Vágják már ki azt a sok szar fát Budapesten!

Kivágatta a Kossuth tér fáit, a BVSC fáit, és ha rajta múlik, a Nagymező utcában sincsenek ma platánok. Úgy látja, ő legalább ki meri mondani a valóságot, még ha balhé is van belőle, a polgármestereket viszont szorongatják a választók. Szerinte Budapest fáit lassan le kell cserélni, különben baj lehet. Móczár Bélával beszélgettünk.

“ Egy nyomorék fasornak semmi értelme, se díszérték, se környezetvédelem. Ha a lábunk beteg és levágunk belőle, abból nem lesz új láb

– szókimondó stílusban vág a közepébe Móczár Béla. Az idén 76 éves kertészmérnök a legfrissebb ügyéről, a BVSC jegenyéiről beszél. Menthetetlenek voltak – mondja. Szakvéleményében mind a 71 fát kivágásra javasolta, mert szerinte baleset- és életveszélyesek voltak. Ki is vágták őket, jönnek majd új juharok helyettük. De nem a helyükre, „azt sosem szabad, olyan lenne, mint egy ebolában elhunyt lepedőjébe feküdni” – mondja.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150617-033-res-jpg.exact729x485.jpg

Csonka jegenye a BVSC sporttelepén

Ami szar, az szar


Móczár Béla szerint akinek van kellő tapasztalata, tudása, az ránézésre látja egy fáról, beteg vagy életképes – pontosan, mint egy orvos. „Több mint 600 cikkem jelent meg, ennek mintegy fele kertészeti témakörben a kertépítésről, fákról, növényekről és egy könyvem a Kerítést élősövényből . Már a hatvanas években ezzel foglalkoztam.

“ A helyzet az, hogy Magyarországon a szakmában ma már nem merik kimondani, ha egy fát ki kell vágni. Mert abból politikai ügy lesz, civil tiltakozás. Én a szakmai múltammal már megtehetem, hogy nevén nevezzem a dolgokat: a szarról kimondom, hogy szar.

Választási favágás


Móczár a 23 fővárosi önkormányzatból 20-nak dolgozott. A polgármestereket a véleményére nyitott, értelmes vezetőknek látta, akiket viszont szorongatnak a szavazók. „Eljutottunk oda, hogy egy polgármester nem mer belefogni parkok felújításába a várható tiltakozás miatt, és ez most már szinte minden ilyen ügyet, amikor kivágás után új fákat telepítenek, mert elkerülhetetlen, végigkísér” – mondja.

„Két évvel a választások előtt nem tanácsos fákat kivágni. Még akkor sem, ha tudható, bármi történhet később. Akár agyon is üthet valakit egy kidőlt fa. Pedig a felelősséget a fa tulajdonosa, karbantartója viseli, illetve még a szakértő, ha adott véleményt” – sorolja.

“ Ha a politikusok, döntéshozók nem a választási ciklusok szerint gondolkoznának, hanem akkor orvosolnák a bajt, amikor szükséges, elkerülhető lenne a balesetek többsége és még szép, egészséges fasorokat ligeteket is kapnának a környezetükért aggódó állampolgárok.


Móczár szerint a vele szemben állást foglaló szakértők nem vállalnak felelősséget a szakvéleményükért. „Eddig egyetlen zöld szervezetek, vagy lakosok által felkért szakértővel nem találkoztam, aki írásba adta volna, hogy erkölcsi, anyagi felelősséget vállal egy fa meghagyásáért, ha az mégis bajt okoz. Elképesztő, hogy emberek tömegesen állnak ki haldokló fák mellett. Ha már három hajtást látnak, azt hiszik, élő fát védenek.”

A fény felé dőlnek


Móczár neve gyakran előkerül, ha a fővárosban fák sorsáról kell dönteni, a megbízásainak rendszerint kivágás és fapótlás a vége. Elég nagy médiaérdeklődés kísérte például 2007-ben a fővárosi Nagymező utcai platánokért harcoló mozgalmat, amely végül diadalmaskodott a mélygarázst favorizáló terézvárosi önkormányzat és a kivágásukat javasló Móczár ellen. A platánokat testükkel védték zöld szervezetek és az ott lakók: a fák maradtak és mélygarázs se lett.

