Mi a tudomány? (viták a tudományról)

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez úgy kapcsolódik ide, hogy előzőleg Te vetetted fel a többségi vélemény elsőbbségét, erre válaszoltam és nem azt , amit nekem akarsz tulajdonítani, hogy a kisebbségi véleményeket, főként a parapszichológiában, kell általában elfogadni.
Tehát akkor egyetérthetünk abban, hogy pl. a parapszichológia területén, ahol a kutatási eredményeket még nem igazolta a jövő (hiszen a boltban nem kapsz gondolatátvivő sisakot, a posta nem telepatikus úton továbbítja a leveleket, a téli tüzelőt nem telekineto-tróger szállítja házhoz, a gyulladt vakbelet nem pszicho-sebész veszi ki, és a maffiózók sem lövik tömegével a parafenoméneket, mert azok kifosztják a játékkaszinóikat a pénznyerő automaták gondolati úton való manipulálásával), a valósághoz legközelebb álló véleményként nyugodtan elfogadhatjuk a "hivatalos tudomány" többségi véleményét?

Itt megint, csak jól el vagy magaddal, tovább szövögeted a kedvenc téziseidet, olyanokat, amiket soha nem mondtam, sem gondoltam. Az intuíciót, mint már azt többször is leírtam, azért vettem be a tudomány meghatározásába, mert Einsteinnel egy véleményen vagyok, ezt Te is elismerted már :), az intuíció fontos része a kutatásnak (ha van).
Jó, akkor maradhatunk annyiban, hogy az intuíció meglétének vagy hiányának semmi szerepe nincsen egy kutatás tudományos voltának a szakmai mainstream általi megítélésében?

Erről a témáról, pedig sok nagy doktorit megírtak már.
http://hps.elte.hu/oktaeder/RopSzeg/fizfil/fizfil.htm
Miről? Hogy Einstein maradandót alkotott-e a filozófia területén? Ez hol derül ki ebből a linkből?

Akkor változott a helyzet, Bernstein, most már nem az álságos hipotézisivel, hanem a hivatkozásaival vakítja a parasztokat. A véletlen korrelációk valószínűsége 5% és 1:1000, de ezt is leírtam már, azon kívül, hogy a tanulmányban szerepel.
Továbbra is mondom, hogy sok jó, tudományos cikk, tanulmány található az ESP jelenségekről, pl: http://www.noetic.org/search/?q=esp+experiments. Hagyd ott Bernsteint, mert nem szimpi Neked, ezen az oldalon lehet válogatni, a szerzők nem béljósok, hanem tudósok.
Bernstein az álságos hipotéziseivel és a simlis hivatkozásaival vakítja a parasztokat. Nem a "véletlen korrelációk valószínűsége" az 5%, hanem annak, hogy a véletlen találgatásnál (vagy a béljóslásnál;)) néhány százalékkal jobb mért eredmény a véletlen műve lenne.
És hogy a noetic.org-on szereplő emberek tudósok lennének, ez a megadott linkből nem derül ki, hiszen ott "írói munkásságuk termékeit" reklámozzák, nem pedig tudományos munkásságukat, és annak a szakmai mainstream általi fogadtatását mutatják be.

A tények az e tárgyban végzett kísérletek erdményei, a már tárgyalt Grinberg kísérlet a "transfered potential" és a további hasonló kísérletek, amelyeket pl. Goswami felsorol: "...Például a neuropszichiáter Peter Fenwick és munkatársai 2001-ben, Londonban, Wackermann 2003-ban, valamint a Bastyr Egyetem kutatónője, Leana Standish és munkatársai 2004-ben."
Néhány részlet Wackermann 2003-as cikkéből a saját eredményéről:
"These results suggest that, at times of the maximal electrical brain response to the visual stimulus in the stimulated subjects, the brain electrical activity of non-stimulated subjects showed small but detectable fluctuations of the EEG power, compared to the EEG during inter-stimulus periods. In other words, the results seem to substantiate the hypothesis of state correlations between two separated brains, although these have not the form of “transferred potentials” as suggested by Grinberg-Zylberbaum et al. (1994)."

Fenwickékéről:
"Fenwick et al. (1998) attempted a replication of Grinberg-Zylberbaum et al.’s findings, also establishing an “empathic relation” between the subjects as the allegedly necessary condition for the occurrence of TPs. They applied acoustic stimuli – short auditory clicks – instead of visual stimuli to elicit evoked potentials in the stimulated subject. They reported “[n]o transferred potential [ ...] between non-empathically relating control subjects” but “some perturbation in the EEG response [...] in the non-stimulated brains of 6 pairs of empathically-relating subjects”(Fenwick et al. 1998, p. 2). The reported results were obtained with pairs of subjects located in the same room, with only elementary precautions against sensory leakage. In a replication study conducted by the same group (Sabell et al. 2001), subjects were located in separate rooms, and no TPs were found."

Standishékéről:
"Significantly (P<0.01) increased brain activation was reported in two out of ten “receivers”. In an extension of the study, five subjects out of 30 reportedly showed significantly higher brain activation"

A vizsgálatok kritikájáról:
"Understandable prejudices may be further amplified by occasional references to unproven, speculative theories (Goswami’s theory of consciousness, Grinberg-Zylberbaum’s “syntergic” theory of experience), and an inclination to superficial analogies with quantum physics."
[...]
"The notion of a “transferred potential”, introduced by Grinberg-Zylberbaum et al. (1994), requires particular consideration. The term suggests that the brain of the non-stimulated subject B produces a response similar to the physiological response of the brain of the stimulated subject A, the so-called “evoked potential”(EP). This, in fact, has never been observed: data published by Grinberg-Zylberbaum et al. (1994) and other authors show oscillatory patterns rather than well-shaped EP-like waveforms (cf. Fenwicket al. 1998, “perturbations”shown in Fig. 1). In our study, we did not observe EP-like waveforms in the averaged EEG data of non-stimulated subjects (Wackermannet al. 2003, p. 63)"

Ez a béljós is rájuk (is) hivatkozik: http://www.enlightennext.org/magazine/j25/kenny.asp, itt találhatók Schlitz publikációi, Braud-al közös is egy pár: http://www.noetic.org/directory/person/marilyn-schlitz/, de a "gugli" erre a beírásra: "Schlitz Braud telepathy experiment",177000 találatot adott, válogass kedvedre :D.
És ez mennyiben cáfolja azt az állításomat, hogy a Bernstein cikkében hivatkozott, és általad is felemlegetett "bizonyító erejű és kiemelkedően sikeres kísérletük" (Schlitz, Marilyn & Braude, William (1997) Distant intentionality and healing: Assessing the evidence, Alternative Therapies , 3, 62 –73.) valójában mások által csodadoktorokon, "távgyógyítókon" végzett kísérletek metaanalízise volt?

