Lecserélnék a Windows XP-t, de nem találják a gépeket

Az amerikai adóhivatal hatalmas összeget költött Windows-licencekre, de a frissítési folyamat banális ok miatt elakadt: a frissítést végző informatikai osztály mintegy 1300 számítógépet nem talál.

Minden kicsit is illetékes szakember előtt tiszta, hogy egy hatalmas szervezetben mekkora kihívás lefolytatni egy vállalati szintű Windows-verzióváltást, főleg akkor, ha a frissítés a tavaly áprilisban támogatását vesztett Windows XP-ről történik. A versenyszektor szereplőitől ritkán kerül ki ezzel kapcsolatos számszerű adat (akár a költségekről, akár az érintett gépek számáról vagy az átállási folyamat hosszáról), de állami intézmények – a transzparens működési kényszer miatt – időről időre közöltek információkat az elmúlt néhány év során.

Sok pénzből keveset?

Az ilyen projektek általában a korlátozott anyagi és/vagy emberi erőforrások miatt szoktak csúszni vagy el-elakadni, az amerikai adóhivatalnál (Internal Revenue Service, IRS) azonban egészen más oknál fogva nem sikerült eddig lezárni az átállást – hívta fel a figyelmet Nextgov egy állami auditjelentés alapján. Az IRS három évvel a Windows XP támogatásának lejárta előtt, 2011-ben kezdte el 110 ezres kliensét Windows 7-re frissíteni.

HWSW mobile!
Vásárolj jegyet early bird kedvezménnyel a legnagyobb hazai mobiltermék-fejlesztési konferenciára!
Az intézmény eddig összesen 128 millió millió dollárt költött erre a célra, és idénre további 11 milliót tervezett be a büdzsébe. Ez egyébként elképesztő összeg, leosztva 1263 dolláros költséget jelent, gépenként(!) – persze ebben minden benne foglaltatik a frissen vásárolt licencektől kezdve az új PC-ken át az erre dedikált üzemeltetői és fejlesztői munkaórákig és esetleges külsős beszállítói, rendszerintegrátori díjakig.

Az audit szerint a szervezetnek idén nyárig nagyrészt, de nem teljesen sikerült megoldani az átállást, a késedelem okaként viszont nem alapvető erőforráshiányt jelölt meg az IRS: A jelentésben az áll, hogy a projektet azért nem sikerült befejezni, mert mintegy 1300 Windows XP-t futtató számítógépet nem találtak meg. Bár ez a mennyiség a 110 ezerhez képest arányaiban kevés, önmagában mégiscsak egy igen tisztes méretű vállalat teljes gépparkját szimbolizálja.

Hétéves verzióra váltanak a szerverek is

Az adóhivatalnak szerverfronton is meggyűlt a baja a verzióváltással. Az összesen mintegy hatezer, lejárt támogatású Windows Server 2003-at futtató kiszolgálók nagyjából felét sikerült eddig átnyergelni Windows Server 2008-re, egy több, mint hét évvel ezelőtt megjelent rendszerre. Az adóhivatal egyébként már tervezi a Windows Server 2012 bevezetését (főként annak fejlett biztonsági funkciói miatt), élesben azonban még egyetlen gépet sem állítottak át a frissebb rendszerre. A megfelelő leltározás hiánya amúgy a szervereknél is komoly problémát okoz: az illetékesek egyrészt a szerverek számában sem biztosak, másrészt azt sem tudják pontosan, hány (élesben használt) gépen van egyáltalán Windows Server 2003 telepítve.

A frissítés azzal is járt, hogy az IRS-nek közel 6 ezer, az intézmény munkatársai által használt alkalmazás Windows 7-kompatibilitását is ellenőriznie kellett, ami további óriási terhet rakott a végrehajtásért felelős szakemberek vállára. Persze – ahogy arra minden bizonnyal számítottak a szakemberek – számos szoftver fennakadt a szűrőn, melyeket csak egyedi fejlesztési munkával lehet Windows 7-kompatibilissé tenni.

Összességében az IRS kálváriája egyrészt jó helyzetképet nyújt arról, hogy egy ilyen méretű és igen korlátozott erőforrásokkal rendelkező állami intézményben mennyire nehéz a régi és bebetonozott Windows-kiadásokat hátrahagyni. Másrészt felhívja a figyelmet a pontos eszköz- és szoftverleltár fontosságára is, hiszen ha az intézmény ezernél is több klienssel és ki tudja hány szerverrel nem tud elszámolni, hogy tudná garantálni az általa használt kritikus rendszerek és adatbázisok biztonságát?

Nem tudja. Az IRS alig néhány hónapja jelentette be, hogy az év első felében támadók összesen 330 ezer amerikai adófizető adataihoz fértek hozzá, majd felhasználásukkal mintegy 50 millió dollárnyi hamis adóvisszaigénylést indítottak el. Ugyan a nagy rendszerek esetében egyre több cégnél vagy intézménynél tolják át a fókuszt a határvédelemről a belső, viselkedés- és identitásalapú biztonsági hálóra, nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ha akár csak egyetlen olyan élesben működő gép van a rendszerben, mely nyitott ajtóként szolgál.

Az OPM-botrányként elhíresült adatszivárgást lehetővé tévő gyökérok szintén a hanyagság volt, melynek köszönhetően a támadók hónapokig lophatták ki az Egyesült Államok egyik legfontosabb személyzeti adatbázisból a személyes és titkos információkat.

Voith Hunor,
winxp.jpg
 
Kedves előttem szólók!
A modern Linux disztribúciók kiadói felismerték, hogy az R1 felhasználók is használnák, ha nem kellene mindent programozni az appok futásához. Ezért az ubuntu, openSuSE, Gentoo, Debian, Fedora, Puppy -k és még nem is tudom hány Linux-féle a telepítés után alapszinten azonnal elindul A belső telepítő rendszeren a free programok is, amiből kb. 3000, vagy több van forgalomban. Ma már nem indok az, hogy a Linuxot csak a programozók tudják használni. Persze egy Debian szerver konfigja nem kispályásoknak való.
A MicroSoft nagy találmánya a registry, amivel a nagy és drága programok 95%-os biztonsággal levédhetők. A maradék 5% felfedése meglehetősen mojolós dolog + kell hozzá néhány segédprogram is. Pl. egy modern AutoCAD kb. 5000 helyre ír bele + még pár száz olyan helyre, amit csak nehéz munkával lehet felfedni. Azonban vannak mazochisták, akik fel tudják törni, de kevesen és a törések nem is publikusak. A PhotoShop ugyanilyen rendszer. Aki PhotoShop-szerű dolgokat akar ingyen, az használjon pl. gimp-et; win alá is fordították már, mert eredetileg Linux fejlesztés.
Még egy dolog: a windowsban beragadt programokat lelőni egy kínszenvedés, sokszor csak 220-ból való kirántás és újra indtás segít - ami legalább egy negyed óra. Egy egyszerű Linux felhasználó, ha ismer két begépelendő parancssort, akkor 2 percen belül akármilyen programot le tud gyilkolni.
 
. Akik rendelkeznek hivatalos 7, 8, 8.1-es platformokkal, ingyen frissíthetnek 10-es rendszerre, tudomásom szerint a jövő év végéig.
Hát ezzel csak óvatosan! Ez az ingyen frissítés dolog úgy működik, hogy azzal, hogy regisztrálsz az ingyenes frissítésre, elfogadod, hogy mint tesztalany szerepelsz a project-ben, és nem tudom pontosan meddig, de a microsoftnál minden lépésedröl értesülnek, mert így tesztelik a Win 10-et. Annyi van, hogy amikor lejár ez a teszt időszak (állítólag) már mint teljes értékű kémkedésmentes verzió lesz belőle. Na erre is kíváncsi lennék, hogy hogy valósítják meg :D Ha megtalálom a cikket, amiben olvastam, be fogom linkelni, de én bár regisztráltam rá, egyelőre nem töltöttem le, és nem váltottam rá.
 
