukkfüvet egy nagy edényben. Tegyük bele a burgonyát, és forgassuk addig, amíg egyenletes bevonat nem kerül rá.
Rakjuk a gerezdeket egymás mellé egy nagy teflontepsibe, és süssük 35-40 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Tálaljuk melegen.
Változat:
Kínáljuk falatokként, zsírszegény joghurtba mártogatva.
 

jazsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Diós guba

Hozzávalók:

35 dkg szikkadt kalács
15 dkg cukor
25 dkg darált dió
10 dkg vaj
2 tojás
2 dl tej
5 dkg mazsola
1 kisebb alma
Elkészítése:

A vajat a tojásokkal és a cukor felével habosra keverjük, majd a langyos tejet hozzáöntjük. A kalácsot felkockázzuk és bele áztatjuk az előbbi keverékbe. A cukor másik felét összekeverjük dióval majd meghempergetjük benne a lecsöpögtetett kalácsokat. Felét tűzálló tálba tesszük, a tetejére rátesszük az alma szeleteket és a mazsolát, majd a guba másik felét. A végén az egészet leöntjük a megmaradt cukor tejjel és forró sütőben 180 fokon, kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem találtam Stahl Judit alap pizzatésztájának leírását, amelyet nagyon jónak tartok...
Nem biztos, hogy Stahl Judité, de jó:

Alap pizzatészta
Hozzávalók: fél kg liszt, egy kocka élesztő fele, 1 dl langyos tej, cukor, só
Elkészítés: Langyos tejbe cukrot teszünk és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Kimérjük a fél kiló lisztet, közepébe mélyedés készítünk, és a mélyedésbe sót szórunk. Ide kerül a felfuttatott élesztő is, majd elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet. Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolunk hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztjuk Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát… Utána kinyújtjuk, megpakoljuk és megsütjük. 2 tepsire elég mennyiség.

A jó pizzatészta titkai
A jó pizzatészta a lelke a jó pizzának, ezért van pár alapszabály, amit érdemes betartani.
A pizza tésztája kenyértészta, vagyis kelt tészta. Akkor jó, ha legalább kétszeresére megkelt, mert így belül üreges, levegős.
A pizzatészta elkészítéséhez meleg konyha kell, hisz meleg szükséges ahhoz, hogy megkeljen a tészta.
A sütő legyen forró, mert így gyorsan, pár perc alatt ropogósra sül a pizza.
A tésztát nyújthatjuk vékonyra és vastagra is, ahogy szeretjük.
A hozzávalók mind legyenek szoba hőmérsékletűek.
A langyos tej és a cukor azért kell, hogy elkezdjenek szaporodni az élesztőgombák.
Hideg tejben ez nem történik meg. A túl meleg pedig leforrázza és megöli őket.

Pizzatészta készítés
A tésztát lehet kézzel, robotgéppel, és kenyérsütő gépben is dagasztani.
Mind a keletlen, mind a túlkelesztett tészta rossz lesz, ezért ez némi odafigyelést igényel.
Ha nincs otthon tej, akkor a tejföl vagy a víz is jó lehet (szükségmegoldás), de a tejben indul be leghamarabb az erjedés, ezért ez az ideális.
Ideális esetben nyújtódeszka és sodrófa (nyújtófa) a szükséges eszközök, de ha nincsenek, lehetünk kreatívak. Nyújtódeszka helyett jó bármilyen asztalfelület, sodrófát pedig lehet helyettesíteni egy tisztára mosott (üres) borosüveggel.
A lisztet azért kell szitálni, mert levegősebb lesz, nagyobb térfogatú, emiatt a tészta is puhább, lágyabb.
 

zamfiracska

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]Paradicsomos – mozzarellás csirkemell[/FONT]


Hozzávalók:
35 deka csirkemellfilé

frissen őrölt bors
20 deka paradicsom
10 deka pizza-mozzarella
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ketchup (2 deka)
2 nagy csipetnyi morzsolt oreganó
1 marék friss bazsalikom
2 zsemle

Bemelegítem a sütőt 200 fokra . Amíg melegszik, összeállítom a vacsorát.
A megmosott, szárazra törölt csirkemellfilét kettévágom, és a két húsdarabot kissé kiklopfolom, hogy vékonyabb legyen. Ezután megsózom, megborsozom, és félreteszem. Következik a paradicsom meg a sajt. A megmosott paradicsomokat vékonyan felszeletelem, megreszelem a sajtot, és mindkettőt a kezem ügyébe készítem.
Miután megvagyok a rövid munkálatokkal, előkapom a 24 centi átmérőjű teflonserpenyőmet, és felhevítem benne az olívaolajat. Amikor már jó forró, oldalanként 1-1 perc alatt elősütöm rajta a két, nagy hússzeletet.
Ezután kikanalazom az olajat a húsok alól (nem marad túl sok, de ennyi is elég) és két jó tenyérnyi folton kenőecsettel megkenem vele a tepsit.
Ezekre az olajos foltokra teszem át a serpenyőből az elősütött hússzeleteket, megkenem őket ketchuppal, meghintem 1-1 csipetnyi morzsolt oreganóval. Csinosan elrendezem rajtuk a paradicsomkarikákat, rájuk szórom a reszelt sajtot, és lazán, nem tapadósan leborítom a tepsit alufóliával.
A paradicsomos - mozzarellás csirke 35 perc alatt sül meg a meleg sütőben, de az utolsó 5-10 percben leszedem róla az alufóliát. Így az első felvonásban omlósra és szaftosra puhul, a másodikban pedig, gusztán rápirul a tetejére a sajt.
Amikor kiveszem a kész csirkét a sütőből, azon frissiben ráollózom az illatos bazsalikomot, és máris tálalom. A köretből ugyanis nem szoktam nagy cécót csinálni: kiveszek a mélyhűtőből 2 fagyos zsemlét, és a csirkesütés vége felé, az utolsó 5-6 percre berakom azokat is a sütőbe. Éppen beférnek a tepsi mellé. Így pontosan akkorra melegszenek fel, mire a paradicsomos-mozzarellás csirke elkészül, és kívül ropogóssá, belül pedig foszlóssá válnak, nem úgy, mintha a mikróban olvasztanám őket, ahol mindig gumiszerűre száradnak.
2 adag lesz belőle.

Töltött rántott gomba

4 személyre
Nehézség: 2
Elkészítési idő: 90 perc
Adagonként 406 kcal-t, 13,9 g fehérjét, 33 g zsírt, 15 g szénhidrátot tartalmaz
12 db egyforma, zárt kalapú gomba (kb. 60 dkg), 5 dkg juhtúró, 2 tojás, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, 1 kés-hegynyi törött bors, a bundázáshoz liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj
A gombákat gondosan megmossuk, és leszárítjuk. Szárukat úgy vágjuk ki, hogy a gombafejekben üreg képződjön. A kivágott részeket és a szárakat apróra összevágjuk, és az olajon, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, fedő alatt puhára pároljuk. Ha már nem forró, összekeverjük a juhtúróval és 1 tojássárgájával, majd annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy a töltelék kenhetően sűrű legyen. A gombaüregeket sorban megtöltjük a keverékkel. A megtöltött gombákat először lisztbe mártjuk, ezután a tejjel, a maradék tojásfehérjével, valamint a felvert tojással elkevert masszába forgatjuk, végül zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, forró olajba tesszük, de a lángot azonnal mérsékeljük. Szép piros-ropogósra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatósra tesszük, hogy a felesleges olajat beszívja. Burgonyával vagy párolt rizzsel és salátával, valamint tartármártással tálaljuk. A legjobb hideg sörrel.


Almás csirkemáj

Hozzávalók: fejenként 3-4 csirkemáj, 1-2 közepes alma, só, tört tarkabors, szerecsendió vagy szekfűbors, kakukkfű, olaj a sütéshez, egy kis bor vagy konyak (elmaradhat).


Az almákat megmosom, kivájom, felkarikázom. A májakat megmosom, kettévágom, megszárítom. Egy serpenyőt felhevítek, a májat beledobom. Amikor kifehéredik, megfordítom, fűszerezem, kevés olajat öntök rá. Mellédobom az almakarikákat, együtt sütöm őket. Az almát is fűszerezem, esetleg sózom is, nagyon kevés bort vagy konyakot öntök rá, aztán a májakat kiszedem, a fűszeres almát továbbpirítom egy kicsit amíg odakap az is.


Kurkumás rizzsel tálalom (a rizset megpárolom, csipetnyi kurkumát szórok bele a végén). Amikor végképp nincs időm, több alma megy bele, köret gyanánt.

Banános tiramisu pohárban

Hozzávalók:
-25 dkg mascarpone
-25 dkg túró
-porcukor ízlés szerint
-1 vaníliás cukor
-2-3 dl 30%-os tejszín
-kb. 15-20 dkg babapiskóta
-2-3 dl nem túl erős kávé (esetleg koffeinmentes)
-pár kanálka Amaretto vagy helyette keserűmandula aroma
-jó minőségű cukrozatlan kakaópor a tetejére
-2-3 banán karikákra vágva
-néhány szem amarettos puszedli

Aki túl soknak találja a tejszínt, az bátran csökkentse ennek mennyiségét-itt ízlés szerint viszonylag szabadon változtathatóak az arányok.
A tiramisu gyakorlatilag ugyanúgy készült, mint ahogy itt leírtam, azzal a különbséggel, hogy a rétegezés most pohárban történt és a piskóta rétegekre banán karikákat is helyeztem.
A pohár tetejét krémmel zártam, kakaóporral meghintettem, banánnal díszítettem, és odabiggyesztettem egy amarettos puszedlit.
Lévén, hogy gyerekeknek készült, az alkohol kimaradt belőle...
Tálalás előtt pár órára behűtöttem, mert össze kell érnie az ízeknek, kell a piskótának is ez a néhány óra.

