KÉPES KRÓNIKA szólánc

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Antigoné
Szophoklész i.e. 442-ben írta a drámát, ami a thébai mondakörre építkezik. Antigoné a lelkiismeret parancsát, az istenek íratlan törvényeit követve eltemeti testvérét, Kreón akarata ellenére. Kreón belátja tévedését, de későn - Antigoné meghal.
 

50evente

Állandó Tag
Állandó Tag
Egri Csillagok
Gárdonyi Géza regénye (1901) amelyben "Eger várának viadaljáról" emlékezik meg. A török 1552-ben ostromolta Egert, amit Dobó István várkapitány vezetésével (és Bornemissza Gergely furfangos bombáival) sikeresen védett a vár önfeláldozó apraja-nagyja a sokszoros túlerővel szemben.

Egri nők, Székely Bertalan
 

Csatolások

  • egri_csillagok2.jpg
    egri_csillagok2.jpg
    45.1 KB · Olvasás: 4

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Kutuzov tábornok
Mihail Illarionovics Kutuzov (1745 - 1813) a napóleoni háborúk leghíresebb orosz tábornoka. Rérszt vett több hadjáratban (lengyelek, törökök) is, a Napóleon seregei ellen vívott csaták hozták meg neki az elismerést. Az "orosz tél" segítségével és a franciák utánpótlását elvágva sikerült kivernie Napóleon seregeit.
 

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Nikodemus
(görögül "aki a néppel győz") a farizeusok közé tartozó tekintélyes zsidó, a főtanács tagja. Felkereste Jézust és elbeszélgetett vele, majd a védelmére kelt, amikor el akarták ítélni, mint hamis prófétát. Miután Jézus meghalt a kereszten, Arimateai Józseffel ketten levették Jézus testét, gyolcsba göngyölték és József sírjába temették.
 
A

Ayahuasca

Vendég
Nimfák görög mitológiai nőalakok – a szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői. A nimfák különösen szép helyekhez vagy tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók; dús réteken táncolnak, virágos mezőkön pajzánkodnak, mindig jókedvűek .
 

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Kempelen Farkas
(1734 - 1804) nevéhez fűződik az első beszélőgép (1770), gőzgépeket szerkesztett, de a legismertebb találmánya "A Török" nevű sakkozógép (1769).
__
"A Török" és Önarcépe
 

50evente

Állandó Tag
Állandó Tag
Szúzai mennyegző
Nagy Sándor makedón király által szervezett tömeges esküvő volt kr.e. 324-ben, amellyel a birodalom egységének megerősításe volt a célja. Ő maga Sztateirát, III. Dareiosz király legidősebb lányát vette el feleségül, legjobb barátjának, Héphaisztionnak, Drüpetiszt választotta, aki szintén Dareiosz lánya volt. (igy sógorok is lettek...)
 

Csatolások

  • Weddings at Susa Alexandros.jpg
    Weddings at Susa Alexandros.jpg
    111 KB · Olvasás: 3

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Damoklész kardja
Az anekdota szerint Damoklész Szürakuszaiban élt kr.e. 4. században, és irigykedett a királysággal járó jólét miatt II. Dionüsziosz türannosz-ra. Dipnüszosz trónjára ültette Damoklészt és minden jóval traktálta, de a feje fölé egy kihegyezett kardot lógatott a hegyével lefelé, egyetlen szál lószőrrel felfüggesztve. Ez jelképezi a látszólag kellemes helyzetben is a mindenkor leselkedő veszélyt.
 

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Damoklész kardja
Jelképezi a látszólag kellemes helyzetben is a mindenkor leselkedő veszélyt.

Aradi vértanúk
azok a honvédtisztek, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is
 

kozeput

Állandó Tag
Állandó Tag
Közlekedő edények elve
Közlekedőedényeknek nevezzük, amikor két vagy több nyitott edény alsó része egymással össze van kötve oly módon, hogy az egyikbe betöltött folyadék a többi edénybe átfolyhasson. Ha a folyadék egynemű, akkor a folyadékszint minden edényben egy szintbe esik, bármilyen legyen az edények alakja és magassága. Egyensúly csak akkor lehetséges, ha a folyadék belsejében a szabad felszínnel párhuzamos bármely felületen a hidrosztatikai nyomás mindenütt ugyanakkora. Ez akkor lehetséges, ha a folyadékoszlopok magasságai egyenlők.
2b05033763d47dbc08db96bc027cd547.png

Egymással nem keveredő folyadékoknak a közös érintkezési szinttől mért magasságai a folyadékok fajsúlyaival (sűrűségével) fordítva arányosak.
 
A

Ayahuasca

Vendég
Notre Dame

Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. Monumentális méreteivel és díszítettségével nagy hatást gyakorol a rá tekintőkre. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”.
Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, 1845 és 1878 között azután az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. Így ma már szinte teljes pompájában látható ez a nagy katedrális, amely mellett eltörpülnek az emberek.
 
Oldal tetejére