Nyílván minden villanásra ,100 villanás volt (abstact), azonnal reagált a delikvens agya, ezek összeségét mutatta ki az EEG-ből kivont "reakcójel" és "átviteli jel".
Nem nyilván, lásd Wackermann fentebb idézett sorait.

Hmmm, alapvető fizikai háttér? A mérleghinta rúdját, a klasszikus (newtoni) mechanika keretében vizsgáljuk, amely makroszinten eredményesen alkalmazható. A mérleghinta rúdja merev testnek tekinthető, amelynek minden tömegpontja együtt mozog (azonos időben). A nagyszámú kvantumhatás, makroszinten, csak nagyon ritkán érezhető, mert statisztikailag kiegyenlítődnek, ezért használható itt a newtoni fizika.
Tehát ha jól értem, a mérleghinta szerinted sem jó analógiája a kvantumosan "összefonódott" részecskék viselkedésének?:)

Az összefonódott kvantumrészecskék nonlokális összehangoltságát számos EPR kísérlettel bizonyították már:
http://www.scribd.com/doc/17369669/...he-experiments-done-till-now-WWWOLOSCIENCECOM
És ki állította az ellenkezőjét? Én arról írtam, hogy ameddig az összefonódás fennáll, az egyes részecskék állapotáról külön-külön semmit nem lehet mondani. Ha viszont megmérik valamilyen jellemzőjét, akkor az összefonódás megszűnik, és mindkét részecske egy meghatározott állapotba kerül. Hogy azután ez az állapot hogyan alakul tovább, azt már lokális hatások határozzák meg.

vagyis pl. ha "A" és "B" állapotok lehetségesek a mért részecskénél "A"-t mérünk, akkor a másiké biztos, hogy "B" lesz, és ezt a korrelációt bizonyították az EPR kísérletek.
Ha a mért tulajdonságnak két állapota lehetséges. Viszont egy részecskének sok tulajdonsága van, és ezek többségének nem csak két lehetséges állapota. Ebből is világosan látszik, hogy a két részecske állapota nem lesz azonosan egyforma, tehát valamilyen objektum viselkedésének azonosságát bajosan lehetne magyarázni vele.

Ezt az egy cikket, tényleg nem néztem át, a címe után tettem be és ez az egy kritikai cikk, de ebben is elismerik, hogy lehetséges a tudat kvantum magyarázata:
Azt ismerik el, hogy érvelésük nem bizonyítja egy ilyen magyarázat lehetetlenségét. De azt ugye nem kell külön magyaráznom: ez távolról sem jelenti azt, hogy bizonyítottan lehetséges lenne bármilyen efféle magyarázat.
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
Tehát akkor egyetérthetünk abban, hogy pl. a parapszichológia területén, ahol a kutatási eredményeket még nem igazolta a jövő (hiszen a boltban nem kapsz gondolatátvivő sisakot, a posta nem telepatikus úton továbbítja a leveleket, a téli tüzelőt nem telekineto-tróger szállítja házhoz, a gyulladt vakbelet nem pszicho-sebész veszi ki, és a maffiózók sem lövik tömegével a parafenoméneket, mert azok kifosztják a játékkaszinóikat a pénznyerő automaták gondolati úton való manipulálásával), a valósághoz legközelebb álló véleményként nyugodtan elfogadhatjuk a "hivatalos tudomány" többségi véleményét?

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Ez a válaszul adott kérdésed hatásvadász lett, nem gondolod? Ráadásul, ismét eltértél a témától, hiszen én nem csak a parapszichológiáról, hanem általában a tudományos kutatások eredményeiről, módszereiről beszéltem, azt mondtam, hogy nem az dönti el az igazságukat, hogy a többség, vagy a kisebbség egyet ért e vele. Sok témában, nem csak ESP-nél, folyamatban vannak kutatások, sikeres és vitatott eredmények egyaránt előfordulnak, a kvantumfizika megjelenése, és különösen a múlt század második felétől, megdöbbentő felfedezései újraírják a tudományos (és nem csak a tudományos) világképet

[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Jó, akkor maradhatunk annyiban, hogy az intuíció meglétének vagy hiányának semmi szerepe nincsen egy kutatás tudományos voltának a szakmai mainstream általi megítélésében?[/FONT]
[FONT=&amp]

[/FONT]<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Rendben.

[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Miről? Hogy Einstein maradandót alkotott-e a filozófia területén? Ez hol derül ki ebből a linkből?[/FONT]

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Ez megint, csak a Te szöveged. Külön akartad választani Einsteinnek a fizika terén végzett kutatásait, a filozófiai gondolkodásától. Ismétlem, ez sem Einsteinnél, sem más átfogó összefüggéseket vizsgáló tudósnál nem lehetséges.
A belinkelt oldal a fizika és a filozófia szoros kapcsolatát mutatja

[/FONT]
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->Bernstein az álságos hipotéziseivel és a simlis hivatkozásaival vakítja a parasztokat. Nem a "véletlen korrelációk valószínűsége" az 5%, hanem annak, hogy a véletlen találgatásnál (vagy a béljóslásnál:D[FONT=&amp]) néhány százalékkal jobb mért eredmény a véletlen műve lenne.[/FONT]

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Azt hittem, már letárgyaltuk, hogy a tanulmányban Bernstein nem tett semmilyen hipotézist, amit idéztél tőle az definició.
A véletlen találgatásról írtakat nem értem.
"the single-mean T-test reported a success rate of 37%, compared
to only 5% had these correlations been occurring by chance"
Az egymintás t próba 37% eredményességet mutatott, szemben a mindössze 5% korrelációval, amelyek véletlenül történtek.
Szóval miről is beszélsz itt?

