Kenyérsütés otthon!

01Ali01

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha nincs sok hozzávaló itthon, akkor én ezt csinálom.

1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 kk só, 1 ek cukor, 2 dl tej.
A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt, valamint a cukrot. Mikor felfutott, összekeverem a liszttel és a sóval. Meleg helyen kb negyed órát kelni hagyom. Lisztezett deszkán szép kenyeret formálok belőle, majd kilisztezett tepsibe teszem, a tetejét kétszer bevágom és további negyed óráig keleztem. A sütőt előmelegítem és az aljára egy lapos edénybe forró vizet teszem (hogy gőz keletkezhessen) és forró sütőben szép pirosra sütöm.
 

01Ali01

Állandó Tag
Állandó Tag
Burgonyás kenyér



Hozzávalók:


25 dkg főtt burgonya
2 dl burgonya főzőlé
60 dkg liszt
1 kk só
3 dkg élesztő + 1 kk cukor 1/2 dl vízben feloldva
A hozzávalókat kenyérsütőgépben kikeverem, kelesztem. Ha megkelt, kiveszem a gépből, és kicsit kézzel átgyúrom. Tepsibe teszem, a tetejét szépen bevagdosom, és még egy kicsit kelni hagyom.
180 fokon 30 percig alsó-felső sütésen sütöm. Ha kész, vízzel átkenem.
3-4 napig friss marad!
 

zsu74

Állandó Tag
Állandó Tag
A rozskenyér azért marad "sűrű", mert a rozslisztnek gyakorlatilag nincs sikértartalma. A búzaliszt minőségét is ez befolyásolja, mert ettől kel meg a tészta (meg az élesztőtől :)).
 

zsu74

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha lágyabb, finomabb tésztát szerenétek a kenyérnek, próbáljatok meg kb. 2 evőkanál olivaolajat is beledagasztani.
 

noemi00

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi is vettünk egy kenyérsütőgépet.Nekünk sütés közben kifutott és nyers maradt a közepe.Talán sok az élesztő?
 

tutter

Állandó Tag
Állandó Tag
kenyér recept

Sziasztok!
Én is rendszeresen sütök kenyeret. A receptem a következő:

200 ml naturjoghurt
100 ml viz
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olivaolaj
500 g liszt (hol csak fehér, hol tk és fehér vegyesen)
egy negyed friss élesztő

Én a naturjoghurtot megmelegitem mikroban, abba rakom bele a cukrot, és felfuttatom az élesztőt benne. Nem szoktam kenyérsütőben megsütni, hanem bedagasztom, megkel, átgyúrom, ujra dagasztom, és ha megint szépen megkel, akkor bevagdosom, megkenem tojással és lassu tűznél a sütőben megsütöm.
Ha ugyanezt a receptet kenyérsütőben sütöm, akkor nagyon morzsálódik, sütőben sütve viszont isteni lesz a kenyér.
 

reikisgabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekünk is volt kenyérsütő gépünk több is, de sajna mindegyik elromlott. Ezért aztán építettem az udvarra egy igazi kemencét.
 

klingbela

Állandó Tag
Állandó Tag
kenyérsütés otthon

Kedves Barátaim!

Kitűnő kenyeret sütök otthon. Fél kiló főtt burgonya kinyomva, 40 dkg liszt, 10 dkg búzakorpa, 1,5 dl langyos tej, vagy víz, egy evőkanál cukor, 2 dkg élesztő.
A langyos tejben felfuttatott élesztőt beleöntjük a liszt, burgonya, korpa és 4 mokkáskanál sóból készült keverékhez. Összegyúrjuk, szükség szerint kevés liszttel kipótolva. 15 percig dagasszuk, majdy kis tepsibe (esetleg két rúdban) letakarva meleg helyen kelesztjük. Végül meleg (nem forró) sütőben 50 - 60 perc alatt barnára sütjük. Én gáztűzhelyen készitem.

Jó étvágyat kíván: Kling Béla
 

Moncsee02

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Én nem használok kenyérsütő gépet. Szerintem a kézzel sült kenyérnek igazi az íze :) Mivel barátommal lakunk ketten, ezért kisebb kenyereket csinálok. 310 ml vízhez adok 2 és fél evőkanál cukrot, illetve 1 élesztőt. Megvárom míg felfut az élesztő. Utána beleteszek 60 dkg lisztet, 4 evőkanál olajat meg 1 és fél teáskanál sót. Ezek után jól meggyúrom. 3x megkelesztem, majd megsütöm. A sütés végén a nedves kézzel "megmosom". De vigyázni kell nehogy megégesse a kezünket vagy túlságosan is megmosdassuk a kenyeret :) A mosdatástól kicsit megpuhul a héja.
 

Temagnes

Állandó Tag
Állandó Tag
A kenyér héja mindig vastag a belseje pedig nyirkos marad amikor gépben sütöm a kenyeret. A kalács viszont finom lesz benne.
 

haliha

Állandó Tag
Állandó Tag
Van kenyérsütő gépem, de egy ideje már a szekrényben.
Meguntam, hogy én sütöm a finomabbnál finomabb kenyereket, a család meg mindig hagyja legalább a felét megszáradni. Én meg nem győztem kidobálni.
Egyedül meg képtelenség elfogyasztani az egészet. :-(
 
Oldal tetejére