Lövöldözés több helyen Münchenben, terrortámadás lehet

Lövöldözés volt péntek este a németországi Münchenben, legkevesebb hatan meghaltak és sokan megsebesültek, többen súlyosan. Korábbi hírek szerint egy másik helyszínen, a plázától öt kilométerre is lövöldöztek, a rendőrség ezt azonban híresztelésnek nevezte.

Az elkövetők szökésben vannak, a Bild információi szerint az egyik fegyveres végzett magával. A térségben rendőrségi helikopterek kőröznek, a müncheni lakókat arra kérik, hogy maradjanak otthon. A müncheni pályaudvart biztonsági okokból kiürítették. Cikkünk folyamatosan frissül.

A lövöldözés a müncheni Olympia bevásárlóközpontban történt, az első Twitterre kikerülő felvételeken az látható, hogy az emberek futva menekülnek. Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva azt írta a Bild, hogy

három elkövető volt, akik több embert is megöltek.

A miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni. Az AFP információi szerint hat halott van, ezt a rendőrség is megerősítette. A sérültek száma ismeretlen.

A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után. Hangsúlyozták: egyelőre semmilyen arra utaló információval nem rendelkeznek, hogy iszlamista háttere lenne a terrortámadásnak.

A rendőrök átkutatják a bevásárlóközpontot.

A Bild szerint az egyik elkövető végzett magával. A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ), ezt egyelőre nem erősítették meg.

A müncheni rendőrség péntek esti tájékoztatása szerint három, "hosszú lőfegyverrel" felfegyverkezett elkövető szökésben van.

A hatóság hivatalos közleményében azt írja:

"akut terrorhelyzet" van a városban.

A rendőrség azt is tudatta, hogy egyelőre nem tudni, hogy mi az indítéka az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek.

Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt.

20160722munchen-lovoldozes22.jpg

Különleges rendőri alakulat tagjai biztosítják a müncheni Stachus szálloda épületét a város olimpiai parkjában található Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után

Forrás: MTI/EPA/DPA/Andreas Gebert
Biztonsági okokból kiürítették a müncheni főpályaudvart, mert el akarják kerülni, hogy sok ember gyűljön össze egy helyen.

A müncheni rendőrség azt gyanítja, hogy az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés terrortámadás volt.

A rendőrség eddigi adatai szerint a lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén kezdődött, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpont közvetlen közelében röviddel 18 óra előtt. Szemtanúk három fegyverest láttak. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott.

Egy felvétel szerint az egyik elkövető a bevásárlóközpont tetején járkál, miközben azt ordítozza, hogy "német vagyok, itt nőttem fel". Azt is mondta, hogy addig vár, amíg nem tárgyalnak vele, utána újra lövöldözni kezd.


A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására. A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

Okostelefonon figyelmeztették a münchenieket
Ámokfutó miatti "rendkívüli helyzetre" figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket a város vezetése péntek este - jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató. Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Emellett arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van, a vasúti és buszközlekedés leállt, és kapcsolják be a rádiót vagy a televíziót. A müncheni járás lakóit ugyanilyen módon arra figyelmeztették, hogy ne menjenek be a városba.

20160722munchen-lovoldozes15.jpg

Forrás: AFP/Andreas Gebert
Ezzel párhuzamosan az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba, "tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt" - közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője.


A müncheni rendőrség megerősítette, hogy rendőri akció zajlik.


A terület felett helikopterek köröznek. Egy német rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a lövöldözés délután hat óra után kezdődött. Úgy fogalmazott, "valami nagyobb dologról van szó".


A müncheni rendőrség arra kérte lakókat, hogy ne menjenek ki az utcára Münchenben, valamint, hogy az autósok tegyék szabaddá a városba vezető utakat, hogy könnyen tudjanak rajta haladni. Az osztrák hatóságok is segítenek a németeknek, rendőrök indultak útnak Ausztriából, hogy segítsenek.


A Münchner Abendzeitung tizenöt lehetséges halálos áldozatról tud, az NTV tévécsatorna tíz halottról ír. Az AFP francia hírügynökség rendőri forrásokra hivatkozva egy halottról és tíz sérültről adott hírt.

Az NTV értesülései szerint a bevásárlóközpont dolgozói az üzletekbe zárkóztak és azt várják, hogy ha elmúlik a veszély, kijöhessenek onnan.

A külügy arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy maradjanak otthon
A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára. Egyelőre nem tudnak arról, hogy lenne magyar érintettje a pénteki müncheni lövöldözésnek - mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke. Kifejtette: péntekre harminc olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki közölte, hogy a német nagyvárosban lesz, de ők csak rövid távú tartózkodást jeleztek. Őket a müncheni főkonzulátus munkatársai elkezdték telefonon megkeresni - tette hozzá.

A sajtófőnök kiemelte: természetesen sokkal többen élnek és dolgoznak Münchenben és környékén, nagyjából 15-20 ezer magyar. A müncheni főkonzulátus munkatársai folyamatosan kapcsolatban állnak a bajor belügyminisztériummal és a müncheni rendőrséggel - mondta. Hangsúlyozta: a hatóságok azt közölték, hogy az áldozatokat még nem tudták azonosítani, és ha van magyar az áldozatok vagy a sérültek között, azt azonnal tudatják. Eddig a müncheni főkonzulátusnak egyetlen magyar sem jelezte, hogy szerettét, ismerősét nem találja.
Egy nő videóra vette az első lövöldözőt, a környéken pánik tört ki.


A Facebook beindította a biztonsági alkalmazását, amellyel mindenki jelezheti a környéken, hogy biztonságban van.


A rendőrség arra kérte az embereket, hogy ne készítsenek felvételeket a rendőrségi akciókról, ez ugyanis segítheti az elkövetőket. Ennek megfelelően - a brüsszeli terrortámadáshoz hasonlóan - a Twittert ellepték a macskás bejegyzések, a müncheniek így nehezítik az elkövetők dolgát.

A Twitteren több müncheni magánszemely illetve intézmény is meghirdette a nyitott ajtók programot: ha valaki az események miatt nem tudna hazatérni, bekopoghat, és befogadják, menedéket kap, amíg elmúlik a veszély.

munchen-lovoldozes10.jpg
 
Münchenben élő rokonommal beszéltem. Behallatszott a cirkáló helikopterek dübörgése. Olyan szívet és gyomrot szorító érzés volt, mint amikor a fejünk felett repültek bevetésre a bombázók a délszláv háborúban.
Legyen vége az öldöklésnek! Európában is, és mindenhol a világon!
 
Nem kell szitani a helyzetet mert nem biztos hogy refuge volt, es senki nem mondta hogy mindenkit befogadnak.
Ilyenkor az ember csak varja a hivatalos informaciot es az utasitasokat es nem von le messze meno kovetkezteteseket.
Foleg elvarhato azoktol akiket befogadtak mar valamikor valahol.
Te se figyelsz Nagyanyo. Merkel megmonta, hogy mindenkit befogad, aztan kozolte, hogy akit megse akar az szetosztya az EU orszagoknak.
Hat ennyire nem figyelunk oda, hogy ki mit tervez a jovonkkel kapcsolatban?
 
Ugy mondod mintha nem ugy dolgozna a menekult kerelem hogy a beadott kerelmek mind elfogadasra kerulnenek. Aki nem felel meg vagy kamuzik vagy nem menekult az nem kap refuge letelepedest. tobb ezret mar vissza is iranyitottak .
A kvota elosztas menekult ugyben sem terroristak kozott tortenik.
nagyon jol tudod ,hogy leellenorzik az allitasokat.
Az allandoan menekultek ellen valo fellepes csak is bumerangkent fog visszautni hisz Mo-rol szazezrevel mennek el az emberek.
A statisztikat fogjak nezni hogy a tobb mint felmillio tavozohoz kepest 1200 menekultet sem akarunk befogadni, igaz 800ezer johet ha van penze es befizeti az offshore szamlara az allampolgarsagi tarifat.
Nem hiszem hogy te ezt nem latod, vagy nem akarod latni.
 
Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője - közölte a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője szombaton hajnalban.
 
Hogy megnyugtassak mindenkit, a fenti jelentés 90%-át lehet törölni. Semmi ok a pánikra.
Várjuk meg elöször a tényeket mert minden más csak spekulálás.
 
Erdekes, hogy milyen hamar találunk bünbakot, "a bevándorlok, a menekültek mészárolnak".
-
Nem tudom, hogy ki miért irogat ilyen topikokba, kiváncsiságbol vagy más?
-
En is rengeteg idöt eltöltök itt, a menekülthullám ota borzasztoan sokat.
Az én motiváciom, megörizni a szociális békét amit veszélyeztetve látok sok más topiklatogato álltal.
-
Vannak akik mást sem tesznek mind heccelnek, ha éppen nincs egy valos tragedia akkor kitalálnak egyet.
Megprobálnak a nemzeti hovatartozásukkal, a börük szinével privilegiumokat kicsikarni maguknak.
De nem akarok erkölcsi prédikátiot tartani nézzük inkább a tényeket.
-
Ha egy ámokfutorol kiderül, hogy nem tartozik semmi féle terror organizátiohoz, akkor olvassuk: "borzaszto rövid idön belül terrorizálta magát".
Mit jelent az, hogy terrorizálta magát? Magához nyult? Kiverte a farkát és most üres szemekkel néz a tükörbe?
-
En semmi meglepöt nem találok abban, hogy manapság könyü minden büncselekményt külföldi származással összekapcsolni.
Németországban minden 5. ember mögött "emigratios háttér van". A fiatalkoruak között pedig minden 3. rendelkezik ilyennel.

-
A kriminalitás nem nemzeti, vagy vallási hovatartozás következménye.
A tettesek származása a demografiai eloszlást tükrözi vissza.

-
 
Ernő, mellőled kihalhatna az emberiség, te akkor is itt posztolgatnád, hogy minden a legnagyobb rendben.
Sok ártatlan ember halt meg tegnap is, hogy a fenébe lenne minden rendben????

Kedves Casa Loma

-
Engem a Hugendubel-nél találsz meg a leggyakrabban az OEZ-nél (olimpia bevásárlo központ) Ha arra járunk ott olvasgatok amig a feleségem kiadja a pénzt a divatszalonban és a Duglas-ban ahonnan állitolag a lövöldözés jött. (Egyébként a pizzas étterem azon a szinten nagyon rossz) :)
-
En laktam már szinte az összes német nagyvárosban, hosszabb-rövidebb ideig. En mindig fantasztikusnak találom, hogy orjási embertömeg a legnagyobb békében megvan egymással, az emberek mosolyognak egymásra, kedvesek egymáshoz, ezt sajnos a szülöhazámban nem érzem. Ott keresem a kulcsom, a kézitáskám, aggodok, hogy az auto ne legyen feltörve a parkoloba.
-
Ne fessünk egy hamis képet erröl az országrol. (Számokban, a Frankfurt am Main repülötéren évente 61 millio utas fordul meg, plusz a kikisérök és vendégeket fogadok, a Müncheni S-Bahn naponta 840.000 utast szállit, a város kisebb mind Bécs, vagy Bp. ... semmi ok a pánikra)
-
Tegnap nekem is az volt az elsö dolgom, hogy a Facebookon gyorsan klikkeljek egy app-ra, megnyugtassam a barátaimat, rokonaimat, hogy élünk. Nagyon remekül megva ez organizálva. A telefon csengett, mert a gyerekeink, rokonok aggodtak.
-
En nem hagyom magamat se örült ámokfutoktol, se idegengyületet szitoktol befolyásolni, nem hagyom a szabadságomat megnyirbálni. Mi egy globalizált, szabad világban élünk aminek egy természetes következménye, hogy a bünözök nationalitása, származása is egy keverék.
-
Tudom, magyarországrol, ahol mindenki vérrokon a másikkal, nehéz ezt megérteni.
 
Utoljára módosítva:
Kedves Casa Loma
-
Engem a Hugendubel-nél találsz meg a leggyakrabban az OEZ-nél (olimpia bevásárlo központ) Ha arra járunk ott olvasgatok amig a feleségem kiadja a pénzt a divatszalonban és a Duglas-ban ahonnan állitolag a lövöldözés jött. :)
.
A lövöldözés a Hanauer Strasse felőli mekiben kezdődött. Mivel gondolom a város összes rendőre a Karlsplatzon a Pegida tüntetésen biztosította a helyszínt, a támadó fegyverrel a kezében simán átballaghatott az úttesten, és folytatta a lövöldözést a bevásárlóközpontban.
 
A szemtanúk "hosszú" fegyverről beszéltek. A halott támadónál viszont "rövid" fegyvert találtak.
A szemtanúk három emberről beszéltek, mostanra kiderült, hogy triplán láttak, csak egy szál lövöldöző volt. Casa Loma füle is csal, ha többszörös lövöldözést hallott.

Nincsenek fegyverismereteim. Akinek van: Lehetséges egy szál pisztollyal 9 halottat és rengeteg sebesültet produkálni viszonylag rövid időn belül?

A sebesültekből és halottakból kiszedett golyókból biztonsággal meg lehet állapítani, hogy hány, és milyen fegyverekkel lőttek.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,709
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére