Méhész

szinti511

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözlök mindenkit, akit a méhészet érdekel!

Én hobbiból méhészkedek, néhány éve kezdtem alacsony keretes rakodó kaptárakkal, és most 30 család méhem van.

Örülnék neki, ha meg tudnám osztani másokkal az eddigi tapasztalataimat, és mások is okos tanácsokkal látnának el, (Pl.: viaszolvasztás, hol vehetnék műléphengert olcsón, betegségek elleni védekezés stb....) mert még nagyon kezdő vagyok ebben a mesterségben...
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Szia!

30 család megléte nem azt feltételezi rolad, hogy annyira nagyon kezdő lennél :)
Sok aggasztó hírt hallani a méhészettel kapcsolatosan.

Hozzám közel áll a méhészet, egyidőben a munkám szervesen kapcsolódott a méhészekhez.

Március óta hogy alakulnak a dolgaid? Milyennek igérkezik ez a szezon? Hol tudod értékesiteni a mézet? Lerakod a kaptárokat, vagy utaztatod?
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözöllek! Én is hobbiból méhészkedem lassan 40 éve, de néha mégis kezdőnek érzem magam, mert a méhek meg tudják lepni az embert. Hunor rakodóval méhészkedem 10 családdal. Állandó telephelyen vagyok itt a házunknál.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Tavasszal gyümölcsfákról gyűjtenek a méhek,amiből itt elég sok van. Utána a dunaparton nyíló akácról, majd a temetőben virágzó hársfákról hordanak. Ha vetnek a környéken repcét vagy napraforgót akkor azt is látogatják. Most édesharmatmézet gyűjtenek.
 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
mit-tudunk-a-mehekrol---egy-miniallam-elete_6.jpg


Nagyon tetszett ez a kifejezés: "édesharmat méz". Kíváncsi voltam rá, hogy mit takar az elnevezés.
Ezt az érdekességet találtam:

Származás alapján két nagy csoportba lehet sorolni a mézeket: virágméz és édesharmatméz. (Igen, a harmadik a teszkós...)
A virágokból "készülő" mézet a méhecskék nem virágporból készítik elsősorban, hanem nektárból. A méhek a virágról egyszerre nektárt és virágport is gyűjtenek: a nektárt a mézgyomrukban, a virágport a hátsó lábukon lévő kis kosárkában szállítják a kaptárba. Amikor itt az ideje a méz elvételének, és megbontjuk a méhkaptárokat, jól lehet látni a méhek hátsó lábán lévő aranyos gombócokat, amik kb. fél lencse méretűek is lehetnek. Mivel a testük is telis tele lesz virágporral, mikor kiürítik a nektárt a kaptárban, belekerül a nektárba virágpor is. (A virágpor a méhecskék egyetlen fehérjeforrása, ebből építik fel testfehérjéiket és ezzel működnek a mirigyeik is.) Így a mézben valóban van virágpor tartalom is.
Az édesharmat méznek, mivel a forrása nem virág, hanem levélnedv, a virágpor tartalma elenyésző. Ahol sok lombos- és fenyőerdő van, édesharmat mézet gyűjtenek a méhek. Az édesharmat úgy keletkezik, hogy különböző rovarok a levelek és hajtások nedvszállító rostjaiból kiszívják az ott keringő folyadékot, ennek egy részét megeszik, a felesleget pedig kicsit átalakítva kibocsátják a levelekre. Ezt gyűjtik össze a méhek és ebből készül az édesharmat méz, amit a méhek ugyanúgy készítenek, érlelnek, besűrítenek és viaszfedéllel zárnak, mint a virágmézeket.
Ezek sokkal sötétebbek, mint a virágmézek. Ha ez a méz fenyőerdőből származik, akkor nevezik fenyőméznek.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Édesharmatméz

Az édesharmatméz valóban nem a virágokból származik, ezért minimális benne a virágpor, így a pollenalaergiások is ehetik. Tavasszal és nyáron a levéltetvek termelik, de így nyár végén az időjárás hatására (meleg nappalok és hűvös éjszakák) jelenik meg a levelek végein egy-egy csepp édes nedü. A fenyők mellett tölgyről ,fűzről,hársról stb. is gyűjthetik. Az édesharmatmézek sötét színűek, mivel igen magas az ásványi anyag tartalmuk és tőbb flavonoidot is tartalmaznak. Nálam vörösesbarna színűt gyűjtenek. Az íze engem a karamellára emlékeztet. Mivel ez is a fának a nedve igen nagy a hasonlóság (ízre,színre,állagra) a juharszörppel.Tavaly az egyik barátom vitt belőle és az anyukája meg van győződve róla, hogy ez gyógyította meg a torkát.
.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Már tervbe van véve a virágporgyűjtők készítése, csak az időm kevés a kivitelezéshez. De talán télen, majd erre is sort kerítek. Virágport viszont naponta fogyasztok és mindenkinek szívből ajánlom, mert nagyon egészséges a propolisszal együtt.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
A virágporszedő egy műanyagból készült rács amit a kijáróra tesznek fel és amikor a méhecske átbújik rajta lesodorja a lábáról a virágporcsomót, ami az alatta lévő dobozba hullik. Ezt naponta kell üríteni, majd tisztítani és szárítani kell a virágport, mivel a levegőből magába szívja a nedvességet és hamar megromlik. Lehet mézbe keverve is tárolni.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Virágpor

