Emberi jogi kérdésekről is tárgyalt Trump és Kim

Az Egyesült Államok kész új alapokra helyezni kapcsolatát Észak-Koreával - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Szingapúrban, a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozója utáni sajtóértekezletén.

Mint mondta, Kim Dzsong Un beleegyezett egy nagyobb rakétakísérleti telep lerombolásába. Észak-Korea atommentesítése nagyon hamar megkezdődik. Hangsúlyozta azonban, nem tudni, hogy fog ez lezajlani, de érzi, sikerülni fog. Az amerikai elnök szerint elképzelhető, hogy szükség lesz újabb csúcstalálkozóra Kimmel.

Beszámolt arról is, hogy véget vetnek az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatoknak, amelyek Észak-Korea szempontjából nagyon provokatívnak volt tekinthető. Kitért arra is, hogy idővel elképzelhetőnek tartja, hogy csökkentsék a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák számát, de "még nem most".

Az amerikai elnök a csúcstalálkozóról azt mondta, hogy tisztességes, közvetlen és eredményes volt. Kim Dzsong Un arra tett ígéretet, minden megtesz, ami helyes.

Szólt arról is, hogy egyelőre nem függesztik fel az Észak-Korea elleni büntetőszankciókat. Azt is mondta, hogy a találkozón szóba került az emberi jogok kérdése. Biztos abban, hogy ezt a kérdést megoldják Észak-Koreában - vélekedett. Trump arra az álláspontra helyezkedett, hogy gazdaságilag elsősorban Dél-Korea és Japán fog tudni segíteni Phenjanon, és ebben nem fognak az Egyesült Államok segítségére szorulni.

Hozzátette:

Kim elfogadta meghívását a Fehér Házba, Washingtonba.
Nem sokkal korábban, az ABC hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban Trump elismerte, hogy nem most beszélt először Kimmel, telefonon már beszéltek egymással. Ezt az amerikai kormányzat eddig nem árulta el.

Trump nem zárta ki, hogy diplomáciai kapcsolatot létesít a két ország.
Hozzátette, Kim Dzsong Un beleegyezett a koreai háború idején elesett amerikai katonák maradványaival kapcsolatos kérdés rendezésébe is.

A sajtóértekezlet kezdete előtt a helyszínen lévő újságíróknak bemutattak egy videót, amely előzetes volt a Trump által Kim Dzsong Unnak átadott filmből. Ezen harci repülőgépek és tüzérség látható, mondván a kapcsolatoknak csak két eredménye lehet. Az egyik változatban előrelépnek, a másodikban hátra. A filmben a két vezető felveti a kérdést, mi lenne, ha megváltoztatnák a történelmet. Támogatja-e a világ ezt a változást - tették hozzá.

Trump az ABC amerikai tévéállomásnak úgy nyilatkozott, hogy bízik Kim Dzsong Unban, szerinte jó kapcsolatot épített ki vele. "Hiszek neki" - mondta. Nem zárta ki azonban, hogy ez esetleg hiba. "Ő bízik bennem, úgy vélem" - fejtette ki.

20297202_2bc5fb26b3174299eaa9f18fb346fa18_wm.jpg
 
Talán az egyik előző témánál amikor Trump menekül Trudo kézfogása elöl , valamint az alábbi képnél tetten érhető az igazság..

DT KJU.jpeg

vagy ennél..
AAywFfo.jpg

Trumpnak nagyon bizonyítani kell, ebbe belefér hogy valamit hazudjon a semmi helyett.. Ebből a csúcstalálkozóból csak a kínai diplomácia profitált, na meg Észak Korea... Ajánlom a Washington Post cikkét....
 
Az elmult evek hirei egy kicsit elorevetitettek a ket vezeto talalkozasat.

A dolgok a 2. vh.-ig nyulnak vissza. A japan megszallas utan eszakot a szovjet, delt az amerikai csapatok szabaditottak fel.
Ugyan akkor amig azUSA azt az allaspontot foglalta el, hogy nem szabad fegyverekkel ellatni a felszabadditott koreai teruleten eloket, a szovjet vezetes megprobalt minel tobb fegyvert juttatni az altala ellenorzott teruletre.
A nagyhatalmak megallapodtak a fugggetlen korea letrehhozasaban, es ideiglenesen elfogadtak azt a helyzetet, hogy a felszigetet ket orszaggra, del - koreara, es eszakon a nepi koreara osszak ffel a 38. szelessegi kor menten.

Az idoleges beke nem tartott soka.
1950-ben az eszakicsapatok atkeltek a demarkacios vonalon, es ezzel a mintegy 3 evig tarto kkoreai haboru a kezdetet vette. A viszonylag jol felszerelt, modern szovjet fegyverekkel rendelkezo eszak koreaiak elsoportek a del koreai egysegeket, elfoglaltak a fovarost, Szoult, es eroteljes tamadasba mentek a felkeszuletlen amerikai erok ellen.

Meg a tamadas napjan osszeult az ensz bt. A helyzet vilaghaboruval fenyegetett, hiszen a szovjetek nyiltan eszak melle alltak, igy az eroteljes amerikai beavatkozas a ket szemben vilagrendszer harcat vetitette elore.

A felkeszuletlen ddeliek, es az oket tamogato amerikaiak vissza kellett hogy vonuljanak. Az eszakiak azt a celt tuztek maguk ele, hogy az ellenseges eroket a felszigetdeli reszen a tengerbe szotitjak, es ezzel teljes gyozelmet harcolnak ki.

A hadmuveletek foleg a felkeszuletlenseg miatt, eleinte sikertrel jartak, olyannyira, hogy az amerikaiak a felsziget egyik talan legdelebbi reszen, Puszannal vedogyurut kellett hogy kialakitsanak.

Itt jon elo az ami engem elgondolkodtatott.

Par evvel korabban, a 2. vh. idejenv a japan haditengereszet atyaistene, Yamamoto kicsit letorten irta naplojaba, hogy amerikat szinte legyozhetetlennek latja. Nem elsosorban a hadserege, hanem a rendelkezesre allo ipaari potencial miatt. A pearl HArburi japan tamadas elpusztitotta uyan az usa csatahajosor jellentos reszet, az anyahajok ugyannakkor sertetlenek maradtak. A fel evvel kesobbi Midway elleni csapas - ezt Yamamoto sejteti - azt a celt szolgallta, hogy elpusztitsak az amerikaiiak rendelkezesere allo anyahajokat, es ezzel a csendes oceanon olyan helyzetet teremtsenek, ahol a joreszben lehyozott usa-val szemben, nagyon jo targyalasi pozicioi lennenek a japan csaszarsagnak.
Ma mar nem tudjuk, hogy ez valosult volna-e meg, vagy a csaszari vezerkar hejai tovabb vittak volnak a tamado haduveleteket, hiszen Midway szigetek tersegeben a 3 amerikai anyahajodonto csapast mert a 4 japan anyahajora.
Az Akagi, a Kaga, a Hiroyu es a Soruyu elsullyedt, mig az amerikaiak a Yorktown nevu anyahajojukat vesztettek el, mig a Hornet es az Enterprise sertetlen maradt. (csak megjegyzem hogy Yamamoto admiralist a Mrshall szigetek tersegeben egy rendkivul titkos akcio soran szallitogepen semisitettek meg az amerikaiak, a japan vezerkar legtitkosabb kodjanak megfejtese utan)

A Puszan koruli vedugyuru nekem ezt a dolgot juttatja eszembe. Mig az ottlevo tengereszgyalogos es szarazfoldiv erok ketsegbeesetten, oriasivesztesegekkel kuzduttak, a puszani kikotobe aradt az amerikai hadi es emberanyag.
A legendas McArthur tabornok elkezdhette meg a vedekezes alatt egy tamado hadmuvelet elokesziteset. Az amereikai vezerkari fonokok velemenye ellenere Incshonnal, a elsziget tulso oldalan kezdte elokesziteni a tengereszgyalogosok partraszallasat.
(erdekesseg keppen jegyzem meg, hogy ebben aaz idoben az usa vezherkarifonoke Marshalll tabornok volt. Talan befolyasolta a tervel szembeni ellenerzeset az is, hogy nehany evvel korabban McArthur tabornok egyv tiszti jellemzesben azt irta rola, nem alkalmas egyezred ereju egysegnel nagyobb ero iranyitasara :) 9

A mostani helyzettel mindez ott van kapsolatban, hogy ha megnezzukv mi torttent, erdekes dolgokat lathatunk. Az eszaki vezetes evekig atomsapassal fenyegetodzott. Aztan felrobbantott nehany bombat kiserletileg, koztuk az egyik feltehetoen hidrogenbomba volt.
Kiserleti kiloveseket tartott olyan hordozo eszkozoknek, amelyek atomtoltetet is kepesek celbajuttatni.

Magyaran, szeerinttem olyan targyalasi poziciot harcolt ki maganak, melynek soran most, hogy leultek Trump elnokkel targyalni, nem szukseges alavetett helyzeetbol beszelniuk. A Kim tudja jol, hogy senki nem kockaztatna egy atomhaboru lehetoseget, tehat ez a leggalkalmasabb idopont arra, hogy orszaga szamara kiharcoljon olyan dolgokat, amik a tovabbeleshez szuksegesek
 
Én reménytelennek látom Észak-Korea atomfegyvermentesítését. Mert:

1. Az atomfegyver az északiak EGYETLEN ütőkártyája, a vele való fenyegetés.
2. Lehet hogy Kim leszerel majd néhány rakétát, de nem tudhatjuk hány van még.
3. Azt se tudhatjuk amiket leszerel/megsemmisít, igazi rakéták-e vagy csak valami álcák, hamisak.
4. Nem tudjuk, hányat épít a leszereltek helyett titokban.
5. Akárhova elrejtheti a még meglevőket, mert már az egész észak-korea egymerő bunkerrendszer, az tuti.
6. Amiket állítólag megsemmisít, annak fontosabb alkatrészeit simán felhasználhatja újak építéséhez vagy elteszi őket „tartalékba”.
7. Nem hiszem el, hogy a megsemmisítésbe beleértené a rakéták urán- vagy plutóniumtöltetének megsemmiítését is.
8. Ellenőröket nyilván nem enged majd oda a megsemmisítéseket végignézni, vagy csak jó nagy távolságból tehetik meg hogy megnézik, ami semmit se ér.
9. Miért higgyünk a szavának úgy általában? Már sokszor kiderült hogy hazudik illetve amit megígér attól visszakozik.

Ez most neki jó volt hogy fényezze magát a saját népe előtt. És kész, ennyi.
 
Én reménytelennek látom Észak-Korea atomfegyvermentesítését. Mert:

1. Az atomfegyver az északiak EGYETLEN ütőkártyája, a vele való fenyegetés.
2. Lehet hogy Kim leszerel majd néhány rakétát, de nem tudhatjuk hány van még.
3. Azt se tudhatjuk amiket leszerel/megsemmisít, igazi rakéták-e vagy csak valami álcák, hamisak.
.
Szerintem kennyszerhelyzetben van, ezert a korabbi kkardcsortetes.

A ket nagy tamogato, Kina, es korabban a Szovjetunio valtoztatott a politikajan.

A konkret dolgok: az atomfegyverek egesz pontosan azv ehhez szukseges hasadoanyahgok nem olyanok mint a homok :) A szakertok nagy pontosssaggal tudjak meghatarozni, hogy milyen, es mennyi allrendelkezesre.
A hirszerzes ehhezv a masik eszkoz. Olyan orszagban, mint eszak korea, nem igazan nehez hirszerzoket toborozni.
Az elemzok szerintem grammra udjak mennyi hasadoanyag all Kim rendelkezesere.
Nem tartom veletlennek Trrump "huumanus" hozzaall.asat a dolgokhoz. Szamomra azt bizonyitja, hogy a tanacsadoi szerint ma meg jocskan van olyan eszkoz az eszak koreai diktator kezeben, amivel langba borithatja a vilagot
 
Szerintem kennyszerhelyzetben van, ezert a korabbi kkardcsortetes.

A ket nagy tamogato, Kina, es korabban a Szovjetunio valtoztatott a politikajan.

A konkret dolgok: az atomfegyverek egesz pontosan azv ehhez szukseges hasadoanyahgok nem olyanok mint a homok :) A szakertok nagy pontosssaggal tudjak meghatarozni, hogy milyen, es mennyi allrendelkezesre.
A hirszerzes ehhezv a masik eszkoz. Olyan orszagban, mint eszak korea, nem igazan nehez hirszerzoket toborozni.
Az elemzok szerintem grammra udjak mennyi hasadoanyag all Kim rendelkezesere.
Nem tartom veletlennek Trrump "huumanus" hozzaall.asat a dolgokhoz. Szamomra azt bizonyitja, hogy a tanacsadoi szerint ma meg jocskan van olyan eszkoz az eszak koreai diktator kezeben, amivel langba borithatja a vilagot

Ez az egész tulajdonképpen a kínaiak bűne. A koreai háború idején, amikor az amerikaiak már összeszedték magukat az első sokk után, szinte teljesen elfoglalták Észak-Koreát (ami jogos a szememben mert az északiak kezdték a háborút), de ekkor jöttek kínai csapatok, és nagyon helyben hagyták az amerikaiakat. Szóval ha akkor a ferdeszeműek nem segítik az akkori koreai diktátort, ma semmi gond nem lenne.
 
Ez az egész tulajdonképpen a kínaiak bűne. A koreai háború idején, amikor az amerikaiak már összeszedték magukat az első sokk után, szinte teljesen elfoglalták Észak-Koreát (ami jogos a szememben mert az északiak kezdték a háborút), de ekkor jöttek kínai csapatok, és nagyon helyben hagyták az amerikaiakat. Szóval ha akkor a ferdeszeműek nem segítik az akkori koreai diktátort, ma semmi gond nem lenne.
Akkoriban ez folyamatosan tema volt az amerikai hirszerzesen belul.
Izraelt szoktak emlegetni, amikor a hhirszerzesi tevedesekrol van szo, de a koreai haboru sajna sok lehetoseget adott az amerikaiaknak is.

Kezdve ott, hogy az amerikei hirszerzes(kezdve a frissen meggalakult CIA-t) elutasitotta azokat az elkepzeleseket, hogy eszak habborut fog kezdemenyezni.
Ennek volt koszonheto az, hogy amikor erre valoban sor kerult, az felkészuletlenul ert mindenkit. Ennek bvolt koszonheto az amerikai tengereszgylogsagv dramai leépitese.

Aztan ugyan ilyen trevedes volt a kiani hadsereg beavatkozasa a konfliktusba. A koreai-kinai hatarfolyo, a Jalu eleresekor tobbszazezres ellenseggel talaltak szemben magukat az amerikai erok. Egy teljes kinai tabori hadsereg szivargott at a hhataron es ok szaltak szembe az elorenyomulo amerikai erokkel.

Vitatott az a hozzaallas amit sokan kepviseltek, azt mondva, hogy nem szabad a kinai nepkoztarsasag kozvetlen kozelebe menniuk a mart gyoztes amerikaiaknak, mivel ekkor politikailag mar nem tarthato a kinai beavatkozassal szembeni tiltakozas.
De persze nem szabad elfelejteni, hogy 5 evvel voltunk a 2. vh. utan, amikor meg mindenki a sebeit nyalogatta, es nem tudta elkeépzelni egy ujabb habboru lehetoseget
 
Amugy nemszabad elfeljteni eddig egy , de egy amerikai elnöknek nemsikerült ez a "huszár csiny" amit a sokakáltal utált lenézett Trump véghez vitt !! Neki járna ezért a Nobel dij !! Mindegy mire juttnak a végén , mert azért Kim is tudja , ha megsemmisiti az összes atomfegyverét akkor neki annyi !! A következö pillanatban Amerika lerohanja !! Nem szabad öt alábecsülni , de Kinát sem a buliból kihagyni .
 
Amugy nemszabad elfeljteni eddig egy , de egy amerikai elnöknek nemsikerült ez a "huszár csiny" amit a sokakáltal utált lenézett Trump véghez vitt !! Neki járna ezért a Nobel dij !! Mindegy mire juttnak a végén , mert azért Kim is tudja , ha megsemmisiti az összes atomfegyverét akkor neki annyi !! A következö pillanatban Amerika lerohanja !! Nem szabad öt alábecsülni , de Kinát sem a buliból kihagyni .
A vilag ma mar egyre kisebb.
Nem szabad elfelejteni, hogy ket korea van, es az eszakon elo embereket nem lehet mar olyan konnyen hulyiteni. Az internet koraban egyre nehezebb elzarni az embereket a valodi informacioktol. Ezek az emberek latjak delt, es latjak az eszaki atnevelo taborokat. Latjak, hogy a testvereik maskepp elnek mint ok.
Kim szerintem egyszeruen tul akar elni.
Ma mar nem szamithat olyan mertekben kinara mint regen. Sarokba szoritva erezhheti magat.
Szamara az az ey lehetoseg van, hogy minel jobb poziciobol megprobal meggegyezni, es tulelni4
A masik lehetosegre gondolni sem akarok, mert az azt jelentene, hogyy a "ha en pusztulok, pusztuljatok ti is" filozofiat koveti
 
Már bocsánat, de Amerikának csak a 38. szélességi fokig volt ENSZ felhatalmazása, ezzel szemben a kínai határig előnyomultak. A 7. flotta pedig elzárta Kína elől a nemzetközi vizekre kijutást is. Pedig a háború csak azt szolgálta, hogy az Amerika és Kína egymással foglalja el magát, Amerika feladja európai pozícióit, amit a Szovjetunió majd csendben átvesz... S 1953 július 27.-én aláírt fegyverszüneti megállapodás az azt jelenti, a háború Amerika és Észak-Korea között még elvileg ma is tart, hisz nem született békeszerződés. Ezért tekinti Korea ma is kizárólag Amerikát tárgyaló partnernek, hisz egyelőre Potsdam az alap... Truman ráébredt a szovjetek céljára és leváltotta MacArthur tábornokot aki folytatni akarta a háborút, pedig ahogy egy másik amerikai tábornok mondta: " Ez egy rossz háború, rossz helyen, rossz időben és rossz ellenség ellen.." Először történt meg, hogy Amerika egyértelműen lemondott a győzelemről, ezzel el is vesztette a legyőzhetetlenségének mítoszát...Ellenben ezzel sikerült megfúrni a szovjet kínai barátságot.. Azért gondolom hogy a mostani találkozó igazi győztese Kína mert nélküle Amerika nem tudja folytatni a további párbeszédet, s ahogy a ZTE elleni szankciókat is kénytelen volt feloldani a többi Kínával kapcsolatos keménykedéséről is le kell mondani Amerikának, hiszen mint a helyszíni tudósítások egyértelművé teszik a két fél megállapodása még a legpesszimistább várakozásokat is alul múlta, s alig több annál, hogy leültek s néhányszor kezet fogtak...
 
Már bocsánat, de Amerikának csak a 38. szélességi fokig volt ENSZ felhatalmazása, ezzel szemben a kínai határig előnyomultak. A 7. flotta pedig elzárta Kína elől a nemzetközi vizekre kijutást is. Pedig a háború csak azt szolgálta, hogy az Amerika és Kína egymással foglalja el magát, Amerika feladja európai pozícióit, amit a Szovjetunió majd csendben átvesz... S 1953 július 27.-én aláírt fegyverszüneti megállapodás az azt jelenti, a háború Amerika és Észak-Korea között még elvileg ma is tart, hisz nem született békeszerződés. Ezért tekinti Korea ma is kizárólag Amerikát tárgyaló partnernek, hisz egyelőre Potsdam az alap... Truman ráébredt a szovjetek céljára és leváltotta MacArthur tábornokot aki folytatni akarta a háborút, pedig ahogy egy másik amerikai tábornok mondta: " Ez egy rossz háború, rossz helyen, rossz időben és rossz ellenség ellen.." Először történt meg, hogy Amerika egyértelműen lemondott a győzelemről, ezzel el is vesztette a legyőzhetetlenségének mítoszát...Ellenben ezzel sikerült megfúrni a szovjet kínai barátságot.. Azért gondolom hogy a mostani találkozó igazi győztese Kína mert nélküle Amerika nem tudja folytatni a további párbeszédet, s ahogy a ZTE elleni szankciókat is kénytelen volt feloldani a többi Kínával kapcsolatos keménykedéséről is le kell mondani Amerikának, hiszen mint a helyszíni tudósítások egyértelművé teszik a két fél megállapodása még a legpesszimistább várakozásokat is alul múlta, s alig több annál, hogy leültek s néhányszor kezet fogtak...


Egy diktatura eseteben nem szabad tulertekelni az eszerveket. A Kim csalad szamara a tuleles minden masnal elorebb valo.
Kinevetjuk sokszor ezeket az embereket, a mosolygo kicsit bugyuta kepukkel, de szerintem rettenetesen onzo, es a vegsokig kegyetlenek annak alapjan ami kiszivarog ebbol az orszagbol.

Amerika, es kina szerethetne barmit, itt az en velemenyem szerint egy dolog szamit: tulélni...
Trumpv reakcioja nem meglepeo annak a fenyeben, hogy a patkan y is akkor a legveszelyesebb, ha sarokba szoritjak.
Tudja jol, hhogy ezt el kell kerulni
 
Egy diktatura eseteben nem szabad tulertekelni az eszerveket. A Kim csalad szamara a tuleles minden masnal elorebb valo.
Kinevetjuk sokszor ezeket az embereket, a mosolygo kicsit bugyuta kepukkel, de szerintem rettenetesen onzo, es a vegsokig kegyetlenek annak alapjan ami kiszivarog ebbol az orszagbol.

Amerika, es kina szerethetne barmit, itt az en velemenyem szerint egy dolog szamit: tulélni...
Trumpv reakcioja nem meglepeo annak a fenyeben, hogy a patkan y is akkor a legveszelyesebb, ha sarokba szoritjak.
Tudja jol, hhogy ezt el kell kerulni

Korea már rég kapitulált volna Kína nélkül, ahogy a Koreai háború esetén is csak Kínának köszönhette a túlélést. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Koreai háborúban harminc ország vett részt, több mint három millió halottat követelt, túlzás nélkül tekinthető akár a harmadik világháborúnak... Kim Dzsong Un pedig már a találkozó előtt vissza akart utazni, s a kínaiak bírták csak maradásra. Ez a találkozó most csak Amerika számára volt fontos. Trumpnak nagyon nem jött be semmi az utóbbi időben. A G7-en egyedül maradt mindenkivel szemben. Azt hitte a kanadaiak szépen lenyelika dolgokat ahogy általában, de nem még Trudo politikai ellenfelei is egységesen a kormány mögé álltak. A japánokat maga ellen hangolta. Lazán közelít egy újabb gazdasági válság, s Amerika az Iráni atomalku felmondásával a Közel-Keletről is kiíratkozott. S akkor vissza Koreához.. meg egy kicsit Vietnámhoz ugye ezek jól példázzák Amerika ellenségeinek csak addig kell talpon maradni, még az Amerikai nép nem kezd el kihátrálni a hivatalos politika mögül...
S bizony a Trump kormányzat eddigi intézkedései nem a kívánt eredményeket hozták...
Ja és az amerikai gazdaság jelentős hányada közvetlenül, vagy közvetve kínai kézben van.....
 
Közben rájöttem, nem kilökte az ajtón Kim Trumpot, csak meglapogatta, és azt mondta: Ülj vissza a kisautódba tökös...

G7  kisautós.jpg
 
Alapvetően igéretesnek látom a dolgot. Akárhogy is, de csökkeni fognak egy abszolút uralkodó kezében a fegyverek és csökkeni fognak egy népet érő szankciók. Amik valahol mindíg hibásak, a felső réteg fog utoljára éhezni és ha lázadnak akkor a pici emberekből fognak tömegek szenvedni.

Eddy által vázolt a megbékélést kereső koreai kardcsörtetésről elképzelés számomra logikusnak tűnik.
Ugyanakkor bennem van a kisördög: tényleg a koreaiak közelednek gyorsan a nyugati demokráciához, vagy Trump gondolatai állnak közelebb egy diktátori rendszerhez?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,619
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére