Nyugdíjasok, akik vettek egy falut, hogy együtt tölthessék a hátralévő életüket

Képzeld el, hogy innentől kezdve egész életedben a barátaiddal együtt élsz, és szorgoskodsz, de csak pont annyit, amennyihez kedved van.

Beleszeretett néhány spanyol nyugdíjas egy 50 éve lakatlan, galíciai falucskába, összedobták rá a pénzt, és megvásárolták, hogy maguk mögött hagyva a nyüzsgő, városi életet, együtt öregedhessenek meg, békében és jó társaságban. Tisztára mesébe illő kezdés, és a folytatás sem lesz rosszabb.


Bagaméri Viki

olasz-nyugdijasok-660x371.jpg

Az elmagányosodás biztosan nem fenyegeti őket (Fotó: iStock)

Nálunk talán szokatlanul hangzik, Spanyolországban azonban egyáltalán nem megy ritkaságszámba, hogy eladásra kínáljanak komplett falvakat, amelyekben egy jó ideje már egy lélek sem lakik. Ráadásul az áruk sem nevezhető csillagászatinak, a szóban forgó nyugdíjasok 140.000 euróért jutottatok hozzá új pátriájukhoz, aminek megvásárolásához elég volt pár kisebb lakást eladniuk.



300 forintért árulják a házakat egy elragadó olasz kisvárosban

A 60 felettiek társasága jó ideje tervezgette, hogy nyugdíjas éveiket együtt töltik majd, az álmodozást pedig tettek követték, és nyélbe ütötték az üzletet. Mindennapjaikat ezentúl nem láblógatással fogják tölteni, hanem azzal, hogy újra élettel töltsék meg a falucskát – ezt szerződésben is rögzítették az adásvételnél. A tervük az, hogy felvirágoztassák a helyi kis farmokat, és megszépítsék az elhagyott lakóépületeket, annak reményében, hogy az újabb beköltözőknek is vonzóvá teszik, hiszen igazán méltatlan lenne ehhez a szép helyhez, hogy a feledés homályába vesszen.

Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is szép számmal akadnak elhagyatott vidékek, és csak arra várnak, hogy valaki végre fantáziát lásson bennük, megmentse őket az enyészettől.

Bevett szokás például, hogy jelképes, egy eurós összegért adjanak oda egy-egy házat azoknak, akik vállalják, hogy meghatározott időn belül felújítják az ingatlant, és nem is költöznek el onnan.
Ha kíváncsi vagy arra, hol kínálnak épp egy eurós házakat, itt körül tudsz nézni.

Az egyik ilyen, a Szardínia szigetén található apró bányaváros, Fluminimaggiore reménybeli újjászületéséről a Greenme olasz lap számolt be. A városka újdonsült polgármestere álmodta meg a Happy Village nevű kezdeményezést, aminek célja, hogy a környékre csábítsák Európa más országaiból azokat a nyugdíjasokat, akik idősebb korukban is nyitottak a változásra és szívesen kipróbálnának valami újat. Marco Corrias, akit tavaly nyáron választottak a város élére, már ősszel előrukkolt az elképzeléseivel. Fontos hangsúlyozni, hogy az üzleti érdekeknél jóval lényegesebbnek tartják azt, hogy új lakók érkezzenek a városba, és ismét pezsgő közösségi élet alakuljon ki.

fluminimaggiore-660x371.jpg

Ez itt Fluminimaggioréban van, tárt karokkal várják a betelepülőket (Fotó: iStock)

Egy olyan „nyugdíjasfalu” létrehozása lebeg a szeme előtt, ahol minden adott lenne, amire a 65 év felettieknek szükségük van: a szemet gyönyörködtető környezet mellett 24 órás orvosi felügyelet is működne, így nem kell attól tartani, hogy a „világ végén” ellátás nélkül maradnak, akik megbetegszenek. A Szardínia déli részén található Fluminimaggiore egyelőre 3016 lelket számlál, ha azonban a városvezető elképzelései megvalósulnak, minden bizonnyal gyarapodni fog a létszám.

Ez azonban nem volt mindig így, régebben a környék termékeny bányavidéknek számított, amikor azonban ez az iparág hanyatlásnak indult, az itt élők is kereket oldottak: hiába a mesébe illő környezet, megélhetés híján nem maradt más választásuk. Fluminimaggiorében rengeteg a zöld terület, karnyújtásnyira található a tenger, a termőföldeket pedig kis patakok szelik át. Turisztikai látványosságokból sincs hiány, a közelben fekszenek Antas romjai és Portixeddu partjaihoz sem kell sokat utazni.

