Spórolási tippek, ötletek

Ö

öreganyám

Vendég
Bevétel kiadás pontos meghatározása
Ha a számlámon megjelenő összeg (jövedelem) a kiadás felét is meghaladja, akkor bizony nagyon oda kell figyelni, hogy mikor mire költ az ember. Első sorban arra kell figyelni, hogy csak arra költsünk, ami létfenntartásunkhoz szükséges. Étel és ruházat. No de itt is az van, hogy ki kell számolni, hogy havonta mennyit költhetek ennivalóra, és mennyit ruházatra. Amikor még kézhez kaptuk a fizetést, akkor ezt úgy oldottam meg, hogy borítékoztam. Kiadások közüzemi számlák, lakás törlesztés, közös költség, iskola óvodai befizetés. Ami maradt, elosztottam 30 felé, és azt raktam félre / egy napra jutó 1 boríték/ Ha a napi kiadásból megmaradt, azt egy perselybe raktam. Csak hó végén költöttem ruhára, vagy más kiadásra. Így soha nem voltam mínuszba. Nem volt könnyű, de bevált. Sose léptem át a napi kiadható összeget, mert nem volt kire támaszkodni. Inkább igyekeztem minden nap valamennyit megspórolni
 

Miniduck

Állandó Tag
Állandó Tag
Én hetente és kézhez kapom a fizetésem. Nehéz így beosztanom a pénzt, de kaptam egy ötletet (amit már alkalmazok is). Egy füzetbe felírom a fizetés dátumát és az összegét, valamint hogy mi az, amire költöttem az adott héten (bérlet, számla, élelmiszer - ezek állandó kiadások, egyébre egyenlőre nem kell költenem). Utána felírom azt is, hogy mennyi maradt. Ami megmarad pénz, azt egy dobozba teszem vagy befizetem a számlámra és ahhoz nem nyúlok. Természetesen nem költök mindenre, igyekszem úgy csinálni, hogy ne egyszerre kelljen mindent, mert akkor az egy heti fizetésemből nem maradna sok. Jelenleg nem kapok valami nagy összegű fizetést, de meghatároztam egy X összeget, amit havi szinten szeretnék összegyűjteni. Emellett nem vásárolok meg bármit, amit azelőtt igen. Remélem, beválik ez a módszer.
 

Miniduck

Állandó Tag
Állandó Tag
A spórolás 25+1 trükkje: energia és pénz megtakarítási tippek

Kis odafigyeléssel is spórolhatunk a családi büdzséből jó pár ezer forintot, ráadásul sokat tehetünk környezetünk megóvásáért is.
I. Takarékoskodjon az energiával! 1. Szellőztetésnél tárja ki az ablakokat, s lehetőleg csináljon huzatot. A rövid ideig tartó intenzív szellőztetés takarékosabb, mint ha hosszú ideig engedi ki a lakásból a meleget. 2. A gázkészülékek rendszeres karbantartása nem csak a biztonságos üzemeltetés miatt fontos. A tisztítással akár 20%-kal is növelhető a gázkészülékek hatékonysága. 3. A hűtés gyakran több energiát fogyaszt, mint a fűtés. Megfelelő árnyékolással minimálisra csökkentheti a légkondicionálók üzemidejét. 4. A fűtésszámla csökkentésének leghatásosabb eszköze a megfelelő hőszigetelés. Hőszigetelt nyílászárókkal a negyedére csökkentheti az energiaveszteséget. Ha nincs pénze a cserére, redőnyökkel és vastag függönyökkel is szigetelheti ablakait. 5. Növelheti a fűtés hatékonyságát, ha hővisszaverő anyagot tesz a radiátorok mögé. 6. A túlfűtött otthon nem csak egészségtelen, de drága is, ezért érdemes lecsavarni egy picit a termosztátot. A hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentése akár 6%-kal is csökkentheti a fűtésszámlát.
7. Érdemes beruházni egy programozható termosztátba. Ezek az eszközök már pár ezer forinttól beszerezhetők. Ennél jóval többet spórol a gázszámlán, ha a távolléte alatt nem fűti teljes gázzal az üres lakást. 8. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó, és saját kezűleg megoldhatjuk. Az így kiküszöbölhető jelentős hőveszteséggel akár évi 15-20 százalék körüli energiát is megtakaríthatunk. De a télen, sötétedés után leeresztett redőny vagy a behúzott sötétítő is sokat számít.
II. Áramszámla csökkentése 9. Áramtalanítsa az elektromos készülékeket! A tévék, dvd-lejátszók, hifi-k kikapcsolt állapotban is fogyasztják az áramot. A régi készülékek készenléti állapotban is majdnem annyi energiát fogyasztanak, mint működés közben, de az újak is „megeszik” a normál üzemmód 5-15 százalékát. Ne hagyja stand-by módban a készülékeket. 10. Csak azokban a helyiségekben világítsunk, ahol éppen tartózkodunk! Hagyományos izzók használatakor, ha 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben érdemes lekapcsolni a világítást. A gyakori fel-lekattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna! Olvasáshoz vagy munkához sokkal hatékonyabb, ha csak a helyi világítást használjuk. 11. Húzza ki a telefontöltőt! A töltő akkor is fogyaszt áramot, amikor nincs rádugva a telefon. 12. Ne hagyja jégbe fagyva a fagyasztót! A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvassza le a fagyasztót! 13. Hagyja szabadon és tartsa tisztán a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt. 14. A hűtő hőmérséklete ne legyen kevesebb Celsius-foknál, és a fagyasztót is elég a –18 Celsius-fokra állítani. Ennél alacsonyabb hőmérséklet már jelentősen növelheti a fogyasztást. 15. Olyan hőmérsékletre állítsa a bojlert, aminél nem kell hideg vízzel hígítani a meleget. Az ideális hőfok körülbelül 60 Celsius-fok.
III. Spóroljon a vízzel!
16. Zárja el a csapot fogmosás közben! Ha folyó vízzel mos fogat, körülbelül 8 liter vizet pocsékol el. 17. Csökkentheti a vízfelhasználást, ha a konyhai csaptelepbe perlátort szereltet. A perlátor levegővel keveri a vizet, így erősíti a vízsugár erejét.
IV. Süssön-főzzön energiatakarékosan! 18. Vízmelegítésre a leghatékonyabb megoldás a vízmelegítő. 19. Főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! 20. Kevesebb energiával megfő az étel, ha fedőt tesz az edényekre. 21. Az edény mérete is fontos. Akkora edényt használjon, amely passzol a főzőlap méretéhez. 22. A sütő előmelegítése legtöbbször teljesen felesleges energiapazarlás. 23. Spórolhat az energiával, ha az étel elkészülése előtt pár perccel lekapcsolja a sütőt vagy a főzőlapot. Ezek ugyanis 5-10 perccel a lekapcsolás után is melegek maradnak. 24. Mivel nem a levegőt, hanem közvetlenül az ételt melegítik, a mikrohullámú sütők kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél. ű
V. Takarítson takarékosan! 25. Ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát, és simára terítve vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs is szükség vasalásra (energia és idő megtakarítás). +1 Nem feltétlenül kell az előírt mosópormennyiséget beleöntenie a mosógépbe, a kevesebb mosópor is tisztára mossa a ruhákat. A bolti tisztítószereket helyettesítheti természetes anyagokkal: citromlével, ecettel, szódabikarbónával.

Ezt a neten találtam, szerintem ebben is van valami. :) Bár nem mindennel értek egyet.
 

KjAndi89

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon egyszerűen megoldottuk a spórolást párommal. Nem egy helyen vásárolunk be, hanem mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbb. Élelmiszert nagyáruházban, vegyiárut pedig euros-jellegű üzletekben.. igazából havonta akár 20000ft-t is tudunk igy spórolni.
 

timarsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi több hónapra előre megtervezzük a havi kiadásokat: fix-rezsi, bolt, bérlet, stb, plussz összeírjuk a tervezett nagyobb vásárlásokat, amit ennek tükrében osztunk szét a hónapok között. Így el lehet érni, hogy minden hónap plusszos maradjon.
 

Murmilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk a hipermarketek hétvégén 10 százalékos engedményt adnak a vásárlás teljes összegére. Tehát amit csak lehet, akkor. Egyébként nem esik nehezemre, természetemnél fogva elég spórolós vagyok. Általában akaratlanul is rákérdezek magamra: "Valóban szükséged van erre?" Az energiával, vízzel is igyekszem takarékoskodni, de azt inkább azért, mert szeretem azt képzelni magamról, hogy környezettudatos vagyok, bár ez enyhén túlzás lenne állítani.
 

samuray2

Állandó Tag
Állandó Tag
az a baj hiába akarsz sporolni sajna senki nem jövőbelátó :( a helyzet meg olyan akár óránként változhat valami ára
tehát az 5 let oké éppen csak szinte kivitelezhetetlen
 
Oldal tetejére