Fehérre festett utakkal hűtik Los Angeles-t

Logikusnak tűnő megoldással próbálják meg csökkenteni a Los Angeles-i forróságot: fehérre festett utakkal enyhítik a felmelegedés hatását egy kísérleti projektben.

Egy olcsó, holtegyszerű megoldással próbálja meg hűteni útjait tizenöt Los Angeles-i lakóövezet. A kísérleti módszer nem is lehetne egyszerűbb: árnyék nélkül álló, fekete utakat festenek matt fehérre egy csúszásgátlóval kevert festékkel.

A déli nagyvárosok nagy kínjai a nyaranta kályhaként működő aszfaltutak. Egy már bekopott fekete aszfalt ugyanis a legjobb esetben is csak a napfény húsz százalékát veri vissza, míg egy ilyen fehérített út akár a felét is, ami a Los Angeles-i viszonyok mellett a gyakorlatban akár 7-10 Celsius fokos hőmérséklet-különbséget jelent.

A projekt egyelőre nagyon kis keretből, 150 ezer dollárból (37 millió forint) indult. Ebből festették le 15 lakóövezet útjait, aztán ha mérések és a lakók visszajelzései igazolják az értelmét, később kiterjeszthetik a fehérítést Los Angeles más környékeire is.

Máth Dávid



18104523_4e24a6fd8c09f5ac4e3998ece82cd072_wm.jpg
 
GuardTop’s commitment to sustainability has guided the development of CoolSeal by GuardTop®, an ultra high performance asphalt-based sealcoat that achieves lower surface temperatures with its lighter colored surface and higher reflectivity. Perfect for school districts, parking lots and LEED eligible building projects. Like cool roofs, which are lighter-colored and keep the air both inside and outside the building cooler by reflecting more of the sun’s energy, cool pavements reflect more of the sun’s energy. The benefits of cool pavements extend beyond just cooling the local ambient air. More reflective parking lots allow building owners and cities to save on energy needed to illuminate streets and parking lots. CoolSeal by GuardTop has been tested and certified to meet the industry standard 33 percent solar reflectance design goal and is a long-lasting product that will seal and beautify pavements for years to come. Using CoolSeal by GuardTop will produce measurable reductions in surface temperatures.
 
Igaz sokkal dragabb, mint Mas .szoval sok uton nem lesz

The "CoolSeal" coating is apparently proprietary to a company named GuardTop LLC, costs $25-40K/mile, and lasts 5-7 years. At that price, it's might not be used a lot, at least at first; typical slurry seals run $15-30K/mile.
 
A pozitiv hatás nemcsak abban nyilvánul meg, hogy a levegö hömérséklete marad alacsonyabb hanem abban, hogy az uttest kevésbé megy tönkre (repedés, felholyagosodás)
-
Ugyanakkor a napszemüvegeket árulok jövedelme megnövekszik, mert az uttes vakitja az autovezetöket. :)
-
Nemrég vett a feleségem egy napellemes "powerpack-ot", hogy ott is feltudja tölteni a telefonját ahol nincs konektor. Enyhe napsütésnél legalább 20 orát tart amig az akkuk feltöltödnek, erös napon meg olyan meleg lesz a készülék, hogy félö felrobbannak. A napellemek hatásfoka ugy látszik akkor a legjobb, ha a napellem forro mind az aszfalt. :)
 
A napellemek hatásfoka ugy látszik akkor a legjobb, ha a napellem forro mind az aszfalt. :)

A smile-ból tudom, hogy tudod, hogy nem így van, de a butaság mindig jobban rögzül, mint a helyes, és ezért nem a hibás állítást megismételve kell azt cáfolni, hanem a helyeset állítani. Ortodoxiában ez alapelv... :)
A napelemnek csak fotonra van szüksége, a hő az mellékhatás. (Kérdezze meg orvosát oder Ihre Apotheker...)
Ma a XXI. században pl. az (is) bosszant kis hazánkban, hogy míg gyerekkoromban (értsd "átkosban"), amikor a szilárd út egyik fő alkotóeleme a szurok volt és még felismerhetően 4 évszak volt az alapvető felállás, folyóparti kisváros lévén, rendszeresen, és nyáron, ha "meleg" nap volt (és a rendszeres nyári zápor nem kuriózum volt, hanem rendszeres jelenség), a kéznél lévő folyó vizével . locsolókocsikkal védték az utakat a szurok olvadásától. Mellékhatásként az út nem kályha, hanem hűtőeszköz volt.
Megjegyzem, ez ma is környezetbarát (és a legolcsóbb megoldás lenne.) De kamu környezetvédelmi dumával ma nem teszik.
Ahogy az épületek tájolásának szerepét és a jó helyre ültetett árnyékoló fákat sem alkalmazzák az állítólag kiváló építész tervezőink.
Van, ahol több pénzt is áldoznak, hogy javítsák a nyári komfort érzetet, máshol még a létét is tagadják, és az olcsó triviális megoldás végiggondolását is elvetik. Az országon átfolyó (kincs) édesvízzel nem kezdünk semmit, és kamu állatok legelői után markoljuk fel a támogatást. És abban is biztos vagyok, hogy kint a következő fejlesztés a felületet érő fény polarizálása lesz, és akkor nem lesz csillogás. Bár szvsz a jelenlegi fekete felmelegedett felület miatti délibáb sem kellemes optikai jelenség a közlekedőknek...
 
Autozás közben belegondoltam, a város területének legnagyobb része nem autout (15%) hanem tetök (45%) igy talán a tetök fényelnyelö/kibocsájto képességét kéne megváltoztatni. Világos tetös ház nem melegszik fel hamar, nem kell klimaberendezés, télen nem hül ki, nem sugároz anyit, nem kell anyi tüzelö...
-
De összeségében, ez a "reflektorozás" nem hatásos. Valaki már megemlitette, hogy fákat, növényeket kéne ülltetni az utak szélére. Igy igaz, mert az az effektiv höelnyelés, ha a "meleget" konzerváljuk kémiai formába ez pedig a celluloz, a növény teste.
-
Még a napellem sem megoldás ha rögtön felhasználjuk a napenergiát. Igaz, hogy napos idöben, nyáron sok áramra van szükség a hütöszekrények és klimaberendezések miatt de azzal "nem tünik el a höenergia", csak az egyik helyröl (napelem) a másik helyre (városba) lesz áthelyezve. Az a legjobb ha növény épitésre használjuk a napenergiát amit adott esetben, télen vagy evek mulva ujra elövehetünk.
-
A növények elönye, hogy pont akkor jelennek meg és fejtik ki a hatásukat ha a nap elöcsalja öket és télen, a kevés napenergiát csak melegitésre használják, hogy ne fázzunk.
-
Bennünket a természet hozott létre és ezért a legjobb ha hallgatunk rá amig csak lehet. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Grobaix wrote on Xénaaharcoshercegnő's profile.
Ennyit tudok segíteni
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,980
Tagok
615,736
Legújabb tagunk
christophv32
Oldal tetejére