Gigabájtonként 150 forint lesz az internetadó

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján.

A távközlési szolgáltatóknak jelenleg magánszemélyek után 2 forintot, üzleti előfizetők esetében 3 forintot kell fizetniük hívásonként és megkezdett percenként. A küldött üzenetek - szöveges és multimédiás - adója magánszemélyeknél 2 forint, nem magánszemély előfizetőknél pedig 3 forint.

A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege havonta magánszemélyek esetében legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. Csökkenthető az adóalany által fizetendő havi adó az adómegállapítás hónapját megelőzően utoljára benyújtott társasági adóbevallásban bevallott és megfizetett társasági adó egytizenketted részével.

A szolgáltatóknak az adót havonta a hívást, üzenetküldést, adatforgalom lebonyolítását követő második hónap 20. napjáig kell megfizetniük. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Profitline

giga 150Ft.JPG
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Végülis az internet előtt is volt élet. Hátha az internet után is lesz... Megtanulunk személyesen beszélgetni. Már akinek az adó megerőltető lesz. A társadalomnak az a fele pedig, aki lazán kifizeti, úgyis kisebbségben van. Majd jön utánunk a személyes találkozókra. Fellendül a vendéglátóhelyek forgalma. :D :D
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Szohoz se lehet jutni az ilyen otletektol, de sajnos mar paragfarus is van ra, talan a facebookon szervezo tuntetes , eleri a celjat,hogy ilyen boduletes adot ami sok esetben nagyobb mint maga a szolgaltatas ne csinaljanak.Valahogy minden forditva dolgozik otthon, Bill Gates -t sokan nagyon kritizaljak, de o az internetet es a szamitogepet folyamatosan lefele visszi az arat, hogy minnel tobb ember tudja hasznalni, otthon meg emelni akarjak hogy minnel kevesebben tudjak igenybe venni azt ami ma mar termesztes nelkulozhetetlen.
Sok csaladba csak 1 szamitogep van es hasznalja az egesz csalad, gyerkek iskolai feladatokra, szulok, sot sokszor a nagyszulok is. Gigara valo adozast sokan nem fogjak tudni kifizetni. Miert is kell a fejldest a tovabblepest akadalyozni egy orszagban?
HA csak az egyik afa csalot elkapnak aki kb 20milliard kart okozott az orszagnak, a koltsegvetesnek,maris beken hagyhatnak a lakossagot az embereket.
A net vilaga hatalams fejlodest hozott az embereknek. Nincs olyan terulet ahol ne hasznalnak.
Az ingyesnes megoldasok fele megy a vilag, Pl otthon a McDonald es meg nagyon sok ceg ad lehetoseget ingyenes internet elerhetosegre.
Miert is akarnak kizarnia magyarokat a vilag netes kozossegebol?
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
ures_zseb_0513.jpg ezért is ,


http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/10/22/orbanek-megsarcolnak-a-tisztasagot/#sl
Orbánék a sampont és a szappant is megsarcolnák
A szappant és a sampont is megadóztatja a kormány – írja a Világgazdaság Online.

Eltüntették az internetadó elleni tiltakozást a Facebookról
A szervezők szerint addig jelentgették az ellendrukkerek, míg a Facebook üzemeltetői el nem távolították.
Szerda délelőtt már tízezernél is többen csatlakoztak Facebookon is a vasárnap este hat órára meghirdetett internetadó elleni tüntetéshez. A facebookos esemény azonban dél körül eltűnt. A „Százezren az internetadó ellen” oldalon azt közölték, hogy „úgy tűnik, az internetadóért rajongó fideszes trollok” jelentgették addig az eseményt, míg az el nem tűnt, helyette egy másik linket adtak meg, ahol lehet jelezni az eseményen való részvételre.

A Facebook általános gyakorlata szerint valóban előfordulhat, hogy kizárólag azért távolítanak el valamilyen oldalt, mert sok hasonló bejelentés érkezik ellene, még ha a jelentések tartalma nem is valós. Sok haszna azonban az ellenakciónak nem lehet, hiszen az újabban létrehozott eseményre jelentkezők száma is átlépte a tízezret.


 
Utoljára módosítva:

gepegepe

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt cdurmol!

Íme egy megbízható, szakmai vélemény a tervezetről, várható negatív hatásairól /nem rövid, de megéri elolvasni/:

"Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) már reagált az elképzelésre. Közleményük szerint a szervezet továbbra is tiltakozik az internetadó bevezetése ellen, ahogy tette azt a korábbi években is. Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor az internet nem csak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is.

