Első magyarként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

A magyarok közül elsőként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor. Az extrémsportoló a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, olvasható az expedíció Facebook-oldalán. Rakonczay Gábor volt az, aki a világon először kenuval kelt át az Atlanti-óceánon.

A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és neki kellett húznia a legnehezebb (94 kilós) szánt.

24771699_b9dcbe73eb00b8252269d5869695436d_wm.jpg

2018. november 22-én készült kép Rakonczay Gáborról, aki 2019. január 7-én első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
Fotó: Camera Kft
Fizikailag próbára tette az a 200 kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját.

Mentálisan a sokszor végtelennek tűnő menetelést kellett megszokni. Az agy képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. "Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész, hogy mennyi is az a 950 kilométer, amennyit végül ténylegesen megtettünk a síléceinken, a szánjainkat húzva."

Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alatt volt a hőmérséklet, néha elérte a mínusz 30-at is.

Az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett. Az expedíció Facebook-oldalán erről azt írja: a fagyási sérülése úgy néz ki, mintha egy forró vasalóval képen vágták volna. "A fagyási sérülés látványos, de nem vészes. (...) A fagyásnak egyébként különböző fokozatai vannak, az én arcomon csak a külső bőrréteg fagyott el, ami rendbe fog jönni.”

INDEX
 
Az expedíció tagjai.
Az Angliában élő lengyel Grazyna Machnik a „Felfedezők Grand Slamje” teljesítésére hajt. Az Explorers Grand Slam sorozat teljesítéséhez a Seven Summitsot (mind a hét kontinens legmagasabb hegycsúcsát), továbbá az Északi- és a Déli-sarkot is el kell érni. Grazynának a hét csúcsból hat már megvan, és idén tavasszal az Északi-sarkot is elérte. A két utolsó láncszem az Antarktiszon várja, és szeretné mindkettőt egy utazással a helyére tenni: a Déli-sark elérése után közvetlenül a Mount Vinsonhoz repül. Ha sikerül neki, akkor ő lesz az első lengyel, és a világon mindössze a 15. nő, aki teljesíti a Felfedezők Grand Slamjét.

A 25 éves walesi Joe Doherty az első cserkész szeretne lenni, aki gyalogosan eljut a Déli-sarkra. Ő a Déli-sark elérése után vissza is akar síelni a kiindulási pontra. A visszaúton kite ernyő rásegítést fog használni, kihasználva a szelet.

A norvég Christian Iversen Styve pedig a csapat kijelölt kísérője. 33 éves kora ellenére már túl van húsz expedíción. Ötször keresztezte Grönlandot, átszelte a kanadai Baffin-szigetet, nemrég tért haza a Spitzbergákról. Többször járt az Északi- és a Déli-sarkon.

RG_DS_03_Punta_1440.jpg

Az expedíciós csapat: Joe Doherty, Grazyna Machnik, Christian Iversen Styve és Rakonczay Gábor
Forrás: Magyar Déli-sark Expedícióm
Mennének inkább dolgozni, mint minden tisztességes ember...:D
 
Mennének inkább dolgozni, mint minden tisztességes ember...:D

Ne legyünk olyan szigorúak azokkal szemben akik kipróbálnak saját magukon extrém helyzeteket.
-
Igaz manapság a "Szkafander-ek" idejében, amikkel viz alatt vagy a világűrben, mínusz 273 °C hidegben is kilehet lépni a világűrbe nem látszik nagy művészetnek elmenni az Antarktiszra.
-
Nekem már a könnyűbúvár-felszerelés használata az úszómedencében is egy extrém-sportnak számít.
-
A Himalája valóban tele van szeméttel, de oda még egy ismerősöm is eljutott.
Az érdekesség, hogy a család férfi tagja már az utolsó előtti station kipurcant, úgy, hogy csak a felesége jutott fel a csúcsra, az ö csomagját kezdettől fogva a helybeliek cipelték.
-
Nepal_header.jpg

-
A magyar zászló úgy látom már megszáradt, levették a zsinórról. :)
-
Csodálom a Nepáliakat, hogy évezredekkel ezelőtt felmásztak azokra a hegyekre de még mindig nem akarnak lejönni rolla. :(
-
A Magyarok nem disszidáltak? Visszafognak jönni a Déli-sarokrol? :)
,
 
Nem tudok semmit Erőss Zsolt ról csak annyit hogy valami hegymászó volt és a hegyen is pusztult el. A többi meg hát utána kéne járni mi a valóság.
 
Köszönöm a feltett cikket. Van egy fiatal ember, aki egy célt tűzött ki maga elé. Azt, hogy milyen eszközökkel, háttérrel érte el, az Ő dolga. Van-e jelentősége ennek a célnak? Nem tudom, de a szponzorok, segítők biztos tudják.
 
Valóban elismerésre méltó, szép teljesítmény Rakonczay Gáboré aki első magyarként önerejéből eljutott a Déli-sarkra. Felkészülését és útját a magyar média kiemelt figyelemmel kísérte és jelentős szponzori támogatásban is részesült.
Nem úgy mint az egy másik honfitársunk Kopár István vitorlázó esetében történt, aki jelenleg a Golden Globe Race nevű földkerülő vitorlásverseny résztvevője, ami a világ legnehezebben teljesíthető tengeri erőpróbája. A verseny szigorú szabályai szerint a résztvevőknek egyedül, vitorlázva kell megtennie minden külső segítség és kikötési lehetőség nélkül egy legalább 35 éve épített 30-35 láb (kb. 10 méter) hosszú vitorláson egyhuzamban a kb. 55.000 km hosszú és 250-300 napig tartó óceáni utat, átszelve az Atlanti, az Indiai és a Csendes óceánt, megkerülve a Jóreménység fokát, Tasmaniát és a Horn fokot. További nehezítésként csak a már legalább 50 évvel ezelőtt is használatos felszerelések és eszközök használhatók, úgy mint fa árboc, vászon vitorlázat, kronométer, szextáns, rádió és papír térkép. Tehát semmi gépi csörlő, műholdas navigáció, telefon vagy GPS. Mindent csak manuálisan, egyedül, saját érzékszerveinek segítségével.
Kopár István, a valamikori MAHART tengerjáró hajóinak legénységi állományú tagja nem volt a jelenlegi rezsim sztárolt figurája, mivel nem tett lakatot a szájára a MAHART tönkretételét és szétlopását látva és hangosan bírálva az abban részes oligarchákat. Nem is részesült semmilyen támogatásban, még a számba jöhető csekély számú szponzori kezdeményezéseket is rendre meghiúsították számára. Így aztán sikerült is őt - sok másik tehetséges és lelkes honfitársunkkal együtt - elüldözni az országból az USA-ba. Amerikában nehéz vizsgák sikeres teljesítése után kereskedelmi hajók kapitányaként kereste kenyerét és folytatta sportvitorlázói hobbiját.
Vágyott álma teljesült a Golden Globe Race 2018 földkerülő versenyre történő nevezéssel és sikeres elindulással 2018 június 30.-án a Fraciaországi Les Sables d'Olonne-ból, annak ellenére hogy semmilyen médiatámogatásra vagy közfigyelemre nem számíthatott.
A versenyre való felkészüléshez - komoly nagyvállalati szponzorok híján - pénzzé tette valamennyi ingóságát és eladta a házát, amiből megvette és saját kezűleg átalakította a Puffin nevű kis vitorlást, felkészítve azt a hosszú és viharos óceáni útra. Az élelmiszer, a vitorlásruházat, és a speciális szerszámok megvásárlásához szükséges összeget egy gyűjtés keretében magyarországi barátai és tisztelői adták össze számára.
A történelmi legitimációjú verseny rigorózus rendezősége a közel 150 jelentkező közül összesen 30 versenyzőt engedett rajthoz állni addigi vitorlás teljesítményeik értékelése alapján.
Jelenleg, a verseny 193. napján már csak öt hajó vitorlázik, köztük a Puffin, Kopár Istvánnal a fedélzetén, amiről a magyar média mélyen hallgat.
Az induló mezőny további 25 résztvevője a hihetetlen nehézségek hatására (100-150 km sebességű ciklonok, 8-10 emeletes ház magasságú hullámok, az ivóvíz- és élelmiszerkészletek kimerülése, elvesztése) vagy feladta a versenyt és bemenekült a legközelebbi kikötőbe, vagy törött árboccal és összezúzott hajótesttel azonnali kimentésre kényszerült.
A még lábon maradt mind az öt hajó szenvedett sérüléseket, de már az Atlanti óceánon hajóznak reményt keltően a franciaországi célkikötő felé.
 
Most hogy olvasom belém vág az emlékezet.

A szovjet hadsereg hosszas előkészítés után 1943. január 12-én indította meg az Osztrogozsszk-Rosszos hadműveletet. A 40. szovjet hadsereg támadása az urivi és a sztorozsevojei hídfőkből való kitöréssel kezdődött. A túlerő mértéke élőerőben 2,7:1, tüzérségben 5:1, páncélosokban 1,3:1. A hadművelet célja az Osztrogozsszk–Rosszos-vasútvonal fennhatóságának megszerzése volt.
1943. január 12-én, −30 °C fokos hidegben, (a hadtest naplója –42 fokot rögzít) erős harckocsi-támogatással megindult a szovjet támadás az arcvonal északi részén (az urivi hídfőből kitörve déli irányban)
Itt nem voltak hősök csak áldozatok.
 
Most hogy olvasom belém vág az emlékezet.

A szovjet hadsereg hosszas előkészítés után 1943. január 12-én indította meg az Osztrogozsszk-Rosszos hadműveletet. A 40. szovjet hadsereg támadása az urivi és a sztorozsevojei hídfőkből való kitöréssel kezdődött. A túlerő mértéke élőerőben 2,7:1, tüzérségben 5:1, páncélosokban 1,3:1. A hadművelet célja az Osztrogozsszk–Rosszos-vasútvonal fennhatóságának megszerzése volt.
1943. január 12-én, −30 °C fokos hidegben, (a hadtest naplója –42 fokot rögzít) erős harckocsi-támogatással megindult a szovjet támadás az arcvonal északi részén (az urivi hídfőből kitörve déli irányban)
Itt nem voltak hősök csak áldozatok.
Egy magán levél.....a szív összeszorul.
„Drága Anyukám!
Nagyon várt válaszlapotokat ma kaptam meg kezeimhez. Nagy sokára jött. Ne várjatok most már tőlem levelet és ti sem küldjetek.
Az orosz itt valami nagyra készül, mi meg a végsőkig kitartunk. Erre esküdtünk meg. Küldtem haza november 14-én 105 pengőt, abból Ágikának vegyetek keszkenőt. Remélem, hogy Pista öcsém derekasan átveszi a helyemet a családban, neki a zsebórámat hagyom örökül.
Neked Anyukám, csak az örökké élő szeretetemet és az utolsó mosolyomat tudom adni. Nagyon szeretlek!
Istentelen hideg van. Itt ülök a géppuskám mellett és a kezem az üres csajkához fagy.
Tudom, hogy mire ezt a lapot megkapod, addigra én már nem fázom és elmúlik az éhségem is.
Itt halunk meg. Kérlek, hogy ne haragudj rám!
Kezedet csókolja:
Hű fiad, Jóska”
1943. I. 11. Oroszország.
 
A temahoz semmi koze hacsak nem a hideg es a ho,fagyhalal .
A haboru az borzalmas.
Katonaeknak van bizony ma is kikepzes es szolgalat -42C fokos idoben eszakon es delen.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,623
Tagok
615,328
Legújabb tagunk
KissViktória12
Oldal tetejére