Oscar-díj: a Birdman a legjobb film

Négy Oscar-díjjal, köztük a legjobb film és rendezés díjával gazdagodott a vasárnapi hollywoodi 87. Oscar-díjátadó gálán Alejandro González Inárritu Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmje, a színészi kategóriákban érvényesült a papírforma: Julianne Moore, Eddie Redmayne, Patricia Arquette és J. K. Simmons kapák meg az amerikai filmakadémia aranyozott szobrát.


Az Oscar-szavazók szeretik a showbizniszről készülő filmeket - így tartja a fáma, ami ezúttal ismét beigazolódott. Inárritu filmjében Michael Keaton egy egykor szuperhősként befutott színészt alakít, aki a Broadwayn akarja ismét visszanyerni régi dicsőségét. A szellemes utalásokkal teletűzdelt történet a film- és a színházi világ elé is görbe tükröt tart.

Az 52 esztendős Inárritunak korábban már volt egy rendezői Oscar-jelölése: Babel című filmjéért 2007-ben volt esélyes a díjra. Az idei gálán három kategóriában számíthatott Oscarra - a legjobb film producereként, rendezőként és forgatókönyvíróként - és mindhárom elismerést be is söpörte. Operatőre, Emmanuel Lubezki ugyancsak díjazott lett, ráadásul úgy, hogy tavaly szintén Oscart kapott, amikor egy másik mexikói rendező, Alfonso Cuarón Gravitáció című filmjét fényképezte.

Julianne Moore a legjobb színésznő, Eddie Redmayne a legjobb színész

Rendezői Oscarját átvéve Inárritu arról beszélt, hogy egy versenyben valaki győz és vannak vesztesek, ám a filmeknél végül az idő dönti el, hogy valójában melyik volt a legjobb.
A legjobb film díjáért a színpadra lépve megölelte a borítékból a nevét felolvasó Sean Pennt, aki a mexikói bevándorlókra célozva így jelentette be a Birdman győzelmét: "Ki adott ennek az anyaszomorítónak zöld kártyát?" Inárritu válaszul azzal tréfálkozott, hogy az amerikai kormány ezek után bizonyára az akadémiára is kiterjeszti a bevándorlási szabályokat. "Sorban két mexikói, ez gyanús" - mondta a tavalyi győztes Cuarónra utalva.

Az 55 esztendős Julianne Moore-t idén ötödször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat, és mikor orvoshoz fordul, kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved.

A számos zenei betéttel színesített gálán számos sztár - köztük Reese Witherspoon, Lupita Nyong'o vagy A muzsika hangjából éneklő Lady Gaga - jelent meg fehér ruhakölteményben. Julianne Moore - aki szintén váll nélküli, testhezálló fehér estélyit választott - a legjobb színésznőnek járó Oscar-szoborral a kezében az Alzheimer-betegségben szenvedők helyzetére hívta fel a figyelmet.

A 33 éves brit Eddie Redmayne kitörő örömmel vette birtokba az Oscar-színpadot, amikor a legjobb színészként felolvasták a nevét. Redmayne Stephen Hawking elméleti fizikust személyesítette meg A mindenség elméletében nagy technikai bravúrral ábrázolva a tolószékbe kényszerülő, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS-ben) szenvedő tudóst. A színész az alkalmat megragadva köszönte meg a Hawking család támogatását, majd az ALS-betegséggel küzdőknek ajánlotta díját.



K__AP20150223146.jpg
87. Oscar-díjátadó gála


Patrica Arquette a női egyenjogúságért szólalt fel

A legjobb női mellékszereplő és férfi mellékszereplő kategóriában a papírforma érvényesült: a felnőtté válásról szóló, Sráckor című filmben az anyát játszó Patricia Arquette és a Whiplash című film zenetanárát alakító J. K. Simmons Oscar-díja nem volt kérdéses. A fekete-fehér estélyiben a közönség elé lépő Arquette nagy tetszést aratott papírról felolvasott gondolataival: miután köszönetet mondott a filmen dolgozó többi kollégájának és a filmakadémiának, a nők egyenjogúságáért szállt síkra mind Hollywoodban, mind az egész Egyesült Államokban.

Az Oscar-esten egyéb társadalmi, politikai témákat is érintettek. A műsor házigazdája, Neil Patrick Harris a gála bevezető konferanszában az álomgyár összesereglett kémjét így köszöntötte arra célozva, hogy idén a színészi kategóriákban csak fehér jelölt volt: "Ma este Hollywood legjobbjait és legfehérebb, akarom mondani legragyogóbb (csillagait) díjazzuk".

A Birdman forgatókönyvíró csapata, Alejandro G. Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. és Armando Bo kapta a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját. Az adaptált forgatókönyv Oscarját pedig a Kódjátszma szerzője, Graham Moore vehette át, aki felidézte a film hőse, a szexuális másságáért meghurcolt Alan Turing második világháborús brit kódfejtő emlékét, majd elárulta, hogy 16 évesen véget akart vetni életének, mert ő is másnak érezte magát, és úgy gondolta nem tartozik a többiekhez. Moore azt üzente a hasonlóan érző fiataloknak, hogy nincsenek egyedül. A hollywoodi közönség állva tapsolta meg.

Pawel Pawlikowski filmje nyerte a legjobb idegen nyelvű film díját

Az estén Pawel Pawlikowski Ida című filmje nyerte a legjobb idegen nyelvű film díját. A fekete-fehér dráma Lengyelország 10. Oscar-jelölt alkotása volt ebben a kategóriában, de ez lett az első, amely meg is kapta a díjat. A hatvanas évek Lengyelországában játszódó film főhőse egy apácajelölt, aki fogadalomtétele előtt tud meg egy titkot a családjáról, amely a náci megszállás idejére nyúlik vissza.

A legjobb egészestés animációs filmnek járó Oscar-díjat a Hős6os című Disney-produkció alkotói vehették át. A dokumentumfilmek mezőnyében pedig a Citizenfour című munka kapott Oscart. A legjobb filmzene díját A Grand Budapest Hotelért Alexandre Desplat zeneszerzőnek nyújtották át, aki zseninek nevezte Wes Andersont, a film rendezőjét, és megemlítette, hogy csodás évtized áll mögötte Hollywoodban.

A 9 Oscarra jelölt Grand Budapest Hotel végül a zenei trófeán kívül további három technikai díjat kapott.

A legjobb filmdal elismerését a Selma című filmből a Glory szerzőinek ítélték oda az amerikai filmakadémia tagjai. A szerzőpáros nagyszabású koreográfia kíséretében az este egyik sokakat megható fénypontjaként elő is adta a számot.
A legjobb animációs rövidfilm Oscar-díja a Feastnek jutott. A kisjátékfilmek közül pedig a The Phone Call alkotói kaptak szobrot.

Oscar.jpg
 
sajna nem szeretem az oscar díjas filmeket, mióta láttam egy-két igen gagyit belőle. nyilván mutat valami teljesítményt, de ízlések és pofonok
 
Hm. Szőkének szőke, de , hogy Patrica Arquette-e? (mármint a képen) és megmagyarázhatták volna az angolul nem beszélőknek "Barney" mondatát (a szójátékot fehér=white, fényes=bright).
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,072
Tagok
615,630
Legújabb tagunk
LarryAspem
Oldal tetejére