Az internetszolgáltatást érintő bármilyen adóteher - minden egyéb magyarázat ellenére - biztosan az előfizetési-szolgáltatási díjak növekedéséhez vezet és az elmúlt években egyébként is lecsúszó magyar versenyképességet rontja, a foglalkoztatottságot csökkenti. A lakossági árak várható változása vagy a szolgáltatások korlátozása éppen a leginkább rászoruló réteg számára teszi nehézzé a mindennapi életet és a munkaerő piaci versenyképességet. A vállalati ügyfelek felé való továbbhárítás pedig a gazdaság minden szereplője számára drágábbá teszi a működést, ez közvetetten szintén beépül minden fogyasztói termék árába.

Az IVSZ az informatikai iparágat képviseli, ennek az iparágnak a szereplői nehéz körülmények között is megtalálják az útjukat akár Magyarországon, akár máshol – írja közleményében a szervezet. A KSH 2012-es adatai alapján az infokommunikációs iparág volt az egyetlen ágazat, ami még a válság éveiben is növekedni tudott, folyamatosan évente 4,5 százalékkal. Az internetadó igazi vesztesei nem a technológiai vállalatok lesznek, hanem azok ügyfelei, felhasználói, tehát közvetve minden magyar ember, akik az eddigiekhez képest indokolatlanul drágán vagy szélsőséges esetben sehogyan nem juthatnak majd hozzá az eddig megszokott szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz, információkhoz.

Ez a fordulat különösen nehézzé teszi a kormány által vállalt 2014-2020 Nemzeti Infokommunikációs Stratégia vagy az Európai Unió által elfogadott Digitális Menetrend teljesítését, a szélessávú fejlesztések vagy az e-közigazgatás előremozdítását, de az oktatás és digitális készségek fejlesztése révén elérhető munkahely-teremtési igyekezetet is. Az internetadó szembe megy a kormány és minden parlamenti párt által eddig hirdetett céllal és értékkel.

Éppen ezért az IVSZ felszólítja a kormányt, hogy „vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz”.

"Az Európai Unión belüli, illetve a világméretű versenyben Magyarország akkor lehet eredményes, ha az ágazat további lendületes fejlődését akadályozó tényezőket – hazai, piaci és uniós források összehangolt, stratégiailag megalapozott felhasználásával – átgondoltan és következetesen lebontja, kiaknázza a szektorban rejlő hatalmas közvetlen és közvetett potenciált" - Nemzeti Infokommunikációs Stratégia 2014-2020

Az IVSZ előzetes véleménye szerint a 2014. október 21-én benyújtott T/1705. számú törvényjavaslat 150. §-a szerinti „internetadó”…
- ellehetetleníti a Kormány által kitűzött legfontosabb infokommunikációs célt, a háztartások szélessávú internet összekötetéssel történő ellátását 2018-ra;
- az esélyegyenlőség megteremtésével, a digitális szakadék felszámolására tett intézkedéscsomag céljával helyezkedik szembe, fokozva az elmaradott, alacsony gazdasági potenciállal bíró területek további leszakadását;
- negatív hatást gyakorol a GDP növekedésére;
- a szolgáltatások természetes konvergenciája ellen hat;
- a közterhekhez jelenleg is nagymértékben hozzájáruló, jelentős beruházásokat végrehajtó (az elmúlt egy évben több mint 300 milliárd forintot befektető) szolgáltatók terhét növeli, az adóelkerülő, tisztán internet alapú nemzetközi cégeknek biztosítva versenyelőnyt;
- a kis-közepes (szinte 100%-ban magyar tulajdonú) kábelszolgáltatókat rövidtávon megszűnésre kényszeríti;
- a mobil cégek jövőbeni üzleti modelljét, legális szolgáltatásait (tartalomszolgáltatás: mobil TV, zenei streaming) egy ilyen adó közép-hosszútávon ellehetetleníti;
- a fix szolgáltatókat tartós veszteségbe sodorja, középtávon a verseny teljes megszűnésével, a tőkeerős szolgáltatók kivonulásával fenyeget;
- amennyiben az IPTV-re is vonatkozik, úgy az az óriási adatigény miatt várhatóan lekerül a szolgáltatók palettájáról
- az üres hordozók után fizetett díj (amelyre részben az illegális tartalmak felhasználása miatt kerül kiszabásra) kettős adóztatást jelent, így ellentétben áll a vonatkozó uniós normákkal, bi-és multilaterális egyezményekkel."
http://www.mmonline.hu/cikk/jon_az_internetado__tiltakozik_az_ivsz

üdv.: gepegepe
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt cdurmol!

Íme egy megbízható, szakmai vélemény a tervezetről, várható negatív hatásairól /nem rövid, de megéri elolvasni/:

"Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) már reagált az elképzelésre. Közleményük szerint a szervezet továbbra is tiltakozik az internetadó bevezetése ellen, ahogy tette azt a korábbi években is. Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor az internet nem csak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is.

Az internetszolgáltatást érintő bármilyen adóteher - minden egyéb magyarázat ellenére - biztosan az előfizetési-szolgáltatási díjak növekedéséhez vezet és az elmúlt években egyébként is lecsúszó magyar versenyképességet rontja, a foglalkoztatottságot csökkenti. A lakossági árak várható változása vagy a szolgáltatások korlátozása éppen a leginkább rászoruló réteg számára teszi nehézzé a mindennapi életet és a munkaerő piaci versenyképességet. A vállalati ügyfelek felé való továbbhárítás pedig a gazdaság minden szereplője számára drágábbá teszi a működést, ez közvetetten szintén beépül minden fogyasztói termék árába.

Az IVSZ az informatikai iparágat képviseli, ennek az iparágnak a szereplői nehéz körülmények között is megtalálják az útjukat akár Magyarországon, akár máshol – írja közleményében a szervezet. A KSH 2012-es adatai alapján az infokommunikációs iparág volt az egyetlen ágazat, ami még a válság éveiben is növekedni tudott, folyamatosan évente 4,5 százalékkal. Az internetadó igazi vesztesei nem a technológiai vállalatok lesznek, hanem azok ügyfelei, felhasználói, tehát közvetve minden magyar ember, akik az eddigiekhez képest indokolatlanul drágán vagy szélsőséges esetben sehogyan nem juthatnak majd hozzá az eddig megszokott szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz, információkhoz.

Ez a fordulat különösen nehézzé teszi a kormány által vállalt 2014-2020 Nemzeti Infokommunikációs Stratégia vagy az Európai Unió által elfogadott Digitális Menetrend teljesítését, a szélessávú fejlesztések vagy az e-közigazgatás előremozdítását, de az oktatás és digitális készségek fejlesztése révén elérhető munkahely-teremtési igyekezetet is. Az internetadó szembe megy a kormány és minden parlamenti párt által eddig hirdetett céllal és értékkel.

Éppen ezért az IVSZ felszólítja a kormányt, hogy „vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz”.

"Az Európai Unión belüli, illetve a világméretű versenyben Magyarország akkor lehet eredményes, ha az ágazat további lendületes fejlődését akadályozó tényezőket – hazai, piaci és uniós források összehangolt, stratégiailag megalapozott felhasználásával – átgondoltan és következetesen lebontja, kiaknázza a szektorban rejlő hatalmas közvetlen és közvetett potenciált" - Nemzeti Infokommunikációs Stratégia 2014-2020

Az IVSZ előzetes véleménye szerint a 2014. október 21-én benyújtott T/1705. számú törvényjavaslat 150. §-a szerinti „internetadó”…
- ellehetetleníti a Kormány által kitűzött legfontosabb infokommunikációs célt, a háztartások szélessávú internet összekötetéssel történő ellátását 2018-ra;
- az esélyegyenlőség megteremtésével, a digitális szakadék felszámolására tett intézkedéscsomag céljával helyezkedik szembe, fokozva az elmaradott, alacsony gazdasági potenciállal bíró területek további leszakadását;
- negatív hatást gyakorol a GDP növekedésére;
- a szolgáltatások természetes konvergenciája ellen hat;
- a közterhekhez jelenleg is nagymértékben hozzájáruló, jelentős beruházásokat végrehajtó (az elmúlt egy évben több mint 300 milliárd forintot befektető) szolgáltatók terhét növeli, az adóelkerülő, tisztán internet alapú nemzetközi cégeknek biztosítva versenyelőnyt;
- a kis-közepes (szinte 100%-ban magyar tulajdonú) kábelszolgáltatókat rövidtávon megszűnésre kényszeríti;
- a mobil cégek jövőbeni üzleti modelljét, legális szolgáltatásait (tartalomszolgáltatás: mobil TV, zenei streaming) egy ilyen adó közép-hosszútávon ellehetetleníti;
- a fix szolgáltatókat tartós veszteségbe sodorja, középtávon a verseny teljes megszűnésével, a tőkeerős szolgáltatók kivonulásával fenyeget;
- amennyiben az IPTV-re is vonatkozik, úgy az az óriási adatigény miatt várhatóan lekerül a szolgáltatók palettájáról
- az üres hordozók után fizetett díj (amelyre részben az illegális tartalmak felhasználása miatt kerül kiszabásra) kettős adóztatást jelent, így ellentétben áll a vonatkozó uniós normákkal, bi-és multilaterális egyezményekkel."
http://www.mmonline.hu/cikk/jon_az_internetado__tiltakozik_az_ivsz

üdv.: gepegepe
Tisztelt gepegepe, Jól érzem, hogy meg akarsz győzni az internet adó káráról? Tárt kapukat döngetsz. Sajnálom, ha a két zöld szmájlival sem jött át az, hogy vicsorogva kívánok visszatérni a net előtti időkhöz.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Szervusztok ,
nemtudom , áfa nincsen ezeken a cikkeken ?
Biztos van ,ha egyenesen a emailedbe megrendeled a cikket, de minden medianak van viszont szamlaszama, banki netes Paypal,vagy credit kartyas fizetesi lehetoseg, es maris tamogathatod oket, hisz mind vergodik vagy az ado miatt vagy a korlatozasok miatt, de ma nagyon nehez eletben maradni minden medianak..

/nem akartam feltenni a hirekhez a cikket, hanem feltettem a computer topicba/de vagy 10 tagunk atkuldte azzal az eszrevetellel, hogy a net ado minden tagot erdekel aki Mo-rol netezik.

HA esetleg a Canadhunra gondoltal, mi a szalmaszallba kapaszkodunk, es a tagjaink tamogatasaval tudunk csak eletben maradni. Amiert nem csak en hanem valamennyien koszonetet mondunk!Nem vagyunk semmilyen korupcios ugyben ,minket senki nem akar(t) megvesztegetni, es meg adot is fizetunk, igaz Canadaba es nem Mo-on, ha esetleg ez az info kivancsisag boki az oldalad. Minden softvere kifizettuk a forgalmi adot , de nem magyar szoftvereket hasznalunk , csak magyarra lett leforditva.
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
... A törvénymódosítás szövegében nem szerepel semmi olyan, hogy ez közvetlenül az internet-fogyasztókat terheli, viszont az benne foglaltatik, hogy a törvény hatálya nem lépi túl a Magyar Köztársaság határát, valamint a törvény az internet-szolgáltatókat érinti és nem az internetes oldalakat fenntartó szervezeteket ... VISZONT !!!!
--- Minden szakértő/felszólaló/kompetens/impotens/érintett/pária/szóf@s@/ésatöbbi első megjegyzése, hogy ez minimum triplájára fogja növelni a szolgáltatás díját, tehát aki MA 4000 Ft-ot fizet havonta internet csatlakozási lehetőség címén egy szolgáltatónak, az JÖVŐRE (valószínűleg már március-áprilistól ...) 13.000-15.000 Ft-ot fog fizetni (és erre vonatkozólag csak egy értesítést fog kapni, ha és amennyiben ez nem tetszik, lemondhatja a szerződését ...) és azok a magánszemélyek tudják ezt megúszni, akik a privát célú internet-használatot kvázi ingyenesen élvezik, mint munkahelyi fizetéskiegészítést ...
--- Bármilyen külföldre irányuló feltöltést és letöltést közvetlenül az internet-szolgáltatónál rendelkezésre álló adatok alapján adóztatnak és számláznak ki (a szolgáltató felé, természetesen ...), aki viszont ezt "nagyvonalúan" tovább fogja terhelni a fogyasztókra -- csak egyelőre ennek a formáját és apropóját még nem hozták myilvánosságra, tehát el lehet kezdeni felkészíteni a rezsi-csökkentő kommandósokat, hogy ez ellen ne felejtsenek el tiltakozni ...
--- Az internetes oldalakat fenntartókat (akár Magyarországon, akár külföldön "bejegyzettek" vagy "működnek") elméletileg semmi okból nem lehet ebbe belevonni -- hacsak a honfiúi hevület el nem ragadja a szolgáltatókat, és ennek a törvénynek az apropóján "beárazzák" az egyes oldalakat és így próbálnak orientációt biztosítani a "politikailag korrekt" oldalak irányában --- és akkor lesz egy újabb, könnyen követhető speciális jelző-index a magyar gazdaságban : ha a Google "ára" emelkedik és a Baidou "ára" csökken, akkor éppen Keletre nyitunk ...
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Melitta ,
nem tudom ez Magyarországon hogyan is van , de itt Németországban a megrendelt és esetleg megkapott telefon és Internet használati dij után áfát kell fizetnünk . Ugy is mint magán személy és ugy is mint cég . Minnél nagyobb a net természetesen annál nagyobb a költség . Azért is kérdeztem , mert furaságok itt is vannak pl. a virágra vagy kutyaeledelre mondjuk 7%-os az adó de a gyermekélelmezésre ha azt helyben fözzik akkor 19% .
 

Gagul

Kitiltott (BANned)
Szervusz Melitta ,
nem tudom ez Magyarországon hogyan is van , de itt Németországban a megrendelt és esetleg megkapott telefon és Internet használati dij után áfát kell fizetnünk . Ugy is mint magán személy és ugy is mint cég . Minnél nagyobb a net természetesen annál nagyobb a költség . Azért is kérdeztem , mert furaságok itt is vannak pl. a virágra vagy kutyaeledelre mondjuk 7%-os az adó de a gyermekélelmezésre ha azt helyben fözzik akkor 19% .


Én ugyan nem Melitta vagyok,de Magyarországon 27 % AFA (MWSt) van a telefon/internetszámla netto értékén
 

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Azoknak, akik az afahoz hasonlitjak: pont az a poen, hogy itt nem a szolgaltatas a'ra'val aranyos adorol van szo, hanem a letoltott adattal, es a kettonek eleg keves koze van egymashoz. Olyan, mintha minden eladott lufi utan (az AFA-n felul) beszednenek szaz forintot minden alkalommal, mikor felfujod. Vagy a kerti slagon atfolyatott vizre lenne kulonado.

Hasrauteszszeruen UPC-nel egy 30 Megabites kapcsolat havi dija 4590HUF.
30 Megabit per masodperc az 13.5 Gigabyte per masodperc, tehat minden ora torrentezesre ~2000 HUF az ado.
Ha viszont igaz a 700 Forintos limit, akkor az elso husz perc utan mar nincs tobb ado az adott honapra.

A masik veglet a havi 50Mbyte-os mobilinternet-csomag, ami nagyjabol minden mobilelofizetesben szerepel beeteteskent: Megkezdett Gigabyte-onkent kell fizetni, tehat 150HUF lesz az ado arra az 50MB-ra.

Valoszinuleg valojaban csak be akarnak szedni havi 700 Forintot minden haztartasbol, plusz 150-et minden adatcsomagos telefonert. Vagy lesz hozza egy belso vegrehajtasi utasitas a NAV-nal, hogy csak a haver monitorozo- es szamlazoprogramjat fogadjak el hitelesnek, tehat minden szolgaltatonak vennie kell egyet.
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
... Valoszinuleg valojaban csak be akarnak szedni havi 700 Forintot minden haztartasbol, plusz 150-et minden adatcsomagos telefonert ...
... az első -- és egyben legvalószínűbb -- megoldás ez lesz ... 700 Ft "burkolás nélküli" áremelés márciusban, de visszamenőleges hatállyal januártól ...
... Vagy lesz hozza egy belso vegrehajtasi utasitas a NAV-nal, hogy csak a haver monitorozo- es szamlazoprogramjat fogadjak el hitelesnek, tehat minden szolgaltatonak vennie kell egyet ...
... és ne feledkezz meg arról, hogy minden szolgáltató köteles lesz átadni az összes előfizető "elfogyasztott" adat-forgalmi adatait a NAV-nak ...
Tovább-gondolva = (ad.1.) közvetlen on-line kapcsolat kiépítése a NAV és az egyes internet-szolgáltatók között - (ad.2.) az előfizetők összes kapcsolatának megnevezése és leírása is tárolható és kutatható lesz a NAV archivumában ...
 
M

magdusis

Vendég
Ha valaki már kiszámolta;mennyibe fog kerülni akkor különböző dolgokat csinálni ezen az oldalon?
Mondjuk,ha valaki csak olvas,de nem ír semmit,valamennyi ideig naponta vagy hetente,nem tudom.Vagy ha valaki föltesz videókat,vagy csatol cikkeket,vagy letölt videókat vagy cikkeket,stb.
Csak,hogy el lehessen képzelni konkrétan.
 
Oldal tetejére