Rémisztő állapotok a röszkei senki földjén

Azért utaztam a szerb–magyar határon kialakított tranzitzónához, hogy megtudjam: miért tiltottak ki két segélyszervezetet a területről akkor, amikor több ezer, bebocsátásra váró menekült szorul segítségre. Talán megváltozott a helyzet, és a magyar állam olyan elánnal osztja az ételt, a ruhát, és annyi orvost rendelt a környékre, hogy a lelkes amatőrök csak láb alatt lennének?


A helyszínen, a röszkei zónában mindenesetre nyoma sem volt az állam intenzív humanitárius munkájának. A napfényben szikrázó kerítés előtt rendőrök és katonák ácsorogtak napszemüvegekben, a kerítés mögött pedig menekültek bóklásztak a rongyokból emelt sátortáborban. Egyetlen tájidegen elem tűnt fel: egy fiatal férfi, aki kívülről a kerítésbe kapaszkodva a rendőrökkel vitatkozott.

Nem sokkal később kiderült, hogy jó volt a megérzésem: a férfi segélyszervezeti munkásként érkezett, a vita pedig pont a kitiltásokról szólt. De azt is megtudtam, hogy nem valami különleges pillanatot sikerült elkapnom.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
„Segélyszervezeteknek dolgozom, segélyszervezeti munkások napi működését koordinálom. Én tartom számon, hogy mik a problémák, milyen eszközökre van szükség, hova kell menni – magyarázta a rendőröktől távolabb sétálva. – De a közelmúltban kiderült, hogy a tranzitzónába már én sem léphetek be, így sokkal nehezebb lett a munkám”.

Kezdett felsejleni előttem a területet igazgató rendszer, amikor a férfi elárulta: nem indokolták meg kitiltását, csak elméletei vannak az okokról. Mélyebben nem tudtunk belemenni ezek elemzésébe, mert egészen gyorsan kiderült, hogy valójában mi áll a kitiltások mögött. A területet igazgató önkény.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
De mielőtt ebbe mélyebben belemennénk, gyorsan elmagyarázzuk, hogy néz ki a déli határon kialakított menekültellenes rendszer. A zóna három részből áll:

  1. Kerítés a szerb–magyar határon
  2. Két tranzitzóna: Ez egy kapu a kerítésen, amelynek magyar oldalán egy 40-50 ember befogadására alkalmas, börtönszerű ketrec van.
  3. Senki földje a kerítés Szerbia felőli oldalán
A kerítést nem kell magyarázni.


Törvényes menekülteket hagyunk szenvedni a senki földjén
Éheznek a gyerekek a határon kialakított senkiföldjén, de a katonák nem engedik, hogy enni adjanak a segélyszervezetek. Sok a beteg, de orvosok sem mehetnek a közelükbe. Ön szerint ilyen nem történhet Magyarországon? Meg fog lepődni. A helyszínen jártunk.Tovább
A tranzitzónára azért van szükség, mert nem lehet megtenni, hogy egyáltalán ne engedjük be azokat az embereket, akik menedéket kérnek. A kerítésen két helyen – Röszkén és Tompán – ajtók épültek, ahol a kormány elmondása szerint bebocsátást kapnak azok, akik legálisan szeretnének bejönni Magyarországra. Az ajtók azonban egy ketrecbe vezetnek, ahol napokig aszalják mindenfajta ok nélkül a menekülteket, akik aztán nyílt táborba kerülnek. Erről bővebben itt írtunk.

A senki földje a magyar kormány igazi fejlesztése. Az ajtókon csak napi tizenöt embert engednek be, így a kerítés másik oldalán, de magyar területen, ezrek kényszerülnek hetekig, hónapokig várakozni. A menekültek a földön alszanak és segélyeken élnek, egyetlen vízcsapon és a túléléshez elegendő élelmen túl semmit nem kapnak: nincs szállás, se bolt, se vécé. Néhány hete a szerb hatóságok állítottak fel pár toi-toi vécét. Ez az a terület, ahol nem engedik, hogy a Migszol és az Oltalom munkatársai segíthessenek a rászorulókon.

Önkény, káosz
Csatlakozzunk vissza történetünkbe, hogy rögtön kiderüljön: a menekültek fogadására kialakított terület legfontosabb jellemzője a káosz és az önkény.

Át akartunk kelni a kerítés másik oldalára, a senki földjére, de az ott strázsáló rendőr a közeli tranzitzónához irányított minket. A segélyszervezet dolgozója meglepődött, mert eddig ez az ember volt felelős az átengedésért. A tranzitzónában, a kerítés mögött álldogálók hosszasan telefonálgattak, majd azt mondták, kísérőm átmehet, én nem. Miért? Ez nem derült ki, ahogy az sem, miért tiltják meg a fotózást, noha a megyei rendőrségtől engedélyt kaptam, hogy a tranzitzóna kerítésén kívül állva bármit fotózhatok. Később azt állították, csak a rendőröket nem fotózhatom, noha ilyen jogszabály sem létezik.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Egyre erősebb lett a gyanúm, hogy a határszélen a harmincas évek csendőrvilága uralkodik, ahol a kakastollas tiszt mondja meg, mit szabad, és mit nem. Ez egybevágott a segítő történetével, aki elmondta: a két segélyszervezetet egy helyi tiszt küldte el, erről papírt sem kaptak. „Lehet, hogy ha holnap kérdezitek, simán átmehettek ételt vagy ruhát osztani?” „Lehet” – bólintott, majd nyomatékul elmesélte: a napokban érkezett a területre egy angol önkéntes, aki teherautóból ruhát osztott a menekülteknek. Másnap ugyanebből az autóból cukrot és teát akartak eljuttatni az embereknek, de hiába. Az aznapi tiszt elzavarta őket. Miért? Csak.

Központi utasítás vagy helyi önkény?
A röszkei határszélen tapasztalt állapotokról megkérdeztük a Belügyminisztériumot is (BM). A tárca sajtóosztályának ezeket a kérdéseket küldtük el, válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk:

– A kitiltás központi utasításra történt-e, vagy az ott szolgálatot teljesítők határoztak így?

– Ha az utóbbi, akkor milyen döntési jogosítványaik vannak a helyben szolgálóknak: kitilthatnak egyéb szervezeteket, a sajtót, orvosokat is?

Hiba lenne azt gondolni az esetlegesség okának, hogy a terület távol van a fővárostól, és a vad pusztában már csak ilyen kaotikusan mennek a dolgok. A rendszer védelmi oldalát ugyanis olyan precízen rakták össze, hogy ha az adórendszerünk nézne ki így, akkor Magyarország fektetne be Németországban, és nem fordítva. A határ mentén néhány száz méterenként egy katona, és egy rendőr párosa strázsált. A kerítés és a pengés drót akkurátusan elhelyezve. A kerítés előtti terület homokkal felszórva és elgereblyézve. A rendőrök már érkezésem előtt megkapták adataimat, csak biccenteni kellett a kocsiból, hogy végigdöcöghessünk a határzónán.

Ezek után nehéz elképzelni, hogy a kerítés másik oldalán tomboló állapot a véletlen műve lenne, nem pedig a kormány szándékos akciója.

Katasztrófaövezet kormányutasításra

Menekültlázadás a görög határon: így ejtették túszul a szíreket
Vascsövekkel felfegyverzett marokkóiak támadnak a szírekre. Menekülő rendőrök. Kifosztott segélyszervezetek. Elmagyarázzuk, hogyan lehet néhány egyszerű lépésben katasztrófát okozni. Riportunk a macedón határ válságzónájából.Tovább
Megdöbbentő volt ugyanis, amit a senki földjén láttam. A helyzet még a macedón–görög határ hírhedt tábornál is vadabb volt. Idomeniben ugyanis legalább sátrakban laktak az emberek.Magyarország szélén, az olimpiarendezésre készülő Budapesttől 200 kilométerre azonban ágakból, pokrócokból, nejlonlapokból épült egy egész falu. Csak néhány sátrat láttam.

„A rendőrök jellemzően nem engedik, hogy sátrakat vigyünk be” – magyarázta a segítő olyan hangon, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a rendőrök védtelen emberek szívatásával vannak elfoglalva.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Kísérőm gyors léptekkel járta körbe a telepet: tudakolta, kinek milyen ruhára van szüksége, begyűjtötte az angolul jól beszélő afgán újságírólány elromlott mobilját, végül pedig egy égett lábú gyereket keresett meg, hogy kiderítse, át kell-e kötözni a sebét.

A 700-1000 embernek otthont adó nyomortelepen bolyongva megállapítottam, hogy lehetetlen lenne itt olyan felvételt készíteni, amelyiken nem látszanak sem nők, sem gyerekek. A sátrak közt rengeteg gyerek játszott, egy ajtón bepillantva zöldségeket szeletelő nőket láttam, az apró gödrökben rakott tűz felett spagetti főtt. Kisgyerekek mosogattak a röszkei senki földje egyetlen vízcsapjánál, a férfiak pedig műanyag palackban hordták a vizet a sátorhoz.

Szívszorító volt látni, hogy a sárban, porban tartott emberek még itt is megpróbálnak civilizáltan élni. A sátrak előtt mindenhol levetett cipők álltak, hiszen a lakásba nem trappolunk be sáros lábbal.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Kormánypropaganda a csecsemők nyomorával
A hely brutalitása mégis akkor mutatkozott meg teljes valójában, amikor csatlakozott hozzánk az egyik segélyszervezetnél dolgozó gyermekorvos. A fehér ruhás, sztetoszkópos nő révén a tábor egy addig nem látott oldala tárult fel előttem.

Tíznapos csecsemőket hoztak elénk, az orvos a még meglévő köldökcsonkot fertőtlenítette, és szemcseppel ápolta a babák begyulladt szemét. Egyedül a tompai senki földjén négy, egy hónaposnál fiatalabb csecsemőt kellett ellátni. Családjaik három-négy hete táboroztak a porban, pokrócokból és lombokból tákolt viskókban, és még ugyanennyi várt rájuk a bebocsátásig.


Tíznapos a kisbaba, mutatja az anyja a doktornőnekGaléria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Ismételjük át: nem azért kell a kisgyerekeknek a porban lakniuk, mert nincs számukra más lehetőség. A menekülttáborokban van elég férőhely, és a családok a hosszú várakozás után mindenképpen bebocsátást nyernek valamelyik állomásra. De a magyar állam – vélhetően a menekültek elriasztása végett – igyekszik olyan mostoha körülményeket teremteni, amilyet csak lehet.

A magyar szervek nemtörődömsége már a tranzitzónába beléptetésnél kézzelfogható. Az oda belépni jogosult 15 embert ugyanis nem a rendőrség vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) választja ki, hanem három menekült végzi a helyszínen, miközben a magyar hatóságok a helyiek elmondása szerint egyáltalán nincsenek képben: ki mennyi ideje várakozik, ki családos, és kinek vannak egészségügyi problémái. Természetesen arról is megkérdeztük a BM-et, hogy miért ilyen módon zajlik az adminisztráció, illetve mi lesz később, ha ezek az önkéntesek átjutnak, ki állítja majd össze a listákat, amelyekben számon van tartva, ki mikor érkezett, családdal érkezett-e, van-e egészségügyi problémája. A cikk megjelenéséig erre sem kaptunk választ.


Galéria: Csecsemőket tart a mocsokban a magyar állam (15 kép)Fotó: Földes András / Index
Az angolul jól beszélő Mosan, Hanif és az Afganisztánban újságíróként dolgozó Katira állítják össze a várakozók listáját, rangsorolják az embereket családi és egészségügyi állapot szerint, és ők számítják ki azt is, hogy kire mikor kerülhet sor. A több ezer nevet tartalmazó papírokat a kerítésnél adják le a rendőröknek. Az ügyintézés persze nem mindig megy zökkenőmentesen. Néhány napja is nagy kavarodás volt a nevekkel, tudtam meg a helyszínen. A magyar hatóságok ugyanis véletlenül összekeverték a papírokat.

Földes András
roszke.jpg
 
Feledékeny vagy. Egy fél orája sincs, hogy irtam: "A visszaszállitott menekültekkel azonosszámu menekültet pedig direkt a Török táborbol hoznak" Rendben van?

Nincs rendben ... amiről Te beszélsz az pár száz ember .... a segítségre szorulóak pedig pár millióan vannak.
Szerinted, csak Németorszában lehet beadni és elbírálni a kérelmeket, de előtte egy hétpróbának kell alávetni a kérelmezőt, ha túléli beadhatja a papírokat. Ezért mondom, hogy jó lenne egy kanadai tanulmányút mert át lehetne venni a technikát hogyan lehet mindezt egy menekülttáborban is megcsinálni...idő van bőven, már úgyis pár éve ott várakoznak az igénylők.
 
"Csak gondolkodom" mondta "Nem érzed te magadat magyarnak?"
-
Eltünödtem és én is visszakérdeztem, hogy "Mit kéne érezzek? Öszintén mondom fogalmam sincs milyen érzés lehet egy Elefántnak lenni, vagy szunyognak." Miért kéne magamat másképp érezni azért mert egy bizonyos városban jöttem a világra?
-
Ha azt kérdezte volna hogyan érzed magadat nyugaton mind Magyar?
Akkor arra tudtam volna választ adni. Röstellem magamat azért ami per pillanat ott történik.

Ha nem érzed magad magyarnak, akkor igazán nincs miért röstelleni sem. ;)
 
Feledékeny vagy. Egy fél orája sincs, hogy irtam: "A visszaszállitott menekültekkel azonosszámu menekültet pedig direkt a Török táborbol hoznak" Rendben van?

Hogyne lenne rendben, és Merkel remek ötlete őrült iramban halad is a megvalósításban:

Összesen 798 menekültet vett át az EU Törökországtól

Az Európai Unió eddig alig 800 menekültet vett át Törökországtól a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodás életbe lépése óta - írta kedden a Rheinische Post című német lap az Európai Bizottság adataira hivatkozva. A bizottsági kimutatás szerint a megállapodás április 4-ei életbe lépése óta 468 menekültet szállítottak vissza Görögországból Törökországba, és az uniós tagállamok 798 menekültet fogadtak be Törökországból.

A lap kiemelte, hogy "Törökország nem panaszkodhat", mert az EU-nak eddig csupán 31 menekültet kellett volna befogadnia, ugyanis a görög hatóságok a menekültügyi eljárások elhúzódása miatt még csak 31 szíriai állampolgárt küldtek vissza Törökországba, és a megállapodás azt írja elő, hogy a görög szigetekről visszaküldött minden egyes szíriai menekültért cserébe egy másik szíriait kell áttelepíteni Törökországból az EU-ba.

*******************

Wow!!! Működik!!!!
 
De korábban is szoltam erröl, hogy az Ankarai német követségen vagy a Török táborban levö UN-Irodában is lehet kérelmet beadni.

Sajnos az idegen kirendeltségek személyzete nem olyan nagy, hogy gyorsan menne a bedolgozás, itt az anyaországban ez gyorsabban megy, nem csoda, hogy a menekültek ezt a variánst választották.

Nyilván teljesen természetes, és elfogadható, hogy valaki elhagyja a biztonságos menekült tábort, és további féltucat biztonságos ország zöld határán illegálisan átcsörtetve rohan németbe! Közben kockáztatja az életét a tengeren, kockáztatja a gyerekei életét, de hát nem várható el tőle, hogy heteket várakozzon a menedék kérelme elbírálására a kirendeltségen!
 
Te hazudsz Ernoe, miért tagadod le mindenáron, hogy már a németek se engednek be illegálisan senkit? Mert szerinted a határellenőrzés minek van? Unatkoznak a német rendőrök?
-
Tisztázzuk a fogalmakat. Akit beengednek az nem illegális, azt beengedték.
-
Jogilag nézve ugy az engedély nélküli beutazás mind az országban valo tartozkodás büntetendö cselekmény, csakhát az "engedély-nélküli beutazás" fogalma nem eléggé tisztázott, ezért nehéz egy ilyen büncselekményt azonositani, a legtöbb ilyen eset büntetlenül marad.
-
Az illegálisan beutazok többnyire nem kapnak büntetést mert kiutasitják öket és aki nincs itt azt nem lehet megbüntetni.
-
Az országban valo tartozkodás nem büntetendö cselekmény ha valaki menedékjogi kérelmet ad be és ez még folyamatban van. Ekkor érvényes a megtürés, Duldung, ahogy a nevében benne van, a "kiutasitás bizonyos idöre felfüggesztésben kerül".
-
Vagy szerinted az osztrák miért épített kerítést? Elárulom, mert nem akarja, hogy nála rekedjenek azok, akiket ti nem engedtek be.
-
Te keritésröl beszéltél mind a Magyar-Szerb határon. Hát ilyen csak nállatok van. Az Oszták kerités (nem védöbástya) csak arra szolgál, hogy kanalizálja a tömeget, ugy mind a repülötéren a szallag.
-
Mi is azért építettünk kerítést, mert tudtuk, hogy le fogjátok húzni a rolót. Mi nem vettük be Merkel dumáját, hogy mindenkit befogad korlátlanul. Tudtuk, hogy ez csak porhintés, és mi folyik a háttérben. Különben ki a francot érdekelne, mekkora tömeg vonul be hozzátok? Azt hiszed foglalkozunk mi azzal?
-
Merkel soha nem mondta, hogy befogad mindenkit, nem is ö dönt a menekültkérelemröl. A Sziriaiakrol mondta egy adott alkalmra (amikor Mo. megtelt) hogy "akkor jöjjenek regisztratio nélül, a Sziriaiaknak ugyis nagy esélyük van, hogy majd mindegyik ellegyen ismerve menekültként." Ha akarod szo szerint beidézem.
-
Azért kezdett kerítés építeni ész nélkül mindenki, mert senki sem akart hot-spot lenni, ha ti bezárjátok a kaput. Már rég bezártátok, Ernoe. És most már a szerbek is azt szorgalmazzák, hogy ne engedjenek be senkit, mert ők se akarnak a ti migráns parkolóitok lenni. Ezt a kifejezést ők használták.
-
Öntsünk tiszta vizet a pohárba: Azt mondod mi lezártuk a határt, nem engedünk menekülteket ide. Akkor mond meg nekem nagyságrendre hány ember vár nállatok és nállunk a menedékkérelmének az elbirálására, menyi kapta meg, menyit utasitottatok el ebben az évben? Legyél konkrét, a mesékböl elegem van.
-
Csak te vagy olyan gügye Ernoe, hogy azt hiszed, mi szimpla gonoszságból tartjuk fel kerítéssel a hozzád igyekvő "kibombázott szegénymenekülteket". Engem megdöbbent, hogy lehet valaki ennyire naiv és szemellenzős!
-
Nemcsak a drotsövények amik zavarnak engem és Europát hanem a korlátok a fejekben, az államilag elrendelt idegengyülölet, a heccelés ami elviselhetetlen. (A legjobb példa erre amit a biztonsági szakember az M1-en elöad elsösegély-sprayt tudatossan összetéveszti a pfeffer-spray-el, azt állitja a szülök és a nyugati presse kinozza a gyerekeket.)
-
Ezért nézz mindenki dermedten a Nagy-Oktoberi forradalmatok elé, ahogy az ország blamálni fogja magát a világ elött amint egy kollektiv gyölöletben összefogtok forrni. En szégyellem magam elöre. Már látom a lelki szemeim elött az ünneplö csürhét Budapest utcáin, talpig kokárdába "buuuu-t üvöltözni"
-
Most Merkel tapsikol, hogy jaj de jó, kevesebb a migráns, mint tavaly! Veregeti a saját vállát. Persze, mert a török várja a vízummentességet, különben elengedi a rajtra készen álló több százezret a partjairól. Ha októberben elindul az áradat, valszeg elsöpri Merkelt!
-
Ez merö pánikkeltés, számold már össze hány embert sikerül "elfognotok" a határaitokon? A menekülthullám elcsitult mert az EU a helyszin közelében segit, a gyürüben vett városokat ellátjuk élelemmel, az embercsem-pészek munkáját megnehezitettük... Tudod hány magyar embercsempész üll nállunk a dutyiban? Nem?
-
Europa célja nem gáncsotvetni a menekülteknek hanem segiteni, hogy ne kelljen elhagyniuk az országukat, ha pedig már elhagyták, akkor kellö ellátást kapjanak, hogy elösegitsük nekik a visszatérést.
-
Te mindig csak az elháritást tartod szemelött, a hozzászolásaidbol nem derül ki, hogy emberekröl beszélsz.
-
És mert a Balkán meg mi feltartjuk nektek a töemeget. Mert Merkel könyörgött, hogy lassítsuk! Nem tudom elhinni, hogy gondolhatod, hogy itt az országok a saját szakállukra csinálnak mindent. Uniós szabályok vannak, az ég áldjon meg, amiket be kell tartanunk! És a német diktál, nem mi találjuk ki, mi legyen! Tőlünk mehetne hozzátok egész Afrika meg Ázsia, ki nem tojja le!
-
Hát ez az, hogy a te kormányod "letojja" az egészet és ezt a nagy oktoberi-vérszerzödéssel közölni is fogjátok a világgal. Orbán megmondta kerek perec, "mohamedánoknak" nem ad menedékjogot. Ezt nem tudod tagadni, erröl fogtok szavazni. Nem vetheted a nyugati világ szemére, hogy milyen rossz helyen telepedett le István király.
-
Arra felelj már inkább, miért nem hordjátok őket magatokhoz, egyesen onnan, ahonnan jönnek, a "bombák elől" (szerinted) ???
-
A kitelepités (evakuieren) az egészen más mind menekülésben levökön segiteni.
-
Mégis hogyan képzelted el a dolgot konkrétan. Leszáll egy Lufthansa repülögép két rivazilálo csoport légterét átszelve egy nemlétezö repülö-téren (a müködö reptér azok kezén van aki elöl menekülnek az emberek), aztán kiválogat magának vagy 100 embert, mert több ugysem fér bele, aztán a kifutopálya hiánya, a nemlétezö szervice-statio miatt, egy manövert hajt végre mind a German-wings pilotája? Az akadályokat orákig lehetne folytatni. Gondolkozz mielött mondasz valamit.
-
 
Nyilván teljesen természetes, és elfogadható, hogy valaki elhagyja a biztonságos menekült tábort, és további féltucat biztonságos ország zöld határán illegálisan átcsörtetve rohan németbe! Közben kockáztatja az életét a tengeren, kockáztatja a gyerekei életét, de hát nem várható el tőle, hogy heteket várakozzon a menedék kérelme elbírálására a kirendeltségen!
-
A pánik a menekülés kiséröje nem a csigavér. Ennek ellenére látod, hogy egy millionak sikerült valamit megmozgatniuk, végre tudomást szerzett a világ arrol, hogy a szomszédunkban már vagy 6 éve dul egy háboru, polgárháboru.
-
Erdekes, hogy most hirtelen az IS és a muszlem vallási közösségek hátrányai nem nyomnak nállad a latba.
 
-
Én szégyellem magam elöre. Már látom a lelki szemeim elött az ünneplö csürhét Budapest utcáin, talpig kokárdába "buuuu-t üvöltözni"

Kedves Ernoe...tisztázni kellene a fogalmakat....most akkor mik is vagyunk? birkák vagy disznók (tudod azok alkotják a csürhét), vagy tehenek (azok a "buuuu").

Mégis hogyan képzelted el a dolgot konkrétan. Leszáll egy Lufthansa repülögép két rivazilálo csoport légterét átszelve egy nemlétezö repülö-téren (a müködö reptér azok kezén van aki elöl menekülnek az emberek), aztán kiválogat magának vagy 100 embert, mert több ugysem fér bele, aztán a kifutopálya hiánya, a nemlétezö szervice-statio miatt, egy manövert hajt végre mind a German-wings pilotája? Az akadályokat orákig lehetne folytatni. Gondolkozz mielött mondasz valamit.
Elismétlem, megint, tudod mifelénk úgy mondják "ismétlés a tudás anyja" ... küldd Merkel mamát egy továbbképzésre Kanadába....majd ott elmagyarázzák neki, hogyan lehet menekülteket szállítani a menekülttáborból.
 
-
A pánik a menekülés kiséröje nem a csigavér. Ennek ellenére látod, hogy egy millionak sikerült valamit megmozgatniuk, végre tudomást szerzett a világ arrol, hogy a szomszédunkban már vagy 6 éve dul egy háboru, polgárháboru.
-
Erdekes, hogy most hirtelen az IS és a muszlem vallási közösségek hátrányai nem nyomnak nállad a latba.

Mik nem nyomnak nálam?

Milyen pánikról meg menekülésről beszélsz, a nálatok lévő egymillió+ húsz év körüli fiatalembernek a töredéke se jön háborús övezetből! Még a szírek közül is kevesen! Különben hogyan mennének haza nyaralni?

Hazautaztak pihenni Németországból a migránsok

Akik pedig háborúból jönnek, azokról honnan tudod, hogy melyik oldalon álltak? Mind az összes "menekült" katonakorú férfi!
És az ISIS katonái már sehol sincsenek Szíriából. Van egy tippem, hogy hol vannak.

És igazad van, tényleg sikerült ennek az egymilliónak megmozgatni valamit, pl. megszüntették a schengeni övezetet, szétverték az EU-t, de még a ti kormánykoalíciótokat is, veszekszik mindenki mindenkivel, megy az egymásra mutogatás, bűnbakkeresés, sikerült tűzfészekké tenni Európát és néhány országot a polgárháború szélére sodorni, mint a franciákat, olaszokat, és ti sem fogtok kimaradni. De még mennyire sikerült megmozgatni valamit, és a jól végzett munka után most otthon nyaralnak egy kicsit :D

A polgárháborúról pedig Te vagy az egyetlen, aki csak most szerzett tudomást. Jó reggelt, eltartott egy kis ideig.
 
Elismétlem, megint, tudod mifelénk úgy mondják "ismétlés a tudás anyja" ... küldd Merkel mamát egy továbbképzésre Kanadába....majd ott elmagyarázzák neki, hogyan lehet menekülteket szállítani a menekülttáborból.
-
Mielött kölcsönössen lehülyézzük egymást, europának nincs bevándorlási törvénye, ennek ellenére a Német kormány permanens befogad menekülteket, semmi okunk a szégyenkezésre Kanada melett.
-
Vegyük a menekülthullám elötti idöt: Nemetország 2013-ban felvett 12.855 / 2014-ben pedig 41.100 Sziriai menekültet. A menekülthullám csak ezután jött. Itt tanulmányozhatod.
-
https://www.bamf.de/SharedDocs/Anla...amt-in-zahlen-2014.pdf?__blob=publicationFile
-
Kanada megérdemel minden tisztelet és elismerést, hogy a nagy távolság ellenére, nem félve az "identitásuk elvesztésétöl" ezidáig 25.000 Iraki és Sziriai menekültet vett fel és az év végéig, ill. a következö év elejéig még 10.000 nek akar tartos otthont adni.
-
Szerintem Merkel nem érdemli meg , hogy ilyen hangon beszélj rolla. Milyen szavakat használjunk akkor azokra az államfökre akik menekülteket a börük szine és vallása miatt nem tart méltonak emberként kezelni.
 
-
Szerintem Merkel nem érdemli meg , hogy ilyen hangon beszélj rolla.

En szégyellem magam elöre. Már látom a lelki szemeim elött az ünneplö csürhét Budapest utcáin, talpig kokárdába "buuuu-t üvöltözni"

Egyenlőre Te nevezed csürhének azaz disznóknak a magyarokat. Merkelt "mamának" becézik már régóta a nagyvilágban, ez a helyzet:
http://www.thefiscaltimes.com/Articles/2013/09/22/Mama-Merkel-May-Win-Germany-Not-Eurozone

Tehát mivel nincs rá törvény azért nem szelektálhatnak a németek menekülteket a menekülttáborokban. Törvényt pedig nem akarnak módosítani, inkább tesztelik a migránsok erőnlétét, aki túléli a megpróbáltatásokat és élve eljut Németországig az beadhatja a papírokat.
 
Utoljára módosítva:
Nemetorzagba egy kialakult kapitalista szisztema volt es van. a minimum fizetesel a szoc haloval a szakszrvezettel es minden egyebbel a gazdasagukhoz igazodva.
Szervusz Melitta ,
akkor kérlek itt van amit Te irtál és én erre válszoltam , itt nem $-ról van szó , hanem Németországról . Vagy kérlek segits ezt megértenem , akkor Németország egy Amerikai tagállam ?? Vagy hogyan is értelmezzem ??
 
A torveny az mindenkire vonatkozik nem tesz kulonbseget borszin es vallas kozott .Elvegre demokraciaba elunk ahol human ember van.
Ne lehet olyan torvenyt elvarni a nemetektol amit soha tobbe nem fog csinalni ami utalhat barmelyik nepcsoport ellen. HA igy tenne meg ha ezt ohajtod a fajelmeletet vizionalna es abba te is beletartoznal ha eppen a politikai szeljaras fordulna.

Arra viszont van torveny hogy minen ember egyenlo fuggetlen a borszine vallasa stb.
 
Szervusz Melitta ,
akkor kérlek itt van amit Te irtál és én erre válszoltam , itt nem $-ról van szó , hanem Németországról . Vagy kérlek segits ezt megértenem , akkor Németország egy Amerikai tagállam ?? Vagy hogyan is értelmezzem ??
HA dollarrol van szo miert beszelsz masrol? mint mindig.
 
Szabadnapokat nem fizetik, csak ha valami jo nevu magan idos otthonba nem kerul valaki dolgozni. Oda meg refencia nelkul bekerulni .....
Ezek a nővérek vagy gondozók a munkájukat nem munkaviszonyban (ebben a hirdetésben sem, az kiderül az útiköltség térítésből), hanem vállalkozóként végzik, 2-4 hetes váltásban, az ápolt személy állapotának és az ápoló teherbírásának függvényében.
A 24 órás otthoni ápolásban és házi gondozásban nincs szabadnap, pihenőnap, ünnep vagy fizetett szabadság, mivel az idős, vagy beteg embert minden nap el kell látni.
Ezt a fajta munkát 1300-1400 euró közötti összegért csak olyan nővér tudja bevállalni, aki otthon már nyugdíjas, mert nekik csak adót kell ebből az összegből fizetni, egyéb járulékokat nem. A fiatalabbnak, akinek minden járulékot is meg kell fizetni, ennek az összegnek a fele sem maradna meg, mire mindent kifizetne.
Egyébként egyáltalán nem nehéz idősek otthonába bekerülni dolgozni, akkora a hiány, hogy akár minimális vagy nulla nyelvtudással is szívesen felveszik a képzett ápolókat, gondozókat (a cégek átvállalják a nyelvtanulás költségeit is!). Segédápolói munkakörben még a szakképzettség sem elvárt, elég, ha van gyakorlata.
 
A torveny az mindenkire vonatkozik nem tesz kulonbseget borszin es vallas kozott .Elvegre demokraciaba elunk ahol human ember van.

A szelektálás (válogatás) arra vonatkozik, hogy ki a menekült és ki nem menekült. Nem értem miért várja el Merkel , hogy a szerencsétlen emberek az életük kockáztatásával jussanak el Németországba és majd csak ott válogatnak közzülük, hogy ki a menekült ki nem.
 
Van erröl több informatiod is? Ha igaz a hir akkor egy kompliment a német kormány számára!
Engem a magyarok nem engedtek haza amikor az apám meghalt. Nem találtam viccesnek.

Nemcsak az, a rokonaim sem kaptak kiutazási engedélyt évekig Mo.-rol mert én nem mentem vissza. Sokáig csak Bécsbe találkozhattam az anyámmal is.

Valahol nyomtatott formában is olvastam erről, ha megtalálom, belinkelem.

Azt tudom, hogy a magyarok (is) a "disszidenseket" sok évig börtönnel jutalmazták, ha hazamentek, enyhülés talán a 80-as évek legvégén volt, ha jól emlékszem.
Azon, hogy a temetésre sem tudtál büntetlenül hazamenni, nem csodálkozom. A magyarok a nagymamámat, nagyapámat sem engedték be az országba a saját fiuk temetésére!
 
A szelektálás (válogatás) arra vonatkozik, hogy ki a menekült és ki nem menekült. Nem értem miért várja el Merkel , hogy a szerencsétlen emberek az életük kockáztatásával jussanak el Németországba és majd csak ott válogatnak közzülük, hogy ki a menekült ki nem.
Szelektalas emberekre megyszer az eletbe nem hasznaljuk,mert nagyon rossz kicsengese van.
Aki elindul es elkepzelese szerint celba er annak be kell adni a papirokat ,le kell irnia a okat reszletesen sot bizonyitani is hogy valoban uldoztek.
Nem ugy tortenik sorba allnak es valaki hivatalos ember megmondja aki menekult az jobbra aki migrans az balra.
Fogalmad sincs a menekultugyrol es annak ugyinteseserol.
 
Valahol nyomtatott formában is olvastam erről, ha megtalálom, belinkelem.

Azt tudom, hogy a magyarok (is) a "disszidenseket" sok évig börtönnel jutalmazták, ha hazamentek, enyhülés talán a 80-as évek legvégén volt, ha jól emlékszem.
Azon, hogy a temetésre sem tudtál büntetlenül hazamenni, nem csodálkozom. A magyarok a nagymamámat, nagyapámat sem engedték be az országba a saját fiuk temetésére!

Nem volt enyhules. 3 evente lehetet nyugatra menni 30 napra aki par nappal tullepte az szabalysertes volt aki nem jott vissza az ellen eljaras indult engedely nelkuli kulfoldi tartozkodas. Indokok lehetek autobaleset ,betegseg korhazba igazoltan.
30 nap tultartozkodas utan kapott egy behivot es azonnal letargyaltak es mar ott is marahatott letolteni a 2vagy 3 honap sitet.
Utelelet bevontaak es az erkolcsijet tobbet kulfoldre nem mehetett.

Rengetegen disszidaltak pont ezert mert nem akartak sittre menni,es nem mertek haza menni 1-2 honap utan.

Mikor inteztem a lejart magyar utlevelem miatt a honositasi eljarast a rendor meg 15 ev utan is felolvasta az aktambol hogy sertegettem a magyar torvenyeket illegalisan engedely nelkul maradtam nyugaton.
Az anyamnal ketszer voltak kint a nyomozok es alairattak vele egy papirt hogy azonnal jojjek haza, es azonnal mondja meg hol vagyunk.
Ha nem irta volna ala , o ellene is eljaras folytattak volna ,mert bunreszes hogy sertegetem a magyar torvenyeket.
1986 ban meg igy mukodott a Mo-on a nyugatra tavozok eseteben. Akiket megismertem mar kint a lagerbe magyarokat hasonlo modon jartak el veluk is es csalatagjaikkal.
 
Mik nem nyomnak nálam?

Milyen pánikról meg menekülésről beszélsz, a nálatok lévő egymillió+ húsz év körüli fiatalembernek a töredéke se jön háborús övezetből! Még a szírek közül is kevesen! Különben hogyan mennének haza nyaralni?

Hazautaztak pihenni Németországból a migránsok

Akik pedig háborúból jönnek, azokról honnan tudod, hogy melyik oldalon álltak? Mind az összes "menekült" katonakorú férfi!
És az ISIS katonái már sehol sincsenek Szíriából. Van egy tippem, hogy hol vannak.

És igazad van, tényleg sikerült ennek az egymilliónak megmozgatni valamit, pl. megszüntették a schengeni övezetet, szétverték az EU-t, de még a ti kormánykoalíciótokat is, veszekszik mindenki mindenkivel, megy az egymásra mutogatás, bűnbakkeresés, sikerült tűzfészekké tenni Európát és néhány országot a polgárháború szélére sodorni, mint a franciákat, olaszokat, és ti sem fogtok kimaradni. De még mennyire sikerült megmozgatni valamit, és a jól végzett munka után most otthon nyaralnak egy kicsit :D

A polgárháborúról pedig Te vagy az egyetlen, aki csak most szerzett tudomást. Jó reggelt, eltartott egy kis ideig.

Eletemben nem találkoztam anyi gyülölettel mind ami belöled árad kedves Jászladány.
-
Milyen pánikról meg menekülésről beszélsz, a nálatok lévő egymillió+ húsz év körüli fiatalembernek a töredéke se jön háborús övezetből! Még a szírek közül is kevesen! Különben hogyan mennének haza nyaralni?
-
A német asyl-politika minden szigora ellenére humánus. A háboru már 6. éve tart, tehát a ma 20 éves pubertás korban érte a háboru. Erdekelne, hogy a magyar TV mutatott e nektek már egy példát a sok egyéni sorsbol? Feltételezem nem. Voltál már egy fejlödö országba, Afrikába, vagy Keleten? Valoszinü nem. Ismersz személyesen egy menekültet? Valoszinü nem. Probáld továbbképezni magad ezen a területen mert teljesen elembertelenedsz.
-
Azt mondod "nyaralni mennek menekültek a hazájukba"
-
Ki? Hova? MIért? Mikor? Nem tudsz rá válaszolni. Olvastad valahol. Irva van. Utánanézni tul megterhelö lenne a számodra. Akkor rágalmaz ha biztosat tudsz. Ha én irnék egy ilyen jelzöt a nevedhez rögtön moderator után kiáltanál, de te anélkül, hogy ismernél egy menekültet is megteheted ezt mindenkivel.
-
Vannak hiresztelések miszerint elismert menekültek viszalátogattak oda ahonnan jöttek.
Lehetséges ilyen? Nincs kizárva mondják egyesek, én sem zárom ki.

-
Mire támaszkodok? Arra, hogy a 70-es évek végén, 80-as évek elején sok magyar menekült, aki nem kapott politikai menekültjogot, csak megvolt türve itt, vizumot kapott a magyar követségtöl és rendszeresen hazautazott. ???
-
Hogy volt ez lehetséges? Egészen biztos, hogy vannak itt közöttünk olyanok aki találkoztak ilyen esetekkel, hogy mit trükköltek hozzá azt töllük kéne megkérdezni.
-
A németek valoszinü emberiességböl hunytak szemet ha valaki egy temetésre, vagy sulyos beteg hozzátartozo kedvéért ment pár napra Mo.-ra. A M-ok. nem bántották a "megtürtet" mert azzal az üldözöttsége lett volna igazolt, meg egyébbként is valutát hozott, akkor egy fontos tényezö. A németek az emberiességre hivatkoztak, ha nem jön vissza az illetö akkor sem történik baj.
-
A jugoszláv háboru után, aki illegálisan jöt át a határon csak akkor kapott menedékjogot ha ezt a "priuszt" korrigálta. Ezek az emberek gyorsan hazautaztak és a volt jugoszláv államba egy érvényes vizumot kértek a német követségen (a családjuk számára is) aztán visszajöttek, "legális beutazoként", megkapták a menekült statuszt.
-
Ezért ovatos lennék kedves Jászladány a sértegetéssel. Bizony elképzelhetönek tartom de az nem nyaralás. Továbbá a Sziriainak, gondolom nem muszály Sziriába visszamennie elég ha mondjuk Libanonba megy ahol legutoljára menekülttáborba volt.
-
Akik pedig háborúból jönnek, azokról honnan tudod, hogy melyik oldalon álltak? Mind az összes "menekült" katonakorú férfi!
-
En ismerek sok magyart aki a katonaság elöl lépet le a kommunista idöben, örolluk sem lehetett tudni, hogy hol állnak ?
Vagy ez a rosszindulatu hiresztelés csak nemmagyaroknak szol?
-
És az ISIS katonái már sehol sincsenek Szíriából. Van egy tippem, hogy hol vannak.
-
csm_Irak_Bagdad_Bombe_Anschlag1_db8ddf4c1d.jpg

-
Szerintem több lehetöség is van.
-
És igazad van, tényleg sikerült ennek az egymilliónak megmozgatni valamit, pl. megszüntették a schengeni övezetet, szétverték az EU-t, de még a ti kormánykoalíciótokat is, veszekszik mindenki mindenkivel, megy az egymásra mutogatás, bűnbakkeresés, sikerült tűzfészekké tenni Európát és néhány országot a polgárháború szélére sodorni, mint a franciákat, olaszokat, és ti sem fogtok kimaradni. De még mennyire sikerült megmozgatni valamit, és a jól végzett munka után most otthon nyaralnak egy kicsit :D
-
Szerintem a menekültek nélkül soha nem ismertem volna meg a lelked mélyét. ;)
A menekültek nélkül oda sem figyelt volna a világ hogy menyi nyomor van körülöttünk.

-
ein-mann-traegt-seine-beiden-kinder-nach-einem-fassbomben-angriff-durch-eine-zerstoerte-strasse-in-aleppo-100~_v-varm_090dc8.jpg

-
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,797
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére