Árban szinte páratlan lesz az új Puskás stadion

Alig telt egy nap azóta, hogy a háttérből Orbán Viktor lefújta az olimpia pályázatot az ellenzéket árulózva, máris kiderült, hogyan is nézett volna ki nálunk az olimpiai építkezés.

Lázár János pókerarccal mondta be a kormányinfón, hogy az új Puskás Stadion bruttó 190 milliárd forintba kerül majd.


Ez az az új nemzeti stadion, amit egy 2011-es kormányhatározat alapozott meg. Eleinte 70-90 milliárdot emlegetettek költségként. Aztán a 2014-es, hivatalosan bejelentett tervek már 90-100 milliárdról szóltak. Az Új Puskás több lett volna egyszerű labdarúgó arénánál, egy sportparadicsom, több mint 20 sportágat szolgált volna ki, a tetején futópályával, lett volna 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, üzletek, éttermek, rendőrőrs is.


2015-ben kezdték volna építeni, 2018-ra készre ígérték. A cél az volt, hogy ezzel pályázzunk a 2020-es Európa-bajnokságra, amit több ország közösen rendez, addig is egy Európa-liga vagy Bajnokok Ligája-döntőt rendeztek volna benne.

Csak a tervek 2,65 milliárdba kerültek.

Aztán nem ez lett, átszabták a terveket, a 20 sportágat kipaterolták a tervezett stadionból, csak a focinak terveztették át 2015-ben. Fürjes Balázs, minden nagy budapesti beruházás kormánybiztosa ezt azzal indokolta, hogy túlzásba estek a tervezők. 2015 tavaszán vette át a projektet. Azt mondta, „Méretében, tömegében, műszaki megoldásaiban és funkcióiban egyaránt nehezen megvalósítható épülettervvel találkozott, amelynél rendkívül kockázatosnak tűnt az átadási határidő és a költségkeret betartása, ezért az épület ésszerűsítése mellett döntöttek”.

A 100 milliárd a kormánybiztos szerint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elég.

„A legfontosabb a költségvetés betartása”

- mondta Fürjes 2015-ben, ezért lenyesegette a terveket, lehámoztak róla mindent, ami nem foci.

Az építkezés azonban így sem indult el 2015-ben, sőt 2016-ban sem, csak elbontották a régit, 4 milliárdért. Közben az Európa-bajnokság társrendezői lettünk, a papíron létező, de már leegyszerűsített stadionnal.

Hivatalosan nem mondtak semmit, ezért is volt meglepő, hogy tavaly decemberben egyszercsak megjelent az építésre kiírt közbeszerzés pályázat módosítása, amiben a még ki sem választott kivitelezőnek 32 hónap helyett 35 hónap alatt kell majd befejeznie az építkezést. Úgy, hogy eleve késésben van a projekt.

Csányi Sándor MLSZ-elnök aztán elismerte, hogy késésben van az építkezés, 2019 tavasza helyett talán novemberben lesz az első meccs a Puskásba. Vagyis BL- és El-döntő sem lesz ott az Európa-bajnokság előtt.

Aztán jött Lázár, és bejelentette, hogy 190 milliárd lesz a stadion. Innentől pedig - akárcsak a vizes vébé uszodájánál - az lesz a hivatkozási alap, hogy benne maradtak a keretben, nem lesz több 190 milliárdnál. Ott az uszodát először 8 milliárdra ígérték, több mint 40 milliárd lett. Itt 70-90-ről indultak, 190-nál álltak meg. Hogy mi indokolja a brutális áremelkedést, arról senki nem mondott semmit.

A 190 milliárd az 618 millió euró vagyis 654 millió dollár.

Nem épült mostanában sok ilyen méretű stadion a világban.

Releváns összehasonlítási alap lehet az Arsenal pályája, a 2006-ban épült londoni Emirates stadion. Ez ugyanis közmegegyezés szerint a világ egyik legkorszerűbb focipályája, méretileg bő hatvanezres, vagyis csak tizedével kisebb a 67 ezresre tervezett ÚPS-nál, viszont egy összehasonlíthatalanul drágább városban, magasabb telekárak mellett, sokkal drágább munkaerő felhsználásával épült. A teljes költsége így is csak 390 millió font, vagyis 461 millió euró volt.

Európa egyik legismertebb focipályája a látványos dizájnjáról is híres lisszaboni Luz stadion, a Benfica otthona, ami a 65 ezres befogadóképességével majdnem pontosan akkora, mint a tervezett ÚPS. Bár 2003-ban, vagyis 14 éve készült el, az infláció nem lehetett akkora, hogy ne tűnjön fel az árkülönbség, a Luz ugyanis 118,7 millió euróba került, szemben az ÚPS most elfogadott 618 millió eurós költségvetésével.
Sok magyar szurkoló ismerhette meg a foci-EB-n a legendás marseille-i Vélodrome stadiont. Ez pont akkora befogadóképességű - 67371 néző - mint a tervezett Puskás. Itt gyakorlatilag vadonatúj fedett stadion épült a régi nyitott helyére, annak fokozatos átépítésével, 3 év alatt, 150 millió euróból.

Egyetlen stadiont találtunk, ami hasonló méretű és hasonló összegbe került. A 68 ezres bakui Olimpiai Stadiont az elképesztő költekezése miatt hirhedtté vált 2015-ös Európa Játékokra építették, nagyjából 600 millió eurós költséggel. A Nemzetközi Olimpiai bizottság által kitalált Európa Játékok a dermesztő azeri példa miatt majdnem meg is szűnt az első esemény után. A bevételre hajtó NOB végül azt találta ki, hogy 500 millió dollárban maximálta a Játékok lehetséges költségvetését. De ezek után is csak egyetlen jelentkező akadt a 2019-es eseményre, az Azerbajdzsánhoz hasonlóan diktatórikus Fehéroroszország.

Kijózanító adat, hogy miközben a NOB az egész, gyakorlatilag egy teljes olimpiai programot lefuttató megaesemény költségvetését tokkal-vonóval 500 millió dollárban maximálta, az Új Puskás Stadion legújabb költsége, a 190 milliárd forint 654 millió dollárnak felel meg.

Úgy tűnik, az ekkora stadionok ára csak a híresen korrupt keleti országokban tud Puskás-közeli szintre nőni. A kijevi olimpiai stadion helyére felújítás címén gyakorlatilag teljesen új pályát építettek, teljesen új alsó karéjjal, egy teljes új lelátóval és nagy tetőszerkezettel a 2012-es foci Eb-re, 548 millió euróért. Ez azonban egy a budapestinél nagyobb, atlétikai pályát is magába foglaló stadion.

Érdemes körülnézni a környéken. A románok már megépítették az új stadionjukat, 2011-ben adták át. Kisebb, mint az új Puskás, 55 634 fős, de a még nálunk is nagyobb korrupciósszorzó ellenére is arányaiban sokkal olcsóbb volt, 234,5 millió euró (70 milliárd forint). Itt is lesz Európa-bajnoki meccs 2020-ban, de rendeztek már Európa-liga döntőt is, 2012-ben.

A román nemzeti stadion Fotó: AFP
Pozsonyban most épül az új nemzeti stadion, de sokkal kisebb. Az építkezést tavaly szeptemberben kezdték. Robert Fico kormányfő azt mondta: „Nem kezdünk megalomán építkezésbe, a korábban emlegetett 40 vagy 50 ezer nézős befogadóképesség túlzás volt. Elég nekünk egy 20 ezer fős stadion, amelyik minőségi és biztonságos lesz.” Ráadásul ez sem tisztán állami pénzből épül, hanem csak kiegészítő támogatást ad a kormány a Slovan Bratislava tulajdonosának. Az új nemzeti stadion ugyanis a Slovan stadionja lesz. A Strabag bruttó 59,77 millió euróért építi fel másfél év alatt építi fel a stadiont. Az állam a projekt sportrészének kiépítésére 27,2 millió euró támogatást ad.

Horvátországban Eszéken tervez új nemzeti stadiont a klub egyik tulajdonosa, Ivan Mestrovic. A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő klub elnöke azt nyilatkozta, hogy ők maguknak 12 ezer fős stadiont terveznek, amit felépítenek Mészárosék (szemben a magyarországi stadionépítésekkel, amik állami támogatásból mennek), de ha létrejön a megállapodás a futballszövetséggel és a kormánnyal, hogy itt legyen az új nemzeti stadion, akkor 25-30 ezres stadiont építenek. Az eszéki klub a költségek felét, sőt, esetleg kétharmadát is állná, ha létrejön az egyezség. Annak ugyan kicsi a valószínűsége, hogy Zágráb helyett Eszéken legyen a horvát nemzeti stadion, de éredekes, hogy a határon kívül Mészáros Lőrinc a zsebébe nyúlna, ha stadiont kell építeni.

Talán még plasztikusabban rajzolódik ki a Puskás elképesztő túlárazása, ha a költségeit néhány amerikaifoci-stadion árával hasonlítjuk össze. Ennek annyi értelme van, hogy miközben maga a játéktér hasonló méretű, az amerikai stadionok köztudottan a világ legluxusabb, a nézőknek elképesztő, semmilyen futballstadionban nem létező szolgáltatásokat nyújtanak.

Az Indianapolis Colts pályája, a 2008-ban átadott Lucas Oil Stadium pont 67 ezres, mint a Puskás lesz, de ez teljesen fedett, ugyanakkor elhúzható tetőszerkezettel ellátott létesítmény. Olyan, focipályákon nem létező kényelmi szolgáltatásokkal, mint 25 lift, 2 mozgójárda, a 2 óriáskivetítőn és a teljes stadionon végighúzódó 360 fokos szalagkijelzőn kívől több, mint ezer óriási monitor. Ez került 720 millió dollárba.



stadion.jpeg
 
Emlékszem gyerekkoromban mindig hétvégén voltak a meccsek, több lehetőség volt kimenni meccsre. most pedig hétköznap. Mikor dolgoznak az emberek.

A szombat az nem hétvége??????

OTP Bank Liga NB I.
20. forduló 2017.02.18. szombat
21. forduló 2017.02.25. szombat
22. forduló 2017.03.04. szombat
23. forduló 2017.03.11. szombat
24. forduló 2017.04.01. szombat
 
Most mi a baj? A Dagály is milyen szép lett, megérte a sokszoros költség. Futópálya, mi? Még mi nem kéne? Ennyiért?!!
 
Ma hallottam, hogy az olimpia miatt büntiből nem lesz új Ferihegyi út, lesz helyette valami Gyulanemtudomholon űrközpont (!) meg legnagyobb üveghíd. Hogy ott emberek halnak meg, mert csak frontálisan lehet ütközni? Tök jó, legalább kevesebben pofáznak vissza. Hogy tömegek késik le a gépüket, benne külföldiek, mert elég egy koccanás, és órákra mindennek vége? Hát aztán, akik számítanak, azok legfeljebb odarendelnek egy helikoptert, a többi meg kit érdekel?!
 
Nézd, én értem hogy szereted a fideszt, gondolom jó sokat is zsebelsz be mint fizetett agit.prop. tőlük hogy oszd az észt itt a fórumon. Nincs is semmi bajom ezzel, de ezennel üzenek valamit a gazdáidnak, add át lécci:
Kedves Barátom,

Én téged nem sértegettelek. De gondolom, Te - ahogy sok más is - saját magából indul ki.

Nekem nincsenek gazdáim. A Te gazdáid kicsodák?

Én nem "zsebelek be" százezreket, agit-prop munkáért. Légy szíves, adjál erre valami konkrét "bizonyítékot", ha tudsz. Soha, semmilyen pártnak nem voltam tagja, még a KISZ-be sem léptem be. Amúgy Te mennyit kapsz a Te gazdáidtól? És egyáltalán merre laksz? Itt Magyarországon? Vagy külföldről dumálsz, kibicként, semmi sem drága alapon?

Bűnömül rovod fel, hogy helyesen tudok írni. "És kár is írni hogy nem fizetett kormányügynök vagy úgyse hiszem el, de szerintem más se errefelé. Nagyon kilóg a lóláb. A stílusod pedig túl művelt ahhoz hogy elhiggyem, magad is beveszed azt a sok zöldséget amivel kábitasz." Azt gondolsz, és azt hiszel el, amit akarsz, ez a te dolgod vagy rögeszméd. Tudod, elég szomorú, ha valaki rendesen használja a magyar nyelvet, Te azonnal fizetett kormányügynöknek nevezed. Akkor most szerinted az igaz magyar ember csak büdös bunkó paraszt lehet? Mondjuk ez egy érdekes felvetés. Én nem cikiztem senkit itt, hogy hogyan, milyen helyesen és milyen helyesírással ír, mert itt ez nem szokás. Légy szíves, Te se tedd, és ne rágalmazz.

Ja, bocs, nem tudom, hogy hogyan nevezik azt, amikor valaki önmagára hivatkozik egy vitában, de írtam arról pár napja, hogy ha fogynak az érvek, akkor jön a mocskolódás. Csak halkan szólok, Te éppen most érted el ezt a szintet. Amíg kicsit fel nem emelkedsz erről a mélypontról, nem kívánok vitatkozni veled. Ismered ezt a mondást (vagy talán ez is az én "túl művelt" stílusom szintjén van?): "Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal." (Woody Allen).

Pá.
 
Ma hallottam, hogy az olimpia miatt büntiből nem lesz új Ferihegyi út, lesz helyette valami Gyulanemtudomholon űrközpont (!) meg legnagyobb üveghíd. Hogy ott emberek halnak meg, mert csak frontálisan lehet ütközni? Tök jó, legalább kevesebben pofáznak vissza. Hogy tömegek késik le a gépüket, benne külföldiek, mert elég egy koccanás, és órákra mindennek vége? Hát aztán, akik számítanak, azok legfeljebb odarendelnek egy helikoptert, a többi meg kit érdekel?!
Nem tudom, ez "bünti"-e. Lett volna egy esemény, amire lehetett volna valamilyen forrásokat találni, amiből olyan dolgokat lehetett volna építeni, ami az esemény hatására megtérülhet. Ezt nem egy-az-egyben kell érteni, de mondok rá példát: Ha lett volna olimpia, akkor a magyar cégeknek óriási bevételük lett volna ebből a két hétből. Gondolok itt a TV-közvetítések díjára, a szállodai bevételekre, a repülőtéri illetékekre, a belföldi közlekedés bevételeire, stb. Ezek óriási pénzek, amiknek komoly adótartalma van. Az ÁFA, a kapcsolódó jövedelemadók, a megnövekedett fogyasztás miatt a jövedéki adók, stb. Minden Magyarországon elköltött forintból részesül az állam. Ezért, ha okosan építkeznek az adott eseményre, akkor az állami bevételekből finanszírozhatók - kifizethetők - a beruházások, igaz, többnyire utólag.

Én azt gondolom, ha 1896-ban nem lett volna világkiállítás Budapesten, akkor a 70-es évekig nem lett volna földalatti, Városliget talán ma sem lenne, Vajdahunyad vára biztosan nem, és a nagykörút sem így nézne ki. Biztosan nem lenne Hősök Tere és talán nem lenne Andrássy út, legalábbis nem ebben a formában. Ugyanis Budapesten rengeteg dolog épült erre az alkalomra. És nem csak az állam nyúlt a zsebébe, hanem a magántőke is. Ekkor épült például a máig legnagyobb budapesti szálloda, a Royal.

Az ünnepségekre elkészült épületek, és egyéb műtárgyak:
Millenniumi Földalatti Vasút
Műcsarnok
Nagykörút
Iparművészeti Múzeum
Ferencz József híd
Városligeti Műjégpálya
Közlekedési Múzeum
Kúria (ma Néprajzi Múzeum)
Vígszínház
A budapesti rakpartok
Budai Várpalota alapjainak letétele
Az ünnepségek ideje alatt készült el a Parlament kupolája, melynek magassága 96 méter, feltehetően a honfoglalás évét (896) kívánta hangsúlyozni.

Most az esemény nem lesz, és a forrásai sem lesznek meg. Mert ha valaki azt hiszi, hogy a kasszában van egy óriási kupac pénz, ami most másra elkölthető, akkor téved. A kasszában nincs pénz, és így - az esemény híján - befektetőket sem lehet találni. A Coca-Cola például valószínűleg hivatalos támogató lett volna (pénzért), de most nem lesz, és így az a pénz sem lesz meg, amiből például megépülhetett volna a gyorsforgalmi út, rendbe lehetett volna tenni a Népligetet. A Coca-Cola nem fog egy budapesti utat vagy közparkot támogatni, mert az nem egy ütős reklám szlogen. A világ TV-i sem fogják nagy pénzekért közvetíteni a gyorsforgalmi út forgalmát.

A dolgok összefüggnek egymással... Ez van.
 
Utoljára módosítva:
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal." (Woody Allen).
Pá.

Igen ez igaz, de nemcsak idiótákkal nem érdemes vitatkozni hanem TROLLOKKAL se. Azok is legyőznek a rutinjukkal. Az meg nyilvánvaló hogy épeszű ember nem hiheti el azt a sok KORMÁNYPÁRTI zöldséget amit te idehordasz. Gyakorlatilag semmi egyéni gondoplatod nincs csak a kormánypropagandát fújod. Le merem fogadni hogy ez nem csak nekem gyanús hanem másoknak is. De ha pá akkor pá, igazából nekem is van sok jobb dolgom is annál hogy kormányügynökökkel vitatkozzam.
 
lesz helyette valami Gyulanemtudomholon űrközpont (!)
Ez egy kiállítóterem vagy múzeum lesz, nem egy valódi űrközpont. Legalább lesz valami látnivaló Gyulaházán, amiért érdemes lesz odamenni. Itt született Farkas Bertalan, ezért itt ma is van egy űrhajózási kiállítás, ami nem túl nagy, ugyanis Farkasék egykori házában van. Az azért érezhető, hogy ők eredetileg nem egy múzeum méretű objektumban laktak. Ennek a bővítéséről van szó.

Érdekes, eddig azért volt sírás, hogy Budapestet fejlesztik, mert ott lesz az olimpia, és a vidéki embereknek is kell fizetniük (adón keresztül), de ők nem kapnak semmit. Most meg az a baj, hogy nem lesz óriási budapesti fejlesztés, és vidéken is épülhet valami.

Van sapka - nincs sapka...
 
Igen ez igaz, de nemcsak idiótákkal nem érdemes vitatkozni hanem TROLLOKKAL se. Azok is legyőznek a rutinjukkal. Az meg nyilvánvaló hogy épeszű ember nem hiheti el azt a sok KORMÁNYPÁRTI zöldséget amit te idehordasz. Gyakorlatilag semmi egyéni gondoplatod nincs csak a kormánypropagandát fújod. Le merem fogadni hogy ez nem csak nekem gyanús hanem másoknak is. De ha pá akkor pá, igazából nekem is van sok jobb dolgom is annál hogy kormányügynökökkel vitatkozzam.
? gondoplat ?
 
Nem tudom, ez "bünti"-e. Lett volna egy esemény, amire lehetett volna valamilyen forrásokat találni, amiből olyan dolgokat lehetett volna építeni, ami az esemény hatására megtérülhet. Ezt nem egy-az-egyben kell érteni, de mondok rá példát: Ha lett volna olimpia, akkor a magyar cégeknek óriási bevételük lett volna ebből a két hétből. Gondolok itt a TV-közvetítések díjára, a szállodai bevételekre, a repülőtéri illetékekre, a belföldi közlekedés bevételeire, stb. Ezek óriási pénzek, amiknek komoly adótartalma van. Az ÁFA, a kapcsolódó jövedelemadók, a megnövekedett fogyasztás miatt a jövedéki adók, stb. Minden Magyarországon elköltött forintból részesül az állam. Ezért, ha okosan építkeznek az adott eseményre, akkor az állami bevételekből finanszírozhatók - kifizethetők - a beruházások, igaz, többnyire utólag.

Én azt gondolom, ha 1896-ban nem lett volna világkiállítás Budapesten, akkor a 70-es évekig nem lett volna földalatti, Városliget talán ma sem lenne, Vajdahunyad vára biztosan nem, és a nagykörút sem így nézne ki. Biztosan nem lenne Hősök Tere és talán nem lenne Andrássy út, legalábbis nem ebben a formában. Ugyanis Budapesten rengeteg dolog épült erre az alkalomra. És nem csak az állam nyúlt a zsebébe, hanem a magántőke is. Ekkor épült például a máig legnagyobb budapesti szálloda, a Royal.

Az ünnepségekre elkészült épületek, és egyéb műtárgyak:
Millenniumi Földalatti Vasút
Műcsarnok
Iparművészeti Múzeum
Ferencz József híd
Városligeti Műjégpálya
Közlekedési Múzeum
Kúria (ma Néprajzi Múzeum)
Vígszínház
A budapesti rakpartok
Budai Várpalota alapjainak letétele
Az ünnepségek ideje alatt készült el a Parlament kupolája, melynek magassága 96 méter, feltehetően a honfoglalás évét (896) kívánta hangsúlyozni.

Most az esemény nem lesz, és a forrásai sem lesznek meg. Mert ha valaki azt hiszi, hogy a kasszában van egy óriási kupac pénz, ami most másra elkölthető, akkor téved. A kasszában nincs pénz, és így - az esemény híján - befektetőket sem lehet találni. A Coca-Cola például valószínűleg hivatalos támogató lett volna (pénzért), de most nem lesz, és így az a pénz sem lesz meg, amiből például megépülhetett volna a gyorsforgalmi út, rendbe lehetett volna tenni a Népligetet. A Coca-Cola nem fog egy budapesti utat vagy közparkot támogatni, mert az nem egy ütős reklám szlogen. A világ TV-i sem fogják nagy pénzekért közvetíteni a gyorsforgalmi út forgalmát.

A dolgok összefüggnek egymással... Ez van.
Azert egy allitolag europai fovarost nem egy rozzant es eletveszelyes osvenynek kellene osszekotni a nemzetkozi repuloterrel. Amit amugy bovitenek. Max egyel kevesebb stadion neg uveghid epulne.
 
Azert egy allitolag europai fovarost nem egy rozzant es eletveszelyes osvenynek kellene osszekotni a nemzetkozi repuloterrel. Amit amugy bovitenek. Max egyel kevesebb stadion neg uveghid epulne.
Nem egy korszerű út, de azért nem egy ösvény.
Ez egy olyan út, ami egyébként lakott területen vezet keresztül, nem a pusztában. 2×2 sávnyi hely van kb. a házak között, ebből két sáv el van zárva, és alulról, lámpa nélkül megy át a kereszteződéseken. Nem veszélyesebb, mint bármelyik 2×1 sávos országút, ha valaki betartja a szabályokat.
Ráadásul több alternatíva is van: Mehetsz az Üllői úton végig, vagy az M0-n keresztül, ha el akarod kerülni a belvárost. Azaz, nem ez az egyetlen út, ami oda vezet, ne csúsztassunk...
 
Utoljára módosítva:
Azert egy allitolag europai fovarost nem egy rozzant es eletveszelyes osvenynek kellene osszekotni a nemzetkozi repuloterrel. Amit amugy bovitenek. Max egyel kevesebb stadion neg uveghid epulne.
Nem épülnek tömegével üveghidak. Utána néztem most a guglin. Ez egy olyan híd, amit évek óta meg akarnak építeni, most annyi változás van, hogy ha már megépül, akkor nem hagyományos függőhíd lesz két hegy között, hanem a leghosszabb üveghíd a világon. Szerintem látványosabb, mint egy egyszerű függőhíd... de ki tudja.
Nézd, az M7 völgyhídját is támadták, de szerintem ez egy jó ötlet volt. Ahogy az alagutak az M6-on meg nem voltak jó ötlet, sőt, feleslegesek is.
Sajnos, felesleges dolgokat minden kormány elkövet. Például a 4-es metró esetében túl sok az állomás! Például a Nagycsarnok és a Kálvin tér olyan közel van egymáshoz, ami mondjuk 2 metrószerelvény hossza. Itt ha egy állomás lett volna kb. középen, kijárattal a két végén, egy a Kálvin térre egy pedig a Nagycsanoknál, akkor a feléből kijött volna, még mozgójárdákkal együtt is. A Nagycsarnok megállót részben a Duna alá kellett építeni, hogy elférjen!
 
Nem egy korszerű út, de azért nem egy ösvény.
Ez egy olyan út, ami egyébként lakott területen vezet keresztül, nem a pusztában. 2×2 sávnyi hely van kb. a házak között, ebből két sáv el van zárva, és alulról, lámpa nélkül megy át a kereszteződéseken. Nem veszélyesebb, mint bármelyik 2×1 sávos országút, ha valaki betartja a szabályokat.
Ráadásul több alternatíva is van: Mehetsz az Üllői úton végig, vagy az M0-n keresztül, ha el akarod kerülni a belvárost. Azaz, nem ez az egyetlen út, ami oda vezet, ne csúsztassunk...
De ha rajta vagy már, és történik bármi, nincs menekvés, ott késed le a géped. És sajnos ha baleset van, az szinte mindig súlyos. És de, veszélyesebb, mint más 2x1 sávosút, mert nincs hely kitérni. És igenis botrány, hogy inkább kitalálnak valami marhaságot, üveghidat, 20.-ik sportlétesítményt, de erre nem futja. Lőrinc összelopott vagyonából simán kijönne.
 
Mondjuk a metrót miért nem lehet kivezetni egészen a Ferihegyig, hm? Néhány sportcsarnokkal kevesebb épülne, s a pénzt erre költhetnék. Ezen is lophatnának a haverok eleget, ugyanúgy, miont a sportcsarnokokon. Sőt, istenbizony ha én lennék olyan hatalom birtokában mint O.V, a metrót kivezetném egészen - kapaszkodjatok meg! - VÁCIG!
Igen, rohadtul sokba kerülne. De nem is építenék egyetlen stadiont se, és ennek több értelme volna! Rögvest felmennének a telekárak arrafelé (még mutyinak is jó lenne: fél évvel előbb megsúgnám a haveroknak a tervet, megvennék bagóért a telkeket arrafele, utána meg tízszereséért eladhatnák...), megnőne az ipartelepítési kedv is arrafelé, könnyebb lenne bejárni munkába, stb...

Metrót építenék a Nagykörút alá is...

Kétvágányúsítanám a Pest-Székesfehárvár-Siófok-Fonyód vasútvonalat... Egyáltalán lehetne metró a Balaton déli partján is...

De ezek az idióták csak stadionokban tudnak gondolkodni.
 
Utoljára módosítva:
Ez érthetetlen, pedig az nagyon kéne.
A ferihegyi metrót csupán azért nem tervezik?
Mert talán, tervezik helyette a Liszt reptérit?
Ha jól emlékszem, vasúti összeköttetés van a tervben. Most van buszjárat a 200E, éjjel a 900-as.
Azt nem tudom, mennyire lenne kihasznált egy metró, ami 10 percenként jár.
 
A kasszában nincs pénz, és így - az esemény híján - befektetőket sem lehet találni.
Ebből következik, h Bp-nek hatalmas kölcsönből, állami garanciavállalással képes létrehozni az olimpiához szükséges infrastruktúrát. Tehát évtizedekre eladósodik.
Hogy mi mindent lehetett volna fejleszteni a befolyó pénzből nagyon szépen hangzik. Csupán 1 a bökkenő. A v o l n a. Minden feltételezett. Garancia semmire. Hozomra egy lyukas fityinget se adnak.
 
Ebből következik, h Bp-nek hatalmas kölcsönből, állami garanciavállalással képes létrehozni az olimpiához szükséges infrastruktúrát. Tehát évtizedekre eladósodik.
Hogy mi mindent lehetett volna fejleszteni a befolyó pénzből nagyon szépen hangzik. Csupán 1 a bökkenő. A v o l n a. Minden feltételezett. Garancia semmire. Hozomra egy lyukas fityinget se adnak.
Hát azért ezt nem lehet mondani. Gondolod, ha lenne itt olimpia, arra nem jönne el senki, és nem is lenne rá kíváncsi senki? Mint amikor tartanak egy háborút, és nem jön el senki? :)

Én elég biztosra tudom venni, ha lenne itt olimpia, akkor nagyon sok TV akarná közvetíteni. Ugyancsak nagy pénzeket fizetnének a főtámogatói/támogatói címekért. A reklám bevételek is óriásiak. Nem évtizedekre adósodna el, csak kb. 10 évre, amíg felépül az infrastruktúra, amit a bevételekből jórészt ki lehet fizetni. Ez nem magyar találmány, a világon mindenütt így csinálják valójában. Tévedés azt hinni, hogy bármelyik város puszta jótékonykodásból rendez olimpiát. Ha azt hiszed, akkor naiv vagy. Ez üzlet, és elég jó üzlet, azért versenyeznek érte. Nem a NOB kilincsel, hogy "ugyan már, szánjatok meg bennünket", hanem sorban állnak a városok a rendezés jogáért. Mit gondoltok, miért? Mert megéri. És ezek nem ismeretlen "noname" helyek, hanem olyan városok, ahol ettől függetlenül is óriási az idegenforgalom, és nem ezzel akar felkerülni a térképre 14 napra. Párizsnak, Los Angelesnek, stb. nem kell reklám azért, hogy tóduljon oda a nép. Azért csinálják, mert az olimpiával összekapcsolva rengeteget lehet fejleszteni, ami később is megmarad.

Ha visszatérünk az 1896-os világkiállításhoz, akkor az gyakorlatilag nullszaldós volt. Pedig magát a kiállítást utána rögtön teljesen visszabontották a rengeteg pavilonnal, és rendezték a helyszínt, a Városligetet. És akkor még nem voltak TV közvetítések, főtámogatói címek, országokra célzott reklámok a meccseken (mert meccsek sem voltak, és ez a típusú bevétel szóba sem jöhetett), csak a puszta jegyárakból származó bevétel, meg a kiállítási díjak.

Amikor tanultam közgazdaságtant (fél évig), ott tanultuk, hogy egyébként az állam szinte mindig el van adósodva. Ettől önmagában nem kell félni, a kérdés az, hogy a GDP százalékában mennyi a tartozás.

Persze, lehet mondani, hogy "nincs garancia", de ezek mégis elég biztos dolgok. Kb. annyira, ha most elindulok az Aldiba vásárolni, akkor oda is fogok érni. De garancia erre sincs, jöhet cunami, terrortámadás, földrengés, vége lehet a világnak. Akkor most menjek vagy ne menjek? :)

És egyébként adnak "hozomra". Gondolj bele, ha veszel hitelből egy kocsit vagy egy lakást, azt is hozomra adják, hiszen a majdan megvásárolandó dolog a fedezet (legalábbis itthon általában).
 
Utoljára módosítva:
Nem egy korszerű út, de azért nem egy ösvény.
Ez egy olyan út, ami egyébként lakott területen vezet keresztül, nem a pusztában. 2×2 sávnyi hely van kb. a házak között, ebből két sáv el van zárva, és alulról, lámpa nélkül megy át a kereszteződéseken. Nem veszélyesebb, mint bármelyik 2×1 sávos országút, ha valaki betartja a szabályokat.
Ráadásul több alternatíva is van: Mehetsz az Üllői úton végig, vagy az M0-n keresztül, ha el akarod kerülni a belvárost. Azaz, nem ez az egyetlen út, ami oda vezet, ne csúsztassunk...
A Ferihegyi gyorsforgalmi út valóban több egy ösvénynél, min. az aszfalt miatt.
Tréfán kívül. Az M0 kamionoknak megfelel, de mit kezdjen vele a reptérre érkező külföldi? Ezt vegyük ki a kínálatból. A kertek alatt be lehet jutni a városba, de szintén felejthető lehetőség. Normális lehetőségként marad az Üllői út.De Ferihegyről át kell verekednie magát a Határ útig. Onnan már normális körülmények közt jut be a városba.
 
De ha rajta vagy már, és történik bármi, nincs menekvés, ott késed le a géped. És sajnos ha baleset van, az szinte mindig súlyos. És de, veszélyesebb, mint más 2x1 sávosút, mert nincs hely kitérni. És igenis botrány, hogy inkább kitalálnak valami marhaságot, üveghidat, 20.-ik sportlétesítményt, de erre nem futja. Lőrinc összelopott vagyonából simán kijönne.
A közlekedés ilyen, ha bedugul, leáll. Ha nem érzed biztosnak, hogy időben kiérsz, vagy félsz a balesettől, válassz más utat, például azokat, amiket írtam. Budapest egyes részeiről még gyorsabb is az M0 autópálya. Vagy menj tömegközlekedéssel, még olcsóbb is. Van olyan vasútállomás is, hogy Budapest Ferihegy, és az a régi Ferihegy 1-hez jó is. Onnan meg busszal tovább a Liszt Ferencre.
Amúgy mit akarsz a gyorsforgalmi út helyére? Autópályát, ami szétvágja a városnak ezt a részét? Iszonyat pénz, és egyszerűbb kimenni az M0-ra, és befelé jönni kicsit a 4-es főúton.
Amúgy én nem mindennap járok Ferihegyre, évente sem nagyon repülök. Mondjuk, Vácra sem járok, ezért a váci metró ötlete is hidegen hagy...
 
Érdekes, eddig azért volt sírás, hogy Budapestet fejlesztik, mert ott lesz az olimpia, és a vidéki embereknek is kell fizetniük (adón keresztül), de ők nem kapnak semmit. Most meg az a baj, hogy nem lesz óriási budapesti fejlesztés, és vidéken is épülhet valami.
Nem a főváros-vidék ellentétet kell erősíteni, mindkettőt fejleszteni kell. Ésszerűen!!! Pest és a vidék összetartoznak, mint 2 testvér. Mindkettőnek öltönyt veszek nem pedig szmokingot az egyiknek, a másik elégedjen meg a lukas gatyájával. Az összeg ugyanannyi, de a különbség óriási.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,712
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére