Égbekiáltó baromság az óraátállítás

Kevesebbet alszunk, többet balesetezünk, ellustuljuk a munkát és összezavarjuk a teheneket. Mégis kinek jó ez?!


Holnap arra ébredünk majd, hogy egyszerűen eltűnt egy óra az életünkből – nem baj, megszoktuk, úgysem kell rohanni bevásárolni, meg hát nyilván szükség is van rá, nem? Izé, energiatakarékosság meg mezőgazdaság. Nem véletlenül csinálják szerte a világon, nem? Nem. Az alábbiakban lebuktatjuk a nagy óraátállítás-svindlit.

Jó, mi nem örülünk neki, de jót tesz a mezőgazdaságnak, Magyarország meg mégiscsak agrárország, szóval nem szép dolog panaszkodni.

Világszerte elterjedt vélekedés, hogy a téli-nyári időszámítást a mezőgazdasági termelők kezdeményezték, mert így jobban ki tudják használni a napos órákat. Ez annyira nem igaz, hogy amikor Németországban, majd Amerikában a háborús helyzetre való tekintettel bevezették a huszadik század elején – hogy üzemanyagot spóroljanak –, a farmerek tiltakoztak a leghangosabban. Nekik köszönhetjük, hogy a háború végével megszüntették, hogy aztán a második világháborúban újra gyakorolják és újra megszüntessék – ugyancsak a termelők miatt. A tengerentúlon békeidőben először a hatvanas évek közepén vezették be, aztán úgy is maradt az egész ország, Hawaiit és Arizonát kivéve. A termelők azóta is húzzák a szájukat, jogosan: ők hiába kelnek korábban, hogy ne maradjanak le a napfényről, a teheneket a jelek szerint nem hatja meg mindez és hetekig kicsit morcosan kezdik a napot. Hogy akkor miért terjedt el ez az egész farmer-dolog? „A közvélemény valahogy azonosította őket az óraátállítás-kérdéssel és a valóság fordítottját gondolta róluk” – fogalmaz Michael Downing, aki egy egész könyvet szentelt a témának. „Egyszerűen így jártak.”

Az ébredés egy dolog, de az milyen jó már, hogy minden nap tovább süt a nap, nem? D-vitamin!!!

Persze, mindez jól hangzik, arról nem is beszélve, hogy tovább lehet iszogatni a kiülős helyeken és andalogni a Dunakorzón, de a statisztikák nem ezt támasztják alá. Hanem azt, hogy az évente kétszer esedékes óraátállítás utáni heteken kimutathatóan megnő a munkahelyi balesetek és az öngyilkosságok száma, többet fáj a fejünk és rosszabb a kedvünk. Egy 2009-es kutatás kimutatta, hogy majdnem hat százalékkal több bányabaleset történik ilyenkor, mint az éves átlag. A felborult alvási ciklus az öngyilkosságra hajlamosakat is átlökheti a határon. A munkahelyi produktivitásról nem is beszélve. Még nem született annyi szakirodalom a jelenségről, hogy ki lehessen mondani az ítéletet az óraátállítás felett, de a jelek arra mutatnak, hogy az egész sokkal többet árt, mint használ. Gondoljunk csak arra a kurva mikrosütőre, amit nyilván hónapokig lusták leszünk majd átállítani, ezzel nap mint nap összezavarva saját magunkat – emlékeztet a csodálatos Last Night Tonight című műsor erről szóló szegmense. (Tudják, ez az, ahol John Oliver műsorvezető annak idején hazánkat is elővette.)

De legalább energiát spórolunk a villanyon, nem?

Igen. Konkrétan 0,18 százalékot egy kaliforniai kutatás szerint. Ezt viszont bőven lenullázza az, hogy a villanyon kívül minden mást többet használunk: ha otthon maradunk, zúgatjuk a légkondit, ha elmegyünk, pumpáljuk a levegőbe a benzingőzt. Indianában például azzal vezették be az óraátállítást, hogy az állam így hétmillió dollárt spórol majd a villanyszámlákon. Ennyi nem jött össze, viszont kilencmilliós pluszkiadást mértek, főleg a légkondik miatt. Ennek ellenére azóta sem vonták vissza ezt a hülyeséget.

Legalább kimozdulnak az emberek. Ezért aztán pörög a gazdaság.

A vendéglátósok és az utcai árusok valóban nem panaszkodnak, de sok iparág nyögi az óraátállítás miatti terheket. A tévétársaságok akkora kiesést mérnek, hogy néha a teljes műsorstruktúrát át kell szerkeszteniük. A Fox például megszüntette a szokásos este nyolc órás vígjátékblokkot, akkorát esett a nézettség. Az amerikai légitársaságok majdnem százötven millió dolláros kieséssel számoltak, amikor hatról hét, majd nyolc hónapra növelték a nyári időszámítás intervallumát, és a vasutak is megbolondulnak ilyenkor: tavasszal kapkodás van, hogy behozzák magukat, télen pedig általában egy órát állnak a vonatok az átállítást alkalmazó és nem alkalmazó államok között.

Oké, de valamire csak jó ez az egész, nem?!

Jó kérdés. A (nagy levegő!) Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító közölte, hogy a nyári időszámítás alatt az átállításnak hála egynapi fogyasztást spórolunk, ami persze számít ezekben a nehéz időkben, de lássuk be, nem túl erős érv. Egyelőre azonban nincs szó arról, hogy megszüntetnénk. Nem árt azonban tudni, hogy Magyarország anyavállalata, Oroszország négy éve hagyta el az óraátállítósdit, elképzelhető tehát, hogy a Keleti Nyitás jegyében, az illiberális demokrácia égisze alatt hamarosan csatlakozunk hozzájuk, de csak miután a köztévében kitárgyalják, hogy eleve Gyurcsány vezette be az egészet.

Neményi Márton

oraatallitas.jpg
 
Csak kiegészítem: valamiféle részemről elkövetett technikai hiba miatt nem tűnik ki, hogy ez a bejegyzés Gagul számára íródott.
Gondolom nem új dolgot mondok:
Ez itt egy fórum.Itt nem egy emberrel levelezel A fórumon mindegy kinek címzed azt mindenki olvassa és bárki reagálhat rá
Hiszen érvek és ellenérvek hatnak egymásra
 
Utoljára módosítva:
Nem mindegy kinek címzi, ha válaszként írja.
Igen igazad van, ha válaszként írja és beidézi
Ezzel szemben bármelyik fórumra benézel, láthatod mindenki reagál bárkire
A mondatai részérvérire is akár.
Ilyen nehéz az élet .Na bumm
Lapozz vissza senki nem a fő cikkre reagál hanem egymás érveire
Például most te is
 
Utoljára módosítva:
Maradjunk annyiban, hogy mivel nyílt fórum, a nem címzett is reagálhat (végső soron az a cél, hogy minél többen vegyünk részt a disputában). Vegyész jelezte, hogy mellément ezzel lezárva.
 
Igen igazad van, ha válaszként írja és beidézi
Ezzel szemben bármelyik fórumra benézel, láthatod mindenki reagál bárkire
A mondatai részérvérire is akár.
Ilyen nehéz az élet .Na bumm
Lapozz vissza senki nem a fő cikkre reagál hanem egymás érveire
Például most te is
Amit mondasz, az természetes, nyilvánvaló, senkinek eszébe se jutna vitatni. Nincs mit róla beszélni. Nem az történt, mint amire reagáltál.
BMEVegyész nem azért pontosított, hogy kizárjon valakit is a részvételből, hanem hogy érthető legyen, hogy mire válaszolt. Akkor érthető jól a mondandója, ha minden olvasó látja, hogy kinek a mondandójára válaszolva írta. Tehát fontos volt a helyes címzés, mert bárki számára így érthető jól a mondandója. Ezért jegyeztem meg, hogy válaszüzenet helyes címzése fontos.
 
Utoljára módosítva:
Különben nekem több gondot okoz a visszaállítás ősszel, mint a tavaszi előre állítás.
Azt olvastam, hogy mivel időzóna határán vagyunk, nekünk a nyári időszámítás szerint lenne jó az óra. Mert akkor delel a nap pont délben. Tehát nálunk pont most jár az óra a napállásnak megfelelően.
Szóval az lenne az ideális, hogy ha többet nem állítanák vissza, és így hagynák.
 
