Gyorsabban forog a Föld a saját tengelye körül, mint kellene

A kutatók legutóbbi megfigyeléseik során döbbenten tapasztalták, hogy bolygónk forgása jelentősen megváltozott, ezért könnyen elképzelhető, hogy idén egy másodpercet ki kell hagynunk az évből.

A Föld 24 óra, vagyis 86 400 másodperc alatt fordul meg saját tengelye körül. Amíg ez az érték viszonylag állandónak mondható a bolygó belsejében folyamatosan mozgó olvadt kőzet és a klímaváltozás ellenére, az egyre gyorsuló forgás hatására rövidebbé válhatnak a napjaink.

Egyszóval az emberiség történelme során először egy teljes másodpercet el kell majd hagynunk az évből, mivel a Föld egyszerűen túlságosan nagy sebességgel forog a saját tengelye körül – írta a Phys.org tudományos portál.

Az atomórák adatai szerint a világ legrövidebb napja 2020. július 19-e volt, amikor is 1,4602 milliszekundummal rövidült meg az átlagos 24 óra. Az előző rekordot tizenöt évvel korábban, 2005. július 5-én regisztrálták.

A tudósok előrejelzései alapján 2021 lehet minden idők legrövidebb éve, ezért december 31-én egy teljes másodpercet csíphetnek majd le a világórákból. A pontosítások 1972-es bevezetése óta már 27 alkalommal fordult elő, hogy egy másodperccel módosítottak az időn, ekkor azonban a pozitív irányba történt a változás, vagyis hozzáadtak egy szekundumot a pontos időhöz.

A szakemberek egyelőre csak találgatnak, valójában mi állhat az események hátterében. Egyesek úgy gondolják, a globális felmelegedés okolható a gyorsulásért, mivel a gleccserek olvadásának eredményeképpen módosulhat a Földön lévő nagyobb víztömegek, illetve geológiai struktúrák és folyamatok eloszlása.

Bármi is legyen a magyarázat a jelenségre, az egy másodperces rövidítésnek katasztrofális következményei lehetnek a modern technológiában, ezért is javasolják egyre többen, hogy álljanak át inkább a nemzetközi atomidőre, ami a globális atomóra-hálózatok alapján szinkronizálva adja meg a pontos időt.

Kulcsár Péter

fold.jpg
 
Már megint állíthatom át a bioritmusom!
Még nagyobb bioritmus átállításra lesz szükségünk majd ősszel, ha nem állítják vissza a nyári időszámításról az órákat.
Pedig nagy rá az esély hogy tolódunk eggyel (vagy kettővel?) keletre.
 
Utoljára módosítva:
Még soha egyetlen tudományos kísérlet nem bizonyította, hogy a Föld forog. Azt viszont igen, hogy mozdulatlan. Egyetlen kép, amely az "űrből" készült volna, nem áll rendelkezésre. Sem az európai űrügynökség, sem a NASA, sem mások részéről.

A Michelson–Morley-kísérletet 1887-ben végezte el Albert Michelson és Edward Morley a mai Case Western Reserve University-n. A kísérlet célja az volt, hogy megmérjék a Földnek az éterhez, illetve az abszolút térhez viszonyított sebességét.... ....E kísérlet eredménye, mindenki legnagyobb meglepetésére, negatív volt, vagyis a keresett sebesség mindig nullával volt egyenlő. A kísérletet az év folyamán többször is elvégezték, és mindig ugyanarra az eredményre jutottak.



 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,481
Tagok
615,606
Legújabb tagunk
Putt Putt
Oldal tetejére