Móczár akkor és most is a faállomány cseréjét tartotta és tartja az egyetlen megoldásnak, szerinte a városi környezetbe karcsúbb fafajtákra van szükség. A kertészmérnök szerint a kérdés az, hány évet maradnak még ott, ahol nyilvánvalóan nincs elég helyük.

„Egy platánfa lombkoronájának átmérője eléri a 25 métert, magassága 30 métert. Ezek a fák bőven túlhaladták a rendelkezésükre álló területet, de senki nem törődik ezzel, régen ránőttek a házakra. A házak leárnyékolják őket, ezért a fák az úttest felé dőlnek fényért, a súlypontjuk kimozdult a középpontból, ami a kidőlés esélyét növeli. Persze, szépek, de öregek, a platánoknak egyébként is parkokban a helyük, a Nagymező utcában lakóknak se jó, hogy nappal is sötétben vannak a szobák” – vélekedik mindmáig Móczár.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi
d-noe20061205006-2000-jpg.exact729x457.jpg

Nagymező utcai platán, megmenekült

Gyurcsány is vágja ki! A Vigadónál is vágják ki!


Móczár szerint a fővárosi faállomány jó része megérett a cserére.

„A jegenyék a fűzfák, a gesztenyék, a platánok a 30-as, 50-es években voltak divatban. Nagyon sokat ültettek belőlük országszerte, de mára végképp kiöregedtek. Ilyenkor a teljes fasort vágni kell, és a visszavágás se segít rajtuk, mert puha fákat ezzel nem lehet megmenteni, legfeljebb egy tölgyet, egy hársat egy bükköt” – magyarázza.

Mint mondja, a budai oldalon elkerülhetetlen lesz a beteg, öreg, sok esetben fertőzött vadgesztenyék kivágása. A Városmajorban már dőlt ki a közelmúltban gesztenye, és 2006-ban, a tűzijáték idején tomboló viharban is vadgesztenyék okozták két ember halálát – emlékeztet.

„Én Gyurcsány Ferencet is arra biztatnám, vágja ki azt a nagy gesztenyét a háza előtt, mert nincs sok neki hátra, bent a házban pedig ott a baba!” Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia vezetőjét is arra venné rá, hogy a Vigadó előtti fenyőktől szabaduljon meg, hogy még jobban látszódjon a gyönyörű épület.

Fotó: Faludi Imre / Faludi Imre
bfalu20130518199-jpg.exact729x486.jpg

A Vigadó is takarásban van

Konyhaszekrényt nem tolunk Munkácsyra
A gyémántkoszorús igazságügyi szakértő javasolta a 200 Kossuth téri fa kivágását is, ebből még rendőrségi nyomozás is lett. Nem a szakvélemény tartalmából, hanem az engedélyeztetési eljárásból.

“ Ha önnek lenne egy Munkácsy képe, rátolná a konyhaszekrényt?

– idézi egyik tanárát, aki megtanította nekik, faültetésnél 20-30 évre előre kell tervezni. „Bánt az valakit, hogy végre láthatjuk Európa legszebb parlamentjét? Túlságosan takarásban volt ez a csodálatos épület. De nem ez volt az elsődleges ok, amiért nem maradhattak, hanem az életkoruk: 80-100 éves fákról van szó. Egy platánnak, de más parkfának is ennyi az élettartama. Ahogy egy embernek, úgy a fának is megszabott, meddig élhet. Ezt el kell fogadni.”

Forrás: VS.hu
20131004-144204-2-jpg-jpg.exact729x486.jpg

Készül a rálátás a Kossuth térre, 2013



Móczár szerint az egyetlen, mementóként meghagyott platánnak is meg vannak számlálva a napjai, láthatóan beteg.
“ Lehet, hogy durvának hat, amit mondok, de a Kossuth téri fák már közröhej tárgyai voltak. A szakmában mindenki tudta, hogy életképtelenek, csak nem merték kimondani.
Száz éve is botrány volt


Szerinte a Városligetre is ráfér a frissítés, tíz éven belül biztos menthetetlenné válik hozzávetőleg 50-80 fa, láthatóan sok beteg közülük. „Az is alapszabály, hogy nem egyenként cseréljük a fákat, hanem egyszerre, csoportosan. Erre most is megvan a lehetőség.”