Szia!
A virágpor kb.1 évig őrzi meg hatását. Az ennél idősebb már szinte értéktelen. Egyébként a virágpor legfőbb értékét az aminósavak jelentik,mivel a ma ismert 22 aminósavból 20 megtalálható benne.
1oo gramm virágpor /aminósav szempontjából/ egyenértékű 0,5kg marhahússal vagy 7 db tojással. 30 gramm virágpor /2 csapott teáskanál/ fedezi egy felnőtt ember napi fehérje szükségletét.
A virágpor színe igen sokféle lehet, attól függően, hogy miről gyűjtik.
A legtöbb a sárgának a különböző árnyalata és más színekkel alkotott keveréke. Sárga színű-mogyoró, hárs,gesztenye stb.
fehér- kakukkfű kék-facélia lila-bogáncs fekete-pipacs stb.
A virágpor színe más frissen és kiszáradva pl. a napraforgóé frissen halványsárga szárítva sötétebb. A szárítással is vigyázni kell, mert a túlszárított pollen nem sokat ér.
Az, hogy mely évszakban gyűjtötték a virágpor színén nem látszik.
 

Csatolások

  • 13888.jpg
    13888.jpg
    30.1 KB · Olvasás: 2

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Szia!

Köszönöm ezt a kimeritő választ.
Összel vettem piacon, de bevallom volt bennem némi fenntartást, abban a pillanatban amikor az eldó nekem szegezte a kérdését: májusi, vagy augusztusi gyüjtést szeretnék.
Most már tudom mitől volt szinükben különbség.

Én dolgoztam méhészekkel, és termékeikkel. De akkor még nem volt külön virágporgyüjtés.

Lenne ujabb kérdésem: hogy lehet a boltban megállapítani, hogy hamisitványról van-e szó?

pusz anyóka
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
A méz valódisága

Szia!
A boltban sajnos nem lehet megállapítani a mézről, hogy hamis vagy valódi, ezt csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. Az üzletben
azt kell megnézni, hogy a méz mennyire folyékony. Az a jó méz amelyik nem lötyög az üvegben, mert hagytak elég időt a méheknek, hogy beérleljék. Ha a méz be van sűrűsödve /ikrásodva/ az sem jelenti, hogy hamis, mert néhány fajtamézre ez a jellemző pl.repce, napraforgó stb. A méz folyóssága a benne lévő gyümölcs és szőlőcukor arányától függ. Az ikrás mézek nagyobb energiát adnak a szervezetnek a magas szőlőcukor tartalmuk végett. Még a színük, illatuk és ízük alapján lehet azonosítani a mézeket, de ehhez ismerni kell a fajta mézek tulajdonságait. Ebben nyújthat segítséget "A csodálatos méz" című könyv , melynek írója Renate Frank.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Kezdő méhész

Amikor 1972-ben elkezdtem méhészkedni legalább egy évig csak átjártam a szomszéd méhészhez és segítettem neki, közben figyeltem, tanultam és sokat kérdeztem. Utána csináltam egy kaptárt a tél folyamán és nyáron fogtunk bele egy rajt. A következő években
újabb rajokat befogva nőtt a családok száma. Később már böngészett családokkal szaporítottam. Ma már a rajokkal való családszám növelés nem ajánlott az atka és a betegségek miatt.
Szerintem a kezdő tanulja meg az alapokat, egy tapasztalt méhész mellett és ha úgy érzi, hogy van kedve hozzá, akkor 1-5 családdal kezdje el a méhészkedést. Sajnos az a tapasztalat, hogy a kezdők rögtön 20-30 családdal indítanak a szép haszon reményében és mire kiderül, hogy ezzel is dolgozni kell /nem keveset/ addigra elfogynak a családok, ami megmaradt azt meg bagóért tudja eladni.
A tudás hiányát vagy a mohóságot a kezdőnek csak a pénztárcája bánja, de a méheknek az élete forog kockán. Kérdezz bátran!
 

Apa602

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Én is kezdő méhész vagyok. Két éve kezdtem méhészkedni.
Érdekelne, hogy milyen virágporszedőt használsz?
 
Oldal tetejére