„Az éj leple alatt vitették el”: megemlékezés lesz délután a Nagy Imre-szobornál

A DK közölte: „lesz még a Vértanúk terén Nagy Imre-szobor”. A párt megemlékezést tart délután az eltávolított szobor helyén.

Lesz még a Vértanúk terén Nagy Imre szobor!- olvasható a DK közleményében, melyben arról írnak, hogy a párt és a Nagy Imre Társaság megemlékezést tart a Nagy Imre szobor helyén.

„A kormány éjszaka elvitette Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről. Ahogy az 50-es években az embereket, a hatalom az éj leple alatt vitette el a mártír miniszterelnök szobrát”- írja a DK Sajtóirodája a hírekre reagálva, melyről mi is beszámoltunk.

A DK szerint „szimbolikus, hogy az Orbán-rendszer nem tűri tovább Nagy Imre vigyázó tekintetét az Országházon”. Hozzáteszik: „a szájakat be lehet fogni, a szemeket el lehet takarni, a szobrokat el lehet szállítani, de a magyar nép történelmi igazságát, hogy a rabságot mindig szabadság fogja felváltani, nem lehet kitörölni a nemzeti emlékezetből”.

A párt szerint Nagy Imre szobra is vissza fog kerülni a helyére. „A DK és a Nagy Imre Társaság ma délután 17 órától megemlékezést tart a Vértanúk terén, hogy egyértelművé tegyük: Nagy Imre emlékét és üzenetét nem lehet eltüntetni a szoborral együtt. A rendezvényen beszédet mond Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája, Mécs Imre, 56-os halálraítélt és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke”- olvasható a közleményben.

23000.jpg
 
Mit tesznek a helyére? A csuti törpe vagy Pénztáros Lőrinc kap márványszobrot?
Nincs ilyen szerencsénk - a vörös terror (?) áldozatainak emlékszobrát - szintén másolat.
Mert visszaállítanak, mindent, mindenkit - oda, ahová nekik tetszik. Most éppen a Horthy-korszakba. Nekünk tetszik-e? Nem érdekli őket!
Éppen kitörlik a 45-90 közötti időket a történelemből. Gondolják ők. Kifejezetten problémás lehet, hogy mi is éltünk akkor. Vajon, hogy oldják meg? Hogy adják el azt a sok hazugságot, amire készülnek?
Horthy-korszak, mint etalon?
Ez a határ náluk, a történelmi műveltség határa is ):
upload_2018-12-28_22-30-57.png
 
Szerintem eddig is rossz helyen állt a szobor.
Két helyet is jobban el tudok képzelni a szobornak.

1. A Magyar Rádió előtt.
"Éljen a szabad, demokratikus, független Magyarország!" Elhangzott 1956. október 30. 14 óra 30 perckor a rádióban
A hely szűke miatt a rádió előtt lévő parkolót igazán meg lehetne szüntetni és ide lehetne helyezni a szobrot.

2. A Kossuth tér.
A Parlament erkélyéről mondott beszéde okán.
Hely aztán bőven lenne a szobornak.
 
Nekem ez volt a legerősebb, legtorokszorítóbb gondolat az eset kapcsán:
"Ebben a szellemben vette át a szót Örsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke, aki szerint az éj leple alatt elszállított Nagy Imre szoborral Orbán bebizonyította, hogy annak idején, a Nagy Imre újratemetésén mondott beszédekor "Nagy Imre koporsóját csak ugródeszkának" használta."
 
Ha már, akkor a fehér terror áldozatainak is kellene emlékművet állítani.
Azok többen voltak.
Remek gondolatodat volt!
kinek ,kiknek az emlékét munkásságát foglaljuk bronzba Fejet hajtunk,Fehér terror áldozatainak Akkor azoknak is akiket a fehérterror bosszult meg Jár e szobor annak akinek a nevét kapta az egész korszak,Jár szobor a szobor a fehér zászlót lobogtatva.Aki azért haltak meg ne legyen felesleges vérrontás Maradjon meg a város még meglévő maradéka Prága megmaradt sértetlenül . Nem ! Golyot neki az emlékét is kitörölni., Jár még szobor azoknak akik az utolsó golyóig kitartottak. Életüket adták a hazáért Szobrot a munkaszolgálatosoknak.Szobrot a Don kanyar elesetteinek A vörös hadseregnek akik a biztos halától mentett meg sok embert Bronzot a Lengyel mentőnek ,A holokauszt áldozatainak.Szobrot Rajknak A padlássöprő kommunista 56 os Nagy Imrének Szobrot annak a zöld ávosnak Aki az épúletett őrizte Semmi bűne Azért meglincselték Hogy kik Attól függ hol olvasod. Sok hétköznapi kommunistának akik hitték valóban munkásoké a jövő Csermanek igényt tarthat némi fémre ? Aki elérte mi legyünk a legvidámabb barak . Sokan nagyon sokan hálával gondolnak rá.Ha eldöntöttük kinek ?
Újabb kérdés Hol?
 
Milyen furcsa a világ. Hagsulyozom undorítónak tartom az orosz bérenceket. És azt is hagsulyozom, hogy épp olyan undorítónak tartom az USA bérenceket is, és minden idegen hatalom kiszolgálóját is.
Vannak ugye, akik az oroszok érdekek kiszolgálójának tartják Orbánt, miközben az ország továbbra is az EU és a nato tagja. Eközben bálványoznak (illetve vele szembeállítanak jó példaként) egy olyan személyt, aki a szó legszorosabb értelmében moszkovita volt. Önként belépett a Vörös Hadseregbe, amely háborúban állt Magyarországgal, ergo hazája ellen harcolt. Majd egy bábkormány, Moszkvából irányitott miniszterelnöke volt, mígnem egyazon körökből jövő konkurensei ki nem végeztették.
 
Nekem ez volt a legerősebb, legtorokszorítóbb gondolat az eset kapcsán:
"Ebben a szellemben vette át a szót Örsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke, aki szerint az éj leple alatt elszállított Nagy Imre szoborral Orbán bebizonyította, hogy annak idején, a Nagy Imre újratemetésén mondott beszédekor "Nagy Imre koporsóját csak ugródeszkának" használta."
:(:dr_24:
 
Gumelig , akkor gondolom a Vörös terror áldozatainak is lehetne emlékmüvet állitani , vagy az Tilos ????
Mert Nagy Imre már nem mártír?
Akiket a tömegben a képen látsz azokat mind szembeköpte Orbán most
Az 56 újratemetés csak színjáték volt Orbánnak???!
És "Nagy Imre koporsóját csak ugródeszkának" használta."
És a többi 56 koporsóját is?
Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnökének és társainak újratemetése a kommunizmusból a demokráciába vezető magyar átmenet egyik legnagyobb hatású szimbolikus eseménye volt, 1989. június 16-án.

már a helyükön sorakoztak Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József koporsói és az ismeretlen mártírokat jelképező koporsó,
17043v_nol_nagykep.jpg

1200px-Nagy_Imre_%C3%BAjratemet%C3%A9se_fortepan_77275.jpg

Orb%C3%A1n_Viktor_besz%C3%A9det_mond_Nagy_Imre_%C3%BAjratemet%C3%A9s%C3%A9n.jpeg
 
Utoljára módosítva:
Azt hittem, a fenti szobor erröl szól. Ezek szerint tévedtem.
Tanulmányozni fogom az idevágó irodalmat. :)
Nem tévedtél
Az politikai tartalmú volt.
Az 1919-es ellenforradalmárok emlékműve
A hatalmas kőpillér tetején egy kőkoporsó látható. A pillér előtt Hungária alakja áll, alatta a következő felirat olvasható:
„A nemzet vértanúinak 1918-1919
A pillér hátoldalán egy izmos férfi vív sikeres harcot egy sárkányszerű szörnnyel. A férfi a magyarságot, a szörny a bolsevizmust jelképezi.
453fecf2901ce5262848ff280273886b_1.jpg

https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=969
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,095
Üzenet
4,794,996
Tagok
615,343
Legújabb tagunk
AntonStype
Oldal tetejére