[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Néhány részlet Wackermann 2003-as cikkéből a saját eredményéről[/FONT]

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Nem olvastam el Goswami hivatkozásait a hasonló kísérletekről, csak most utólag (Fenwick kísérletét nem találtam). Nem a legszerencsésebbeket választotta. Feltűnt viszont, hogy egy lényeges körülményben eltértek az eredetitől, a nonlokális kapcsolat kialakulására irányuló együttes meditációt, Standish teljesen elhagyta, Wackermann meg a párokra bízta, hogy meditálnak, vagy más módon létesítenek kapcsolatot + még az eredetiben a résztvevő párok végig arra koncentráltak, hogy a nonlokális kapcsolatuk fenn maradjon. Nem csoda a gyenge eredmény

[/FONT]<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->Viszont az internetes kutatásaim során rátaláltam az arizónai Tucsonra, ahol az Arizóniai Egyetemen, 1994 óta minden páros évben nagyszabású nemzetközi "Tudat" konferenciát tartanak, http://www.consciousness.arizona.edu/archived.htm, "Since 1994, the biennial series "Toward a Science of Consciousness" conferences are a landmark of international, interdisciplinary events sponsored by the University of Arizona devoted entirely to unlocking the mysteries of consciousness. They have explored the whole spectrum of approaches from philosophy of mind and cognitive science, to neurobiology, pharmacology, and molecular dynamics, phenomenological accounts, and physics. The aim is to lay a sound scientific foundation for future research." Itt aztán egyebek mellett sok mindenről szó esik, ami Téged valószínűleg felháborít :D[FONT=&amp], mint álom, spiritualítás, meditáció, kvantumtudat. Egyes páratlan években más helyszíneken egy egy kíemelt témát veséznek ki, pl. Salzburg 2007, Quantum Mind, https://www.sbg.ac.at/brain2007/, https://www.sbg.ac.at/brain2007/abstracts/plen.htm

[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]És ez mennyiben cáfolja azt az állításomat, hogy a Bernstein cikkében hivatkozott, és általad is felemlegetett "bizonyító erejű és kiemelkedően sikeres kísérletük" (Schlitz, Marilyn & Braude, William (1997) Distant intentionality and healing: Assessing the evidence, Alternative Therapies , 3, 62 –73.) valójában mások által csodadoktorokon, "távgyógyítókon" végzett kísérletek metaanalízise volt?[/FONT]
[FONT=&amp]

[/FONT]<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Eddig sem vitattam, hogy metaanalízist végeztek, de ez a tény nem csökkenti az eredmények hitelességét.

[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Nem nyilván, lásd Wackermann fentebb idézett sorait.[/FONT]
[FONT=&amp]
[/FONT]<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Az idézett sorokban Wackermann az átvitt potenciált vitatja, nem a korrelációt. Leírom, hogyan gondolom:
fényvillanás-agyi válaszreakció-EEG mérésre összeomlás-mért érték.

[/FONT]
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Tehát ha jól értem, a mérleghinta szerinted sem jó analógiája a kvantumosan "összefonódott" részecskék viselkedésének?[/FONT]

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Az analógia megfelelés egy másik szinten, nem azonosság. A mérleghinta két vége, mivel ugyan annak a rúdnak a két vége, erő hatására egyszerre mozdul el ellenkező irányba, mint ahogy az összefonódott "részecskék" egyikük megmérésekor egyidejűleg omlanak össze a lehetőségek szuperpoziciójából egy-egy lehetséges állapotba.

[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]És ki állította az ellenkezőjét? Én arról írtam, hogy ameddig az összefonódás fennáll, az egyes részecskék állapotáról külön-külön semmit nem lehet mondani. Ha viszont megmérik valamilyen jellemzőjét, akkor az összefonódás megszűnik, és mindkét részecske egy meghatározott állapotba kerül. Hogy azután ez az állapot hogyan alakul tovább, azt már lokális hatások határozzák meg[/FONT]
[FONT=&amp]

[/FONT]<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Így van.

[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Ha a mért tulajdonságnak két állapota lehetséges. Viszont egy részecskének sok tulajdonsága van, és ezek többségének nem csak két lehetséges állapota. Ebből is világosan látszik, hogy a két részecske állapota nem lesz azonosan egyforma, tehát valamilyen objektum viselkedésének azonosságát bajosan lehetne magyarázni vele[/FONT]

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Nem lesz azonos, ezt is már töredelmesen beismertem. Egy kvantumjellemzőt mérnek, és annak nincs olyan sok lehetséges állapota. A korreláció abban áll, hogy az összefonódott pár megmért tagjának a hullámállapot összeomlása után biztos különbözik az állapota a másikétól, pl. a spin-kvantumszámnak két lehetséges értéke van: +0.5, -0.5.


[/FONT]
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Azt ismerik el, hogy érvelésük nem bizonyítja egy ilyen magyarázat lehetetlenségét. De azt ugye nem kell külön magyaráznom: ez távolról sem jelenti azt, hogy bizonyítottan lehetséges lenne bármilyen efféle magyarázat[/FONT]

<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Nem lehetetlen = lehetséges :).
[FONT=&amp]

[/FONT]
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Ráadásul, ismét eltértél a témától, hiszen én nem csak a parapszichológiáról, hanem általában a tudományos kutatások eredményeiről, módszereiről beszéltem, azt mondtam, hogy nem az dönti el az igazságukat, hogy a többség, vagy a kisebbség egyet ért e vele.
A "pl." a "például" szokásos rövidítése, tehát a mondat úgy értendő: "általában a tudományos kutatások eredményeiről, módszereiről, példaként kiemelve a parapszichológiát". Te azt mondod, az igazságukat a jövő dönti el, és az új felfedezések újraírják a világképet (az "igazságot", mondom én;)). De mivel a jövőt és az abszolút igazságot csak néhány a tárgyban illetékes Jóisten ismeri, ezért én azt mondom, ez csak üres szófacsarás, a gyakorlatban mindig is az adott tudományterület mainstreamjének véleményére voltunk – és leszünk is – hagyatkozva. Aztán ha majd a jövő egy új, megdöbbentő felfedezést produkál, akkor megint csak a szakmai mainstream tudja leghamarabb eldönteni, hogy az valóban "újraírja a tudományos világképet", vagy az (alapvetően a mainstream véleménye által meghatározott) "világkép" köszöni, de inkább marad a régiben. Ismétlem: nem biztos, hogy ez megfelel valami végleges, abszolút igazságnak, de a tapasztalatok szerint az esetek többségében a lehető legjobban megközelíti azt.