Az óraátállítás ötletét Benjamin Franklin 1790 táján vetette fel először. Magyarországon 1916-ban alkalmazták először, tehát ez nem valami vadi új dolog.
A világ és különösen a fejlődő országok energia fogyasztásának tendenciája fokozatosan növekvő (amelynek egy része pazarló), ezért az idő előrehaladtával egyre nagyobb jelentősége van/lesz a megtakarítási lehetőségek kihasználásának. És azt nem lehet tagadni - ha másként nem hiszed el a Mavir állítását -, hogy milliárdnyi ember van érintve a világon, mert a legnagyobb fejlett országok racionális megoldásnak tartják. Kérdeztem: akkor miért alkalmazzák, ha csak bosszantják vele az embereket? Kérlek, válaszold meg a kérdést magad számára!
Összefoglalom:
Ellenérved hogy megvisel az óra átállítás.Ez egy érzelmi oldal
Mellette érved:
  • 1790 ben már felvetette Franklin,(ez rég volt,nem használhatod ma érvként,csak érdekésségként)
  • általánosan is nagy a pazarlás(ez igaz de nem bizonyítja az óracsavargatás helyességét)
  • fejlett országok alkalmazzák(erre lejjebb válaszolok)
Mégis csak az eredeti válaszom marad erre:
Amikor először felmérték nem ilyenek voltak az életviteli szokások.
A 1790/1980 táji számítások sem érvényesek. A megváltozott energiazabáló berendezések miatt
Hogy nem minden ország követi ezt tudjuk
Arrarra alapozod a megtakarítási érvet Miszerint bizonyos csoportba tartozó országok alkalmazzák
Ez még nem jelent egyértelműen igazat
Mindösszesen:
Nem lehet A Villamos művek honlapján látható matrica-szöveget újragondolás nélkül elfogadni:"egy Városnyi villamos energia megtakarítás jön létre"
Tessék már ezt újra mérni, számolni:
Annyira más az energia felhasználás jellege
Nem a világítás teszi ki a döntő hányadát. (Erre alapozta Franklin Ő még gyertyát spórolt volna vele)
--------------------
Arról ne beszéljünk egy csoporthoz tartozást, a tehetetlenségi tömeg visz előre
Milyen nehéz Egy döntéshozatalt megmozgatni és az az lefújni az egészet
Ezt a megszokásból erdő tehetetlenségi tömeg
Az hogy még alkalmazzák valamerre még nem jelent sem igazat sem hamisat
Ezt ezért érvként felhozni nem lehet
Érveket csak számításokkal és méréssel lehet
Mindkettő megcsinálása nem könnyű
Számítással szinte lehetetlen
Méréssel meg bizonytalan
,hiszen egy hónap alatt elfogyasztott sok villamos energia független a külső fényviszonyoktól, időjárás, szabadságolás, elutazás stb
A bizonyítás és újragondolás is hosszú folyamat.
A bevezetéséhez is 100 év kellett az első gondolattól
Részben ezért van még egyelőre(majd rájönnek a műszakiak is és újra harcolják az elhagyását)
MAVIR 1949 óta gyűjti!
ez is már csak újabb mára vonatkozó szemlélettel lenne érvényes
Nem 1949 tól tett átlaggal
Nincsen közzétett mért adat az utolsó 20 évre
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyári_időszámítás
 
Utoljára módosítva:
Nem konkrétan ide tartozó
De érdekel: A vonatok ősszel amikor visszafelé állítják az órát 1 órát vesztegelnek
De amikor előre állítják az órát
Akkor késnek egy órát, ezt időutazással,ugrás(féregluk) oldják meg? Vagy sehogy?
Az utas áll egy órát (otthon persze)
Mindenképpen kiesik 1 órányi utasforgalom bevétel
------------------
Az egyén szempontjából egy lehetséges eset:
Éjszakai műszakban is dolgozik,
Hátra állításkor egy órával később mehet haza
A legközelebbi előre állításkor nem ő lesz műszakban.Nem megy haza korábban
Ez is bonyodalom a bérezésben
 
Utoljára módosítva:
Nem konkrétan ide tartozó
De érdekel: A vonatok ősszel amikor visszafelé állítják az órát 1 órát vesztegelnek
De amikor előre állítják az órát
Akkor késnek egy órát, ezt időutazással,ugrás(féregluk) oldják meg? Vagy sehogy?
Az utas áll egy órát (otthon persze)
Mindenképpen kiesik 1 órányi utasforgalom bevétel
------------------
Az egyén szempontjából egy lehetséges eset:
Éjszakai műszakban is dolgozik,
Hátra állításkor egy órával később mehet haza
A legközelebbi előre állításkor nem ő lesz műszakban.Nem megy haza korábban
Ez is bonyodalom a bérezésben
Vagy mi van az éppen az óraátállítás időpontjában születendő csecsemővel?! Az őszinél kétszer születik meg egy órán belül, a tavaszinál pedig örökre bennragad egy egyórás időszingularitásban, amit minden órában elölről kezd! Szerintem azért fogy a magyar népesség, mert az utóbbi időben túl sok születés esett éppen a tavaszi óraátállítás időpontjára, és az a sok kis lélek most ott bolyong a szingularitásban, az időbeli fekete lyukban. Megkérjük Stephen Hawking-t, hogy hozza ki őket onnan, és máris elegen lesznek a magyarok!:o
 
