Karácsony: tragikusan rossz döntésnek tartom a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését

Év végéig el kell hagynia a budapesti Ludovika épületét a Természettudományi Múzeumnak, hogy Debrecenbe költöztessék. A Népszavának nyilatkozó szakértők szerint csak a költözés minimum öt évig tarthat.

Mind főpolgármesterként, mind volt debreceni diákként tragikusan rossz döntésnek tartom a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését – válaszolta a Népszava kérdésére Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint az egész gyűjtemény átköltöztetése valószínűleg nem is lehetséges, vagy ha mégis, akkor irtózatosan sok pénzbe kerül, főként akkor, ha méltó helyet szeretnének kialakítani a bemutatására. Fontosnak tartjuk – tette hozzá a városvezető –, hogy a gyűjtemény minél nagyobb részét, minél több vidéki kiállítóhelyen mutassák be, mondjuk vándorkiállítás formájában, de az egész múzeum vidékre költöztetése sem szakmai, sem egyéb okokkal nem magyarázható.


Karácsony Gergely egyúttal jelezte, hogy már csütörtökön tárgyalásokat kezdeményeznek a kormány képviselőivel a múzeum más budapesti helyszínen való elhelyezéséről. A fővárosi önkormányzat bármilyen kompromisszumra kész ebben a kérdésben. A főpolgármester bízik abban, hogy a döntés még nem visszafordítható és a kedvelt közgyűjtemény Budapesten tartható.

A Népszava azt követően kereste meg Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy az Index több forrásból is úgy értesült: a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. A kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány, amelyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben. Palkovics László innovációs miniszter szerint a kormány döntött egy új természettudományi múzeum létrehozásáról egy vidéki nagy egyetemi városban. (Erről először 2018 decemberében beszélt az ATV-ben.) A múzeum szerint még nincs végleges döntés, zajlanak az egyeztetések.

A portál ugyanakkor úgy értesült, hogy a múzeum főigazgatója, Bernert Zsolt egy múlt pénteki értekezleten már közölte az alkalmazottakkal, hogy a költözés eldöntött ténynek tekinthető, bár erről őt is csak szóban tájékoztatták. A határozat szerint a múzeumnak az év végéig kellene ki költöznie a Ludovika épületéből előbb egy ideiglenes helyre, majd 10 éven belül egy Debrecenben felépülő kiállítóhelyre. Állítólag már a telket is kinézte a kormány, de még nem vette meg az önkormányzattól. A múzeum dolgozóinak zöme nem követné a gyűjteményt. Elképesztő, hogy a kormány azért képes egy múzeumot vidékre költöztetni, hogy a NER építőipari cégei még többet lophassanak – kommentálta a kormány döntését Gy. Németh Erzsébet, Budapest kulturális főpolgármester-helyettese. A Természettudományi Múzeum épületét 2010 előtt teljesen felújították az előző kormányok, a gyűjtemény Budapest egyik legkedveltebb és leglátogatottabb múzeuma, aminek vidékre költöztetését semmiféle szakmai érv nem támasztja alá.

Az Index információit a lapunk által megkérdezett, neve elhallgatását kérő szakértő is megerősítette, megjegyezvén: a múlt pénteki bejelentés óta nem történt előrelépés, nem kaptak új információkat. A múzeum dolgozóival azt sem közölték a bejelentéskor, hogy a december 31-ig megvalósítandó költözést milyen ütemben kell lebonyolítsák: a klasszikus Ludovíceumból, a megújult mélyraktárakból, illetve a kiállítóterekből is ki kell-e költözniük eddig a dátumig. Noha a szakértő megjegyezte, ebben az évben kiköltözni egyértelműen képtelenség, mivel ennyi idő alatt még összecsomagolni sem lehet a teljes gyűjteményt. (A 2017-ben bezárt Néprajzi Múzeum költözése például még jelenleg is folyamatban van – a szerk.) Ráadásul a múzeum dolgozói arról sem kaptak információt, hogy hová költöztetnék az intézményt. A korábban felmerült Debrecenben ugyan folytak megbeszélések telekvásárlásról, arról viszont senkinek sincs tudomása, hogy az alkalmasnak tartott terület állami tulajdonba került volna. Az általunk megkérdezett szakértő elmondta, felmerült ugyan egy közbeeső raktárterület, amíg az új helyszínt kijelölik – és ennek kapcsán a jelenleg is költözés alatt álló két intézményt, a Néprajzi Múzeumot, illetve az Iparművészeti Múzeumot említették példaként –, ám ilyen rövid idő alatt az oda szállítás sem tűnik megvalósíthatónak. Informátorunk felidézte, a múzeum Ludovikára költözése több ütemben, több idő alatt történt: meg volt annak a lehetősége, hogy nem egyszerre költöztették az összes részleget, hanem egymás után, így az egyes gyűjtemények csomagolásánál a múzeum más munkatársai is részt tudtak venni.

Ebben az esetben erre valószínűleg nem nyílna lehetőség. A feltehetően milliárdos nagyságrendű költözés a becslések szerint minimum öt évet venne igénybe, amely az ideiglenes raktározással azonban tovább növekedhet. Ráadásul a raktározás, amellett, hogy hozzáférhetetlenné tenné az állományt, félő, hogy a helyszín állapotától függően annak romlását is eredményezhetné. Mint megtudtuk, a főigazgató a költözés bejelentésekor véleményét semmilyen formában sem nyilvánította ki. Ám mint azt a megkérdezett szakértő hozzátette: sokan már a lábukkal szavaztak. Az elmúlt félév során többen is elhagyták a múzeumot: a gazdasági osztály majdnem teljes létszámmal (noha döntésükben kétségtelenül szerepet játszhatott a jobb anyagi lehetőség és munkakörülmények ígérete), illetve több muzeológus is. Valószínűsíthető, hogy a költözés további felmondásokat eredményezhet.

1260690.jpg
 
*
Csak meg kellene vizslatni, kié a szállítási cég?! Ők mennyit nyernének? Aztán meg kié az az épület, amit sok, nagyon sok pénzért megvásárolna a magyar állam? No meg melyik cég az, amelyik úgy alakítaná át, hogy az a célnak megfelelő lenne? Pénz, pénz, pénz, amerre csak nézek és belegondolok... A pénz mozgatja a fidesznyikok eszement eszét, mert erre van sütnivalójuk. De, ha ez így megy, nekünk csak a való marad, a sütés nélküliséggel együtt.
Talán egy vadi új épület lesz. SZóval telek, tervezés, közbeszerzések, építkezés, átadás, építkezés, újbóli átadás, a hibák kijavítása. Majd a költségek megduplázása a karbantaertás miatt, mert a sok látogató tönkre teszi. :D
 
Talán egy vadi új épület lesz. SZóval telek, tervezés, közbeszerzések, építkezés, átadás, építkezés, újbóli átadás, a hibák kijavítása. Majd a költségek megduplázása a karbantaertás miatt, mert a sok látogató tönkre teszi. :D
*
Pontos az előre vetített költségvetésed - egyenlőre pénz feltüntetés nélkül. - Helyettem írtad le, pont ezt és így gondoltam. De ettől ez még egyáltalán nem tetszik, sőt, kimondottan felbosszant, sőt -háborít :mad:
 
A legszomorúbb az, hogy a magyar nép, a magyar emberek kussolnak, hallgatnak, tüntetni sem mernek, mert félnek az arcfelismerő kameráktól,
Jaj! Neee már. Választások voltak. Többek között helyhatósági is. Ott is féltek, vagy mégsem. Be volt kamerázva a választási fülke? Vagy mégsem? Ezért szavaztak Karácsonyra? Vagy ezért nem szavaztak Karácsonyra?
 
Jaj! Neee már. Választások voltak. Többek között helyhatósági is. Ott is féltek, vagy mégsem. Be volt kamerázva a választási fülke? Vagy mégsem? Ezért szavaztak Karácsonyra? Vagy ezért nem szavaztak Karácsonyra?
-
Hogyne félnének az emberek, hogy lehallgatják, kifigyelik öket kivel barátkoznak a szociális médiákban.
Márpedig ellenzéki képviselőknek nincs más lehetősége kapcsolatot tartani a választó polgárokkal.
-
Hadházy egy csomó aláírást gyűjtött egy népszavazás beindításához, a címeket lefoglalta a kormány. Vagy hogy is volt?
-
Egy országban ahol a politikát "nyilvánosságra került titkos felvételekkel" befolyásolják,
- ahol egy helyesírási hiba miatt lejárató kampányok indulnak a közmédián keresztül és ez fog
- az embereket jobban érdekli és befolyásolja, hogy "j" vagy "ly" mint az, hogy mit akart mondani az ellenzéki politikus
- ugyanakkor a kormánypárt alapító ideológus, hétről hétre rasszista fajgyűlölő hecceléssel szórakoztatja a nézőit
- az államügyész meg hallgat, nem meri tenni a kötelességét... ott már sötét világ van.
-
A napokban kaptam egy Németországban élö magyar Paptól egy e-mailt, Orbán védelmében és Németország elleni heccel,
most képzeljük el, hogy egy ilyen politikailag aktiv papnak öntöd ki a szívedet a gyóntatószékben?
-
Az én levelezésem volt iskolatársakkal teljesen lefagyott, mert félnek.
- Ez nem beképzelés mert a bugyuták elküldték nekem is az ellenem ovo körlevelet.
- Az elosztó listán két címmel voltam jelen, a körleveleket irányító csak egyet törölt. :)
- Nem akárkiről beszélek hanem olyanokról akik élvezik ennek a hatalomnak az előnyeit és félnek elveszteni.
- A kommunista rendszerben is jól be voltak ágyazva, még azok is akik talárt hordtak, aztán jött a sokk,
- most sikerült felugraniuk a vallásos és nacionalista hullámra.
- Az ilyenek nem akarnak még egyszer vesztesek lenni, nagyon elszántak.
 
Egy országban ahol a politikát "nyilvánosságra került titkos felvételekkel" befolyásolják
Ausztriára gondoltál?
- ahol egy helyesírási hiba miatt lejárató kampányok indulnak a közmédián keresztül és ez fog
- az embereket jobban érdekli és befolyásolja, hogy "j" vagy "ly" mint az, hogy mit akart mondani az ellenzéki politikus

erre gondoltál?

szermcsetlenek.jpg


tényleg mit is akartak, a túlóratörvény volt a téma? ugye már mindenki happy

az öregurat láthatóan nem a j -ly kérdése foglalkoztatja

2019-04-17-235155.jpg
 
Utoljára módosítva:
Ausztriára gondoltál?


erre gondoltál?

tényleg mit is akartak, a túlóratörvény volt a téma? ugye már mindenki happy

az öregurat láthatóan nem a j -ly kérdése foglalkoztatja
Igen, pont erről van szó, a kormánypárt számos televíziós adásra, újságcikkre pazarolta a mindenki pénzét
csak, hogy elterelje a figyelmet a protestálás lényegéröl.
-
A kormány az emberek alantas érzéseire apellál, erre a hírre, sokan fölénybe érzik magukat az ellenzékkel szemben,
Igy volt ez az "Übermensch" maslinál is, sokan szívesen elhitték, hogy ök többek mint a másik
Hallgassad meg a kormánypropagandát, "mi és a többiek"
-
Különösen ezen a napon el kéne gondolkodni hova tud vezetni ez a felfogás
-
Nem az "öregúr" készítette a felvételt és nem ö mutogatja
Ami a tekintetét illeti, nem ártana ha egy kicsit kiismernéd magad tér-geometriában.
-
Ausztriában működik a demokrácia.
- Strache szeretett volna egy olyan rendszert mint Orbán és ez elég volt a megbukáshoz.
- Magyarországon a korrupció, a médiákkal való visszaélés nem elég a kormány megbuktatásához.
- Mert a kommunizmushoz szokott emberek, az istenfélők, erősen hisznek egy jóindulatú diktátorban
- amíg újra a himnuszban álló balsorsok száma meg nem növekszik

- Magyarországot nem balsors sújtja, hanem fasizmus, kommunizmus és Orbán izmus
 
Hallgassad meg a kormánypropagandát, "mi és a többiek"
én az amerikaiakat is meghallgatom ..."America, first", mi ebben a meghökkentő, semmi sem változik, mindenki ezt mondja.

Ami a tekintetét illeti, nem ártana ha egy kicsit kiismernéd magad tér-geometriában.

óóóóó... a pillanat elemzéséhez nem a térgeometriát kell alkalmazni, hanem a testbeszédet. azok a sóvárgó szemek, figyuzd hogyan dörzsöli kezeit, mindjárt nyel egy nagyot és megnyalja a szájaszélét

Ausztriában működik a demokrácia.
hááát .... ez az új koalíció lenne a demokrácia etalonja? Orbán egyébként méltatta osztrák kollegájának innovativ képességeit.
 
Utoljára módosítva:
én az amerikaiakat is meghallgatom ..."America, first", mi ebben a meghökkentő, semmi sem változik, mindenki ezt mondja.
-
Ne keverd a szezont a fazonnal.
- Amerika egy kontinens, amin a leg különbözőbb származású, vallású és politikai meggyőződésű ember él...
- US-Amerikában jogállam van, éppen most teszik mérlegre az elnököt, ez Magyarországon lehetetlen lenne
-
- A magyar kormány 2,8 millió "tisztesegesről" beszél akik a Fideszre szavaztak a többi meg mehet a...
- A Fidesz argumentáció egy fasiszta sablont követ, "mi" a jók, és "ök" a gonoszak..
- A kormány nem próbálja megnyerni az ellenzékre szavazókat hanem egyszerűen kirekeszti öket
- Magyarország az EU-s tagállamokat ellenségnek tekinti, Brüsszelt rosszabbnak nevezi mint a Szovjet Moszkvát
-
óóóóó..azok a sóvárgó szemek, figyuzd hogyan dörzsöli kezeit, mindjárt nyel egy nagyot és megnyalja a szájaszélét
-
Ez a te interpretációd.
Frans Zimmermanns 60 éves, 4 gyerek apja. Ez elég ahhoz, hogy "ne folyon össze a nyála" ha egy gyereket lát.
Szerintem a te korosztályod a "pesti srácok" szaladgálnak lobogó farokkal, ök készítették a felvételt.
Látod most is eltérsz a politikai témától, személyeskedsz, rágalmazol mert tárgyilag nem tudsz hozzászólni
-
hááát .... ez az új koalíció lenne a demokrácia etalonja?
-
A demokrácia alapjaihoz tartozik, hogy egy politikus visszalép ha egy korrupt rendszer kiépítésén dolgozik.
Strache célja egy Orbán féle korrupt médiarendszer ki építése volt,
Az "etalon-Orbán" foggal körömmel kapaszkodik a hatalomhoz.
-
Egy koalíciós kormány nem egy egypárt-rendszer mint Magyarországon
ahol a kvazi 2/3 parlamenti szék (nem szavazat) miatt a kormány olyan törvényeket tud hozni - és hoz - amilyet csak akar.
-
Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy az Osztrák nacionalista kormány egyáltalán nem volt jó Magyarország számára
mert a nacionalizmus az háborut jelent.
-
Addig örüljél amig a szomszédaink nem úgy viselkednek mint a magyar kormány, nem kezdenek el zászlókat lengetni.
 
Ne keverd a szezont a fazonnal.

Te keveted a dolgokat "America first" az azt jelenti au USA az első, mindenek felett ... németül azt hiszem úgy mondják "über alles"

Magyarország az EU-s tagállamokat ellenségnek tekinti, Brüsszelt rosszabbnak nevezi mint a Szovjet Moszkvát
nem kell általánosítani, de nagyjából ez a helyzet ... ezért hullik szét az EU. Ezért menekülnek az angolok ... aki teheti be se lép az EU -ba, messziról elkerüli például a svájciak, norvégok ....

Látod most is eltérsz a politikai témától, személyeskedsz, rágalmazol mert tárgyilag nem tudsz hozzászólni

Akkor térjünk rá a témára.
Karácsony Gergyely (az MSZP volt kormányfőjelöltje) arra építi a stratégiáját, hogy a kormánytól kizsarolt pénzből majd eteti a felduzzasztott bürokráciáját, szóval a volt MSZP -s az exkomcsi haveri kört. Miután felélték a pénzt a csődöt, a sikerteleneséget ráfogják a kormányra és az egész körforgás indul az elejéről.


Addig örüljél amig a szomszédaink nem úgy viselkednek mint a magyar kormány, nem kezdenek el zászlókat lengetni.
na ne butáskodj már ... a szomszédok, nem csak zászlókat lengetnek


dollár milliárdokat fordítanak fegyverkezésre is, még akarnak területeket
 
Utoljára módosítva:
Te keveted a dolgokat "America first" az azt jelenti au USA az első, mindenek felett ... németül azt hiszem úgy mondják "über alles"


nem kell általánosítani, de nagyjából ez a helyzet ... ezért hullik szét az EU. Ezért menekülnek az angolok ... aki teheti be se lép az EU -ba, messziról elkerüli például a svájciak, norvégok ....



Akkor térjünk rá a témára.
Karácsony Gergyely (az MSZP volt kormányfőjelöltje) arra építi a stratégiáját, hogy a kormánytól kizsarolt pénzből majd eteti a felduzzasztott bürokráciáját, szóval a volt MSZP -s az exkomcsi haveri kört. Miután felélték a pénzt a csődöt, a sikerteleneséget ráfogják a kormányra és az egész körforgás indul az elejéről.



na ne butáskodj már ... a szomszédok, nem csak zászlókat lengetnek


dollár milliárdokat fordítanak fegyverkezésre is, még akarnak területeket


Ezt mind kitárgyaltuk ezerszer. Ne lopd az időmet.
Gyere vissza ha valami új is az eszedbe jut.
 
Én továbbra is azt mondom sajna nincs hiteles, valós fejlődést és változást akaró politikai erő Magyarországon. Minden pártban vagy a pártokon kívül vannak jó szakemberek és tisztességes politikusok, de ők a csendes kissebség.
FIDESZ= Viktorral.
MSZP= mig meg nem szűnűnk lopunk még egy kicsit kör
DK= Feri. A propagandának hála a fél ország gyűlöli.
LMP= rétegpárt
Párbeszéd= szintén rétegpárt
Momentum= trendi, csini, csak a jó ég sem tudja mi a programjuk, mert ha kell ződek, ha kell komcsik, néha meg kapitális hülyék.
Liberálisok = vicpárt :D
Kétfarrkúak= Ők legalább viccesek is néha.
Jobbik= láttak már jobb napokat.
Mi Hazánk= jobbak vagyunk, mint a Jobbik.
Persze ez nagyon szujektív és általánosított dolog.
Őszintén egyiket sem tudnám támogatni. Lehet tapsikolni a NAGY összefogásnak, de annak nem a választásig kell kitartani, hanem az után 4 évig. Nagyon elegem van a Kőműves Kelemenes politizálásból, amit az egyik 4-12 év alat felépít, azt a másik lebontja, amit a másik épitett a következő körben lebontják megint. :(
 
Te pedig egy vallás- és nemzetellenes internacionalista hullámon ülsz, és hasonlóképp vakon hiszel abban, hogy igazad van! Sok különbség nincsen.

Èn mindenesetre megpróbálom az állításaimat alátámasztani tényekkel és érvekkel.
Kár, hogy nem mondtad meg miből gondolod, hogy vallás és nemzet-ellenes lennék?
-
Nevetnem kell mert éppen most váltottam levelet egy magyar pap barátommal aki megköszönte a neki küldött vallásos témájú könyvet ami nálam csak hevert. Nekem semmi problémám nincs a vallásokkal amíg nem akar valaki vallásállamot csinálni mint az ajatollah Orbán.
-
- Ti tettetek fel egy videót amiben egy volt kereszténydemokrata hölgy Orbánnak "teologizálást" vetett a szemére.
- Egy másik megszólta Balog Zoltánt, hogy teológus létére butaságokat mond
- igen mert a kereszténység középpontjában húsvét, Jézus halála és nem a születésnapja áll
- nyilvánvaló, hogy a magyar kormány a kereszténységgel csak visszaél
- erre többször utalt a pápa és tisztességes magyar papok is erre
- mit olvasunk: Semjén szerint "a Pápa őszentsége kérte öt nyomatékosan, hogy maradjanak az EVP-ben"
- tudod ha a magyar parlamentben a rózsafüzér "varázserejével" fenyegetnek egy zsidót akkor nem csukom be a szemem.
-
Elfelejtetted megmondani melyik "nemzetet-nem bírom" szerinted?
- Barátom, az én génjeimben 43 etnikumot tudtak kimutatni, a gyerekeimben még többet
- én hosszan voltam, vagyok házas más "nemzethez" tartozókkal,
- én permanens különbözöl nemzetiségű emberek között élek,
- én nem vagyok xenophob amit elvár tőletek a magyar kormány
- ahogy látjuk már odáig mennek sokan a szülőhazámban, hogy egy apartheid-ot akarnak installálni
- hát az ilyen bizony nem tetszik, de én nem azonosítom a magyar nemzetet egy emberrel, egy párttal
- azt sem csipem ha a gyerekeimet nyíltan vagy burkoltan a "fajkeveredés pestisének" nevezi egy államfő

Az internacionalizmus pedig csak annyit, hogy
- akarod vagy nem akarod kooperálnod kell a világ összes országával
- igen én az vagyok aki származásom, kapcsolataim és nagy szívem által összekötök világokat :)
- Magyarország egyre kevésbé szolidáris, egyre jobban izolálja magát
- Ne adj isten, hogy Magyarország legyünk rászorulva nemzetközi segítségre és
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,095
Üzenet
4,794,981
Tagok
615,343
Legújabb tagunk
AntonStype
Oldal tetejére