A magyar egészségügyről...

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
*
Kedves Melitta,
élőben láttam ezt a beszélgetést Sándor Máriával. Rendkívül elkeserítő volt azt látni, ahogyan kéri a többi egészségügyben dolgozók segítségét, együttérzését, sőt együtt lépését. A visszajelzésekből - úgy tűnik, - ismét erőt merített. Ez egy "szélmalom harc", ezt Ő is pontosan felismerte. Az a gond, hogy minden kulcs pozícióban, olyan emberek ülnek és habzsolnak, akiknek nem:dr_4: szívügyük az, hogy az itt, határon belül élő embereknek jobb legyen.
Szöveg van, az ömlik a "királyi adókból", csak a tettek másról szólnak.
G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Magyarországon nem ismerhető meg a kórházi fertőzések pontos száma
:o


Bírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mert az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az (ÁNTSZ) megtagadta a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban indított közérdekű adat-igénylését - közölte a civil szervezet kedden, az MTI-vel.





A közleményben azt írták: az ÁNTSZ arra hivatkozva nem adta ki a kért adatokat, hogy azok "döntés-előkészítő adatnak minősülnek".

Noha a tisztiorvosi szolgálat korábban a kért adatok nyilvánosságát hangsúlyozta és az adatigénylés határidejét is meghosszabbította, végül nem adta ki a kért számokat, ezért a TASZ bírósághoz fordul az adatok nyilvánosságának kikényszerítésére, mivel szerintük az ÁNTSZ jogszabálysértő módon jár el.
A TASZ emlékeztetett, az egyik civil szerveződés állítása irányította rá a figyelmet arra, hogy Magyarországon nem ismerhető meg a kórházi fertőzések pontos száma.
Az ÁNTSZ erre reagáló közleményében azt írta, "az adatok nyilvánosak, mindenki számára érthető módon hozzáférhetők".
Az ellentmondás feloldása érdekében a TASZ közérdekűadat-igénylésben kérdezett rá a pontos számokra, amelyekből kiderülhet, hogy - kórházankénti bontásban - hány kórházi fertőzés történt 2014-ben és 2015-ben. A TASZ betegjogi szakértői és gyakorló orvosok szerint sem érthető a nyilvános jelentés, amely tele van szakkifejezésekkel, rövidítésekkel és mozaikszavakkal - írta a civil jogvédő szervezet. Szerintük ennél is súlyosabb probléma, hogy bizonyos számok, így azok is, amelyekből kiderülhetne, hány fertőzés történt tavaly egy-egy kórházban, egyáltalán nem hozzáférhetők, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ bizonyosan rendelkezik az adatokkal, és azok egyértelműen közérdekűek. A TASZ szerint a kórházi fertőzésekről szóló számok nem lehetnek döntés-előkészítő adatok, hiszen jogszabály írja elő, hogy a kórházi fertőzések országos adatbázisának eredményeit az ÁNTSZ-nek minden évben nyilvánosságra kell hoznia. Kérdéses lehet, hogy mit jelent egy adatbázis eredménye, de a TASZ véleménye szerint ez nem jelenthet kevesebbet, mint azokat a számokat, amelyek benne vannak az adatbázisban. Ha pedig valóban ezekre vonatkozik, akkor a rendelet értelmében kötelező azokat nyilvánosságra is hozni.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kik viszik ki az ágytálat a kórházakban a nővérek helyett?

Erre is lehet, akár "jó" reményünk is.
Miért?
Elbocsátással fenyegetik azokat a nővéreket, ápolókat, akik jelzik, hogy részt vennének azokon a fórumokon, ahol Sándor Mária szólal fel.
Ezt maga Sándor Mária, az egészségügyi tiltakozások során elhíresült egyik vezéralakja, a "fekete ruhás nővér" nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.
A fekete ruhás nővér megismételte: még egyszer megpróbálja cselekvésre bírni az ágazat szereplőit, de ha ez nem sikerül, akkor nem küzd tovább.
Mert egyedül nem megy.
Viszont ha felhívására az egészségügyi dolgozók fekete ruhát húznak április 15-én, hogy ezzel demonstrálják az egészségügy gyászos helyzetét és hajlandók a tanárok mellett sztrájkolni, csatlakoznak a polgári engedetlenséghez, akkor az már értelmet ad a küzdelmének.
Egyúttal akkora erőt, politikával szembeni összefogást jelenthet, amely már változtatásra kényszeríti a vezetőket.

2c227e38ed7fe439498d6d1600bd5189.jpeg

Sándor Mária a pedagógusok tüntetésén is felszólalt nemrég /Fotó: Fuszek Gábor

Sándor Mária úgy véli: ahhoz, hogy a kórházigazgatók és orvosok végre felemeljék szavukat, arccal, névvel kiálljanak, és beismerjék, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak az egészségügyben, a vezetők emberségére volna szükség. Szomorú, - jelentette ki Sándor Mária,- hogy az egészségügyi vezetők nem a dolgozók érdekeit képviselik, hanem fölfelé, a kormánynak bizonygatják, hogy igenis működik a rendszer. Példaként a Péterfy Sándor Utcai Kórházat említette, ahol két orvos kiírta a betegeknek, hogy az ellátás orvoshiány miatt beláthatatlan ideig szünetel, majd a kórházigazgató feljelentette a két orvost. Le kellene váltani azokat a vezetőket, akik nem állnak ki az alkalmazottakért – tette hozzá a fekete ruhás nővér.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Legszívesebben írnám hogy az egyik egyetemi kórházban nincs elég gumi kesztyű, ápolók százai öltöznének feketébe...de annyira reménytelen ez az egész magyar egészségügy.
Aki akar tenni valamit azt azonnal ellehetetlenítik.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Sajnos a helyi kórházunkban is több ilyen esemény van....
Az orvosok nagy része kiment külföldre.....
Aki maradt az két részre osztható:
1. Aki küzd, és a beteg gyógyulását tekinti elsődleges célnak..... nna ezek közül kerül ki a legtöbb öngyilkos.....
2. A megélhetési orvos, aki nem lát mást csak borítékokat.....

Fenti miatt nem kell bocsánatot kérni, ez a helyzet, nagyon nincs mit szépíteni.....
Ezt a helyzetet nem mi teremtettük.... bár azon viselkedésünkkel, hogy amikor műhiba volt akkor sem tettünk jogi lépéseket bizonyos szinten hozzájárultunk
*
Nem tetszik, de ez az igazság. Nagyon nem tetszik.... Jelenlegi kormányunkat ez viszont nem érdekli, hogy nekünk mi tetszik és mi nem.
G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A Semmelweis bőrklinikája részére - ajándék gumikesztyűt küldtek


Néhány órával az interneten olvasható cikk megjelenése után a Keverőcsőr Webáruház egy karton, összesen ezer darab gumikesztyűt küldött az intézet klinikai főnővérének címezve.

11475677_03a8717c09e9a3eeffc8244d82494552_wm.jpg

Fotó: Keverőcsőr.hu - fogászati webáruház / Facebook

Az egyetem sajtóosztálya kiadott egy közleményt, amelyben cáfolták a cikk állításait, miszerint kevés a steril és az egyszer használatos gumikesztyű a bőrklinikán. (Véleményünk az, hogy biztosan nagy segítség volt a Webáruház önzetlen és gyors ajándéka).
 

hegiv

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez az írás, rendkívül megrázó
:eek:
Időben figyelmeztetlek kedves Olvasó, csak akkor betűzd tovább ezt a cikket, ha idegileg el tudod viselni az alábbi borzalmakat. Ez az írás igaz, ez nem kitaláció, ez a mai, magyar valóság, melyet Sánta András örökített meg, jómagam csak áthoztam, hogy Canadában és a világ minden táján tudjanak ezekről a visszásságokról, mert az itteni tények, nemcsak gyomorforgatóak, de égbekiáltóak is. - G.B.
*

Egy magyar boncmester őszinte vallomása.
..
„Rájöttem arra, hogy az orvosi műhibákat mi takarítjuk el…”
„Most végül is mit takarítasz? Orvosi műhibákat vagy halottakat?” – kérdeztem kedves Boncmester ismerősömtől.
Mindkettőt…” –hangzik a válasz.
Nincs mit meglepődni a kérdésen. Ugyanis tényekről beszélünk, mint a halál. Mind tisztában vagyunk az elkerülhetetlennel, azt azonban kevesen tudjuk, mi történik testünkkel a kórházban, miután elkönyvelték a halált. Egy nem túl kellemes utazásra viszem az olvasót, egy olyan ember vallomása alapján, aki minden nap a halottakkal foglalkozik.
Túl sokat láttam már…”
Neki elhisszük! Nem sokan találkozunk például halott csecsemővel. Persze nem mintha akarnánk! De egy boncmesternek muszáj! És ez nem a legszörnyűbb dolog, amit egy nap lát. De mi lehet rosszabb a látványnál?
Az, ha tudjuk, hogy a csecsemő könnyen életben maradhatott volna, ha nincsenek műhibák, vagy figyelmetlenség! Ha az orvosok öt perccel hamarabb futnak be munkahelyükre. Mi lehet felháborítóbb? Aláírni egy erkölcsös embernek a jegyzőkönyvet: „a halál oka fulladás”. Nem pedig „orvosi műhiba”.
Rájöttem arra, hogy az orvosi műhibákat mi takarítjuk el…”
Szülésnél ott van például egy csecsemő, akinek a torkára köldökzsinór tekeredett. Azt mondják megfulladt. Pedig nem abba hal bele, hogy nem kap levegőt, hanem abba, hogy a köldökzsinór záródik el. Azon keresztül szerez be minden tápanyagot. Akár a csuklójára is rátekeredhetett volna.
Szóval úgy működik a dolog, hogy amikor én felmegyek két óra múlva az elhalt csecsemőért, és látom, hogy az orvos akkor érkezik meg, fizetett orvos, ezt hozzá kell tenni egyébként, mert már előre eltett egy halom lóvét, akkor öltözik be. Hogy legalább lássák. Egy ügyeletes orvos pedig lejegyzi, hogy a csecsemő meghalt.
De ez még nem a vége a történetnek. Van amikor hetekig kell várni a boncolásra, ilyenkor a hűtőkamrákat használják. A hűtőkamrában pedig plusz 4 fok van… A hűtőkamrában összes van lent négy hely, majd deréktáji magasságban újabb négy és végül fejmagasságban is. Ezt persze nem igen használjuk, mert ki az a barom, aki feje fölé emel egy nyolcvankilós testet. Ide általában csecsemő, méhlepény, áldozatok rongyai, ilyenek kerülnek. Volt hogy a nyolc használható helyre huszonnégy embert is beraktunk. Egy íratlan szabály van, amit be kell tartani, hogy fejjel lefelé hullát nem szabad tenni, mert akkor megjelennek a hullafoltok, megnyomódik, stb.
„Nincsen végtisztesség. Slaggal locsoljuk a halottakat és néha rongyokban visszük helyről helyre, hogy könnyebb legyen megemelni…”
*
Ezek után nincs mit ide beírni, de kiegészíteni sem... no comment... G.B.
Drága Bojana, kérlek, azért ne kelts pánikot, nem minden igaz, amit kitesznek a netre..... Hogy egy boncmester mit gondol egy esetről az egy dolog, minden tiszteletem mellett.... Gondolj a bulvárra, kb. ezen a szinten mozog az információ mennyiség, amihez hozzájut, és ez alapján ítélkezik...... A patológus szakma nevében protestálok, semmilyen műhiba nem kerül elkendőzésre a boncolás során, minden le van írva feketén-fehéren a boncjegyzőkönyvben! Az is, ha felfekvése van a betegnek, és amiatt kapott vérmérgezést, vagy tüdőgyulladásban halt meg a hosszas fekvés miatt, stb. A köldökzsinór megnyomatódása, ide-oda rátekeredése gyakori, és sajnos legtöbbször úgy vezet a magzat halálához, hogy egyszer csak azt érzi az anya, hogy nem mozog a magzat. Mire kórházba ér, már késő, órák óta halott a gyerek. Honnan lehet tudni, hogy a fentebb vázolt esetben hogy történt a dolog? Nem állítom, hogy minden rendben van az egészségügyben, de részinformációk alapján ne ítéljünk! Az, hogy a betegek ápolása milyen, sajnos szorosan összefügg az emberhiánnyal, minden szinten, de ami táplálást, felfekvés megelőzést illeti, egyértelműen a nagyfokú ápoló hiányra vezethető vissza. A boncolásra hetekig nem kell várni, 1-2 nap alatt eldől, szükséges-e a boncolás, ennél több napos késés oka (de nem több hetes) az lehet, ha a rendőrség nem végzi elég gyorsan a munkáját, ha felmerül, hogy igazságügyi boncolásra van szükség, nekik kell elrendelni. Egyébként a +4 fok nem kevés, pont annyi kell a holttestnek. A halottakat emelős kocsival rakják a hűtőkamra polcaira, a magasabban levők is kényelmesen elérhetők így. A halottakat nem rongyokban emelik le, lepedő van alattuk, azzal lehet átemelni a kocsiról a boncasztalra (hasonlóan, mint a műtőben). Ha sok a halott, és kevés a hűtőrekesz, akkor előfordul, hogy a hűtőkamra légterében marad a kocsin az elhunyt, de a hűtőkamrában ugyanúgy 4 fok van, mint a rekeszes részében (hülye hasonlat, talán durva is, de a jobb érthetőség kedvéért a hűtőházakban is vannak hűtőkamrák, ahol nagy hűtött légterekben tartják a romlandó dolgokat).
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ígérik, hogy az új kormányrendelet-tervezet

szerint a daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapniuk diagnosztikai vizsgálatra. Megszűnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja - ezt is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amelyről szombati zalakarosi előadásán, illetve az azt követő sajtótájékoztatón beszélt Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára.
Az egészségügyi alapellátó orvosokat tömörítő FAKOOSZ közgyűlésén arról is beszélt, hogy az időpontot a háziorvos asszisztense kérné a beteg számára a területi egészségügyi szolgáltatótól.
"Történelmi lépés lenne" rákényszeríteni a szolgáltatókat arra, hogy akinek erre nagy szüksége van, annak európai szintű betegellátást nyújtson hosszas várakozási idő helyett. Ha a háziorvos a CT-, MR- vagy összetettebb laboratóriumi vizsgálatra nem kapja meg a betege számára a 14 napon belüli időpontot a területileg illetékes szolgáltatótól, azonnal jelzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Ezt követően az OEP intézkedik, másik szolgáltatóhoz irányítja a beteget. "A magyar egészségügy sok problémája mellett ez olyan ügy lehet, amiben a szakma irányítói és az egészségbiztosító a betegek érdekében tud összefogni"- jelentette ki Zombor Gábor.
Az ígéret szerint a gyorsabb diagnosztizálás mellett szerepel az is, hogy "volumenkorlát-mentessé" válik az egynapos sebészeti ellátás, ami átalakíthatja a fekvőbeteg-ellátás egy részének finanszírozhatóságát.
Nagy lépés a rák elleni hazai küzdelemben és az esélyegyenlőségben, ha az egészségügyi államtitkár nyilatkozata valósággá válik, s két hétnél többet az országban sehol sem várhat kivizsgálásra daganatgyanús beteg - szögezi le a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület.

A Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozott az ellen is, hogy a tb ellátásokra vonatkozó teljesítmény volumenkorlát miatt a korlátozott CT vagy MR üzemidő révén a magánellátásba kényszerítsék a betegeket, ahol kénytelenek lemondani a tb finanszírozott ellátásról és - hiába járulékfizető állampolgárok - a vizsgálatok teljes költségét maguknak kell állniuk, ha gyors diagnózist akarnak. A Gyógyulj Velünk Egyesület szerint, ha a kormányzat biztosítja a két héten belüli kivizsgálás lehetőségét, még nagyobb lesz az egyéni felelősség a szűréseken való részvételben.
*
Hinni már nem tudunk, kérünk, sőt követelünk... Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jóÓÓÓ!
G.B.
 

hegiv

Állandó Tag
Állandó Tag
Ígérik, hogy az új kormányrendelet-tervezet

szerint a daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapniuk diagnosztikai vizsgálatra. Megszűnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja - ezt is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amelyről szombati zalakarosi előadásán, illetve az azt követő sajtótájékoztatón beszélt Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára.
Az egészségügyi alapellátó orvosokat tömörítő FAKOOSZ közgyűlésén arról is beszélt, hogy az időpontot a háziorvos asszisztense kérné a beteg számára a területi egészségügyi szolgáltatótól.
"Történelmi lépés lenne" rákényszeríteni a szolgáltatókat arra, hogy akinek erre nagy szüksége van, annak európai szintű betegellátást nyújtson hosszas várakozási idő helyett. Ha a háziorvos a CT-, MR- vagy összetettebb laboratóriumi vizsgálatra nem kapja meg a betege számára a 14 napon belüli időpontot a területileg illetékes szolgáltatótól, azonnal jelzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Ezt követően az OEP intézkedik, másik szolgáltatóhoz irányítja a beteget. "A magyar egészségügy sok problémája mellett ez olyan ügy lehet, amiben a szakma irányítói és az egészségbiztosító a betegek érdekében tud összefogni"- jelentette ki Zombor Gábor.
Az ígéret szerint a gyorsabb diagnosztizálás mellett szerepel az is, hogy "volumenkorlát-mentessé" válik az egynapos sebészeti ellátás, ami átalakíthatja a fekvőbeteg-ellátás egy részének finanszírozhatóságát.
Nagy lépés a rák elleni hazai küzdelemben és az esélyegyenlőségben, ha az egészségügyi államtitkár nyilatkozata valósággá válik, s két hétnél többet az országban sehol sem várhat kivizsgálásra daganatgyanús beteg - szögezi le a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület.

A Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozott az ellen is, hogy a tb ellátásokra vonatkozó teljesítmény volumenkorlát miatt a korlátozott CT vagy MR üzemidő révén a magánellátásba kényszerítsék a betegeket, ahol kénytelenek lemondani a tb finanszírozott ellátásról és - hiába járulékfizető állampolgárok - a vizsgálatok teljes költségét maguknak kell állniuk, ha gyors diagnózist akarnak. A Gyógyulj Velünk Egyesület szerint, ha a kormányzat biztosítja a két héten belüli kivizsgálás lehetőségét, még nagyobb lesz az egyéni felelősség a szűréseken való részvételben.
*
Hinni már nem tudunk, kérünk, sőt követelünk... Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jóÓÓÓ!
G.B.
A 14 napos szabály már életbe lépett, tudomásom szerint. A probléma az, hogy csak a képalkotó diagnosztikára vonatkozik. Megfelelő mértékű műtőkapacitás is kellene (+ sebész, altatóorvos, műtősnő!), hogy ne hetek múlva legyen csak megoperálva.....
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A 14 napos szabály már életbe lépett, tudomásom szerint. A probléma az, hogy csak a képalkotó diagnosztikára vonatkozik. Megfelelő mértékű műtőkapacitás is kellene (+ sebész, altatóorvos, műtősnő!), hogy ne hetek múlva legyen csak megoperálva.....
*
Akkor VAN "bukfenc" - nem is kicsi...
:(
G.B.
 

hegiv

Állandó Tag
Állandó Tag
*
Akkor VAN "bukfenc" - nem is kicsi...
:(
G.B.
Így van. És még jó, hogy mi patológusok is ott vagyunk a gáton, noha kevesen vagyunk, igyekszünk minél előbb kiadni a szövettani leletet, hogy dolgozhasson az onkológus (csak ezt a betegek jó része nem is tudja, mert ugye a patológus, az csak egy kórboncnok..... :dr_4:
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Egy magyar boncmester őszinte vallomása. Figyelem, sokkoló állítások következnek!
„Rájöttem arra, hogy az orvosi műhibákat mi takarítjuk el…”

Nem biztos, hogy tudni akarod! Testünk utazása az egészségügyben! Mi történik velünk a halál után?


„Most végül is mit takarítasz? Orvosi műhibákat vagy halottakat?” – kérdeztem kedves Boncmester ismerősömtől.

Mindkettőt…” –hangzik a válasz.

Nincs mit meglepődni a kérdésen. Ugyanis tényekről beszélünk, mint a halál. Mind tisztában vagyunk az elkerülhetetlennel, azt azonban kevesen tudjuk, mi történik testünkkel a kórházban, miután elkönyvelték a halált. Egy nem túl kellemes utazásra viszem az olvasót, egy olyan ember vallomása alapján, aki minden nap a halottakkal foglalkozik.

85487_boncterem-641.jpg



Túl sokat láttam már…”

Neki elhisszük! Nem sokan találkozunk például halott csecsemővel. Persze nem mintha akarnánk! De egy boncmesternek muszáj! És ez nem a legszörnyűbb dolog, amit egy nap lát. De mi lehet rosszabb a látványnál?

Az, ha tudjuk, hogy a csecsemő könnyen életben maradhatott volna, ha nincsenek műhibák, vagy figyelmetlenség! Ha az orvosok öt perccel hamarabb futnak be munkahelyükre. Mi lehet felháborítóbb? Aláírni egy erkölcsös embernek a jegyzőkönyvet: „a halál oka fulladás”. Nem pedig „orvosi műhiba”.

Rájöttem arra, hogy az orvosi műhibákat mi takarítjuk el…”

Szülésnél ott van például egy csecsemő, akinek a torkára köldökzsinór tekeredett. Azt mondják megfulladt. Pedig nem abba hal bele, hogy nem kap levegőt, hanem abba, hogy a köldökzsinór záródik el. Azon keresztül szerez be minden tápanyagot. Akár a csuklójára is rátekeredhetett volna.

Szóval úgy működik a dolog, hogy amikor én felmegyek két óra múlva az elhalt csecsemőért, és látom, hogy az orvos akkor érkezik meg, fizetett orvos, ezt hozzá kell tenni egyébként, mert már előre eltett egy halom lóvét, akkor öltözik be. Hogy legalább lássák. Egy ügyeletes orvos pedig lejegyzi, hogy a csecsemő meghalt.

De ez még nem a vége a történetnek. Van amikor hetekig kell várni a boncolásra, ilyenkor a hűtőkamrákat használják. A hűtőkamrában pedig plusz 4 fok van… A hűtőkamrában összes van lent négy hely, majd deréktáji magasságban újabb négy és végül fejmagasságban is. Ezt persze nem igen használjuk, mert ki az a barom, aki feje fölé emel egy nyolcvankilós testet. Ide általában csecsemő, méhlepény, áldozatok rongyai, ilyenek kerülnek. Volt hogy a nyolc használható helyre huszonnégy embert is beraktunk. Egy íratlan szabály van, amit be kell tartani, hogy fejjel lefelé hullát nem szabad tenni, mert akkor megjelennek a hullafoltok, megnyomódik, stb.

„Nincsen végtisztesség. Slaggal locsoljuk a halottakat és néha rongyokban visszük helyről helyre, hogy könnyebb legyen megemelni…”

Santa Andras
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Eszméletlen állapotok a Szent László Kórházban – “gyermekek fognak meghalni”
May 9, 2016
doki.jpg



Egy anyuka leírta a tapasztalatait a Szent László kórházról, ahol a gyermeke betegsége miatt töltött el jópár napot. propeller

Most épp az jár a fejemben, hogy millió köszönet azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik az ilyen gyalázatos körülmények ellenére is még mindig itt vannak Magyarországon, küzdenek, és képesek megőrizni az emberségüket, valamint a hitüket, hogy egyszer talán lesz ez jobb, ha nem is a mi időnkben, de talán majd dédunokáinknak… A nővérnek, aki 48 órája talpon van, bár már beszélni is alig bír, de elmondta nekem, hogy 2 emeleten ügyel + a betegfelvételen, és éjjel, amikor a sokadik súlyosan kiszáradt picinek próbálta bekötni az infúziót, azért imádkozott, hogy a másodikon, tőlünk pár szobával odébb fekvő árva 2 éves kicsi (akit, senki nem látogat) ne halljon meg, mire felér hozzá, mivel gégemetszéses. A növérhívó fényei folyamatosan égnek, mintha karácsony lenne, mert az infúziós “tekerőből” 36 fttal olcsóbbat hoztak, de ez vagy ömlik a gyerekbe, vagy leáll, mivel nem lehet beállítani. Köszönet a tündéri doktornéninek, aki vizit közben, az 5. szoba után kiment és sírt…. majd pár perc múlva mosolyogva ment vissza a kicsikhez. Köszönet a főorvosasszonynak, aki szinte folyamatosan ügyel a sürgősségin, de már a ki tudja hanyadik órában, napban, reggelre üvöltve szídta a rendszert, hogy azonnal petíciót kell írni, “ezt így nem lehet, nem lehet”, kiabálta. És sok sikert annak a 4 gyermekorvosnak, aki az elmúlt pár hónapban hagyta el a László kórház fertőző gyermekosztályát (1 Svájc, 1 Németország, 2 Ausztria)…

És végül egy dermesztő mondat szó szerint idézve egy nővértől: ” Ha itt gyorsan nem történik valami, gyermekek fognak meghalni”… Vajon kit fog ez a pár sor érdekelni? Hányan jutnak el idáig az olvasásában? Nem szoktam ilyet kérni, de ha ezt elolvastad, írj kommentbe egy pontot… Nem lesztek sokan, és nem csak azért mert én, egy kis porszem írtam, hanem, mert addig még nem velük történik, sokaknak nem gond…

Eközben egy másik posztban egy fotó látható, a kórház erkélyéről készített egy képet a Groupama Arénáról, ahol tegnap este Magyar Kupa döntő volt a csilli-villi stadionban.

fradika.jpg
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
No végre, ezt is megéltük, - valóban meg is éljük?!

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán ma délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy - az egészségügyben megszületett a bérmegállapodás. Miszerint: a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik. A szakdolgozóknál szeptembertől új bértáblát vezetnek be. Idén átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbér, jövő novembertől 12 százalékkal - tette hozzá.
*
Örömtüzeket azért nem gyújtanék, no meg nyugtán dícsérném a kormányt, meg a napot is, amikor - ezek szerint mai napon! - kiizzadták ezt a döntést. Reménykedem, az ígéretek betartásában is.
G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Eszméletlen állapotok a Szent László Kórházban – “gyermekek fognak meghalni”
May 9, 2016
doki.jpg



Egy anyuka leírta a tapasztalatait a Szent László kórházról, ahol a gyermeke betegsége miatt töltött el jópár napot. propeller

Most épp az jár a fejemben, hogy millió köszönet azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik az ilyen gyalázatos körülmények ellenére is még mindig itt vannak Magyarországon, küzdenek, és képesek megőrizni az emberségüket, valamint a hitüket, hogy egyszer talán lesz ez jobb, ha nem is a mi időnkben, de talán majd dédunokáinknak… A nővérnek, aki 48 órája talpon van, bár már beszélni is alig bír, de elmondta nekem, hogy 2 emeleten ügyel + a betegfelvételen, és éjjel, amikor a sokadik súlyosan kiszáradt picinek próbálta bekötni az infúziót, azért imádkozott, hogy a másodikon, tőlünk pár szobával odébb fekvő árva 2 éves kicsi (akit, senki nem látogat) ne halljon meg, mire felér hozzá, mivel gégemetszéses. A növérhívó fényei folyamatosan égnek, mintha karácsony lenne, mert az infúziós “tekerőből” 36 fttal olcsóbbat hoztak, de ez vagy ömlik a gyerekbe, vagy leáll, mivel nem lehet beállítani. Köszönet a tündéri doktornéninek, aki vizit közben, az 5. szoba után kiment és sírt…. majd pár perc múlva mosolyogva ment vissza a kicsikhez. Köszönet a főorvosasszonynak, aki szinte folyamatosan ügyel a sürgősségin, de már a ki tudja hanyadik órában, napban, reggelre üvöltve szídta a rendszert, hogy azonnal petíciót kell írni, “ezt így nem lehet, nem lehet”, kiabálta. És sok sikert annak a 4 gyermekorvosnak, aki az elmúlt pár hónapban hagyta el a László kórház fertőző gyermekosztályát (1 Svájc, 1 Németország, 2 Ausztria)…

És végül egy dermesztő mondat szó szerint idézve egy nővértől: ” Ha itt gyorsan nem történik valami, gyermekek fognak meghalni”… Vajon kit fog ez a pár sor érdekelni? Hányan jutnak el idáig az olvasásában? Nem szoktam ilyet kérni, de ha ezt elolvastad, írj kommentbe egy pontot… Nem lesztek sokan, és nem csak azért mert én, egy kis porszem írtam, hanem, mert addig még nem velük történik, sokaknak nem gond…

Eközben egy másik posztban egy fotó látható, a kórház erkélyéről készített egy képet a Groupama Arénáról, ahol tegnap este Magyar Kupa döntő volt a csilli-villi stadionban.

fradika.jpg
*
Dermesztő! Akárhányszor is szembesülünk ezzel... Azt is írhatnám akár, hogy vérlázító, mert az...
G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Jó hírünk is van - a magyar egészségügyről!
2017-től digitalizálnak, minden hazai egészségügyi intézményt,

méghozzá egységes alapon. Az ágazatban példátlan méretű változás célja, hogy a betegek kartonjai az arra illetékes személyek - akár maguk a páciensek - számára bárhonnan elérhetőek legyenek webes felületről. Az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tízmilliárd forintos, részben EU-finanszírozású beruházás, melynek során egységes alapon elektronizálják a kórházi, a szakorvosi járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat. Az intézmények először önkéntes alapon, majd 2017 első negyedévétől már kötelező jelleggel csatlakoznak a szolgáltatási központhoz. Nagy hangsúlyt fektetnek a fokozatosságra.
Az e-egészségügyi rendszer - az e-beutalók, e-leletek, e-profilok, e-receptek - bevezetése elengedhetetlenné teszi az intézményi folyamatok egy részének megváltoztatását, itt szintén sok múlik az egészségügyi információs rendszerek szállítóin - nyilatkozta az átállás kapcsán Engi Csaba, az IVSZ Ehealth munkacsoportjának vezetője. Központi adatbázisban gondolkodnak a hazai fejlesztők, így gyorsabb és stabilabb rendszert biztosíthatnak az adatok lekérésekor.

Egészségügyi dokumentumainkat már okos telefonunkra is lekérhetjük egy ingyenes magyar applikáció segítségével. A Laborom nevű alkalmazás Android és iOS operációs rendszeren is elérhető, segítségével gyógyszernaplót vezethetünk, tárolhatjuk vércukor-, vérnyomásméréseinket és súlyunkat, illetve az ellátás típusa vagy időpontja alapján rendszerezhetjük az összes orvosi leletünket. A Laborom fejlesztői a klinikákat is szeretnék szorosabban összekötni pácienseikkel.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ már tavaly év végén bejelentette a receptek elektronikus kezelésének bevezetését is. Az orvosnak ezentúl lehetősége lesz az EESZT-en belül rögzíteni a szükséges adatokat egy vényfelíró program felhasználásával, míg a beteg egy speciálisan erre kialakított portálnál ellenőrizheti a felírt gyógyszereket, illetve kategorizálva megtalálhatja itt a kiváltott, és a még aktív receptjeit is. Hogyha a páciens még nehezen barátkozott meg a digitális rendszerrel, és az orvostól kijövet valami kézzelfogható dokumentumot is magával vinne, az orvos nyomtathat neki a rendszerből egy dokumentumot, amely tartalmazza majd a rendelő adatait, a felírt gyógyszer hatóanyagát, és a könnyebb azonosítás érdekében egy külön vonalkódot is tartalmaz majd. Egyenlőre nem szűnnek meg a papíralapú dokumentumok, a jól ismert és évtizedek óta használt vényeket folyamatosan váltják majd fel a rendszeren belül működő e-receptek.

Az egészségügyi adatok kezeléséről minden állampolgár az ügyfélkapun keresztül nyilatkozhat, akár meg is tilthatja, hogy a központi szerver tárolja a nevéhez köthető dokumentumokat. A digitális önrendelkezés ugyanakkor lehetőséget ad az adatok elérésének szűkítésére is, a beteg így eldöntheti, hogy ki és milyen mélységig férhet hozzá a digitális kartonjaihoz.
 
Oldal tetejére