Spórolási tippek, ötletek

Brigusz92

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Én egyetemista vagyok, az ott "megkeresett" ösztöndíjaimat kell beosztanom, ebből veszem/nyomtatom a könyveket, órai anyagot, ruhát, meg a napi kis elemózsiát a suliban töltött idő alatt, a buszbérletet és általában itthon is besegítek számlák befizetésekor vagy éppen a heti bevásárlásnál, mert a családunk nincs túl rózsás anyagi helyzetben, különösen amióta apukám meghalt, igyekszem nem terhelni a családi kasszát, hanem a saját pénzemet költögetem.

1-2 trükköt megosztanék veletek, ami akár diákként, akár szülőként megfontolandó lehet.

1. Könyvek kapcsán a bolt előtt érdemes interneten vagy könyvtárban rákeresni az adott könyvre, sok esetben olcsóbban jön ki az ember, ha kinyomtatja vagy fénymásoltatja a könyvet (még lespirálozva is!) fekete-fehéren valamelyik nyomdában (ha nincs otthon nyomtató, mint az én esetemben). Egyetemen különösen szeretnek 10-20 ezer forintos könyveket kérni. Legalábbis nyelvszakon. Érdemes a többoldalas nyomtatást választani, 2 oldal a lap egyik felén, 2 a hátoldalon is, nagyobb mennyiség nyomtatása esetén számottevő a különbség.

2. A drága péksütik vagy menü helyett érdemes otthon elkészíteni a szendvicseket esetleg főtt ételt vinni. A heti szendvicsköltség 2 napi péksütis napnak felel meg kb. Az egyetemeken a tanárok és dolgozók részére mindig fenntartanak egy kis konyhát, ahol van mikro, nem szoktak morogni, ha valaki megmelegíti az ebédjét. Az innivalót is érdemes otthonról vinni, mert a büfék és az automaták elég drágák szerintem.

3. 1-2 tanács lányoknak és nőknek. Mint minden lány, én is rabja vagyok pár kozmetikumnak. :) Vannak olyan drogériák, ahol a pontgyüjtő kártya segítségével hozzájuthatunk kuponokhoz, ami adott termékre vagy épp a végösszegből való engedményre jogosít fel. Ezekkel érdemes élni. Valamint figyelni az akciókat, néha 3 tusfürdőhöz juthatunk hozzá 1 áráért. Aki szereti a hajápolókat, annak ajánlanám, hogy a drága balzsam helyett vegyen ricinusolajat a gyógyszertárban. Párszáz forint, a házi pakolások sokszor csodákat tesznek a hajjal. Ha kifogy a szemhéjtus, fekete szemhéjpúdert kis vízzel elegyítve lehet helyettesíteni. Ruhák kapcsán érdemes az akciókat figyelni. Néha a márkás ruhákat is be lehet szerezni a "kínai" áron, a webshopokban is akad nagyobb kedvezmény sokszor, turiban is akad árucserekor kincs. Ha meg a kínai ruhára van kedvezmény, megúszhatjuk olcsóbban is a beruházást.

4. Nem tudom, ki hogy van vele, de ha van pénz a pénztárcában, elég nehéz ellenállni, hogy ne költsünk el valamennyit. Amióta ennyi helyen van paypass meg bankkártyás fizetési lehetőség, még a számlán hagyva sincs biztonságban a pénz. Odáig jutottam, hogy beiktattam egy perselyt, egy vágott fedelű befőttesüveg személyében, és a 200 Ft-osokat kezdtem el gyüjtögetni. Mivel látom mindig, hogy meddig van az üveg, motivál, hogy minél előbb tele legyen és így nem nyúlok hozzá költekezési szempontból.
 

Szecuna

Állandó Tag
Állandó Tag
Belekezdtem egy diétába, nem eszem cukrot, nasikat, csak normális ételeket főzök/sütök magamra. Az alapanyagok ehhez a diétához olcsók, és jóval kevesebb pénzt hagyok ott egy nagybevásárlásra.
 

Eszter Szilágyi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, ki mennyire használ okostelefont, de van egy nagyon hasznos alkalmazás, az Expense Manager, amibe bevihetjük, mire mennyit költöttünk. Mit ne mondjak, elég sokkoló visszanézni az előző hónap összesítését..
Köszi Szösziibaba!

Letöltöm, eddig ilyet a "kockás füzetben" vezettem, de ez mindig kéznél van, így nem marad ki majd semmi.
 

kalitka

Állandó Tag
Állandó Tag
en anno ugy sporoltam hogy amikor kaptam fizetest csak a kerek szamokkat vettem fel.

szoval ha kapsz 23456 penzt akkor felveszel 20000, vagy 23000 epp hogy allsz a zsozsoval.
es igy par holnapig....akar egy evig is.
igy nem veszed eszre a hianyt, kozbe meg sporolsz.
es a vegen veszel magadnak valami hasznosat :)
 

zserbabu

Állandó Tag
Állandó Tag
Warren Buffet szerint azzal spórolsz a leghatékonyabban, hogy nem adod ki a pénzed - minden egyes alkalommal mérlegeled, hogy tényleg!?
 

kalitka

Állandó Tag
Állandó Tag
lehet legjobb sporolni ugy...hogy minden vasarlas elott, megkerdezed magadtol, kell-e TENYLEG nekem ez a valami amit meg akarok venni...

sokszor meglepodik az ember sajat magan egy ilyen kerdes utan :D
 

potterwoman

Állandó Tag
Állandó Tag
A spórolás elsösorban nem feltétlenül a pénz " nem kiadásáról" kellene,hogy szóljon (bár nálunk is főleg arról szól),inkább a kiadások megtervezését kellene szem előtt tartani. Tervezés alatt a heti bevásárlást is értem,bár azt meg kellene előzze egy heti menütervezés,igy a vásárás maga is célirányos. Persze megszokás kérdése lehetne az is ,hogy ha listával mégy vásárolni,tényleg csak a listán szereplő dolgokat venni meg, ne landoljon a kosárban még néhány " most jutott eszembe,hogy nincs otthon" dolog is. Ha nincs felirva,nem vesszük meg! Mi is éppen most tanuljuk itthon, hogy hogyan kellene jobban beosztani a pénzt....Hát nem mondanám,hogy könnyű!
 

rica

Állandó Tag
Állandó Tag
Eddig is a legfontosabbakat vettem meg.Amin tudok spórolni,az élelmiszer.A kertben sok minden megterem,így ezen sokat tudok spórolni.Kicseréltem a villanyégőket,a fagyasztót,és ezzel havonta 3-4 ezer Ft-ot spórolok meg.
 

Bungyuru

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én erre a cikkre találtam rá, és belevágtunk a férjemmel, remélem sikerül... Mi nem feltétlenül a heti lebontásban tesszük be a pénzt, hanem a decemberi nagyobb összegekkel kezdtük. Az oldalon pontos leírás van az 53 hetes spórolásról, és a blogíró megszerkesztette a táblázatot is hozzá, mely személyre szabotan alakítható és letölthető :) [HIDE-THANKS] http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/a52-hetes-penzkihivas/[/HIDE-THANKS]
Sok sikert a próbálkozóknak
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

*Rima

Kitiltott (BANned)
Ismeri valaki a Ferdinánd nevű süteményt?

Ferdinánd tekercs (vajtekercs, darázsfészek, mandulás kőttes)
Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 20 db tekercshez:
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg margarin + a tepsi kikenéséhez egy kicsi
  • Valamint:
  • darált dió vagy mandula
  • Elkészítés

    • Elkészítés: Az élesztőt megkelesztjük 1 dl langyos tejben elkevert 1 evőkanál kristálycukorral. A liszthez hozzákeverjük a megkelt élesztőt, majd a tojásokkal, sóval és 1 dl tejjel közepesen lágy tésztát gyúrunk. Meleg helyen pihentetjük.

      Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, olyan vékonyra, hogy még tekerhető legyen. A margarint habosra keverjük a porcukorral, és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. A tésztát összegöngyöljük, és kétujjnyi csigákat vágunk belőle.

      Kikent magas falú kerámiatálba vagy tepsibe szorosan egymás mellé tesszük a csigákat. Előmelegített sütőben, 220°C-on kb. 30 percig sütjük. Félidőben meglocsoljuk a maradék tej, vaníliáscukor és cukor egyvelegével, és szép pirosra sütjük a csigákat.
    Megjegyzés
    Ha diót is teszünk bele, akkor darázsfészek, ha mandulát szórunk rá, akkor mandulás kőttes. Így viszont Ferdinánd vagy vajtekercs, de akárhogy is hívják, ellenállhatatlanul finom.
 
Oldal tetejére