Rémisztő állapotok a röszkei senki földjén

Azért utaztam a szerb–magyar határon kialakított tranzitzónához, hogy megtudjam: miért tiltottak ki két segélyszervezetet a területről akkor, amikor több ezer, bebocsátásra váró menekült szorul segítségre. Talán megváltozott a helyzet, és a magyar állam olyan elánnal osztja az ételt, a ruhát, és annyi orvost rendelt a környékre, hogy a lelkes amatőrök csak láb alatt lennének?


A helyszínen, a röszkei zónában mindenesetre nyoma sem volt az állam intenzív humanitárius munkájának. A napfényben szikrázó kerítés előtt rendőrök és katonák ácsorogtak napszemüvegekben, a kerítés mögött pedig menekültek bóklásztak a rongyokból emelt sátortáborban. Egyetlen tájidegen elem tűnt fel: egy fiatal férfi, aki kívülről a kerítésbe kapaszkodva a rendőrökkel vitatkozott.

Nem sokkal később kiderült, hogy jó volt a megérzésem: a férfi segélyszervezeti munkásként érkezett, a vita pedig pont a kitiltásokról szólt. De azt is megtudtam, hogy nem valami különleges pillanatot sikerült elkapnom.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
„Segélyszervezeteknek dolgozom, segélyszervezeti munkások napi működését koordinálom. Én tartom számon, hogy mik a problémák, milyen eszközökre van szükség, hova kell menni – magyarázta a rendőröktől távolabb sétálva. – De a közelmúltban kiderült, hogy a tranzitzónába már én sem léphetek be, így sokkal nehezebb lett a munkám”.

Kezdett felsejleni előttem a területet igazgató rendszer, amikor a férfi elárulta: nem indokolták meg kitiltását, csak elméletei vannak az okokról. Mélyebben nem tudtunk belemenni ezek elemzésébe, mert egészen gyorsan kiderült, hogy valójában mi áll a kitiltások mögött. A területet igazgató önkény.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
De mielőtt ebbe mélyebben belemennénk, gyorsan elmagyarázzuk, hogy néz ki a déli határon kialakított menekültellenes rendszer. A zóna három részből áll:

  1. Kerítés a szerb–magyar határon
  2. Két tranzitzóna: Ez egy kapu a kerítésen, amelynek magyar oldalán egy 40-50 ember befogadására alkalmas, börtönszerű ketrec van.
  3. Senki földje a kerítés Szerbia felőli oldalán
A kerítést nem kell magyarázni.


Törvényes menekülteket hagyunk szenvedni a senki földjén
Éheznek a gyerekek a határon kialakított senkiföldjén, de a katonák nem engedik, hogy enni adjanak a segélyszervezetek. Sok a beteg, de orvosok sem mehetnek a közelükbe. Ön szerint ilyen nem történhet Magyarországon? Meg fog lepődni. A helyszínen jártunk.Tovább
A tranzitzónára azért van szükség, mert nem lehet megtenni, hogy egyáltalán ne engedjük be azokat az embereket, akik menedéket kérnek. A kerítésen két helyen – Röszkén és Tompán – ajtók épültek, ahol a kormány elmondása szerint bebocsátást kapnak azok, akik legálisan szeretnének bejönni Magyarországra. Az ajtók azonban egy ketrecbe vezetnek, ahol napokig aszalják mindenfajta ok nélkül a menekülteket, akik aztán nyílt táborba kerülnek. Erről bővebben itt írtunk.

A senki földje a magyar kormány igazi fejlesztése. Az ajtókon csak napi tizenöt embert engednek be, így a kerítés másik oldalán, de magyar területen, ezrek kényszerülnek hetekig, hónapokig várakozni. A menekültek a földön alszanak és segélyeken élnek, egyetlen vízcsapon és a túléléshez elegendő élelmen túl semmit nem kapnak: nincs szállás, se bolt, se vécé. Néhány hete a szerb hatóságok állítottak fel pár toi-toi vécét. Ez az a terület, ahol nem engedik, hogy a Migszol és az Oltalom munkatársai segíthessenek a rászorulókon.

Önkény, káosz
Csatlakozzunk vissza történetünkbe, hogy rögtön kiderüljön: a menekültek fogadására kialakított terület legfontosabb jellemzője a káosz és az önkény.

Át akartunk kelni a kerítés másik oldalára, a senki földjére, de az ott strázsáló rendőr a közeli tranzitzónához irányított minket. A segélyszervezet dolgozója meglepődött, mert eddig ez az ember volt felelős az átengedésért. A tranzitzónában, a kerítés mögött álldogálók hosszasan telefonálgattak, majd azt mondták, kísérőm átmehet, én nem. Miért? Ez nem derült ki, ahogy az sem, miért tiltják meg a fotózást, noha a megyei rendőrségtől engedélyt kaptam, hogy a tranzitzóna kerítésén kívül állva bármit fotózhatok. Később azt állították, csak a rendőröket nem fotózhatom, noha ilyen jogszabály sem létezik.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Egyre erősebb lett a gyanúm, hogy a határszélen a harmincas évek csendőrvilága uralkodik, ahol a kakastollas tiszt mondja meg, mit szabad, és mit nem. Ez egybevágott a segítő történetével, aki elmondta: a két segélyszervezetet egy helyi tiszt küldte el, erről papírt sem kaptak. „Lehet, hogy ha holnap kérdezitek, simán átmehettek ételt vagy ruhát osztani?” „Lehet” – bólintott, majd nyomatékul elmesélte: a napokban érkezett a területre egy angol önkéntes, aki teherautóból ruhát osztott a menekülteknek. Másnap ugyanebből az autóból cukrot és teát akartak eljuttatni az embereknek, de hiába. Az aznapi tiszt elzavarta őket. Miért? Csak.

Központi utasítás vagy helyi önkény?
A röszkei határszélen tapasztalt állapotokról megkérdeztük a Belügyminisztériumot is (BM). A tárca sajtóosztályának ezeket a kérdéseket küldtük el, válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk:

– A kitiltás központi utasításra történt-e, vagy az ott szolgálatot teljesítők határoztak így?

– Ha az utóbbi, akkor milyen döntési jogosítványaik vannak a helyben szolgálóknak: kitilthatnak egyéb szervezeteket, a sajtót, orvosokat is?

Hiba lenne azt gondolni az esetlegesség okának, hogy a terület távol van a fővárostól, és a vad pusztában már csak ilyen kaotikusan mennek a dolgok. A rendszer védelmi oldalát ugyanis olyan precízen rakták össze, hogy ha az adórendszerünk nézne ki így, akkor Magyarország fektetne be Németországban, és nem fordítva. A határ mentén néhány száz méterenként egy katona, és egy rendőr párosa strázsált. A kerítés és a pengés drót akkurátusan elhelyezve. A kerítés előtti terület homokkal felszórva és elgereblyézve. A rendőrök már érkezésem előtt megkapták adataimat, csak biccenteni kellett a kocsiból, hogy végigdöcöghessünk a határzónán.

Ezek után nehéz elképzelni, hogy a kerítés másik oldalán tomboló állapot a véletlen műve lenne, nem pedig a kormány szándékos akciója.

Katasztrófaövezet kormányutasításra

Menekültlázadás a görög határon: így ejtették túszul a szíreket
Vascsövekkel felfegyverzett marokkóiak támadnak a szírekre. Menekülő rendőrök. Kifosztott segélyszervezetek. Elmagyarázzuk, hogyan lehet néhány egyszerű lépésben katasztrófát okozni. Riportunk a macedón határ válságzónájából.Tovább
Megdöbbentő volt ugyanis, amit a senki földjén láttam. A helyzet még a macedón–görög határ hírhedt tábornál is vadabb volt. Idomeniben ugyanis legalább sátrakban laktak az emberek.Magyarország szélén, az olimpiarendezésre készülő Budapesttől 200 kilométerre azonban ágakból, pokrócokból, nejlonlapokból épült egy egész falu. Csak néhány sátrat láttam.

„A rendőrök jellemzően nem engedik, hogy sátrakat vigyünk be” – magyarázta a segítő olyan hangon, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a rendőrök védtelen emberek szívatásával vannak elfoglalva.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Kísérőm gyors léptekkel járta körbe a telepet: tudakolta, kinek milyen ruhára van szüksége, begyűjtötte az angolul jól beszélő afgán újságírólány elromlott mobilját, végül pedig egy égett lábú gyereket keresett meg, hogy kiderítse, át kell-e kötözni a sebét.

A 700-1000 embernek otthont adó nyomortelepen bolyongva megállapítottam, hogy lehetetlen lenne itt olyan felvételt készíteni, amelyiken nem látszanak sem nők, sem gyerekek. A sátrak közt rengeteg gyerek játszott, egy ajtón bepillantva zöldségeket szeletelő nőket láttam, az apró gödrökben rakott tűz felett spagetti főtt. Kisgyerekek mosogattak a röszkei senki földje egyetlen vízcsapjánál, a férfiak pedig műanyag palackban hordták a vizet a sátorhoz.

Szívszorító volt látni, hogy a sárban, porban tartott emberek még itt is megpróbálnak civilizáltan élni. A sátrak előtt mindenhol levetett cipők álltak, hiszen a lakásba nem trappolunk be sáros lábbal.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Kormánypropaganda a csecsemők nyomorával
A hely brutalitása mégis akkor mutatkozott meg teljes valójában, amikor csatlakozott hozzánk az egyik segélyszervezetnél dolgozó gyermekorvos. A fehér ruhás, sztetoszkópos nő révén a tábor egy addig nem látott oldala tárult fel előttem.

Tíznapos csecsemőket hoztak elénk, az orvos a még meglévő köldökcsonkot fertőtlenítette, és szemcseppel ápolta a babák begyulladt szemét. Egyedül a tompai senki földjén négy, egy hónaposnál fiatalabb csecsemőt kellett ellátni. Családjaik három-négy hete táboroztak a porban, pokrócokból és lombokból tákolt viskókban, és még ugyanennyi várt rájuk a bebocsátásig.


Tíznapos a kisbaba, mutatja az anyja a doktornőnekGaléria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Ismételjük át: nem azért kell a kisgyerekeknek a porban lakniuk, mert nincs számukra más lehetőség. A menekülttáborokban van elég férőhely, és a családok a hosszú várakozás után mindenképpen bebocsátást nyernek valamelyik állomásra. De a magyar állam – vélhetően a menekültek elriasztása végett – igyekszik olyan mostoha körülményeket teremteni, amilyet csak lehet.

A magyar szervek nemtörődömsége már a tranzitzónába beléptetésnél kézzelfogható. Az oda belépni jogosult 15 embert ugyanis nem a rendőrség vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) választja ki, hanem három menekült végzi a helyszínen, miközben a magyar hatóságok a helyiek elmondása szerint egyáltalán nincsenek képben: ki mennyi ideje várakozik, ki családos, és kinek vannak egészségügyi problémái. Természetesen arról is megkérdeztük a BM-et, hogy miért ilyen módon zajlik az adminisztráció, illetve mi lesz később, ha ezek az önkéntesek átjutnak, ki állítja majd össze a listákat, amelyekben számon van tartva, ki mikor érkezett, családdal érkezett-e, van-e egészségügyi problémája. A cikk megjelenéséig erre sem kaptunk választ.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Az angolul jól beszélő Mosan, Hanif és az Afganisztánban újságíróként dolgozó Katira állítják össze a várakozók listáját, rangsorolják az embereket családi és egészségügyi állapot szerint, és ők számítják ki azt is, hogy kire mikor kerülhet sor. A több ezer nevet tartalmazó papírokat a kerítésnél adják le a rendőröknek. Az ügyintézés persze nem mindig megy zökkenőmentesen. Néhány napja is nagy kavarodás volt a nevekkel, tudtam meg a helyszínen. A magyar hatóságok ugyanis véletlenül összekeverték a papírokat.

Földes András
roszke.jpg
 
Megmutatnad hol lehet latni a kepen egy kukat vagy szemetes kosarat?

A képen, amit betettem, egy műút van, és egy mező. Ott nem annyira jellemző, hogy mondjuk 10 méterenként van egy szemetes konténer vagy kuka. Lehet, hogy nálatok így van. De ha figyelmesen olvastad a hozzászólásomat, láthattad, hogy nem a szemetelést tettem szóvá, hanem azt, hogy olyan adományokat is eldobálnak, amelyet az itt élők egy része sem tud megvenni, vagy amire azt gondolná az ember, hogy szüksége van egy nincstelen menekülőnek.

Nemetorzagba egy kialakult kapitalista szisztema volt es van. a minimum fizetesel a szoc haloval a szakszrvezettel es minden egyebbel a gazdasagukhoz igazodva.
Mo ki kellett alakitani ami az adott gazdasaghoz tartozott.
Gondolom nem minden annyiba kerul otthon mint Nemetbe. Pl a lakas arak biztos a negyede otthon mint kint.
Onaluk van ugy kialakitva hogy a fiztesbol megtudjonak elni meg ha csak arufeltolto valaki akkor is.
Osszahasonlitgani nem lehet mert a gazdasagot se hasonlitgatod ossze.
Nem is hasonlítottam össze a két gazdaságot. Szóval akkor a német cég azért nem fizeti ugyanazért a munkáért itt ugyanazt a bért, mert a magyarnak elég annyi is. Nem azért, mert neki így éri meg, és megteheti. Gondolom, a globálcégek Ázsiában is azért fizetnek aprópénzt a munkásoknak, mert ott annyira olcsó a megélhetés... ;)
 
De jó lenne tudni egyszer az életben, hogy mi a nyavalyáról beszélsz!

Az osztrákok kerítést húztak.
A németek azért nem húztak, mert a magyarok meg az osztrákok kerítést húztak. Meg a Macedónok. Akiknek ők is mentek segíteni. A német határ is le van zárva, csak hogy téjékoztassalak.

És mikor táborozott itt 150 ezer ember? Nézz már utána a pontos számnak, mert minimum egy nullát benéztél.

Már lassan, hogy végre megértsed.

En az egy évvel ezelötti állapotokrol beszélek, amikor Merkel a hisztorikus kijelentést tette.
-
Ha tavaly csak 15 ezer ember volt Magyarországon és most nulla akkor minek a nagy felhajtás?
Németországban még az NB II-es fovcicsapatok is több mind 15000 szurkolotol vannak biztatva.
Az Arena Münchenben 60-70.000 szrkolot tud befogadni és egy ora mulva üres?
-
Tavaly néha naponta 8000 menekülö érkezett a Müncheni vasutállomásra, vele egyidöben zajlott az Oktoberfest, 3 hét alatt 6 millio látogatoval, akik csak azért jöttek, hogy megigyanak pár korso sört. Mindezt lebonyolitotta Németország. Minden elismerésem!
-
A német határ is le van zárva, csak hogy téjékoztassalak.
-
Ezt elmesélheted a Mariskanéninek Budapesten amikor virággal köszönti a Határörkapitányt de nem nekem. :rohog::rohog:
-

Mit gondolsz hányszor utaztam én át a szimbolikus határt az elmult évben.?
-
Leirtam már, hogy "részleges határ-vizsgálat van" az autok lelassitanak és csak bizonyos jármüveket ellenöriznek, azt sem reggeltöl estig.
-
Ha menekültet találnak azokat nem vetik börtönbe mind keleten, hanem rögtön ellátják öket a legszükségessebbel, segitenek nekik.
-
Nem tudom, hogy miért hazudsz állandoan, jellemböl vagy csak pénzért? :(
-
grenzkontrollen-oesterreich-101~_v-videowebl.jpg

-
Grenzkontrolle azt jelenti "határvizsgálat" nem pedig azt, hogy elbarikádozás. ;)
 
T
Kedves Ernoe!

Ezt írtad:
Leirtam már, hogy "részleges határ-vizsgálat van" az autok lelassitanak és csak bizonyos jármüveket ellenöriznek, azt sem reggeltöl estig.

Megkérdezném tőled a tisztánlátás érdekében,hogy miért alakult ez ki? Mi az oka a részleges határ-vizsgálatnak?

Köszönöm szépen a tájékoztatást! :)
 
Grenzkontrolle azt jelenti "határvizsgálat" nem pedig azt, hogy elbarikádozás. ;)

Nahát...hogy mik vannak, eddig azt hittem a schengeni egyezmény a belső határőrizet megszüntetéséről szól. A migránsok miatt vége a schengeni egyezménynek ?!

És még azt szereném kérdezni fegyver van-e a német határőröknél, vagy zsebre dugott kézzel sétálnak a határon?
 
Az emberek nem akarnak adománykbol élni, eléjük öntött rizset ennei, ök nem malacok. Az ilyesmi csak rövid idöre akceptálhato.
Igen, rövid időre mert utána kell a pénz is mert azért nem csak evésből áll az élet. Mert hol marad akkor a haverok, buli....
Mindenki szeretné megkeresni magának a betevö falatot, egy jövöt biztositani a gyerekeinek, nem várni, várni, hogy jön az ennivalo vagy sem
Ezért is jobba segély az mindig jön.
Az emberi méltoságot nem szabad megsérteni.
Ezt mondani kellene az illegális határsértőknek.
A magyarok kezet csokolhatnak Merkelnek, mert a kérdésre a választ nem kell sokáig keresni. Vért folyt volna.
Ezer szerencse hogy megmentettek bennünket a bajtól..........
 
Nahát...hogy mik vannak, eddig azt hittem a schengeni egyezmény a belső határőrizet megszüntetéséről szól. A migránsok miatt vége a schengeni egyezménynek ?!

És még azt szereném kérdezni fegyver van-e a német határőröknél, vagy zsebre dugott kézzel sétálnak a határon?

A kép aláírása: "A police officer searched a mother and her daughter at the German-Austrian border near Piding, in southern Germany." (Guenter Schiffmann/Agence France-Presse — Getty Images)

15Germany-web-master675.jpg
 
A Magyar Vöröskereszt orvosai még Idomenibe is mennek kezelni a rászorulókat.

A Vöröskereszt egy NGO (nem kormány szervezet) ha ugy bánna velük a M. Kormány mind az egyházzal akkor abbol egy nemzetközi probléma lenne.
-
A Vöröskereszt a Genfi egyezmények alapján müködik, a Vatikán sajnos nem tud hatni a magyar egyházra, hiába tagadná meg az örök életet egy reformatustol. De talán a Koronát visszakövetelhetné. :)
 
A Vöröskereszt egy NGO (nem kormány szervezet) ha ugy bánna velük a M. Kormány mind az egyházzal akkor abbol egy nemzetközi probléma lenne.
-
A Vöröskereszt a Genfi egyezmények alapján müködik, a Vatikán sajnos nem tud hatni a magyar egyházra, hiába tagadná meg az örök életet egy reformatustol. De talán a Koronát visszakövetelhetné. :)

Itt arról volt szó, hogy a magyarok nem segítenek. Ezek magyar orvosok, még ha a Vöröskereszt égisze alatt is önkénteskednek.
 
Mióta vannak a lakások lebombázva Marokkóban, Pakisztánban, Algériában, Afganisztánban, most hadd ne soroljam már fel mind a 104 országot, ahonnan jönnek!!!
-
Mo.-on sem bombáztak 1956-ban mégis 180.000 ember menekült el az országbol és kapott menedékjogot. Söt a gulyás-kommunizmus idelyén is rengetegen mentek nyugatra. A menekültkérelemhez, vagy megtüréshez elég volt, hogy a M. törvények szerint, ha 1 éven belül nem tértél vissza megtorlásoknak lehettél kitéve. Ettöl ugy ovott meg mindenkit a nyugat, hogy letelepedhettek nálluk.
-
Ha jol emlékszem a 60-as években nemcsak arabok téritgettel el repülöket hanem hazánkfiai is. ;)
-
És ha magasak az árak valahol a világon, akkor onnan az emberek menjenek németbe? HÁT MENJENEK! Támogatom!!! Mondtam már! Menjenek hozzátok, áldásom rájuk! Mi a fenéről vitatkozunk?
-
Ne csináljál ugy mindha az Asyl-törvények nem lennének szigoruak nállunk. Tudod te egyáltalán, hogy milyen szigoru megbirálásokon mennek át itt a menedékkérök? Nem. Informáld magad.
 
Hurrá!
Csak azt az egyet áruld el nekem, miért nem szállítjátok oda az embereket egyenesen magatokhoz, mert erre még egyszer sem válaszoltál!
Miért hagyjátok őket a tengeren csónakázni, a macedón sártengerben gázolni, meg a magyar kerítést rázni?
-
Ha nem esik le nállad a tantusz akkor szivesen segitek. A fogorvos sem cipeli magához mindenkit aki egy fásult arcot vág az utcán. Menekültkérelmet csak személyesen lehet beadni, ha én keresem fel az embereket az utcán egy kérdöivvel azt unszolásnak lehetne vélni.
-
Ha nem regisztráltad volna, az EU-Török megállapodások szerint az "illegálisan" emberkereskedökkel Lesbosra jövö menekülteket visszaszállitják hajoval Törökországba és gondoskodunk rolla, hogy az ottani táborban ellegyenek látva (a németek 8000 tanárt képeztek ki a gyerekek részére)
-
A visszaszállitott menekültekkel azonosszámu menekültet pedig direkt a Török táborbol hoznak abba az országba ahova a menekülteknek esélyük van a menedékjog megkapásához. (Itt ügye egy szerepet játszik ha már vannak ott rokonai, vagy a nyelvet beszéli)
-
Magyarország 20 évvel ezelött hozta létre a V4 csoportot azzal a céllal, hogy miként gyorsithatnák meg az EU-ba valo felvételüket. Most ez a csoport azon dolgozik, hogy aláássa az emberi jogokat. Hallatlan. :(
-
Hidd el, senki sem akadályozna benneteket ebben, nekünk se jutott volna eszünkbe kerítést húzni, ha a gazdasági csodátok létrehozóit nem mindenáron rajtunk keresztül akarnátok odacsődíteni!
-
Gunyolodsz mert nem tudod elképzelni, hogy bölcs emberek a szükségböl is pozitivat csinálhatnak. Ügye a Törökök kivonulása után a magyarok sem rombolták le a kávéházakat, fürdöket söt a törökborsot tették a nemzet szimbolumává. A külföld a törökborsra gondol Mo. hallatán nem a Szent Koronára.
-

Nem lehet, mondani, hogy azért esett el Buda, hogy a törökök épitsenek nekünk egy Törökfürdöt, Rozsakertet, Kávéházat... :)
 
-
Menekültkérelmet csak személyesen lehet beadni, ha én keresem fel az embereket az utcán egy kérdöivvel azt unszolásnak lehetne vélni.
naaa...kedves Ernoe, már egy hónapja mondom, hogy Merkelnek egy továbbképző tanfolyamra kellene menjen Kanadába. Ott majd megtanulhatja Trudeau -tól hogyan lehet menekülteket (nem migránsokat) direkt a menekülttáborokból szállítani. Szóval lehet azokat a kérelmeket a táborokban is benyújtani....csak tanulni kéne a németeknek egy kicsit.
 
Leirtam már, hogy "részleges határ-vizsgálat van" az autok lelassitanak és csak bizonyos jármüveket ellenöriznek, azt sem reggeltöl estig.

Nem tudom, hogy miért hazudsz állandoan, jellemböl vagy csak pénzért? :(
Grenzkontrolle azt jelenti "határvizsgálat" nem pedig azt, hogy elbarikádozás. ;)

Te hazudsz Ernoe, miért tagadod le mindenáron, hogy már a németek se engednek be illegálisan senkit? Mert szerinted a határellenőrzés minek van? Unatkoznak a német rendőrök?
Vagy szerinted az osztrák miért épített kerítést? Elárulom, mert nem akarja, hogy nála rekedjenek azok, akiket ti nem engedtek be.
Mi is azért építettünk kerítést, mert tudtuk, hogy le fogjátok húzni a rolót. Mi nem vettük be Merkel dumáját, hogy mindenkit befogad korlátlanul. Tudtuk, hogy ez csak porhintés, és mi folyik a háttérben. Különben ki a francot érdekelne, mekkora tömeg vonul be hozzátok? Azt hiszed foglalkozunk mi azzal?

Azért kezdett kerítés építeni ész nélkül mindenki, mert senki sem akart hot-spot lenni, ha ti bezárjátok a kaput. Már rég bezártátok, Ernoe. És most már a szerbek is azt szorgalmazzák, hogy ne engedjenek be senkit, mert ők se akarnak a ti migráns parkolóitok lenni. Ezt a kifejezést ők használták.

Csak te vagy olyan gügye Ernoe, hogy azt hiszed, mi szimpla gonoszságból tartjuk fel kerítéssel a hozzád igyekvő "kibombázott szegénymenekülteket". Engem megdöbbent, hogy lehet valaki ennyire naiv és szemellenzős!

Most Merkel tapsikol, hogy jaj de jó, kevesebb a migráns, mint tavaly! Veregeti a saját vállát. Persze, mert a török várja a vízummentességet, különben elengedi a rajtra készen álló több százezret a partjairól. Ha októberben elindul az áradat, valszeg elsöpri Merkelt!

És mert a Balkán meg mi feltartjuk nektek a töemeget. Mert Merkel könyörgött, hogy lassítsuk! Nem tudom elhinni, hogy gondolhatod, hogy itt az országok a saját szakállukra csinálnak mindent. Uniós szabályok vannak, az ég áldjon meg, amiket be kell tartanunk! És a német diktál, nem mi találjuk ki, mi legyen! Tőlünk mehetne hozzátok egész Afrika meg Ázsia, ki nem tojja le!
Arra felelj már inkább, miért nem hordjátok őket magatokhoz, egyesen onnan, ahonnan jönnek, a "bombák elől" (szerinted) ???
 
Knézynek az égvilágon semmilyen köze nincs az irodalomhoz. :)

Probáljuk az összefüggéseket meghagyni, necsak fél mondatokat olvassál kérlek.
-
Az ismerösöm a sok magyar nobeldijsarol beszélt mindha a saját eredménye lenne mindaz. Knezyt csak azért hoztam fel mert ö átugrotta a menekültek olimpiai csapatát, mind a barátom az irodalmi nobeldijat a többi melett.
-
Pedig ha belegondolsz, a sok nobel-dijbol ez volt a második amit a szülöhazájában kapott meg egy honfitársunk soknak mégsem tetszik a könyv a mondanivaloja vagy a szerzö származása miatt.
-
Erdemes belegondolni, hogy a sok nobeldijas soha semvolt velünk egyidöben a szülöhazánk állampolgára, ök már egy emberöltö ota külföldön éltek.
-
Ha már visszatértünk a barátommal valo telefonbeszélgetéshez megemlitem, hogy kifejezetten azért hivott fel, hogy vegyek részt "ezen a történelmi jelentöség referendumon". Ö valoszinü kapott egy levelet az ország vezérétöl.
-
Amikor közöltem vele, hogy jobb ha nem vesz részt az ország lejáratásában, az idegengyületenek a kollektiv demonstratioján akkor hirtelen csend lett egy darabig a vonalban. "Ott vagy még?" kérdeztem.
-
"Csak gondolkodom" mondta "Nem érzed te magadat magyarnak?"
-
Eltünödtem és én is visszakérdeztem, hogy "Mit kéne érezzek? Öszintén mondom fogalmam sincs milyen érzés lehet egy Elefántnak lenni, vagy szunyognak." Miért kéne magamat másképp érezni azért mert egy bizonyos városban jöttem a világra?
-
Ha azt kérdezte volna hogyan érzed magadat nyugaton mind Magyar?
Akkor arra tudtam volna választ adni. Röstellem magamat azért ami per pillanat ott történik.
 
-
Ha tavaly csak 15 ezer ember volt Magyarországon és most nulla akkor minek a nagy felhajtás?

Ez a kérdés azért nem világos előtted, mert Te azt hiszed, Németország még mindig mindenkit befogad, mi meg itt unalomból és rosszindulatból bohóckodunk itt a ti migránsaitokkal.

Tavaly sem volt egyidejűleg tízezernél több migráns nálunk, ugyan hol a fenében szállásoltunk volna el 150 ezret???
Most sincs több.

És most figyeljél, hátha bemegy valami abba a szürkébe ott az emeleten:
Azért volt a nagy felhajtás, mert ugyan nem volt itt 10 ezernél több ember egyszerre, de 600 ezer migráns ment keresztül az országon (ezek csak a regisztráltak száma, ennél jóval több lehetett) hozzátok. Na most mivel Merkel igenis lezárta a német határt, amire aztán rögtön lezárta az osztrák is a határát, meg volt az esélye, hogy ez a 600 ezer szépen itt reked Hegyeshalomnál.

Én ettől nem tartottam volna Orbán helyében, mert így is úgy is áttörtek volna a zöld határon hozzátok. De mivel így is minket ekéztek, hogy hogyan bánunk a szegénymenekültekkel, holott nem is volt itt egy darab se, akik meg mégis, arról meg hazug sajtópropagandát terjesztett a nyugati média embertelennek állítva be az erejükön felül dolgozó magyar rendőröket, hát érthető volt, hogy a kormány nem akart bevállalni egy ilyen százezres tábort a nyugati határon.
Ezért volt és van most is felhajtás meg a védekezés.
Na és mert mint az EU határa, vannak bizonyos kötelezettségeink. Sajnos.

Na bement ebből valami? Nem, ugye? Nincsenek csodák.
 
naaa...kedves Ernoe, már egy hónapja mondom, hogy Merkelnek egy továbbképző tanfolyamra kellene menjen Kanadába. Ott majd megtanulhatja Trudeau -tól hogyan lehet menekülteket (nem migránsokat) direkt a menekülttáborokból szállítani. Szóval lehet azokat a kérelmeket a táborokban is benyújtani....csak tanulni kéne a németeknek egy kicsit.

Feledékeny vagy. Egy fél orája sincs, hogy irtam: "A visszaszállitott menekültekkel azonosszámu menekültet pedig direkt a Török táborbol hoznak" Rendben van?
-
De korábban is szoltam erröl, hogy az Ankarai német követségen vagy a Török táborban levö UN-Irodában is lehet kérelmet beadni.
-
En emlékszem hogyan álltak kora hajnaltol a Budapesti Német nagykövettség elött magyarok egyszerü Vizumra várva, napokig eltarthatott, vidékröl ugy kellett felutazniuk az embereknek.
-
Egy Asyl-kérelem elbirálása egy kicsit komplikáltabb mind egy vizum-kérelem a Kádár rendszerben, Ankarába utazni a Szir határrol költségesebb egy menekültnek mind meghivolevéllel Tereskéröl-Budapestre...
-
Sajnos az idegen kirendeltségek személyzete nem olyan nagy, hogy gyorsan menne a bedolgozás, itt az anyaországban ez gyorsabban megy, nem csoda, hogy a menekültek ezt a variánst választották.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,626
Tagok
615,667
Legújabb tagunk
PLiza
Oldal tetejére