Beszólt a román nagykövet Semjénnek: Budapest nem támogathatja az erdélyi gazdákat

Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen arról beszélt: Bukarest nem egyezik bele abba, hogy Magyarország támogassa az erdélyi gazdákat, ilyen program csak a román hatóságok bevonásával folytatható. Háború lesz a két Orbán között?

Mi is többször írtunk arról: Orbán Viktor és az akkor még szabadlábon lévő szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Liviu Dragnea megegyezett, majd ezek után a magyar kormány kiszervezte közel százmilliárd forint (!) elosztását egy külföldön működő alapítványnak. Az erdélyi Pro Economica különféle pályázatokon támogatást oszt erdélyi gazdáknak, de erős a gyanú, hogy a pénz egyharmada PSD-s politikusoknak jutott.

A nyertesek kiléte máig nem nyilvános, pedig vannak, akik milliárdokat kapnak a magyar adóforintokból. A magyar politikusok többször hálálkodtak az azóta börtönben ülő román pártvezérnek: a mezőségi támogatások záróünnepségén az MTI beszámolója alapján Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott a korrupt politikusnak, mert „támogatása nélkül a projekt nem érte volna el a jelenlegi stádiumot.”

Azóta viszont új kormány van Bukarestben, a PSD ellenzékbe szorult. Ennek meg is lett a következménye: a G4media.ro beszámolója szerint Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen magának Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek mondta el a diplomáciában meglehetősen szokatlan élességgel, hogy a bukaresti kormány nem egyezett bele az erdélyi gazdák magyarországi támogatásába.

A nagykövet szó szerint így fogalmazott:

HIRDETÉS
„Románia úgy gondolja, az efféle beavatkozások során mindkét kormánynak körültekintőnek kell lennie, ezeket korábban elfogadott elvek alapján, megkülönböztetéstől mentesen, az EU szabályokkal összhangban kell megoldani. Annak érdekében, hogy ne hagyjunk kétségeket, szeretném világossá tenni: a budapesti kormány azon kezdeményezésére gondolok, amellyel támogatja a romániai gazdasági tevékenységeket, különösen mezőgazdasági területen. Megragadom a lehetőséget – és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétét –, hogy megerősítsem a román kormány hivatalos álláspontját ebben a témában: a magyar kormány úgynevezett erdélyi mezőgazdasági támogatási programját nem tárgyalta meg a román kormánnyal és ez nem tárgya a kétoldalú megállapodásoknak, mint ahogyan az egyébként normális lenne” – fogalmazott a nagykövet, hangsúlyozva:

„Románia nem egyezett bele ebbe a programba, és azt kérjük, ezt kizárólag a román kormány belegyezésével, transzparensen és diszkriminációmentesen folytassák! Kérjük továbbÁ a román törvények betartását és az EU belső szabályozásának figyelembevételét”

– fogalmazott a nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–román tagozata megalakulásának húszéves ünnepségén.

Mivel mindkét országban Orban vezetéknevű a miniszterelnök, nagyon úgy tűnik, Orbán kontra Orban diplomáciai háború közeleg.

Lukács Csaba

mki-696x459.jpg
 
És elérte már a 2o1o-es nominál értéket?
nem vagyok szakember ... csak meghallgatom mit mondanak az ország gazdasági helyzetét felértékeló nemzetközi hitelminősítők. Volt mikor Az MSZP–SZDSZ kormányzás következményeként a hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába sorolták a magyar adósság hitelbesorolását.
 
Utoljára módosítva:
eddig az volt, hogy ellopják az összes pénzt, most meg, hogy külföldön herdálják el ... már nehéz követni, és még marad pár milliárd stadionokra is.
Kész bűvészmutatvány.
add össze az összes vádpontot még mindég nem jött ki amit polgároktól bezsebelnek.
És kihagytad mennyi van mészáros lőrinc fiók bértársnál amiből valamikor visszakívánják tenni a megosztott saját zsebbe.
És még az offshore cégeket se látod, trükk az van nyíltság az semmi.



78163086_1141280699404869_5032385203306233856_n.jpg
 
Utoljára módosítva:
Ebből a pénzből legalább másfél évig nem tudnának veszteségessé válni a magyar kórházak, avagy elegánsabban a TVK-t (nem a Tiszai Vegyikombinátot, hanem a teljesítmény volumen korlátot) meg lehetne emelni oly mértékben, hogy a várólisták zöme megszűnne...
Ugyan hagyd! Budapesten inkább stadiont építenek, és nem kórházat! ;)
 
Vétózott Magyarország az EU-ban: ne legyenek a jogállamisághoz kötve az uniós pénzek
Helyes. A "jogállamisággal érvelés" egy marketinges fogás, amellyel el lehet adni az erőből való politizálást. Románia jogállam, vajh adni fog valaha is autonómiát Erdélynek vagy Székelyföldnek? Az EU-n belül szabad a mozgás, ám már most arról szólnak a tervek, hogy a befogadottak nem hagyhatják majd el a számukra kijelölt országot a támogatások megvonása nélkül. --- Ráadásul az csatlakozási szerződésben efféle kitételek nem szerepeltek. Vagy az is a jogállamiság és a jogbiztonság része, hogy ad hoc felülírjuk a szabályokat?
 
  • Tetszik
Reagált: gup
Vétózott Magyarország az EU-ban: ne legyenek a jogállamisághoz kötve az uniós pénzek
a lengyelek is megvétózták, vagy csak az újságok írják? Mert az EU szokásához híven ködösít, úgy tálalják, hogy 26 tagállam nem ellenezte, hogy hányan támogatták, hányan tartózkodtak, arról már nincs szó.
 
Utoljára módosítva:
Szavazatvásárás...kb. 30 millió eurórol van szó? Szerinted, ennyiért kilóra hány képviselőt lehetne venni? Elvégre a külföldön lakó magyar állampolgárok szavazatán max. 1-2 kerülhet be a parlamentbe.
Ha valaki hosszabb távra tervez akkor nem egy-két embert vesz számításba hanem népcsoprtokat.
Ami azért is előnyös mert a hazai támogatókat is megerősíti a közös táborban.
 
csak a listás mandátumokra lehetnek hatással
Ezt egyszer már kitárgyaltuk az ukránoknál (hogy zömmel 3 szavazat). Itt annyival könnyebb, hogy tudtommal a románoknál nem tiltott a kettős állampolgárság.
És amíg a magyar kormány nem tud felmutatni (hogyan is tudna) egy olyan hiteles adatbázist, amelyben a külföldi magyarok rendelkeznek olyan azonosítóval, melynek segítségével kiszűrhetők/kizárhatók a magyar településeken történő szavazáskor/ból , addig bizony 3 a szavazati lehetőség. Ráadásul a külföldi szavazatot nem kell személyesen postára adni...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,609
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére