Erdő Péter: Az egyház nem jótékonysági szervezet

A plébániai közösségek megújulásáról, az egyházi szociális intézmények bürokratikus terheiről, az idősek és a romák helyzetéről is beszélt az esztergom-budapesti érsek.

Erdő Péter bíboros az MTI-nek karácsony alkalmából adott interjúban hangsúlyozta: karácsonykor nemcsak egy gyermek születésére emlékezünk, hanem a megtestesülés titkát ünnepeljük. Isten emberré lett, közösséget vállalt az emberiséggel, és ezzel "minket is feljogosít arra, hogy ezentúl más szemmel nézzünk egymásra, hiszen a másik emberben is Jézus Krisztussal találkozunk".

Ezt az összetartozást az ember leginkább a családja, szerettei körében tudja átérezni, de az otthon falain messze túlmutató üzenete van. A bíboros fontosnak nevezte, hogy a templomok, plébániák ne csak szolgáltató helyek legyenek, hanem a "tanúságtétel és a meghívó szeretet közösségei".

Szólt arról: a plébániák megújulása az egyik legfontosabb feladat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve. E megújulási folyamat első lépése az önvizsgálat, és sok összetevője van az egyházzenén, a beszédeken keresztül akár olyan külső, fizikai feltételek megteremtésén át, mint a fűtés, a világítás vagy a hangosítás.

Ugyanilyen fontos, hogy a templomba betérő ember érezze, hogy "nem egy műsorra ül be, hanem egy közösség életébe kapcsolódik bele" - mondta a bíboros.

Erdő Péter arról is beszélt: az egyház küldetéséhez a kezdetektől hozzátartozott a szegények, elesettek segítése. Ebben a munkában az önkéntesek szolgálata mellett szükség van olyan professzionális szervezetekre, mint például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy a Katolikus Karitász.

Kitért arra: időről időre változik, hogy egy-egy kormány milyen területen tart igényt az egyház szerepvállalására a társadalom életében, mit vár el, mit szeretne és milyen feltételek mellett. "Mi azonban nem jótékonysági szervezet, nem NGO vagyunk, hanem alapvetően Jézus Krisztusban hívő közösség", amelynek "sajátos értéke a hitre épülő, önzetlen segítségnyújtás".

Az egyházi szociális intézmények sokat szenvednek a bürokratikus terhektől. Közép-Kelet-Európában ugyanis "nyugati szinten szervezett és kifinomult szabályozás van nyugati szintű finanszírozás és gazdasági feltételek nélkül" - mondta.

Megjegyezte, hogy ez független a napi politikától, hiszen ezer éve is így volt, és abból adódik, hogy az "egész régió a Nyugathoz való állandó alkalmazkodási kényszerhelyzetben van".

A túlszabályozottság olyan kihívások elé állítja az egyházi intézményeket, amelyeknek pusztán önzetlen, nagylelkű segítőkészségből nem tudnak megfelelni. Az intézmények ezért szakapparátus alkalmazására kényszerülnek, akiket meg kell fizetniük, ha pedig erre nem képesek, akkor vagy munkaerőhiányuk lesz, vagy szemet kell hunyniuk az alkalmazott munkaerő hiányosságai fölött.

Az egyházi intézményvezetők nehéz, "érzékenységet és állandó odafigyelést kívánó feladata", hogy a "hitbeli meggyőződést, a személyes áldozatvállalást és eltökéltséget" összeegyeztessék a gyakran változó intézményi szabályozással - mondta a bíboros.

Hozzátette: egyes, a szociális szférában szolgáló szerzetesi közösségek ezért nem vállalnak intézményfenntartást. Teréz anya nővéreinek a küldetése például egyértelműen a személyes önzetlenségen és áldozatvállaláson alapul. A nővérek igen aktívak Budapesten is a hajléktalan-ellátásban, de rendi szabályaik tiltják, hogy - akár az állam által finanszírozott - intézményeket működtessenek, mert úgy gondolják, a bürokratikus előírásoknak megfelelni kénytelen intézmények fenntartása elidegenítené őket "spontán, személyes küldetésüktől".

Erdő Péter a magyar társadalom elöregedéséről azt mondta: Magyarországon fél évszázados folyamat vezetett a mai demográfiai helyzethez, és ha az elmúlt időszakban javultak is a születési arányszámok, nagyon sok időnek kell még eltelnie, hogy megforduljon a fiatalok és az idősek aránya. Jelenleg nagyon sok az egyedülálló idős ember, a fiatalok közül pedig sokan - éppen a jobban képzett, dinamikusabb emberek - külföldön keresnek munkát, tovább növelve az elmagányosodott öregek arányát.

Ezt a helyzetet nem lehet egyszerűen nagyobb finanszírozással feloldani. Az idősellátás szerkezetében és az emberi kapcsolatrendszerben megújulásra, szemléletváltásra van szükség, de ez sem biztos, hogy gyors eredményhez vezet.

A bíboros beszélt a romák helyzetéről is. Felidézte: a rendszerváltásig 87 százalékuknak volt munkahelye. Természetesen messze nem volt tökéletes a helyzetük, hiszen sokszor a családjuktól távol, az ország másik végében kaptak munkát. Sokan emlékeznek az ingázókat hétvégente szállító fekete vonatokra. A munka világán keresztül mégis megindult a romák egyfajta integrációja.

A rendszerváltozás, a privatizáció után az új tulajdonosok elsőként a szakképzetlen munkaerőtől váltak meg, így egész régiók és a romák többsége is munkanélkülivé vált.

Az utóbbi években nagyon komoly erőfeszítések eredményeként emelkedett ugyan a romák foglalkoztatottsága, de még mindig nem éri el az 50 százalékot. A közmunka egy lépés a munka világába való visszatérés felé, ugyanakkor az is látszik, milyen nehéz feladat az új gazdasági szisztémában megtalálni a romák felemelkedésének útját - mondta.

Kifejtette, természetesen fontos az oktatás, a képzés, hiszen ettől függ, hogy később ki milyen munkát talál magának. Ugyanakkor mindig voltak és ma is vannak olyan idősek, betegek, fogyatékkal élők, akik a legnagyobb igyekezetük mellett sem képesek dolgozni. Tehát "két part között, óvatosan kell hajózni", hiszen egyfelől valóban fontos a munka világán keresztül integrálni, másfelől azonban azokat is segíteni kell, akiknek nincs lehetőségük munkát vállalni - tette hozzá Erdő Péter.

image.aspx
 
upload_2019-12-26_17-59-57.png

-
Ahogy látjuk, a "hercegprímás nem egyházi hanem birodalmi, politikai cím és rang"
A hercegprímás feladata, hogy számolja a magyar katolikus egyház mérhetetlen vagyonát.
-
A tisztség a privilégiumokkal 1951-ben meglett szüntetve, mígnem újonnan valaki visszacsinálta. :(
 
A plébániai közösségek megújulásáról, az egyházi szociális intézmények bürokratikus terheiről,
A katolikus egyháztól nem is vártam mást.Sose volt emberbarát.
Perselyezni a és dézsmát szedni azt szeret adni nem.
Csak a kolduló barátok( mendikánsok) azok az Kat egyházon belül kik adni tudnak segítséget
A ferenciek, kapucinusok, domonkosok, karmeliták, szerviták, paulanok
Erdő Péter félék nem tartoznak közéjük még lelkileg sem.
Telhetetlen megalkuvók és hatalmat kiszolgáló szolgák a pompáért semmi több gyenge alávaló típus.
Minden pénz mit a kormány ad nekik feneketlen kútba öntött pénz.

Jól látom az Ott Erdő Pétert ábrázolja az Irgalmasoktól?
375px-Manuel_G%C3%B3mez-Moreno_Gonz%C3%A1lez._San_Juan_de_Dios_salvando_a_los_enfermos_de_incendio_del_Hospital_Real_%281880%29.jpg
 
Utoljára módosítva:
A túlszabályozottság olyan kihívások elé állítja az egyházi intézményeket, amelyeknek pusztán önzetlen, nagylelkű segítőkészségből nem tudnak megfelelni. Az intézmények ezért szakapparátus alkalmazására kényszerülnek, akiket meg kell fizetniük, ha pedig erre nem képesek, akkor vagy munkaerőhiányuk lesz, vagy szemet kell hunyniuk az alkalmazott munkaerő hiányosságai fölött.
Nagyon úgy látom sajnáltatja az egyházi szervezeteket.
Egyrészt célja vagy a több állami pénz.
Vagy a több törvények felett állási szabadság.
Remélem egyiket se kapja meg.Most az NGO-k bürokratikus megfenyítések idején.
 
Vasárnap este sétált be a hideg elől a bonyhádi templomba egy helyi hajléktalan. Ott elmondta, hogy nagyon fázik, a cipőjének a talpa is levált. A templomban lévők erre felszólították, hogy menjen onnan, mert nem tudják miatta bezárni az épületet. A hajléktalan erre nem volt hajlandó, ezért ráhívták a rendőröket. A kiérkező járőrök meghallgatták a férfit, akinek felajánlották, hogy biztonságos helyre viszik. A hajléktalan ebbe beleegyezett, így végül a templomot elhagyva a szekszárdi hajléktalanszállóra került, ahol az intézmény munkatársai befogadták.

Útlan bújdosónak ki vezérli nyomát?

Kit nevez atyjának az atyátlan árva?

– Él még a jó Isten –, ő engem is szeret,

Megadja, ha kérem, a mai kenyeret.

(Arany János)
18154Rom_51.jpg
 
hajléktalan ebbe beleegyezett, így végül a templomot elhagyva a szekszárdi hajléktalanszállóra került, ahol az intézmény munkatársai befogadták.

a lényeg, hogy megtanulta hol a hajléktalanszálló, hova kell fordulnia segítségért ha már nincs család, nincsenek barátok ... biztosan nemrégen vált hajléktalanná.

"Él még a jó Isten –, ő engem is szeret,
Megadja, ha kérem, a mai kenyeret."

így van, csak hát, el kell menni azért a kenyérért az ingyenkonyháig.
 
Utoljára módosítva:
a lényeg, hogy megtanulta hol a hajléktalanszálló, hova kell fordulnia segítségért ha már nincs család, nincsenek barátok ... biztosan nemrégen vált hajléktalanná.

így van, csak hát, el kell menni azért a kenyérért az ingyenkonyháig.

Figyelemreméltó ez a nagyképű fentről lefele beszélés miközben rászorultakról beszélsz.
Nem vagy te véletlen tagja az Erdö Péter vezette magyar keresztény szervezetnek? :eek:
 
Nem vagy te véletlen tagja az Erdö Péter vezette magyar keresztény s
Ő az aki gup kitessékelése után azonnal felbukkant tagja igen tagja de nem Erdő Péterének hanem a Fidesz szatellit pártjának a hungaristáknak.Akiket a Fidesz fizet a Toroczkai féle bomlasztóknak.
 
Kész szerencse, hogy jó sokan vannak magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek ....
Ezt írta valaki
Az állam által támogatott egyházak azok kevesen vannak.Csak azokat ismerte el az állam akiktől szavazatra számít.De pont azok nem tesznek semmit a rászorultakért.akik tesznek azok kívül esnek a kormány által támogatottakon.
Azok tényleg csak könyörületből és együttérzésből tesznek.
A nagy Katolikus elmehet a balfenéken Erdő Péterrel az élen.
A civil szervezetekre maradt a szolidaritás.
És az olyanokra mint a ferences rendiek
Az anya egyházuk pedig álnok és hazug.
Az olyanok kik komolyan veszik munkájukat mint Iványi Gábor,
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes

Ezek akik tényleg tennének ezek nem kellenek a kormánynak
Csak a Katolikus egyház?
2500 nyomorgó gyermekről gondoskodik intézményeiben és további százakról nevelőszülői rendszerben.
akkor most ki nem könyörületes?
A katolikus vagy a kis egyházak?
 
Ő az aki gup kitessékelése után azonnal felbukkant tagja igen tagja de nem Erdő Péterének hanem a Fidesz szatellit pártjának a hungaristáknak.Akiket a Fidesz fizet a Toroczkai féle bomlasztóknak.
nahát keves tornando, vagy hogy is hívták azt a megfakult tűzmadarat ... micsoda éleslátás
 
Ezt írta valaki
Az állam által támogatott egyházak azok kevesen vannak.Csak azokat ismerte el az állam akiktől szavazatra számít.De pont azok nem tesznek semmit a rászorultakért.akik tesznek azok kívül esnek a kormány által támogatottakon.
Azok tényleg csak könyörületből és együttérzésből tesznek.
A nagy Katolikus elmehet a balfenéken Erdő Péterrel az élen.
A civil szervezetekre maradt a szolidaritás.
És az olyanokra mint a ferences rendiek
Az anya egyházuk pedig álnok és hazug.
Az olyanok kik komolyan veszik munkájukat mint Iványi Gábor,
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes

Ezek akik tényleg tennének ezek nem kellenek a kormánynak
Csak a Katolikus egyház?

Csaba Böjte, egy magyarul-beszelő román ferences szerzetes, aki
a kommunizmus idején titokba lépet be az akkor még tiltott szerzetes rendbe.
-
A magyar ferencesek egészen más ideológiát támogatnak, vastapssal és bőségkosárral.
 
mit találtál az említett hozzászólásban nagyképünek, esetleg nem reálisnak?

Olvassad el még-egyszer amit írtál.

a lényeg, hogy megtanulta hol a hajléktalanszálló, hova kell fordulnia segítségért ha már nincs család, nincsenek barátok ... biztosan nemrégen vált hajléktalanná.

így van, csak hát, el kell menni azért a kenyérért az ingyenkonyháig.

Senki sem lesz egyik napról a másikra hajléktalan miközben a körülötte élők "Istentiszteletet" tartanak egy palotában.
Te, a hozzászólásoddal egyszerűen egy ujjmutatással megjelölöd a hajléktalan helyét mintha egy kutya lenne.
Már ne haragudj de ez nem részvétel. Melyik evangéliumban olvastad ezt?
 
Senki sem lesz egyik napról a másikra hajléktalan ....
ez a része a véleményednek még reális
Én és még milliók fizetik a szociális intézményeket, a szociális munkásokat akik nem jótékonyságból segítenek a szociálisan rászorulókon, hanem ezért kapják a fizetésüket.
Egy hajléktalannak jó ha tudja, hogy nem a templomokban kell éjszakai szállást, ételt vagy orvosi ellátást keresni.
 
Utoljára módosítva:
Szomorú, hogy a múltja miatt, a cselekedetei miatt, a szövegei miatt rég nem zárták ki antiszemita egyházából.
Persze a magyar genetkailag van annyira szolgalekű, gyáva és ostoba, hogy mindent benyeljen, eltűrjön.
Még mindig nincs csak sunyi politikus, mert senki nem meri felvállalni a szekularizált államot és pénzszórás helyett ennek a tolvajbandának (elismert egyházak)
is a körmére nézzen.
Nekik is kijár a király melletti cellákből néhány, és nem budai kilátással.
 
Csaba Böjte, egy magyarul-beszelő román ferences szerzetes, aki
a kommunizmus idején titokba lépet be az akkor még tiltott szerzetes rendbe.
Ezt így kár volt leírnod.Most negatív színben akarod feltüntetni?azzal hogy román?
Ki a fenét érdekel állampolgársága az fontos amit tesz
Csak úgy mellékesen hány tízezrek lehetnek még akik nem kérték a magyar állampolgárságot?
De a nemzetiségük magyar.
Minek ezt állandóan újra kezdeni?

És tessék magyarosan írni: Böjte Csaba
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,434
Tagok
615,657
Legújabb tagunk
Leupoldmeq
Oldal tetejére