Veronai buszbaleset: „ketyegő bombán ültek a gyerekeink”

Ketyegő bombán ültek a gyerekeik", így vélekednek a szülők a veronai buszbaleset során végzett vizsgálatok eredményeit látva, melyek szerint a busz el sem indulhatott volna külföldre.

82000.jpg

Kiderült ugyanis, hogy a busz vizsgájára a cég olyan, saját maga által mért adatokat vitt, amelyek méréséhez nem is rendelkezett a szükséges szoftverrel. A kft. azt is állította, hogy nem szereltek pót üzemanyagtartályt a buszba, miközben az egyik szerelő bevallotta, hogy évek óta szerelnek be illegális póttartályokat, ami a szakértői vizsgálat során be is igazolódott és ebben a buszban is találtak ilyen tartályt.

Az ATV Start műsorában Szendrei Endre, Márton László és Krizsány László a tragédia áldozatainak szülei elmondták, hogy Olaszországban már tavaly lezárult a nyomozás, és októberben tárgyalás is lesz azokkal, akiket az olasz hatóság vádol: öt mérnökkel és Varga Jánossal, a busz sofőrjével szemben. Ehhez képest a magyar hatóságok nagyon lassan haladnak a nyomozással, még nincs gyanúsított, nincs vádlott, még egy sajtótájékoztatót sem tartottak a nyomozás állásáról, mondták az áldozatok családtagjai. Elképesztőnek tartják a cég vezetőjének állításait, és azt is, hogy még most is buszoztatnak, gyereket is szállíthatnak.

Elmondták, hogy tartottak 3-4 hónap szünetet, hogy nem jelentek meg a médiában, de azt látják, ha elengedik az ügyet, akkor az igazságszolgáltatás nem fog olyan módon helytállni, mint ahogy kellene.
Azzal folytatták, hogy másfél év után eljutottak odáig, hogy nem várják vissza elvesztett gyerekeiket, és kitűzték azt a célt, hogy a gyermekek személyszállítása külön kategóriát kapjon, a buszok speciálisan gyerekszállításra legyenek kialakítva, mint ahogy az Amerikában is van. A jogszabályváltozások is erőteljesebben nyúljanak bele a dologba, és valódi biztonságot hozzanak, hangoztatták a szülők.

Szó volt arról is, hogy a biztosítókkal sem zárult még le a tárgyalás, de számukra ez a legkevésbé lényeges, mondták. A pénz nem hozza vissza a szeretteiket, tették hozzá a szülők, és nem a biztosítók miatt haltak meg a gyerekeik.

A legnagyobb szükségük arra lenne, hogy minél kevesebb sebet tépjenek fel, közölték, és azt szeretnék, legyen értelme az értelmetlen tragédiának annyiban, hogy induljon el valami a társadalomban, a szabályozásokban, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő. Legfőképpen azt szeretnék, hogy a hatóságok hatékonyabban dolgozzanak, zárják le minél hamarabb az ügyet, ez segítene nekik legtöbbet a gyászukban. Elmondták, a tragédia óta a hozzátartozók között szoros barátság alakult ki, egymást támogatják, erősítik, segítik.

atv
 
Nemcsak jogszabály van, hanem számos tragédia is, akár az elmúlt 20 évből. A sorozatos Neoplános balesetek, a 20 lengyel zarándok halála, aztán https://www.vaol.hu/cimlapon/felfog...dsbergi-buszkatasztrofara-emlekezunk-1262116/
A deutschlandsbergi autóbusz-baleset 1999. január 24-én, vasárnap történt Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg település mellett. A tragédia halálos áldozatainak száma 18 volt, ezzel az esemény a magyar közlekedés történetének egyik súlyos buszkatasztrófájává vált. A halottakon túl 27-en szenvedtek valamilyen fokú sérülést, köztük többen maradandó károsodást. Mivel a katasztrófát emberi mulasztás és technikai probléma együttes fennállása okozta, a baleset nyomán súlyos társadalmi vita alakult ki a nemzetközi közlekedésben részt vevő turistabuszok általános állapotáról, hasonlóan, mint a későbbi veronai autóbusz-baleset esetében.

Hogy a busz vagy a sofőr hibája, utólag már mindegy. A megrendelőkhöz egy történet:
A városi általános iskola diákjai kirándulni mentek. A busz a nap közepén lerobbant, nem volt se másik busza, se szerelője a fuvarozónak. A sofőr megbuherálta úgy a buszt, hogy elindulhattak vele hazafelé. A nap többi programja ugrott. Az idő kellett is az előttük álló több száz km-re. Szerencsésen hazaértek. A következő évben ugyanaz az osztály+szülők ugyanazzal az osztályfőnökkel megint kirándulást szervezett. A buszt az előző évi fuvarozótól rendelték. Reggel időben megérkezett a busz, a kirándulást mégis elnapolták, mert nem tudtak elindulni az iskola elől.
 
............A buszt az előző évi fuvarozótól rendelték. Reggel időben megérkezett a busz, a kirándulást mégis elnapolták, mert nem tudtak elindulni az iskola elől.

Szerencsére ez azért talán nem általános valami. A lányom (most már volt) sulijában is szinte mindíg ugyanazt a vállalkozót kérik fel - soha, semmiféle gond nem volt vele. Illetve egyszer igen, Pestről színházból hazafelé váltóhibás lett a busz - másfél órán belül a kölkök a cserebuszon jöttek hazafelé...

A veronai tragédia önálló borzalom. Mindenestől. Az egész ottani csoport hősies önfeláldozásától, a ... mindegy. Mai napig is kísértő, alig feldolgozható borzalom. Minden együttérzésem és tiszteletem azoknak, akik nincsenek már velünk, azoknak, akik ott voltak és túlélték és minden családnak, barátnak, ismerősnek, aki értintett lett.

Nem, egyáltalán nem mindegy, mi történt és/vagy kinek, minek a hibája. Ez a sokkoló szörnyűség nem történhet meg ép ésszel ismét, igenis a legnagyobb körültekintéssel kell kivizsgálni, mi vezetett idáig. A fiatal életeket már nem hozhatjuk vissza - de megakadályozható, hogy továbbiakat veszítsünk el. (Főleg ilyen felfoghatatlan körülmények között). Ám az sem egy módszer, hogy szép csendesen bedarálja az egészet a lassú víz partot mos ráérünk bürokrácia. Legalább itt, ebben ne. Épp elég szenvedés és szomorúság volt már ezzel az esettel kapcsolatban ahhoz, hogy kis odafigyeléssel, hatékonyan és értékelhető sebességgel járjanak az egész végére.
 
...Nem, egyáltalán nem mindegy, mi történt és/vagy kinek, minek a hibája. Ez a sokkoló szörnyűség nem történhet meg ép ésszel ismét, igenis a legnagyobb körültekintéssel kell kivizsgálni, mi vezetett idáig. A fiatal életeket már nem hozhatjuk vissza - de megakadályozható, hogy továbbiakat veszítsünk el. (Főleg ilyen felfoghatatlan körülmények között). Ám az sem egy módszer, hogy szép csendesen bedarálja az egészet a lassú víz partot mos ráérünk bürokrácia. Legalább itt, ebben ne. Épp elég szenvedés és szomorúság volt már ezzel az esettel kapcsolatban ahhoz, hogy kis odafigyeléssel, hatékonyan és értékelhető sebességgel járjanak az egész végére.
A "mindegy"-em nem az általad leírtak ellenkezőjét jelenti. A visszahozhatatlanságra utaltam.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,117
Üzenet
4,799,228
Tagok
615,595
Legújabb tagunk
OwenDay
Oldal tetejére