Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Horváth Péter jól használható történelem könyvet írt, de ettől még rosszul "képviseli" a kényszertagosított pedagógusokat.
Nem is értem a bátorságát ...
A tegnapi adatok:

S még valamit érdemes meghallani - Karikó Katalin küldött egy videót (nem nekem:)), amely bemutatja, hogy nem az a legrosszabb veszély, hogy belehalhatsz, hanem a vírus olyan szervi elváltozásokat okozhat, amely az életed hátralévő részét is kedvezőtlenül befolyásolják.
Finoman szólva.
Nem azért kell a lehető legalacsonyabbra csökkenteni a kontaktot számát, pl. bezárni az oktatási intézményeket óvodától az ált.iskoláig, mert "félünk" valami misztifikált dologtól, ami valójában nincs is (mondják néhányan), hanem azért, mert megnőtt a lehetősége annak, hogy olyan történjen veled, amit nem tudsz utána befolyásolni.

A lenti film (amit Karikó K. osztott meg) angol ugyan, de a lényege látszik - új tapasztalatként kimutatták, hogy komoly agyi elváltozások tapasztalhatók a víruson átesettek között - persze nem mindenkinél - itt okos emberek vannak, értitek.
Sem rettegni, sem szőnyeg alá söpörni nem szabad - ezért nem értem Horváth Péter hozzáállását.
A józan ész is elég ahhoz, hogy megértsük, ez most nem az az időszak, amikor vannak fontosabb szempontok az életnél.

Ez a Horváth Péter nem az a Horváth Péter ! A "miénk" - a győri Révai Miklós Gimnáziumból

Horvéth Péter
Horváth Péter

igazgató

1985 matematika-fizika
 
Utoljára módosítva:

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Érdeklődőm: az állami általános iskolákban mindenhol a digitális kollaborációs térben dolgoznak a pedagógusok? Ez kötelező? Vagy valami másban?
Köszönöm. A válaszokat lehetőleg priviben kérem.
 

pappica

Állandó Tag
Állandó Tag
Miután Maruzsa elmagyarázta, hogy miért nincs ügyelet az iskolákban, óvodákban, szombaton mégis kiderült, hogy de! Istenkém, beszélnek döntéshozóink egymással? Mégis hogy lehet a hétvége egy napja alatt megszervezni az ügyeleteket?!
 

pappica

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdeklődőm: az állami általános iskolákban mindenhol a digitális kollaborációs térben dolgoznak a pedagógusok? Ez kötelező? Vagy valami másban?
Köszönöm. A válaszokat lehetőleg priviben kérem.
Tudom, privátban kérted :) Az én sulinkban igyekszünk a DKT-ra tenni a hangsúlyt (egyébként mi már az elmúlt héten is digitálisan voltunk az 1-2 évfolyam kivételével). Lassan kezdünk beletanulni, nagyon lassan. Amire biztosan nem jól használható, a gyors és effektív kommunikáció. Arra még mindig kell a messenger/viber/stb.
 

zelda87

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértő Kollégák!
Bölcsődei gyakornok online vizsgáját osztotta rám az OH. Már áttanulmányoztam a kiegészítő Útmutatót is, de az online minősítésre milyen dokumentumokat kérjek be tőle? Szakosom pénteken írt, hogy ő óvodapedagógus, nincs kisgyermeknevelői végzettsége. Azt írtam neki, hogy kérdezzük meg a POK-ot. Van ezzel kapcsolatban valakinek ismerete? Köszönöm a válaszaitokat!
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha a DKT-n kellett volna órát tartanom, akkor az az óra elmaradt volna. :mad2: Először kiírta, hogy a webhely ne elérhető, majd azt mondta, hogy rossz címet adtam meg, ami eleve lehetetlen, hiszen csak rákattintok a mindig használt ikonra. Szerencsére én csak az órát szerettem volna beírni, mert meet-en megtartottam. Azóta sikerült, de most biztos kevesebben vannak rajta, mert éppen két óra közti szünet van a legtöbb helyen.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha a DKT-n kellett volna órát tartanom, akkor az az óra elmaradt volna. :mad2: Először kiírta, hogy a webhely ne elérhető, majd azt mondta, hogy rossz címet adtam meg, ami eleve lehetetlen, hiszen csak rákattintok a mindig használt ikonra. Szerencsére én csak az órát szerettem volna beírni, mert meet-en megtartottam. Azóta sikerült, de most biztos kevesebben vannak rajta, mert éppen két óra közti szünet van a legtöbb helyen.
Nem csodálkozom...:
https://index.hu/belfold/2021/03/08/kreta-rendszer_online-oktatas_digitalis-kollaboracio-ter/
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Csak hangosan gondolkodom ...

... ha holnaptól pár napon keresztül reggelente minden pedagógus (akár használja, akár nem) elindítaná a kréta DigitKollabTerét, s hagyná pörögni 14.00-ig, akkor beismernék az "illetékesek", hogy használhatatlan, akinek köze van hozzá, ő meg alkalmatlan, levennék róla a "kötelezően használandó" címkét, s végre elindulhatna mindenütt az online oktatás a jól bevált nemmagyar és ingyenes felületeken (amiknek még az is jellemzőjük, hogy nemcsak tárolók, hanem interaktívak is)?


 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, egyedül vagyok a véleményemmel, de én szeretem a Krétát mint adminisztrációs felületet. Sokkal jobb a papíralapú naplónál. Osztályfőnökként leginkább a statisztikai összesítését kedvelem, mert azóta a felület számolgat, nem én. De az órabeírást is kedvelem. A nívós oktatás miatt nekem soha nem jutott napló, nem győztem a nap végén adminisztrálni, kis füzetbe vezetni a jegyeket, amiket aztán átírtam a naplóba. Minden nivós tanárnak volt kis füzete, hiszen akinek jutott napló, annak is csak a tanítványainak egy része volt abban, mivel a másik része a másik osztályba járt, így másik naplóban volt fellelhető. Adminisztrációra tökéletes, De maradjunk is annál. Ugyanis másra nem. Hiába fejlesztgetik, annak az lett a következménye, hogy adminisztrációra sem mindig alkalmas.
A DKT akkor sem felelne meg nekem, ha működne. Nem szeretnék senkivel semmit letöltetni, hogy valódi online órát tarthassak. A classroomnál nem kell letölteni. Kint a link a tanterem oldalán, egy kattintás, és már bent is vagyunk (megvettük a fizetős változatot még tavaly ilyenkor, abban van ez a lehetőség). A DKT-n kiküldöd a feladatot, a gyerek letölti (ellentétben a calssroomnál, ha feladatlapot készítesz és kiküldöd, semmit nem kell letöltenie a gyereknek, csak kitölteni és egy kattintással visszaküldeni - na jó, kettő :) ), majd visszaküldi.A visszaküldött feladatot a DKT esetében úgy tudod javítani, hogy letöltöd, majd visszatöltöd a gyereknek, hogy lássa, mit is művelt. A classroomban viszont javíthatod a felületen mindenféle letöltés nélkül (akkor is, ha a füzetben írattál, és a gyerek képként töltötte fel), majd javítás után visszapostázod neki.
Egyébként én nem küldözgetek feladatlapokat egyelőre, hanem szépen tartom az órát élőben. A gyerekek kicsit visszafogottabbak, kicsit nehezebben szólalnak meg, de azért működünk. A kivetített feladatok megoldását ők mondják (ahogyan az órán is), csak most én vagyok a "kéz", aki a táblánál megoldja az ő megoldásuk alapján. Utána közösen javítjuk.
Lesz feladatlap is, az redmentán, ami beágyazható a classroomba, így nem kevereg a gyerek a redmentán a feladatlapok között (hiszen már több van, a suliban is dolgoztunk azon a felületen). Wordwallról gyűjtöttem feladatokat, azokat szépen felrakom a classsroomba, a gyereke pedig tudnak még gyakorolni. Ilyen egyszerű az élet, ha felülről nem bonyolítják agyon.
Én azt nem értem, hogy néhol az intézményvezető miért adja ukázba a DKT használatát. Nekünk főnökünk van, mégis azzal bocsátott utunkra minket pénteken, hogy szerinte használjuk a már jól bevált közös felületünket. Mi is ezen a véleményen voltunk, így aztán használjuk is.
Működött is minden rendesen. ;)
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
A suliból ez a levél jött. A tanker küldte, azt továbbította az intézményvezető nekünk.

A mai napon a Klebelsberg Központból az a jelzés érkezett, hogy a KRÉTA rendszer DKT modulja ma sok helyen elérhetetlen volt, vagy csak akadozva működött.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszer működési problémái miatt sem pedagógust, sem tanulót nem érhet hátrány. (Tehát ha a technikai hiba miatt nem lehetett megtartani az órát e felületen on-line módon, azt még a KRÉTA rendszerben lehet megtartott óraként rögzíteni.)

Fontos jelezni, hogy a DKT modul használata nem kötelező, minden köznevelési intézmény szabadon választhatja meg a tantermen kívüli digitális munkarend során az elérhető platformok közül azt, amelyet a leghatékonyabbnak ítél meg.

Persze, ez csak levélrészlet, kiragadtam belőle a lényeget. Még ebből is kiemeltem a leglényegesebb mondanivalót. Nálunk biztosan nem akarnak semmit ránk kényszeríteni. Nekem ebből a levélből az jön le, hogy a DKT használatának erőltetése nem központi utasítás, hanem helyi sajátosság :mad2: (vagy helyi tanker, vagy még helyibb int. vez.).
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag

Beoltják a tavaszi szünet végéig a pedagógusokat, oktatókat vagy sem?​

Tisztelt Kásler Miklós Miniszter Úr! Tisztelt Palkovics László Miniszter Úr!

 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Megnézte már valaki az új Önértékelési kézikönyvet? úgy hívják, hogy Összevont önértékelési kézikönyv. Tényleg összevont. 9-féle típus egy szép nagy kézikönyvben. Jó-jó, hogy van tartalomjegyzék, meg nem is papíralapú, mert ha ráesne a lábamra, biztosan eltörné, ugyanis 595 oldal. Mivel ez alapjaiban vadiúj (elvégre összevont még soha nem volt), lehet, hogy megalkotásáért szép pénzt kaptak valakik. Hogy kik, azt nem tudjuk, mivel nincs szerzője. Elképzelhető, hogy népmese? Annak nincs szerzője. ;)
 

Némethné Zs

Állandó Tag
Állandó Tag
Figyelmeztetés az OH felületén:

"ÚJ! (2021.03.10.)

Tájékoztatjuk, hogy az Oktatási Hivatal honlapja és a pedagógusminősítési, valamint önértékelési eljárásokhoz kapcsolódó informatikai felületei a rendszerek éves karbantartása miatt 2021. március 27. 17:00 óra és 2021. március 29. 10:00 óra között nem lesznek elérhetők. Kérem, hogy szakmai feladatainak ütemezése során vegye figyelembe a leállás időszakát!

Együttműködését és megértését köszönjük!

Oktatási Hivatal"
 

kaktusz68

Állandó Tag
Állandó Tag
Figyelmeztetés az OH felületén:

"ÚJ! (2021.03.10.)

Tájékoztatjuk, hogy az Oktatási Hivatal honlapja és a pedagógusminősítési, valamint önértékelési eljárásokhoz kapcsolódó informatikai felületei a rendszerek éves karbantartása miatt 2021. március 27. 17:00 óra és 2021. március 29. 10:00 óra között nem lesznek elérhetők. Kérem, hogy szakmai feladatainak ütemezése során vegye figyelembe a leállás időszakát!

Együttműködését és megértését köszönjük!

Oktatási Hivatal"
Csak azt nem értem, ha "éves karbantartás", akkor azt miért nem lehet a nyári szünet alatt elvégezni. Akiknek akkor nyílik a portfólió, őket akarja "kímélni" az OH a hétvégi munkavégzéstől?
 

zelda87

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértő Kollégák!
Bölcsődében dolgozó kisgyermeknevelő minősítő vizsgáján vagyok elnök, a szakosom óvodapedagógus, ő sem volt még soha ilyen eljárásban. Az OH szerint, mivel nincs elég kisgyermeknevelő szakos szakértő, a bizottságunk kompetens a feladat elvégzéséhez...:mad2:Milyen dokumentumokat kérjek be, mit küldjön az online vizsgához a minősülő? Két tevékenységtervet reflexióval, és még mit? Minden segítséget köszönök!
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
A jelenleg érvényes Útmutató utolsó oldalán található link vezet ide:
https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/bolcsode_kieg_2018.pdf (ennél nincs újabb)
A 139. oldaltól részletezi a helyszíni látogatás eseményeit és az értékelést.
Ehhez a dokumentumok:
- két tevékenységi terv csoport adott időszakra,
- évszakra szóló tevékenységi tervei
- fejlődési naplók
- beszoktatási ütemterv
- a gyermekek alkotásai (rajzok, gyermekek által készített egyéb alkotások, stb.)
 

zelda87

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm Kros, ezt olvastam én is, de az évszakra szóló tevékenységi terv és a beszoktatási ütemterv értelmezésem szerint nem kötelező. Tehát biztosan csak a két tevékenységi tervet és a fejlődési naplókat kell kérni a minősülőtől...
 
Oldal tetejére