Mintaként említi, amikor szakmailag teljesen megalapozottan a Főkert lecserélte az elöregedett Andrássy úti platánokat kőrisfákra. Volt is belőle országos botrány. „1886-ban még nem tudták, hány méterre kell ültetni őket, hogy nem bírják majd a városi levegőt, a molyokat. Ma már viszont tudjuk, és ha van tudásunk, azt használni kell”.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor / MTI/H. Szabó Sándor
deger20090922039-1500.exact729x442.jpg

A Városligetben 50-80 fát lát vágásra érdemesnek



A Kossuth térrel szomszédos Olimpiai parkban kivágott fákból szintén lakossági tiltakozás lett. Itt néhány ezüstjuhart megmentettek. A Védegylet megbízott egy céget, a műszeres vizsgálat egy fánál Móczár véleményével szemben azt állapította meg, hogy bizonyos kezelések árán megtartható. A fa maradt, ő pedig – sajtóbeszámolók szerint – módosított szakvéleményén.

Ettől függetlenül a fakoppintásos műszeres vizsgálatot nem tartja célravezetőnek, mert az a fát csak egyetlen pontján vizsgálja. „Arra már nincs pénz, hogy a fa 30 részét ellenőrizzék. Volt már olyan esetem, hogy egy fánál a műszeres vizsgálat minden rendben talált, aztán a kivágás után igazolódott a véleményem, hogy bár a töve belül ép volt, feljebb végig pudvás. Elég pontosan meg tudom ítélni műszeres vizsgálat nélkül is, milyen állapotban van egy fa.”

Fotó: MTI/MTVA / Róka László
b-rkl20140805004-1400-jpg.exact729x486.jpg




A BVSC-ügyre visszakanyarodva azt mondja, vannak alapvető szabályok, amiket nem tartottak be. Két méterre ültettek egymástól fákat, miközben legalább 5 méternek kell lennie a távolságnak. De ha mégis így történt, a jegenyéket 20-30 éves korukban ritkítani kell, mert igen gyorsan nőnek, és 50 évnél nem élnek tovább. A BVSC-nél található fák már bőven elmúltak 50 évesek” – sorolja érveit. Egyébként jegenyékre soha nem adott ki kivágást ellenző véleményt.

És hogy egyáltalán volt-e már olyan állásfoglalása, hogy megmentsenek fákat? „Hogyne. Több ezer fa életét mentettem meg. Például lakóparkoknál jellemző, hogy a beköltözőket zavarja a lakásba befújt pollen, virágzat, lomb. Erre hivatkozva vágatnák ki a fákat.
“ Ilyenkor mindig azt tanácsolom, költözzenek bérházba.

Zsidai Péter

fakivagas.jpg
 
Most már értem, hogy egy magát kertésznek nevező egyén volt az, aki tarolja, vagy taroltatja Budapest fáit.
Érvelése, mint OV-é. Kétfenekű. A hideg ráz tőle.
Ami ide nincs leírva, de lehet, hogy ő akarta kivágatni a Kodály köröndön az ős platánokat még az első Orbán kormány idején? A 4-ből 2-t ki is vágtak, de utána akkora lett a felháborodás, hogy a másik 2 megmenekült.
 
A "szakértő úr" - mint egy dölyfös orvos - nem magyaráz, kinyilatkoztat.
Még, ha igaza is van, köszönöm, de az ilyenből én nem kérek.
Ha 76 éves, akkor kb. az ő korosztályának kertészmérnökei ültettették az 50 éves fákat. Az 5 méter távolság már akkor is tananyag lehetett. Miért csak most lett gond az 5m helyett a 2m?
Én úgy látom, hogy dacára a korának, nála még nem jött össze akkora tudás, amire már szerénynek lehet lenni...
 
Ha nem vágják akkor balesetveszélyes ha vágják akkor biztos kell a fa valakinek....
Írja hogy a fa is olyan mint az ember van kora, ha letelik elpusztul de akkor miért nem várják meg azt az időt?
Az emberek sem vágják fejbe az öregeket mert nincs hasznuk.
A közelmultban elég sok halálos baleset volt amikor az utakról leszaladö autó fának ütközött mekkora viták voltak...kivágni az összeset amiatt halt meg ez meg ez... de nem az volt a baj hogy nem megfelelő sebességgel vezetett.
A fák....
 
Mintaként említi, amikor szakmailag teljesen megalapozottan a Főkert lecserélte az elöregedett Andrássy úti platánokat kőrisfákra. Volt is belőle országos botrány. „1886-ban még nem tudták, hány méterre kell ültetni őket, hogy nem bírják majd a városi levegőt, a molyokat. Ma már viszont tudjuk, és ha van tudásunk, azt használni kell”.
Csatolás megtekintése 1360269

Az Andrássy úton most vágtak ki kb. 25-öt a 2000-ben a platánok helyébe ültetett, sok embernek allergiát okozó virágos kőrisek közül. A fák kivágására egy cikk szerint azért volt szükség, mert „ez a földsáv önmagában alkalmatlan ezen fák hosszútávú táplálására, a leromlott vitalitású fákat pedig megtámadta a nagy farontólepke.” Ugyanez a sors várhat azokra a fákra, amelyek az Andrássy út Városliget felőli részén vannak.
http://444.hu/2015/06/23/kiderult-miert-vagtak-kette-egy-csomo-fat-az-andrassy-uton/
 
Kivágatta a Kossuth tér fáit, a BVSC fáit, és ha rajta múlik, a Nagymező utcában sincsenek ma platánok. Úgy látja, ő legalább ki meri mondani a valóságot, még ha balhé is van belőle, a polgármestereket viszont szorongatják a választók. Szerinte Budapest fáit lassan le kell cserélni, különben baj lehet. Móczár Bélával beszélgettünk.

“ Egy nyomorék fasornak semmi értelme, se díszérték, se környezetvédelem. Ha a lábunk beteg és levágunk belőle, abból nem lesz új láb

– szókimondó stílusban vág a közepébe Móczár Béla. Az idén 76 éves kertészmérnök a legfrissebb ügyéről, a BVSC jegenyéiről beszél. Menthetetlenek voltak – mondja. Szakvéleményében mind a 71 fát kivágásra javasolta, mert szerinte baleset- és életveszélyesek voltak. Ki is vágták őket, jönnek majd új juharok helyettük. De nem a helyükre, „azt sosem szabad, olyan lenne, mint egy ebolában elhunyt lepedőjébe feküdni” – mondja.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150617-033-res-jpg.exact729x485.jpg

Csonka jegenye a BVSC sporttelepén

Ami szar, az szar


Móczár Béla szerint akinek van kellő tapasztalata, tudása, az ránézésre látja egy fáról, beteg vagy életképes – pontosan, mint egy orvos. „Több mint 600 cikkem jelent meg, ennek mintegy fele kertészeti témakörben a kertépítésről, fákról, növényekről és egy könyvem a Kerítést élősövényből . Már a hatvanas években ezzel foglalkoztam.

“ A helyzet az, hogy Magyarországon a szakmában ma már nem merik kimondani, ha egy fát ki kell vágni. Mert abból politikai ügy lesz, civil tiltakozás. Én a szakmai múltammal már megtehetem, hogy nevén nevezzem a dolgokat: a szarról kimondom, hogy szar.

Választási favágás


Móczár a 23 fővárosi önkormányzatból 20-nak dolgozott. A polgármestereket a véleményére nyitott, értelmes vezetőknek látta, akiket viszont szorongatnak a szavazók. „Eljutottunk oda, hogy egy polgármester nem mer belefogni parkok felújításába a várható tiltakozás miatt, és ez most már szinte minden ilyen ügyet, amikor kivágás után új fákat telepítenek, mert elkerülhetetlen, végigkísér” – mondja.

„Két évvel a választások előtt nem tanácsos fákat kivágni. Még akkor sem, ha tudható, bármi történhet később. Akár agyon is üthet valakit egy kidőlt fa. Pedig a felelősséget a fa tulajdonosa, karbantartója viseli, illetve még a szakértő, ha adott véleményt” – sorolja.

“ Ha a politikusok, döntéshozók nem a választási ciklusok szerint gondolkoznának, hanem akkor orvosolnák a bajt, amikor szükséges, elkerülhető lenne a balesetek többsége és még szép, egészséges fasorokat ligeteket is kapnának a környezetükért aggódó állampolgárok.


Móczár szerint a vele szemben állást foglaló szakértők nem vállalnak felelősséget a szakvéleményükért. „Eddig egyetlen zöld szervezetek, vagy lakosok által felkért szakértővel nem találkoztam, aki írásba adta volna, hogy erkölcsi, anyagi felelősséget vállal egy fa meghagyásáért, ha az mégis bajt okoz. Elképesztő, hogy emberek tömegesen állnak ki haldokló fák mellett. Ha már három hajtást látnak, azt hiszik, élő fát védenek.”

A fény felé dőlnek


Móczár neve gyakran előkerül, ha a fővárosban fák sorsáról kell dönteni, a megbízásainak rendszerint kivágás és fapótlás a vége. Elég nagy médiaérdeklődés kísérte például 2007-ben a fővárosi Nagymező utcai platánokért harcoló mozgalmat, amely végül diadalmaskodott a mélygarázst favorizáló terézvárosi önkormányzat és a kivágásukat javasló Móczár ellen. A platánokat testükkel védték zöld szervezetek és az ott lakók: a fák maradtak és mélygarázs se lett.

Móczár akkor és most is a faállomány cseréjét tartotta és tartja az egyetlen megoldásnak, szerinte a városi környezetbe karcsúbb fafajtákra van szükség. A kertészmérnök szerint a kérdés az, hány évet maradnak még ott, ahol nyilvánvalóan nincs elég helyük.

„Egy platánfa lombkoronájának átmérője eléri a 25 métert, magassága 30 métert. Ezek a fák bőven túlhaladták a rendelkezésükre álló területet, de senki nem törődik ezzel, régen ránőttek a házakra. A házak leárnyékolják őket, ezért a fák az úttest felé dőlnek fényért, a súlypontjuk kimozdult a középpontból, ami a kidőlés esélyét növeli. Persze, szépek, de öregek, a platánoknak egyébként is parkokban a helyük, a Nagymező utcában lakóknak se jó, hogy nappal is sötétben vannak a szobák” – vélekedik mindmáig Móczár.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi
d-noe20061205006-2000-jpg.exact729x457.jpg

Nagymező utcai platán, megmenekült

Gyurcsány is vágja ki! A Vigadónál is vágják ki!


Móczár szerint a fővárosi faállomány jó része megérett a cserére.

„A jegenyék a fűzfák, a gesztenyék, a platánok a 30-as, 50-es években voltak divatban. Nagyon sokat ültettek belőlük országszerte, de mára végképp kiöregedtek. Ilyenkor a teljes fasort vágni kell, és a visszavágás se segít rajtuk, mert puha fákat ezzel nem lehet megmenteni, legfeljebb egy tölgyet, egy hársat egy bükköt” – magyarázza.

Mint mondja, a budai oldalon elkerülhetetlen lesz a beteg, öreg, sok esetben fertőzött vadgesztenyék kivágása. A Városmajorban már dőlt ki a közelmúltban gesztenye, és 2006-ban, a tűzijáték idején tomboló viharban is vadgesztenyék okozták két ember halálát – emlékeztet.

„Én Gyurcsány Ferencet is arra biztatnám, vágja ki azt a nagy gesztenyét a háza előtt, mert nincs sok neki hátra, bent a házban pedig ott a baba!” Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia vezetőjét is arra venné rá, hogy a Vigadó előtti fenyőktől szabaduljon meg, hogy még jobban látszódjon a gyönyörű épület.

Fotó: Faludi Imre / Faludi Imre
bfalu20130518199-jpg.exact729x486.jpg

A Vigadó is takarásban van

Konyhaszekrényt nem tolunk Munkácsyra
A gyémántkoszorús igazságügyi szakértő javasolta a 200 Kossuth téri fa kivágását is, ebből még rendőrségi nyomozás is lett. Nem a szakvélemény tartalmából, hanem az engedélyeztetési eljárásból.

“ Ha önnek lenne egy Munkácsy képe, rátolná a konyhaszekrényt?

– idézi egyik tanárát, aki megtanította nekik, faültetésnél 20-30 évre előre kell tervezni. „Bánt az valakit, hogy végre láthatjuk Európa legszebb parlamentjét? Túlságosan takarásban volt ez a csodálatos épület. De nem ez volt az elsődleges ok, amiért nem maradhattak, hanem az életkoruk: 80-100 éves fákról van szó. Egy platánnak, de más parkfának is ennyi az élettartama. Ahogy egy embernek, úgy a fának is megszabott, meddig élhet. Ezt el kell fogadni.”

Forrás: VS.hu
20131004-144204-2-jpg-jpg.exact729x486.jpg

Készül a rálátás a Kossuth térre, 2013



Móczár szerint az egyetlen, mementóként meghagyott platánnak is meg vannak számlálva a napjai, láthatóan beteg.
“ Lehet, hogy durvának hat, amit mondok, de a Kossuth téri fák már közröhej tárgyai voltak. A szakmában mindenki tudta, hogy életképtelenek, csak nem merték kimondani.
Száz éve is botrány volt


Szerinte a Városligetre is ráfér a frissítés, tíz éven belül biztos menthetetlenné válik hozzávetőleg 50-80 fa, láthatóan sok beteg közülük. „Az is alapszabály, hogy nem egyenként cseréljük a fákat, hanem egyszerre, csoportosan. Erre most is megvan a lehetőség.”

Mintaként említi, amikor szakmailag teljesen megalapozottan a Főkert lecserélte az elöregedett Andrássy úti platánokat kőrisfákra. Volt is belőle országos botrány. „1886-ban még nem tudták, hány méterre kell ültetni őket, hogy nem bírják majd a városi levegőt, a molyokat. Ma már viszont tudjuk, és ha van tudásunk, azt használni kell”.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor / MTI/H. Szabó Sándor
deger20090922039-1500.exact729x442.jpg

A Városligetben 50-80 fát lát vágásra érdemesnek



A Kossuth térrel szomszédos Olimpiai parkban kivágott fákból szintén lakossági tiltakozás lett. Itt néhány ezüstjuhart megmentettek. A Védegylet megbízott egy céget, a műszeres vizsgálat egy fánál Móczár véleményével szemben azt állapította meg, hogy bizonyos kezelések árán megtartható. A fa maradt, ő pedig – sajtóbeszámolók szerint – módosított szakvéleményén.

Ettől függetlenül a fakoppintásos műszeres vizsgálatot nem tartja célravezetőnek, mert az a fát csak egyetlen pontján vizsgálja. „Arra már nincs pénz, hogy a fa 30 részét ellenőrizzék. Volt már olyan esetem, hogy egy fánál a műszeres vizsgálat minden rendben talált, aztán a kivágás után igazolódott a véleményem, hogy bár a töve belül ép volt, feljebb végig pudvás. Elég pontosan meg tudom ítélni műszeres vizsgálat nélkül is, milyen állapotban van egy fa.”

Fotó: MTI/MTVA / Róka László
b-rkl20140805004-1400-jpg.exact729x486.jpg




A BVSC-ügyre visszakanyarodva azt mondja, vannak alapvető szabályok, amiket nem tartottak be. Két méterre ültettek egymástól fákat, miközben legalább 5 méternek kell lennie a távolságnak. De ha mégis így történt, a jegenyéket 20-30 éves korukban ritkítani kell, mert igen gyorsan nőnek, és 50 évnél nem élnek tovább. A BVSC-nél található fák már bőven elmúltak 50 évesek” – sorolja érveit. Egyébként jegenyékre soha nem adott ki kivágást ellenző véleményt.

És hogy egyáltalán volt-e már olyan állásfoglalása, hogy megmentsenek fákat? „Hogyne. Több ezer fa életét mentettem meg. Például lakóparkoknál jellemző, hogy a beköltözőket zavarja a lakásba befújt pollen, virágzat, lomb. Erre hivatkozva vágatnák ki a fákat.
“ Ilyenkor mindig azt tanácsolom, költözzenek bérházba.

Zsidai Péter

Csatolás megtekintése 1360269
Ez az ember most kertész vagy fatelepet vezet ahol hiány van eladó fából?
 
Az Andrássy úton most vágtak ki kb. 25-öt a 2000-ben a platánok helyébe ültetett, sok embernek allergiát okozó virágos kőrisek közül. A fák kivágására egy cikk szerint azért volt szükség, mert „ez a földsáv önmagában alkalmatlan ezen fák hosszútávú táplálására, a leromlott vitalitású fákat pedig megtámadta a nagy farontólepke.” Ugyanez a sors várhat azokra a fákra, amelyek az Andrássy út Városliget felőli részén vannak.
http://444.hu/2015/06/23/kiderult-miert-vagtak-kette-egy-csomo-fat-az-andrassy-uton/
Imádom, amikor valaki azért vágatja ki a fákat, mert "virágos" a kőris. (Fraxinus ornus L). A 25 fa nőivarú volt és az volt a terv, hogy helyükbe, mint a többi, hímivarút fognak ültetni, és ezzel megoldják a pollen problémát. Akkor még volt hozzáértő kertész a döntési pozicióban. Semmi köze a földsávnak az allergiára, meg a leromlott vitalitásra. Ez a szöveg a hozzá nem értésről tanúskodik.
De tulajdonképpen mindegy is. Ha ez a kormány akar valamit, akkor azt megteszi és mond hozzá valami lózungot. Lásd balneológia = bálna-tan. :rohog:
 
Ez az ember most kertész vagy fatelepet vezet ahol hiány van eladó fából?
Egyik sem, vagy csak félig.
Kertésznek tanult, de vad dolgokat képzelt bele. Pölö a véleménye a lakótelepek fáiról, az ott lakókról (lásd panelproli).
Most, most!!!!, végre!!!!, valakinek egyezik a véleménye vele, aki döntési pozícióban van. A miniszterelnökúr. Végre tarolhat!
A miniszterelnökúr egyébként is szereti az ilyen félresikerült embereket. Mint pl. a minisztereinek zöme, élén a jegybankelnökkel. Most már van egy kertésze is!
 
NA es mi van a ha beteg egy fa? A harkaly doctor mar nem tudja meggyogyitani.... akkor ott van a faiskolat vegzett "doctorok" akiknek kezelni kellene minden egyes oreg fat. Lehet talajt cserelgetni oldatokkal tapelemkkel ellatni, lemosni kerget apolni ne adj isten locsolni metszeni es apolni egy oreg fat mint akar egy oreg embert.
Nem eleg elultetni es nojjon mint a dudva, mert diszcserje , Bp oxigen ellatasaban nelkulozhetetlen gyonyoruek stb.

Ano az olmos benzin vilagot tuleletek ma akarjak kinyirni oket. A beton dzsungel varosokban horrorisztikus osszegekert visznek ki ladakba kisfakat ,hogy lagalabb ember magassagban zoldest lasson az ember.

Az Operanal laktam ano ,nyaron fak arnyeka nelkul gyalog kozlekedni nem lehetett olvadt a beton a hosegtol szinte folyt es 35C helyett 40C lenne ha egy kis arnyekot nem adnanak a nagyfak.
 
Utoljára módosítva:
Szervusztok ,
nem is tudom ? vértlenül nem Móczár úr ülltette e fákat ? A korára nézve meglehet . Igaz akkor meg más szelek fújjtak :rohog::rohog:. Részben igaza van , de szegényem mert nem szeretném más névvel nevezni , esetleg eljuthatott volna még arra a szintre , hogy estleg nem höbörögni kéne hanem mondjuk szakkönyveket is elolvasni . Mert igaz én csak parkettáncos lennék szakmám szerint :hurra::hurra: hééé nem Gigoló :rohog:, de olvastam ollant hogy gömb-fa . Ennek alacsony a törzse és gömb alakra van a koronája kiképezve , már csakugy a margóra , meg a cikkben az a nyár az már tavasz sem ,csak a kifordult kivágott gyökértuskója. Amugy meg inteligenciája határtalan , vagy müveltsége ??? Vagy ma már igy kell beszélni ?? :oops:
 
Nem tudom. Hajlok a szakember véleményét jobban elhinni, mint a kizárólag érzelmi alapon álló "zöldekét".
Ugyanakkor magam is próbálom a végsőkig menteni a kertben az öreg és beteg fákat. Nem biztos, hogy jól csinálom.
Van egy beteg, öreg, 80 éves diófa a ház mellett. A terméséért és az árnyékáért nagyon kedvelem. De már veszélyes. Az egyik szomszéd olyan 5-7 évvel ezelőtt az enyémnél jobb állapotú diófát kivágott. Kicsit arrébb ültetett egy csemetét. Mára neki bőven termő, dús árnyékot adó fája van, míg az én "had éljen még egy kicsit" diófám egyre kopaszabb és egyre jobban félek minden erősebb szélnél, hogy ráborul a házra.
Szakértelmem nekem sem sok van, az érzelmekkel meg a természet törvényeivel szemben nem sokra megy az ember.
 
NA es mi van a ha beteg egy fa? A harkaly doctor mar nem tudja meggyogyitani.... akkor ott van a faiskolat vegzett "doctorok" akiknek kezelni kellene minden egyes oreg fat. Lehet talajt cserelgetni oldatokkal tapelemkkel ellatni, lemosni kerget apolni ne adj isten locsolni metszeni es apolni egy oreg fat mint akar egy oreg embert.
Nem eleg elultetni es nojjon mint a dudva, mert diszcserje , Bp oxigen ellatasaban nelkulozhetetlen gyonyoruek stb.

Ano az olmos benzin vilagot tuleletek ma akarjak kinyirni oket. A beton dzsungel varosokban horrorisztikus osszegekert visznek ki ladakba kisfakat ,hogy lagalabb ember magassagban zoldest lasson az ember.

Az Operanal laktam ano ,nyaron fak arnyeka nelkul gyalog kozlekedni nem lehetett olvadt a beton a hosegtol szinte folyt es 35C helyett 40C lenne ha egy kis arnyekot nem adnanak a nagyfak.
Hát ez az.
 
Nem tudom. Hajlok a szakember véleményét jobban elhinni, mint a kizárólag érzelmi alapon álló "zöldekét".
Ugyanakkor magam is próbálom a végsőkig menteni a kertben az öreg és beteg fákat. Nem biztos, hogy jól csinálom.
Van egy beteg, öreg, 80 éves diófa a ház mellett. A terméséért és az árnyékáért nagyon kedvelem. De már veszélyes. Az egyik szomszéd olyan 5-7 évvel ezelőtt az enyémnél jobb állapotú diófát kivágott. Kicsit arrébb ültetett egy csemetét. Mára neki bőven termő, dús árnyékot adó fája van, míg az én "had éljen még egy kicsit" diófám egyre kopaszabb és egyre jobban félek minden erősebb szélnél, hogy ráborul a házra.
Szakértelmem nekem sem sok van, az érzelmekkel meg a természet törvényeivel szemben nem sokra megy az ember.
Te menteni szeretnéd az öreg, keveset termő fát (de jobb lenne, ha előre újat ültetnél).
Ő meg ki akar vágni minden fát, mert "ne várjuk meg, míg elöregszik" ( -->ha félsz a beteges öregségtől, légy fiatalon öngyilkos!) és nem ültet helyette semmit, mert eltakarják az EMBER alkotásait. Ez nonszensz.
***Most jutott eszembe!!! Folyik a harc a Városligetért, az ősfáiért. Ki akarják vágni, hogy helyébe egy Néprajzi Múzeum nevű szörnyet építhessenek. Ez az ember most idologizálja meg a városligeti fairtást. Fúj! :mad:
 
A "szakértő úr" - mint egy dölyfös orvos - nem magyaráz, kinyilatkoztat.
Még, ha igaza is van, köszönöm, de az ilyenből én nem kérek.
Ha 76 éves, akkor kb. az ő korosztályának kertészmérnökei ültettették az 50 éves fákat. Az 5 méter távolság már akkor is tananyag lehetett. Miért csak most lett gond az 5m helyett a 2m?
Én úgy látom, hogy dacára a korának, nála még nem jött össze akkora tudás, amire már szerénynek lehet lenni...
jól mondod terelés az egész
jön az uszó wb miatt sztem kopasz lesz az egész dagály pedig azok nem ősiek
és a liget projekt- egyenesen érzelmi csatatér
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,548
Tagok
615,323
Legújabb tagunk
laptrinhvienfptaptech
Oldal tetejére