Ez megint, csak a Te szöveged. Külön akartad választani Einsteinnek a fizika terén végzett kutatásait, a filozófiai gondolkodásától. Ismétlem, ez sem Einsteinnél, sem más átfogó összefüggéseket vizsgáló tudósnál nem lehetséges.
A belinkelt oldal a fizika és a filozófia szoros kapcsolatát mutatja
Elnézést, akkor nyilván félreértettelek. Mikor én Einstein filozófiai ízű kijelentéseinek mértékadó voltát vitattam, válaszként Te hoztad fel a fizika és a filozófia szoros kapcsolatát. Ha ennek a válasznak szerinted sincs semmi köze Einstein filozófiai munkássága megítéléséhez, akkor természetesen most is – mint szinte mindig;) – egyetértünk. Hiszen a filozófia szoros kapcsolatban áll szinte minden természet- és társadalomtudománnyal is, de ez értelemszerűen nem jelenti azt, hogy ezen tudományágak kiemelkedő képviselői egyben kiemelkedő (vagy akár csak elfogadható) filozófusok is lennének. Tehát ha egy fizikus, biológus, vagy szexuálpszichológus "írói munkásságának részeként" a lét átfogó összefüggéseiről elmélkedik, ennek nem kell feltétlenül nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint bárki más "celeb" hasonló "vizsgálódásának". Ha ugyanis elfogadjuk, hogy a filozófia is tudomány (pedig ezt is csak a mainstream fogadja el, Xibalba istenei még nem nyilvánítottak véleményt a kérdésben), akkor a tudományosság kritériumai itt is érvényesek, és pl. az intuitív megnyilvánulások értelemszerűen nem elégítik ki ezeket.

Azt hittem, már letárgyaltuk, hogy a tanulmányban Bernstein nem tett semmilyen hipotézist, amit idéztél tőle az definició.
A hipotézise az, hogy a definíció megfelel a valóságnak, és ezt kívánja más, bizonyítatlan hipotézisekkel igazolni.

A véletlen találgatásról írtakat nem értem.
Ez nem meglepő, ha nem tudod, mi az a t-próba. Ez egy statisztikai hipotézis-vizsgálati eljárás, a kérdéses esetben azt a hipotézist vizsgálja, miszerint a mérési adatokból becsült 37%-os sikerességi arány szignifikánsan nem nagyobb a véletlen találgatástól várható (itt meg nem adott, de a hasonló kísérleti elrendezéseknél általában harminc-egynéhány %) értéknél. A konkrét esetben azt az eredményt adta, hogy ennek a valószínűsége kisebb 5%-nál.

Nem olvastam el Goswami hivatkozásait a hasonló kísérletekről, csak most utólag (Fenwick kísérletét nem találtam). Nem a legszerencsésebbeket választotta. Feltűnt viszont, hogy egy lényeges körülményben eltértek az eredetitől, a nonlokális kapcsolat kialakulására irányuló együttes meditációt, Standish teljesen elhagyta, Wackermann meg a párokra bízta, hogy meditálnak, vagy más módon létesítenek kapcsolatot + még az eredetiben a résztvevő párok végig arra koncentráltak, hogy a nonlokális kapcsolatuk fenn maradjon. Nem csoda a gyenge eredmény
Na ja, meg fekete kakast sem áldoztak:).
"Before the experiment, the pairs were instructed to establish an “empathic bond”, defined as “intense feeling of the presence of the other person”, in a 20 minute session, and to maintain the bond during the experimental session."
A gyakorlatban mi különbség van az "együttes meditáció" és "a másik személy jelenléte intenzív érzetének létrehozása" között? A "kapcsolatot" pedig mindkét esetben fenntartották a mérés alatt is. De ez egyébként sem változtat a tényen, hogy az állítólagos megerősítő kísérletek nem igazán reprodukálták Grinbergék eredményeit.

Eddig sem vitattam, hogy metaanalízist végeztek, de ez a tény nem csökkenti az eredmények hitelességét.
Bocs, akkor megint félreértettelek. Ezek szerint az állításom második felét szándékoztad vitatni, miszerint az általad korábban beidézett, a parapszichológia mainstreamjéhez tartozó szerzők cikkei nem említik Schlitzék írását? Ezt viszont nyilvánvalóan nem cáfolják a később beidézett források, azért sem, mert a noetic.org vagy enlightennext.org legfeljebb az ezotéria mainstreamjéhez tartozik, nem pedig a tudományos parapszichológiai kutatásokéhoz.

Az idézett sorokban Wackermann az átvitt potenciált vitatja, nem a korrelációt. Leírom, hogyan gondolom:
fényvillanás-agyi válaszreakció-EEG mérésre összeomlás-mért érték.
Szerintem rosszul gondolod. Az EEG jel milliónyi (milliárdnyi?) agysejt (makroszkopikus objektum) összes elektromos tevékenységének az összegzett hatása a fejbőr sejtjeinek elektromos potenciáljára. Ilyen rendszerben a tudomány mai állása szerint (értsd: tudományos módszerekkel eddig senki nem cáfolta) kvantumos jelenségeknek, de különösen kvantumos összefonódott állapotnak mérhető következménye nincsen. És még egyszer: a korreláció jelen esetben a jelalakok időbeni változásának korrelációja, nem pedig részecskék kvantumállapotaié (tudod: Gizike meg a gőzeke).

Az analógia megfelelés egy másik szinten, nem azonosság. A mérleghinta két vége, mivel ugyan annak a rúdnak a két vége, erő hatására egyszerre mozdul el ellenkező irányba, mint ahogy az összefonódott "részecskék" egyikük megmérésekor egyidejűleg omlanak össze a lehetőségek szuperpoziciójából egy-egy lehetséges állapotba.
Ez jó. Mint mikor két kutya találkozáskor egyszerre csóválja a farkát, meditáció hatására a két agytól független tudat is kvantumosan összefonódott állapotba kerül:).
De Te a mérleghinta-analógiát a külső szemlélő számára átvitt információ hiányának illusztrálására hoztad fel. A mérleghinta egyik végét elmozdítod valamilyen irányba, ezzel tudtára adhatod a túlsó oldalon lévőnek, hogy mit csináltál. Az összefonódott párok egyik tagjának mérésekor viszont véletlenszerűen fogod mérni vagy az egyik, vagy a másik lehetséges állapotot, a másik párt mérő csak annyit tud, hogy ha Te megmérted (vagy meg fogod mérni), akkor az ő eredményével ellentétes eredményt kaptál (vagy fogsz kapni). A kérdés továbbra is áll: hogy magyarázná ez a jelenség a para-kísérleteknél megfigyelt többé-kevésbé hasonló jelalakokat? Szerintem a korrekt analógia az lenne, hogy ha az egyik alanynál van jel, akkor a másiknál nincs. Így sokkal jobb lenne az eredmény is, a vizsgált alanyok többsége igazolná a kvantumkorrelációs hipotézist. Látja? Nem látja? Na látja!:).

Egy kvantumjellemzőt mérnek, és annak nincs olyan sok lehetséges állapota. A korreláció abban áll, hogy az összefonódott pár megmért tagjának a hullámállapot összeomlása után biztos különbözik az állapota a másikétól, pl. a spin-kvantumszámnak két lehetséges értéke van: +0.5, -0.5.
A spin egy adott térirányban mért vetületének. De három lineárisan független térirányban (térdimenzióban) mérhetsz, ha egyet megmérsz, a többi határozatlan marad, ráadásul a részecskének nem csak spinje van, hanem pl. impulzusa, helye, energiája is, amiket szintén nem mértél.

Nem lehetetlen = lehetséges .
Persze. Nem lehetetlen az sem, hogy árja gyerekek potyogjanak az égből, csak éppen az eddigi tapasztalatok fényében meglehetősen valószínűtlennek tűnik.
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Köszönöm a vitát, befejeztem, mert többek között nem tetszik, hogy olykor a (rész)válaszaimból 1-1 mondatot kiragadsz és az egészre válaszolsz, vagy rendszeresen olyan gondolatokat tulajdonítasz nekem, amelyeket nem mondtam és nem is gondoltam, ill. az "elhangzott" válaszaimat rendszeresen félreértelmezed, kiforgatod az eredi jelentésüket.

UI.:
A spinkvantumszámnak nézzél utána pl. http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/KvanSzam.htm, összekeverted a mágneses kvantumszámmal. Bernstein definiciója, nem hipotéziseken, hanem kísérleti eredményeken alapult.
A t próbáról: Bernstein közlése, amelyet idéztem és lefordítottam, egyáltalán nem erről szól, de már régen tanultam statisztikát, majd frissitek.[/FONT]
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&amp]Még egy megjegyzésedre reagálnom kell. Az általad az ezotéria mainstream-jének nevezett tudósok közül néhány, amelyekre hivatkoztam az IONS Egyetem (noetic.org) honlapjáról:

Daryl J. Bem: http://www.noetic.org/directory/person/daryl-bem/,
Marilyn Schlitz: http://www.noetic.org/directory/person/marilyn-schlitz/,
Dean Radin: http://www.noetic.org/directory/person/dean-radin/,
Russel Targ: http://www.noetic.org/directory/person/russell-targ/[/FONT]
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A tudomány/osság/ showmanjei....

Egy kis "gyűjtést" én is készítettem.
Kommentárt nem igazán szándékozom hozzáfűzni, ki-ki eldöntheti, hogy a bemutatott
intézményt minek tekinti, és azt is, hogy a "vezető tudósai" valóban a tudományt szolgálják,
vagy sok titulussal ellátott üzletemberek.

Véleményem szerint, hozzájuk képest Däniken csak kispályás volt:D.


Quantum University - Honolulu, Hawaii -:confused:

http://iquim.org/about/


....és oszlopos tagjai, oktatói (vagy micsodái )




amit-goswami-180x180-180x165.jpg
*Amit Goswami

http://www.amitgoswami.org/

......ez a film áthidalja a szakadékot Isten és a tudomány között,
:cool:
átfogó egysége elválaszthatatlan a világ főbb vallások és misztikus hagyományoktól....

Mindeközben az új paradigmának bizonyítania kell hasznosságát a technológia fejlődésén keresztül. Az egyik alkalmazási terület az alternatív orvoslás, amelynek hathatósága már ma is egyre nagyobb elismerésre tesz szert. Egy másik fontos alkalmazási terület a „finom energia” („subtle energy”) technológia: e körbe tartozik a természetfeletti képességek alkalmazása („dowsing”) vagy az aurafotózás („Kirlian photography”) alkalmazása az orvosi diagnosztikában. További alkalmazási területek megjelenését is tapasztaljuk, mint amilyen a spirituális közgazdaságtan (Goswami, 2005.) és politika (McLaughlin, 1994.). Ez csak a kezdet. Az elkövetkező évtizedek során az új paradigma számtalan hasznos alkalmazási területe fog felbukkanni – ami a paradigma elfogadását is ösztönözni fogja majd......


[h=1]A tudományban bekövetkező paradigmaváltás:
egy kvantumfizikus meglátásai
[/h]http://www.inco.hu/inco13/<WBR>transzc/cikk1h.htm

***

IM-600-emailpic1-590x300.jpg




Presenter: Dr. Paul Drouin
Fee: $450 http://iquim.org/dr-paul-<WBR>drouin-md/


***************************



timthumb.php

Bruce H Lipton

...
akik meg tudják tanítani az Embereket, hogyan „gondolkodjanak a gének szintje felett”
A hit biológiája


The Biology of Belief: Unleashing the Power of Consciousness, Matter & Miracles
6 983 Ft

The Wisdom of Your Cells: How Your Beliefs Control Your Biology
5% kedvezménnyel: 22 378 Ft

http://www.brucelipton.com/


******************************<WBR>******


Dr-Richard-Bandler.png



Richard Bandler: önismeret, kommunikáció, kapcsolat, érzelmek, konfliktus, spiritualitás, hipnózis, egészség, boldogság, életmód, tréning, tanfolyam, képzés, stressz, vezetésfejlesztés, vezető, tanácsadás, coach, önbizalom, szervezetfejlesztés, relaxáció, meditáció, transz, selfskills

Élj úgy, ahogyan szeretnél!
Ajándék angol nyelvű transz-CD-vel!

A módszer segítségével az olyan problémák is eredményesen kezelhetők, amelyek gyógyításához korábban a legképzettebb pszichológusoknak is hónapokra volt szükségük: a legtöbb fóbia nem egészen egy óra alatt teljesen kikúrálható, :cool: az apróbb napi félelmek és negatív gondolatok pedig akár percek alatt is eltörölhetőek:cool::cool:.
Egyszóval bármin is szeretnél változtatni, bármit is szeretnél elérni, Richard Bandler segít neked:wink:!
(persze, jó pénzért!)
http://iquim.org/dr-richard-<WBR>bandler/


*****************************


type2_3489_2011-05-19-06-56-12-default.jpeg

Patrick K. Porter,

CD:
Creative Visualization Relaxation​
a mágikus teremtő vizualizáció - megdöbbentő igazság az, CVR drámaian növeli a teljesíményt az elvárt idő töredéke alatt -
Gyakorlatilag korlátlan személyes fejlődés automatikusan történik
http://www.positivechanges.<WBR>com/founder.php


******************************<WBR>*****


Terry Oleson

Praktizál: West Hollywood, California (!)



http://therapists.<WBR>psychologytoday.com/rms/name/<WBR>Terry_Oleson_PhD_Los+Angeles_<WBR>California_6967


******************************<WBR>********


career3.jpg

Debrah Zepf<WBR>
http://iquim.org/dr-debrah-<WBR>zepf/

51xjJv9UlML._SL160_PIsitb-sticker-arrow-dp,TopRight,12,-18_SH30_OU01_SL160_.jpg

aromaterápia tanfolyamok
[h=3]Előadó: Dr.
Debrah Zepf, Ph.D​
Díj: 450 $
[/h]*****************************


1_1122.jpg


Faith Nelson
http://iquim.org/dr-faith-<WBR>nelson/

http://store.iquim.org/index.<WBR>php?main_page=product_info&<WBR>cPath=12&products_id=97
Quantum Fogyás



*****************************


WCQM-03-590x300.gif

Jurij Kronn

Rájött arra, hogy van egy alapvető energia erő, amely támogatja és szervezi az összes életformát:D.

Talk show műsorok...

Quantum Medicine – Subtle Energy Secrets Revealed
Lásd a világot egy teljesen új megvilágításban
milyen "kvantum-gyógyszer" segíthet elérni a érzelmi, fizikai és szellemi potenciálját.

http://www.<WBR>subtleenergysolutions.com/<WBR>yurykronn.html

[h=3]World Congress of Quantum Medicine Honolulu, Hawaii October 4-7, 2012[/h][h=3] WCQM-Postcard-Front-2012-Website-590.jpg [/h]
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis "gyűjtést" én is készítettem.
Kommentárt nem igazán szándékozom hozzáfűzni, ki-ki eldöntheti, hogy a bemutatott
intézményt minek tekinti, és azt is, hogy a "vezető tudósai" valóban a tudományt szolgálják,
vagy sok titulussal ellátott üzletemberek.

Véleményem szerint, hozzájuk képest Däniken csak kispályás volt:D.

Gratulálok ehhez a célzatosan rossz indulatú összeállításhoz, bár nem igazán szándékoztad kommentálni,de mégis, biztos valami belső kényszer vitt rá. A felsoroltak közül egyedül Amit Goswami-ra hivatkoztam, és rajta kívűl a gyűjteményedben nem szereplő sok száz tudósra, akik részt vesznek az 1994 óta két évente tartott tucsoni "tudat" konferencián: http://www.consciousness.arizona.edu/archived.htm, https://www.sbg.ac.at/brain2007/ és/vagy az IONS Egyetem kutatói:
http://www.noetic.org/directory/person
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezoterika, noetika, vagy legyünk illumináltak....

A napokban olvastam valahol, hogy alkoholos állapotban a tudatalatti ismeretszerzés megsokszorozódik.. Tudomásom szerint csak a magyarban jelenti az illuminált az alkoholtól befolyásoltat. A szó eredetileg díszítettet(codexek), megvilágítottat(felvilágosítottat) jelent. A 17. - 18. században több társaság is viselte az illuminátusok nevet, melyeknek legfőbb célkitűzésük a szellemi bilincsektől való megszabadulás a szellemi korlátok lebontása volt. Ugye napjaink legnépszerűbb ismeretszerzési területe az ezoteria, ami egy benső tudást, egy csak a kiválasztottak által birtokolt tudást jelentett. Nos ennek ellentettje a noetika, mármint olyan szempontból, hogy a görög noesisből származtatva, ez is belső tudásra utal, egy meglévő felszabadítandó ismeretre, ami ellentétben az ezoterikus tudással, mindenki sajátja....Egyszerűbben: az ezoterika egy szűk kör titkos rejtette tudása, míg a noetika a bennünk rejtező tudás, ami felszabadításra, kibontásra vár...
Aki nem ivanka121 noetic.org hivatkozásánál találkozott először a noetikával(ismeretelmélettel?), az Dan Brown Elveszett jelkép c. könyvében is kaphatott kimerítő tájékoztatást...
Hogy kerül a csizma az asztalra? A noetika egy olyan belső tudásra , egyfajta intuitiv tudatosságra, érzékszerveinkhez és a logika hatókörén kívüli ismereteinkhez való hozzáférésre utal, amely bárki számára elérhető, s persze nyilvánvalóan nem a 20. század találmánya.... Az IONS( Noetikai Tudományos Intézet) és a PEAR( a Princeton Egyetem Anomáliakutató Labor) évek óta annak bizonyításával próbálkozik, hogy a gondolkodás képes mérhető változásokat létrehozni az "anyagon". Pedig ez ugyebár nem egy új keletű dolog, hisz a keleti orvoslás ősi módszerei ezt évezredek óta bizonyítják, számos eljárás mára feledésbe is merült, de a pusztán hit alapú csodás gyógyulásokat is ide sorolhatjuk. Adódik a kulcsszó: a nyitottság a világ, az élet dolgai iránt, melynek segítségével megérthetjük a világ működését...

De kérem szépen ennek az égadta világon semmi, de semmi köze ahhoz Mi a a tudomány?... Csak az itt folyó csevejhez....
Itt a Fórumon már számos helyen beszélgettünk arról, hogy a tudóst nem az iskola, nem a díjak teszi, hanem a gondolkodásmódja, sőt az eredménynek, vagy eredménytelenségnek sincs ehhez köze. Olybá tűnik itt arra történik kísérlet, hogy tudományos műszavak segítségével tudományosnak kiáltsanak ki olyan programokat, amelyek csak a szemfényvesztés kategóriájába sorolhatóak. Ebben az a fájó, hogy mint az előzőekben említettem is, ezek a jelenségek valóban léteznek, több ezer éve együtt élünk velük, s vannak akik használni is tudják, s valószínű előbb utóbb mérhetőek, szignifikánsan értékelhetőek lesznek..

De ebben a tálalásban ez nem több egy vallásnál.... A téma címével pedig köszönő viszonyban sincs...
Így aztán nem is leszünk illumináltak... (ha csak nincs kéznél valami innivaló)
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Utószó, vagy magyarázzon más...

Először arra gondoltam, hogy előző hozzászólásom egészítem ki...
De úgy vélem így a megfelelőbb.. A másik topicban Frank Rényi Alfrédtól, a szerintem egyik legnagyobb magyar matematikustól, aki sajnálatosan fiatalon hagyott itt bennünket, idézte az alábbiakat:

Az ember csak azt érti meg amire maga jön rá. Amit készen kap anélkül, hogy lélekben megdolgozna érte, az az egyik fülén be, a másikon ki. Olyan ez mint a növények öntözése: a növény nem élhet víz nélkül: de nem sokat ér a vízzel amit a leveleire öntenek, az lepereg róla. Csak azt a vizet képes igazán felhasználni amit a gyökerein keresztül saját maga szív fel.
.

Rényi azt vallotta a gondolatok elé nem szabad előszót tenni, ki-ki maga a saját útján döntse el mit gondol az olvasottakról, hallottakról.. Na meg az utószó is felesleges, hisz vagy érthető volt, vagy sem a mondandó. Inkább valaki más gondolatával próbáljuk szemléltetni mit is akartunk elmondani az előzőekben..
Én megfogadva Rényi tanácsát az Ő sorait választottam..

Nem lepne meg, hogy olyanok akik a szabatos matematikai gondolkodástól amúgy is idegenkednek, azt hinnék,-hogy mivel a véletlen jelenségeket úgysem lehet előre látni, legfeljebb csak nagy vonalakban,- e jelenségek vizsgálatánál megengedhetik maguknak a pongyolaságot, s csak a félig átgondolt, negyedrészt megemésztett fogalmakkal való dobálódzást. Pedig ennek éppen az ellenkezője az igaz. Minden háziasszony tudja, hogy a friss, puha kenyér felszeleteléséhez sokkal fontosabb, hogy a kés éles legyen, mint a száraz kenyér felvágásához. Lényegében itt is erről van szó. Minden tudományos vizsgálatra áll , hogy csak élesre köszörült logikával, kristálytiszta érveléssel, óvatosan, lépésről lépésre haladva, minden lépést ellenőrizve lehet az igazságot megközelíteni, s ez sehol sem annyira fontos mint a véletlen események vizsgálatánál
...
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Ivanka121-#27 <LABEL for=post_imod_checkbox_3501181></LABEL>

Nagyon félreérted. Semmi indulat és egyebek, csupán tényeket idéztem.
A Quantum University ugye létező.
Ha beütöd a gugliba, az általam felsoroltakat láthatod.
Bátorkodtam darabonként rákeresni a nevekre, és tömény reklámkampányon kívül szinte semmi érdemlegeset nem lehet találni.

Nem kérdőjelezem meg, hogy "Több dolgok vannak földön és egen....", amit sejtünk vagy tudni vélünk, és ma még nem tudjuk elfogadhatóan bizonyítani, de erre nem a misztériumok világában kell a választ keresni.

Tisztelem azokat a tudósokat, /az igazi tudósokat/ akik a dogmákkal szembeszegülve megpróbálnak ezekkel foglalkozni.
Viszont, nem tartom komoly tudósnak azokat, akik az ezotéria lelplébe bújva bazári árút, és zsiros üzletet csinálnak a megmagyarázhatatlan dolgokból.
Már pedig a példaként említett Quantum University "oszlopos tagjai" pontosan ezt teszik.
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
Ivanka121-#27 <label for="post_imod_checkbox_3501181"></label>

Nagyon félreérted. Semmi indulat és egyebek, csupán tényeket idéztem.
A Quantum University ugye létező.
Ha beütöd a gugliba, az általam felsoroltakat láthatod.
Bátorkodtam darabonként rákeresni a nevekre, és tömény reklámkampányon kívül szinte semmi érdemlegeset nem lehet találni.

Nem kérdőjelezem meg, hogy "Több dolgok vannak földön és egen....", amit sejtünk vagy tudni vélünk, és ma még nem tudjuk elfogadhatóan bizonyítani, de erre nem a misztériumok világában kell a választ keresni.

Tisztelem azokat a tudósokat, /az igazi tudósokat/ akik a dogmákkal szembeszegülve megpróbálnak ezekkel foglalkozni.
Viszont, nem tartom komoly tudósnak azokat, akik az ezotéria lelplébe bújva bazári árút, és zsiros üzletet csinálnak a megmagyarázhatatlan dolgokból.
Már pedig a példaként említett Quantum University "oszlopos tagjai" pontosan ezt teszik.

Nem értettem félre semmit. A Quantum University oszlopos tagjairól, és magáról az intézetről sem, Goswami kivételével nem hallottam. Goswami néhány írását olvastam és most olvasom a "Képzelt ablak" című könyvét, amely nagyon tetszik, bár van amit másképpen gondolok, de semmilyen bazárit nem észleltem, ahogy a többi írásában sem. Az idézett cikkéből kiemelt rész, így külön, talán túlzónak, vásárinak hat, de a cikk egésze egyáltalán nem. A paradigmaváltás tökéletesen igaz. Elolvastad a cikket? Már említettem a "tudat" konferenciákat az arizonai Tucsonban és egyéb helyszíneken, ezt a stockholmit nem rég találtam, figyelmedbe ajánlom az előadókat és a témákat: http://consciousness.arizona.edu/documents/FullProgramandAbstractsTSC2011Stockholm.pdf ., mint ahogy az összes többi évet is 1994-től, amelyeket már belinkeltem. Lehet, hogy a többi hölgy és úr a gyűjteményedben vásári komédiás, nem ismerem őket. A rosszindulatú célzatosság, vagy célzatos rosszindulat abban áll, hogy pont őket gyűjtötted csokorba, mind annak a lejáratására, amit a témában képviseltem, és elsiklott a szemed azok fölött, akik
nem illenek be a koncepciódba.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem értettem félre semmit. A oszlopos tagjairól, és magáról az intézetről sem, Goswami kivételével nem hallottam. Goswami néhány írását olvastam és most olvasom a "Képzelt ablak" című könyvét, amely nagyon tetszik, bár van amit másképpen gondolok, de semmilyen bazárit nem észleltem, ahogy a többi írásában sem. Az idézett cikkéből kiemelt rész, így külön, talán túlzónak, vásárinak hat, de a cikk egésze egyáltalán nem. A paradigmaváltás tökéletesen igaz. Elolvastad a cikket? Már említettem a "tudat" konferenciákat az arizonai Tucsonban és egyéb helyszíneken, ezt a stockholmit nem rég találtam, figyelmedbe ajánlom az előadókat és a témákat: http://consciousness.arizona.edu/documents/FullProgramandAbstractsTSC2011Stockholm.pdf ., mint ahogy az összes többi évet is 1994-től, amelyeket már belinkeltem. Lehet, hogy a többi hölgy és úr a gyűjteményedben vásári komédiás, nem ismerem őket. A rosszindulatú célzatosság, vagy célzatos rosszindulat abban áll, hogy pont őket gyűjtötted csokorba, mind annak a lejáratására, amit a témában képviseltem, és elsiklott a szemed azok fölött, akik
nem illenek be a koncepciódba.

******

A Quantum University oszlopos tagjairól, és magáról az intézetről sem, Goswami kivételével nem hallottam.

***

Az általad említett Goswami úrtól indultam:).
A nevét beütve a gugliba jutottam a Quantum University-hez. /mást nem is igazán adott ki a keresés/

Akiket felsoroltam, szorosan hozzátartoznak az említett úrhoz, és az intézményhez, nem én gyűjtöttem "csokorba",
így szerepelnek az "oszlopos tagok" listáján.
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
Az általad említett Goswami úrtól indultam:).
A nevét beütve a gugliba jutottam a Quantum University-hez. /mást nem is igazán adott ki a keresés/

Hű, ha, ez igen! Ezt nem tudom hogy csináltad, de ehhez ismét, csak gratulálnpm kell. Az én guglim 141000 találatot adott ki 0,1 másodperc alatt. Az első 50-et átnéztem, azokban nem szerepelt a Quantum University. Persze, nem vitatom, biztos, hogy annak az intézménynek is a tagja, mint ahogy még 100 másiknak is, de hogy "mást nem is igazán adott ki a keresés" ez nagyon megdöbbentett.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem csak Isten malmai őrölnek lassan...

Kár. hogy Imre megsértődött s a topic bezárt...
Lenne egy javaslatom.. Csatolok egy kis nyári olvasni valót... Ha lesz beszélgetőtárs rajtam nem fog múlni, hogy rendszeresen újabb és újabb összefüggést prezentáljak a jelen és a múlt kapcsolatáról, s remélem ennek mentén megtaláljuk a választ arra a kérdésre is: Mi a tudomány ?..

Csatolás megtekintése 921946
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért siklott volna félre a téma ?

Szerintem a kérdéshez, hogy mi a tudomány, szervesen hozzátartozik az is, hogy mi a nem tudomány.

A másik az, hogy egy fórumon sok embernek sokféle véleménye van.
Úgy nem érdemes belevágni egy téma indításába, ha megsértődünk, mer x vagy y másképp látja...

.
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Kár. hogy Imre megsértődött s a topic bezárt...
Lenne egy javaslatom.. Csatolok egy kis nyári olvasni valót... Ha lesz beszélgetőtárs rajtam nem fog múlni, hogy rendszeresen újabb és újabb összefüggést prezentáljak a jelen és a múlt kapcsolatáról, s remélem ennek mentén megtaláljuk a választ arra a kérdésre is: Mi a tudomány ?..

Csatolás megtekintése 921946
Kösz, megpróbálok még a nyár vége előtt végezni vele.:)
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Isten malmai 2.

Nem gondolom, hogy az ajánlott könyv könnyű olvasmány. Az a fajta dolgozat, aminél folyamatosan utánna kell olvasni a felvetetteknek a puszta megértéshez is, a vitatásához pedig mindenképpen...
Ezt a bevezetőben a szerző Giorgio de Santillana professzor is leírja...
A napokban olvastam egy cikket , amelyben a Prometheus c. film kapcsán hívatkoztak Hertha von Dechendre(Ő egyik szerzője az ajánlott könyvnek, aki Leo Frobenius, a német arábiai Lawrence, az afrikai Atlantisz szülőjének tanítványaként, mint etnográfus kezdetben Marcel Griaule/SiriusB-dogonok/ nyomdokain kezdte kutatásait..)
Lascaux-ról, Altamiráról, a müncheni Michael Rappenglückről volt már szó többször is a CH-n. De ime a cikk:

www.origo.hu/tudomany/20120710-ufok-nelkul-is-pontosak-a-csillagaszati-barlangrajzok.html

Paul Dirac a kvantumfizika egyik atyja írja: a matematika az alkalmas eszköz, hogy bármiféle absztrakt fogalmakkal foglalkozzunk, a matematika teljesítőképességének ezen a téren nincs határa... Erre a gondolatra Szádja Gáon 932!!-ben megjelent könyvében ezeket a gondolatokat veti fel: az adatok amelyekből a tudományok kiindulnak konkrétak, de a célok amelyekre törekszenek absztraktak.. a tudás létrájának legfelső foka a legabsztraktabb, legkifinomultabb...

Az ajánlott dolgozat is Pithagoras a dolgok számok kijelentésével indít, s a filozófus Bertrand Russelre hívatkozik, pedig kevesen tudják az irodalmi nobel díjas Russel első jelentős munkája matematikai...(Principia Mathematica Whiteheaddel közösen)

Ilyen bonyolult és nyakatekert módon arra szerettem volna utalni, hogy a tudomány fogalmának meghatározásához is a látható, mérhető, tapintható létezőtől vezet az út a csak elképzelhetőhöz... S ezzel ezelőtt 10 ezer éve vagy régebben öseink már tisztában voltak...
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Ilyen bonyolult és nyakatekert módon arra szerettem volna utalni, hogy a tudomány fogalmának meghatározásához is a látható, mérhető, tapintható létezőtől vezet az út a csak elképzelhetőhöz... S ezzel ezelőtt 10 ezer éve vagy régebben öseink már tisztában voltak...
Lehet, hogy egyesek tisztában voltak vele, de mások nyilván nem, lásd pl. a teológia és a drakonológia jeles művelőit.:)
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Isten malmai 3.

Lehet, hogy egyesek tisztában voltak vele, de mások nyilván nem, lásd pl. a teológia és a drakonológia jeles művelőit.:)

Úgy vélem éppen a "teológia és dragonológia" jeles művelői voltak leginkább tisztában ezzel... Bár a hangsúly a jelesen van...

Idéztem is Charles Francois Dupuis gondolatát, miszerint a mythos-vallás- tudomány kapcsolatban a vallás az elképzelés a világról, a tudomány pedig maga a magyarázat. S mi sem jellemzőbb az akkori teológusok jelesei is másként gondolták, hisz Dupuis 12 kötetes Origine de tous les Cultes, ou Religion Universelle munkájára válaszul
Jean Baptiste Péres, számos nyelvre lefordított Grand Erratum szatírikus írásában, fizikus-matematikus professzorként tkp. a konzervatív teológia pártjára áll.. (Péres dolgozata önálló hsz.-t is megérne ld. Albert Sonnenfeld Napoleon as sun myth Yale French Studies No. 26. 1960.)
De híven a beszélgetést indító könyvajánlatomhoz(Hamlet's Mill), bár a 18.-19. században született a legtöbb összegző munka, kézikönyv a világ megértéséhez, ennek szükségessége már a görögök idejében is felmerült. Ugyebár számosan a görög időkre teszik a fordulópontot a tudomány-mítosz kapcsolatban... De pl. A. Whitehead szerint "az európai filozófia tradíciót a legbiztonságosabban úgy írhatnánk le általánosan, hogy az egy sor Platonhoz fűzött lábjegyzetből áll össze.."
Nem sokkal időszámításunk előtt született az Apollodórosz(ie.180-ie.110)nak tulajdonított Bibliothehe..
Szepessy Tanár Úr utószavában nem a fordításhoz ad segítséget, hanem a mű szerepéhez....
No és ekkortájt született egy másik könyv is, a KÖNYV(Biblia)......

Csatolás megtekintése 922478
 
Oldal tetejére