Miért mi fizetjük ukrán állampolgárok tízezreinek nyugdíját? – Ukrán-magyar nyugdíjellátás

Mielőtt bárki manipulálást kiáltana, az alábbi írás a Kárpátalja című lap hasábjain jelent meg, ami a református Pulzás Rádió (kárpátaljai kereskedelmi rádió) weboldalán is olvasható. Nagyon sok érdekes és meglepő információt tartalmaz, mert kiderült, hogy mindezek NEM CSAK A KÁRPÁTALJAI MAGYAROKAT ÉS A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁROKAT ÉRINTIK!


A NYUGDIJASOK.COM honlap információi alapján utánajártunk, hogy jelenleg több tízezerre tehető azoknak az ukrán nyugdíjasoknak a száma, akik magyar nyugdíjat kapnak, és nem csak a „magyar ukránokat”, hanem az „oroszokat és az ukránokat” is megilleti ez.

2011-ig kb. 10 ezer fő volt érintve, 2012-ben azt írta szöveges elemzésben az ONYF Statisztikai évkönyv, hogy 75%-kal megugrott az ukrán nyugdíjasok magyarországi nyugdíjigénylése! Azóta nem publikusak az adatok.
Pedig nagyságrendi ugrás lehet, mert Ukrajna átélt már egy súlyos válságot, és belesodródott egy háborúba is.
A honosítás intézménye is kiszélesedett.
Azok az ukrán állampolgárok, akik az ukrán helyett magyar nyugdíjat kérnek, életük végéig a magyar nyugdíjkasszából kapják a juttatásukat.

Tudni kell, hogy a magyar nyugdíjak 10-szer magasabbak, mint az ukrán nyugdíjak! Becslések szerint éves szinten 10 milliárd forintnál is többet fizetnek a korábban Ukrajnában dolgozó, de magyar nyugdíjat kapó személyeknek.
Sokakat háborít fel ez az oktalan nyugdíjkassza-csapolás, miközben a kormány sokaktól elvette a rokkantnyugdíjat vagy a korhatár előtti nyugdíjat, és megalázó orvosi ellenőrzésekre citálják a visszafordíthatatlan állapotú rokkantakat is. Ezzel egyidejűleg pedig szórjuk a pénzt azokra, akik csak papíron élnek Magyarországon.

A 10-15 éve kezdődött átjelentkezési hullám a mai napig tart, és csúcsokat dönt. Nem csoda, hiszen az ukrajnai átlagnyugdíj tízszeresét kapják azok, akiknek így vagy úgy szereznek egy magyarországi lakcímkártyát. Innentől már sínen van a dolog! Az érintettek 99 százaléka Kisvárdán vagy Nyíregyházán nyit egy bankszámlát, és onnantól oda utaltatják a járandóságukat. Jelenlegi árfolyamon az ukrán átlagnyugdíj nagyjából 12 ezer forint (900 hrivnya). A magyar átlagnyugdíj pedig 120 ezer forint – vagyis tízszer több ennél!

„Ukrán nyugdíjas vagyok, Magyarország területén nemrég letelepedési engedélyt kaptam. Milyen nyugdíjra számíthatok Magyarországon?” – kérdezte az egyik olvasó. A magyarországi nyugdíjjal kapcsolatos további kérdéseket csokorba gyűjtve eljuttattuk a Nyugdíjalap helyi szakembereinek.

– Ukrajna és Magyarország között érvényben van az egykori Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság által 1963. július 1-jén kelt „Együttműködés a szociális ellátás területén” című szerződés. A Szerződés 4. cikkelye 1. pontja szerint a szociális ellátás minden típusa, melyeket a Szerződés magában foglal, annak az országnak a törvényi előírásai szerint történik, mely területén állandó lakhely szerint él az adott állampolgár.

A Szerződés 9. cikkelye kimondja, hogy az öregségi, rokkantsági (többek között munkahelyi baleset vagy szakmai megbetegedés) vagy özvegyi nyugdíj megítélése és folyósítása az adott ország törvényi előírásai szerint a szociális ellátási hatóság által történik azon szerződő fél részéről, melynek területén állandó bejelentett lakhellyel rendelkezik az ügyfél a nyugdíj kérelmezésének időpontjában.

Abban az esetben, ha a nyugdíjas átköltözik a másik szerződő fél területére, a nyugdíj folyósítását a lakhelyváltoztatás dátumát követő hónap első napjától megszüntetik. A szerződő fél erre hivatott szerve, mely területére átköltözött a nyugdíjas, biztosítja a nyugdíjat az átköltözés után a saját törvényi előírásai szerint és a saját forrásaiból, az átköltözés dátumát követő hónap első napjától. A nyugdíjra való jogosultság nem változik, ha ilyen típusú nyugdíj szerepel a befogadó fél törvényi előírásai között. Ha a nyugdíjra való jogosultság egy bizonyos korhatárhoz van kötve, a nyugdíjat attól a dátumtól folyósítják, mikor a kérelmező elérte a korhatárt, mely annak a szerződő félnek a törvényi előírásai szerint létezik, mely területére átköltözött.

Ukrajna „A kötelező állami nyugdíjbiztosításról” szóló törvénye szerinti nyugdíjak megítéléséhez (átszámolásához) szükséges dokumentumok beterjesztéséről szóló rendelet 32. pontja szerint az Ukrajna területéről állandó jelleggel történő kiutazás esetén a nyugdíj folyósításának megszüntetéséhez benyújtott kérelem mellé be kell nyújtani az érvényes külföldi útlevelet az állandó magyarországi lakhelyváltozást igazoló bejegyzéssel, illetve az állandó ukrajnai lakhelyről történő kijelentkezésről szóló igazolást.

Ha az ukrajnai nyugdíjas állandó jelleggel átköltözött Magyarország területére és jogosult a nyugdíjra a magyarországi törvényi előírások szerint (rendelkezik megfelelő időtartalmú munkaviszonnyal és elérte a magyar törvények szerinti nyugdíjkorhatárt), a magyar fél Ukrajna Nyugdíjalapja hivatalos értesítése alapján beszámítja az ukrajnai munkaviszonyt és megállapítja a fizetést a nyugdíj kiszámításához, összehasonlítva a nyugdíjba vonulás előtti utolsó munkahelyet, beosztást Ukrajnában a megfelelő munkahellyel, beosztással Magyarország területén.

Tehát az Ön Magyarországon történő nyugdíjfolyósítása kérelmezésének ügyében először is Önnek le kell vétetni magát Ukrajna nyugdíjellátási nyilvántartásából. Az ukrajnai lakhely szerinti illetékes nyugdíjalap hivatalához be kell nyújtania kérelmét az állandó jelleggel külföldi lakhelyre történő költözése kapcsán a nyugdíj folyósításának megszüntetéséről, mellékelve az érvényes ukrán útlevelet az állandó magyarországi lakhelyváltozást igazoló bejegyzéssel, illetve az állandó ukrajnai lakhelyről történő kijelentkezésről szóló igazolást.

14544198896025_34267329559890_db.jpg


– Nem titok, hogy a kárpátaljai magyarok többen éltek az egyszerűsített honosítás adta lehetőséggel és vették fel a magyar állampolgárságot. Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen egyszerűsítés a magyarországi nyugdíj megítélésekor?

– Az egyszerűsített honosításról szóló törvény semmilyen formában nem befolyásolja a két ország között hatályos szerződést, mely nem az állampolgárság szerint állapítja meg a nyugdíjra való jogosultságot, hanem az állandó lakhelyhez köti ennek megítélését és folyósítását.

– Hivatalosan dolgozom Magyarországon, fizetem az ottani kötelező nyugdíjbiztosítást. Számíthatok-e a nyugdíjkorhatár elérésekor a magyarországi munkaviszonyom beszámítására?

– A szerződés 5. cikkelye 1. pontja szerint a nyugdíj és segély összegének megállapításakor figyelembe kell venni a teljes munkaviszonyt (nyugdíjbiztosítási időszakot), illetve más tevékenységet a két szerződő fél területén, mely az adott szerződés szerint beszámítódik a munkaviszonyba. Mivel a Szerződés területi elv alapján van megkötve, a nyugdíj összegének megállapítását annak az államnak az erre hivatott szerve végzi el, mely területén az ügyfél állandó jelleggel él a nyugdíj kérelmezésének időpontjában. Ha ez az ország Ukrajna, akkor a nyugdíj összegének megállapítása Ukrajna törvényi előírásai szerint történik, a Magyarország területén szerzett igazolt munkaviszony az ukrán munkaviszonyhoz lesz hozzászámítva. A Magyarország területén szerzett igazolt munkaviszony beszámítása az általános ukrajnai munkaviszonyba azután lehetséges, ha Magyarország Központi Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága hivatalosan igazolja az Ön munkaviszonyát. Az említett igazgatóság felé Önnek Ukrajna Nyugdíjalapja lakhely szerinti illetékes hivatalán keresztül egy beadvánnyal kell fordulnia, a szükséges dokumentumok eredeti és hiteles másolataival, melyek igazolják a magyarországi munkavégzés tényét.

Itt kell megjegyezni, hogy mostanra aláírásra és további jóváhagyásra elő van készítve Ukrajna és Magyarország között egy új Szerződés-tervezet a szociális ellátásról, mely a nyugdíjak megállapításának „proporcionális”, vagyis részarányos elvét támogatja. Az előkészített szerződés-tervezet aláírása és jóváhagyása esetén Önnek jogában lesz kérni a magyarországi munkaviszonynak megfelelő részarányos nyugdíjat, ha Ön eléri a Magyarországon megállapított nyugdíjkorhatárt, illetve Ön Magyarország területén megszerezte a nyugdíj megállapításához szükséges minimális munkaviszonyt (a nyugdíjbiztosítási időtartam szerint).

Bolsakov Olekszij - Ukrajna Nyugdíjalapja Kárpátalja megyei hivatalának külföldi nyugdíjak osztályvezetője
refradio.eu
http://www.karpataljalap.net

nyugdijas.jpg
 
Én csak azt nem értem, hogy ha ezt az egyezményt a Szovjetunióval kötöttük, akkor miért érvényes ez a megállapodás Ukrajnával is.
 
Itt van a cikkben a válasz:
"Ukrajna és Magyarország között érvényben van az egykori Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság által 1963. július 1-jén kelt „Együttműködés a szociális ellátás területén” című szerződés. A Szerződés 4. cikkelye 1. pontja szerint a szociális ellátás minden típusa, melyeket a Szerződés magában foglal, annak az országnak a törvényi előírásai szerint történik, mely területén állandó lakhely szerint él az adott állampolgár."
Gondolom, Kanada és Mo. vagy USA és Mo. között nincs, és nem volt ilyen szerződés.
Elég hülyeség, hogy azóta se mondták fel ezt a régi megállapodást (persze, lehet, hogy ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hisszük). Bár nem rég olvastam, hogy pl. Romániával is volt ilyen, és akkor szűnt meg, amikor Románia is úniós tag lett.

Számításom szerint elég régen volt az a dátum, miszerint 1963. 07.01-én kelt az a szerződés. Az a szerződés, mely most rendesen nyomorít minket. Az itt élő, ide született, itt az életét ledolgozott és leadózottak nyugdíját, nagyon is érinti. Ha nem lennének ilyen púpok a hátunkon, talán élhetőbb nyugdíjban reménykedhetnének, vagy kapnának mindazok, akik ezt a befizetett járulékaik szerint megérdemelnék. Biztosan önző vagyok, netán egoista? Elképzelhető.
Charly
 
Ha mar a volt alelnok hazat vettek meg akkor igazan gyors lesz az informacio aramlas.
Hogy nyugdijertmennek ,nem hiszem, de biztos van mit a tejbe apritaniuk, kivetel mikor sitten csucsulnek,mert az nem szamit bele a nyugdijba.
 
Számításom szerint elég régen volt az a dátum, miszerint 1963. 07.01-én kelt az a szerződés. Az a szerződés, mely most rendesen nyomorít minket. Az itt élő, ide született, itt az életét ledolgozott és leadózottak nyugdíját, nagyon is érinti. Ha nem lennének ilyen púpok a hátunkon, talán élhetőbb nyugdíjban reménykedhetnének, vagy kapnának mindazok, akik ezt a befizetett járulékaik szerint megérdemelnék. Biztosan önző vagyok, netán egoista? Elképzelhető.
Charly

Nem, igazad van, már meg kellett volna szabadulni ettől a kötelezettségtől.
 
Ha mar a volt alelnok hazat vettek meg akkor igazan gyors lesz az informacio aramlas.
Hogy nyugdijertmennek ,nem hiszem, de biztos van mit a tejbe apritaniuk, kivetel mikor sitten csucsulnek,mert az nem szamit bele a nyugdijba.

Csak azért kérdeztem, mert ennek már egy másik cikknek kellett volna lennie, de te döntesz. Végül is, ha úgy akarod, lehet ez amolyan gyűjtő-topik.
 
Ezt komolyan kérdezed?! Donbasszban tegnap is harcok voltak.


Akkor most kik is a menekültek a Genfi egyezmény szerint? Mondjuk úgy is lehet csinálni, ahogy a németek. magaspart.hu
Kicsit nagyon off-olni fogok, de
Melyik két (vagy több) állam háborúzik?
Ukrajna "hivatalosan" ki ellen visel háborút?
Ki ismerte el hivatalosan a DNR-t (Donbasszi Népköztársaság) és az LNR-t (Luganszki Népköztársaság)?

Amíg erre nincs az ENSZ által is elismert válasz, addig - bár lőnek kegyetlenül, de legfeljebb polgárháború van, ami - mivel nem terjed ki az ország egészére, teljesen más hivatalos megítélés alá esik.

Persze "nem hivatalosan" tudjuk, hogy az oroszok oda küldik "futkosóra" a vétkező tábornokaikat és főtisztjeiket, meg a humanitárius segély konvoj címe alatt az egyebeket, melyekből megincsak "véletlenül" már nem egy felrobbant, de ez attól még nem a világ által elismert háború.
Az átlagosnál tájékozottabnak tartom magam, mert rokonaim révén mélyen érintett vagyok az ukrán helyzet kapcsán. Az odnoklassniki (ami az orosz Facebook) és a vkontakte (ami meg a Twitter megfelelője) révén sok olyan nyilvános információ jut el hozzám, ami az átlagmagyarokhoz nem valószínű és akkor még nem szóltam a "baráti" informálódásokról.
Persze, mivel ezek nem hírügynökségi hírek, nem kell elfogaadni őket, de néha többet adnak, mint a hivatalosak. Az MTI-nél legalábbis nagyságrendekkel informatívabbak.

És, ha már ennyit offoltam, joggal kérdezhetik a többiek: Hogy is van ez? Ukrán rokonok, mégis ellene vagyok?
Igen, annak, hogy erkölcsi alap nélkül jussanak így külföldiek a mi kontókra tetemes, haszonhoz.
Pár hete, a nejem beszélgetett egy hölggyel, aki 2-3 hónapja "áttelepült". 90000 Ft-os a nyugdíja ÉS KEVESLI.
1 percet nem dolgozott Magyarországom, a gyerekek után jött át. Anyám 76 évesen ennek a 2/3-t ha kapja (nem is tudom 37 vagy 38 ledolgozott évvel). No ez a bosszantó. Arról nem is szólva, hogy nekünk, pláne a gyerekeinknek mennyi fog jutni, ha nem öngondoskodunk.
 
Kicsit nagyon off-olni fogok, de
Melyik két (vagy több) állam háborúzik?
Ukrajna "hivatalosan" ki ellen visel háborút?
Ki ismerte el hivatalosan a DNR-t (Donbasszi Népköztársaság) és az LNR-t (Luganszki Népköztársaság)?

Amíg erre nincs az ENSZ által is elismert válasz, addig - bár lőnek kegyetlenül, de legfeljebb polgárháború van, ami - mivel nem terjed ki az ország egészére, teljesen más hivatalos megítélés alá esik.

Persze "nem hivatalosan" tudjuk, hogy az oroszok oda küldik "futkosóra" a vétkező tábornokaikat és főtisztjeiket, meg a humanitárius segély konvoj címe alatt az egyebeket, melyekből megincsak "véletlenül" már nem egy felrobbant, de ez attól még nem a világ által elismert háború.
Az átlagosnál tájékozottabnak tartom magam, mert rokonaim révén mélyen érintett vagyok az ukrán helyzet kapcsán. Az odnoklassniki (ami az orosz Facebook) és a vkontakte (ami meg a Twitter megfelelője) révén sok olyan nyilvános információ jut el hozzám, ami az átlagmagyarokhoz nem valószínű és akkor még nem szóltam a "baráti" informálódásokról.
Persze, mivel ezek nem hírügynökségi hírek, nem kell elfogaadni őket, de néha többet adnak, mint a hivatalosak. Az MTI-nél legalábbis nagyságrendekkel informatívabbak.

És, ha már ennyit offoltam, joggal kérdezhetik a többiek: Hogy is van ez? Ukrán rokonok, mégis ellene vagyok?
Igen, annak, hogy erkölcsi alap nélkül jussanak így külföldiek a mi kontókra tetemes, haszonhoz.
Pár hete, a nejem beszélgetett egy hölggyel, aki 2-3 hónapja "áttelepült". 90000 Ft-os a nyugdíja ÉS KEVESLI.
1 percet nem dolgozott Magyarországom, a gyerekek után jött át. Anyám 76 évesen ennek a 2/3-t ha kapja (nem is tudom 37 vagy 38 ledolgozott évvel). No ez a bosszantó. Arról nem is szólva, hogy nekünk, pláne a gyerekeinknek mennyi fog jutni, ha nem öngondoskodunk.

Ez nem off szerintem, mert szorosan kapcsolódik a témához. Csak igazat tudok neked adni abban, hogy egy rég elavult szerződés ne adjon lehetőséget visszaélésre.
 
Tobbszor felmerult mar ez a problema , mikor elkezdtek osztogatni az allampolgarsagot mint a frutit, akkor olvatam valahol , hogy azert nem mondjak fel ezt a szerzodest a politikusok mert akkor nem jarulnak hozza hogy valaki kettos allapolgar legyen. ez meg feltett celja volt az Orban kormanynak hogy minnel tobb magyar allampolgarsagot tudjon kiosztnai. Hogy ez mennyibe kerul senkit nem erekel igy lett ez egy draga modszer allampolgarsag adasanak. Azt hiszem a Ficoval volt hasonlo gondja ,hogy elvesziti az allampolgarsagat az aki felveszi a magyart. tovabb nem kovettem az esemenyeket mert szeretik ezeket a dolgokat agyon hallgatni vagy letitkositani egy generacio idejere.
 
Anyám 76 évesen ennek a 2/3-t ha kapja
(nem is tudom 37 vagy 38 ledolgozott évvel).
todok olyat a TE ismeretsegi korodbol
ki 42 ledolgozott ev utan kap 65 ezer Ft-ot EZ A SZEGYEN !!!
(vegulis a mamahoz kepes tulfizetik beljebb van havi otezerrel )
( En ennyit naponta koltok ha otthon vagyok ) / meg kell mondjam nem is tartom tulzonak /
 
Utoljára módosítva:
Tobbszor felmerult mar ez a problema , mikor elkezdtek osztogatni az allampolgarsagot mint a frutit, akkor olvatam valahol , hogy azert nem mondjak fel ezt a szerzodest a politikusok mert akkor nem jarulnak hozza hogy valaki kettos allapolgar legyen. ez meg feltett celja volt az Orban kormanynak hogy minnel tobb magyar allampolgarsagot tudjon kiosztnai. Hogy ez mennyibe kerul senkit nem erekel igy lett ez egy draga modszer allampolgarsag adasanak. Azt hiszem a Ficoval volt hasonlo gondja ,hogy elvesziti az allampolgarsagat az aki felveszi a magyart. tovabb nem kovettem az esemenyeket mert szeretik ezeket a dolgokat agyon hallgatni vagy letitkositani egy generacio idejere.

Ezt értem, de korábban sem mondták fel ezt a szerződést, miért?
 
Korabban szerintem azert nem mondtak fel mert nem akartak az ottani magayrok eletet meg jobban megkeseriteni es elenyeszo volt a szamuk akik magyar allapolgarsagot akartak , es azok meg ki is akartak jonni az orszagbol es atkoltozni. Abban az idoben nem egyszeru dolog volt mert nem nagyon engedtek ki a magyarokat a mas orszagokba foleg veglegesen.

Meg korabban csak ugy tudtak kijonni ,hogy felszamoltak nekik az osszes koltseget amit az allam adott ovodatol az egyetemig es vissza kellett fizetniuk, es akkor eldontottek kiengedik vagy nem.

Soha nem volt konnyu az oroszokkal uzletelni mert mindig mi faztunk ra.
 
ukránok tömegei kapnak magyar nyugdíjat, ehhez ugyanis elég egy Magyarországon bejelentett állandó lakcím
(irja cikk)

Neked magyar adofizetoallamplogar NEM JAR ALANYI JOGON NYUGDIJ !!
20 ev igazolt ledolgozott ido utan vagy jogosult nyugdijra --- ez a nyugdijminimum
Most akkor hogy van ez ????
HA allampogar es allando lakosa vagyok az orszagnak akkor NEM jar alanyi jogon szamomra nyugdij
DE HA ukran vagyok eleg egy bejelentett lakcim (ures telek , hotel , templom ) es alanyi jogon
nyugdijt fizet a magyar allam ?????????????????????????????? MIERT ???????????????????????????????
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,731
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére