Legyőzte a magyar államot a műgyűjtő: 3 milliárdért vettük meg a Golgotát

Az állam évek óta próbálta áron alul megszerezni a Munkácsy-trilógia utolsó darabját, minden eszközzel - végül a műgyüjtő győzött.

golgota_mti.jpg


Érdeklődők Munkácsy Mihály Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. A kormány most 3 milliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét Pákh Imrétől. MTI/Czeglédi Zsolt

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában. Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől - derül ki az MTI gyorshíréből.

3 milliárd forint az nagyjából 10,5 millió dollár - ez azt jelenti, hogy a hosszú évek óta tartó huzavona úgy ért véget, hogy az állam engedett egy nagyot a korábbi, 6 millió dolláros ajánlatából

Éveken át háborúztak a Golgotáért - a műgyűjtő legyőzte az államot

A magyar állam 2015-ben vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását (a jegybank pénzéből). A trilógia másik darabja, az Ecce Homo a Déri Múzeum tulajdona - a harmadik darab, a Golgota eddig Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtőé volt. Az állam régóta szerette volna megszerezni a Golgotát, azonban ezért eddig nem volt hajlandó 6 millió dollárnál többet ajánlani.

Pákh viszont jelezte, elismert aukciósházak szakértői 10 millió dollár körüli összegre becsülték a kép értékét, így esze ágában sincs azt 6-ért elkótyavetyélni. (Később kiderült, maga is 7 millió dollárért vette a festményt) Pákh Imre 2015-ben be is jelentette, elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát.

A kormány erre csattanós választ adott: elindította a festmény védési eljárását, ennek idejére az alkotás ideiglenes védettséget kapott, így nem lehetett kivinni az országból, és elővásárlási jogot is szerzett rá az állam.

Ekkor a Golgotát a tulajdonos letakartatta, így volt kiállítva a trilógia a múzeumban:

Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és a letakart Golgota című festménye a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2016-ban. A festményt azért takarták le, mert tulajdonosa, Pákh Imre megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását. A másik két kép ekkor már az államé volt - most a harmadikat is megszerezték. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Pákh Imre bírósághoz fordult, több kör után idén tavasszal végül hatályon kívül helyezték azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította a festményt - így a tulajdonos felszabadult a korábban említett kötelezettségek alól, kivihette volna az országból a festményt vagy el is adhatta volna másnak.

Úgy tűnik, a kormánynak nem maradt más választása, mint megadni a kért vételárat (sőt, többet is: korábban 9 millió dollárt kért a festményért Pákh Imre, most 10,5-öt kapott).
 
Az energia szektor biztos jó hogy hazai kezekben van de mi lesz ha korszerűsítésre kell költeni?
Akkor majd nem lesz rezsi csökkentés nevű ˝dolog˝Majd kitalálnak valamit hogy emebrek most emeljük az energia árát de, ekkor sem adjuk az illiberális nyugatnak...
Hidd el akkor is lesznek akik tapsolnak.

óóóóó ... egyszer már eladtuk (az általad említett logika alapján), és a jólelkü nyugatiak óriási befektetéseket, modernizácót hajtottak végre ... úgyhogy a következő tíz évben ilyesmi szükségtelen ;).
 
óóóóó ... egyszer már eladtuk (az általad említett logika alapján), és a jólelkü nyugatiak óriási befektetéseket, modernizácót hajtottak végre ... úgyhogy a következő tíz évben ilyesmi szükségtelen ;).
Jó lelküek??
Aki befektet az szeretné a pénzét viszont látni haszonnal...ha elmegyek dolgozni saját magamat adom és ezért kapom a fizetést...ne jótétből...
Nem tiz évente kell karbantartani modernizálni..
Reméljük nem lesz probléma.
 
Jó lelküek??
Aki befektet az szeretné a pénzét viszont látni haszonnal....

Hogy mik vannak ... eddig mindíg "ingyen" EU pénzekről hallottam meg, hogy a magyarok tiszta ráfizetés az EU -nak. Ezek szerint a nettó befizető németeknek mégiscsak megéri?
Mert szerintem is mindenki szeretné a pénzét viszontláni, ha lehet minnél nagyobb haszonnal.
 
Hogy mik vannak ... eddig mindíg "ingyen" EU pénzekről hallottam meg, hogy a magyarok tiszta ráfizetés az EU -nak. Ezek szerint a nettó befizető németeknek mégiscsak megéri?
Mert szerintem is mindenki szeretné a pénzét viszontláni, ha lehet minnél nagyobb haszonnal.
Hol hallottál ilyet?
Ingyen?....
Csak nem valami Mandiner nevű oldalt olvasgatsz?
Ha nem az üzletből jön vissza a haszon akkor lehet hogy állami támogatásból...
 
Látom te is felfigyeltél de nem figyeltél arra most irreális 112 éves volt
Most öregebb lett 139 éves 5 nap alatt
Már ebből is látható kaméleon
de a témája ugyanaz mindég bősz Orbánpárti
Volt ő már 17 éves lány is. Trollkodik. Szerintem máshol is, hivatásosan...
 
Utoljára módosítva:
Miután az év elején Orbán Viktor a Várba költözött, így mostantól a kormányüléseket is a volt karmelita kolostor egyik termében tartják. A Miniszterelnöki Kabinetiroda meg is jelentetett egy képet a frissen fehérre meszelt szoba már csak a tanakodó miniszterekre vár.
A képet látva két művészettörténész jelezte az Indexnek, hogy a felújítás előtt a fehér falakon késő barokk-klasszicista freskók voltak, amiket a jelek szerint egyszerűen lefestettek. A freskók 1786 nyarán készülhettek, amikor a feloszlatott karmelita szerzetesrend egykori kolostorát II. József rendeletére világi célokra átalakították
(444)
Vagyis a freskókat állagmegóvás címén lefestették.
a fehérre festés annak az általános koncepciónak a része volt,
hogy a belső tereknek puritánságot kell sugározniuk.
A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.
.....
.....
A belső építészeti munkák 4 milliárdba kerültek....van pénz.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,671
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére