Hová menekülnek a magyarok?

Az ENSZ menekültügyi szerve (UNHCR) havi bontásban kirakja, hogy az adataik alapján a magyarok milyen más országokban adtak be menekültkérelmet az elmúlt 20 évben. Ez alapján több hullámban több mint 26 ezer honfitársunk adott be menekültkérelmet az elmúlt 20 évben. Döntően Kanadába mennek azok, akik Magyarországon veszélyben érezték magukat, de voltak egészen fura próbálkozások is, mint mondjuk a 2006-os nagy, svédországi kaland.

Adatok
Ezek azok a menekültkérelmek, amikről az ENSZ tud, tehát a nemzeti hivatalok adatai kissé eltérhetnek tőlük. Emellett újabban az ENSZ nem adja meg pontosan menekültkérelmek számát, ha egy hónapban 1-4 közötti menekültkérelem érkezett adott országból. Ezeket az eseteket 2 menekültkérelemként számoltuk, hogy csak egész számú kérelmek legyenek. Az USA-ban két fő csatornán keresztül is be lehet adni a kérelmet, ezeket összeadtuk, de nem kizárt, hogy valaki mindkettőt megpróbálja, ezért az adatok itt kissé felülbecsültek lehetnek.

Az adatokat úgy érdemes nézni, hogy ezek csak a beadott kérelmek, általában kérelmek elég kis hányadát fogadják el tőlünk, hiszen itt például nem volt polgárháború az elmúlt 20 évben. De olyasmit is nehezebb bizonyítani, hogy Gyurcsány vagy Orbán alatt szisztematikusan üldözték őket, esetleg mondjuk az állam nem védi meg őket a származásukból adódó hátrányos megkülönböztetéstől.

Nagy vonalakban az látszik, hogy Kanada volt messze a legnépszerűbb célpont, több mint 23 ezer honfitársunk próbálkozott az amerikai országban. A második Svédország szinte labdába se rúg mellette az alig több mint félezer próbálkozóval.

Hozzá kell tenni azt is, hogy az egyes országok eltérő menekültügyi szabályokkal bírnak, ezek ráadásul az elmúlt 20 évben általában komolyan változtak is. Ez utóbbit Kanada példáján érdemes eggyel részletesebben is megnéznünk.


Megnyomtuk Kanadát
A kanadai kérelmekről rögtön látszik, hogy több nagy hullámban mentek oda az emberek. Egyrészt 1999 és 2002 közt, második körben szinte pont tíz évvel később, 2009 és 2012 közt. Ez nem véletlenül alakult így. Az első Kanadába irányuló menekülthullám igazából 1998-ban indult, többségében cigányok kértek menedékjogot Ottawától. Ez a vízumkényszer 2001 decemberi visszaállításáig tartott, de az addig eltelt közel négy év alatt majdnem 9 ezren jelentkeztek a repülőtereken, elsősorban a cigány népességen belül tanultabbnak és mobilisabbnak számító, magyarul beszélő romungrók.


A vízumkényszer viszont visszavetette a menekülthullámot, onnantól lényegében csak az utazhatott Kanadába, aki bizonyította, hogy turista, üzletember, diák, legális munkavállaló vagy a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő kivándorló. Magyarország évekig a top háromban volt a Kanadába érkező menekültek forrásországainak listáján, a legtöbbször olyan országokat magunk mögé utasítva, mint Kína vagy Kolumbia, amely országok se az emberi jogok, se a demokrácia érvényesülése szempontjából nem vethetők össze Magyarországgal.

Az USA-ba mi nem menekülünk
2004-től az USA és Kanada azt is bevezette, hogy egymás területéről érkező harmadik országbeli menekültjelölt nem adhat be menekültkérelmet, ha igen, akkor visszafordítják. De ez még kisebb szigorítás lehetett a Magyarországról érkezők számára, inkább azt akadályozhatta, hogy ha valakit visszadobnak Kanadában, akkor egyből átmenjen az Egyesült Államokba is beadni egy kérelmet. Bár az USA-ban a menekültügyi szabályozás korábban is több szinttel keményebb volt, sosem vált igazi célországunkká. Hasonló a helyzet Ausztráliával vagy Új-Zélanddal, bár ezekre helyekre eljutni is jóval drágább.

2012-re viszont Kanada egyik legnagyobb embercsempész-botránya, a brutális emberkereskedelemben utazó Dömötör-klán lekapcsolása hatására is komolyan szigorodtak a menekültügyi eljárások Kanadában. Az ügyről itt olvashat bővebben.

Bűnbanda miatt haragszik ránk Kanada
A csicskákat tartó Dömötör-klán esete Kanada legsúlyosabb emberkereskedő bűnügye. A több milliárd dolláros szociális segélyek mellett részben emiatt küldi vissza Kanada a roma menekülteket.


A Kanadába irányuló menekülthullámoknak biztosan volt egy olyan ága, ami a nagyvonalú, és a kérelmeket rendkívül lassan elbíráló kanadai menekült-ellátórendszer által megszerezhető előnyökre ment rá. A 2012-es szigorítás előtt átlagosan 20 hónap alatt bírált el Kanada, ami alatt elég bőkezű ellátást biztosított a kérelmezőknek és munkavállalási engedélyt is kaptak. Ráadásul ha minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vett a kérelmező, akár 4,5 évig is elhúzhatta a kitoloncolást.

Semjén tanácsadója és Kertész Ákos is menekültkérelmet adott be
Kanadában kért menedékjogot Kamarás István, Semjén Zsolt cigányügyi tanácsadója. Az egyik KDNP-közeli cigány szervezet elnöke családjával együtt 2011 júniusában hagyta el az országot, mert nem akarta a nevét adni a kormány cigányokat megnyomorító intézkedéseihez. A KDNP szerint már 2010-ben megszakították vele a kapcsolatot, amikor kiderült, hogy férfi korábban a Jobbikban politizált. 2014-ben viszont már itthon volt, nem kapott állampolgárságot. 2012 elején Kertész Ákos író is Kanadába távozott, menedékjogot kért és kapott is. Ő azután érezte veszélyben magát, miután extrém durva hangvételben ment neki általánosan a magyaroknak az Amerikai Népszava nevű portálon.
Sok esetben (de nyilván nem mindig) valószínűleg a hazai uzsorarendszert is exportáltuk, ahol kiérkezőkkel beadatták a menekültkérelmet, aztán szolgaként dolgoztatták őket vagy épp elvették tőlük a kanadai szociális juttatásokat. De önmagában is vonzó lehetőség volt, hogy akár csak pár évig, de normális bérért dolgozhasson valaki, miközben megtanul egy világnyelvet. Ahogy a megelőző évben kitelepült több ezer honfitársunk kapcsolati hálója is előnynek számít ilyen helyzetben.

A kérelmekről döntő Immigration and Refuggee Board (IRB) a beérkező magyar kérelmeknek csak 1-2 százalékát találta megalapozottnak, azok több mint 90 százalékát visszavonták vagy nem vitték végig, illetve az is gyakran előfordult, hogy eltűnt a kérelmező. Ez egyrészt arra utal, hogy a kérelmezők döntő többsége maga se hitte, hogy valaha meggyőzheti kanadai államot arról, hogy otthon rendszerszerűen üldözik és az állam nem tudja megvédeni.

A visszaélésektől függetlenül az sem lebecsülendő, hogy Kanada évente akár több tucat magyar állampolgárnak ítélte meg úgy a helyzetét, hogy valóban olyan veszélyben van nálunk, hogy menekülnie kellett. A National Post adatai szerint 2011-ben és 2012-ben évi több száz magyar állampolgár menekültkérelmét fogadtak el.

Az Abcúg frissebb adatai szerint tavaly összesen 116 magyar állampolgár adott be Kanadában kérelmet. Viszont a tapasztalataik alapján az IRB elutasító döntése ellenére is vannak legális lehetősége tovább maradni, akár 6-7 évig is kinn lehet lenni az igazán végleges döntésig. Itt olvashat bővebben arról, hogy élnek a torontói romák.

index

30095805_ee22b5e398fa5c17240baaad3bf2e93a_wm.jpg
 
De olyasmit is nehezebb bizonyítani, hogy Gyurcsány vagy Orbán alatt szisztematikusan üldözték őket
Ezen mit nehéz bizonyítani? Ez egyszerűen tény. A Gyurcsány-Bajnai érában, 2008-2009 során rasszista indíttatású roma-gyilkosságok és merényletkísérletek történtek Magyarországon -Galgagyörk, Pirics, Nyíradony, Tarnabod, Nagycsécs, Alsózsolca, Tatárszentgyörgy, Tiszalök, Kisléta. Volt, ahol egy házból kimenekülő 5 éves kisfiút az édesapjával együtt lőttek agyon, 6 éves kislánya pedig életveszélyesen megsebesült. A büntetőügy negyedrendű vádlottja, volt hivatásos katona, az akkori katonai elhárítás informátora volt.
 
Ezen mit nehéz bizonyítani? Ez egyszerűen tény. A Gyurcsány-Bajnai érában, 2008-2009 során rasszista indíttatású roma-gyilkosságok és merényletkísérletek történtek Magyarországon -Galgagyörk, Pirics, Nyíradony, Tarnabod, Nagycsécs, Alsózsolca, Tatárszentgyörgy, Tiszalök, Kisléta. Volt, ahol egy házból kimenekülő 5 éves kisfiút az édesapjával együtt lőttek agyon, 6 éves kislánya pedig életveszélyesen megsebesült. A büntetőügy negyedrendű vádlottja, volt hivatásos katona, az akkori katonai elhárítás informátora volt.

És olyan is volt előtte, hogy egy apukát lincseltek meg nyilt utcán a lányai szeme láttára.
 
És olyan is volt előtte, hogy egy apukát lincseltek meg nyilt utcán a lányai szeme láttára.
Igen, olyan is volt. Sőt: Borbély Szilárd, költő- és drámaíró színpadra is vitte (Az Olaszliszkai). Az a Borbély Szilárd, akinek a szülei bestális rablógyilkosság áldozatai lettek. Soha nem heverte ki. 2014-ben öngyilkos lett.
 
És olyan is volt előtte, hogy egy apukát lincseltek meg nyilt utcán a lányai szeme láttára.

"Egy apukát" és nem azért mert nem cigány volt.
Ez ugyan nem mentség de semmi esetre sem rasszista-motivált bűncselekmény.
A cigány gyűlöletnek sajnos Magyarországon is tradíciója van és tudjuk hol végződött, Auswitzban.

Igen, a cigány-gyilkosság nem a jelenlegi kormány uralkodása idején volt,
de az etnikai homogenitás elérése, a börszin megörzésesem volt akkor még kormányprogram.

Igen, a cigány-gyilkosság nem a jelenlegi kormány uralkodása idején volt, de mi változott azóta?
-

-
Semmi. A cigányok ellen felbujtónak továbbra is saját műsora van, még lovagkeresztet is kapott.
Februárban Jamboree-t rendeztek a nacik Budapesten, tízezrek meneteltek egyenruhában, a kormány kussolt.
Hogy nem szívódtak fel azt egyre másra demonstrálják, még október 23 sem szent nekik.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Szóltam már párszor, hogy ezeket a tagtoborzó és propaganda videókat ne reklámozza senki a CH-n! Az, hogy senki ne reklámozza rád is vonatkozik!
Szélsőséges csoportok szinte minden országban vannak, úgy Németországban, mint az Egyesült Államokban, és nálunk Magyarországon is. Tudnak róluk minden országban az adott ország vezetői, lehet, hogy ellenőrzik őket, lehet, hogy nem. Az biztos, hogy valakik anyagilag támogatják ezeket a csoportokat.
Mi is mondhatnánk, hogy a németek, az amerikaiak nácik, de nem mondjuk, mert nem lehet néhány ember miatt általánosítani! Próbáld magad a jövőben visszafogni, és megkímélni az itteni tagokat a hasonló videóktól!
"Egy apukát" és nem azért mert nem cigány volt.
Ez ugyan nem mentség de semmi esetre sem rasszista-motivált bűncselekmény.
A cigány gyűlöletnek sajnos Magyarországon is tradíciója van és tudjuk hol végződött, Auswitzban.

Igen, a cigány-gyilkosság nem a jelenlegi kormány uralkodása idején volt,
de az etnikai homogenitás elérése, a börszin megörzésesem volt akkor még kormányprogram.

Igen, a cigány-gyilkosság nem a jelenlegi kormány uralkodása idején volt, de mi változott azóta?
-

-
Semmi. A cigányok ellen felbujtónak továbbra is saját műsora van, még lovagkeresztet is kapott.
Februárban Jamboree-t rendeztek a nacik Budapesten, tízezrek meneteltek egyenruhában, a kormány kussolt.
Hogy nem szívódtak fel azt egyre másra demonstrálják, még október 23 sem szent nekik.
 
A bírósági jegyzőkönyvek mást mondanak. Rasszista indíttatást is valószínűsítenek: „Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!"

Őszintén mondva én már sok évet megéltem, sok cigánnyal találkoztam az életben
de még nem halottam, hogy egy cigány "magyarnak" sértegetett volna egy "nem cigányt".

Miért is tenné ezt, hiszen a fogalom "magyar" egy tágabb fogalom és ebbe ö is beletartozik.
Fordítva viszont rendszeresen hallom, hogy mások cigányoznak.

A fasizmussal és nacionalizmussal párosuló erőszak nem jellemző cigány közösségekre.
 
Őszintén mondva én már sok évet megéltem, sok cigánnyal találkoztam az életben
de még nem halottam, hogy egy cigány "magyarnak" sértegetett volna egy "nem cigányt".

Miért is tenné ezt, hiszen a fogalom "magyar" egy tágabb fogalom és ebbe ö is beletartozik.
Fordítva viszont rendszeresen hallom, hogy mások cigányoznak.

A fasizmussal és nacionalizmussal párosuló erőszak nem jellemző cigány közösségekre.
Márpedig a cigányok vagy azt mondják ránk, hogy magyar, vagy azt hogy paraszt. Nógrádban, és borsodban sok helyen a magyar jelző helyett a paraszt szót használják. Ebben a két megyében éltem közöttük, hogy máshol mit mondanak nem tudom.
 
pedig azért ... nézd meg mit ordibáltak, benne van a jegyzőkönyven

Egy rosszarcú heccelő vagy barátom semmi más.

Egy jegyzőkönyvbe mindent bele lehet írni. Teljesen mindegy, hogy valakit hogy szólítanak meg,
Mindenesetre a cigányoknak nincs fegyveres, nacionalista csapata olyanok amikkel a nem cigányok rendelkeznek.

Egykébbként hány "nem cigány" volt a tetthelyen és azokat miért nem akarták agyonütni?
 
Egy rosszarcú heccelő vagy barátom semmi más.
nagyon le vagy maradva, nem vagy naprakészen tájékozódva, az Opre Roma Demokrata Néppárt elnökét hallgathatod :)



és természetesen a feltétel nélküli alapjövedelemet is szeretnének ... a kérdés ki dolgozzon, ki küldje a lóvét.
 
Utoljára módosítva:
Márpedig a cigányok vagy azt mondják ránk, hogy magyar, vagy azt hogy paraszt. Nógrádban, és borsodban sok helyen a magyar jelző helyett a paraszt szót használják. Ebben a két megyében éltem közöttük, hogy máshol mit mondanak nem tudom.

A nyugatra jött cigányok mindegyike magyarnak vallja magát, legyen az zenész vagy segédmunkás.
-
Ne csűrjük csavarjuk a dolgot kedves Beka Holt. A Szögi Lajos emlékére szervezett rendezvényen Olaszliszkán több száz fekete egyenruhás rendőr sorfala között vonult végig fekete egyenruhában, kezükben magyar- és árpád sávos zászlókkal, fáklyákkal az a mintegy hatszáz gárdista.
-
Ha ez nem szervezett, organizált, a fasiszta tradíciókat ápoló sereg volt akkor mi a szösz?
-
A jog különbséget tesz gyilkosság és ölés között.
A roma gyilkosságok előre eltervezett szisztematikus öldöklés volt, több éven keresztül.
A mészárlásnak rengeteg cinkosa volt, a mai napig hallgat a lakosság söt a rendőrség is.
Külföldi rendőri segítség nélkül még most sem lennének elkapva a gyilkosok.
 
nagyon le vagy maradva, nem vagy naprakészen tájékozódva, az Opre Roma Demokrata Néppárt elnökét hallgathatod :)



és természetesen a feltétel nélküli alapjövedelemet is szeretnének ... a kérdés ki dolgozzon, ki küldje a lóvét.


Az alapjövedelem nem egy cigány találmány és miért ne lenne a számukra is pozitiv?
-
Te vagy lemaradva barátom mert a világ számos részén tanulmányozzák már ennek a lehetőséget, folynak is kísérletek. A Canadahun-on is volt többször téma ez, Kanadai, Finn Német tapasztalatokkal.
 
Az alapjövedelem nem egy cigány találmány és miért ne lenne a számukra is pozitiv?

evidens, hogy szuper lenne, csak küldjétek a lóvét, sőt én az autonómiájukat is támogatnám ... csak nem értem eddig miért nevezték szegregációnak és rettenetes dolognak tarották, örülök, hogy változott a hozzáállás.
 
nagyon le vagy maradva, nem vagy naprakészen tájékozódva, az Opre Roma Demokrata Néppárt elnökét hallgathatod :)



és természetesen a feltétel nélküli alapjövedelemet is szeretnének ... a kérdés ki dolgozzon, ki küldje a lóvét.


Nem ismerem ezt a magyar pártot de látom, hogy te a heccelés útján jársz.
-
Az Autonómia vagy magyarul "önrendelkezés" egy tág fogalom.
Te rögtön "országrablásról" beszélsz mert egy heccelö vagy, holott ennek semmi köze ahhoz.
-
Németországban az oktatás tartományok autonómiájához tartozik.
Ezen belül vannak például iskolák akik ugyancsak autonómok és nehezen-beiskolázottakkal foglalkozik.
-
Most voltak önkormányzati választások, miért van az, hogy egy polgármester akinek fogalma sincs a cigányokról zsarolja, dobrögiként kihasználja a cigányokat?
-

-
Ez a felvétel öt évvel az Orbán uralom után készült.
 
Utoljára módosítva:
Nem ismerem ezt a magyar pártot de látom, hogy te a heccelés útján jársz.
-
Az Autonómia vagy magyarul "önrendelkezés" egy tág fogalom.
Te rögtön "országrablásról" beszélsz mert egy hacker vagy, holott ennek semmi köze ahhoz.
-
Németországban az oktatás tartományok autonómiájához tartozik.
Ezen belül vannak például iskolák akik ugyancsak autonómok és nehezen-beiskolázottakkal foglalkozik.
-
Most voltak önkormányzati választások, miért van az, hogy egy polgármester akinek fogalma sincs a cigányokról zsarolja, dobrögiként kihasználja a cigányokat?
-

Ezt komolyan gondolod rólam?
 
A korabeli bírósági jegyzőkönyvekből kiderül, hogy rasszista indíttatású volt ez a bűncselekmény is. Az utánad kommentelő írja is, miért. Az ítéletnél ez bizony nem enyhítő körülmény volt.
-
Már ne haragudj kedves Casa Loma, utána fogok nézni a részleteknek.
Szerintem cigányokat éveken keresztül vadászni, lelövöldözni, házakat rájuk gyújtani utána elbújni, megismételni..." az nem összehasonlítható egy gázolásos baleset utáni halálos kimenetelű erőszakkal.
-
Természetes, hogy elítélendő de a cigányoknak nincs rádió és TV-adójuk amiben felbujtanának, hogy "buldózerrel kell a másikat irtani" A heccelő pedig a mai napig puszi barátja a kormány összes tagjának és ezt demonstrálják is a médiákban.
-
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,636
Tagok
615,328
Legújabb tagunk
KissViktória12
Oldal tetejére