Karamellás-banánchipses brownie

Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg barna cukor, 10 dkg fehér cukor, 15 dkg banánchpis, 10 -10 dkg tejcsokoládé valamint étcsokoládé, 10 dkg vaj, 1 ek tejföl, 10 dkg liszt, 20 dkg darált mandula, 3 dl tejszín, 10 dkg tejkaramella

Elkészítés: A tejszínt előző este felforraljuk és megolvasztjuk benne a karamellát. Langyosan hűtőszekrénybe rakjuk egy éjszakára. Másnap a banánchipset felaprítjuk. Vízgőz fölött a csokoládékat és a vajat felolvasztjuk. A tojást a két féle cukorral krémesre keverjük, majd lassan beledolgozzuk a már langyos csokoládés keveréket, majd beleforgatjuk a lisztet, a mandulát és a chipset. Vajjal kikent tepsibe öntjük és 180 fokon 25 percig sütjük. A hideg karamellás tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt sütemény tetejére kenjünk. Tetszés szerint a tetejét aprított karamellával megszórjuk.

Kókuszos-banános sütemény


Hozzávalók: 3 tojás, 13 ek cukor, 15 ek liszt, 1,5 kk sütőpor, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, 3 banán
A krémhez: 6 ek víz, 4 ek cukor, 12,5 dkg vaj, 5 dkg csokoládé, 1 ek kakaó, 12 dkg kókuszreszelék

Elkésztés: A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáöntjük a tejfölt és az olajat, majd végül a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott tepsibe öntjük és a karikákra vágott banánnal kirakjuk majd 180 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Amíg hűl a piskóta, addig vízgőz fölött egy tálban a krémhez valókat a kókusz kivételével összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről és10 dkg kókuszreszeléket belekavarunk és hűlni hagyjuk. Miután a piskóta teljesen kihűlt a kókuszos krémet rákenjük és megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel.

Zöldhagymás pogácsa


Hozzávalók: 60 dkg liszt (ebből nekem 15 dkg rétesliszt volt), 1 tojás, 25 dkg vaj/margarin vagy esetleg zsír (nekem vegyesen volt), 2 dl natúr joghurt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 kk cukor, 1 ek só, 1 csokor (4 szál) zöldhagyma aprítva, 10 dkg zöldfűszeres krémsajt
A tetejére: 1 tojás a lekenéshez és szezámmag


Elkészítés: A tészta hozzávalóit a hagymán és a krémsajton kívül kenyérsütő gépbe rakjuk, ”aki” elvégzi a dagasztás-kelesztést. Amennyiben nincs gép az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk, és egy órát pihentetünk. Miután a tészta megkelt, kinyújtjuk, megkenjük krémsajttal és rászórjuk a zöldhagymát és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk,és kettőbe hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Ezt a műveletet kétszer kellett volna megcsinálni, fél adag hagyma először és fél adag hagyma másodszor, nekem nem volt túl sok időm, így csak egyszer végeztem el. Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle, tojással megkenjük, szezámmagot szórunk rá és 190 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
 

felicity

Állandó Tag
Állandó Tag
Stahl - féle pizzatészta

Sziasztok!
Boldog új évet mindenkinek!

Pizzatészta
Pizzatésztát készíteni pontosan ugyanannyira nem ördőngösen nehéz konyhai bravúr, mint az otthoni kenyérsütés. Márcsak azért is mondom ezt, mert a pizzatészta maga sem más, mint egy egyszerű kenyértészta. És állítólag ez is eredétenek magyarázata: az olasz pékek kimaradt kenyértészta-darabkákból sütötték kemencéikben régebben pizzákat.
Hozzávalók:
1 kiló liszt


2 lapos ev
őkanál só

1 evőkanál szárított oregano
frissen őrölt fekete bors
2 tasak szárított élesztő
2 teáskanál cukor
6 deci langyos víz
6 ev
őkanál olívaolaj
olívaolaj a tál kikenéséhez

Először langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztességes mennyiségű frissen őrölt borsot.

Utána a legnagyobb keverőtálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olívaolajat is.



Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát.



Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.



Utána újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenl
ő részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtom, addig lefedve tartom a többi cipót. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadoznának, akkor hűvősebb helyre költöztetem őket.)
A kis jóindulattal körlapnak is nevezhető pizzát enyhén megolajozott sütőlapra teszem és 15 perces pihenő után jöhet rá vékonyan a pizzamártás meg azok a toppingok, amelyekre épp kedvünk támad. Előmelegített 220 C-os (gázsütőn 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függően, hogy mivel pakoltuk meg őket.



4 tekintélyes méretű pizza lesz belőle 8 ember számára.



(Stahl Judit: Enni jó című könyvéből)


 

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Parasztcsorba szeredai módra

Hozzávalók: zöldségek, só, 3 lestyánlevél . A húsgombóchoz: 30 dkg vegyes darált hús, só, bors, tojás, lehet fokhagymát is beletörni.

Elkészítés: a hagymát apróra vágjuk, kis olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket: murok ( vagyis sárgarépa), petrezselyem, zeller,
karalábé, paprika, paradicsom, karfiol felöntjük vízzel, sózzuk, mikor 20 percig fõztük, húsgombócokat adunk hozzá, lestyánt és 10 percig még fõzzük.
A leves savanykás izét a lestyán adja meg.
 

jazsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Rakott kifli



4 db kifli /több napos is lehet/
6-8 dkg vaj
sárgabarack lekvár
2 tojás
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej

Elkészítése:
A kifliket ujjnyi vastagra vágjuk, egyenként megvajazzuk, és lekvárral is megkenjük. Tűzálló tálban egymásra rakjuk.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Ha kihűlt, a tojás sárgához keverjük. Ezzel leöntjük a
kifliket. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a kifli darabok magukba nem szívják a tejes tojást. /pár perc/
Ekkor kivesszük, és a kiflire öntjük a cukorral felvert tojásfehérjét. 5 percre
még visszatesszük a sütőbe, míg a tojásfehérje megpirul.
NAGYON FINOM!
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Kelta tejes lepény: a far breton

Tegnap akadt a kezembe egy ingyenes újság régebbi száma, benne ez a recept:
"A breton far egy roppant könnyen elkészíthető, ízletes piteszerű sütemény.

A far breton alapeleme a tej: a legjobb, ha a piacon veszünk házi tejet, otthon felfőzzük, majd kihűlés után ezt használjuk. Egy literre lesz szükségünk.

Egy keverőtálba üssünk bele 4 tojást és 8-10 dkg cukrot, majd gépi habverővel alaposan verjük fel. Szitáljunk hozzá 12 dkg lisztet és egy csipetnyi sót, majd ezeket is keverjük el. Utolsó előtti lépésként adjunk a tésztához – amely ekkor még elég sűrű – 3-4 evőkanál jóféle rumot, és ugyanannyi baracklekvárt. A barack helyettesíthető eperlekvárral, és igazán finom lesz a far, ha kesernyés narancslekvárral ízesítjük.

A cukor mennyiségét igazítsuk a lekvár édességéhez: a narancslekvárhoz több kell, mint az édes barackhoz. Ismét keverünk, majd a tésztát fellazítjuk az egyliternyi langyos, zsírdús tejjel, aztán búcsúzóul addig keverjük alacsony fokozaton, míg egynemű anyagot nem kapunk, ami meglehetősen folyékony. Öntsük egy kivajazott, alacsony peremű kerek piteformába, tegyük a 180 fokos sütőbe, és 50-55 perc múlva vegyük ki. Sütés közben felduzzad, aztán ha kikerül a sütőből, sértődötten magába roskad, ez természetes, így kell történnie.

Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és kínáljuk a kapucsínó mellé. A bretonok tradicionálisan sosem fogyasztották így, mivel a kapucsínó és az olaszok messze voltak, de a helyben divatos almabor végképp nem illik hozzá, így újítsunk bátran, és keverjük a keltákat a taljánokkal."
 

porcelan

Állandó Tag
Állandó Tag
Keresem Horvath Ilona Vendegvaro falatok

Keresem Horvath Ilona:99 receptje Vendegvaro Falatok cimu konyvet
Valaki tud segiteni?
Elore is koszonom.
 

puszt

Állandó Tag
Állandó Tag
A tavasz a spárgaszezon ideje. Sajnos nem tart sokáig, így használjuk ki az időt, és szerezzünk be néhány fajtát, és együnk sok spárgát! Ne idegenkedjünk az elkészítésétől, még ha csak mostanában kezdjük is felfedezni ezt a vitaminokban gazdag zöldséget. Már időszámításunk előtt gyógyításra használták a spárgát, hiszen magas víztartalma miatt vesetisztító hatású. A rómaiak kezdték először főzési célra használni a spárgát. Vásárlása, előkészítése - A spárgának fehér és zöld változata kapható a hazai piacokon. Érdemes odafigyelni arra, hogy melyik kereskedőtől vesszük, fontos, hogy a spárga friss legyen, mert különben kesernyés íze lesz. A piacon talán szerencsésebbek leszünk, mint a szupermarketekben. A pucolásánál figyeljünk arra, hogy fehér spárga esetében vékonyan hámozzuk egy krumplipucoló késsel. A benne lévő tápanyagok: A, B1, B2, E vitaminok, foszfor így is benne marad. A zöld spárga esetében a szárán kiálló kis „lándzsákat” hámozzuk le óvatosan. Az elővigyázatosság kedvéért sós-cukros vízben főzzük, így ha véletlenül keserű lenne, akkor is segít rajta a cukor. A receptek: Spárga krémleves - Csőben sült spárga

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 közepes méretű karalábé
• 50 dkg sertésmáj
• 1 kiskanál majoránna
• 1 közepes fej hagyma
• 2-3 dl tejföl
• 2 evőkanál olaj
• só, bors

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kisebb csíkokra vágott, megtisztított májat, borsozzuk, majoránnával ízesítjük. Jól átforgatjuk, egy kevés vízzel felöntve puhára pároljuk, a legvégén megsózzuk. A karalábékat kb. 1 centi széles szeletekre vágjuk. A szeletek egyik oldalát megkenjük tejföllel, és befedjük májjal, majd újabb karalábészelet következik. A karalábékat ily módon egyesével feltornyozzuk, és óvatosan egy tűzálló tálba helyezzük őket. Lefóliázzuk, és 180 °C-on 30 perc alatt megpároljuk. Köretként rizst kínál(hat)unk mellé.

Elkészítési idő: 25 perc

Sütés: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg liszt
• 2 tojás
• 20 dkg füstölt sonka
• 4 dl tejföl
• 1 evőkanál olaj
• 2 szál újhagyma
• 5 dkg vaj
• 10 dkg reszelt sajt (elhagyható)
• só

A galuska szaggatásához vizet forralunk. Közben a lisztet a tojásokkal elkeverjük, sózzuk, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, leszűrjük, kevés olajat öntünk rá, és félretesszük. A füstölt sonkát apró kockákra vagy csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk. A tejfölt jól összekeverjük az apróra vágott újhagymával. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és lerakunk egy adag galuskát. Megszórjuk sonkával, majd bőven meglocsoljuk tejföllel. Erre jön a következő adag galuska, míg a hozzávalók el nem fogynak. Ha szeretnénk, a tetejére még szórhatunk reszelt sajtot, és 180 °C-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 30 perc

Sütés: 20 perc
 

puszt

Állandó Tag
Állandó Tag
Spenótos rakott spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg spagetti
• 30 dkg darált marhahús
• 1 közepes fej hagyma
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 15 dkg gomba
• 20 dkg spenótlevél
• 20 dkg túró
• 3 tojás
• 2 szál újhagyma
• 1 dl olaj
• 5 dkg vaj
• só, frissen őrölt bors

A spagettit sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Egy közepes serpenyőben az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst és a fokhagymát. 6-7 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott gombát és újhagymát. Sózzuk, és frissen őrölt borsot tekerünk rá. A spenótlevelet egy kisebb serpenyőben pár perc alatt egy pici vízzel megfonnyasztjuk, kihűtjük, és összekeverjük a túróval, illetve a tojással. Ezek után a leszűrt tésztát is a spenótos túróhoz keverjük. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük a spagettit és a darált húsos, gombás keveréket úgy, hogy az alsó sor spagetti legyen. Fólia alatt 40 percig sütjük 180 °C-os sütőben, majd az utolsó 5 percben levesszük a fóliát, hogy a teteje is megpiruljon.

Elkészítési idő: 35 perc

Sütés: 40 perc

soska

Összetevők

plus_icon.jpg
1/2 kg sóska
plus_icon.jpg
1 pohár tejföl
plus_icon.jpg
pici só
plus_icon.jpg
cukor
plus_icon.jpg
liszt
plus_icon.jpg
vaj

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A sóskát megtisztítom, egy kis vajon megpárolom.
Mikor kész, a tejföllel, a liszttel habarást készítek és összekeverem a megpárolt sóskalevéllel. Egy kis vizet öntök hozzá, ízesítem egy pici sóval és cukorral és összeforralom

Vaniliás kifli

Összetevők

plus_icon.jpg
14 dkg vaj
plus_icon.jpg
20 dkg liszt
plus_icon.jpg
8 dkg cukor
plus_icon.jpg
1 egész tojás
plus_icon.jpg
0,5 csomag vaníliás cukor
plus_icon.jpg
0,5 csomag sütőpor

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A hozzávalókat jól összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd háromszögletű darabokat vágunk belőle.
Kifliformákat alakítunk és forró sütőben kisütjük.
A kész kifliket még forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk

zÖLDBORSÓS MAKARÓNI

Összetevők

plus_icon.jpg
25 dkg makaróni
plus_icon.jpg
25 dkg kifejtett, zsenge zöldborsó
plus_icon.jpg
5 dkg sonka
plus_icon.jpg
5 dkg reszelt sajt
plus_icon.jpg
2 dl tejszín
plus_icon.jpg
8 dkg vaj
plus_icon.jpg
1 nagy csokor petrezselyemzöld
plus_icon.jpg
2 tyúkhúsleves-kocka
plus_icon.jpg
1 mokkáskanál törött fekete bors

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A makarónit megfőzzük és meleg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetjük, majd 2 dkg vajon átforgatjuk és melegen tartjuk.
Míg a tészta fő, a megmaradt vajon megpirítjuk a zöldborsót, rátesszük a kockákra vágott sonkát, és felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a leveskockákat, és a törött borssal fűszerezzük. Sűrűre beforraljuk, és a megmosott, nagyon finomra aprított petrezselyemzöldet és a fele reszelt sajtot is belekeverjük.
A ragut a tészta tetejére öntjük, az egészet lazán összekeverjük, a maradék sajtot pedig a tetejére reszeljük.

Levelesztésztás virsli

Összetevők

plus_icon.jpg
1 cs. leveles tészta
plus_icon.jpg
5 pár virsli
plus_icon.jpg
sajt
plus_icon.jpg
1 db tojás

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A tésztát lisztes deszkán kinyújtom.
A virsliken bevágást csinálok. Abba beleteszem a sajtdarabkákat.
A tésztából 2-3 cm szélességű csíkokat vágok és ezzel betekerem a virsliket. Olajozott tepsibe teszem. Megkenem tojással és reszelt sajttal megszórom.

Cukkini fözelék

Összetevők

plus_icon.jpg
1 kg cukkini
plus_icon.jpg
1 cs. kapor
plus_icon.jpg
1 kis fej vöröshagyma
plus_icon.jpg
1 kis pohár tejföl
plus_icon.jpg

plus_icon.jpg
ételízesítő
plus_icon.jpg
1 dl olaj
plus_icon.jpg
4 evőkanál liszt
plus_icon.jpg
1 kávéskanál pirospaprika

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


Előkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, legyaluljuk, sózzuk, kinyomkodjuk.
A kaprot és a hagymát apróra vágjuk.
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd rászórjuk a lisztet és világosra pirítjuk.
Rászórjuk a paprikát és kb. fél liter vízzel simára keverjük.
Hozzáadjuk a cukkinit és a kaprot. Kis lángon kevergetve 10-15 percig főzzük. Ételízesítőt adunk hozzá és belekeverjük a tejfölt

Összetevők

plus_icon.jpg
1 szál füstölt, pikáns kolbász
plus_icon.jpg
30 deka zöldborsó
plus_icon.jpg
6 kanál olaj
plus_icon.jpg
2 deka vaj
plus_icon.jpg
1 evőkanál cukor
plus_icon.jpg
2 kávéskanál vegeta
plus_icon.jpg
3 evőkanál tejföl
plus_icon.jpg
½ deci tej
plus_icon.jpg
2 kávéskanál étkezési keményítő
plus_icon.jpg
frissen reszelt szerecsendió
plus_icon.jpg
bazsalikom
plus_icon.jpg
zöldpetrezselyem

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A kolbászt 4 evőkanál olajon sülni tesszük.
Egy lábasban felforrósítjuk a két kanál olajat és a vajat. Hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk vegetával és cukorral, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára pároljuk.
Ha friss borsót használunk, kevés vizet öntünk alá a pároláshoz. Mirelit borsóhoz nem szükséges vizet adni, mert elegendő mennyiséget enged ő maga. Közben a keményítőt összekeverjük a tejjel és a puha borsóhoz adjuk. Összekavarjuk, hozzáadjuk a tejfölt, szerecsendiót, bazsalikomot, zöldpetrezselymet. Kb. 5 percig forraljuk, ha szükséges utánasózzuk.
A pirosra sült kolbásszal tálaljuk.

Gesztenyekrémleves

Összetevők

plus_icon.jpg
5 dkg mazsola
plus_icon.jpg
1/2 dl rum v. rumaroma
plus_icon.jpg
25 dkg édes gesztenyepüré
plus_icon.jpg
8 dl tej
plus_icon.jpg
1 cs. vaníliás pudingpor /főzős/
plus_icon.jpg
2 ek. cukor
plus_icon.jpg
1 cs. vaníliás cukor
plus_icon.jpg
2 ek. méz v. juharszirup
plus_icon.jpg
tejszín

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A mazsolát rumba áztatjuk.
A gesztenyét villával összetörjük.
A tejből kiveszünk 1 merőkanállal és simára keverjük benne a pudingport és a cukrot, valamint az összetört gesztenyepürét.
A maradék tejet felforraljuk, majd belecsurgatjuk a pudingos, gesztenyés tejet. 1-2 percig főzzük.
Tűzről levéve belekeverjük a vaníliás cukrot és merülőmixerrel habosítjuk.
Belekeverjük a rumos mazsolát is.
Melegen, de lehűtve is nagyon finom.
Tálaláskor mézzel v. juharsziruppal "petyegtetve" tálaljuk. Tejszínhabot is tehetünk rá.

Diós gombaragu pirítóson

Összetevők

plus_icon.jpg
20 dkg laska gomba
plus_icon.jpg
1/2 evőkanál ételízesítő
plus_icon.jpg
2 gerezd fokhagyma
plus_icon.jpg
1-2 csipet őrölt bors
plus_icon.jpg
1 kisebb póréhagyma
plus_icon.jpg
8-10 db dióbél
plus_icon.jpg
olíva olaj
plus_icon.jpg
pirítós
plus_icon.jpg
salátalevél

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, rátesszük a fűszereket, majd a karikára vágott pórét és a zúzott fokhagymát. Meglocsoljuk egy kis olíva olajjal és pihentetjük egy kicsit.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk és beleszórjuk a nagy darabokra vágott dióbelet. Pirítjuk egy kicsit, majd mehet rá a fűszeres, gombás keverék.
Készre sütjük! Ráhalmozzuk a pirítós szeletekre és salátalevélen tálaljuk.
Jó étvágyat mindenkinek!

Nagyon finom és könnyű elkészíteni!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozzávalók 4 személyre:

• 4 közepes méretű karalábé
• 50 dkg sertésmáj
• 1 kiskanál majoránna
• 1 közepes fej hagyma
• 2-3 dl tejföl
• 2 evőkanál olaj
• só, bors

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kisebb csíkokra vágott, megtisztított májat, borsozzuk, majoránnával ízesítjük. Jól átforgatjuk, egy kevés vízzel felöntve puhára pároljuk, a legvégén megsózzuk. A karalábékat kb. 1 centi széles szeletekre vágjuk. A szeletek egyik oldalát megkenjük tejföllel, és befedjük májjal, majd újabb karalábészelet következik. A karalábékat ily módon egyesével feltornyozzuk, és óvatosan egy tűzálló tálba helyezzük őket. Lefóliázzuk, és 180 °C-on 30 perc alatt megpároljuk. Köretként rizst kínál(hat)unk mellé.

Elkészítési idő: 25 perc

Sütés: 30 perc

Ez nagyon tetszik! Ki fogom próbálni! Lehet, hogy a karalábét is előfőzöm majd egy kicsit. Több karalábét teszek bele, hogy ne kelljen köretet adni hozzá. Őrölt köménymagot , vagy (és) borsikát is adok hozzá, hogy a felfújó hatását csökkentsem, az ízét sem rontaná szerintem.
 

puszt

Állandó Tag
Állandó Tag
Almás batyucskák

Összetevők

plus_icon.jpg
1/2 kg tehéntúró
plus_icon.jpg
1/2 kg margarin
plus_icon.jpg
1/2 kg liszt
plus_icon.jpg
kevés só
plus_icon.jpg
3 db alma
plus_icon.jpg
vaníliás cukor
plus_icon.jpg
porcukor
plus_icon.jpg
fahéj

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A lisztet a margarinnal, a tehéntúróval és csipetnyi sóval puha tésztává gyúrjuk, majd nyújtódeszkán kevés lisztet alászórva vékony lappá nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát kb. 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk.
A meghámozott almákat cikkekre, majd nagyobb darabokra szeljük, és mindegyik tésztakocka közepére egy-egy almadarabot helyezünk. A tészta négy sarkát felhajtogatva batyukat formálunk, kissé összenyomkodva a sarkokat, hogy sütés közben a batyucskák ne nyíljanak szét.
Az almás csomagocskákat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük és előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
A batyukat még forrón vaníliás-fahéjas porcukorba forgatjuk, tálra rendezzük, majd hűlni hagyjuk.

Mákos rudacskák

Összetevők

plus_icon.jpg
25 dkg liszt
plus_icon.jpg
1/2 csomag sütőpor
plus_icon.jpg
20 dkg zsír
plus_icon.jpg
10 dkg cukor
plus_icon.jpg
pici citromlé
plus_icon.jpg
késhegynyi őrölt fahéj
plus_icon.jpg

plus_icon.jpg
Máktöltelék:
plus_icon.jpg
12 dkg darált mák
plus_icon.jpg
vaníliás cukros tejben főtt 1-2 dkg mazsola

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk. Kb. 2 mm vastagra nyújtjuk és derelyevágóval egyenlő nagyságú, kb. 3 ujjnyi széles és ujjnyi hosszú darabkákra vágjuk.
A szeletek közepébe ujjnyi vastag csíkban máktölteléket teszünk. Hosszában összehajtjuk. Tojássárgájával megkenjük és zsírral vékonyan kikent tepsiben közepes hőfokon sütjük.
Sütés után még forrón vaníliás cukorral meghintjük.

Borsópörkölt

Összetevők

plus_icon.jpg
1/2 kg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
plus_icon.jpg
3 fej vöröshagyma
plus_icon.jpg
pirospaprika
plus_icon.jpg
1 dl olaj
plus_icon.jpg

plus_icon.jpg
bors
plus_icon.jpg
majoranna
plus_icon.jpg
Íz vagy húsvarázs (aki szereti)
plus_icon.jpg
1 tojás
plus_icon.jpg
1 bögre liszt
plus_icon.jpg
víz

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát, megszórom a pirospaprikával, hozzáadom a zöldborsót, sózom, fűszerezem. Fedő alatt
puhára párolom a borsót. Bőven felöntöm vízzel. Míg felforr, a tojással, sóval, liszttel, vízzel kemény galuska (nokedli) tésztát keverek. Ha forr a borsó, beleszaggatom a galuskát. Közben meg-megkevergetem.
Ha elsőre kicsit hígnak tűnik, nem gond, sűrűsödni fog.
Tejföllel, vagy önmagában fogyasztható.
Tetejét vágott petrezselyemzölddel is meg lehet szórni

Grízes tészta

Összetevők

plus_icon.jpg
25dkg széles metélt
plus_icon.jpg
10 evőkanál olaj
plus_icon.jpg
10 evőkanál búzadara
plus_icon.jpg
3 dl víz
plus_icon.jpg
lekvár
plus_icon.jpg
porcukor

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Az olajat felmelegítjük és megpirítjuk benne a búzadarát, majd felöntjük vízzel. Amikor a víz elpárolgott, összekeverjük a tésztával.

Burgonyás patkók

Összetevők

plus_icon.jpg
8 db nagyobb burgonya
plus_icon.jpg
1/2 csomag sütőpor
plus_icon.jpg
pici só
plus_icon.jpg
1-2 kanál liszt
plus_icon.jpg
30 dkg porcukor
plus_icon.jpg
1 csomag vaníliás cukor

plus_icon.jpg
Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés


A burgonyát megfőzzük, héját lehúzzuk és még forrón áttörjük. A liszttel, sütőporral és pici sóval lágy tésztává gyúrjuk. A tésztából kb. 8 cm hosszú kisujjnyi rudacskákat sodrunk, melyeket patkó alakúra meghajlítva, lapos kanálon forró olajba téve szép barnára sütünk.
A patkókat még forrón 30 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor keverékében meghempergetjük.
 

jazsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Darált húsos palacsinta, kapros tejszínes öntettel


Hozzávalók:

0,5kg darált hús
1 nagy fej hagyma
2/3gerezd foghagyma
só, bors, pirospaprika
olaj
3/4 szem gomba (aki szereti)
8 palacsinta
Elkészítése:
Palacsintákat megsütjük. A hagymát megpároljuk, foghagymával rátesszük a húst, fűszerezzük, és kifehéredéséig sütjük. Betöltjük a palacsintákba és batyukat hajtogatunk belőle. Sütőtálat kicsit kiolajozunk, beletesszük a palacsintákat. Tetejét leöntjük a kapros tejszínnel, majd átsütjük.
 

Brigicó

Állandó Tag
Állandó Tag
Beaver tail

Én is tudni akarom, mi az a BEaver-tale! (Hódmese)
Van az a mondás, hogy "Védd a fákat! Egyél hódot!" De gondolom a receptet nem ez ihlette! :)

Na, most verem a fejem a falba! Nem tale, hanem tail, aki kereste rosszul írta!!! Ez hódfark alakú sütemény!!!

Fried Beaver Tails

A tésztához:
1 / 2 csésze meleg víz
5 tk. száraz élesztő
csipet cukor
1 csésze meleg tej
1 / 3 csésze cukor
1 1 / 2 tk. só
1 tk. vanília
2 tojás
1 / 3 csésze olaj
4 1 / 4 - 5 csésze teljes kiőrlésű liszt
olaj a sütéshez
porcukor
fahéj

Egy nagy keverő tálban keverjük össze az élesztőt a meleg vízzel és csipet cukorral. Hagyjuk állni pár percig, hogy az élesztő megszívja magát és el tudjuk keverni (kb. 5 perc). Keverjük hozzá a maradék cukrot, tejet, vaníliát, tojást, olajat, sót és a lisztet (fokozatosan adagolva), és keverjük össze, hogy lágy tésztát kapjunk. Gyúrjuk át lisztezett felületre borítva, majd olajjal kikent tálba tesszük, lefedjük és állni hagyjuk meleg helyen kb 30-40 percet.
A tésztából golfabda nagyságú tésztadarabokat szaggatunk ki, amit hódfarok alakúra nyújtunk(ováis). Pihentetjük leborítva egy konyharuhával miközben készül a többi.
Wokba vagy olajsütőbe annyi olajat teszünk, ami kb. 4 cm magas, felforrósítjuk és ha sisteregve azonnal megduzzad benne a próbatésztadarabka, akkor megfelelő a sütéshez. Barnára sütjük.
Papírtörlőn felitathatjuk a felesleges olajat, majd fahéjas porcukorba dobjuk. Még forrón!!!!

Kanadában bejegyzett márka, franchise-ban működő hálózat értékesíti. Alapízesítése ez a fahéjas-porcukros, de számos változata van.
 
Oldal tetejére