Összefoglalom:
Ellenérved hogy megvisel az óra átállítás.Ez egy érzelmi oldal
Mellette érved:

  • 1790 ben már felvetette Franklin,(ez rég volt,nem használhatod ma érvként,csak érdekésségként)

    általánosan is nagy a pazarlás(ez igaz de nem bizonyítja az óracsavargatás helyességét)

    fejlett országok alkalmazzák(erre lejjebb válaszolok)
Mégis csak az eredeti válaszom marad erre:
Amikor először felmérték nem ilyenek voltak az életviteli szokások.
A 1790/1980 táji számítások sem érvényesek. A megváltozott energiazabáló berendezések miatt
Hogy nem minden ország követi ezt tudjuk
Arrarra alapozod a megtakarítási érvet Miszerint bizonyos csoportba tartozó országok alkalmazzák
Ez még nem jelent egyértelműen igazat
Mindösszesen:
Nem lehet A Villamos művek honlapján látható matrica-szöveget újragondolás nélkül elfogadni:"egy Városnyi villamos energia megtakarítás jön létre"
Tessék már ezt újra mérni, számolni:
Annyira más az energia felhasználás jellege
Nem a világítás teszi ki a döntő hányadát. (Erre alapozta Franklin Ő még gyertyát spórolt volna vele)
--------------------
Arról ne beszéljünk egy csoporthoz tartozást, a tehetetlenségi tömeg visz előre
Milyen nehéz Egy döntéshozatalt megmozgatni és az az lefújni az egészet
Ezt a megszokásból erdő tehetetlenségi tömeg
Az hogy még alkalmazzák valamerre még nem jelent sem igazat sem hamisat
Ezt ezért érvként felhozni nem lehet
Érveket csak számításokkal és méréssel lehet
Mindkettő megcsinálása nem könnyű
Számítással szinte lehetetlen
Méréssel meg bizonytalan
,hiszen egy hónap alatt elfogyasztott sok villamos energia független a külső fényviszonyoktól, időjárás, szabadságolás, elutazás stb
A bizonyítás és újragondolás is hosszú folyamat.
A bevezetéséhez is 100 év kellett az első gondolattól
Részben ezért van még egyelőre(majd rájönnek a műszakiak is és újra harcolják az elhagyását)
MAVIR 1949 óta gyűjti!
ez is már csak újabb mára vonatkozó szemlélettel lenne érvényes
Nem 1949 tól tett átlaggal
Nincsen közzétett mért adat az utolsó 20 évre
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyári_időszámítás

A lépcsőházból:
Nem kívántam senkit meggyőzni, mindössze elmondtam a véleményemet/nézetemet. Te is a tiédet. Ennyi.
 
A lépcsőházból:
Nem kívántam senkit meggyőzni, mindössze elmondtam a véleményemet/nézetemet. Te is a tiédet. Ennyi.
Persze hogy nem meggyőzni akartál de mondtál érveket meggyőződésed mellett
Senki írása nem kinyilatkoztatás,ne lepődj meg ha amit írtál cáfolják
Jönnek ellenérvek.Írásod helyességéről vagy helytelenségéről
Lehel véleményt alkotni.(vagyis cáfolják véleményedet,(érvedet)
Talán gondolatcserének, vagy érvek ütköztetésének nevezik ez elől elbújni lehet(de ez műszaki egyetemesnek nem ildomos)
De számíts rá bármit ír valaki, annak helytelenségére valaki fel fogja hívni a figyelmet
Ez elől lépcsőházba bújni nem lehet.Talán nem szereted, ha nem adnak igazat?
Elnöki kinyilatkoztatásról is folynak viták
 
Utoljára módosítva:
Persze hogy nem meggyőzni akartál de mondtál érveket meggyőződésed mellett
Senki írása nem kinyilatkoztatás,ne lepődj meg ha amit írtál cáfolják
Jönnek ellenérvek.Írásod helyességéről vagy helytelenségéről
Lehel véleményt alkotni.(vagyis cáfolják véleményedet,(érvedet)
Talán gondolatcserének, vagy érvek ütköztetésének nevezik ez elől elbújni lehet
De számíts rá bármit ír valaki, annak helytelenségére valaki fel fogja hívni a figyelmet
Ez elől lépcsőházba bújni nem lehet.Talán nem szereted, ha nem adnak igazat?
Elnöki kinyilatkoztatásról is folynak viták

Látom, nem nyugszol, hogy nem mentem bele veled egy tengeri kígyó vitába, amit magam részéről már többszörösen lezártam. Már elmondtam mindent, amit ezzel kapcsolatban mondani szerettem volna. Utána is olvastam, hogy ismereteim gyarapodjanak. S amit olvastam, az csak megerősítette álláspontomat.
Amit mondtam/vélek, az nem kinyilatkoztatás, hanem egy álláspont, érvekkel alátámasztva. Egyáltalán nem kinyilatkoztatás, nem vagyok én római pápa, vagy diktátor, aki kinyilatkoztat és azt azután mindenkinek kötelező elfogadni. Mint ahogyan te sem vagy az, amikor rám akarod erőltetni véleményedet - immáron olyan erőszakos eszközökkel, amely a fórumozás alapelveit is kikezdi. Vitáztam és mások is vitáztak velem. Vélemények ütköztek és mindenki levonhatta a maga számára a tanulságokat. Szabad akaratából. Ha akarta.
Álláspontom "helytelenségéről" írsz. Ez a te egyéni, szubjektív megítélésed. Ugyanezt én is elmondhatnám a tiedről, de én egyáltalán nem szeretném ezt mondani. Azt mondom, hogy te azt tartod helyesnek, te másként ítéled meg a dolgokat s neked az a meggyőződésed. Az enyém meg más. Nincs semmiféle hogy úgy mondjam, felhatalmazásod, hogy nekem azt kötelezően tudomásul kellene vennem. Ha így lenne, az lenne kinyilatkoztatás, amit te mondsz, az a helyes és punktum.
Amiben konkrétan különböző az álláspontunk az az, hogy magam nemzetgazdasági szempontokat tartom a döntőnek, te meg az egyén ért kellemetlenségeket látod. Amit magam is elismerek saját bőrömön megtapasztalva. Sokan kétségbe vonták a nemzetgazdasági hasznot, de azt számomra nem tudták meggyőzően bizonyítani, hogy olyan nincs. Ezért vontam le azt a következtetést, hogy ha milliárdnyi lélekszámot érint, akkor mégis csak lehet valami haszna, ha nem feltételezzük azt, hogy az egészet az egyének bosszantására művelik. (Ennyit érdemben.) Ezt is lehet elfogadni vagy elvetni - kinek kinek tetszése szerint. Ezzel még senki gondolatvilágát nem erőszakoltam meg, ha a magam véleményét kifejtettem!
Engedd meg, hogy a "kinek van igaza", azaz az igazságról, mint fogalomról is ejtsek szót, annak kapcsán, hogy te helytelennek neved azt, amit én gondolok. Utaltam is a viták során, hogy az igazság relatív fogalom: az emberi tudat dönti el, hogy mi igazság az egyénnek és mi nem? Ami az egyiknek igazság, lehet, hogy a másiknak nem. A te tudatod másként ítél meg egy objektív tényt, mit az én tudatom. Teljesen természetes ez, ezért is nem vagyunk egyformák. Éppen a diktatúra az, amely ezt akarja kiküszöbölni, azaz, hogy mindenki adott dolgokat egyformán lásson. Ahogy a diktátor akarja. Szemben a természeti törvényekkel, amely tudatunktól független: az alma mindig a föld felé esik, mert a gravitáció tudatunktól függetlenül létezik. Ez viszont már filozófia, de mégis szükségesnek tartottam elmondani.
Ami a konkrét témát illeti ebben a vonatkozásban. Több vitapartneremnek is jeleztem, hogy már meglátásom szerint eljutottunk egy olyan pontig, ahonnan már az álláspontok nem közelíthetők, ezért a további vitának már szerintem nincs értelem. Az már csak a vita kedvéért folyik, nem pedig a tények ütköztetése a célja.,
Veled ezt a téma szerinti vitát valóban nem folytattam le. Mert nem akartam előlről elkezdeni. Most veled. Megint. Úgy vélem, hogy ez a döntés az én szuverén jogom. Ez nem jelenti azt, hogy amit irogattam az kinyilatkoztatás lenne, nem a vita előli elbújás, hanem egyszerűen az, hogy többet már nem tudok vagy sokkal inkább nem érdemes elmondani. Szerintem. Elég sok érvet felsoroltam a magam álláspontjának védelmében és mindezt elolvashatod. Ha érdekel. És értékelheted azokat, ahogyan akarod. Ez meg a te szuverén jogod.
Remélem, hogy más témában a jövőben találkozhatunk és akkor eldiskurálhatunk a világ folyásáról. De most nem, mert én magam részéről ezt a vitát lezártam. Ehhez mindenféle minősítés nélkül szuverén jogom van. Akár tetszik neked, akár nem. A lépcsőházból már kiléptem a kapun.
Az utcáról szeretettel üdvözöllek!

És egyúttal sűrű elnézést kérek a moderátortól a témához nem illő szófecsérlés miatt, de úgy éreztem, hogy a témához nemigen tartozó eszmefuttatást kénytelen voltam megtenni. Ígérem, többé nem fog előfordulni!
 
Amit mondtam/vélek, az nem kinyilatkoztatás, hanem egy álláspont, érvekkel alátámasztva.
BMEvegyész2
Éppen erről van szó álláspontodat megpróbáltad tételesen bizonyítva alátámasztani
Azokat a bizonyításokat vettem egyesével cáfolat alá
Erre vártam volna viszont reagálást
Nézz vissza: minden állítást egyesével ütköztettem.Vagyis átgondolásra lett volna érdemes
Hogy mi bizonyít mit
Aki állít valamit az próbáljon bizonyítani
Ha pedig a bizonyítási próbálkozását megcáfolják,akkor valaki téved
Legfőbb érved a nemzetgazdasági haszon: Ezt nem tudja senki bizonyítani Éppen erről folyik a vita világszerte.Még mindég ütköznek az érvek.Valódi kimérés pedig nincsen
A nemzetgazdasági hasznot annak kell bizonyítani aki óraátállítást elrendelteti,vagy mellette áll
Ha nem akarsz vitázni az ügyben, akkor távol maradsz tőle
Beidézgetni se kell
 
Utoljára módosítva:
BMEvegyész2
Éppen erről van szó álláspontodat megpróbáltad tételesen bizonyítva alátámasztani
Azokat a bizonyításokat vettem egyesével cáfolat alá
Erre vártam volna viszont reagálást
Nézz vissza: minden állítást egyesével ütköztettem.Vagyis átgondolásra lett volna érdemes
Hogy mi bizonyít mit
Aki állít valamit az próbáljon bizonyítani
Ha pedig a bizonyítási próbálkozását megcáfolják,akkor valaki téved
Legfőbb érved a nemzetgazdasági: Ezt nem tudja senki bizonyítani Éppen erről folyik a vita világszerte.Még mindég ütköznek az érvek
Tornando!
Ahogy velem sem kíván vegyész társunk tovább vitázni, veled sem.
Maradjunk annyiban, hogy mindenki ragaszkodik az álláspontjához, de talán közeledtünk picit egymáshoz.
 
Tornando!
Ahogy velem sem kíván vegyész társunk tovább vitázni, veled sem.
Maradjunk annyiban, hogy mindenki ragaszkodik az álláspontjához, de talán közeledtünk picit egymáshoz.
Én csak azon lepődöm meg hogy egy
Műszaki egyetemesnek olyan érvei vannak "Ha hülyeség lenne nem csinálnák"
Ha nem akar vitázni az vitaképtelenség vagy félúton ráunás
Én nem ragaszkodom álláspontomhoz, cáfoljon meg adatokkal,
Az utolsó 20 évben létrejött,fogyasztási szokások alakulását figyelembe vett villamos művek által közzétett hiteles adatokkal
Ami 2-3 hónap átlagát veti össze előző átállítás előtti adatokkal
Még az időjárási viszonyokat is mellétéve.
Valamint ne szabadságolási csúcsba essen a mérési időszak
Mindez nemárt megyénkénti bontásban és összesítve is
 
Utoljára módosítva:
Én csak azon lepődöm meg hogy egy
Műszaki egyetemesnek olyan érvei vannak "Ha hülyeség lenne nem csinálnák"
Ha nem akar vitázni az vitaképtelenség vagy félúton ráunás
Én nem ragaszkodom álláspontomhoz cáfoljon meg adatokkal,
Az utolsó 20 évben létrejött,fogyasztási szokások alakulását figyelembe vett villamos művek által közzétett hiteles adatokkal
Ami 2-3 hónap átlagát veti össze előző átállítás előtti adatokkal
Még az időjárási viszonyokat is mellétéve.
Valamint ne szabadságolási csúcsba essen a mérési időszak
Mind ez legyen megyénkénti bontásban
Azt kell megérteni, hogy nem lehet összehasonlítást tenni.
Ahogy nem lehet a 25-30 évvel ez előtti mikrókat, mobiltelefonokat, lapos tévéket sem összehasonlítani, mert akkortájt ezek még nem léteztek (legalábbis a köz számára elérhetően). az elődeikkel meg összevetni megint csak nem lenne ildomos, miként a gőzmozdony káros anyag kibocsájtást sem illik az elektromoséhoz viszonyítan
Azt pedig senki sem fogja megtenni (legalábbis társadalmi méretekben), hogy egy évet átállít, aztán egyet nem - csupán azért, hogy legyen viszonyítási alap.
Ráadásul - bármennyire is gátolják - elterjedőben van a saját elektromos energia ellátás, ami megint csak torzítani fog a helyzeten. (A saját alatt a napelemes, szélerőműves…stb megoldásokat értem, amik a szolgáltatók mellett egyre jelentősebb mértékben állítják elő az energiát.)
E nélkül pedig kb annyira tudunk vitatkozni, mintha arról folyna a disputa, hogy a kék vagy a zöld szín a jobb…
 
Azt kell megérteni, hogy nem lehet összehasonlítást tenni.

Azt pedig senki sem fogja megtenni (legalábbis társadalmi méretekben), hogy egy évet átállít, aztán egyet nem - csupán azért, hogy legyen viszonyítási alap.
Ráadásul - bármennyire is gátolják - elterjedőben van a saját elektromos energia ellátás, ami megint csak torzítani fog a helyzeten. (A saját alatt a napelemes, szélerőműves…stb megoldásokat értem, amik a szolgáltatók mellett egyre jelentősebb mértékben állítják elő az energiát.)
E nélkül pedig kb annyira tudunk vitatkozni, mintha arról folyna a disputa, hogy a kék vagy a zöld szín a jobb…
Szerintem nem kell azt amit te mondasz megcsinálni:"egyik évben állít órát másik évben nem"
Már az is jó bizonyítás ha egy éven belől az átállítási időszak közötti különbséget mérik meg
Havi bontásban
Ezt előző években is megtették az adatok rendelkezésre állnak
Az előző évek összehasonlítása már képes kimutatni tendenciát
Csökken a jelentősége vagy nem?
Ebben már benne lesz az a változás is amit te mondasz:"napelem,szélerőmű, klímák szaporodása stb
Igaz nem fogyasztási eszközökre, de a változást mutatja
Mindehhez nem kell más mint a Villamos művek egészében és folyamatosan mért adatok számítógépes elemzése
Valamint közzététele
De ezt nem teszi meg a mérnök gárdája a Mavir-nek
Elmarad a kiértékelés

És ez már csak magán véleményem:Azért mert a politikai döntéshozatal
Nem akar vele foglalkozni
Számára egyszerűbb kitenni a matricát"egy városnyi energia"
Ezért írtam: Az eltörléséhez is évek kellenek talán 100 év is mint a bevezetéséhez!
De már a megfelelő körökben a kételkedés igen nagy
A tehetetlenségi tömeg tartja még fenn
----------------------------------
A havi regisztrált adatok,Még egy Excellel is kimutatható grafikonos rendszerben hónapra és évekre is.
Akár előző 20 év összehasonlításában is
Biztos 30 évre titkosították
 
Utoljára módosítva:
Az osszehasonlitas mikor a technika forradalmat eljuk es honaprol honapra jonnek az ujabb kutyuk amik egyre tobb energia takarekos felhasznalasuak sok ertelme nem lenne. Egy ev alatt lecserelodnek a telefonok nagyresze , kiiktatodott mar a dvd es a mamoria katyak vilagat eljuk olyan pici energiaval es hatalmas tarolasi lehetoseggel, ha csak a haztartast nezuk, de az iparba is egyre csokken az energia fogyasztas.
Sok embernek kellemetlen az ora atallitas, a korai keloknek akik hajnalban kezdik a muszakjukat es sorolni nem lehet hany taruleten, de sehol nem az egyent kerdezik meg mikor bevezetnek ilyen intezkedest.
 
Én csak azon lepődöm meg hogy egy
Műszaki egyetemesnek olyan érvei vannak "Ha hülyeség lenne nem csinálnák"
Ha nem akar vitázni az vitaképtelenség vagy félúton ráunás
Én nem ragaszkodom álláspontomhoz, cáfoljon meg adatokkal,
Az utolsó 20 évben létrejött,fogyasztási szokások alakulását figyelembe vett villamos művek által közzétett hiteles adatokkal
Ami 2-3 hónap átlagát veti össze előző átállítás előtti adatokkal
Még az időjárási viszonyokat is mellétéve.
Valamint ne szabadságolási csúcsba essen a mérési időszak
Mindez nemárt megyénkénti bontásban és összesítve is

No, jó, akkor visszalépek a ringbe a kedvedért, miután vitaképtelenséggel vádolsz...
Te nem ragaszkodsz álláspontodhoz, cáfoljak meg adatokkal - mondod. Én meg ragaszkodom a magaméhoz és felszólítalak, hogy Te cáfoljál meg adatokkal. Foci nyelven szólva 1:1.
És te ugyan miért nem cáfolod meg ezeket a kényelem mellett a te által szolgáltatott adatokkal? Mert Neked ugyanúgy nem állnak ezek rendelkezésedre, mint nekem. Lehet, persze, hogy valahol elérhető (pl. a KSH-nál), de nekem nincs arra időm, hogy ezekre fecséreljem azt, mert vannak más dolgaim is. Ám, ami sokkal fontosabb ennél, vannak olyan un. indirekt bizonyítási lehetőségek is, amit te semmisként kezelsz. Vannak olyan kvalitatív megközelítések, amely pontos adatok nélkül is bizonyítanak dolgokat.
Pl. A világ energiafogyasztása növekszik és drágul. És minden ország azon van, hogy ezt a növekedést fékezze - főként, ha annak politikai elemei is vannak. Elképzelhetetlen számodra, hogy ennek egyik lehetősége az óraátállítás? Hogy ezért? Annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások fokozatos terjednek, ezek összességében nem csökkentik a világ összenergia felhasználását, legfeljebb a forrásokat rendezik át: a fosszilis forrásokat igyekeznek kiváltani. Ám, még ma ez sem megy igazán. Annak ellenére, hogy ezek olcsóbbak. Tendencia van.
Más... Ha olvasol újságot, akkor naponta találkozhatsz azzal a ténnyel, hogy az EU nagymértékben függ az orosz energiahordozó ellátástól. Nem biztos, hogy jól tudom, de úgy rémlik, hogy az EU földgáz igényének közel 40 %-át orosz forrásból elégíti ki. Az EU minden eszközt próbál bevetni, hogy ezt a függőséget mérsékelje. Az EU minden tagországa igyekszik az energiával takarékoskodni. Magyarország is. Hihetetlen talán, hogy ebben a környezetben van jelentősége az óraátállításnak? Ha már ez magában többszáz millió embert érint. (Nem tudom mennyi, majd esetleg te megmondod.)Mindez passzió vagy kiszúrás lenne az állampolgárokkal?
Jó, mondható, hogy persze, mert az EU egy diktatórikus rendszer. No, de miért állítja át az órákat az USA? Vagy Kanada? Vagy akár Mongólia? Ennyire hülye lenne ennyi ország kormányzata, vezető szakemberei, akik egy szavukat sem emelik fel az óraátállítás ellen??? Teljesen pártfüggetlenül??? Hogy ebből Magyarországon, ahol a lenge déli szél is politikai vitanapot eredményez? Ez nem tűnt fel még eddig neked??? Vesd ezt össze a PaksII. bővítésével kapcsolatos heves ellenállással! Ám, nem akarok más vizekre evezni, csak példa kedvéért, említettem. Hol vannak szerinted ezek az emberek, amikor az óraátállításról van szó??? Mutass egy pártprogramot, amelyben az ezt ellenzi!
Nos, mindezt pusztán azért mondtam el, hogy a Te, de az én és sok más állampolgár szintjén nem számolhat ki mindent az ember, és nincsenek mindenre 3 tizedes pontosságú nyilvánosan hozzáférhető statisztikai adatok, de azért mégis indokolt lehetnek. (Bár lehet, hogy a KSH-nál van ilyen. Ha kedved van, nézzél utána!)
Függetlenül a mi vitánktól, általánosságban is azt mondom, hogy vannak dolgok a világban, amik nem is számszerűsíthetőek, mégis hihetők. Lehet, hogy neked nem, de nekem igen.
Visszajöttem tehát a kedvedért, ha aggályaid vannak, akkor bátran elő a farbával!.Időnként majd idenézek, de azt nem ígérhetem, hogy folyamatosan figyelni fogom megszólalásaidat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,712
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére