Didgeridoo kedvelők és dorombolók topikja

TmintTibi

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Van mikor jó(egyén függő) van mikor rossz előző életekben vájkálni,van akinek azért jó,mert tud tisztulni elengedni dolgokat,amit hordoz magában,és ezek a dolgok ebben az életében is megbetegíthetik.De azért is nem "látjuk ' az előző életbeli magunkat most ,mert ebben az életben,ebben a testben,ezekkel a feltételekkel kell helyt állnunk.Gondolati szinten vagyok a didgeridoo-val kapcsolatosan,én majd ha veszek,eukaliptusz,vagy teak fából lévőt választok biztos.De azt nem döntöttem el,melyik lesz a befutó :) Télen nagyon sokat hallgattam youtubos videókat,ezzel a hangszerrel,az ősi természetes rezgése jó hatással van az emberre,én is észre vettem.
De vannak múltbeli "áthallások" pl nekem is volt...régebben egy srác került a munkahelyünkre,birkózó volt és úszómester,szóval nagyon jó kondícióval rendelkezett,és egyszer kihívott szkanderre,és mikor szkanderoztunk,a lelki szemeim előtt megjelent egy kép,a középkorban harcosok voltunk mindketten.Ennek akkor még nem tulajdonítottam jelentőséget ,de mint mély élmény eltároltam.Aztán mikor elkezdtem spiritualitással foglalkozni,helyre került minden.Szóval ebben az életünkben is azokkal kerülünk kapcsolatba,akikkel"dolgunk van".Mert meg kell oldani dolgokat,helyretenni,esetleg letörleszteni,ha valakinek hátrányt okoztunk stb...
Egyébként sokáig tartó szkanderben,teljesen döntetlent "játszottunk" :) vagyis kiegyenlítődtünk valamiben szimbolikusan.Míg munkatársak voltunk segítettük egymás életét.
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Én még abban is meg vagyok győződve hogy valamiféle előnye kell legyen az „erényes”, tisztességes életnek, a jóra törekvésnek tehát, még akkor is ha nyilvánvalóan előnytelennek látszik ez az életünkben. Nem tudom miféle előny lehet ez, de ez olyasmi amit nem tudok megmagyarázni materialista elveim alapján, ám érzem.
Helló!
Nem véletlenül érzed!
Bármennyire is fura, a magyar népmesékben előforduló "jó tett helyében jót várj" teljesen megalapozott! Azzal van esetleg baj, aki meg akarja szabni, h az adott, cserébe kapott jó mi legyen, és mikor, kitől várná el, h bekövetkezzen! Ha van ilyen elvárás, csalódás a vége, ha figyelmes vagy elvárások nélkül, megtalál akkor jutalmad, amikor épp szükséged van rá!
De miféle „tapasztalat” segíthetne engem abban hogy milyen döntést kell hozzak MOST, azért, mert MAJD a jövőben olyasmi történik amit most senki nem láthat előre
Felhalmozódott tapasztalat: amit a Lélek, melyből Te is testet öltöttél, gyűjti minden egyes leszületéskor! Ezen tapasztalatokat raktározza; nyitott kell tudnod lenni ahhoz, h Te 'csak úgy' lehívd, és ezek szerint képes vagy rá, tovább megyek, képes vagy testi szinten érezni az utalást rá, h nem kellene a logikus irány, ami épp foglalkoztat..
És gyermekkoromtól így van, de csak most vénségemre tanultam meg a leckét hogy ha szól a „hang”, ha rángatja a zsigereimet akkor temessem el mélyre a logikámat mert akkor annak kuss kell legyen a neve és kész. Akkor nincs pofázás, érvelés és apelláta, és tegyem amit... amit akarok, bármit, mindegy, a Hang nem mondja meg mit tegyek, csak azt hogy mit NE. Na azt NEM SZABAD. Illetve igen, szabad azt is, csak baromira nem jó ötlet mert később verem majd a fejemet a falba.

Na ezt magyarázd meg nekem!
Itt az idő szívből élni!.
Az emberiség hosszú évezredek óta fejleszti a logikus gondolkodást, s közben elfelejt - s azért a jelen idő, mert ez egy folyamat - szívből élni, elfelejtik, (s el is nyomják magukban) hogyan hallgassanak a szívükre:
- érzelmi szinten is, hiszen egyre több a szívbeteg, s ez azért mert nem merik megélni szeretetük, mert legalább egyszer már megsérültek, már volt sértett megélésük szeretetük miatt
- ahhoz, h "homlokon csókoljon a múzsa" és alkothass, a szívnek tárva kell lennie, h befogadja a Felsőbb Oktávokat és leképezze az emberi hallhatóra...
- amikor egy kissrácot gyerekkorától egész környezete arra tanít, h ne merjen sírni, mert az nem férfias, beivódik ám, felnőtt koráig számtalanszor elnyomja, s azért az köztudott, h a felhalmozott, elnyomott érzelmek nem válnak csak úgy "köddé", hanem panganak, és felgyülemlett erővel ki fognak törni, csak az a kérdés, mikor, milyen körülmény lesz a kiváltó ok, illetve, h 'megússza-e' ennyivel, h néhányszor - titokban, valahol - jól kisírja magát, v kiordítja magát, vagy baleset, netán szívinfarktus vezet odáig, h rájöjjön, szívből kellene élni..
https://kristalyhang.wordpress.com/...yal-es-tuadattal-rendelkezik-reszlet-2017-02/
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Köszi a válaszokat, nem tűntem el, csak most nincs időm írni, sőt lehet hogy csak holnap lesz, de majd bepótolom. De eddig egyetértek mindkettőtökkel!
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Na csak így gyorsan az ebédszünetemben megírom: megtörtént a 290 dolláros indonéz szétszedhető didigeroo megrendelése. Elvileg május közepéig meg kell kapjam.
 

TmintTibi

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Na csak így gyorsan az ebédszünetemben megírom: megtörtént a 290 dolláros indonéz szétszedhető didigeroo megrendelése. Elvileg május közepéig meg kell kapjam.
De fura :) neked ebédszünet...itt meg este 20,12 van...kint sötétség ...
Az igen...akkor jó soká fog megérkezni.Addigra lehet már én is beszerzek egyet,és fújhatom :)a szomszédok meg majd átszellemülnek :D régebben hozzám került egy trombita...na azt a hangszert "nem éreztem" :D fújtam szólt az csak úgy mint amikor a hajó beér a kikötőbe...szerintem a szomszéd Pista bácsi hálát adott mikor eladtam a trombitát.
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
De fura :) neked ebédszünet...itt meg este 20,12 van...kint sötétség ...
Az igen...akkor jó soká fog megérkezni.Addigra lehet már én is beszerzek egyet,és fújhatom :)a szomszédok meg majd átszellemülnek :D régebben hozzám került egy trombita...na azt a hangszert "nem éreztem" :D fújtam szólt az csak úgy mint amikor a hajó beér a kikötőbe...szerintem a szomszéd Pista bácsi hálát adott mikor eladtam a trombitát.
Fura ebédszünet? Hát ugye, szerintem ez a furaság nem más csak Maya megtévesztő fátyla. Azért TŰNIK furának, mert van köztünk némi zónaidőkülönbség. Olyan nem is tudom pontosan mennyi de kb 5 vagy 6 óra, attól függően, a két ország egyikében-másikában mikor cserélődik épp a téli-nyári időszámítás. Továbbá, beletorzíthat a képbe az is hogy amit ebédszünetnek nevezek, nem okvetlenül délután 1 körül van hanem amikor akarom, mert tetszésem szerint osztom be a munkát.

Ami a te didgeridoo-dat illeti, én azt hittem megvárod vele a tapasztalataim közreadását. De persze te tudod... Az meg hogy az indonéz sokára érkezik majd meg, cseppet se biztos. Elvileg 8-18 munkanapon belül kell megérkeznie, szóval szerencsés esetben megkaphatom 1 hét múlva is, rossz esetben május első felében valamikor. Ez ugye attól függ, épp mikor telik meg a konténerhajó, amivel küldik abból az országból át a cuccokat az USA-ba. Nem hinném ugyanis hogy megérné nekik repcsivel küldeni, az biztos hogy a kínaiak így csinálják, konténerhajókkal. Ha tehát mázlim van, 1-2 nap és máris tele a hajó, és indul. Ha pechem van, soká kell várni. Reálisan nézve, úgy átlagosan, ebay-es tapasztalataim alapján, mintegy 10 vagy 12 nap a várható időtartam. (Bár igaz, e tapasztalataim Kínára és nem Indonéziára vonatkoznak). Volt olyan esetem is hogy Kínából rendeltem bazsarózsa (=peónia) magvat, azt írták estimated delivery time-nek hogy március 30 és május 10 között... Erre itt volt nálam jóval március 30 előtt, alig 4 nappal a rendelés után már.

Ha komolyan elszántad magadat rá hogy veszel egyet, javaslom nézz szét ezen a weboldalon:
http://www.didgeridoo.hu/

Mint a linkből is kitűnik, magyar honlap, de a fenntartói ausztráliában élnek (mármint némelyek közülük). Találsz náluk sokféle didgeridoo-t, a legkülönbözőbb árfekvésben. Az „igazi”, termeszrágta didgeridookat azonban felejtsd el, ha 100 ezer forint alatt akarod megkapni. Sőt, ha átböngészed, láthatod hogy azok ára inkább úgy 200 ezer forint környékén van, de lehet annál is magasabb. Ez amit én rendeltem Indonéziából, NEM ILYEN. Ez már persze nem egy gagyi bóvli mint a 40 dolláros, ez már kétségkívül komoly cucc, ennek ellenére azonban semmiképp se nevezném profi terméknek, inkább csak úgy a „minőségi” kategóriának. Tehát nem tucattermék, jellemző is hogy amint megvettem, nincs több belőle az ebay listáján ilyen típusból. Szóval ezt nem gyártják nagy sorozatban. Ennek ellenére kifejezetten egyedinek se nevezném. Nyilván van vele kézi munka, elvégre azért ez már nem egy fröccsöntött műanyag, de azért ez akkor se egyedi, inkább „kis szériás” termék. Olyanoknak akik valami nagyon jó minőséget szeretnének, de ezért vagy azért, nem engedhetik meg maguknak az „igazi”, „eredeti” példányt.

„Igazi” amiatt se lehet ez amit rendeltem, mert soha nem lesz olyan a hangzása mint egy igazinak, hiszen szétszedhető. Olyan pedig nem létezik, hogy a szétszedés-összeillesztés helyei ne torzítsák el a hanghullámot. Ennek megértéséhez misztika se kell, ez teljesen evidens a fizika törvényei alapján. Elképzelhető, ha mázlim van, a torzítás oly pici lesz hogy nem igazán lehet kihallani belőle egy profinak se. De torzítás azért lesz, sőt, minden alkalommal amikor szétszedem-összerakom, változik majd a torzítás véletlenszerűen, mert biztos hogy sose tudom majd milliméterre ugyanúgy összerakni.

Ezen okok miatt egy profi egyszerűen sose alacsonyodna le addig amit én tettem most, hogy szétszedhetőt vásároljon. Vagy legfeljebb tartalékeszköznek, ha mittudomén leutazik néha a Balatonhoz, akkor is legyen mivel játszania, és nem akarja az utazás során kockáztatni az ő féltett „igazi” hangszerét, ami természetesen már nem szétszedhető. Amúgy nekem épp efféle célom van ezzel. Egy darabig kitartok emellett amíg eldöntöm pontosan mifélét akarok magamnak véglegesnek, s akkor majd azt megrendelem Ausztráliából. Nem lesz olcsó mulatság... Eldöntöttem, nem adom alább, és valami olyat akarok ami megközelítőleg olyan híres a didgeridoo-k közt mint a hegedűk közt a Stradivari.

Na de egy kezdő hegedűst se ültetnek rögtön Stradivari elé... Nemcsak mert nem méltó még rá, de mert még vigyázni se tud rá. Sőt, nem képes meghallani a különbséget se... Nem tudja értékelni... Lehet hogy tiszteli a Stradivarit, lehet hogy szeretné értékelni, megvan benne a jószándék ehhez, de hiába, nincs meg a tudása hozzá, s a füle se hozzá...

És az lehet hogy én valóban őstehetség vagyok, de akkor is még gyakorlatlan. Lehet, hogy egy őstehetség azonnal, 10 perc után képes úgy játszani mint egy átlagos játékos 1 év után. Lehet. De egy őstehetség se fog rögtön PROFI módon játszani. Olyan nincs, nem létezik! Márpedig amíg valaki nem profi, addig nincs is szüksége efféle luxusminőségre. Jó hangszerre igen, de nem a topmost kategóriából. A felső középmezőnyből esetleg. Na ez amit rendeltem, valami ilyesféle. Látszik az árán is, körülbelül annyiba kerül mint egy nagyon-nagyon olcsó „igazi”. És arra is oké, hogy megtartsam tartaléknak amikor majd megjön az „igazi”.

Ezen infóknak különben meg az utóbbi napokban jártam utána magam is, mindenféle weboldalakon, megjegyzem józan logikával kitalálhatók amúgy is...

Az se mindegy, egy „igazi” didgeridoo otthon milyen páratartalmú és hőmérsékletű helyen van tartva. Ha új helyre visszük, hozzá kell szoktatni az új klímához... nem mindegy hogyan ápoljuk, stb. Nem is véletlen, az igazi profik azt se szokták engedni hogy más megérintse a hangszerüket, akár becsomagolva is... Mondjuk megértem, én se szeretem ha más nyúlkál a laptopomhoz, holott a laptopom csak szimplán egy rohadtuldrága „erőmű”, de azért semmi esetre se EGYEDI. Kivéve a rajta futó szoftvereimet, de azokból is van biztonsági másolatom. Mégse szeretem ha más piszkálja. Naná hogy akkor egy egyedi hangszerre sokkal inkább érvényes ez!
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
És gyermekkoromtól így van, de csak most vénségemre tanultam meg a leckét hogy ha szól a „hang”, ha rángatja a zsigereimet akkor temessem el mélyre a logikámat mert akkor annak kuss kell legyen a neve és kész. Akkor nincs pofázás, érvelés és apelláta, és tegyem amit... amit akarok, bármit, mindegy, a Hang nem mondja meg mit tegyek, csak azt hogy mit NE. Na azt NEM SZABAD. Illetve igen, szabad azt is, csak baromira nem jó ötlet mert később verem majd a fejemet a falba.

Na ezt magyarázd meg nekem!
Az előző hsz-emből kimaradt: van erre francia szóval hivatalos megnevezés is: "claircognizance" http://psi.wikia.com/wiki/Claircognizance

Maradva a dorombnál és a didgeroo-nál:
Rezgés!
Az egész emberi szervezet leírható rezgés számokkal, akár Hz-ben.
Magyarul: azért (is) érezheted olyan közelinek, amellett, h lehet, valóban művelted a korábbiakban már, mert megfelelő megszólaltatása emeli a rezgés számot az emberi szervezeten (is), azaz összhangba kerülsz, egyensúlyra találsz!
Amikor lehangolt vagy, káoszos, összhang nélküli a rezgésed, (= ez csak idő kérdése, és valamilyen betegség formájában mutatkozik a testi-. azaz a fizikai síkon) ezt tuningolja a "pót" eszköz, a hangszer, amivel egyensúlyt teremtesz. s ami még rendkívüli, nemcsak magadnak, hanem a hallgatóságodnál is elérhetővé teszed az összhangot! Hallottam már ilyen "játékot", mikor elmélyülten megszólaltattak dorombot, éreztem is a csakráimon az átrendeződést, mivel elég fogékony vagyok.

Sok sikert!
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Az előző hsz-emből kimaradt: van erre francia szóval hivatalos megnevezés is: "claircognizance" http://psi.wikia.com/wiki/Claircognizance

Maradva a dorombnál és a didgeroo-nál:
Rezgés!
Az egész emberi szervezet leírható rezgés számokkal, akár Hz-ben.
Magyarul: azért (is) érezheted olyan közelinek, amellett, h lehet, valóban művelted a korábbiakban már, mert megfelelő megszólaltatása emeli a rezgés számot az emberi szervezeten (is), azaz összhangba kerülsz, egyensúlyra találsz!
Amikor lehangolt vagy, káoszos, összhang nélküli a rezgésed, (= ez csak idő kérdése, és valamilyen betegség formájában mutatkozik a testi-. azaz a fizikai síkon) ezt tuningolja a "pót" eszköz, a hangszer, amivel egyensúlyt teremtesz. s ami még rendkívüli, nemcsak magadnak, hanem a hallgatóságodnál is elérhetővé teszed az összhangot! Hallottam már ilyen "játékot", mikor elmélyülten megszólaltattak dorombot, éreztem is a csakráimon az átrendeződést, mivel elég fogékony vagyok.

Sok sikert!

Hát igen, e megállapításod olyasmi amivel nehezen vitatkozhatnék... (de nem is akarok). Semmiképp se tagadható, hogy a rezgések (vibrációk) körülvesznek bennünket folyamatosan. Nem kell itt se okvetlenül misztikus dolgokra gondolni, könnyedén kimérhetőek műszerekkel, de meg elég abba belegondolni, mindenfelé ott vannak a rádióhullámok is... Jó, persze azokat elvileg nem érzékeljük. Tudatosan biztos nem. Hanem figyeld csak az utóbbi napokban mit tapasztaltam, leírom!

Még mindig csak a porszívós „didgeridoo”-m van, tehát nem hiszem hogy amiatt lenne, ellenben rengeteget hallgatok ilyen zenéket mostanában. Igen, de mert dolgoznom is kell, akad sok óra a napban amikor mégse hallgatom. Nem tehetem ugye. De mert majdnem minden más alkalommal hallgatom, „hozzászoktam” vagy hogy is mondjam. És ennek a hangszernek valami nagyon érdekes ritmusa van ám, rezgései... Mert amikor NEM hallgatom, tehát NEM, hanem valami mást csinálok, dolgozom, vagy megyek valahova, akármi, de olyan tevékenységet folytatok ami akár pici kis vibrációt gerjeszt, tehát valami ismétlődő tevékenység, akkor KIHALLOM BELŐLE a didgeridoo alaprezgéseit!

Olyasmire gondolok, hogy mondjuk egy kerekes kiskocsit tolok valahova. Négy kerekű járműnél olyan nincs, hogy mind a négy kerék teljesen egyforma legyen. Meg az út is göröngyös. Lesz kattogás, zakatolás. Kihallom belőle a ritmust. Vagy ha kezet mosok, mikor befejezem, hallom ahogy a víz lefolyik a mosdókagylóban, abban is benne az a rezgés. Ha a hűtöm bekapcsol, hallom a motorja zajából is. És rengeteg efféle van még. Szóval itt tényleg valami nagyon ősi izéről van szó, ritmusról, rezgésről, fene tudja miként nevezzem. De erre nem jöttem rá, amíg nem kezdtem e hangszerrel foglalkozni. Addig nem hallottam ki. Most azonban belekerült úgy tűnik a „felismerési patternjeim” közé, s ahol megtalálható, automatikusan felismerem.

Megjegyzem azóta sokkal kevésbé vagyok fáradékony is, aminek nagyon örülök.
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Véletlen előbb elküldtem a fentit. Mindegy. Szóval, ma szétszereltem a porszívócsöveset mert már nem kell - megérkezett az elsőként rendelt didgeridoo, ennek adtam azt a nevet hogy Kiskedvenc. Ez az a kb 40 dolláros. Ledöbbentem amikor kinyitottam a dobozt - messze jobb minőségnek tűnt mint amire számítottam, már külsőre is. Kipróbáláskor ez igazolódott is.

Részleteiben: 120 cm hosszú, és szemlátomást nincs benne semmi műanyag, teljes egészében kézműves munka, azaz a maga módján tökéletesen egyedi ez is, bár nyilvánvalóan nem eukaliptuszból készült, nem is termeszrágta. Ellenben fából van azért, keményfából, egyetlen darabból, és Afrikából származik. Nyugat-Afrikából. A vele adott papír szerint a vásárlásommal ráadásul az ottani árvákat és éhezőket segítettem... ez azért jó érzés.

Végeredményben tehát elmondható hogy e hangszernek is van „lelke”, nem úgy mint azoknak szerintem, amik műanyagból készültek... Amúgy én szeretem a műanyagot, remek dolog ám az, csak épp megvan a maga helye, nem jó akármire. Illetve nem VALÓ...

E hangszer fúvókarésze sötét, igen kemény méhviaszból van, ez jó mert nem sérti fel az ember ajkait mint a plasztikcső. És ha megsérül, könnyen lehet házilag javítani, elég kissé megáztatni jó meleg vízben hogy megpuhuljon, majd formára nyomkodni és kész. Némelyeknek hátrány lehet, hogy ha sokáig játszunk rajta, utána viaszos ízt érzünk a szánkban - engem nem zavar, csak leírtam hogy tudjátok.

Eredetileg úgy terveztem ha megjön a nagyobbik, ezt majd elajándékozom, de már eszemben sincs. A szintetizátort elajándékozom majd valaki szegényembernek, mert nekem már nem kell, s miért is ne jótékonykodjam. Ezt a kis didgeridoo-t azonban nem, mert azonnal a szívemhez nőtt. Ha hiszitek ha nem, egészen pontosan olyan a hangja amilyennek megálmodtam: C közeli hangszín, ráadásul iszonyatosan mély! És én azt szeretem... Egyetlenegy hátránya van, amire számítottam is, sajnos bejött: A hangereje minden csak nem kielégítő. Persze, van azért hangja, de nyilvánvalóan teljesen alkalmatlan még egy kis baráti társaság előtt is koncertadásra. Ez egyszemélyes kis hobbycucc, magánhasználatra. Persze hogy kicsi a hangja, normális didgeridoo nemigen van 2 méter hossz alatt, s ez csak 120 centiméter! Kis cső kis erősségű hangot generál. Erre számítani lehetett.

De amúgy nagyon szép hangja van és messze-messze jobb mint a porszívócsövem volt, sőt, még a hangereje is nagyobb annál. Szerintem kifejezetten megérte a pénzt amit adtam érte, végeredményben átszámítva úgy 12 ezer Ft körül fizettem érte, ez nem is pénz egy efféle cuccért. Műanyagvacakért sajnálnám, de ez egészen nyilvánvalóan nem az.

Még a kis hangerejének is van némi haszna: Ha szállodában lakom, s foglalt a mellettem levő szoba, jobb ha ezen játszom, ez nemigen hallatszik majd át. Attól tartok a nagy, ha megjön majd, nagyonis hallható lesz...
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
meg elég abba belegondolni, mindenfelé ott vannak a rádióhullámok is... Jó, persze azokat elvileg nem érzékeljük. Tudatosan biztos nem.
Szia!
Bizony ott van a mikrohullám is, amit, ha nem is tudod kimérni, de ha megpróbálsz egy mikrohullámú sütőbe arany v ezüst mintázatú tányérral v csészével melegíteni élelmet v folyadékot, bizony észlelni fogod, h ezek a sugarak nagyon is működnek!
De beszélhetnénk a Föld sugárzásokról is, s azok hatásairól, nem merülök bele...

Az ember energiájára visszatérve:
A HKO (hagyományos kínai orvoslás) foglalkozik az emberi energiapályákkal, azok csomópontjaival. Az akupunktúrát már orvosi egyetemen is tanítják, én konkrétan akupresszúrát (is) tanultam. Ha nincs meg az adott frekvencián, és energiapályán az energia áramlása, komoly elakadásokat okozhat, az általad említett fáradékonyság - amit sikerült kiküszöbölnöd - mellett súlyos betegségek, bénulások, zavarok mutatkozhatnak.
Ezekkel tisztában voltak a régmúlt sámánjai, s a doromb mellett vagy -helyett, a sámán dob ritmikus ütésével (azaz rezgés terápiával) "űzték el" a beteg állapotokat. Napjaikban visszatérőben van ez az ősi tudás is, egy sámán dob bizony 'hosszan' készül!
Az embert körülvevő és átitató energiamező meghatározott színeihez Dr. Hunt 1988-ban bizonyította a frekvencia tartományokat, ha érdekel, majd leírom.
Beszélhetnénk hangtálakról is, szerepük ugyanaz, adott frekvencián megszólaltatva, rendkívül alkalmasak betegség megelőzésre, illetve, ha már kialakult a baj, orvosi kezelés mellett a gyógyulási folyamatok fokozására!

Aki erre elhivatottságot érez, nyilván ez sem véletlen, rendkívül megáldott ember!
akármi, de olyan tevékenységet folytatok ami akár pici kis vibrációt gerjeszt, tehát valami ismétlődő tevékenység, akkor KIHALLOM BELŐLE a didgeridoo alaprezgéseit!
Ez kb. olyan szintűvé is fejlődhet, h nemcsak valamiből hallod majd ki a rezgéseket, hanem megszületnek majd Benned azok a dallamok, amiket szeretnél megszólaltatni, ezért bátorítalak, mindig legyen nálad valami, amire jegyzetelni tudsz, valószínűleg darabokban érkezik, s ha megtalálod az összeillőeket, megszülethet egy addig még ismeretlen játék!
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Na akkor folytatom. A dolog úgy áll, hogy ma némi fizikai ténykedéseket is kellet végeznem, egy pincében, s találtam pár hosszú műanyagcsövet. Méreteik alapján valószínűleg valami házi szennycsatornarendszer készítése után maradtak meg, odaállították aztán a sarokba, hátha jó lesz még valamire... Szerintem legalább 10 éve ott porosodtak. Persze naná hogy belefújtam a legalkalmasabbnak tetszőbe!
Nos, pompásan szól... Elég lenne szereznem kis méhviaszt (potom pénzért lehetne rendelni az ebay-ről...), kimosni a csövet alaposan, csinálni rá a viaszból fúvókát, és van egy egész jó didgeridoo!

Szerintem ha korábban nem rendelem meg Kiskedvencet, nem is vettem volna soha, ha erre a csőre rátalálok. Most már azonban mennyire örülök neki hogy korábban nem leltem a csőre!

Tudjátok, igenis hiszek abban hogy a műanyagnak nincs lelke. Hiába volt nagy és egész okés hangja annak a műanyagcsőnek. Nem ugyanaz ám az! Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy nem mindegy, az ember guminővel szexel vagy igazi nővel. Guminővel is ki lehet élni az izé... a fizikai szükségleteket. Mondhatjuk tehát hogy jó a guminő is a maga módján, lehet még kifejezetten hasznos is egyeseknek. Mégis, azt hiszem egyetértünk abban, hogy az „nem az igazi”!

Jó dolog a műanyag, s úgy vélem az se okvetlenül helytelenítendő, ha egy fa didgeridoo-ban akad itt-ott esetleg egy kis műanyag valami, ami itt-ott netán erősíti, segít a részei összeillesztésében, akrámi. Ez olyasmi nála mint ha van egy csodaszép IGAZI embernő, de mondjuk a cicije azért nagy mert van benne plasztik. Netán korábban baleset érte és csípőprotézist kapott. Vagy amiatt van csodaszép konty rajta mert segítik a haj magasra tornyozását rejtett tűk. Ettől ő szebb lesz, de még „igazi” nő marad.

Nyilván persze a legjobb az ha a nő pont ugyanilyen, de mesterséges segédeszközök nélkül, az a legislegjobb... De azért ha van egy kis efféle segítség a szépségéhez, még nem gond.

De a teljesen guminő?! Ugyan már...

És ez nem csak elmélet. Mondom én, kipróbáltam azt a nagy plasztikcsövet. Jó hangja van. Jó... Elég hasonlatos ahhoz amit a porszívócsőből készítettem, csak hangosabb... Mit mondjak, igenis HALLATSZIK hogy ez műanyag! Azt hiszem abból hallatszik, hogy a plasztikcsövek alakja szükségképpen sokkal szabályosabb mint a természetes facsöveké. Az én Kiskedvencem se teljesen egyenes, és ha belenyúlok a csövébe, itt-ott érezhető hogy vannak benne „ragyák”. Nem nagyok... De azért egy plasztikcső akkor is sokkal simább. Na és ennek az az eredménye, hogy a plasztikcső közel minden felharmonikust egyformán erősít fel a hanghullámban. Emiatt tényleg nem is szólhat másképp, KIZÁRÓLAG úgy, mint valami mesterséges síp. Ez azt jelenti hogy lehet neki szép hangja, még szebb is mint a didgeridoo-é, ha „szebb” alatt azt értjük hogy szabályosabb. (matematikai értelemben tehát, a hullámforma jobban megközelíti a tökéletes színuszgörbét). A természetes didgeridoo esetén azonban, köszönhetően épp a cső szabálytalanságainak, amik viszont minden esetben EGYEDIEK, nem egyformán lesznek kiemelve a felharmonikusok. Tehát a hangja „szabálytalan” lesz, torzul az általa produkált színuszhullám. Na de épp ez teszi EGYEDIVÉ, hasonlóképp mint ahogy minden emberi beszéd(hang) is egyedi! Emiatt van tehát az hogy a természetes didgeridoo-knak „lelke” van, egyénisége! És emiatt egészen más érzés ám játszani rajta!

Tudom azt is, vigyáznom kell rá. Ha Kiskedvenc javíthatatlanul tönkremegy - akkor ő meghalt, kész, vége, nincs tovább. Rendelhetek egy újat ugyanettől a cégtől, biztos is hogy boldogan elküldik, de az már nem Kiskedvenc lesz. Lesz annak is nyilván „lelke”, egyénisége, de MÁS. Mert ő is egyedi lesz. A természetes didgeridoo tehát igenis él, egyszerűen amiatt mert meg tud halni. Nem lehet újra legyártani. A műanyagcső más: ha eltörik akármikor lehet egy ugyanolyanom, elég hozzá keresnem egy újabb még fel nem használt klotyócsövet, nekem tetsző méretre vágom és kész, ennyi!

Hiába én készítem el, akkor is igazából tömegtermék. Amiatt mert nincs egyénisége.
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Na szóval, igazam volt abban hogy őstehetség vagyok. Szerintem játszom már most, kevesebb mint 1 óra gyakorlás után, mint sokan akik feltöltik a játékukat a youtube-ra, azzal, hogy „1 év didgeridoo gyakorlás után” játszanak ők így.

Sőt... Remélem senki nem vitatkozik velem abban, hogy ha valami igazán istentelenül nehéz cél egy didgeridoo játékosnak, akkor az az, hogy igazi DALLAMOT játsszon vele! Elvégre ez nem billentyűs hangszer, de még csak nem is vonós... Ennek lényegében csak 1 hangja van. Illetve, tulajdonképpen minden didgeridoo-nak van legalább 2 hangja, mármint úgy értem olyan ami egymástól jól megkülönböztethető... (nem én mondom, ezt szakemberek írják róla...) épp csak ezzel az a baj, hogy ezekből az egyik az úgynevezett „alaphang”, és sokan már ezt se képesek előcsalogatni belőle. A másik hang pedig, nos... hát ahhoz már igazán érteni kell hozzá, jó nem azt mondom hogy profi módon, mert profinál alapkövetelmény hogy ez neki semmi gondot ne okozzon. De odáig el kell jutni... A második hang megszólaltatása tehát már jelentős szintet jelez.

Ehhez képest úgy képzeljétek, én ezen a Kiskedvencen tudok máris 3, azaz HÁROM jól megkülönböztethető hangot játszani... És ez épp elég ahhoz, hogy lejátsszam rajta a közismert gyerekdalt, a z „Éliás, Tóbiás” címűt! Abban épp 3 hang van...

Elnézve a dal kottáját, az is nyílvánvaló előttem, hogy a didgeridoo-m valóban a "C" hangra van „hangolva”, hehehe, ahogy azt eredetileg írtam fentebb. Ez ugyanis az ő „alaphangja”. Ezt a legkönnyebb elérni nála. A másodlagos hangja a "D". Megjegyzem nem szükségszerű hogy egy didgeridoo esetén okvetlenül a másodlagos hang legyen a magasabb, simán lehetne fordítva is. A „harmadlagos” hang pedig Kiskedvenc esetén az "E" hang, bár ez már kissé torzan szól, azaz amikor ez szól, mindig jön mellé valami olyan zümmögő rezonancia, ami a másik két hang esetén nem. De azért még jól felismerhető hogy ez éppen pontosan az "E" hang. Igenis van tehát egyénisége Kiskedvencnek! És ha büdös is az öndicséret de megismétlem, én máris 3 zenei hangot tudok rajta, ami egyszerűen elképesztő és hallatlan teljesítmény ilyen rövid idő alatt. A legtöbb ember örül ha ennyi idő alatt egyáltalán valami akármiféle berregést kicsikar e hangszerből. Nagyon elégedett vagyok magammal most, de tényleg. Ezek után nehezen lehetne vitatni hogy valóban éppen pontosan ez a hangszer való nekem. Bár még mindig csodálkozom ezen a tényen, mert nekem mint számítógépes mukinak elvileg valóban a szintetizátor kéne hogy passzoljon. Nem is csak amiatt m,ert az is komputeres periféria, sőt benne is egy célszámítógép van, hanem mert DIGITÁLIS. Úgy értem, vannak rajta a billentyűk, mindegyik egy-egy jól elkülöníthető hangot jelent, amik közt nincs átmenet.Ezzel szemben a didgeridoo minden csak nem digitális: kevés ennél analógabbat lehetne elképzelni. Na elküldöm e postot de lehet hogy később még írok valamit.
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Na csináltam egy felvételt! Természetesen az Éliás-Tóbiásról. Csak hogy hallja akinek füle van, nem hazudozok. Feltöltöttem ide csatolmányként mp3-ban. Természetesen mono felvétel. 44 Khz, 128 kbps. A mikrofon amivel felvettem, egy „kici óccó” bóvli szar, szóval ez nyilván belejátszik a minő seggébe nekije, van is némi extra zúgás (fehér zaj) a felvételen, de nem túl sok, szóval azért egy gyors prezentációnak megteszi, nyilván ha igazi zenealbumot akarnék készíteni, ez semmi esetre se volna megengedhető.

Esetleges kritikusaim számára megjegyzem, e feltöltött rövidke dalt NEM tartom „igazi” didgeridoo alkotásnak! A világon semmi köze a klasszikus didgeridoo játékhoz, sőt, nem mutatja be Kiskedvenc minden lehetőségét, pláne nem azt hogy miket tudok kihozni belőle én, szóval ez nem tekinthető afféle bemutatásnak hogy „így megy nekem a didgeridoo játék most”. NEM. Kizárólag EGYETLENEGY lehetőség lett bemutatva most, egyetlenegy és nem több, az, hogy miként hangzik, mennyire „zeneien” az a három hang amit kinyertem belőle! Tehát hogy igenis felismerhető zenei hangok, és 3 darab. Egészen nyilvánvaló kell legyen mindenki előtt, és előttem is az, hogy a Didgeridoo nem arra van kitalálva hogy igazi „tiszta” zenei hangokat csikarjunk ki belőle, s ezen úgy játsszunk egy dalt mint mondjuk egy furulyán. Ez igazán a lehetőségei végső határáig való feszítése. Én csak azt mutatom itt be, hogy MÉG EZ IS elérhető vele, persze, nyilván nem is lesz olyan az eredmény mint egy erre tervezett célhangszeren.
 

Csatolások

  • kiskedvenc_eliastobias01.mp3
    191.6 KB · Olvasás: 7

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Tényleg nem fogom eladni Kiskedvencet! Hogyisne! Megvan ugyanis a hatalmas haszna épp annak is, hogy KICSI. Ugyanis... lehet hogy tiszta idiótának fogtok nézni érte (bár nekem már az úgyis mindegy, tudom hogy mindenki annak néz amúgyis, sőt, én is tudom magamról... Na jó, nem azt hogy idióta vagyok, az épp nem, de hogy nem normális...) szóval, itt olvasgatom a CH-t, vagy épp más weboldalakat, de közben egyfolytában didgeridúzok is! IGEN! Épp arra gondoltam, nincs félreértés: olvasom a képernyőn ami van, s közben fújom Kiskedvencet, játszom rajta! E pillanatban persze nem, amikor választ (hozzászólást) írok, mert ahhoz 2 kéz kell még nekem is. (lehetne eggyel is de az nagyon lassú). Ellenben amikor csak olvasom a képernyőt, bőven elég nekem hozzá 1 kéz is, mert az ágyon fekszem, jó nagy ágy, jobb oldalam mellett egy wireless billentyűzet tapipaddal egybeépítve, így nyugodtan scrollozhatom a képernyőt, vagy mozgathatom az egeret, egy kézzel is, más nem is kell ha nem akarok hozzászólást vagy programot írni... A képernyőt látom, mert a laptop az ágyam mellett ül egy ládán, a dokkolóra dugva. Én meg az ágyon a billentyűzettel, ölemben fekszik Kiskedvenc, tartom bal kézzel és fújom, gyakorlatilag oda se figyelve, amit épp a hangulatom diktál... Basszus, ezt szintetizátorral NEM LEHETNE! De Kiskedvenccel igen. Szörfölök a Neten, de közben szól a zene, és ÉPP AZ amit én csinálok önmagamnak! Csodálatos élmény! Okvetlenül ajánlom mindenkinek, ha vesz didgeridoot, próbálja ki!

És percről-percre jobban megy, egyre újabb trükkökre jövök rá, csak úgy magamtól.
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Oké, mégegy post. Tényleg lelke van. Ugye, egy műanyagcső pontosan kör keresztmetszetű, és mindenhol az. Kiskedvenc NEM. Ebből pedig az következik, nem mindegy, miként illesztjük az ajkainkhoz. Úgy értem, hogy amikor oda tesszük, merrefelé áll a cső ezen vagy azon (megfigyelhető) egyenetlensége, kidudorodása, az óramutató egyes állásait figyelembe véve. Tehát hogy erre vagy arra forgatjuk-e és milyen szögben. A levegő ugyanis mindig erre vagy arra megy ki az ajkaink közül, emiatt nem pontosan ugyanannyi utat tesz meg az egyes állásokban a különböző egyenetlenségekig. Mindössze egy-két milliméter is számít pedig... És nemcsak a hangszínt illetően, de abban még sokkal inkább, hogy milyen HANGOSAN szól! Ugyanis nem mindegy miként tud berezonálni a cső, az egyes levegőlöketek által keltett rezgések erősítik vagy gyengítik egymást!

Tulajdonképpen a legislegnagyobb trükk benne az, de ezt csak gyakorlással lehet elsajátítani és egyéntől függ ki hogy csinálja, hogy nem az eszünkkel kell vezényelni, hanem az ajkainkkal, úgy, hogy azok is rezonáljanak, tulajdonképpen a cső meghosszabbításai legyenek, s ajkaink e rezgését kell éreznünk, mintegy a „lelkünkkel”, hogy ezen ajkak egy mozgó hanghullám, szinte „levegőoszlop-villám” végpontja, ami ott tekereg a csőben! Mindig épp annyi plusz levegőt kell csak hozzáadni ami eltávozott belőle, elvileg ez nem sok. Ha túl keveset vagy akár túl sokat adsz hozzá, a rezgés ritmusa megtörik, összeomlik a hullámfront, és hogy úgymondjam meghal a hang, s újra építheted fel a rezgő hang-kígyót, ami jó sok plusz levegő befújását is igényli.
 

TmintTibi

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Így ahogy mondod. Különben meg, az aláírásod nagyon tetszik:


A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.
Kifejezi a lényeget az aláírásom :)
Egyébként érthetően "kihallik" éliástóbiás dallama az mp3-ból.
Valami újabb felfedezés nincsen most,vagy trükk a játék stílushoz?
 

HaroldKing

Kitiltott (BANned)
Kifejezi a lényeget az aláírásom :)
Egyébként érthetően "kihallik" éliástóbiás dallama az mp3-ból.
Valami újabb felfedezés nincsen most,vagy trükk a játék stílushoz?
Hát, épp akartam írni valamit arról, hogy állandóan azt kerestem, miként tudnék doromb-szerű hangot kicsikarni belőle. Tudod, azt a búgó rezgést. Az nagyon tetszik a dorombban, de sosem vettem dorombot, mert hogy is mondjam... ez az egy hang a dorombban csodálatos, de ennél többet tulajdonképpen nem tud. Annál kissé változatosabb hangszerre vágytam mindig. Amikor meghallottam a didgeridoo-t, tudtam hogy ez kell nekem, mert jól hallhatóan tudja ez is azt amit szeretek a dorombban, de ezen felül más dolgokat is.

Na most, tegnap végre elértem vele a célomat, de trükkös ám a kicsike! A didgeridoo úgynevezett „alaphangja” az amit akkor ad ha (majdnem) egyenesen belefújunk a csőbe. Illetve akár teljesen egyenesen is de pergetett ajakkal. De dorombszerű ettől nem lesz. Amit én akarok, azt - Kiskedvenccel legalábbis - úgy érhetem el, ha - annak ellenére hogy jobbkezes vagyok - bal kézzel fogom meg, de bal kézzel is olyan kitekerten hogy a bal tenyerem bal felé (tehát kifelé) fordul. Ekkor nyilvánvalóan a cső nem egyenesen illeszkedik az ajkaimhoz, merthogy bal felé áll, szóval erősen oldalt van az egész. Miután viszont így beállítottam, semmi különös trükközés nem kell már hozzá, lényegében „magától” hogy számítógépes zsargonban mondjam „as default setting” doromb-szerűen szól, azaz vibrál!

Ez nekem még ragyogóan meg is felel, mert így a jobb kezem szabad, csinálhatok vele amit akarok.

A baj az hogy a doromb-vibrációja is halk. Minden halk, mert Kiskedvenc KICSI. Arra azonban kiváló hogy rájöjjek az alaptrükkökre. Tényleg egész jól megy szerintem, de nem akarok ide feltölteni egyelőpre több sample-ot, mert (ha nem is tőled de) csak gúnyolódást kapnék, hogy „dicsekedek” pedig ez a hiba benne meg az... és persze arról szó sincs hogy tökéletes lenne a játékom, még szép hogy nem, ennyi idő alatt! Ahhoz képest ragyogó hogy alig egy hete gyakorolom csak.

Már nagyon várom a nagyobbikat, kizárólag mert azt remélem, az jóval hangosabb lesz. Én szeretem ha a belső szerveim is beleremegnek a vibrációba! De csak ha magam okozom a vibrálást... Természetesen, részletes beszámolót írok majd arról a nagyobb hangszerről is. Tulajdonképpen azt hiszem, ha Kiskedvenc hangosabban szólna, de legalább 3-szor hangosabban, tökéletesen megfelelő volna nekem ő is. De hát kicsi na, nem lehet mit tenni. Kezdetnek azonban megteszi.

Sőt én azon gondolkodom, igenis be fogok szerezni didgeribone-ot is, azt a műanyag készítményt... Erről van szó, pont tőle szerzem majd be:



Az ára olyan 180 ausztrál dollár körül van. Nem mintha ezt tartanám az „igazinak”, műanyag, na... De utánaérdeklődve a dolgoknak, a műanyag változatok közül igenis ez a legminőségibb! És arra jó lesz hogy összehasonlítsam a „természetesekkel”, meg mert ez tartósabb ugyanakkor könnyű, magammal vihetem olyan helyekre ahová a másikokat sajnálnám. Azt hiszem nekem ez megér majd ennyi pénzt, szerintem e hónap végéig meg lesz rendeelve aztán majd jön valamikor.

Most ennyi, dolgom van, mennem kell, annyit még amióta „didizek”, messze jobb a közérzetem, minden szempontból! A zene IGENIS gyógyító hatású!
 
Oldal tetejére