Hát ezzel csak óvatosan! Ez az ingyen frissítés dolog úgy működik, hogy azzal, hogy regisztrálsz az ingyenes frissítésre, elfogadod, hogy mint tesztalany szerepelsz a project-ben,

Pont rossz mondatot idéztél be. Az idézet arról szól, hogy nem kell 40.000 forintot költeni a 10-es licenszére ha hivatalos windows rendszerrel rendelkezik valaki a fent említettek közül. A tesztelős verzió egy másik történet. A tesztelésre lehet jelentkezni, és ezzel egy teljes értékű win 10-et kapsz, amin teszteled a rendszert, a frissítéseket, és jelezheted az észrevételeidet az Ms felé. Ezzel hozzájárul a felhasználó is a rendszer jobbá tételéhez. Ezt a marhaságot meg nem tudom honnan vetted, hogy az Ms értesül minden lépésedről. :rohog: Adatokat gyűjthet, a böngészési szokásaidról, de ezeket az adatokat szigorúan csak fejlesztésre használhatják. A személyiségi jog ugyanúgy megillet mindenkit, még akkor is ha esetleg nem tiszta úton jár valaki. akik meg minden marhaságot elhisznek amit olvasnak a neten, és úgy hangoztatják mintha valós fenyegetésekkel állnánk szemben, megérdemlik a gratulációt. Rettegni valóban lehet, ha össze vissza szörfölgetünk a neten. A vírusírtók egyike sem tudja minden esetben megvédeni a felhasználót. Valóban vannak rosszindulatú kémprogramok, amiktől inkább van min rettegnie a felhasználónak.

- Az meg egyenesen röhejes, hogy a linux fanatikusok egy windowsról szóló cikkben minden esetben degradálják a rendszert, és fényezik a másikat.
hadd segítsem ki őket. :dr_31: Ettől nem lesznek népszerűbbek, sőt akik esetleg még érdeklődnek, vagy nyitottak más oprendszerek felé, azok is kiábrándulnak a linuxból. 97' óta használom a win rendszereket, és tisztában vagyok / vagyunk a hiányosságaival. Ez ugyan olyan rosszindulatú megnyilvánulás, mint hetet havat összehordani, és összeesküvés elméleteket gyártani, Példának okáért, amiket az Ms-ről lehet olvasni a neten. Ha egyszer olyan programok vannak, és kedvelnek a felhasználók amiket csak
win rendszeren lehet futtatni, nem fogják csak azért lecserélni mert valakik állandóan csak a rosszat írják róla. ;)
 
Ezt a marhaságot meg nem tudom honnan vetted, hogy az Ms értesül minden lépésedről. :rohog: Adatokat gyűjthet, a böngészési szokásaidról, de ezeket az adatokat szigorúan csak fejlesztésre használhatják. A személyiségi jog ugyanúgy megillet mindenkit, még akkor is ha esetleg nem tiszta úton jár valaki. akik meg minden marhaságot elhisznek amit olvasnak a neten, és úgy hangoztatják mintha valós fenyegetésekkel állnánk szemben, megérdemlik a gratulációt.

- Az meg egyenesen röhejes, hogy a linux fanatikusok egy windowsról szóló cikkben minden esetben degradálják a rendszert, és fényezik a másikat.
Hát köszönöm a gratulációt! :D
Az "értesül minden lépésedről" lehet hogy nem volt pontos fogalmazás, de nem akartam bő lére ereszteni a dolgot. Igaz hogy vagyunk itt egy páran marhák, ezért elnézést is kérek :D

A Linuxos dologról nagyjából egyet értek veled. Én ma is használok bizonyos dolgokra linuxot, és kb a Suse 7.3 óta használom. Egy linuxos fórumon nagyon sokáig az volt a szöveg, hogy "cserélje le a lassú, nem biztonságos, drága operációs rendszerét Linuxra" Egy idő után átment a szöveg arra, hogy a "Linux az nem ám a mezei felhasználóknak van, hanem csak az okosoknak, és aki olyan hülye, hogy nem tudja használni, az szenvedjen a Windows-sal" (Persze nem szószerint, de ez a lényeg) Én azért mindig kipróbálom, ha van egy újabb változat, de amit írtál igaz, amíg a népszerű programok Winre készülnek, addig nincs esély a Linux széleskörű elterjedésének. Viszont az is igaz hogy azért Windowsra készülnek, mert az az elterjedt, és ha Linux is elterjedne, arra is készülnének a sotware-k.
 
Ez egy tipikus érzelmi kirobbanó és követelő(toporzékoló) válasz
Szabadon választhatsz abból ami van
Alapjában véve én is épp úgy kényszerítésként fogom fel mint az előttem szóló és dühít és ellenállok amíg tudok.
Én mindhalálig XP párti maradok,Még ha támogatás már nincsen is hozzá
Linuxot sem fogok használni
Éppen mert meg vagyok tanulva és elégedve azzal ami már bevált
Inkább arra használom amire eddig is
A "szédítő" eljövendő új szolgáltatásait szépen ki fogom hagyni az egyéb programnak.
Nem feltétlenül kényszer, ha egy újabbat kínálnak a régi helyett. Amíg ez ésszerű határok között mozog, az haladás és fejlődés alapja. Nem kötelező élni vele, de idővel úgyis rájön, vagy beletörődik az ember az újdonság előnyeibe.
 
Tornando: wow, egy lajk toled, nahat :dr_24: :dr_24::dr_24::dr_24::dr_24:na de, viccet felreteve, mar megint mi ez itt:

"Ez egy tipikus érzelmi kirobbanó és követelő(toporzékoló) válasz
Szabadon választhatsz abból ami van"

Milyen kar, hogy semmi koze a valosaghoz :rohog: de mindegy, a lenyeg az, hogy az, miszerint "szabadon valaszthatsz abbol ami van" annak kerlekszepen semmi, de semmi koze nincs a valasztas szabadsagahoz.
Az nem szabadsag, hogy valaszthatsz, hogy tv2 vagy rtlklub. :D
De az már igen, hogy van egy kikapcsológomb is!
 
De az már igen, hogy van egy kikapcsológomb is!
Drága szívem az nem választás hogy nem kéred(van kikapcsoló)
Ez kényszer
Ismered a mondást: eszi nem eszi nem kapsz mást
Éppen ez benne a nem választási lehetőség!
Az az rád erőltetik
RixavanDerMaat írta:
a lényeg az, hogy az, miszerint "szabadon választhatsz abból ami van" annak kérlek szépen semmi, de semmi köze nincs a választás szabadságához.
Még el tudnám magyarázni
Az eléd tett ételek sorából vett példákkal, ha valahogy ennyi nem lenne elég
Ki a franc kérte, hogy leállítsák a jól működő XP-t?
Mivel nem kérte a világ, annak leállítása kényszerpályára tett sok felhasználót
Válassz:
  1. Visszatérsz a DOS hoz
  2. Használsz lukkártyát
  3. Vagy költesz pénzt egy hardverzabáló új Windows-okra (és hardverekre)
 
Utoljára módosítva:
De az már igen, hogy van egy kikapcsológomb is!
Érdekes meg jön az esze a Microsoftnak is:

A kilencéves operációs rendszert átlagosan 4,4 éves hardver elemekből felépülő konfigurációkon futtatják.
A Microsoft a Windows XP iránti hatalmas igény láttán úgy döntött, hogy 2020-ig meghosszabbítja a szoftver élettartamát, azaz eddig az időpontig lehetőségük lesz a végfelhasználóknak visszaváltani (downgrade) Windows XP-re vagy Windows Vistára, ha olyan konfigurációt vásárolnak, amelyhez Windows 7 járt.
Az, hogy az üzleti felhasználók háromnegyede Windows XP-t használ, első hallásra kissé meglepő, de...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,713
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére