Sporolósan, de mégis finomat! Avagy kopp napokra

gledag

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Mindenki járt már úgy,hogy hétvége után, vagy bármikor, megmaradt a burgonya köret.
Nem jöttek a gyerekek, vagy mást ettek.
Másnap már nem olyan jó megenni.
Azért ez ritkán fordul elő, nem mindig ilyeneket gyártok:D

A macerásabb,
Ha kedvem van csinálok burgonyás pogit, vagy olyan sütit, amibe tört krumpli kell. Almásat, lekvárosat, diósat. Sokáig eláll, már ha nem fogy el hamarabb.Dehát ezt ismeri mindenki.

Tudom,hogy a burgonya, ha szigorúak vagyunk, héjában kell hogy főljön,de ha megmaradt, 2 lehetőség van, vagy kidobjuk, vagy eldolgozzuk, sutba dobva hogy miben főtt:D.:D

---------------------------------------------------------------------------------------------
A gyorsabb...

A másik gyorsabb lehetőség, amit én csak lusta nudlinak, vagy lusta sztrapinak hívok, a következő.:

Annyi idő alatt megvan,míg a víz felforr.

1,Felteszek egy fazékba vizet forralni.

2.Vagy hagymát pirítok, vagy szalonnát. /Ja, szalonnát szoktam nagy tételben:D lepirítani, bármikor hozzá lehet nyúlni, nem kell időt tölteni./

Ha csak hagymásat akarok, akkor hagymát, ha túrósat, akkor szalonnát.

3,A tegnapi krumpli köretet megtöröm, teszek hozzá lisztet,/ nem túl sokat,kivéve, ha sok az éhes száj./ és tojást, galuskaszerű tésztát készítek.

Mire ezekkel kész vagyok, forr a víz.

A galuskaszaggatón beledolgozom a lobogó!!! sós forró vízbe.

Ha kész van, elkészíthetem sósan is, édesen is, ízlés szerint.


Sztrapacska szerűen

- hagymásan.

-Túrósan, szalonnával.

Juhtúrósan.

Káposztásan.
/ a mireliteben szoktam tartani kész káposztát, amit a káposztás tésztára lehet tenni. Egyszerre többet elkészítek, és ha kell, csak előveszem./

Ha édeset kívánnak,
morzsával, mint a nudlit.Cukorral.
Málnadzsemmel, lekvárral,
mákkal túróval, ami van.


Nem kell tőle félni, nem szeretek ételt kidobni, ez egy jó megoldás.
Ha éhesek, észre sem veszi senki,hogy a tegnapi krumpli az.
Valamint gyorsan készen van.
És szeretik is.:D
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha nálunk főtt krumpli, vagy krumplipüré maradt meg régebben annyi liszttel összekevertük, hogy gyúrható-nyújtható tészta legyen, esetleg kevés tejet is tettünk hozzá, ha leve már nem volt, vagy a püré már szárazabb volt. Vastagabb palacsinta méretűre nyúltuttuk, a régi sparhelt platniján megpirítottuk mindkét oldalát. Ezt hívtuk krumplilángosnak. Most inkább palacsintasütőben pirítjuk meg, zsiradékot alátéve. Kicsit vastagabbra hagyva, de kisebbeket készítünk belőle. Nem olyan, mint a régi, de így is finom.
Ha sült krumpli marad meg, átmelegítjük kevés zsiradékon, tojást öntünk rá (persze kevés sóval összekeverve, más fűszer is mehet bele), lassú tűzön, lefedve sütjük, hogy ne kelljen fordítani. Kiválló reggeli.
 

gledag

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Mézeskalács házikó.

Lassan lehet tervezgetni a karácsonyi sütés-főzést.
Ezt találtam:

Hogy miért spórolós?
Kérdezd meg a cukrászdában, mennyiért kapod meg.

Készítsen Ön is karácsonyi mézeskalács házikót! Vonja be a házikó elkészítésébe a gyerekeket is, hogy együtt lehessen a család, és készítsék el saját mézeskalács házikójukat! Töltse le mézeskalács házikó sablonunkat is, és nézze meg videón a házikó elkészítésének módját!
Elkészítési idő
90 perc
15-20 perc sütési idő


Hozzávalók 1 házikóhoz:
A tésztához:
250 g akácméz
100 g vaj
125 g porcukor
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt gyömbér
3 g őrölt szegfűszeg
8 g holland kakaópor
500 g búzaliszt (BL55)
3 g sütőpor
1 db tojás
1 csipet só
A fényes mázhoz:
1 db tojás
2 db tojásfehérje
A díszítéshez:
2 db tojásfehérje
500 g porcukor


<iframe src="http://player.vimeo.com/video/17341115?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0" width="400" height="225" frameborder="0" webkitAllowFullScreen allowFullScreen></iframe>

Kedves Kormányos,ha a klipet nem szabad betenni, akkor bocsánat.:(
 

Csatolások

  • mézeskalács házikó sablon.pdf
    179.6 KB · Olvasás: 19

fantanyuszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Olcsó édesség fogyni vágyóknak:
10 dkg zsírszegény túró, 5 dkg málna (lehet fagyasztott is) kevés édedítőszer
A málnés jól össze kell törni a túróval, majd édesíteni!
Egyszerű, gyorsan megvan és mégcsak nem is hízlal!!!
 

Ekira

Állandó Tag
Állandó Tag
A legegyszerűbb sósrúd, semmi (különös) nem kell bele:

1 margarint összegyúrink 40 dkg liszttel, 2 teáskanál sóval és 2 dl tejföllel. Kicsit állni hagyjuk, aztán kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, tojással kenjük, reszelt sajtot vagy szezámmagot vagy köménymagot szórunk rá, derelyemetszővel felvágjuk és már mehet is a sütőbe.
(nem kell bele sem tojás, sem élesztő vagy sütőpor)
 

kbi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Érdekelne, hogy két hónapig miért nem lehetett ezt a topikot elérni?
A választ előre is köszönöm: k.B. Ildikó
 

liviarita

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy spórolós édesség, amely maradék túróstészta felhasználásával készül.:
25 dkg túrót elkeverünk 2 evőkanál tejföllel és ugyanennyi cukorral.
Majd két-három tojássárgáját felhabosítunk. Szórunk bele ízlés szerint mazsolát és kevés reszelt citromhéjjat. Ezt a tojásos masszát elkeverjük a túróval, majd hozzáadjuk a tojások felvert habját. Ebbe a habos túrós krémbe keverjük bele a maradék túróstésztát. Majd egy tepsit kibélelünk 2-3 réteslappal. Beletöltjük a krémet és szintén réteslappal betakarjuk. A tetejét megkenhetjük olajjal vagy tejföllel. Sütjük.
 

liviarita

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem attól spórolósabb étel nincs, ha igyekszünk a maradékokat felhasználni. Inkább minthogy a szemétben kössön ki.
Így például a maradék pörköltből is finom gulyásleves készíthető, vagy a levesből megmaradt főtthús ledarálva és fűszerezve spagettire kiváló.
 

yuya21

Állandó Tag
Állandó Tag
Rántott Gríz

1l tej
12-14 e.kanál gríz
5-6 e. kanál cukor

Sűrű tejbegrízt főzünk,majd egy nagyobb tepsiben elterítjük.Megvárjuk amíg teljesen kihül és tetszés szereinti méretű kockákra vágjuk.Ezt követően lisz,tojás,zsemlemorzsa segítségével kipanírozzuk,majd olajban kisütjük.Aki szereti utólag porcukorral és fahéjjal is megszórhatja.
Jó étvágyat:D
 

leylo

Állandó Tag
Állandó Tag
rantott zabpehely: 3-4 marok zabpelyhet, 1 tojast, fel pohar vizet elkeverunk es annyi lisztet teszunk hozza, hogy galuskateszta allaga legyen. Fuszerezzuk (lehet magyarosan sok paprikaval, borssal, majorannaval, de olaszosan vagy curryvel is), fel orat allni hagyjuk, bo forro olajba szaggatva ropogosra sutjuk. A liszt kivalthato csicseriborsoliszttel is (liszterzekenyeknek), illetve reszelt cukkinit, kiolvasztott mirelit spenotot is lehet hozza keverni (pl. cukorbetegeknek igy fogyaszthatobb), ekkor kevesebb vizet kell hozzatenni.
 

leylo

Állandó Tag
Állandó Tag
nagyon laktato es egesz olcso etel, lehet ketchuppal vagy tejfolos martassal is enni, martas szerintem mindenkeppen kell hozza, mert eleg szaraz maskulonben
 

tokamano

Állandó Tag
Állandó Tag
Rántott krumpli - nagyobb krumplikat hosszában kb félcentis szeletekre vágunk, lesőzzuk vagy ételízesítővel megszórjuk, hagyjuk állni egy órán keresztül, majd tojás-liszt-tojás sorrendben bepanírozzuk, kirántjuk. Fokhagymás telföllel isteni és laktató.
 

Hanga1978

Állandó Tag
Állandó Tag
Zsemlében sült tojás
Személyenként egy zsemle tetejét levágom, belsejét kiszedem. Kibélelem sajtszeletekkel (én ementálival szoktam, de lehet más is) és beleütök 1 tojást. Forró sütőben megsütöm.
Ezt már én is próbáltam, de megégett a zsemle széle...milyen hőfokon szoktad sütni?
 

saratoga

Állandó Tag
Állandó Tag
Rántott zeller: Zellereket megpucoljuk és felvágjuk kb másfél-két centis szeletekre. Fórró, sós vízben félpuhára főzzük. Lecsepegtetjük és lapjánál bevágjuk, de csak annyira, hogy ne essen szét csak közé tudjunk csúsztatni egy szelet sonkát. Bepanírozzuk és kisütjük. Fokhagyma- vagy sajtmártással nagyon finom.
 

szijartoe

Állandó Tag
Állandó Tag
A burgonyás tojást kóstoltátok már??
Adagoktól függően zsíron vagy olajon megsütjük a szeletekre vágott burgonyát - lehetőleg olyan edényben és annyit, hogy ne süljön le és ne törjön össze!
Aki kissé pikánsabban szeretné, egy kis vöröshagyma is kerülhet hozzá - de csak akkor, ha már majdnem készre sült a burgonya.
Ha úgy gondoljuk kész - jöhet rá az ételízesítővel megszórt felvert tojás és óvatos keverés közben, hogy ne nagyon törjön készre sütjük!
Mi nagyon szeretjük! ;)
 

máriatövis

Állandó Tag
Állandó Tag
kenyér vízbe áztatva, kicsavarjuk tojással összegyúrva, kis petrezselyem, jó bele pörkölt maradék vagy apróra vágott szalonna felvágott, forró sütőben olajban vagy lábasban kisütve hónapvégi napokra. A nevét nem ismerem.
 
Sziasztok!

Bolgár páromtól tanultam ezt a nyári ételt (jaj, de várom már a nyarat!):

Cukkinit felszeletelem, lisztben megforgatom és forró olajban hirtelen kisütöm. Amikor szép aranybarnára sült, kiszedem és jól lecsöpögtetem.

A cukkínihez mártogatósnak natúr joghurtba keverek egy kis borecetet, egy csipet sót, és nagyon nagyon sok apróra vágott fokhagymát.
 
Oldal tetejére