A megemlékezés napja

Augusztus végén Lázár György cikkét olvasva eszembe jutott, hogy a két világháborúban harcoló katonák témája már engem is megérintett néhány évvel ezelőtt, és le is írtam hasonló gondolataimat, mégpedig november 11-e kapcsán.

Az említett cikkben Lázár György tiltakozik a Torontói Magyar Ház falán elhelyezett, a két világháború magyar hőseire emlékező tábla ellen. Amikor “Horthy katonái jónéhány kanadait is megöltek…”, talán nem illene éppen itt ellenséget ünnepelni. Akkor elhatároztam, hogy ebben az évben előveszem a jegyzeteimet, és formába öntöm akkori írásomat.

Fura érzés magyarként ünnepelni az első és második világháborús hősöket. Amikor a legkisebbik fiam büszkén kijelentette, hogy a Megemlékezés napja az ő névnapjára esik és kérdezgetni kezdett a magyar háborús hősökről, no meg arról, hogy a családunkat hogyan érintették a háborúk, akkor megzakkantam egy pillanatra.

Először persze büszkén elmondtam neki, hogy a nevét a nagyapám után és édesapám legidősebb bátyja után kapta. Úgy alakult, hogy mindkét Márton részt vett háborúban, az idősebb az elsőben, a fia a másodikban. De amíg a fiam dédapja hazatért a háborúból és hét gyermeket nevelt fel, addig a nagybácsink, bár hazaért a fogságból, 1948-ban belehalt a sebesüléseibe.

De ami a hősiességet illeti…

A kanadaiak méltán büszkék arra, hogy önkénteseik 1914 óta folyamatosan és odaadóan harcolnak azért, hogy visszaállítsák a békét, megvédjék a demokráciát, az emberi jogokat és nemzeteket szabadítsanak fel. A mai nagyobb háborúktól mentes világ és a viszonylagos egyensúly fenntartása nekik és előljáróiknak is köszönhető. A kanadaiak az elmúlt száz évben harcoltak például Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Vietnámban, Kuwaitban, Irakban, Afganisztánban és Boszniában is.

De kik is azok a kanadaiak? Bevándorlók a világ minden országából, akik büszkén vallják magukat kanadainak. Ők azok, akiknek szülőföldjein ezek a veteránok harcoltak valamikor. Lehet, hogy az ő oldalukon, lehet, hogy éppen ellenük, de mindenképp rengeteg katonai és civil sebesülttel és áldozattal.

Példának okáért a két világháborúban közel száz millióan estek áldozatul, akiknek több, mint a fele civil volt.

A második világháborúban a több, mint 24 millió katonai áldozat között 300 000 magyar volt és 45 300 kanadai. Az utóbbiak elhivatott önkéntesek voltak.

A magyar katonák azonban nem maguktól mentek a háborúba. Őket kérlelhetetlenül besorozták, de nem azért, mert meg kellett védeni a hazát, vagy a szabadságot, s a demokráciához sem volt semmi köze. Őket más országokba hajtották harcolni. El kellett hagyniuk családjukat, otthonukat, városukat és még az országukat is. S ott sem szabadságért, jogokért vagy emberekért harcoltak. Nem. Őket mint a birkákat terelték, hajtották, idomították, feláldozták és hagyták, hogy lemészárolják őket.

A katona nem azért van, hogy gondolkodjon. A katona parancsot követ és végrehajtja azt.
Ezek a férfiak olyan országban születtek, ahol a vezetők a rossz oldalt választották, csak a saját érdekeikre gondolva. Így a közkatonák már nem állhattak a jó oldalra többé. Név, arc, család és célok nélküli ellenséggé váltak, akiket a jó oldal hőseinek le kellett győznie, meg kellett ölnie ahhoz, hogy a csatát megnyerjék és a háborút befejezzék.

A nagybátyám volt a család legidősebb gyermeke. A legfiatalabb már alig ismerhette őt, mert amikor bevonult 25 évesen, nagynéném csak öt éves lehetett. S mire visszaért, már alig volt benne élet. Pedig ő volt a legmagasabb és legjóképűbb a családban. Menyasszonya megígérte neki, hogy megvárja őt.
Az édesapám vele dolgozott a nyugdíjig, tehát mindannyian ismertük őt. Megtartotta az ígéretét: várt. Soha nem házasodott meg, nem szülte meg a megálmodott gyermekeit. Olyan volt, mintha a családhoz tartozott volna. Egy soha-meg-nem-valósult, széttört családhoz, ahol soha nem játszhattam a soha meg nem született unokatestvéreimmel. Az apám soha nem kérhette ki bátyja tanácsát. Azt mesélte, hogy Marci bácsi hasonlított leginkább a nagyapámra: hallgatag volt, bölcs és jóképű.

Azt azonban soha nem mondta senki, hogy hős lett volna. Nem. Ő is és az apja is áldozatok voltak, mint a családjuk is, a hatalom áldozatai. Még ahhoz sem volt joguk, hogy eldöntsék, feláldozzák-e az életüket. A hatalom döntött.

S azok a családok, akik ebben az értelmetlen csatározásban elvesztették kedveseiket, azoknak teljesen mindegy volt, hogy ki melyik oldalon állt és mit képviselt, ki lesz hős és ki lesz a vesztes.
Azonban azok az idők véget értek, és senki sem akart többé emlékezni a bombázásokra és az éhezésre, arra, amikor kukoricát ettek kukoricával.

De voltak utóhatásai is a világháborúknak. Én még emlékszem a hatvanas években a légó gyakorlatokra.

Felhangzottak a szirénák és a hangosbemondón keresztül felszólítottak, hogy készüljünk fel a támadásra. A rollót leengedtük, a férfiak beöltöztek katonai ruhájukba és elmentek gyakorlatozni.

Akkor nem vettem ezt komolyan. Később is szovjet tankokat is csak akkor láttam, amikor Esztergom felé utaztam. Nekem soha nem kellett félelemben élnem, tartanom attól, hogy az életemre törnek.
Ennek ellenére akkor, amikor ezt először megírtam, néhány helikopter alacsonyan repült fel és alá, hatalmas zajjal. Itt történt, Ottawában. Az ablakok beleremegtek, s én hirtelen megdermedtem, és jelenleg a világban folyó értelmetlen harcokra gondoltam, a szomszédaimra, akik a mostani konfliktusok elől menekültek.

Én 1984 augusztusában Kanadát választottam, a gyermekeimet is ide hoztam vissza. Leginkább azért, hogy a három fiamat senki ne kényszeríthesse arra, hogy háborúban szolgáljanak.

A veteránok napja, Márton nap, november 11-e. Az én három Mártonom közül az első kettő részt kellett, hogy vegyen az első két világháborúban. Most itt van az én harmadik Mártonom. Mindannyiunk felelőssége, hogy őt és társait ne érintse meg a háború szele sem, és ebben az értelemben ne legyen ő a harmadik a harmadikban…

Ezzel a gondolattal mostmár én is büszkén kitűzöm a piros pipacsot a kabátomra.

Petényi Judit

rememberday.jpg
 
Elso vilaghaborus tortenet:
kiviszik a polgart a frontra.
Ott kivancsian nezelodik, aztan egyszer csak feltubik neki, hogy futyulnek a golyok fele.
Kiugrik a loveszarokbol, e ketsegbeesetten kiabalni kezd az ellenseg fele:
-Héééééééééééé ne lojjetek, itt emberek vannak!
 
sorkatona reszegseggel nem tudja kikenyszeriteni hogy leszereljek
te el vagy tevedve

Melittának igaza van, egy modern hadseregböl rögtön kirugják, ledegradálják, még börtönbe is csukhatják azt aki a szolgálati elöirásokat megszegi. A becsületétöl megfosztott katona nem kap nyugdijat....
-
Nállunk ma nincsenek "sorkatonák" csak önkéntesek, de ahogy a közlekedésrendészet szabályai nemcsak hivatásos soförökre érvényes hanem "ur-vezetökre" is (hogy egy szép magyar szot használjak) a hivatásos és nemhivatásos között semmi különbbség.
-
A Bundeswehr-nél a 4. szolgálati könyv 55§-a foglalkozik vele.
 
Nem tudom, hogy ki hol mikor volt katona. de ezekrol a tortenetekrol egy regi magyar mondas jut eszembe: minel oregebb a nagyapa, annal jobb a bizonyitvanya:)

Az olyan tortenetek, amikor valaki egyik pillanatrol a masikra valszijjas lesz(sargarigo), meg toltott fegyverrel jar a laktanyaban es hasonlok, erosen meseszagu. A noket felesegeket lehet ezzel hhulyiteni, de azt aki letoltotte anno a maga idejet, hat azt nehezen.

Egyedul Bundi megjegyzesein latszik. hogy szollgalt a "szocialista nephadseregben" :)

Az alkohhol komoly problema vvolt akkoriban, de max futkosot lehetett kapni erte ha valaki megbukott, es nem leszerelest.
Kitelepitettuk a hirallomast egy olyan helyen aminek 30 km-es korzeteben nem olt lakott hely, de a viz szamara rendszeresitett 20 literes marmonkannak addigra tele voltak borral:) En akkor sem meg azota sem preferalom az alkoholt, ugyhogy ne kerdezzetek hol szereztek a tobbiek, dde estere mar nem lehetett jozan katonat talalni a kornyeken:) Ez fokozottan igaz volt a "testvveri" szovjetunko katonaira, akiknek a hiradosai velunk egyutt belul voltak a zarason(nalunk ha lebuktak kimenomegvonas meg hasonlok jart erte, naluk egyszeruen megpofoztak oket a tisztek)
 
Eddy , már megbocsájts futkosot részegségért nemhiszem , hogy valaki is kapott ! Nálunk Zalaegerszegen a bajai tisztesképzöröl visszajött tizedesünk mondta a szd.pk.-nak hogy neki állandó kimenö kell mert ö alkoholista és neki innia kell ! Nem adott neki ! Igy Szabó tizedes majd minden este a keritésen átugorva járt ki ahol természetesen elkapatta magát és bekerült a kijozanitóba az örszobába , reggel a szd.pk meg ezred kihalgatásra volt berendelve . Talán a 2-3. ilyen távozása után kénytelen kellettlen megiratta velem az állandó kimaradást a tizedesünk részére :D. Futira keményebb dolgokért kerültek akkoriba nálunk , pl örhely elhagyása igaz nem a laktanyán belül , de ez már fegyveres dobbantásnak lett felfogva , vagy mit tudom én gyakorlatról való engedélynélküli eltávozás mert esetleg valamilyen "koncert" volt és tudok esetröl amikor szabi alatt verekedés miatt nem a civil biróság , hanem a katonai itélkezett felettük !:(
 
Pedig konkret eset tortent ott ahol voltam. Igaz mas is kozrejatszott. Időszakváltáskor egy mar leszerelt katona kb. 2 hettel a leszerelése utan berugott mint allat, és csak az jart a fejeben, hogy neki vissza kell érni a laktanyaba, ugyhogy masnap reggel ott talaltuk civilben a msodoba, bekesen alva:) Akkor bezartak az egesz őrseget, meg a srac is kapott 1 honap futit:)
 
Bündi , hidd el a háború az olyan mint a vágóhid ! Mert a fotelekben otthon üllök terelik az ifjakat a géppuskák tüzze elé , hallottam elegett amikor az I. világháborút megjártak meséltek az Orosz vagy az Olasz frontról amikor egy katona élete ca. 2-3 hét volt mind a két oldalon!:(
igen de kozbe o is olt embert

en ugy gondoltam hogy nem olyan hogy kozbe nem csinal semmit csak odamegy es megolik o meg csak all es csodalkozik
 
Pedig konkret eset tortent ott ahol voltam. Igaz mas is kozrejatszott. Időszakváltáskor egy mar leszerelt katona kb. 2 hettel a leszerelése utan berugott mint allat, és csak az jart a fejeben, hogy neki vissza kell érni a laktanyaba, ugyhogy masnap reggel ott talaltuk civilben a msodoba, bekesen alva:) Akkor bezartak az egesz őrseget, meg a srac is kapott 1 honap futit:)
hogy kaphatott futit ha mar nem is volt katona
valami nem stimmel ebbe se
 
Egyedul Bundi megjegyzesein latszik. hogy szollgalt a "szocialista nephadseregben"
koszonom

de hozza kell tenni hogy akkor mashol is volt sorkatonasag pl ausztriaba
es ott se rugtak ki a sorkatonat aki berugott csak megbuntettek a sorkatonasag nem igy mukodik de itt mindenki okoskodik es osszekeveri a hivatasos katonat a sorozott katonaval

ha pl lenne egy haboru es a nemetek mozgositananak mindekit mert haboru van akkor az nem ugy mukodne hogy leszerelik aki berug

sot a komolyabb csatak meg tamadasok elott osztanak palinkat vagy rumot hogy a katona egy darab szuronnyal is rohanjon az ellenseg fele
 
hogy kaphatott futit ha mar nem is volt katona
valami nem stimmel ebbe se
Elso lepcsos alakulat volt a mienk, es mindenki tartalekoskent szerepelt a leszerelese utan. Katonai birosag elott kellett volna megmagyarazni az illetonek, hogyan jutott be civilben a laktanyaba. Ha nem lett volna meg akkor is pias amikor elkaptak nem uszta volna meg ilyen jelkepes buntivel. Akkoriban meg komolyan vettek az "imperialistak" tetteit:)
De szerintem a megbuntetett orsegen kivul mindenki jot rohogott a sracon, hogy mar alig varta a leszetelest, aztan ket het se telt el es mar a laktanyaban lattuk ujra:)
 
Az olyan tortenetek, amikor valaki egyik pillanatrol a masikra valszijjas lesz(sargarigo), meg toltott fegyverrel jar a laktanyaban es hasonlok, erosen meseszagu. A noket felesegeket lehet ezzel hhulyiteni, de azt aki letoltotte anno a maga idejet, hat azt nehezen.
jaja

szoval a tisztek se jarkaltak toltott fegyverrel a laktanyaba csak amkor valami kulon szolgalatba voltak pl orsegbe
meg persze a terepi kikepzeskor de akkor a katonaknal is volt fegyver csak tolteny nélkul
tantermi foglalkozasnal nem volt a tiszteknel se fegyver

szoval a tisztnel altalaba akkor volt fegyver amikor a vele levo katonaknal is
ha mindannyian pl orsegbe voltak akkor mindenkinel volt loszer is
ha kikepzesen voltak akkor a tisztnel volt loszer a katonaknal meg nem
ha loveszeten voltak akkor a tisztnel volt loszer mag a loallasba levo katonaknal is volt loszer

azt hiszem osszefoglaltam a valosagot aki mast mond szerintem rosszul emlekszik
 
koszonom

de hozza kell tenni hogy akkor mashol is volt sorkatonasag pl ausztriaba
es ott se rugtak ki a sorkatonat aki berugott csak megbuntettek a sorkatonasag nem igy mukodik de itt mindenki okoskodik es osszekeveri a hivatasos katonat a sorozott katonaval

ha pl lenne egy haboru es a nemetek mozgositananak mindekit mert haboru van akkor az nem ugy mukodne hogy leszerelik aki berug

sot a komolyabb csatak meg tamadasok elott osztanak palinkat vagy rumot hogy a katona egy darab szuronnyal is rohanjon az ellenseg fele

Az elso sorozott hadsereg Napoleone volt franciaorszagban. O utana valoban nagyon sokfele tettek kotelezove a katonai szolgallatot, elvbileg mindenkinek aki betoltott egy bizonyos kort.

En nem ismerem csak a MN-t es valamennyire a szovjetet, mert kozos zarason belul voltunk veluk minden gyakorlaton. Igy a tobbirol nem tudok velemenyt mondani.

Ami teny, mire bele tanult volna valaki egy technika hasznalataba, addigra leszerelt.
Tomtek az ember fejet mindenfele politikai ostobasaggal, ami mellett szerintem nem csoda hogy annyit ittak az emberek.
Es nem a rtroham kedvert:)

Valoban igaz, hogy nagy tamadasok elott szinte a vilag minden hadseregeben italt osztotta biztatasul :)
 
Elso lepcsos alakulat volt a mienk, es mindenki tartalekoskent szerepelt a leszerelese utan. Katonai birosag elott kellett volna megmagyarazni az illetonek, hogyan jutott be civilben a laktanyaba. Ha nem lett volna meg akkor is pias amikor elkaptak nem uszta volna meg ilyen jelkepes buntivel. Akkoriban meg komolyan vettek az "imperialistak" tetteit:)
De szerintem a megbuntetett orsegen kivul mindenki jot rohogott a sracon, hogy mar alig varta a leszetelest, aztan ket het se telt el es mar a laktanyaban lattuk ujra:)
a tartalekos katona ha nincs behivva szolgalatra akkor nem tenyleges katona ra a polgari torvenyek vonatkoznak tehat nem kaphat futkosot
az orseg kaphatott jogosan buntetest mert nem lett volna szabad bejutnia
 
Valoban igaz, hogy nagy tamadasok elott szinte a vilag minden hadseregeben italt osztotta biztatasul
ez ma is igy van szerintem folag a gyalogsagnal egy roham elott

de persze van aki szerint ugy mukodik hogy kiosszak a piat aztan gyorsan leszerelnek mindenkit aztan meg jon a roham

ja a harci palinka ugy volt csomagolva hogy fa ladaba ketdecis uvegek es ket ember kapott egyet
ez az mn ben volt
 
En nem ismerem csak a MN-t es valamennyire a szovjetet, mert kozos zarason belul voltunk veluk minden gyakorlaton. Igy a tobbirol nem tudok velemenyt mondani.
en is elso lepcsos voltam de felderito nekunk tudni kellett a nemet osztrak es olasz hadsereget is a mienken kivul
pl hogyan epul fel mik a rangjelzesei mit a fobb alakulatai es azoknak mi a jelvenye meg hogy milyen jarmuveik vannak, azokba hany ember es milyen fegyver

meg voltak elsobbsegi feladatok pl hogy nagy agyukat rogton jelenteni kell mert az atomot ki tud loni
nagyobb raketakat meg kell tamadni azonnal

az a nagyobb raketa ami tobb meter hosszu es jarmuvon vagy talpon van ami kezbol vagy vallrol indithato az nem szamitott annak
 
a tartalekos katona ha nincs behivva szolgalatra akkor nem tenyleges katona ra a polgari torvenyek vonatkoznak tehat nem kaphat futkosot
az orseg kaphatott jogosan buntetest mert nem lett volna szabad bejutnia
Szerintem utanna kellene nezni annak, mi volt a torveny akkoriban, meddig lehetett katonai birosagele allitani az illetot.
Ami teny, hogy az orseg "testuletile" a mi fogdankba toltott egy jokora idot, a sracot meg katonai bortonre iteltek. Utana "okulasul" pollitikai foglalkozason olvastak fel aziteletet.
De lehert hogy kamu volt az a polfoglalkozas, es csak minket ijesztgettek vele.
A fene tudja hogy volt akkoriban. Tiszta bolond bvolt mindenki aki ott szolgallt.
 
en is elso lepcsos voltam de felderito nekunk tudni kellett a nemet osztrak es olasz hadsereget is a mienken kivul
pl hogyan epul fel mik a rangjelzesei mit a fobb alakulatai es azoknak mi a jelvenye meg hogy milyen jarmuveik vannak, azokba hany ember es milyen fegyver

meg voltak elsobbsegi feladatok pl hogy nagy agyukat rogton jelenteni kell mert az atomot ki tud loni
nagyobb raketakat meg kell tamadni azonnal

az a nagyobb raketa ami tobb meter hosszu es jarmuvon vagy talpon van ami kezbol vagy vallrol indithato az nem szamitott annak

Ismerosek a resszletek, az MN felderitofonokenek voltam a radiosa :)
 
Ami teny, mire bele tanult volna valaki egy technika hasznalataba, addigra leszerelt.
Tomtek az ember fejet mindenfele politikai ostobasaggal, ami mellett szerintem nem csoda hogy annyit ittak az emberek.
en ugy lattam hogy a gyalogosok dolgat egy ev alatt meg lehet tanulni mert abba van egy tel meg egy nyar is
a felderitokkel is hasonlo a helyzet
a harckocsizokkal a tuzerekkel meg a radiosokkal is

a raketasokaket azer nem mert nem tudtak itthon loni es nem volt nekik minden evbe loveszet
a pilotaket se de azok meg hivatasosok

politikai oktatas egy heten egyszer volt egy ora azt ki lehetett bizrni meg akkor nyugalomba is volt az ember
inkabb harom ora politikai oktatas mint 2 ora arokasas telen a fagyott foldbe
 
Szerintem utanna kellene nezni annak, mi volt a torveny akkoriban, meddig lehetett katonai birosagele allitani az illetot.
Ami teny, hogy az orseg "testuletile" a mi fogdankba toltott egy jokora idot, a sracot meg katonai bortonre iteltek. Utana "okulasul" pollitikai foglalkozason olvastak fel aziteletet.
De lehert hogy kamu volt az a polfoglalkozas, es csak minket ijesztgettek vele.
A fene tudja hogy volt akkoriban. Tiszta bolond bvolt mindenki aki ott szolgallt.
lehet igazad van meg kellene nezni de nem tudom hol es annyira nem is izgat

abba igazad lehet hogy sokan nem voltak katonak csak meselnek mindenfele dolgot anelkul hogy tudnak mi volt ott es hogyan

en se szerettem katona lenni akkor de most utolag azt gondolom hogy nem artott
ez nem azt jelenti hogy jo volt meg elveztem meg hogy nem utaltam ott lenni de sok mindent megtanul ott az ember amire nem is gondol hogy hol lesz meg jo valamire
igy utolag nem banom hogy voltam katona

nalunk mindenki honvedkent szerelt le csak par tisztes volt a vegere de nem bantuk
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,738
Tagok
615,332
Legújabb tagunk
Kecskés Loretta
Oldal tetejére