Rejtő Jenő, akit P. Howardnak hívtak...

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
70 ÉVE HALT MEG P. HOWARD – REJTŐ (SZÜLETETT REICH) JENŐ


70 éve halt meg P. Howard – Rejtő (született Reich) Jenő
Hetven éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, akit írói álnevén, P. Howardként is ismer és szeret a magyar olvasóközönség. Állítólag 1943.január 1-jén – azt mondta, – hogy ez a nap is jól kezdődik. Mindössze 38 éves volt.
rejt__jen__.jpg

Az Egyedül vagyunk című nyilas lap 1942-ben lényegében feljelentette, és a nagykátai katonakórházból betegen vitték el egy büntetőszázadba. Az ukrajnai Jevdokovóban fagyott meg munkaszolgálatosként 1943. január 1-jén, állítólag halála előtt is bajtársait szórakoztatta emlékezetből idézett regényrészleteivel.

Reich Jenő néven Budapesten született 1905. március 29-én, apja nyomdai tisztviselő volt. A Kertész utcai polgári iskolából kicsapták, mert szájon vágta zsidózó tanárát. Elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját, de statisztálásnál többre nem vitte, mert egyszer leejtette a híres színészt, Törzs Jenőt. Színi tanulmányait Berlinben, Max Reinhardtnál folytatta, közben lovakat csutakolt az ügetőn. Ezután vándorútra kelt, volt Hamburgban dokkmunkás és illatszerárus, Svédországban heringhalász, Genovában építőmunkás, Zürichben gobelinkereskedő, Franciaországban sztepptáncos, dolgozott vándorcirkuszban és járt Afrikában is, az azonban vitatott, hogy az idegenlégióban szolgált-e.
1930-ban csak kölcsönkért pénzből tudott hazatérni Olaszországból, itthon nyelveket tanított és írni kezdett. Salamon Béla ajánlotta be a Teréz körúti Színpadhoz, ahol háziszerző lett: Aki mer, az nyer című zenés darabját 150-szer adták elő Honthy Hanna és Törzs Jenő főszereplésével, Úrilány szobát keres című színművéből pedig film is készült.
Felkapott szerző lett, a szakadatlan munka azonban felőrölte az idegeit, 1939-ben két hónapot szanatóriumban töltött. Időközben kitört a II. világháború, és zsidó származása miatt folyamatosan támadták. Az Egyedül vagyunk című nyilas lap 1942-ben lényegében feljelentette, és a nagykátai katonakórházból betegen vitték el egy büntetőszázadba. Az ukrajnai Jevdokovóban fagyott meg munkaszolgálatosként 1943. január 1-jén, állítólag halála előtt is bajtársait szórakoztatta emlékezetből idézett regényrészleteivel. Mindössze 38 éves volt.
Mintegy 120 jelenete maradt fenn, ezek javát Tévedésből jelentik címmel adták ki 1988-ban. Bár darabjait játszották, regényei sikeresek voltak, volt olyan hónap, amikor 2000 pengőt keresett, bohém életmódja és kártyaszenvedélye miatt mégsem volt soha pénze. Mindenhonnan előlegeket vett fel, hogy vállalásait teljesítse, nemcsak kávéval és cigarettával küzdött az elalvás ellen, az azonban a városi legendák világába tartozik, hogy amikor megszorult, a kávéházi pincért kéziratlapokkal fizette ki, amelyeket azután a kiadónál lehetett “beváltani”. Szoros barátság fűzte Karinthy Frigyeshez, aki a rá jellemző, ötletes módon tette egyik napról a másikra ismertté nevét. Karinthy a Pesti Napló hasábjain Rejtő rejtélyes eltűnéséről számolt be, majd nyílt levelet intézett hozzá, kérve, ne legyen öngyilkos. “Jenő, gyere haza, minden meg van bocsátva!” – fejezte be írását. Rejtő, aki mit sem tudott erről, a lapszám elolvasása után már ismert emberként tért haza Bécsből, ahová még ismeretlenként távozott.
Zsenialitása regényeiben mutatkozik meg, hiszen megújította a ponyvát. Egy “tízfilléres” regénnyel akár két nap alatt végzett, majd a Nova kiadó pengősregényeit írta. Egy szerződésben kéthetente egy 120 oldalas regény megírását vállalta, és ezt teljesítette is, noha aprólékosan, a szövegen sokat javítva dolgozott. A Nova elvileg külföldi irodalmat adott ki, innen ered a P. Howard írói álnév.
Rejtő regényei átmenetek a kalandregény és annak paródiája között, a légiós és matrózregényeket művészetté nemesítette. Hősei csetlő-botló kisemberek, akiknek végül igazságot szolgáltat a sors, a történetek fordulatosak, a jellemek alig árnyaltak. Rejtő egyéni humorát a pesti vagánynyelv és aszfalthumor leleményei, szójátékok, meglepő szerkezetek jellemzik. Különösen indításai zseniálisak (Uram, a késemért jöttem; Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat), bizarr fordulatai (Fülig Jimmy és Török Szultán leveleiben) mintát teremtettek. Kiszólásai, csattanói ma is közszájon forognak, regényein nemzedékek nőttek fel. Legnépszerűbb könyvei: A csontbrigád, Az elveszett cirkáló, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A 14 karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány.
Ő az egyetlen ponyvaíró, akit az irodalomtörténet is értékel – igaz csak utólag, saját korában alig említették, bár az olvasók egymás kezéből kapkodták köteteit. Így volt ez a II. világháború után is, a hivatalos kultúrpolitika sokáig nem vett róla tudomást, könyvei csak 1960 után jelenhettek meg, akkor viszont Jókaival vetekedett népszerűsége, ami a mai napig sem csökkent.
Regényei angol, bolgár, cseh, észt, finn, francia, német, olasz, örmény, román és szlovák nyelven is megjelentek. Műveiből több film készült: A fehér foltból Zsurzs Éva rendezte a Férjhez menni tilost, a Vesztegzárból Palásthy György a Meztelen diplomatát, Somló Tamás 1970-ben forgatta A halhatatlan légiós – akit csak Péhovardnak hívtak című filmet, 1996-ban készült el A három testőr Afrikában Bujtor István rendezésében. “Kitűnő érzéke volt a szörnyű világban meglátni a jelenségek fonákját, megmutatni az emberellenesben a nevetségest, és e nevetségessé tétellel leleplezni oly sok silányságot” – írta róla Hegedűs Géza.
1994-ben Erzsébetváros (Budapest VII. kerület) önkormányzata emléktáblát állított szülőháza falán, 2001 óta pedig internetes népi kezdeményezésre a Szövetség utcának ez a szakasza, illetve a Hevesi Sándor tér egy része Rejtő Jenő nevét viseli.
Sír (a) feliratKi itt nyugtalankodik csendesen,
Író volt és elköltözött az élők sorába.
Halt harminchat évig, élt néhány napot,
S ha gondolkozott, csak álmodott
Néhány lapot. S mikor kinevették:
Azt hitte, hogy kacagtatott.
Most itt fekszik e nehéz
Temetői hant alatt,
Zöld koponyáján kiüt a csira
És azt álmodja, hogy él.
Szegény. Béke hangjaira!
Ámen.

(Rejtô Jenő)
(1905. március 29.-1943. január 1.)

<tbody>
</tbody>

 

lanyil1

Állandó Tag
Állandó Tag
És! "egyszerűen" megfagyott!! Egy géniusz, akit a sok sznob irodalmár a legjobb esetben is csak "ponyvának" titulál. Persze sokuk a fiatalkorukban a paplan alatt vihogott (ha megértette) páratlan humorát, mert szégyennek érezte procc ősei előtt, hogy igazi irodalmi élvezetben volt része.
 

Akva2

Új tag
Szerintem ennek 2 oka lehet
1. pénzhiány a filmszakmában
2. nincs az az operatőr aki azokat a fantasztikusan megfogalmazott leíró jeleneteket képileg visszaadná (narrátorral szerintemnemolyan...)

Szerintem pedig sok műve kitűnően megfilmesíthető lenne, főszereplőknek pedig főleg Terence Hillt és Bud Spencert képzeltem el gyakran, sajnos ők már nem fogják eljátszani.
 

ludwigm

Állandó Tag
Állandó Tag
Fiatalkoromban (jaj de régen volt...) minden poént ismertem - pedig a könyvei szinte csak poénok sorozataként írhatók le.

Később, tanárként (semmi irodalom, kemény technikai terület) sokat felhasználtam, és csodálkoztam, hogy nem értik.
Aztán rábeszéltem a hallgatóimat, hogy olvassák. Attól kezdve sokkal jobban értették a radar működését.

Szerintem pedig sok műve kitűnően megfilmesíthető lenne, főszereplőknek pedig főleg Terence Hillt és Bud Spencert képzeltem el gyakran, sajnos ők már nem fogják eljátszani.

Én inkább magyarokat választanék.
A "Vesztegzár a Grand Hotelben" - minden torzítástól eltekintve, ami megfilmesítésnél elkerülhetennek látszik - például egész jó volt.

Más...
Mint annyi sok nyelvi humor, lefordíthatatlan, így sajnos nem arathat sikereket nem-magyar környezetben.

"Vanek B. Eduárd, közlegény és magántitkár"
Fordítsd angolra...

vagy...
"- Ez az illető hirtelen hanyatt esett.
- Hol ütötte meg magát?
- A fülem mögött. De én pontosan állcsúcson találtam."

Olvastam a 14 karátos autót angolul IS.
Nem működik. Sajnos.


Megjegyzem a google keresés ad egy csomó torzított idézetet.
Pedig klasszikusokat csak szószerint, vagy sehogy...


 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Rejtő Jenő meghódította a németeket



Akár több százezres példányszámban is megjelenhet Az elátkozott part című Rejtő Jenő-regény német fordítása, amely nagy sikert aratott a lipcsei könyvvásáron.


Rejto_Jeno.jpg


Rejtő Jenő munkássága sokáig a magyar irodalom mostohagyermekének számított, mára viszont a hivatalos irodalmi körök is egyre inkább elismerik: a sokáig a magyar ponyva királyaként számon tartott szerző sikerültebb művei már jó ideje részét képezik a hazai irodalmi kánonnak. Rejtő külföldi ismertsége csekély, ami nem választható el attól a ténytől, hogy a számtalan népszerű zsánerben alkotó és azokat kifordító, parodizáló író szédületes és abszurd humora elválaszthatatlannak látszik a pesti flasztertól. Ennek ellenére természetesen születtek idegen nyelvű fordítások

Rejtő-művekből. Angol nyelven például három regény is olvasható (A tizennégy karátos autó, A szőke ciklon, Az elsikkasztott pénztáros), lengyelül pedig a szerző nálunk talán kevésbé ismert könyve,A néma revolverek városa jelent meg. A regény oroszul is olvasható, hasonlóan A tizennégy karátos autóhoz. És úgy tűnik, most jó esély van a rejtői életmű népszerűsítésére Németországban is.
 

porcine

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy igazi zseni!
Már régen nem a drámát tartom nagy műfajnak. Többre értékelem, ha valaki meg tud nevettetni! És Ő mindig!
 

kiry75

Állandó Tag
Állandó Tag
Rejtő volt az első író, akitől végigolvastam egy könyvet, mégpedig A tizennégy karátos autót. Azóta a rabja vagyok. Amennyire tudom, elolvastam az összes megjelent könyvét.
Jó író, könnyed stílus.
 

Annika24

Állandó Tag
Állandó Tag
Reich Jenő 37 évesen munkaszolgálatosként meghalt az orosz fronton. Rejtő Jenő még sokáig élni fog.

" Ki itt nyugtalankodik csendesen,
Író volt és elköltözött az élők sorába.
Halt 36 évig, és élt néhány napot,
S ha gondolkozott, csak álmodott
Néhány napot. S amikor kinevették:
Azt hitte, hogy kacagtatott.
Most itt fekszik e nehéz
Temetői hant alatt,
Zöld koponyáján kiüt a csíra.
És azt álmodja, hogy él.
Szegény. Béke hantjaira!
Ámen! "
/Rejtő Jenő: Sír (a) felirat/

Nem is olyan régen volt egy Rejtő-kiállítás a Dohány utcai zsinagógában. Ott olvastam, hogy amint megírt néhány oldalt, már fizette is belőle az aktuális adósságait...
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Rejtő Jenő
magyar író
1905. március 29. — 1943. január 1.



Fel a fejjel, fiatal barátaim! Az élet olyan, mint az asszony: ingatag!

Babonás emberek mindig is voltak és lesznek, mert Allah úgy akarta, hogy némely ember ne azt lássa, amit lát és ne azt, amit hall, hanem külön igazságot keressen magának, és ha ezt megtalálta, akkor hinni tudja, hogy okosabb, mint a többi.

A harmónia a mindenség mélyén lapuló állandó melódia.

Az emberek azt akarják olvasni, amit szívesen elképzelnek, és nem szeretik, ha a valóság ellentmond ennek.

Az ördög sem rokonszenves, és mégis jobban kedvelik, amikor gonosz, mintha bölcsődalokat énekelne. Az ember ragaszkodik az illúzióihoz.

A kezdő orvosok sokszor a fanatikus egyéneket összetévesztik a rögeszmés elmebetegekkel. Ha a beteg nem az önműködő villamosjegyet vagy hasonló fizikai képtelenséget tekinti sürgősen megvalósítandó reformnak, hanem a többtermelést vagy a serdületlenek által készített péksütemények fokozott állami ellenőrzését, úgy lehet, hogy később miniszter lesz vagy publicista. A rög- és valódi eszmék fanatikus ismételgetése ma még nincs precízen elhatárolva az orvostudomány előtt. Ezért olykor nagy reformerekről későn derül ki, hogy eszméjük nem valódi volt, hanem rög. De ilyenkor már nem lehet kezelni őket, mert magas pozíciót, nagy tekintélyt, és világraszóló érdemrendet kaptak.

Rémes, hogy milyen szűk viselet más ember életét hordani.

Ez igen. Ez egyszerű és mégis örök szép, nagy csodája az életnek, hogy több mint tíz év múltán egy asszony, a megszokott érintés másodpercében máris tisztában van azzal: nem "Ő" fogta meg a vállát.

Ha az ember igazán hisz valamiben, esetleg az sem baj, ha nem igaz. Sokszor a puszta hit is lehet igazi nagy ajándék.

Két különböző udvarló közül a nő számára mindig az a rokonszenvesebb, aki ritkábban ad kifejezést érzelmeinek.

A mi kapcsolatunk a férfiakhoz, drágám, azon két tevékenységben merül ki, hogy jogosan elítéljük őket, és indokolatlanul megbocsátunk nekik.

A beteg szervezetet az egészség hiánya kínozza. A beteg lélekben a lélek hiánya fáj.


A titok éltető elem, természetesen kiválasztódó ellenmérge a valóság ciánkálijának.


Életünk legfontosabb eseményei a látványos okokon kívül tulajdonképpen ellenőrizhetetlen semmiségekre vezethetők vissza.

Nem szeretek senkit sem a gyöngéje után megítélni. A kíváncsiságot sem tartom bűnnek. Lehet, hogy hamar megöregszik általa az ember, legalábbis emellett szól az a körülmény, hogy igen sok hölgy aránylag fiatalon állandóan kozmetikushoz jár.
 

Kaszazsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Rejtő Jenő könyveit számomra is nagy élményt jelentettek! A két Piszkos Fred mellett a Csontbrigádot szerettem legjobban, de minden könyvét elolvastam, ami a kezembe került, mert a humorával nem tudtam betelni. A részletesebb életrajzát itt olvastam el most. Hihetetlen, hogy ennyi hánykolódás mellett ilyen életművet hagyott hátra!
 

m-o-n

Állandó Tag
Állandó Tag
70 ÉVE HALT MEG P. HOWARD – REJTŐ (SZÜLETETT REICH) JENŐ


70 éve halt meg P. Howard – Rejtő (született Reich) Jenő


Ez azt is jelenti, hogy lejárt a Rejtő-művek szerzői jogi védelmi ideje. A MEK-ből le lehet tölteni, itt kereshető: http://mek.oszk.hu/katalog/index.phtml

A boszorkánymester
Bradley Tamás visszaüt
Csontbrigád

A drótnélküli gyilkosság
Egy bolond száz bajt csinál
Az elátkozott part
Az ellopott futár
Az előretolt helyőrség
Az elsikkasztott pénztáros
Az elveszett cirkáló

Ezen egy éjszaka
A fehér folt
A három testőr Afrikában
A láthatatlan légió
A megkerült cirkáló
Menni vagy meghalni
A Néma Revolverek Városa
A Nevada szelleme
Nincs kegyelem
Pipacs, a fenegyerek
Piszkos Fred közbelép
Piszkos Fred, a kapitány
Pokol a hegyek között
A pokol zsoldosai
A szőke ciklon
Texas Bill, a fenegyerek

Tigrisvér
A tizennégy karátos autó
Az utolsó szó jogán
Vanek úr Párizsban
Vesztegzár a Grand Hotelben
Vissza a pokolba!


A rádióban arról beszéltek, hogy a jogdíj megszűnte miatt lehet, hogy szívesebben csinálnak filmeket Rejtő-regényekből :)
 

balcika

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon nagy író volt! Nagyon szeretem a könyveit, Kár, hogy ilyen fiatalon meghalt. Mennyi könyvet írhatott volna még öreg korára...
 

Vencsont

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali!

Nekem is nagyon nagy kedvencem Rejtő, és művei. A felsoroltakból nekem hiányzik a
Rejtő Jenő: A párizsi front
mely a mek tárházában csak hangoskönyvként van jelen.

Ha valakinek megvan e-book valamilyen formájában, megkérem legyen szíves feltenni.
Üdv Mindenkinek
 

Vencsont

Állandó Tag
Állandó Tag
Középiskolás koromban aki nem tudott oldalakat idézni valamelyik Rejtő könyvből, az nem is lehetett rendes tagja
az osztály "felső tízezerének".

Igy van. Nagyon jól írtad. "Uram a késemért jöttem. Hol hagyta. .... És egyéb közkedvelt idézetek.

üdv.
 
Oldal tetejére