Az Olaszországban is rendhagyónak számító ötlet nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében, főleg azért, mert a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében készülnek a tervek. „Igazán boldoggá tesz a pozitív fogadtatás, bízom benne, hogy a megvalósítás sem ütközik majd akadályokba. Ahhoz, hogy tető alá hozzuk az elképzeléseinket, nagy szükség lesz a helybéliek segítségére és intelligenciájára is, amiből nincs hiány” – írta Facebook-oldalán a polgármester, Marco Corrias, aki hozzátette azt is, hogy még sok a megválaszolatlan kérdés, szerinte azonban jó úton járnak a helyiek összefogásának köszönhetően.
 
Eléggé megint Magyarországra szálltak át Danielék.
És valóban megdöbbentő hogy egy lakatlan és Posta orvos iskola nélküli faluban,mitől mentek fel a háza árak, mikor magától összedől szinte.
Fogalmam nincs. Pár évvel ezelőtt azok a kis települések még nagyon népszerűek voltak a fiatal holland nyugdíjasok körében, de ma már ez sem mondható el.
Tényleg nem tudok másra gondolni, mint amit írtam. A városi lakásokat, házakat nem tudják megfizetni, így a várostól távoli kis falvakban vesznek házat, mert ott lényegesen olcsóbb.
De ma egy eldugott kis faluban, kint a természet lágy ölén élni a legnagyobb úri huncutság, mert egy csomag budipapír is igen drága tud lenni, ha elfogy és 20 km-t kell autókázni érte.
 
Hogy hogy fogalmad sincs?
A Csok az oka írtad te is én is.
Valamint a hatástanulmány hiánya
Mikét verődnek fel az árak semmire.
Hiszen az ingatlan piac viszi az összeset.
És ez nem volt felmérve.
Hogy hiába a kölcsön vagy a támogatás az is csak az árakat veri fel.
Rossz úton járnak.Hiszen egy nagyon drága ingatlanárak még messzebb viszik a lakáshoz jutást.
 
A pedagógusnak elég lenne csak az éthordóját ellenőrizni, hogy valóban csak annyi adag étel van benne, amennyit befizetett.
Tüzetesebb vizsgálat alá a konyhai dolgozókat kellene vetni, amikor hazaindulnak.
Nem igaz hogy nem vetted észre szatíraként írta.
Pedagógusnak pl a "biztosított" almáról tételesen el kell számolni, mi lett a hiányzó gyerekek almáival, ki kapta repetába, mert mint köztudott, a magyar pedagógus lop is.
 
Nem közép szintű oktatásról polemizáltam, a középfokú oktatás már halálra van ítélve, a "halas" gyerekek nem ütik meg a leggyengébb középfokú intézmény elvárásait sem. A felsőoktatás is már kuka...
Ehhez képest rengeteg külföldi, tengerentúli tanulmányi versenyen brillíroznak a magyar diákok. Olyanokon is, ahol a verseny nyelve angol. Az USA ban tavaly angol nyelvű nemzetközi perbeszédversenyt nyertek meg magyar jogászhallgatók , ahol a rangos amerikai egyetemek is jelen voltak , de a világ minden tájáról is érkezetek hallgatók. Nem tudom, mire alapozod ezt a lekicsinylő információdat.
 
Hogy hogy fogalmad sincs?
A Csok az oka írtad te is én is.
Valamint a hatástanulmány hiánya
Mikét verődnek fel az árak semmire.
Hiszen az ingatlan piac viszi az összeset.
És ez nem volt felmérve.
Hogy hiába a kölcsön vagy a támogatás az is csak az árakat veri fel.
Rossz úton járnak.Hiszen egy nagyon drága ingatlanárak még messzebb viszik a lakáshoz jutást.
A falusi , tanyasi házak mellett általában ott van egy nagy , sok hektáros földterület is. A termőföld ára az egekben van már most is, de még így is töredéke a nyugatinak. Ez is viszi fel az árakat vidéken. Holland család mondta, hogy nem hittek a fülüknek 15-20 milliós tanya árak hallatán. Nekik ez el sem képzelhető, otthon nem kapnak ennyiből semmit se. A másik ok, hogy alacsonyak a betéti kamatok, ilyenkor az ingatlanár mindig felmegy.
 
Ehhez képest rengeteg külföldi, tengerentúli tanulmányi versenyen brillíroznak a magyar diákok. Olyanokon is, ahol a verseny nyelve angol. Az USA ban tavaly angol nyelvű nemzetközi perbeszédversenyt nyertek meg magyar jogászhallgatók , ahol a rangos amerikai egyetemek is jelen voltak , de a világ minden tájáról is érkezetek hallgatók. Nem tudom, mire alapozod ezt a lekicsinylő információdat.

Először is, nézz egy nemzetközi egyetemi rangsort, beszédes a "fejlődés".

10, éve folyik az oktatás szisztematikus szétverése. Mára már 15-16 éves az a korosztály, aki már az orbáni oktatási rendszerben nőtt fel. (Megjegyzem, ha 16-ot betöltötte, már mehet Isten hírével, az állam "leveszi" róla a kezét.
Még két év, és ez a korosztály "kopogtat" a felsőoktatásba. Ami mára jórészt a népnyelvet idézve "büfé" szak.
A reál ismeretek mára a bányász béka feneke alatt, és erre még nagyon büszkék is.
Meg kell nézni, mik a hiányszakmák felsőfokú végzettséggel.
El kell gondolkodni, hogy milyen diplomával csapos Londonban, akiről folyton cikkeznek.
Volt nálam (nem általam "felkért" és fizetett) 29 éves "mester". Tipikusan új beruházáson betanított és csak ahhoz értő, ha már a tekervényeket is használni kell KO.
És nem tehet róla. De a szakoktatásra már csak RIP.
És csak halkan megjegyzen, aki itthon munkából szeretne megélni, jórészt elég, ha tud magyarul.
 
Ehhez képest rengeteg külföldi, tengerentúli tanulmányi versenyen brillíroznak a magyar diákok. Olyanokon is, ahol a verseny nyelve angol. Az USA ban tavaly angol nyelvű nemzetközi párbeszédversenyt nyertek meg magyar jogászhallgatók , ahol a rangos amerikai egyetemek is jelen voltak , de a világ minden tájáról is érkezetek hallgatók. Nem tudom, mire alapozod ezt a lekicsinylő információdat.
-
Hát ez az, hogy a labdarúgást nyomja a kormány de ami fejlődik az nem a sport, hanem a stadionokban való verekedések és az agresszív ultrák száma.
-
Szabadjon megjegyezzem, hogy a Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny győztesei nem a tudás mélységében múlták felül a konkurenciát.
Az egyik versenyző például csak kezdő, másodéves egyetemi hallgató volt.
-
Le a kalappal a teljesítményük előtt, gratulálok nekik.

Most már csak azt kéne elérjük, hogy a fűzfaügyvéd miniszterelnököt leváltsa egy csodadiák,
aki tud érvelni és nemcsak hisztizik mint Orbán hétfőn is Brüsszelben tette.

-
A magyar kormány képviselői, sajnos csak személyeskednek, nem tudnak érvelni az öket támogató tények hiányában.
 
Először is, nézz egy nemzetközi egyetemi rangsort, beszédes a "fejlődés".

10, éve folyik az oktatás szisztematikus szétverése. Mára már 15-16 éves az a korosztály, aki már az orbáni oktatási rendszerben nőtt fel. (Megjegyzem, ha 16-ot betöltötte, már mehet Isten hírével, az állam "leveszi" róla a kezét.
Még két év, és ez a korosztály "kopogtat" a felsőoktatásba. Ami mára jórészt a népnyelvet idézve "büfé" szak.
A reál ismeretek mára a bányász béka feneke alatt, és erre még nagyon büszkék is.
Meg kell nézni, mik a hiányszakmák felsőfokú végzettséggel.
El kell gondolkodni, hogy milyen diplomával csapos Londonban, akiről folyton cikkeznek.
Volt nálam (nem általam "felkért" és fizetett) 29 éves "mester". Tipikusan új beruházáson betanított és csak ahhoz értő, ha már a tekervényeket is használni kell KO.
És nem tehet róla. De a szakoktatásra már csak RIP.
És csak halkan megjegyzen, aki itthon munkából szeretne megélni, jórészt elég, ha tud magyarul.
Én csak azt mondom, hogy rá kell nézni az oktatás.hu weboldalra . Ott találhatók az elmúlt évek matematika, fizika és kémia érettségi feladatsorai. Ezt oldják meg érettségin a 18-19 évesek. Meg kell próbálni megoldani őket, vagy meg kell mutatni ezeket a feladatokat egy középiskolai szaktanárnak, de lehetőleg nem magyarországinak. Majd hallgasd meg, mit mond ő erre.Én megtettem ( Minneapolis) . Ennyit arról, hogy a reál ismeretek a bányászbéka feneke alatt lennének -e idehaza.
 
...Ott találhatók az elmúlt évek matematika, fizika és kémia érettségi feladatsorai. Ezt oldják meg érettségin a 18-19 évesek. Meg kell próbálni megoldani őket, vagy meg kell mutatni ezeket a feladatokat egy középiskolai szaktanárnak, de lehetőleg nem magyarországinak. Majd hallgasd meg, mit mond ő erre.Én megtettem ( Minneapolis) . Ennyit arról, hogy a reál ismeretek a bányászbéka feneke alatt lennének -e idehaza.

Neoprimitívek, (az emeltszintű is!), ha valaki műszaki pályában gondolkodik. És mellé kell tenni a 4 éves tananyagot, feladatgyűjteményeket. És itthon. Ahol egyébként a matek, fizika középiskolai tanár hiánycikk, nem is kicsit...
A bölcsészek véleményét lexarom, ők már az egyszer-egyet sem ismerik, örüljenek, ha abszolválják.
 
Neoprimitívek, (az emeltszintű is!), ha valaki műszaki pályában gondolkodik. És mellé kell tenni a 4 éves tananyagot, feladatgyűjteményeket. És itthon. Ahol egyébként a matek, fizika középiskolai tanár hiánycikk, nem is kicsit...
A bölcsészek véleményét lexarom, ők már az egyszer-egyet sem ismerik, örüljenek, ha abszolválják.
Hát, azért a tizenegyedikes emelt matekosok deriválnak, mátrixokkal számolnak. De ezek nem kész mérnökök, még csak tinédzserek. Az ő életkorukban ez nagyon magas teljesítmény. Még mi is az egyetemen tanultuk annak idején. Soha nem mondanám erre, hogy neoprimitív.
 
Én csak azt mondom, hogy rá kell nézni az oktatás.hu weboldalra . Ott találhatók az elmúlt évek matematika, fizika és kémia érettségi feladatsorai. Ezt oldják meg érettségin a 18-19 évesek. Meg kell próbálni megoldani őket, vagy meg kell mutatni ezeket a feladatokat egy középiskolai szaktanárnak, de lehetőleg nem magyarországinak. Majd hallgasd meg, mit mond ő erre.Én megtettem ( Minneapolis) . Ennyit arról, hogy a reál ismeretek a bányászbéka feneke alatt lennének -e idehaza.

Hagy szóljak bele.
Megnéztem a MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 7. feladatait.
-
Holott a feladatok az "emelt szinten" tanulóknak szól, meg kell mondjam, hogy ennyit ellehet várni minden 18 éves gyerektől, 12 év matematika oktatás után. Aki erre nem képes az menjen el haragozónak, vagy papnak.
-
Továbbá, az érettségi vizsga megállásához nem kell megoldanod az összes feladatot,
a leg több gyerek megreked a közepesnél, hiszen ezért közepes a közepes (a középérték a vizsgázok 95%-át fogja át)
-
Fizikából és kémiából nem kötelező érettségizni, ezt csak olyanok teszik akiket a szak nagyon érdekel.
-
Ajánlom lapozd fel a Középiskolai Matematikai Fizikai Lapokat, (KöMaL), ingyen letölthetők az 1893-1994 -ben megjelent kiadások, és megfogsz lepődni, hogy már 50 évvel ezelőtt is éltek abban az országban okos magyar gyerekek, olyanok akik ma valóban a matematikai korifeusai közé tartoznak.
-
Sokan külföldre költöztek, a jelenlegi kormány tudományellenes politikája miatt.
-
Hogy merre megy a menet azt látjuk.
A vice miniszterelnök a rózsafüzért tartja a "leghatásosabb fegyvernek" és ezzel küzd a kormány az országnak egy kiváló egyetemet adó mecénás ellen, egyetemet zavar el az országból, kisajátítja az MTA-t, ö akarja megmondani mi számít művészetnek, tanszékeket zár be, beleszól a kutatók munkájába...
-
Egy istenállam felépítésen ügyködik a kormány ahol irracionális lényekben való hit váltja le a kognitiv gondolkodást.
-
Minden tiszteletem a magyar csodagyerekeknek, a tehetséges művészeknek, kutatoknak, mérnököknek de egy önámítás lenne azt mondani, hogy a világ másik részén nincsenek ilyen lények.
-
C_qBKBrUMAANalg

-
Nézd-meg a genie-k listáját, hát a magyarokon kívül van ott számos más.
-
(Azt is megjegyezném, hogy a tehetség nincs nemzethez, bör-színhez, nemhez, szexuális orientációhoz kötve. Az is világos, hogy sok tehetségest csak a migráció segített oda a ranglistán ahova megérkezett.)
 
Utoljára módosítva:
Akkor ez is változott már az utóbbi években.
Remélhetőleg, az ingyen ebédhez hamarosan ebédszünetet is előír a jogszabály a gimnazistáknak is. :)
Nálunk anno ugyanis nem anyagi okok miatt nem tudott ebédelni a gimiben, hanem mire vége lett a 9. vagy a 10. órának, addigra már bőven benne voltak a délutánban, és a menza addigra már rég bezárt. A tanórák közötti szünet pedig arra sem volt elég, hogy az ebédlőig az utat-oda vissza megtegyék, nem hogy több száz gyerek kivárja a sorát az ablaknál, majd az üres asztalra várva...

Ez már az én időmben is így volt, ami igen régen volt... harapási sorrendben ment az etetés a menzán, felsősök (3., 4.) automatikusan a sor elejére, a kissebbek vártak....aztán ők is lettek felsősök....:)
 
Ez már az én időmben is így volt, ami igen régen volt... harapási sorrendben ment az etetés a menzán, felsősök (3., 4.) automatikusan a sor elejére, a kissebbek vártak....aztán ők is lettek felsősök....:)
A szünet túl rövid volt, mire vége lett a tanóráknak és lett volna idejük menzára menni, addigra az már bezárt. A lyukas órája a 4 év alatt pedig egyszer sem esett ebédidőre, így hidegkoszton, szendvicsen volt 4 évig. Szerencsére az egyetemen egész más világ van. :)
 
Nálunk anno ugyanis nem anyagi okok miatt nem tudott ebédelni a gimiben, hanem mire vége lett a 9. vagy a 10. órának, addigra már bőven benne voltak a délutánban, és a menza addigra már rég bezárt. A tanórák közötti szünet pedig arra sem volt elég, hogy az ebédlőig az utat-oda vissza megtegyék, nem hogy több száz gyerek kivárja a sorát az ablaknál, majd az üres asztalra várva...
Itt a gimi az orrom előtt
És nem tudtam miért szaladgálnak a főtt ebéd helyett ki a kapun a gyerekek 3 irányba, jobbra két bódés etető.Balra egy pék. mára szemben egy pizzázó.
Nem tudtam hogy azért lett kedvelt a hideg koszt.Mert nincs megoldva az étkeztetéshez az idő.
És még ez a kormány védené a gyerekeit?
Kész gyomorbetegség a hideg és kapkodott evés.
 
Itt a gimi az orrom előtt
És nem tudtam miért szaladgálnak a főtt ebéd helyett ki a kapun a gyerekek 3 irányba, jobbra két bódés etető.Balra egy pék. mára szemben egy pizzázó.
Nem tudtam hogy azért lett kedvelt a hideg koszt.Mert nincs megoldva az étkeztetéshez az idő.
És még ez a kormány védené a gyerekeit?
Kész gyomorbetegség a hideg és kapkodott evés.
Reggel suliba menet vették meg útközben. Volt ugyan iskolai büfé, de ott kb. a 2. szünet végéig minden péksütemény elfogyott. Utána már csak csipszet csokival és kólával ebédelhetett volna, ha nem gondoskodik reggel időben róla.
 
Reggel suliba menet vették meg útközben. Volt ugyan iskolai büfé, de ott kb. a 2. szünet végéig minden péksütemény elfogyott. Utána már csak csipszet csokival és kólával ebédelhetett volna, ha nem gondoskodik reggel időben róla.
Nem látom ez miként válasz az én írásomra.
Ez a te írásod folytatása.Nem párbeszéd olvasom -reagálok kellene lenni?
 
Itt a gimi az orrom előtt
És nem tudtam miért szaladgálnak a főtt ebéd helyett ki a kapun a gyerekek 3 irányba, jobbra két bódés etető.Balra egy pék. mára szemben egy pizzázó.
Nem tudtam hogy azért lett kedvelt a hideg koszt.Mert nincs megoldva az étkeztetéshez az idő.
És még ez a kormány védené a gyerekeit?
Kész gyomorbetegség a hideg és kapkodott evés.
Sajnos nem divat a meleg étkezés úgymint leves és második. Marad a szendvics és a pizza.
 
Nem látom ez miként válasz az én írásomra.
Ez a te írásod folytatása.Nem párbeszéd olvasom -reagálok kellene lenni?
De akkor legalább már tudod, hogy miért szaladgálnak ki a szomszédos kisboltba, ahelyett hogy sorban állnának a menzán.
(a boltban vett zsemlét, kiflit futtában is bekapják, a menzai kajával ezt nem lehet megtenni)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,279
Tagok
615,642
Legújabb tagunk
Jud96
Oldal tetejére