Mindenki csomagol, a mozdonyvezető, az eladó és a varrónő is

Az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az informatikusok és a kamionsofőrök már régen leléptek. Újabban nincs már elég hentes, pincér vagy cukrász sem, de ezzel még nincs vége. A pénztárosok, a bolti eladók, a mozdonyvezetők, a varrónők és a fogászati asszisztensek is csomagolnak, mennek nyugatra a magasabb bérekért. A kontraszelekció tökéletes: itthon maradnak a képzetlenek, ők fogják a magyar vevőket, ügyfeleket kiszolgálni.


Nincs megállás, egyre több lesz a hiányszakma Magyarországon. Akinek van Nyugat-Európában használható tudása, az kivándorol. Az orvosok külföldre menetele ennek talán az első igazán látványos jele volt, és a balatoni vendéglátók munkaerőhiánya is uralta a híreket pár hónapja. Ám ennél sokkal nagyobb a baj.

Az egyik vezető munkaerő-közvetítő, az Euwork Kft. adatai szerint a következő kiürülő szakma a varrónőké lehet, mert a kontinens nyugati felén egyre nagyobb a kereslet irántuk, és ők szépen meg is indultak kifelé. Ez pedig akkor is gond, ha amúgy nem olyan látványos jelenség, mint például az orvosok folyamatos exodusa. És ezzel még mindig nincs vége. Az informatikusok elvándorlása – és az emiatt itthon keletkező hiányuk – már régóta slágertéma, most már azonban egészen speciális, a jövő szempontjából kulcsfontosságú területek maradnak gazdátlanul. „Ők ma még vannak elegen, és sokat is képzünk itthon, de hamarosan hiány lesz számos informatikai területen, mint például a webapplikáció-fejlesztő, a mobilapplikáció-fejlesztő, az adatbázis-fejlesztő, a Linux-rendszergazda vagy a hálózatfejlesztő” – mondta a hvg.hu-nak Tanay Marcell, az Euwork ügyvezetője.

image.aspx

Fotó: Stiller Ákos

A kamionsofőrök iránti igény már régóta nagy, mégis folyamatosan nő, emiatt több magyar vállalkozónál állnak a kamionok, nincs, aki vezesse őket. És újabban mind több megkeresés érkezik fogászati asszisztensekre is, miként a tapasztalt bolti eladók és boltvezetők pakolhatnak, ha akarnak.

Valaki üljön be a pénztárba!

A képzett bolti eladók iránti fokozott kereslet első látásra nem tűnik egetverő problémának, mégis nagyon kellemetlen hatásai lehetnek. „Nem nagy ördöngösség beszkennelni a termékek vonalkódját, majd átvenni a pénzt és visszaadni, de a gyakorlatban rengeteg dolog van, ami megkülönböztet egy rutinos pénztárost egy kezdőtől" – mondja Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének (KASZ) elnöke. „Látni kell, hogy egy termék ára reális-e, mert előfordulhat, hogy a rafinált vásárlók átragasztják az árcédulát, vagy látni kell, ki az, aki nincs 18 éves, és nem vásárolhat alkoholt, és a munkavégzés gyorsasága is döntő, hiszen ha egy boltban hosszú sor áll, oda nem fog bemenni a vevő” – világít rá az elnök.

image.aspx

Fotó: MTI / Kallos Bea

„A néhány éves gyakorlattal rendelkező 30-as vagy az alatti fiatal szakmunkások a nagyobb bérek reményében megpróbálnak először külföldön elhelyezkedni, jellemzően sikerrel, hiszen ott is hiány van hentesből, cukrászból vagy éppen pékből” – ezt már Éder Tamás hangsúlyozta, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Külön kitért a csontozó-daraboló szakmunkásokra, akik keresettek külföldön, itthon pedig nagyon hiányoznak, de – mint mondja – szakmunkák tekintetében általánosságban hiány van. „Ha valaki nem a megfelelő helyen választja le a húst a csontról, amihez többéves gyakorlat kell, azzal tönkre is teheti az árut, és kárt okoz a cégnek” – magyarázza.

„Csak azokat a területeket nem érinti a szakemberhiány, amelyeket gépesítettek, de ahol szükség van gyakorlott szakmunkásokra, ott szinte mindenhol megsínylik az elvándorlást” – teszi hozzá Éder. Véleménye szerint ebből a vásárlók nem sokat észlelnek, azonban a cégek eredményes működését mindenképpen rontja, mert vagy bért kell emelniük az alkalmazottak megtartásáért, vagy nagyobb selejtarányt kell elviselniük a gyakorlattal nem rendelkező, gyengébb képességű munkaerő alkalmazása miatt.

Közmunkások, betanított munkások lesznek a szakik helyett

A hiányt valahogyan pótolni kell, amit Sáling szerint jellemzően betanított munkásokkal, diákokkal, esetleg közmunkásokkal oldanak meg. „Egyértelműen romlik a színvonal, a cél nem a minőség, hanem az, hogy darabra meglegyen a létszám.” A hiány a nagyobb kereskedelmi láncokat ma már érezhetően sújtja, ott ugyanis Sáling szerint még arra sincs elég ember, hogy az árufeltöltést a kellő ütemben elvégezzék.

Nyugdíj, elöregedés, fogyás
Az alábbhagyni nem akaró kivándorlás a nyugdíjrendszerre is hatással van, általában a magasabb bérű, jobban kvalifikált munkaerő hagyja el az országot, az itthon maradók nyugdíját így egyre kevesebb alkalmazott termeli ki, aki idehaza marad, annak a nyugdíjkilátásai finoman szólva nem rózsásak. (A nyugdíjrendszerről, nyugdíjasokról, és a jövőképről itt találják a cikksorozatunkat.) Akik pedig külföldre mennek hosszabb ideig, azok általában magasabb termékenységi rátával bírnak, nemrég jelent meg hosszú távú kivetítés, sok forgatókönyv elöregedő és gyorsan fogyó magyar társadalmat fest fel.
Ráadásul a nagyobb láncok felett ott lebeg Damoklész kardja, mert ha két évnél tovább veszteségesek, akkor fel kell számolniuk magukat, és ezért mindenképpen igyekeznek minél alacsonyabban tartani a munkaerőköltségeiket. Ezzel saját maguk is rontják a minőséget, mert folyamatosan lobbiznak azért, hogy a különböző szakterületekre – mint például a húspultba – ne kelljen szakmai végzettséggel rendelkező munkavállalót alkalmazniuk. Helyettük inkább úgynevezett „multi skill” pozícióra keresnek embereket, akik olcsóbban dolgoznak, gyors betanítás pedig után jokerként bárhova beállíthatók.

Egyre gyakoribb, hogy szakmunkások helyett gyakorlatilag bárkit felvesznek, akit aztán próbavásárlásokkal ellenőriznek: egy megbízott cég ellenőrei értékelik a dolgozó munkáját, például, hogy kedves volt-e, mosolygott-e, megfelelően segítőkész volt-e. Mindezt úgy, hogy a képzetlen munkaerőre egyre több feladatot bíznak, így nem meglepő, hogy a vásárlóknak hosszú percekig kell bolyonganiuk, amíg találnak egy segítő munkatársat egy élelmiszerboltban vagy mondjuk egy barkácsáruházban.

És a mozdonyt ki vezeti el?

Mint említettük, az nem újdonság, hogy kamionsofőrből 6500-zal kevesebb van a kelleténél, de már mozdonyvezetőt is nehéz találni, legalábbis erről tájékoztatta a hvg.hu-t Hódosi Lajos, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület sajtószóvivője. A hazai vasúti szakma ezért olyan javaslatcsomagot juttat el a szaktárcák és a Miniszterelnökség illetékeseinek, amilyet a közúti áruszállításnak már kivívott a szakmai egyesület elnöke, Wáberer György. A csomag egyik fontos eleme a vasúti járművezető-hiány feloldása lenne, hiszen jelenleg mintegy 10 százalékos hiány van mozdonyvezetőből az országban.

image.aspx

Fotó: Fülöp Máté

Egy masiniszta képzése körülbelül ötmillió forintba kerül, és további hatalmas összegeket emészt fel a folyamatos továbbképzése. Márpedig a vasútvállalatok közel 250 mozdonyvezető kiképzéséhez szeretnének állami támogatást kapni. Hódosi elmondása szerint a mozdonyvezetők a jobb fizetéssel kecsegtető magántársaságokhoz igazolnak, de amikor megkerestünk egy Magyarországon is működő, német anyavállalattal rendelkező társaságot, ahol szintén mozdonyvezetőt keresnek, megtudtuk, hogy részben már külföldre is mennek, mert ott jóval több pénzt kaphatnak.

A szakképzett munkaerő távozásával egyrészt jó ütemben halad az ország afelé, hogy a képzetlen, rosszul fizetett munkások országává váljon, másrészt a kereskedelemben és az egyéb szolgáltatásokban marad itthon a képzetlen helyettesítők hada, akik csak alacsonyabb minőségben tudnak minket kiszolgálni.

HVG

indulas.jpg
 
Szervusztok ,
Éder meg Sáling elvtárs elfelejti emliteni , hogy ha tiszteségesen fizetnék az úrak a dolgozokat akkor talán nem lenne ekkora az elvándorlás , mert az elvándorlok többsége ma nem a politikai "elnyomás" miatt megy el hanam nagyrésze a "csodáálatosan" magas fizetések miatt hagyja el az országot . Ez különben kiszámitható volt amikor meglett engedve a külföldi munkavállalás , hát nem ezért csinálták ezt direkt Brüsszelben ?? Németországban a legtöbb hentes akik az volt szoc.-országokból érkeznek papiron mind magán válalkozóként vannak feltüntettve . Igy acégnek nem kell semmivel sem törödnie , se adó sempediglen más kiadása nincsen mert ez mind a "magán vállakozot" terheli aki naponta akordban 10-12 órát dolgozik és a minimál bért sem kapja meg .
Amugy ismerek elég sok orvost-IT szakembert akik Kölnböl - Düsseldorfból hazamentek mert kaptak otthonról állás ajánlatott.
 
A katonák fizetését itthon is emelik....a hálapénzt sem tiltják a kórházakban, vagyis marad a kéz kezet mos társadalom. Ráadásul jönnek a migránsok:dr_103:
Magyarul a kormány folyamatosan csak ott lép közbe ahol valami épp problémás a tipikus tűzoltás technika.
 
Szervusz Setni ,
na most ezt nem vitának szánnám , de gondolom nem mindenki aki elment Magyarországról nembiztos hogy politikai okból hagyta el Hazáját , hanem esetleg elege volt a Trapper farmerböl meg a Mambó magnetofonból is és az esetleges 4 évenkénti "kapitalista" országbeli szabadságból . Aztán szerintem ez addig igyfog maradni amig nem lesz Europában egységes vagy aránylag egységes szintü a bérezés , mert az árak már lassan nálunk magasabbak mint nyugaton . Nézzd meg emiatt vándorolnak a Bulgár, Román meg más országokból az akadémikusok és a magasabb képzetségü szakemberek el . Mert ugye mégha assistens orvos is , de akkor is más körülmények között tud dolgozni , nem mondjuk Korányi vagy Semmelweis korából való ütütt-kopott kortermek és berendezés várja , a fizetéséröl meg nem is beszélek . Igaz hogy az csak töredéke az itteni orvosnak , de akkor is ! Kérlek ittt a környékünkön a járasunkban levö kisvárosokban / 10-15 ezer lakosuak/ ca. 8-10 Magyar orvos dolgozik és sokan nem tegnap óta. Hentesekröl nem is beszélek hiszen a legtöbb Tönnies-nél dolgozik itt a környéken .
 
Jól teszik, hadd menjenek. Az itteni bérek mesterségesen vannak leszorítva. Ugyanaz az áruházlánc jóval kevesebbet fizet az itteni dolgozóinak, mint a nyugatinak. Menjenek csak el, hagyják itt, és ha nem lesz, aki dolgozzon, majd megfizetik a munkaerőt itt is.
 
Jól teszik, hadd menjenek. Az itteni bérek mesterségesen vannak leszorítva. Ugyanaz az áruházlánc jóval kevesebbet fizet az itteni dolgozóinak, mint a nyugatinak. Menjenek csak el, hagyják itt, és ha nem lesz, aki dolgozzon, majd megfizetik a munkaerőt itt is.
huuu de okos gondolat ...
... mert majd jo nagyott nezni fogsz mikor kinyitjak a munkaeropiacot az azsiaiak elott es lesz boseges

-- philippin korhazi apolo (jelen pillanatban ok a vilagelsok NINCS olyan amit NE vegezne el !!! )
-- kinai minden munkara (kicsit lassu de belejon )
-- koreai (ahova 1 betette a labat jonn a tobbi (szembe ne szallj vele mert belehalhatsz -- szoszerint )
-- vietnami Jajjjjjjj mentsen meg toluk az eg
tehat NEM bert emelnek hanem munkavallaloi vizumot fognak osztani !!!
ui.; - mar most nagyon sok philippint es koreait lattam Pesten , lathatoan NEM turistak ...
 
Utoljára módosítva:
huuu de okos gondolat ...
... mert majd jo nagyott nezni fogsz mikor kinyitjak a munkaeropiacot az azsiaiak elott es lesz boseges

-- philippin korhazi apolo (jelen pillanatban ok a vilagelsok NINCS olyan amit NE vegezne el !!! )
-- kinai minden munkara (kicsit lassu de belejon )
-- koreai (ahova 1 betette a labat jonn a tobbi (szembe ne szallj vele mert belehalhatsz -- szoszerint )
-- vietnami Jajjjjjjj mentsen meg toluk az eg
tehat NEM bert emelnek hanem munkavallaloi vizumot fognak osztani !!!
ui.; - mar most nagyon sok philippint es koreait lattam Pesten , lathatoan NEM turistak ...
No ez nem igazi válasz arra amit beidéztél
Én a munkájukat igénybe vevő oldaláról nézem
Azt írta, nem lesz elég munkaerő itthon,majd megfizetik
Te azt írod lesz helyettük migráns
Ez nem zárja ki az itthoniak béremelését
De nem is erősíti hogy megtörténik
Engem mint igénybe vevő nem izgat ki végzi el
Csak legyen
Ha most a magyar tudás hiányára hivatkoznál
Azonnal cáfolnád saját érved erősségét
Mert ugye az itthon a munka ellátásában mindenképpen hátrány
Ennek eredménye: a hazai ajkút részesítik előnyben,tehát magasabb bérhez jut
 
Utoljára módosítva:
Hát azt várhatod, hogy Orbánék megnyissák a magyar munkaerőpiacot az ázsiaiak előtt :D
De nagyon tudod
Minden elképzelhető egy köpönyegforgatóról
Kiárusította abaltás Azeri gyilkost 2-3 milliárd euróért
Ha már pénzért árusították az állampolgárságot egyéni érdekből
Néha kollektív,(vagy politikai) érdek is játszhat szerepet
Szélkakas ezért hát
Készülj bármire
 
Utoljára módosítva:
Utoljára módosítva:
Van egy új réteg, amivel nem számolt a cikk írója a menekültek. Ők is be fognak állni ebbe a rendszerbe vagy így vagy úgy. Hogy ránk nézve ez jó vagy sem noss, azt mindenki döntse el maga.
 
Van egy új réteg, amivel nem számolt a cikk írója a menekültek. Ők is be fognak állni ebbe a rendszerbe vagy így vagy úgy. Hogy ránk nézve ez jó vagy sem noss, azt mindenki döntse el maga.
Én már leírtam mint fogyasztó
A hiányszakmáknál jobban járhatok.Az itthon maradottak meg több bérhez juthatnak(talán)
 
Igen igazad lehet, tényleg jó, sőtt jobb fogyasztók, hiszen elmondásuk alapján napi 5000Ft-ot kapnak, a közmunkások nem keresnek ilyen jól és még dolgozniuk is kell érte!
 
Az elvándorlás kései, de legerőteljesebb hatása a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága lesz
Igen, a nyugdijrendszer fenntartása nagyon nagyon kemény dió. Még
olyan gazdag országnak is mint Svájc.
Tizenvalahány évvel ezelőtt Pascal Couchepin, az akkori belügyminiszter keményen beszólt a népnek:
Vagy tömegesen bepolgárosítanak fiatal idegeneket, vagy felemelik a nyugdíj határt hetven évre. Különben kifogynak a pénzböl.
Most nőknek 64 férfiaknak mindig is 65 volt.
Szerintem itt mind a kettő megvalósíthatatlan.
 
Utoljára módosítva:
Igen, a nyugdijrendszer fenntartása nagyon nagyon kemény dió. Még
olyan gazdag országnak is mint Svájc.
Tizenvalahány évvel ezelőtt Pascal Couchepin, az akkori belügyminiszter keményen beszólt népének:
Vagy tömegesen bepolgárosítanak fiatal idegeneket, vagy felemelik a nyugdíj határt hetven évre. Különben kifogynak a pénzböl.
Most nőknek 64 férfiaknak mindig is 65 volt.
Szerintem itt mind a kettő megvalósíthatatlan.

Annyi fizetésért, ami nálunk van, semmilyen fiatal idegen nem fog idejönni. A hazai fiatalok is elmennek, lásd a fenti cikk.
És vegyük hozzá, hogy akik itt vannak, azok közül is kevesen dolgoznak. Tízmillióból 3,4 millió az, aki dolgozik. 3 millió a nyugdíjas, egymillió a gyerek és a diák. Mit csinál a maradék 2,6 millió?
 
Annyi fizetésért, ami nálunk van, semmilyen fiatal idegen nem fog idejönni. A hazai fiatalok is elmennek, lásd a fenti cikk.
És vegyük hozzá, hogy akik itt vannak, azok közül is kevesen dolgoznak. Tízmillióból 3,4 millió az, aki dolgozik. 3 millió a nyugdíjas, egymillió a gyerek és a diák. Mit csinál a maradék 2,6 millió?
Segélyeket kap különböző címeken.....
 
Ha azok is dolgoznának, nem kellenének fiatal idegenek, és nem kéne felemelni a nyugdíjkorhatárt 70 évre. Ilyen egyszerű... lenne, ha nem a közszférában dolgozna abból a 3,4 millióból is kétmillió. Mert ők ugye nem termelnek pénzt az államnak, csak elviszik.
Hát 1,6 millió melózó tényleg nem tud eltartani 8,4 milliót.
Ja és azok java része is minimálbérre van bejelentve, annyi után fizetnek járulékot. Lehet ezt még fokozni?
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,797
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére